Nybörjare

@Andrahalvlek magnesium är väl bra för sömnkvaliten om inget annat , 11 dagar idag sovit som en stock senaste 2 nätterna. Nån som vet hur lång tid det tar för alkohol att gå ur kroppen,

läser här på forumet om allas resor o kamperna otroligt imponerad av er. Känns inte lika ensamt, tack

@Andrahalvlek Det är definitivt en djungel. Du äter inte lika mycket som jag gjorde och jag tror inte att du behöver vara orolig på så vis. Jag har försökt läsa runt lite och det finns lite olika gränsvärden både för blod och för hur mycket man ska ta in och olika faktorer. Jag vet med mig säkert dock att jag läste någonstans att de som intar mer än 50µg per dag i kosttillskott rekommenderas att ta blodprov årligen för att kolla sina D-vitaminnivåer. Beroende på var man läser så skulle en del säga att det är för mycket och en del säga att det är perfekt den mängd du äter då alla inte använder samma gränser så jag kan ju inte ge dig något råd. Det är väl det som är lite jobbigt med kosttillskott. Det finns ofta inte en auktoritet som säger "såhär ligger det till" så man får avgöra lite själv vad man tror på och det är säkert individuellt. Nu har ju mitt blodprov visat att jag kan lägga ner med i alla fall den extra D-vitaminen. Har du tagit något blodprov?

Magnesium märker man väl främst att man fått för mycket av genom att man blir lös i magen.

@Nybörjare skrev:"Nån som vet hur lång tid det tar för alkohol att gå ur kroppen," Alkoholen i sig tar ju inte så jättelång tid att gå ur men däremot kan ju effekterna sitta kvar. Alkoholen är ju lite som en elefant i en porslinbutik inne i din kropp och det tar ett tag innan skärvorna hinner sopas upp därinne och skåpen ställas på plats. Beroende på hur mycket man har druckit så kan man ju få brister i framförallt B-vitaminer och magnesium och det kan ta ett bra tag innan det återställs. Positiva effekter märker du ganska tidigt, men om du läser om hur länge det tar för kroppen att reparera sig efter ett alkoholmissbruk så säger man att det är allt mellan ett par veckor till flera år.

@Nybörjare Två veckor tror jag man brukar säga, men jag tror att det går snabbare. Är man fysiskt aktiv går det absolut snabbare, om man går raska promenader tex. Vid dag 10 upplever de flesta en rejäl vändning till det bättre. Men sen tar det tid för kroppen att läka efter skadorna som alkoholen åsamkat vår kropp och hjärna. En enorm trötthet är vanligt de första månaderna. Det handlar ju om att man känner tröttheten också, när man inte använder alkoholen som startgas.

Magnesium påverkar i allvar högsta grad min sömn positivt eftersom myrkrypningar i benen håller mig vaken. Jag märker skillnad direkt om jag inte har tagit tabletterna innan läggdags.

Kram 🐘

@TappadIgen Jag har inte tagit några blodprover alls på evigheter. Borde nog göra det. Kan man ringa vårdcentralen och ”beställa” de prover man vill ha? Knappast väl. Kanske får kontakta företagshälsovården och se om de kan hjälpa till.

Det enda jag har koll på är mitt hb och ferritin eftersom jag lämnar blod regelbundet. De värdena är riktigt bra nu efter alkoholstoppet och mitt blodtryck har sänkts rejält också, det mäts också på blodcentralen.

Kram 🐘

Nybörjare

Ja det hjälper verkligen att aktivera sig , tränar ganska regelbundet annars men inte gjort det alls sista 10dagarna , den där oron som man känner i bröstet har väl med allt annat också att göra o inte den uteblivna alkoholen så mycket. Fått tid hos soc för stödsamtal på fredag... känns olustigt som tusan men tänker att jag ska gå o lyssna om det finns nån där man kan prata med om allt som blivit av detta. Ha en fin dag alla

@Andrahalvlek Vi har gjort vissa påtryckningar på företaget för att få dem att erbjuda alla anställda detta, men i det här fallet så fixade jag till det ur privat regi. När du googlar så hittar du ju de olika ställena. Största är väl Werlabs, svenskprovtagning, blodkollen och medisera. Jag gick igenom Svenskprovtagning. Man beställer det paket man vill ha och jag valde ett brett paket för män och det kostade 1395 men det var en drive på 15% när jag beställde så det blev ju inte fullt så mycket. Man beställer och sen har de ett antal ställen man kan boka tid på runt om i landet. Just vår sida av landet är det tyvärr lite mer glest. Närmsta för oss är en större stad norr om dig och en nordöst om mig i angränsande län. Men man gör det ju inte så ofta. Jag tycker att det var helt klart värt det.

