Jag har haft alkoholproblem något år. Mitt största problem tror jag är att även partnern är törstig. Vi har försökt att vara nyktra några veckor och leva hälsosamt. Oftast har det lyckats. Nu den senaste tiden har det spårat ur med alkoholen. Vi har skött jobbet båda 2 men druckit så gott som var och varannan kväll. Det är ofta jag varit rädd att polisen ska stoppa mig på morgonen på väg till jobbet. Jag har varit rädd att jobbarkompisar ska känna lukten av fylla. Det har även synts i ansiktet, svullnad, trötthet, bakfylle-ögon. . Jag tycker jag har fått lite krämpor som förmodligen varit alkoholrelaterade. Kramper och domningar, högt bltr. yrsel. Jag har barn äldre och yngre. Ett av barnen har jag diskuterat mycket med om alkohol, alkoholism osv. Hon har frågat mig när jag ska söka hjälp? Jag har svarat lite vagt och försökt att komma undan med olika svar. Min bakgrund är som många andras alkoholism i släkten. En pappa som var väldigt charmig och glad, men beroende av alkohol. Jag minns tillbaka på barndomen som ändå var fin och trygg mestadels p g a en stark och trygg mamma. En mamma som ställde upp på oss ungar till 100%. En mamma som aldrig drack när vi var barn. Mamma gav oss självkänsla genom att ge beröm och styrka. Hon gav mig kraft för att ge mig ut i livet med nyfikna ögon. Ändå trillade jag dit. Jag har varit medveten om faran och även sagt till mina syskon att jag kan bli alkoholist, jag vill inte men ibland blir det inte som man vill. Flera av mina syskon har problem med A. 2 har slutat helt, en med hjälp av bl a AA. Min nya chef som har jobbat med missbruk har pratat med mig, efter att ha fått ett mail av min dotter. Dottern skrev att jag behöver hjälp med mitt alkoholproblem. När chefen sa detta kändes det som om någon dragit ner byxorna på mig... Chefen var förstående inte alls fördömande. Det märktes att hon var van att hantera detta. Efter samtalet drack jag 2 planerade pubkvällar. Sedan dess har jag varit nykter snart 4 veckor!! Det känns fantastiskt, men jag vet att faran lurar bakom hörnet. Känslorna går lite upp och ner. Ibland har jag känt mig euforisk, andra gånger har jag tänkt på separation och andra jobbiga saker. Vet ej hur det blir med mig och sambon som nu försöker hålla sig nykter, efter påtryckningar från barnen. Vi är så olika när det gäller A. Jag har för första gången i mitt liv tänkt att leva helt nykter!! Jag har aldrig förr tagit orden i min mun. Nu efter mycket tänkande, läsande om A, hört berättelser om A och hur barn påverkas av förälders missbruk, känns det som det enda rätta för mig.Jag tänker även på andra som har lyckats sluta med A som varit långt ner i träsket. Dessa starka människor, då vill jag också vara stark!! Kram på er:)

Inte helt säkert humppa är min melodi, men dansa det gör jag gärna..Både humppa, vals, tango..mm Jag är lätt på foten som min mamma sade på svenska..Vilket vi såklart hade roligt åt, när hon sa det till någon..😅..Jag gillar Katri-Helena och Jukka Kuoppamäki..Otroligt vackra texter..En låt som heter ”Pieni mies” handlar om en sons uppväxt och pappans ålderdom och deras kärlek..Tror dom 2 rankas som Finlands bästa sångare och låtskrivare. 🍃💫..AC/DC och Ozzy har några bra låtar, men även andra hårdrocksband..Har ju lärt mig en hel del om hårdrock passivt..😅..

Väldigt inspirerande och får flash-backs av att läsa på tex förändra mitt drickande- sidorna..Börjar minnas hur det var, när det kändes hopplöst med att bli nykter..Eller att bli nykter ville jag inte..Eller jag ville, men min alkoholberoende hjärna lurade mig att det var jag..🥺..Och sen när jag fattade att det var lättare att sluta helt!..Det var som en aha-upplevelse..💫✨⚡️..Så här flera år efteråt, så känns det gött, att det går bra..Om man ser på mannen jag lämnade så går det sämre för honom..Jag ska semestra i en stuga med barnen och deras familjer..Deras pappa är inte välkommen, för dom vill inte ha någon som dricker, och inte kunna lita på honom.. Så blir det, om man väljer den sämsta vägen..Han och alla andra har samma chans..Det är ett val vi gör när vi dricker/ eller väljer att bli nyktra..Såklart är det inte jätteenkelt med en gång..Men med tiden funkar det suveränt bra. ❤️..Forumet är mitt stöd, och där jag hämtar kunskap..Snart stundar semester för många. Jag har några veckor kvar. Den som väntar på något gott. 🥰🥰

@miss lyckad Min upplevelse är att det är tusen gånger lättare att helt låta bli att dricka än att dricka ”lite”. Jag slipper helt att förhandla med mig själv. Den bakdörren är stängd. Igenspikad. Otroligt skönt.

