Hej,
Låter som att du har mycket fint i livet att vara nykter för, och framför allt för ditt eget välmående. Hade min första nyktra midsommar förra året, och njöt verkligen av god mat och glada barn och vänner. Ser fram emot att ha det likadant i år. Och man kan med gott samvete unna sig en läsk eller annat tycker jag, mindre kalorier i det än i alkoholen. Kämpa på och håll målet i huvudet när suget kommer, det klingar av snabbare och snabbare när man inte ger efter tycker jag.

Grattis till beslutet och nykterheten. Jag har druckit för mycket i många år. Haft perioder när det funkat bättre och helt nyktra perioder på 1-2 månader, sen börjar jag lura mig själv med att "ja men det här funkar ju bra, jag har nog inte så stora problem". Och så börjar jag igen, och dricker både för ofta och för mycket. Måste inse att jag inte ska dricka. för jag är inte nöjd med 1-2 glas vin. Jag dricker tills det är slut eller jag däckar. Nu har jag druckit både fredag och lördag och har sån sjuk ångest idag. Har inte haft barnen hemma, men de har sett mig full många gånger och jag har sådana oerhörda skuldkänslor. Har ett nytt förhållande som jag är rädd att sabba. Han har ju märkt att jag har problem, och för ett par månader sen fick jag en snefylla och sa efter det att jag skulle lägga ner alkoholen. Så nu har jag inte druckit när jag är med honom, men han har ju hört att jag har druckit när vi pratat i telefon på kvällarna. Jag skäms så fruktansvärt.

Är så rädd att ta beslutet att sluta dricka och att återigen misslyckas med det. Men kan ju inte fortsätta såhär. Jag skadar mina barn, mig själv och folk omkring mig.

@TantGrön Ja det är inte lätt att ta sig ur. Speciellt inte eftersom det är en så accepterad drog i vårt samhälle.

När jag blir sugen nu så brukar jag tänka att jag är en svag människa som är någons fånge. Sen brukar jag tänka på alkoholskatten och att staten tjänar pengar på mitt mående och förstörelse av mina organ. Det har funkat bra 😉

Midsommar är jag dock fortfarande rädd för. Fast det ska gå.

17 dagar som nykter. Jag måste ju säga att jag är gladare än innan och retar inte mig på massa saker lika mycket längre 😊

Känns som jag var arg på allt innan.

Det jag kämpar mest mot just nu är de tillfällen där det förväntas att man ska dricka. Men det bara måste gå bra denna gången 😊

Härligt att höra att det går bra! Jag upplever också att humöret blivit bättre utan alkohol. Fundera igenom i förväg vad du ska säga om någon erbjuder dig alkohol på en fest, bra att ha ett standards ar att dra till med. Och ha med eget alkoholfritt som är gott. Det här fixar du!

20 dagar och idag börjar semestern.

Har börjat lyssna på en ljudbok som heter Skål, ta mig fan! Verkar vara väldigt bra. Den träffar rätt på många plan. Boken är dessutom skriven av en nykter alkoholist.

Jag mår ganska bra efter 20 dagar men jagas fortfarande av tanken att "Jag kan ju klara mig utan, jag har nog inte så mycket problem, jag kan dricka när det är fest bara" Jag vet att det är den andra delen av mig som bara försöker få sitt.

Jag tror fortfarande att det inte går att ha lika kul utan alkohol tex på fest. Då är man ju på festen i samma tillstånd som man alltid är. Hur kan man då skratta och komma på knasiga idéer.

Jag är rädd för att missa massa massa kul i livet fast jag samtidigt vet hur jävla dåligt jag mår av alkohol i det stora hela. Hela min tid går åt till att planera hur man ska dricka och hantera ångest och vara arg och irriterad på allt.

Jag ska kämpa på och min önskan är att jag ska vara nykter hela semestern fast att det tyvärr finns en stor risk att jag trillar dit.

Just nu är jag livrädd och vacklar lite i hur det kommer sluta.

Hoppas ni har det bra i sommarvärmen 😊 ❤️

Hej, vill bara dela min erfarenhet av att ha kul på fest utan alkohol. Jag tycker att det är minst lika kul nykter. Intressantare samtal, bättre sociala skills, man är mer öppen för att kommunicera istället för att fylletjata om sitt. Att dansa är roligare när man håller balansen. Det enda jag väljer bort är efter klockan två- svängen, då har allt roligt redan hänt. Testa att jobba med din attityd, att se nykterhet som något du väljer, inte som något du är tvingad till. Jag tror att om man vill få till en fungerande nykterhet så behöver man ta sig igenom ett antal tillfällen nykter där man förut druckit. Det är svårt i början men man måste göra jobbet någon gång... Det gäller att bryta kopplingen kul=alkohol. Och det går, jag har själv upplevt förändringen. Så styrka till dig, bestäm dig för en nykter semester och godta inte att beroendet gör valen åt dig, vi har möjlighet att styra själva! Våga utmana dina vanor och föreställningar om hur man njuter och har kul, det finns bättre sätt än med alkohol.

