Sonen går ut nian. Skolavslutning i morgon. Ungdomarna i klassen ville ses för grillning. Tacksam för den mamma som ringde mig och berättade att deras fulla son ringt och bett om att bli hämtad. (F.ö. samma son som min son tog ecstacy tillsammans med förra våren). Jag klev omedelbums ur pyjamasen och drog i väg på min cykel. På vägen mötte jag den fulla pojken och pappan som cyklade hem honom. Mötte min pojke en bit i från platsen de varit på. Han var på väg hem. Efter kontroll av dofter och pupiller (helt ren) hoppade han glatt upp på min pakethållare och fick skjuts hem (Va? är jag inte pinsam längre?). Sonen blev genuint glad att jag dök upp. Han sa att de flesta var kvar och att det nu dracks alkohol. Festen hade varit supertrevlig. Han hade passat på att prata med de som han inte pratat med så mycket genom åren. Men senare på kvällen blev festen bara meningslös och trist allt eftersom kompisarna blev fullare och därför drog han före de flesta. Tacksam för hans integritet. Han har aldrig gjort något som han inte själv vill eller för att göra sig till lags. Envist som tusan många gånger men i sådana här fall en utmärkt egenskap :D

Kram!

@Charlie70 💗👍😁
Så fantastiskt för dig och sonen att få uppleva den närvaron tillsammans just en sådan kväll som ju är så laddad med oro och ångest för många föräldrar!
En jobbig kväll även för ungdomarna såklart med alla krav och grupptryck de har på sig...

Ha en fin torsdag Charlie ☀️😎
Kram 🧡🌷🧡

@Charlie70 Det låter bra Charlie! Min grabb har avslutning idag och jag tror bestämt att han inte kommer dricka någon alkohol i kväll. Han verkar verkligen inte vilja göra det av någon anledning. Kanske det kan vara så att mitt drickande förr har gjort honom avskräckt. 🤔 Men det sägs ju att drickande går i arv..?

Förresten, jag tycker du har fått en extra boost sedan snus-suget försvann! Väldigt positiv och glad hela tiden. Du har ju hur kul som helst! 🤗 Det är nog större fördelar än vad man tror med att sluta snusa.

Kram

Hej Charlie,
Jag råkade hamna på ditt första inlägg och det är väldans spännande att läsa just de där begynnande stegen.
När jag läser om din son minns jag ett tillfälle från tidiga tonår. Jag var ute med ett gäng kompisar och alla drack och rökte. Jag med. Det slutade med att jag mycket tidigt kräktes i ett dike. Festen fortsatte men där och då bestämde jag mig för att bara gå hem. Till mamma.
Som var hemma och grejade med något och var helt bara pålitlig och trygg. Och det där minns jag än idag. Att det fanns en plats dit jag kunde gå tillbaks när livet ”ute” blev övermäktigt.
Det har så himla stor betydelse det du gör, och din sons bottenplattor liksom kilar fast i grunden. Heja dig! Kram.

Heja dig och heja sonen! Så otroligt starkt gjort av honom att stå emot det grupptryck som han sannolikt ändå upplevde under kvällen.

Själv tog jag min första fylla på skolavslutningen i åttan. Jag drack fem starköl (33 cl flaskor) och jag kunde knappt stå på benen. Efter det drack jag nästan varje helg, ett jävla festande var det. Jag önskar att jag hade en mamma eller pappa som jag vågade ringa, men det fanns inte i boken att jag skulle ringa hem.

Jag tror @Torn att ditt drickande absolut kan ha varit avskräckande för din son. Han märker ju en oerhörd skillnad på dig förstås. Min äldsta dotter dricker inte pga mitt drickande och det dåliga ”arv” hon därmed också har.

Kram 🐘

@Charlie70 Så himla gott att han blev mött av dig❤️Å vad starkt att han inte drack💪🏻

Har hämtat mina barn många gånger båda nyktra och onyktra…på sjukhus några gånger…och här i stan och många mil bort.
Min son sa för några år sedan …”vet du Mamma varför vi har krånglat så mycket…jo..för vi har alltid varit välkomna hem”

