@Gullranka skrev:"En väldigt specifik känsla av att vara full och veta att man inte kommer få dricka mer "
Den känslan känner jag igen, man kan nästan göra varsomhelst för att få tag i en flaska vin till. Tänk så skönt att slippa dom tankarna iallafall. Så mycket enklare att avstå helt 👍🏻😊
💕 sländan

Fyra månader nykter idag! Vi hade gäster både på lunch och middag som alla drack vin till maten, fick en snabb tanke om att kanske ta ett glas jag med men slog bort den direkt. Inget sug alls efter det, väldigt skönt. Märker också att alla dricker mindre sen jag slutade, var nog jag som drev på mycket... Sovit dåligt några nätter men mår helt okej på det stora hela ändå. Och så tacksam över mina fyra månader!

Grattis @Gullranka! 🌸

Visst är det tankeväckande hur vännernas drickande påverkas! Jag undrar hur många flaskor som plockats fram sent på kvällen genom åren, som det egentligen bara var jag som ville ha, när jag varit hemma hos folk. Vilken omprogrammering av hela ens sociala liv - det kommer att bli så mycket enklare att ha en som gäst nu!

@Renova Alltså, jag skäms när jag tänker på det 😬 Har verkligen trott att jag umgås med folk som alltid dricker mycket men märkte när jag var gravid och nu när jag är nykter igen att det verkligen inte stämmer. Alla dricker generellt 1-2 glas möööjligen 3 om inte jag är där och trixar och fixar och fyller på glasen eller insisterar på en till flaska osv. 😬 så jävla hemskt egentligen men jag orkar inte göra annat än att skratta åt det, det som har varit har varit och nu har jag tagit ansvar för mig iaf. De andra får väl se det som en bonus för sig själva eller så 😂

Midsommarafton idag och den är självklart nykter för mig, som alla andra dagar nu. Jag har dock ingen frestande midsommarfest att förhålla mig till, i år firar jag med bara sambon och barnet vilket känns väldigt skönt. Midsommar är (var?) annars min absoluta favorithögtid och har sedan tjugo år på diverse lantställen och skärgårdsöar med traditionella lekar, sillunch och massa massa öl, vin och nubbar. Har mest goda minnen, men minns också några riktigt hemska morgnar dagen efter med den där panikkänslan av att inte riktigt minnas av vad som hänt osv. Nästa år funderar jag på om vi inte ska styra upp ett eget firande med mer fokus på barnen, som lägligt nog då kommer passa mig och mitt nyktra liv ypperligt 😉 Idag har jag i allafall unnat mig en stor glass efter lunch och ska nog äta en till ikväll! Glad midsommar och kram till alla som kämpar extra mycket denna helg.

Hej och välkommen 1996! Jag är ju inte heller någon gammal räv här på forumet direkt men idag klockar jag in 129 dagar i nykterheten. Håller helt med dig angående enstaka glas och måttligt drickande - det är inget för mig. Har försökt otaliga gånger med samma (dåliga) resultat, så det är inte aktuellt. Läser i dina trådar att du beslutat dig för samma sak, och tror att du gör helt rätt i det! Det finns en sån styrka i att verkligen känna det inifrån och ut! Kram och lycka till!

@Gullranka Tack för din påhälsning i min tråd! Det där med att vara mer med barnen känns verkligen bra. Påfallande ofta hamnar de i skymundan när de vuxna umgås och alkohol finns på borden. Jag som nykter kan se så tydligt hur bortprioriterade de ofta blir. Ofta får de sitta vid ett ”barnbord” och tittar förundrat på de vuxnas skålande och skrålande. Det är ju så normen att man ”ska” dricka alkohol förs vidare generation efter generation. Det tycker jag är fel och väldigt olyckligt. Sedan har jag ju märkt hur glada och lyckliga ungarna blir när jag gärna hänger med dem en längre stund.,Det blir verkligen win win, eftersom jag också tycker det är jättekul.

Grattis till dina nyktra dagar! 🤗

@Torn Håller med om allt! Tänker också på hur många val som tas (och har tagits även av mig) med alkoholen i första rummet, typ hur man ska fira, var man ska äta osv. Känns härligt att nu ha tagit det ur ekvationen!

