Tack @Blanka @Charlie70 @Sisyfos @Andrahalvlek och @Torn för gratulationer! :) Det känns bra. Just förlovningsdag är väl ett sådant datum man inte minns utan det är väl bröllopsdagen man firar och det återstår att planera och kommer väl bero på många faktorer, bl.a Covid. Min blivande fru är, liksom jag, väldigt progressiva, men jag lyckades ändå göra det semi-traditionellt. Jag berättade inte för någon annan om mina planer, förutom att jag frågade hennes familj, alltså mamma, pappa och syskon, om deras välsignelse innan, vilket väl är lite gammaldags och traditionellt, men jag bad ju t.ex inte hennes pappa om hennes hand då det inte är hans sak att ge. Förvisso är de väldigt traditionellt gammaldags, men jag tror att det uppskattade att jag pratade med dem.

Det där med att vara mer chill som jag diskuterade i Andrahalvleks tråd igår är ett intressant ämne, för jag har verkligen lyckats bli chill med det mesta. Jag har ett rykande färskt exempel på det.

Jag har ju som mål att gå 10000 steg om dagen, men jag har det inte längre som ett måste. Senast jag missade var när jag var på jobbresa innan jul så jag var väl uppe i 143 dagar i rad. Oftast får jag mycker mer utan att tänka på det, men jag har sagt till mig själv att det inte ska vara ett krav. Så igår var en mer chill dag och jag kom inte utomhus förrän på eftermiddagen. Vi gick dit vi kände för och satte oss och åt lite medtagen mat och bara tog det lugnt i det härliga vädret. När vi kom hem vid 8-tiden så hade jag 9700 steg ungefär. Jag tänkte att jag säkert får ihop det ändå, men nä, det blev rätt lugnt. Jag hade ju enkelt egentligen kunnat gå runt några varv i lägenheten för att komma upp i det, men det hade känts väldigt krystat. Visserligen fick jag till ett antal steg till genom kvällsrutinen, men inte så att det räckte till 10000. Det är en sådan sak som de autistiska drag jag har inte skulle ha tillåtit hända innan, men jag känner mig inte alls oroad över att börja om på dag 1 idag med 10000 steg igen. Om jag får ihop det. :)

Idag ska jag på Svensexa. Jag har ingen strategi upplagd och jag ska inte köra. Låter det naivt av mig? Jag känner mig inte orolig det minsta. Jag kommer säkerligen få frågor, men det är inget jag har förberett heller utan det tar jag väl som det kommer. Jag har ju inget att dölja.

På det jag beskrivit än så länge så kan jag väl uppfattas som väldigt chill, men det finns som sagt fortfarande saker som kan gnaga. Bland annat är det där att ha saker jag skulle kunna göra, men istället ägna min tid åt avslappnande aktiviteter. För det finns alltid saker jag skulle kunna göra och finns det inte det så kan jag alltid komma på några. Är disken klar och golven torkade kan jag komma på att det är dags att städa ur kylen t.ex. Det är liksom inte konstant, utan det kommer och går och är kanske inte så farligt egentligen. Men jag önskar att jag kunde släppa sådant helt.

Ha det så kul på svensexan! Du låter verkligen chill med det.😎 Annars så kan ju just svensexor innehålla en hel del alkohol. Jag har faktiskt inte varit i väg på någon aktivitet sedan jag blev nykter där det är vanligt att det dricks hej vilt. Jag är inte ett dugg orolig för att det skulle vara jobbigt, men som sagt, man vet ju inte förrän man har testat.

@Torn Det kommer garanterat bli rejält onyktert. Det blir ju faktiskt första gången jag testar något fullt så uttalat festande. Jag har ju tidigare hamnat i tillfällen där alkohol konsumerats, men inte i sådana mängder det kommer bli tal om ikväll. Det är väl mycket tack vare Covid det inte har blivit, antar jag.

Nu när jag tänker efter finns det faktiskt en sak som skrämmer mig. När den där insikten "Såndär var jag" slår en när man iakttar någon onykter person göra något endast en onykter person skulle göra. :)

@TappadIgen skrev:"Idag ska jag på Svensexa. Jag har ingen strategi upplagd och jag ska inte köra. Låter det naivt av mig? Jag känner mig inte orolig det minsta."

