Jag startar om en ny tråd i den här gruppen, Det vidare livet.
Det var lite svårt som ny att förstå hur det här fungerar i dessa forum och trådar 😉- men jag har som tur är fått lite hjälp här i gruppen att förstå lite hur det fungerar. Min andra tråd ligger kvar i - vara alkohol fri
Den kanske går att ta bort🤔

Min ambition är att aldrig någonsin dricka alkohol igen, det har jag gjort klart. Jag brukar tänka att jag har fått min alkoholranson i livet + lite till 😅
Jag har som de flesta andra som har alkoholproblem av något slag, prövat alla metoder som finns för att lyckas att bara dricka mindre och mer sällan.
För mig blir det bara en otrolig stress, när mitt innehåll i glaset börjar ta slut. Det är nästan som tortyr att inte få något mer.
Det är så skönt att äntligen släppa tanken att det kanske går att bli måttlig i drickandet. Det kommer aldrig gå för mig - jag har försökt i ca 20 år.
Jag har nu varit nykter (ett snedsteg) på snart 5 månader.
I det stora hela har det gått fantastiskt bra, jag läser allt om alkohol och skriver dagbok varje dag.
En stor hjälp har även AA böckerna varit. Dom har fått mig att tänka på ett annat sätt , de har blivit lite som en bibel för mig.
Jag är så tacksam att jag har fått inblicken i det nyktra livet igen, en hjärna som börjar fungera och framförallt känslan av frihet. Det är jag som bestämmer över mitt liv, inte alkoholen.
Hoppas att ni får en fin helg 💕

@Sländan När man varit nykter några månader förstår man verkligen hur annorlunda man tänker. Man blir mer närvarande i nuet och mer lyhörd för sina egna behov. Mer chill helt enkelt 😍

Då blir man, i alla fall jag, mer stärkt i sitt nyktra beslut. Varför skulle jag vilja förgifta min kropp och hjärna igen? För att någon annan vill ha dricksällskap? Glöm det.

Kram 🐘

@Miss Mary Poppins De har jag glömt på min lista - mer empatiskt är jag definitivt, och mer tolerant till människor som inte tycker som jag 🙈
Jag har några vänner som är väldigt glada i alkohol, jag har berättat för dom om mitt beslut. I början trodde ingen på mig, nu säger dom inget. Jag tror nånstans att de är lite avundsjuka, för jag vet att de mår dåligt med ångest emellanåt.
Du har mer koll än jag på mina dagar 😀 eftersom jag drack vin en gång under dessa månader, och fick sådan ångest över de, så fick jag råd i den här gruppen att säga att jag började ”mitt nya liv 16 nov ”
( Istället för att börja om) det var min räddning. Det finns så många kloka människor i den här gruppen ❤️
Men helt klart ska vi fira 6 månader med mitt nya liv på söndag 👍🏻🍮🏃🏽‍♀️
💕sländan

@Andrahalvlek Du är så klok och har så mycket bra råd till alla i forumet ❤️ Jag skriver ner alla tips du ger till andra i forumet oxå. Jag har precis laddat ner ljudboken ”skål ta mig fan ! ” allt jag kommer över som verkar intressant om alkohol läser/ lyssnar jag på.
💕 sländan

@Sländan Den boken lyssnar jag på 30 min varje kväll, som insomningsljudbok. Har nog lyssnat totalt tio gg nu. Svinbra daglig repetition!

Mitt tålamod är också enormt mycket bättre! Med alla, även min mamma. Har till och med god behållning av våra samtal numer. Det är oväntat 😂

Kram 🐘

Idag har det varit en dålig dag, så jag har fått backa lite med mina försök att slopa godsaker.
Jag har varit med i Viktväktarna förut, och fick idén i tisdags att börja med det igen.
På väg upptill landet kände jag mig plötsligt på uselt humör. Allt kändes totalt meningslöst, senare på em åkte jag till närmaste stad och köpte godis, glass och annat gott.
Nu efter en långpromenad i skogen och glass känns det som om livet kom tillbaka.
Imorgon bitti blir det en joggingrunda 🏃🏽‍♀️🍮