Höll på att dricka ett glas champagne här om dagen, bara för att vara till lags, och det gör mig så irriterad. Vi var och hälsade på kort hos ett par som jag inte riktigt känner och det var absolut inte meningen att vi skulle stanna mer än nån minut så jag var helt oförberedd. När vi kom var det typ lite fest på gång och värden frågade om vi ville ha nåt att dricka. Bad om alkoholfritt (”vatten går bra!”) men fick av nån anledning ändå ett glas bubbel i handen. Började komma med ursäkter som kanske var halvbra, men jag är van vid att d att man bara behöver säga nåt vad som helst för att den som gav en glaset ska inse sitt misstag och byta ut det, tycker generellt folk är ganska lyhörda. Men nej, inte här, värdinnan sköt ner varje anledning och nästan propsade på att jag skulle dricka med dem. Jag hade nästan resignerat och bestämt mig för att dricka några klunkar sen hälla ut i smyg när min sambo kom till undsättning, tog glaset och ljög om att jag skulle köra (vilket jag iofs fick göra eftersom han då fick dricka två glas.) Först då fick jag ett glas vatten och allt var frid och fröjd. Tror bara att det fanns goda intentioner från både värd och värdinna men det gör mig verkligen irriterad att jag var på väg att dricka nåt jag tycker är äckligt och som skulle kunna äventyra min nykterhet bara för att vara dem till lags och inte skapa konstig stämning eller så. Nästa gång ska jag säga nej tydligare ”nej tack, jag dricker inte alkohol” och inte ens ta emot glaset. Ja ja, slutet gott allting gott och en erfarenhet rikare.

@Gullranka Håller med! Ett otyg att propsa på att andra ska dricka 😡 Vilken tur att din sambo ryckte ut och tog glaset ifrån dig. Nu vet du precis hur du ska göra nästa gång det sker!

Jag ”råkade” få ett glas rödvin upphällt i mitt glas på en jobbmiddag (med övernattning) tidigt i min nykterhet. En millisekund tänkte jag ”äsch, ett glas kvittar nog”. Sen djupandades jag, sköt över glaset till min kollega och sa ”jag vill vara körklar mitt i natten OM min yngsta dotter behöver mig”. Sen gick jag till baren och bad om en alkoholfri öl. Pust. Men vilken seger det var för mig! Och samma seger var det för dig nu!

Kram 🐘

@Gullranka
Tack för att du skrivit allt du skrivit. Det har gett mig mycket att tänka på. Jag har ett långt liv dåliga erfarenheter av eget missbruk bakom mig och måste nu ta tag i mig själv. Jag är känd för att inte spotta i glaset, har förstört relationer och faktiskt förlorat jobb pga min bakfylla och mitt drickande. Nu måste jag ta tag i det. Men just det där att andra kommer undra och kanske propsa på att jag skall dricka, skrämmer livet ur mig.

Jag dricker ett par gånger i veckan, men när jag börjat så kan jag inte sluta. Det innebär att jag ofta får blackouter, ångest dagen efter osv. Jag är medelålders och detta är icke socialt acceptabelt. Och min kropp och mitt psyke mår verkligen inte bra av allt det här. Suget kommer då och då - och jag korkar glatt upp flaskan. Jag slutar inte förrän jag antingen däckat eller det är slut i flaskan.

Mitt beslut är att sluta dricka. Och jag tänker hänga här och läsa och läsa, samt ta bra beslut varje dag och varje vecka. Blir det enkelt? Nej - jag är övertygad om att det blir svårt. Jag har levt med alkohol i så många år. En nykterhet under lång tid är något nytt för mig och jag har svårt att tro att jag kommer bli lyckligare utan alkohol. Men jag vill gärna försöka några månader. Blir man verkligen gladare i vardagen? Blir man verkligen lyckligare?

Förlåt om jag kapade din tråd. Bara lite tankar. Och ett tack för att du skrivit så fint om din hittills långa nykterhet.