Du låter verkligen stabil i din nykterhet, och då fixar man sådant spontant. Svaret ”Jag dricker inte alkohol” brukar funka bäst säger min äldsta dotter (24 år), som aldrig har druckit alkohol och som därför har svarat på den frågan många hundra gånger. Vad ska folk säga om det liksom? Sannolikt så bryr de sig inte ett dugg. Och om någon vill prata vidare om det går det bra, OM man har lust. Annars kan man bara svara att man inte har lust att prata om det mer just nu, ens of discussion liksom.

Ha det så himla roligt på svensexan!

Kram 🐘

@TappadIgen skrev:"jag känner mig inte alls oroad över att börja om på dag 1 idag med 10000 steg igen. "

Det där är riktigt sunt tänk. Man får inte låta friskhetsfaktorerna bli måsten också, då orkar man inte i längden.

I övrigt vad det gäller att bli mer chill med saker så är det delvis en träningssak. Allt man övar på blir man bättre på. Efter mina perioder av utmattningsdepression så har jag varit tvungen att bli mer chill, för min hälsas skull. Jag har tex aktivt tränat på att bjuda hem gäster utan att ha tokstädat innan. Det funkar utmärkt! Jobbigt som sjutton första fyra-fem gångerna, sen känns det naturligt.

Chill helgkram 🐘

Nybörjare

@TappadIgen lycka till på svensexa, var på 20års fest förra helgen nykter o just den saken slog mig brukar jag bli sådär osammanhängande o gapig också , sannolikt , 21 dagar imorgon , snart en månad , känns ganska skönt har varit riktigt trött men det kanske är vanligt ... som sagt lycka till o be de som ev vill diskutera ringa imorgon om de vill snacka om det 😉 det va inte nån som ringde mig ...

@Nybörjare Jag vet inte om vår erfarenhet var precis samma, då jag bland annat kan tänka mig att medelåldern på den svensexa jag var på var en bra bit högre än på din 20års-fest, men nog fanns där säker många likheter. Skönt att du börjar närma dig en månad nu! Tröttheten ger sig, men det kan ta tid.

@Andrahalvlek Provocerande nog så valde jag att dricka vatten som jag hade med mig på flaska. Det blev inte så många frågor dock, men det kan också ha berott på koncentrationssvårigheter. Jag anlände tillsammans med en vän, som själv drack alkoholfria öl vilket kanske var mer anonymt då ju flaskan ser likadan ut.

Men vi var bara två stycken som inte drack något alkoholhaltigt alls. Berusningsgraden varierade rejält bland de övriga. Den första däckade knappt en timme efter att vi hade anlänt. Det var knappast så att det saknades tillfällen att dricka något. Vid ett tillfälle fick jag en öl tryckt mot munnen till och med av en inte särskilt nykter person. Jag är ju medveten om hur alkohol kan göra så att hämningar släpper, men har kanske inte observerat det just på detta sätt förut. Överlag var det väl ändå roligt. Som jag hade förutspått var det värsta när man ibland tänkte "Såndär har jag varit och hade varit nu också, om det inte hade varit för att jag hade slutat".

Men det blev aldrig så att jag själv kände mig sugen på att delta. Om något kände jag väl avsmak för att hamna i det stadie där många av deltagarna var. För de som följt min tråd vet att jag funderat en hel del angående aversion vs sug för alkohol. Den här dagen kunde jag definitivt känna en aversion mot att bli alldeles för onykter och jag kände absolut inget som helst sug.

@TappadIgen skrev:"Om något kände jag väl avsmak för att hamna i det stadie där många av deltagarna var."

Kan tänka mig att du kände så, det hade jag också gjort. Jag kan bli lite irriterad på folk redan när de blir lite sliriga och halvdöva. Hade de börjat ragla och klänga hade jag nog gått hem 😂 Även om man skäms för att man betett sig likadant blir i alla fall jag stärkt i mitt beslut i sådana sammanhang. Jag vill inte vara en del av det kollektiva beteendet alls längre.

Kram 🐘

@TappadIgen Se där ja, det kanske var detta som behövdes för att din avsmak skulle triggas igång rejält. Fy vad jobbigt det är när folk blir fulla och dumma. Tur att man kan avlägsna sig om man vill.

Nybörjare

@Tappadigen skönt att det gick bra med fest, hade samma känsla som du, alkofria öl funkar bra men viktigast var att inte hamna torr för då kom känslan iallafall för mig, sen efter en stund när de andra blir stökiga så är det nästan bara skönt att va nykter , en viss känsla av lugn infinner sig tycker jag nog. På fredag är det en månad för mig , har börjat sova dåligt med kryp i benen och klump i bröstet men försöker ta en dag i taget ...