Att Hb och ferritin är bra är riktigt bra tecken, även blodtryck.

Kanske äntligen kan jag förklara det jag försökt förgäves att förklara tidigare. Det där med att inte ha en aversion mot alkohol, men samtidigt inte ha ett sug. De två har ju stått lite som motpoler annars. Jag behöver börja med en parallell.

Har ni tänkt på det där med att vara rädd för att flyga? Ofta kan man ju intellektuellt övertyga sig själv om att det inte är farligare att flyga än att göra andra saker som man inte är rädd för utan snarare säkrare och att rädslan därför är irrationell. Problemet är att man ofta inte lyckas övertyga resten av en själv om detsamma och därför kvarstår ändå rädslan.

När man ska sluta dricka kan intellektuellt övertyga sig själv om att alkoholen har en för negativ inverkan för att man ska fortsätta, men resten av en är inte lika övertygad och suget består. Jag känner att hela jag är övertygad om att alkohol är negativt för mig. Det finns ingen kognitiv dissonans där. Samtidigt är jag medveten om att det finns tillfällen då jag vet att dricka en öl som en isolerad händelse skulle kunna vara positiv. Men jag får inte suget ändå för att hela jag är övertygad om det negativa.

Igår blev det faktiskt en pizza på ett hak för att jag var på plats på kontoret och en gammalt hak vi brukade gå på har flyttat över gatan till en större lokal så vi fick prova på det. För ett år sedan hade det varit omöjligt att jag inte skulle ha en öl till pizzan, men det var inte något som jag funderade på denna gången. Jag spenderade ingen tid på att fundera på hur gott det hade varit med en öl istället. Men när jag medvetet funderar på det så vet jag att som isolerad händelse hade det varit godare med en öl till. Men eftersom hela min kropp är övertygad och hela mitt jag är med på det, så finns där ingen inre kamp som pågår, ingen tankeverksamhet förgäves ägnad åt att tänka mig hur det skulle ha varit med en öl istället.

Jag vet inte om det gick bättre. Det kändes bättre när jag ännu inte hade fått nedskrivet.

@TappadIgen Hej! Jag läste att du filtrerar kranvatten!😅 Är det för smakens skull? Du verkar ju vara grymt intresserad av vad olika ämnen gör med våra kroppar, och tex levern är du väldigt påläst om. Jag är nyfiken på om ditt intresse för detta kom när du blev nykter, eller om du hade det innan? Kul i vilket fall som helst, det är väl nästan som en liten hobby för dig eller?

Angående blodprov så tog jag ett för några år sedan där de kollade bla levervärden. Det dumma var att eftersom det såg bra ut så pustade jag ut och började dricka ännu mer.😩

Ha det bra!

Jag tror jag förstår precis vad du menar. I vissa situationer måste man låta intellektet styra helt enkelt. Problemet med det är att ibland blir andra känslor starkare och då kan intellektet skrika sig trött utan att höras ett endaste dugg.

Som med panikångest tex. Det är en väldigt fysisk ångest som är bland det plågsammaste jag har upplevt. Jag har för det mesta lyckats bemästra panikångest med intellektet, när jag väl förstod hur jag skulle göra. De allra flesta vet inte hur man ska göra. De börjar istället stimma, hyperventilera, oroa sig ännu mer, fly/avvika i panik - allt sådant som gör panikångesten ännu värre. (Kanske en konstig liknelse, men den rädslan man känner när man har panikångest är det värsta som jag har upplevt och jag kan verkligen förstå hur svårt det är då att göra det rätta intellektuellt.)