Kram 🐘

@miss lyckad Jag håller med, många flashbacks när man läser i förändra.😅 Hur svårt det var när hjärnan var kidnappad av alkoholen. Drömmen om att kunna dricka ” normalt” var så svår att släppa. Och så dyker det upp en och annan som verkligen har accepterat att det inte är värt att fortsätta kämpandet för att kunna dricka, Då blir man glad för dennes skull. För man vet ju hur skönt det var när man var färdig. Och hur bra det blev när man slapp dricka.

Kram

Trött efter ett dygns jobb..😅Orkade ändå lyssna på Nanne Grönwalls föreläsning om sin barndom, med missbruk och våld i hemmet..Mycket hemskt, fint och berörande, och igenkännande i vissa delar. Lyssna på Youtube. Sändes idag via IOGT-NTO. 🍃

@miss lyckad skrev:"när jag fattade att det var lättare att sluta helt!.."
Det stämmer så bra, det konstiga är att det ska ta sån tid att förstå de. Men man lurar väl sig själv, på något sätt måste man väl ändå kunna dricka ett par glas vin.
Den dagen jag förstod att- Nej, det går inte, kändes så underbart befriande, det var som jag hade blivit utsläppt ur en ångest bubbla.
Jag behöver aldrig resonera med mig själv längre om det där glaset.
Jag drömde om dig och andra halvlek igår natt. Drömmen står om du orkar eller vill läsa i min tråd. Du var iallafall en väldigt stark och rakryggad kvinna, som hjälpte mig ur en jobbig situation. Det stämmer i verkligheten, för du hjälpte mig att komma in i forumet på ett bra sätt.
Kram💕 sländan

Vad kul Sländan, att du blev hjälpt av mig..🤗..Jag har själv fått fantastisk hjälp från många på Forumet❤️..Både när jag skulle separera, från barnens pappa, och när jag skulle lära mig att leva nykter och som singel. 😉..Man kan faktiskt skriva om precis vad som helst..Det är nog därför jag har svårt att sluta använda Forumet..Absolut den bästa hjälpen jag kunnat få..Är det någon på Forumet jag har svårigheter med, då läser jag inte hens inlägg..Lätt..🤗..I verkliga livet kan man ju inte göra så..Tex på AA grupper så får man vara en del av gruppen, oavsett medverkande..Alla får prata om precis vad dom vill..Många gånger kan det vara jätteintressant och givande..Andra gånger kan det kvitta..Forumet passar mig bättre..Inga tider att passa, man kan drömma, och fantisera om hur personerna ser ut, eller hur Sländan.. 😂..Dax för sonen att åka till sin farmor och klippa gräs..Jag följer med och käkar lunch..🤗..

Var hos en av mina bröder idag.Han har ett långvarigt alkoholmissbruk...Han har flera barn och har tagit återfall dom senaste åren..Tyvärr har han blivit av med sitt jobb Pga han vägrade att fortsätta med antabus. Idag såg han stabil ut..Berättade att han fått nytt jobb!! Att han undviker våra gamla vänner som dricker. Han vill leva nykter igen! Jag blev så glad så jag gav honom en present..Detta var en mycket fin nyhet..Tyvärr så har en annan bror till oss börjat dricka igen..Han har ett chefsjobb, och är mycket uppskattad där..Jag har ändå en känsla av att även den brodern kommer att sluta dricka..Men alla har vi våra egna vägar och val..Förstår ni hur djupt och sjukt detta beroende är? Vi riskerar både hem, jobb och familj för att få bli fulla..🥺..Och detta försöker mångmiljard-bolag locka oss med genom sin reklam..Jag är rejält trött på alkoholreklam..Tänk om dom visade filmer om hur det ser ut hos oss som drack/ dricker..Hur barnen går undan, och är oroliga och rädda..Hur dom skäms i skolan eftersom dom vet att detta inte är normalt familjeliv, att ha en full mamma och / eller pappa som går omkring hemma..Må fan ta alla som medverkar till detta..Och som försöker normalisera alkoholen mer och mer i vårt samhälle..Jag åker till min kille idag..Han ska bygga på sin bastu, och vi ska äta gott och mysa..❤️..Skönt att sommaren är här..🍃🌺🍃