Ikväll är det releasefest ringde värdarna o frågade om det fanns alkofria alternativ o de skulle fixa så det blev bra 🙏 inga fler frågor än så , skönt med folk som vara accepterar o stöttar o inte måste gräva i allt ...

@Andrahalvlek @Torn Ja, det är verkligen inte roligt. Att umgås med de som druckit ett par öl kan ju vara kul, men efter ett visst antal så är det bara inte lika roligt längre och ja, det har en avskräckande effekt. Man kan ju inte låta bli att tänka på att det vid några tillfällen varit ombytta roller. :o På något vis är man ju medveten om det, men när man bevittnar det kan man ändå inte undgå att häpnas över det. Var verkligen min koncentrationsförmåga och analytiska förmåga så nedsatt som det jag observerar nu? Man blir ju rädd för svaret. Men samtidigt, vi kan ju inte påverkade hur det var då. Vi kan ju bara påverka det vi gör idag och jag tror ingen av oss har någon lust att hamna i det stadiet igen.

@Nybörjare Sova dåligt med kryp i benen föreslår jag magnesium-tillskott för. Alkohol är ju inte bara onyttigt i sig utan gör också att vi får brister på en massa mineraler och vitaminer. Det klassiska när man slutat dricka är att man tar b-vitamin och magnesium och kanske något mer. För de som avgiftas på beroendemottagning eller liknande så kan det ibland till och med bli så att man får en injektion med vitamin b.

Äter du normalt så har du sannolikt ingen b-vitaminbrist längre en månad senare, då det finns i så många olika födoämnen. Men magnesium kan vara bra för myrkryp och sömn. Är lämpligt att intas i samband med kvällsmåltid.

Nybörjare

@TappadIgen tack för tipsen , myrkrypen lättat lite igen men klumpen i bröstet är kvar , lade undan telefonen och läste en bok igår istället , somnade som en stock 🙏 nya vanor , ska köpa magnesium o b-vitamin idag.

Fredag o 4 veckor nu, tiden går långsamt i stunden men snabbt ändå på nåt sätt. Köpte ett 6pack alkofria öl tills att jag ska på fest imorgon, blir lite orolig när jag är på fest men det lägger väl sig. Bestämt att om det blir för jobbigt är det bättre att dra därifrån o hem o lägga sig ... ha en fin fredag alla 🙏🙏❤️

Smart strategi Nybörjare!😁👍🏽..Så har jag tänkt hela tiden..Klarar jag inte av situationen, eller blir obalanserad av vissa människor, så tackar jag för mig..Alltid ha en bevara- nykterheten back-up plan när det handlar om sug eller alkohol..🍃🌺🍃

Nybörjare

@miss lyckad ja känns som enda lösningen , i lördags var det dock lugnt människorna hinkade i sig rätt bra o det blev snabbt högljutt o ologiskt , kände inte alls för att hamna där själv så sippade kaffe o chillade istället , riktigt nice 🙏

Bra gjort Nybörjare..👍🏽😁..Att sitta med fulla personer nykter är oftast jobbigt..Många som gärna bjuder då framförallt när dom inte vet om att man har slutat dricka. Dom riktigt dåliga kamraterna propsar ju ännu mer då..Dom vill ju ha kompisar med sig ner i skiten..Jag har ju jobbat med missbruk..Jättevanligt att s.k kompisar stod och väntade med bolagskassar när någon kom hem från behandlingshem..Det är därför det är jättesvårt för många att sluta missbruka. Jag själv har sagt ifrån..Gick inte på några fester med alkohol den första tiden..För säkerhets skull..🍃

@Nybörjare Det känns ju ändå som att det går bra för dig. Du hittar strategier som fungerar för dig och du tacklar de motgångar som dyker upp på ett bra sätt.

@miss lyckad Vid den tillställningen som jag var på var det ett tillfälle där en nära vän tryckte upp en öl i munnen på mig. Det hände bara vid det tillfället. Det är ju såklart ingen ursäkt men förklaringen är att han själv var väldigt onykter. Det är något som jag vet att han aldrig skulle ha gjort annars så jag tog inte illa upp eller något heller. Kanske hade det varit annorlunda om det hade varit svåra för mig. I övrigt kom ju någon slags flaska fram med jämna mellanrum som skulle bjudas laget runt på men jag skickade den bara vidare och det var egentligen inga andra påtryckningar. Hade det varit det hade jag nog gått hem tidigare, mer för att det kanske inte är så roligt då. Jag kände ju att risken var noll att jag skulle trilla dit.