Och det värmde gott i modershjärtat❤️

Barn/ungdomar och alkohol..När vi hade husvagn på västkusten, var det mycket supande..Där var alkohol normalt, att vara nykter var onormalt..Det är vi alla som gör normer tillsammans..Det var många barn och ungdomar som såg sina fulla föräldrar på kusten..(även våra) Idag har det knappt aldrig druckits hemma hos mig..En av döttrarna har druckit vin vid något tillfälle, när jag inte var hemma..Det är det som är det normala i mitt hem, och ska så förbli..Min särbo har alkohol hemma någon gång, men inget han verkar tycka är viktigt..Jag har hämtat 2 av döttrarna från fyllecell som 17-åringar..Det kändes jobbigt, men samtidigt så skämdes dom, och det har aldrig hänt mer..Jag var glad att polisen plockade in dom, när dom inte kunde ta hand om sig själva. Min 17- åriga son har inte druckit alkohol vad jag vet. Han borde vara avskräckt..Genetiskt beroende från båda föräldrar..Som tur är har han upplevt min nykterhet..😁🎉..Och vi har det mysigt och kul tillsammans..Vi får se till våra ungdomar och prata med dom om beroenden. Det är förebyggande mot missbruk. Skönt för sonen din att åka med mamma på pakethållaren hem..🥰

12 år var jag första gången. Häxblandning blev det och jag spydde oavbrutet i ett dygn. Sedan dröjde det till jag var 18/19 år med drickandet. I början var det ångestfyllt att dricka bara av vetskapen av att jag eventuellt hade alkoholistgenen. Sedan släppte jag den frågan och ägnade mig åt festandet på ett mer avslappnat sätt. Efter några år (åtminstone innan jag var 25) förstod jag att jag inte drack som "andra". 25 år senare gjorde jag slag i saken och slutade dricka helt. Hoppas sonen slipper detta nu. Faran är inte över än. I dag är det skolavslutning. Vi har planerat lite löst med fika och hämtmat men sen vill han hänga med sina kompisar. Jag är fortsatt stand by med min cykel. Ska ladda batteriet under dagen bara!

Kram!

Jag var 14 år gammal första gången och drycken bestod av ren stroh-rom ( 80 %) som vi hade snott av kompisens farsa. 😧 Jag blev inte dålig, men det berodde nog på att det var så starkt så jag kunde inte dricka många droppar. 😩 Min son var iväg på en fest i går kväll, men han drack inget. Det hade jag garanterat känt på hans andedräkt och beteende när han kom hem vid 01.00 snåret. Det verkar som hans kompisar inte drack heller. Vi får hoppas att våra söner håller sig ifrån alkohol så länge som möjligt. 😍

Kram

Lördagmorgon. Vaknade för tidigt. Mitt projekt vikt går bra ur perspektivet att jag tagit till mig dietistens råd och tycker det fungerar väldigt bra att följa dem. Problemet är att jag inte går ned i vikt. Är så less på det så nu har jag bestämt mig för att jag får väl vara hungrig dygnet runt då. Ja - och då vaknade jag av att jag var hungrig. Gör inget, jag är utvilad sedan länge nu.

Fint med er återkoppling och berättelser från egna erfarenheter. Måste erkänna att jag satt lite som på nålar i går när sonen skulle träffa kompisar efter avslutningen. Nervösa mamman här. Som dessutom blir lite bakbunden med flickan hemma. Kan relativt snabbt och enkelt fixa en hyrbil (så flickan kan hänga med) om det är något men pakethållaren är den som snabbast står till buds. Men inga problem, han kom hem och var i ordning i går också. De hade köpt hämtmat och samlats i en park för häng med klassen. Verkar ju jättetrevligt för dem! På kvällen häng med närmsta kompisarna som inte är klasskamrater. Det gänget är jag väldigt lugn med när det kommer till alkohol, nikotin och narkotika eftersom jag känner dem och flera av föräldrarna (som iofs INTE är nykterister om jag säger så).

Skrev just i Lims tråd lite tankar om hur motsägelsefull alkoholen är. Många dricker för att bättra på självförtroendet. På sikt tappar vi självförtroendet för att vi alkoholen påverkar psyket på ett negativt sätt och rädslan för upptäckt o.s.v. Sedan det här med att bli sugen på att dricka när allt är på topp, själsligt och fysiskt. Varför gör man det egentligen - förstör det goda måendet? Det har jag också gjort. När jag tänker efter har nog just det varit en väldigt stark trigger för mig. Hmmm. Någon som har tankar?

Har under utmattningen fått lära mig och sedan bli väldigt noga med att inte göra för mycket på en gång eller under en dag. Viktigt att vila emellan. När jag var som värst minns jag en gång jag tänkte städa badrummet. När jag hade dammsugat golvet var jag tvungen att vila. Sedan orkade jag inte mer. Hemskt. Städningen är ett väldigt bra exempel på en uppgift man kan dela upp. Jag har inte på väldigt länge städat hela lägenheten på en gång, men i går gjorde jag det! Kök, badrum, dammtorkning (överallt, helt nödvändigt p.g.a. allt pollen som smyger sig in överallt, dammsugning, tvätt av golv... Asså jag kände mig som Kung över mitt herravälde! Jag är snart inte utmattad längre, jippy!!! Tills sonen säger till mig vid kvällsmaten, nä men sitt du i din fåtölj nu. "Jag dukar fram och hjälper lillasyster. Orkar inte med att du är så stressad." Ridå...! Dessa själsliga temperaturmätare till barn vi föder fram. Känner mig så pinsamt avslöjad och samtidigt så evigt tacksam för dem.