Och jag håller med @Kennie till fullo! Men man måste uppleva det för att förstå det. Tänk dig din första nyktra fest som ett experiment på ett positivt sätt: ”Nu ska jag se hur kul jag kan ha utan att dricka alkohol”. Var beredd på att den första halvtimmen kan kännas lite obekväm, men sen brukar festen ta sig. Fokusera på samtalen - du är mer lyhörd som nykter och garanterat mer nyfiken på andra. Ställer mer frågor, driver samtalet framåt på ett annat sätt. Och de sista timmarna är det ärligt talat en välsignelse att slippa. ”Nu kör jag hem, byebye.”

Jag har generellt mycket roligare som nykter, jag skrattar mycket hjärtligare. Det är en oväntad bonus som jag verkligen uppskattar. Jag kan skratta åt AFV på tv så jag kiknar.

Kram 🐘

@Jagbörjarpåmåndag
Hur klarade du dig igenom de första 3-4 dagarna?
Jag tog min sista cider igår vid ca 21.30 och är livrädd för hur jag kommer att må närmaste dagarna..

@Mamma35 Jag bara bestämde mig. Kände att det var dags bara. Mådde så dåligt i kroppen och var yr och helt slut. Satt bara och sov. Ville få känna hur det är att vara nykter och må bra.

Det går om man bara vill 😊 Kämpa på!

24 dagar och egentligen så är det ju inte så svårt om man bara vill. Det svåra är alla små tankar som dyckert upp..

Dricka, inte dricka, dricka, lever bara en gång, inte dricka, dricka, vad gör en gång.. Osv.

Det är som att tankarna tuffar till sig efter en tids nykterhet. Man har bevisat att det går att vara nykter och problemet är borta tror man. Men så är inte fallet för jag är alkoholist.

Det var lite kul att gå förbi bolaget igår. Folk är som tokiga. Köper alkohol i mängder. Ja nu jävlar är det midsommar och då ska det supas. Så dåligt dom kommer må och så mycket skit som kommer hända. Inte för alla såklart men för en del.

Om jag skulle bestämma mig för att dricka på midsommar så ska jag även vara medveten om att jag kommer må dåligt i tre dagar efter. Kommer inte må speciellt bra under tiden jag är onykter heller.

Så vad är det då som gör att tankarna ändå finns där? Bra fråga.

Det är alkoholdjävulen som viskar i ditt öra! Lyssna inte på honom. Tänk dig att han sitter inne din skalle och vrålar ”jag vill ha alkohol nuuu” och du behandlar honom bara som en trotsig treåring:” Jag hör vad du säger, men nu gör vi som jag har bestämt - det blir ingen alkohol! Punkt.”

Med tiden blir ropen svagare och svagare. Tänk dig att du har stängt in honom i en trälåda och det enda han får är vatten och möjligen bröd. Får han en enda öl får han bränsle att börja vråla mer högljutt igen! Det vill du inte. Vatten och bröd funkar fint.

Kram 🐘

Dag 25 utan alkohol och striden är sjukt jobbig idag inför imorgon.

Hur fan ska jag orka med att förbereda allt. Fixa all mat osv. Inte pepp överhuvudtaget. Önskar det gick att ställa in midsommar och bara låta det vara en vanlig dag utan massa måsten och fix.

Jag vet ärligt inte hur jag ska göra.. Jag kommer väl sitta där och vara på halvtråkigt humör och önska att dagen bara ska ta slut.

Blää

@Jagbörjarpåmåndag Du får delegera. Alla får bidra. Att vi gör allt själva är det dummaste vi kan göra mot oss själva. Tycker jag.

Viktigast först - vara nykter! Allt annat kan vänta eller dissas. Till och med vita lögner om att man har blivit sjuk är okej i början när man känner sig skör.

Kram 🐘

Det är tyvärr redan kört. Jag hade 25 fina dagar och det är inte bortkastat.

Jag ska ringa vårdcentralen på måndag för att se vad dom har att säga. Kanske kan få något som hjälper mig lite extra på vägen.

Men jag är fortfarande fast besluten om att detta är ett liv jag vill lämna.

Antingen ett nyktert liv eller avsluta livet. Det är så jag känner. Jag är ateist så gillar inte att använda mig av ord som jävulen.. Utan denna gången vann min dåliga sida av hjärnan.

Det positiva är att jag har pratat med min syrra ikväll om allt.

Trevlig midsommar på er. Det kommer jag säkert med ha men önskar att den varit vit.

Jag tänker iallafall fortsätta på min nyktra linje efter denna helg.

JAG SKA BLI MITT GAMLA JAG PÅ ETT ELLER ANNAT SÄTT! ❤️

Ett tag sedan jag skrev. Midsommar blev ju mitt återfall som ni vet men det gör inte så mycket för suget blev inte värre.

Så sjukt bakis som jag var har jag nog inte varit på 15 år. Antar att det har med mitt uppehåll att göra.

Jag är totalt inriktad på nykterhet framöver. Kan inte lova mig själv att jag aldrig kommer dricka igen men det gör inget. Jag vill inte se detta med nykterheten som ett tvång utan något som bara kommer bli min vardag.