Jag har spenderat en hel del tid på att fundera på det också med hur man lyckas hålla sig nykter. Jag pratade med en god vän om det på en promenad och han menade på att jag måste ha en väldigt bra taktik i och med att jag lyckas så bra nu. Vi jämförde med en annan person som har varit nykter ett tag nu men som varje dag fortfarande har ett starkt sug och måste konstant jobba med att kontrollera begäret. Min vän menade på att jag har en mycket bättre taktik. Jag menar på att jag knappast har det. Om vi jämför mig med den andra personen så är det ju så att han inte har valt att känna ett begär varje dag. Om han fick välja så gissar jag på att han gärna hade haft noll sug efter alkohol. På samma sätt har jag heller inte valt att inte göra det.

Jag har ju inte lagt upp någon slags plan på att inte ha något sug för alkohol eftersom det inte fungerar så. Jag är tacksam för att jag inte har det, men det är ju inte resultatet av någon egen ansträngning utan snarare en lycklig omständighet. Jag ska väl kanske inte kalla den en slump, då det väl beror på något, men det är godtyckligt på det vis att det är utanför min kontroll och egentligen lika gärna kunde ha varit tvärtom.

Så det känns lite märkligt, men jag fick en ryggdunk senast igår kväll av en bekant för det arbete jag har lagt ner på att hålla mig nykter och tänkte genast på hur liten del jag själv egentligen har i det hela. Det var lite som att få beröm för att ha vunnit på lotto. Visst var det jag som lämnade in raden som vann, men siffrorna som drogs var bortom min kontroll. Jag hade helt enkelt en stor portion tur.

@TappadIgen Jag tror inte att det enbart är tur att du är där du är. Du har jobbat bra för att nå dit. Tex genom att skriva och läsa på forumet och ta del av andras erfarenheter. Sedan så har du lyckats släppa den beryktade skammen helt och hållet. Väldigt viktigt för att råda bot på sug enligt mig. Om man är det minsta orolig om vad andra ska tycka/tänka om att man inte dricker så finns nog den där lilla önskan om att själv dricka kvar. Ett sug helt enkelt. Sedan att många klarar av att motstå suget är en annan sak. Men det blir på bekostnad av det stora lugnet och friheten.

Jag såg att du hade varit i mina trakter!😀 Jag har också funderat mycket på det där, mycket möjligt att man har träffat/sett någon här utan att veta om det. Häftigt! Jag har av en ren slump råkat identifiera ett par stycken här på forumet. Dvs, jag vet vad de heter, bor och jobbar med. Dock kommer jag aldrig skriva det här, om personerna inte uttryckligen skriver att det är helt ok att någon här vet vem dom är. Det har verkligen varit en ren slump, när jag har surfat på nätet efter annat och plötsligt kunnat lägga ihop saker och ting. Det bor nog en liten nyfiken detektiv i mig.😂 Själv bryr jag mig inte för fem öre om någon här skulle lista ut vem jag är. Det är det säkert redan någon som har gjort.

Ha det bra!

Håller med Torn..Tappad igen, du har lyckats mycket bra med arbetet med dig själv, och att sluta dricka..Det är ingen tur, utan skicklighet..😁..Sug är en sak som säkert ser olika ut..Det finns ju dom som tar återfall efter 15-20 år!! Och hamnar i samma skit som dom trodde att dom lämnat bakom sig..Jag tror inte att jag någonsin kan dricka måttligt..Jag vet att jag aldrig kommer att kunna det..Lite skillnad..Mitt beroende av cigg, snus, alkohol, ligger som ett litet spår i hjärnan som aldrig försvinner..Det ligger bara där och lurar i dvala på att jag ska testa. Men nej tack!! Jag bestämmer över mitt liv..Inte någon substans som redan sabbat mycket för mig. 🍃🌺🍃

@TappadIgen Jag tror att du har haft rätt tänk från början. Du säger själv att du tidigt bestämde dig för att du inte ville dricka mer. Verkligen bestämde dig. Du spikade igen den dörren. Då sätter inte hjärnan igång och förhandlar i tid och otid.

Jag tror att Annie Grace brukar kalla det kognitiv dissonans. Halva hjärnan vill inte dricka, men den andra hjärnhalvan vill dricka. Då bråkar hjärnhalvorna sig trötta sinsemellan, vilket innebär ett konstant förhandlande som slukar oerhört mycket energi. Och risken för återfall är stor.

Så du har visst påverkat att det har gått så bra för dig, i allra högsta grad. Sträck på dig och var stolt som en mallgroda 🐸

Kram 🐘