Kram!

@Charlie70 skrev:"Sedan det här med att bli sugen på att dricka när allt är på topp, själsligt och fysiskt. Varför gör man det egentligen - förstör det goda måendet? "

Det där har jag också funderat över. Varje gång något ska firas så ska det ske med alkohol. Varför? Toppenstunder ska toppas med alkohol. Det är sen gammalt. Varför? Och jag tänker att alla dessa toppenstunder man har druckit alkohol på hade varit ännu mer toppen utan alkohol. Med genuina känslor, som gick mer på djupet och stannade längre.

För övrigt har jag inte samma behov av att fira allting längre. Att ”fira” att det är fredag känns jättefånigt numer. Jag är tacksam för att jag har en ledig helg framför mig, och den känslan vilar jag lugnt i. Samtidigt så ser jag ju hur hela samhället omkring mig fortsätter fira fredagar och semester med bubbel och kalla öl. Och jag tänker att det ju bara är ett svepskäl för att få dricka, eller?

På det viset har jag nog blivit en tråkmåns. Även om jag inte skulle säga något så tänker jag desto mer. No big deal att det är fredag liksom.

Så fint ändå att sonen läste av dig så bra. Våra barn fungerar som en barometer på vårt mående, antingen vi vill det eller inte. Det fungerar likadant åt andra hållet. Kopplingen mamma-barn är nog extra stark, och jag tänker att det nog beror på att barnen ursprungligen har varit en del av våra egna kroppar. Den osynliga livmoderssträngen består liksom.

Kram 🐘

Också tänkt på det där att det ska korkas upp på varenda glad känsla. För mig känns det i backspegeln som en väldig show-stopper, allt stannar på något sätt av efter att man börjar dricka. Alla känslor dör liksom då och chansen till nyanser försvinner. Marschera in i samma hink av seghet. Men jag kanske med flit förträngt alla positiva känslor kring alkohol. De finns väl, för de som dricker måttligt.
Jag tycker inte att mitt självförtroende växt så till vida att jag känner mig mer snygg eller så. Men på insidan känns det rent. Det händer att jag får scanna av efter dåliga samveten- men inte många saker har den laddningen längre. De viktiga sakerna har jag koll och check på. Det är en stor vinst! 🎉

Så har det varit för mig med..fira in helgen, semestern…därför saknar jag alkoholen jättemycket nu när jag har semester . Och visst ..jag tror att mycket firande är en anledning att dricka alkohol.

Jag tänkte både på det här med alkohol och ungdomar samt alkohol och fira. Studenten har ju nyligen firats en högtid där man skulle kunna säga att alkoholen flödar en hel del. Nu har inte mina egna ungdomar tagit studenten men varken dem el min man och jag hade varken varit sämre el bättre än andra ungdomar och föräldrar om de hade tagit den. Större delen av ungdomarna är ju endast 19 och helt plötsligt så accepterar vuxenvärlden att det dricks. Och det är i alla samhällsklasser. Pga Corona el tack vare Corona så kunde ju inte alla fester äga rum där det dricks mycket alkohol. När jag började arbeta som skolkurator på gymnasiet så hade jag ingen aning innan att det festades så mycket som det gjorde. Det var bla därför man tidigarelade examensveckan för att minska drickandet.

Kram🥰

@Charlie70 🧡

Godmorgon ☀️
Precis som du har jag också funderat på varför man som en "Pavlovs hund"
på en sekund reflexmässigt kan koppla ihop en måbrakänsla med "nu vill jag dricka alkohol"
Det är faktiskt jättekonstigt!🤔
Mycket konstigare än att vilja fira för att det är fredag, midsommar eller jubileum av något slag... För där är det redan så betingat och paketerat att man inte ens tänker på det. För så har man ju gjort i alla tider...🙄

Men just det där "alkoholplinget" man kan få i skallen när man sekunden innan fått en förhöjd positiv livskänsla av något slag, är mycket märkligt!! Och riskabelt! Det är jättelätt att falla...😬

Men vi är så erfarna vid det här laget så vi kan hantera denna känsla, eller hur? 😊