@miss lyckad Det låter förhoppningsfullt med din brorsa! Jag håller med om den jäkla alkoreklamen! Häromdagen när jag fick min sportfisketidning som jag har prenumererat på i alla år så bestämde jag mig för att sluta prenumerera på den. 4 helsidor med vin och öl reklam blev droppen. Och den enda varningstexten som stod i finstilt löd: Alkohol kan skada din hälsa.

Det borde vara en stor giftsymbol med en döskalle och korslagda ben med texten: Alkohol förstör och förgör ditt och dina nära och käras liv!

Kram

Håller med dig, Torn om att giftsymboler på alkohol vore på sin plats..☠️..Min brorsa och jag pratade lite om missbruk, och beroende..Han berättade att han skämdes när jag och ex-sambon mfl var på Danmarkskryssning, och Brorsan körde..Jag sa till honom att klart att du skämdes..Vi var skitfulla och du var nykter..Jag minns så väl att jag hade en resväska full med vindunkar..Ramlade omkull, för att väskan var så tung, och jag var full..Jag har en del andra såna minnen också..Det var dom 2-3 sista åren innan jag slutade dricka, som jag var så full flera gånger..Även fast det inte hände något speciellt, så var det skamligt dagen efter med minnen, och luckor..En gång började jag bara störtgråta, helt utan anledning, kunde knappt sluta..🥺..Måste väl blivit något hjärnsläpp..Jag har sett det hos andra fulla personer också..Det är som om känslorna löper amok i skallen på en vissa tillfällen..Var hos killen i helgen, nyss hemkommen..Fredagen var jättemysig och härlig, lördagskvällen sämre..Vi kom inte överens om vad vi skulle se på..Plus att stunden innan blev han irriterad över att vitlöksbrödet inte var genomskuret, så han blev kladdig på sina händer..Då tänker jag bara att ”måste han bli irriterad över en sådan sak..Nä vi passar inte ihop, han får nog vara ungkarl för evigt..Osv. Jag hade lite humörsvängningar för några år sedan, men knappt aldrig längre..Klart att denna mannen jobbar långa dagar och är trött, men borde ändå kunna sansa sig..Jag gick och lade mig tidigt. Var trött. På morgonen pratade vi om allt möjligt..Han berättade att han är den enda i sin familj som blev tyst och sur (stängde ner som han sa). Systern mamman och pappan var oftast glada. 🤔..Jag har förstått att han är en speciell person, men frågan är hur speciell? Och kommer det att funka i längden..Är det permanent, eller beror på för mycket jobb? Ena stunden känns det toppen, nästa stund att jag inte tror på detta alls..Vi får se..En semestervecka tillsammans bör väl visa vartåt det lutar..Vi har aldrig grälat på riktigt..I mitt förra förhållande, kunde vi skälla och gapa en stund, för att sen bli vänner ganska snabbt igen..Vi hade lärt oss..I det nya förhållandet, så tystnar jag, och tänker att ”Nä, jag sticker hem”. Men säger inget..Som sagt. Den som lever får se..Dax för jobbpass strax. 😅

Nu är ena dottern från Norge hemma i Sverige🇸🇪..Hon har inte varit här på nästan ett år!! Hon och hennes familj, gör allt möjligt..Flera vänner ska ha besök, djurpark ska besökas..Jag jobbar en hel del denna vecka, men ska vara barnvakt i helgen..🥰..Då blir det fart och stoj hos mig..😅..Härligt väder är det, så vi kan vara ute i trädgården. 🌿🪴🌿..Nu är jag på nästsista veckan innan semester. Kosteröarna, Norge, Öland står på Agendan. Öland med killen, och övrigt med barn m familjer..Jag har medvetet tagit lite ”snålt” med bortavaro hemifrån..Dels för hundvaktandet, men även för att få egentid..Jag behöver ha en del Bara-Vara dagar. Göra det som känns fint för stunden..Fixa lite med hus och hem. Jag älskar såklart barn och barn-barn. Men jag vill ha lite lugnt och skönt också..😎..Den stora grejen blir att tillbringa en vecka ihop med killen..Vi har inte varit på så mkt utflykter eller sevärdheter tillsammans Pga pandemin. Nu ska vi se hur det känns. 😁😁..💖