Idag för 6 månader sedan, bestämde jag mig för att börja Mitt nya liv utan alkohol. Efter de har jag druckit
Alkohol en gång, och det var definitivt sista gången.
Alla mina tidigare månader har jag känt ett sådant wow!! Så länge utan alkohol 💪🏻👏🏻 Jag firade med en liten present och någon bakelse 🍰
Men idag känner jag egentligen ingenting, de är klart att det är jättebra. Men det känns som om tiden nu inte spelar någon roll längre. Huvudsaken är att jag aldrig kommer att dricka alkohol igen, och den där lilla djävulen kommer att komma fram när jag minst anar, det har jag förstått att när man mår som bäst eller sämst, det är då den lilla kan komma fram och försöka med - ett litet glas kan jag väl ta 👹
Jag har läst och lyssnat på så mkt om alkohol, om hjärnans funktion och ADHD så jag har fått en helt annan syn på mig själv och mina medmänniskor.
Det mesta är väl det där med att hitta sin sinnesfrid, man måste ju hitta orsaken,det som jag egentligen drack för. Det är en lång resa som säkert kommer vara resten av mitt liv.
Jag har bytt ut alkohol mot socker, har nog en beroende hjärna. Det är de jag hoppas på att få hjälp med på KBT .
Jag har troligtvis dåligt med dopamin, det har tydligen människor med ADHD. Det man kan göra för att öka de, är tydligen motion och meditation det bästa 🏃🏽‍♀️
Idag började jag läsa- skål ta mig fan! Av Torbjörn Aberg som andrahalvlek rekommenderar.
Det blev en riktigt Wow 🤩 känsla ! Hittills är den helt otroligt bra, jag kände igen mig så väl i det mesta som han skriver. Jag kom på mig själv flera gånger att jag hade ett leende på mina läppar.

Anonym26613

Grattis vännen 🥳❤🌸

Så coolt!! 6 månader!! Jag fattar exakt vad du menar med att tiden inte spelar någon roll. Jag har inte ens någon att skryta till 😅🙏 Alla har redan vant sig vid min nykterhet. Förra gången då jag träffade min familj var jag också nykter. Så ingen frågar ens.
Här hemma är det "det nya normala" 💚👌

Njut av det nya livet 🥳❤🌸

@Sländan Grattis till alla nyktra månader, men mest till alla viktiga insikter. Nöta, nöta, nöta nyktra argument och sen repetera, repetera, repetera. Det receptet tror jag på 🤩

Åbergs bok väcker verkligen enorm igenkänning. Jag lyssnar på den 30 min varje kväll, det är min insomningsljudbok. Har nog lyssnat igenom hela boken minst tio gånger. Ett enkelt och bra sätt att repetera varje dag.

Kram 🐘

Tack @Miss Mary Poppins 💕 precis så är det - det nya ”normala” väldigt skönt 👍🏻
Jag kommer på mig själv att jag har gått förbi ett systembolag, men inte ens reflekterat över det.
Hela min närmsta familj har börjat följa min linje, när vi ses på landet så är det ingen som vill ha öl eller vin längre.
Jag tror att jag har varit väldigt drivande med välkomstdrinkar, kl 15 vinet, ölfika mm
Men ingen har varit sen att haka på 🥳
Men nu har jag min stora partytunna, full av massa goda alkoholfria alternativ.
Vi har börjat jogga på morgonen och jag tror att alla mår mycket bättre.
💕 sländan

Tack @Andrahalvlek 💕 mina nya insikter är absolut det viktigaste.
Jag hoppas att så många som möjligt i forumet läser boken, den kommer spelas många gånger.
Det är så fantastisk när man läser/ lyssnar på något som stämmer så bra, när man får en sådan där - aha upplevelse, eller det där är ju jag 🙈😆
💕sländan

Grattis till 6 månader! 🤗 Jag tyckte perioden mellan 3 och 6 månader var intressant. Mycket funderingar, insikter och nya upptäcker. Sedan blev allt mycket lugnare och skönare på något sätt. De nyktra vanorna hade börjat sätta sig ordentligt. Tex att det är fullt normalt att vara trött.😅 Trötthet ska inte ” botas” genom att dricka alkohol, utan genom vila. Och du har många ”goa” saker kvar att upptäcka. Naturligheten tar sin tid att sätta sig.