Så länge vi inte är för stressade, trötta, slitna, ledsna, arga, rädda, oroliga så kan nog intellektet hålla oss från att ens ta en enda öl. För att vi vet att det är det rätta. Men när starka känslor tar överhanden kan det också vara ruggigt svårt.

Just därför tror jag på vanans makt. Gör det rätta tills det sitter i ryggmärgen och allt annat känns onaturligt.

Be krögaren köpa in goda alkoholfria öl istället! Säg åt honom att det är den senaste trenden på krogarna. De tar lika mycket betalt för en alkoholfri öl som för en med alkohol i. Och de är minst lika goda.

Kram 🐘

@TappadIgen Ok, nu fattar jag också! Jag tänkte nog på ett liknande sätt de första månaderna men sedan tog avsmaken över. Jag kan inte tänka mig att dricka något med alkohol i. Tanken på att jag skulle kunna bli påverkad gör det totalt ointressant att dricka alkohol. Att medvetet bli yr och trubba av mina sinnen är otänkbart. Varför skulle jag vilja må dåligt, när jag mår bra liksom.😀 Som att medvetet äta gamla räkor som man garanterat blir magsjuk av. Jag kan inte hjälpa det, men det är så jag känner.

@Andrahalvlek och @Torn Jag är inte riktigt säker på att ni förstår fullt ut hur jag menar. Eller så gör ni det, men det är bara jag som inte förstår helt fullt ut att ni förstår. Men jag tror att ni är nära nog nu :) Eller så är det jag som är nära nog att förstå att ni är med.

Huvudsakligen så ja, jag tycker att man ska låta intellektet styra, men jag vet också hur stört omöjligt det är. Som i exemplet med flygrädsla. Det går inte att få bort rädslan innan tryggheten går in i själen, om man nu skulle ha en sån. Exemplet med panikångest är också klockrent. Jag fick ju en psykologtid på grund av det samt medicin. Jag kom ju då fram till att ångest ju ger en evolutionär fördel för det gör att man undviker faror och således överlever längre. Men ångest för sådant man inte kan förändra ger inte en överlevnadsfördel och är irrationellt. Jag vill minnas att jag även skrev om att ångest är som hjärtslag. Vi kan medvetet påverka dem, men endast indirekt och det går inte omedelbart.

Vatten är gott ja, och det är egentligen min sambo som ville ha filtrerat vatten då hon är van vid det från när hon bodde i Kalifornien, där allt vatten är filtrerat. Men jag tycker också att det är så otroligt gott. Första gången jag riktigt uppskattade vatten var i fältövningar under värnplikten. Men nu är det en återupptäckt guldklimp. Man kan luras att tro att vatten inte smakar någonting, men det gör det. Det är gott! Jag kan också syra till det lite ibland med äppelcidervinäger eller pressad citron eller lime. Men oftast kör jag rent.

Det där men ölkostnad på krogar. Jag har märkt att öl tycks vara billigast vid 2,25%. Sen blir det dyrare både om det är mer eller mindre alkohol.

Idag har för övrigt varit en riktigt köttar-dag på jobbet, men jag har fått extremt mycket gjort. Det känns så skönt! Jag ser fram mot meditation och sömn ikväll.

Jag får försöka läsa ikapp i alla trådar imorgon. Jag är uppe återigen alldeles försent men ska lägga mig alldeles strax. Jag tror att jag kanske inte skrivit om det här i tråden innan men lite kortfattat började jag i februari planera för ett frieri. Jag hade satt datum(på ett datum som har speciell betydelse för oss) och tagit reda på ringstorlek och allt och spenderat förmodligen mer tid än vad som är hälsosamt för att få ihop allt bra. Sen blev vi bjudna på bröllop den dagen av vänner, så jag fick planera om. Har gått med ringen i en ask i fickan och väntat på tillfälle att ta det spontant istället och just ikväll hade vi varit ute och ätit middag och just då på en promenad presenterade sig tillfället.

Hon sa ja.

@TappadIgen Grattis till 9 månader och att hon sa ja!😍 Vi firade var bröllopsdag i går (11 år) och det var härligt. Min dotter var endast 2 år när det begav sig, nu är hon längre än frugan. 😂 Jag är så tacksam för att jag inte sumpade alltihopa genom att fortsätta dricka.

Ha en bra dag!