Ha en fin vecka Charlie! ☀️😎
Kram 🧡🌷🧡

Alltså det här med att ha värk. Tror jag för länge sedan nämnde att jag fick problem i en höft efter att ha studsat studsmatta förra året. Det har varit och är en långdragen historia som ger ringar på vattnet i form av följdproblem. Har nu remiss till magnetröntgen och doktorn pratade höftledsoperation med mig. Den såg jag inte komma. Men i vilket fall. Från att ha on har jag sedan i går riktigt ont. Det är så att det blir svordomar när jag måste resa mig från stolen eller böja mig någon grad för att plocka något. Bokade av jympan i dag. Vet inte om det är bra eller dåligt när jag har så ont. Det jag skulle komma till är att värken är en trigger (den också - ska det aldrig ta slut med alla dessa triggers man ska igenom?). Märker att jag tänker att rejält med alkohol i någon form skulle sitta fint som bedövning nu. Aldrig tänkt på det förut men nykterheten avslöjar nu för mig att jag använt alkohol som smärtlindring. Hmmm... Självklart dricker jag inget. Min kropp trivs bäst i vågrätt läge just nu så det var där jag befann mig mestadels i går. Sovit länge med avbrott för det onda i natt. Nu är det presskonferens med Stefan Löfven och Annie Lööf om 10 min. Vi ska väl inte prata politik på det här forumet men jag måste ändå säga att maken till tondövhet i denna misstroendeförklaring har jag nog aldrig sett. Mitt i en kris som handlar om liv och död ska alltså då denna omröstning genomföras p.g.a. ett utredningsförslag som inte ens är ett förslag från regeringen.

Jaja. Nu får jag lägga band på mig här.

Kram!

Att ha ont är ett H-e..🥺🌪..Men kroppen kan inte läka med alkohol, utan precis som du skriver Charlie , bedöva..Det är ofta därför personer som dricker mycket har mängder av olika infektioner, både här och där..Kroppen kan inte läka..En av mina närmsta vänner har gjort en höftledsoperation..Det gick mycket bra.Hon var överlycklig för att slippa värk...Tyvärr väger hon lite för mycket, så nu efter ett antal år så har den andra börjat ”konstra” Det kan säkert bli så ändå, men övervikt är ju en orsak till förslitningsskador..Men det är ju olika..Håller fullständigt med dig om politiken vi har..Lägg ner stridsyxan, och fortsätt ta hand om skador epidemin orsakar istället!!Vad fan är det för fel på folk? 🙄..Hoppas du får bukt med din skada Charlie..🍃✨..Skickar goda läkningsenergier..💫🌟💫

@Charlie70 Har haft turen att slippa ihållande värk men jag kan tänka mig att det är helvetiskt! Fattar inte hur folk klarar att leva med det dagligen🙄 Min pappa hade ledgångsreumatism fr det han var 47 år och hade alltid ont. Opererade höftlederna tre gånger (den ena två gånger och den andra en gång). Slapp värken när han började med cytostatika. Min svärdotter har också mer el mindre alltid ont. Hoppas verkligen att du får komma intill snart och röntgas🙏🏻 Starkt att du ändå inte dricker. Finns ofantligt många triggers onödigt många😏

Hoppas att du får sova inatt!

Kram💗

@Charlie70 Usch vad jobbigt. Höftledsoperation låter verkligen inte kul. Då är ju liksom ”kullagret” utslitet, klart att det gör ont. Förstår att känslan av att vilja bedöva smärtan kom som en vin-flash också. Men du identifierade tanken för vad den var. ”Jaha, här kommer du rännande. Igen. Tack och hejdå.”

Jag har fått galet ont i kroppen igen, mest i fötterna. Måste skärpa till mig med kosten. Igen. När jag har legat eller suttit still ett tag och ska börja gå känns det som att gå på krossat glas. Sen blir det bättre efter en stund. Övervikt och för mycket vitt mjöl och socker är nog boven i mitt fall. Lättare att åtgärda dock än en utsliten höftkula 😞

Kram 🐘

Vaknar i dag med mindre ont. SKÖNT! Har bokat mig på spinning i kväll. Vet inte om det är bra eller dåligt så det måste jag försöka ta reda på under dagen. Nu kaffe och jobba, jobba. Den politiska utvecklingen behöver följas också. Vet inte om jag ska tycka att den är spännande eller skrämmande.

Kram!

Lyfter blicken från den politiska röran och funderar på hur zoom-mötet var i dag? Vilka deltog, vad pratade ni om? Om någon vill och tycker det är lämpligt att berätta bara..

Kram!