Nu kom jag på varför jag dröjde med att skriva på Forumet, i början av min nykterhet..Jag följde flera trådar innan jag skrev. Det jobbigaste att läsa om, var när personer på Forumet trodde på och trådskrivaren själv trodde sig kunna bli nykter..Men efter ett tag föll..Några gånger gick ju bra att peppa och stötta..Men för varje gång blev peppandet svagare. Då tänkte jag precis som när jag flyttade över till Andra sidan. Att jag vill vara så säker som det går, innan jag tar steget..Jag har ett inlägg i början av min tråd, som beskriver, avundsjukan, missunsamheten, beundran, svårt att beskriva, men en känsla av vanmakt, att andra klarade att hålla sig nyktra men inte jag. Så när jag började med en dag i taget, upptäckte jag att tiden gick lätt och faktiskt bra..😅..Jag kunde också hålla mig nykter!! Fortfarande kort, (160 cm) glad och tacksam, för min nykterhet..😉❤️

@miss lyckad Du har en hel del på agendan ser jag!🤗 Vad härligt att Coronan har släppt såpass nu så Norge 🇳🇴 har öppnat! Egentid tycker jag också är viktigt. Jag är själv hemma ett par dagar nu, när fugan och barnen har åkt till hennes föräldrar. I dag har jag bara strosat runt på tomten och småfixat lite här och där. Och så blev det en del skrivande på forumet också som du har märkt.😂

Jag väntade ju ett år tills jag flyttade till det vidare livet. Ville också känna att mitt förändrande var klart helt och hållet. Så att mitt beslut att aldrig dricka mer satt sig ordentligt.

Kram

Det är så på Forumet, och i verkliga livet, att man drar sig till liknande typer som sig själv..För att slippa förklara, bli irriterad osv..Men det finns väldigt många här som hjälpt mig ofantligt mycket, just när det gäller att avstå från alkohol..Utan dom kanske jag trillat dit..Man kan nästan ”känna” personerna känns det som..Jag saknar många som har skrivit hjälpsamma saker till mig när jag har haft det tufft. Det handlade mest om relationer, husköp och separation..Hoppas alla har det bra, fast dom inte skriver på Forumet längre..❤️..Torn, du skriver rakt på sak, och det är bra..Alla får tänka och tycka som man vill..Men min erfarenhet är också att man tänker helt annorlunda ju längre nykterheten består..Frågor som..Hur fasen kunde jag dricka när jag visste att mina barn blev oroliga och ledsna? Hur kunde jag bli så full, så jag inte var körbar nästa dag till jobbet..(chansade)😳..Hur kunde det bli normalt för mig, att vara rädd för poliser? Och dra en lättnadens suck när jag visste att alkoholen inte fanns i min kropp..Hur kunde jag lägga så mycket pengar per år på substansen alkohol..Sista året typ 30 000 på ett år. 🥺☠️..Så enormt sjuka belopp, för att min hjärna var beroende av skiten. Vad fick jag: Minnesluckor, risigt hår, vinmage, förtvivlade och arga barn, hgt bltr, infektioner, alkis- utseende. Är det någon som tror att jag skulle tycka det var en bra idé med ett glas? Nej, jag tror inte det..Bestämt mig för ett nyktert liv, tills jag dör..Men, Nu är det gött å leva..😁😁🍃💫

@miss lyckad Det är ju verkligen så, att tänket förändras med tiden. Radikalt. Och det kan man inte läsa sig till i andras forumtrådar - man måste uppleva det själv. Och enda sättet att uppleva det är att vara nykter en längre tid. Tre månader är förstås bättre än en månad, men det var nog först vid 6-7 nyktra månader som det verkligen hände grejer med mitt tänk.

Det vi kan göra, och också ska göra, är att visa respekt för allas erfarenheter. Vilket jag också tycker att alla på forumet visar. Det går ju inte att veta hur det känns att leva med en kronisk sjukdom, depression eller ett handikappat barn, utan självupplevd erfarenhet heller. Men man kan lyssna och råda utifrån sina egna tankar och erfarenheter ändå. Det handlar ju inte om pekpinnar utan om välmenande råd, för att bidra till att pusha varandra framåt.

Jag vill knappt minnas den onyktra tiden, har rotat färdigt i den. Har lämnat den bakom mig. Men jag hade kanske ändå mått bäst av att påminna mig själv lite? I förebyggande syfte. För en sak är säker, garden släpper jag aldrig. Alkoholdjävulen är en lömsk typ.

