Jag har inte glömt-

all hjälp jag fått av er när jag vacklat och nu vill jag bjuda igen.

Jag hoppas detta inlägg kan inspirera er till att hålla fast vid nykterheten!

Det har gått drygt 3 år för mig nu och jag har aldrig mått bättre!

Att sluta med alkohol (och nikotin som jag också blev tvungen till eftersom kroppen protesterade) var ett stort steg på resan mot att finna mig själv.

Men det visste jag inte för tre år sedan. Då ville jag "bara" förändra mina destruktiva vanor och bli klar i huvudet.

Klarheten ledde mig vidare längs en krokig och jobbig väg full av obehagliga och tunga självinsikter.
Och nu är jag här, mentalt starkare än någonsin. Kroppens fysik börjar svika pga ålder så träningen är superviktig!

Jag känner mig stark i mig själv, oftast! Att jämföra med tidigare, då jag nästan jämt tvivlade på mig själv. Styrkan ger mig ett lugn och en stabilitet, en positiv spiral som leder till ökat självförtroende. Det innebär att jag har råd att acceptera misstag, fel och brister. Acceptansen öppnar upp för ödmjuk självmedkänsa.

Låter pretto jag veeet men det är ju så här positiva spiraler funkar.

Såklart finns det många fler faktorer än alkoholfrihet som påverkar mitt mående. Men just det steget var det största och det viktigaste för starten.

Och såklart ramlar jag också ner i det där svarta hålet med stinkande gyttja. Det fiffiga med att ta sig upp därifrån många gånger är att kroppen och hjärnan lär sig (med lite stöttning och medvetenhet) att det går att ta sig upp.
Det är inte i hela världen att ha en skitdag, en pissig vecka eller en längre period då jag inte är på topp. Jag vet att det går över.
Det finns en enorm styrka och trygghet att hämta i den insikten om man lyckas få tillgång till den där nere i mörkret vill säga. Det är inte alltid så lätt, oftast svårt faktiskt.

Närma dig ALLT med öppet sinne och nyfikenhet.
Betrakta och notera utan att värdera!
Det blev dagens kloka prettopepp! 🙂

@Vitutanvin Mer än tre år utan alkohol - megastort Grattis!!!
Men även bra att du skriver att det inte är helt lätt ens efter så lång tid!!!
Jag har kommit en bit på vägen o tänker minsann samla på mig många fler a-fria dagar... Tack för inspiration, det är alltså inte omöjligt - fast det känns trögt emellanåt! Inspirerande var ordet
Kram 🤗 från mig som är på drygt 100 dagar a-fri!

@Vitutanvin Grattis till 3 år som nykter! 🥳🥳🥳 Det är underbart när man känner enorm igenkänning vad det gäller allt positivt som nykterheten har inneburit. De här orden bär jag med mig: ”Jag har råd att acceptera misstag, fel och brister. Acceptansen öppnar upp för en ödmjuk självkänsla.”

Kram 🐘

Närmar mig 4 år av nykterhet.

Läser mitt senaste inlägg och längtar tillbaka till känslan av att vara stark och stabil.

Just nu är jag så långt ifrån det läget. Depression, ångest och utmattning färgar min vardag sedan en tid tillbaka.

Det är inte svårt att vara nykter. Det är svårt att leva bara.
Fortfarande glad, stolt och tacksam mot mig själv som fortsätter att välja bort alkohol.

Den extra påfrestningen behövs verkligen inte. Min kropp och min knopp skulle må ännu sämre av det.

Ser fram emot en vit jul och fira in början på mitt femte nyktra år 2023

Till alla er som kämpar vill jag bara säga:
Det är värt det!

Grattis till fyra år! Ja, livet frestar på ibland, oron blir så stor. Kanske särskilt nu under mörkaste tiden. För mig hjälper det lite med promenader i dagsljus. Och som du säger, så skönt att vara nykter ändå!

@Vitutanvin Grattis till snart 4 nyktra år! 🥳🥳🥳

Ledsamt att du mår så dåligt. Får du läkarhjälp? Jag var själv sjukskriven för utmattningsdepression i våras-somras, men är tillbaka på jobbet delvis igen. Antidepp blev min räddning. Efter att jag slutade med antidepp gick det bara några månader innan jag blev sjuk igen. Antidepp är en pusselbit som jag behöver i mitt liv, det har jag insett till fullo nu.

Kram 🐘

@Vitutanvin Grattis till 4 år!! Så bra jobbat!!

Det behöver kanske inte vara att tillföra kemiska substanser (antidepressiva läkemedel) som är svaret heller alla gånger. Det är ju bara läkare som kan göra den bedömningen isåfall.
Livet går upp och ner, det är en del i att vara människa som jag ser det. Det finns mycket man kan göra för att må bättre i sin vardag. Men allt detta vet du säkert.

Superstarkt jobbat i vilket fall!👍🌸🌟

Bra jobbat hörru... Jag har exakt samma känsla. Vore jävligt skönt att bara fly från allt. Supa ett par dagar så där lagom MEN det är ju ingen lösning, snarare tvärtom. Att vara nykter ger kroppen styrka, men familjen mår ju mest prima av allt nyktert. Jag tar en dag i taget.

Sommaren närmar sig och den här tiden har nog alltid varit förknippad med festligheter, för mig
Suget har varit stort vissa gånger men nu kan jag knappt komma ihåg när jag kände sug sist.

Den svarta sörjande jag befann mig i runt årsskiftet är över, tack och lov. Den hade inget med min nykterhet att göra och gjorde det inte svårare att avstå.
Jag känner mig stark och stabil igen. Är mer mig själv än någonsin dessutom och jag gillar det jag ser i spegeln. Ja kanske inte alla skavanker men glöden i ögonen, swunget i steget, rynkorna när jag ler. Jag vänjer mig så sakteliga vid att tycka om mig. Vilket ger mig en trygg framtidstro. 🙂

För alla som kämpar här, mot hjärnans finurlighet och lömska tankar, vill jag åter upprepa - det är värt det!
Varenda nykter dag är värd att kämpa för!

Ikväll avslutar jag mitt 5e nyktra år!
Det är nu mer normalt att vara alkoholfri än att ta ett glas. Vanan är helt bruten och har nog varit det ett bra tag, år kanske.

Det är fortfarande värt det. Jag minns den där första riktigt jävliga tiden. Det långa första halvåret. Med så mycket sug och hårt, hårt arbete för att hålla tankarna i styr.
Att måsta fatta det där beslutet att vara nykter idag med, den här veckan också, även denna lördag och så vidare, igen och igen och igen och igen...
Fan ett sånt jävla tjötande det blir men sååå värt det!

Och som sagt det klingar av. Rätt vad det är så minns du knappt när du hade sug sist.
Det kan ju då komma som en överraskning och vara extra svårt för att du inte övat på att stå emot på länge. Men med tiden blir det faktiskt lättare att tackla även de sällsynta sugen.

Och nu efter 5 år måste jag säga att det är plätt lätt!

Sååå... Fortsätt kämpa hörrni!

Gott slut!
Och gott nytt år.
Det blir ett jävligt bra år, 2024 🎉😃🙏