/Elisabeth

Hej Elisabeth, och välkommen hit! Min tråd får du kapa hur mycket du vill, jag är bara glad över sällskapet! Så bra att du har tagit ett beslut om att sluta dricka, för mig blev livet mycket bättre när jag tog samma beslut. Kanske inte bättre i varenda detalj och stund, men på det stora hela är det bättre, trots artist inte drack så ofta förut heller. Jag har funderat på det där med varför det har varit så himla svårt att tänka sig ett liv helt utan alkohol för mig och är inte säker på att jg hr helt facit men några saker jag tänkt är att ”alla andra” kommer att tycka si eller så, att jag är tråkig osv. Nu har jag ju inte träffat så jättemånga iom corona men de jag träffat och berättat för har stöttat mig helt. Jag kanske inte var så himla rolig när jag var aspackad som jag trodde? Och många bryr sig inte heller, det har visat sig att det mest är jag själv som bryr mig om vad jag har i glaset... Sen har jag också försökt att vara ärlig mot mig själv; var det så himla kul egentligen? Jo absolut, vissa gånger var det ju det, men om man väver ihop rubbet med oro, skam, bakfylla, kämpa för att dricka långsammare/mindre osv osv? Nja, blev svaret för mig, så himla kul är det nog inte. När jag vacklar läser jag här eller lyssnar på ett avsnitt av alkispodden, det tycker jag hjälper. Önskar dig all lycka, skriv och läs mycket, det hjälper! Kram 🌸

Hej Elisabeth, och välkommen hit! Min tråd får du kapa hur mycket du vill, jag är bara glad över sällskapet! Så bra att du har tagit ett beslut om att sluta dricka, för mig blev livet mycket bättre när jag tog samma beslut. Kanske inte bättre i varenda detalj och stund, men på det stora hela är det bättre, trots artist inte drack så ofta förut heller. Jag har funderat på det där med varför det har varit så himla svårt att tänka sig ett liv helt utan alkohol för mig och är inte säker på att jg hr helt facit men några saker jag tänkt är att ”alla andra” kommer att tycka si eller så, att jag är tråkig osv. Nu har jag ju inte träffat så jättemånga iom corona men de jag träffat och berättat för har stöttat mig helt. Jag kanske inte var så himla rolig när jag var aspackad som jag trodde? Och många bryr sig inte heller, det har visat sig att det mest är jag själv som bryr mig om vad jag har i glaset... Sen har jag också försökt att vara ärlig mot mig själv; var det så himla kul egentligen? Jo absolut, vissa gånger var det ju det, men om man väver ihop rubbet med oro, skam, bakfylla, kämpa för att dricka långsammare/mindre osv osv? Nja, blev svaret för mig, så himla kul är det nog inte. När jag vacklar läser jag här eller lyssnar på ett avsnitt av alkispodden, det tycker jag hjälper. Önskar dig all lycka, skriv och läs mycket, det hjälper! Kram 🌸

@Gullranka Tack för välkomnandet. Alkispodden - var hittar jag den? Jag har idag anmält mig till alkoholprogrammet och fyllt i alla uppgifter samt börjat med almanackan som finns här. En skam att fylla i programpunkternas anteckningar. En liten bit på väg i alla fall.

@Elisabeth100 Och bra jobbat att börja med programmet! Försök släppa skammen och titta framåt och fokusera på den du är nu (nykter, stark, beslutsam!), inte den du var då, det tjänar inget till.

Öppnade en flaska vin för att ha i en skvätt i maten jag lagade (var andra som skulle dricka flaskan till middag sen) och luktade på korken för att kolla att den inte var dålig. Ryggade nästan tillbaka av lukten, det stank typ aceton? Fick gå ut och be sambon smaka av innan jag hällde i för jag var så säker på att det var dåligt. Inget fel på flaskan tydligen, utan bara mitt luktsinne som förändrats (förbättrats?) 😂 Maten blev iaf jättegod och sen efter middagen när alla blev berusade gick jag ut och tog en kvällspromenad. Nu ligger jag trött, nykter och nöjd och läser lite här och ser fram emot en god natts sömn.