Kram

@Se klart skrev:"vedervärdiga ölfikan... "
Jag håller med dig, vilka ord för att det ska låta naturligt.
Mina bästa vänner dricker tyvärr alldeles för mycket ölfika. Som tur är så är min man inte lika intresserad av Alkohol
Som dom är. Så det blir mycket annat istället, och mycket kaffe ☕️
💕sländan

Tack @Torn 🤗 på ett sätt har det blivit lugnare för mig, det är så skönt att slippa fundera på alkohol. Men tyvärr så dyker det upp andra saker istället, för min del socker.
Så nu är det de, som jag får jobba med härnäst. Men det är bara kämpa på, livet i helhet har ju blivit så mycket bättre.
Det känns lite som att jag har fått en ny chans, att få lära känna mig själv på riktigt.
Jag har även förstått att träna och meditera är den bästa medicinen för kropp och själ
💕 sländan

Jag har funderat mycket sedan igår angående hur man tänker” i tid”om sitt drickande.
Jag har ju bestämt mig för att inte dricka alkohol något mer i mitt liv- punkt slut.
Men när jag läser om nykterhet i längden som håller, så ska man tänka enbart en dag i taget. Även efter många år så ska man bara lova sig att - idag ska jag vara nykter.
Inte lova hela livet, då håller det inte.
Hur tänker ni andra som har kommit en bit på vägen 🤔

💕 sländan

@Sländan Hej Sländan! Jag har sett dina inlägg rulla förbi här och där, men aldrig språkats direkt med dig tidigare 😊 Intressant fundering du släpper lös... Jag vet faktiskt inte riktigt hur jag tänker. En dag i taget eller resten av livet... Jag tror jag tänker olika beroende på dagsform. När allt rullar på tänker jag öht inte ofta på alkohol, men om jag tänker på det så är det nog en okomplicerad ”livet ut tanke” typ ”Äh, varför skulle jag någonsin vilka dricka igen. Det är ju helt onödigt”. Men så kommer det med några veckors eller ett par månaders mellanrum dagar när det ökända första glaset hägrar... oftast en fredag kväll när jag är helt slut i kropp, knopp och själ, men har svårt att komma till ro... Då är det passligt att ta till de där tidsbegränsade tankarna, typ ”Visst, jag får dricka om jag vill, men det är dumt att vara förhastad så just den här helgen ska jag vara nykter”. Det har funkat fint hittills 😊

@Charlie70 Det är så jag oxå tänker. Jag känner mig styrkt i de tankarna. Det känns så konstigt att tänka att - idag ska jag vara nykter. När man absolut inte vill ha någon alkohol något mer.
Jag har inte haft några abstinens besvär någon gång, eller haft dagar som jag går och längtar efter alkohol, men inte får.
💕 sländan

@Mirabelle G-S skrev:"Då är det passligt att ta till de där tidsbegränsade tankarna, typ ”Visst, jag får dricka om jag vill, men det är dumt att vara förhastad så just den här helgen ska jag vara nykter”. Det har funkat fint hittills 😊"
Hej Mirabell! Det låter som ett klok upplägg. Man får helt enkelt känna efter när man kommer in i en sådan svacka.
Jag kan förstå hur dom menar, man lovar ju egentligen hela livet, om man lovar varje dag. Jag tycker bara att det känns så självklart för mig. Men vem vet 🤔 jag har inte kommit så långt ännu.
💕sländan

@Sländan Jag tog en dag i taget i början, men redan efter den första nyktra månaden skrev jag här på forumet att jag inte ville dricka igen. Då hade jag själv upplevt att det var tusen gånger lättare att avstå helt än att dricka kontrollerat.

Jag håller med Mirabelle om att när det känns svajigt så kan nog en dag i taget vara en bra taktik att ta till. Då slutar man förhandla just då, man skjuter upp beslutet en dag helt enkelt. Distraherar sig.

Samtidigt inbillar jag mig att min övertygelse gjorde suget lindrigare. Jag upplevde aldrig något överjävligt sug, har aldrig ens varit i närheten av återfall. Jag får tankar på alkohol ibland, som kommer som reflexer. Men det är nog mer spår av gamla vanor och ryggmärgsreflexer. Såg att Tofu drabbades av sådana tankar just ikväll. I situationer som tidigare har varit enormt förknippade med alkohol så kan sådana tankar plötsligt dyka upp, fortfarande.

För mig var det en gamechanger när jag växlade mitt tänk från ”jag ska inte dricka” till ”jag vill inte dricka” och det kom rätt tidigt för mig. Så fort fördelarna ramlade in blev jag mer och mer övertygad om att jag inte ville dricka.

Kram 🐘