Kram 🐘

@miss lyckad skrev:"Då tänkte jag precis som när jag flyttade över till Andra sidan. Att jag vill vara så säker som det går, innan jag tar steget."

Det är det här som varit lite svårt för mig, jag hade varit nykter i 4 månader innan jag var med i forumet. Jag visste inte riktigt hur och vart jag skulle börja. Jag visste att jag ville hålla mig nykter resten av mitt liv, men vart i forumet jag skulle befinna mig i
tänkte jag inte så mycket på då. Jag var så säker på mitt beslut och är fortfarande.
När jag då började vackla i min nykterhet i början av semestern, så visste jag inte riktigt vart jag skulle befinna mig i forumet.
Det kändes så dubbelt, även om det då var en svacka som jag lyckades vända, så vet jag fortfarande inte riktigt vart jag ska befinna mig.
Jag vet nu hur fort det plötsligt kan vända, och känslorna får ett riktigt spratt.
Det är då man kan känna sig extra dålig och misslyckad om man är i ”det vidare livet”
Man trodde att det var där man befann sig, och så plötsligt känns det som om allt rasar omkring. Ibland tänkte jag att det är där man nog vara om man har varit nykter i ett år, varit med om årets alla utmattningar och nu bara gå vidare.
Hade jag fortsatt att skriva i alkoholfri där jag skapade min första tråd, tror jag att jag inte hade känt samma känsla. Då är man ju ”på väg” men man får ha sådana tankar och svackor på ett annat sätt.
Jag hoppas att du förstår mitt svammel.
Jag vet att jag funderar alldeles för mycket ibland. Eftersom jag skrivit det mesta i det vidare livet så fortsätter jag där.
Kram 💕 sländan

Jag tycker alla får vara med och skriva där det passar.🤗🤗..Vi är ju ofta både anhöriga, barn och kanske partners, även om vi fått problem själva, med alkohol..Andra känner sig ensamma om sitt problem..Forumet är ju till för alla oavsett hur a-problematiken ser ut..Att vackla tillhör missbruket och beroendet..Precis som när man är beroende av annat. Då är det sin egna motivation och vilja som kan hålla oss på banan. Det finns ju många verktyg att ta till vid sådana tillfällen..Känner du så sländan, så skriv om det..Hjälp brukar komma..När jag bodde med exmannen, som började dricka kopiöst på semestern, när han visste att jag skulle lämna, så tänkte jag vänta till hösten -17 innan jag skulle göra mitt beslut. Forumvännerna peppade mig att göra det så snabbt som möjligt, så jag själv inte skulle ta återfall..Vilken tur..❤️..När exmannen ville fortsätta ”socialdricka” vilket han knappt aldrig klarat, så tog jag mitt beslut..Jag ville separera och köpa ett eget hus..Så blev det..😁..Det är nog det bästa jag har gjort i hela mitt liv..Klart att jag ibland saknar någon att bo med. Men det kommer..🤗🤗..Allt har sin tid. Sländan, du behöver inte fundera på om du är på rätt sida. Det bestämmer du själv. 😃

@miss lyckad skrev:"Att vackla tillhör missbruket och beroendet..Precis som när man är beroende av annat. "
Tack för dina kloka ord. Det betyder väldigt mycket att vi har er som har mer erfarenhet av alkoholmissbruk i forumet. Trots att jag läst en hel del om alkoholmissbruk, så är de mycket som jag lär mig av er på forumet.
Jag är nog väldigt hård mot mig själv, och dömmer mig själv för minsta lilla tanke på alkohol. Trots att jag inte är sugen, eller inte tänker dricka.
Man lär sig något nytt varje dag i forumet, helt fantastiskt.
Kram 💕 sländan

Visst är det fint och bra med Forumet. Det är därför jag har så svårt att släppa det..Idag tex kom jag på att jag får energi av att planera och köpa saker till mitt hus och hem. 💫🍃🏡..Jag googlar, köper begagnat, nytt och planerar..Kom på att jag när jag drack också gjorde det..Men ju mer beroende av alkoholen jag blev, desto mer upptogs mina tankar om att handla alkohol, vilka kvällar jag kunde dricka pga jobb osv..All tankekraft kom mer och mer att handla om missbruket, och försöken att dölja för omgivningen, och kompensera mina barn för drickandet..Känns otroligt skönt att bara planera positiva och utvecklande saker..🤗🤗🏡