Välkommen tillbaka! Någon gång är den sista. Vi är många som har klarat det på egen hand. Jag rättar mig själv: Vi är många som har klarat av det med stöd av varandra här på forumet 😍

Jag har själv praktiserat det som jag kallar ”faktametoden”. Plugga nyktra fakta 24/7, nöta, nöta, nöta. Och sen repetera, repetera, repetera. Sakta men säkert påverkas vårt undermedvetna - och det är där våra vanor och ryggmärgsreflexer bor.

I min tråd ”Behöver all hjälp jag kan få” kan du hitta en massa tips på böcker, poddar, Youtube-klipp. Till vardags hänger jag inne under ”Det vidare livet” i en tråd som heter ”Andra halvlek har inletts”.

Kram 🐘 (min app Nomo visar att jag har varit nykter i 509 dagar idag, tjoho!)

Tack snälla @Andrahalvlek du är en sann förebild för mig, vilken resa du gjort (gör) Du skriver så bra, peppar alla här och känns klok som en bok, jag har allt läst dina trådar🤓Jag tror också på det där med att nöta och nöta för att hjälpa att ställa om hjärnan. Jag läser just nu Skål ta mig fan för andra gången och lyssnar mycket på Alkispodden och Hedman och Heden som jag gillar mycket. Jag är glad att jag tagit mig igenom denna dagen. Nu ser jag fram emot en nykter kväll och en bättre dag i morgon.

Kram och stort grattis till dina 509 dagar💕

@Liten tjej Välkommen tillbaka! Jag har varit nykter i ca 1,5 år nu och håller till i ” det vidare livet”, men fastnar ibland för vissa inlägg här på förändra. Detta var ett sådant. Känner igen så mycket av det du beskriver och vill bara säga: Du vet vad som gäller, gör det bara. Bli fri från skiten en gång för alla! Den stora skammen, den vidriga ångesten, den dåliga hälsan, det meningslösa livet mm mm. Allt detta blev jag av med när jag slutade dricka. Det är värt allt att slippa det förrädiska och destruktiva giftet! Min räddning blev att läsa och skriva på det här forumet dagligen. Jag lyssnade och tog efter de som hade gått före och lyckats. Så på din fråga om jag fixade det själv är svaret nej. Jag fixade det med hjälp av alla andra här. De verkliga proffsen som har erfarenhet av vad och hur det fungerar. Vi som vet hur det känns på riktigt, och inte bara i teorin.

Jag satte en deadline( 6/1 2020) med målet att aldrig dricka en droppe mer, för jag visste att det var det som jag behövde, och det var det jag ville. Men jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle bli så här bra.😍 Jag trodde ju att livet skulle bli tråkigt utan alkohol, precis tvärtom blev det!

Många har så svårt att köpa ”aldrig mer” så de sätter tex 3 månader som ett första mål. Jag hade fått så jäkla nog av alkohol, så mitt mål blev ” tillsvidare nykter, vad som än händer så ska jag inte dricka”. Timme för timme och dag för dag i början. Månad efter månad, hela tiden mådde jag bättre och bättre. Allteftersom de nyktra vanorna övades in. Och det har uppenbarligen fungerat väldigt bra hittills. Forfarande är jag noga med att aldrig ta det första glaset. Och sedan länge är det hur lätt som helst, eftersom jag inte vill dricka, jag slipper dricka. Och vad andra tycker och tänker om detta är helt betydelselöst och inget jag tänker på. Jag har kort och gott enbart positivt att säga om mitt nyktra liv.

Som sagt, ta chansen att bli fri nu när du har motivationen!

Ett tips, säg till din man: Den här gången är det på allvar, snälla, kan du stötta mig och ha förståelse för att det kommer vara svinjobbigt i början. Jag vill så innerligt gärna lyckas nu. Jag kan göra det! Att ha sin närståendes fulla förståelse och stöd är jätteviktigt och underlättar det hela enormt. Börja jobba bort skammen så tidigt som möjligt. Det är inte ditt fel att det blivit som det blivit, det är den jäkla alkoholens fel! De beroendeframkallande substanserna som förstör och förgör. Var stolt för att du har insett detta och tänker agera. 💪

Tro på dig själv, du är bra!
En gång är den sista, låt den sista gången vara nu! Och skriv och läs mycket här, så mycket du bara kan.

🤗

Tack så jättemycket @Torn betyder mycket att få så fint meddelande. Jag har läst en hel del från din första tråd och du är ju hur grym som helst! Så otroligt stabil sen du tog ditt beslut💪Jag hoppas också att det en dag ska kännas enkelt att hoppa det första glaset men dit är vägen lång tror jag. Hade det gått hade jag gärna flyttar ut till en liten stuga på landet i några månader där jag sluppit träffa folk under den första tiden så jag slapp middagar, aw, fester och annat, vill verkligen inte utsätta mig för sånt och blir svårt att tacka nej gång på gång känner jag. Nej en liten stuga på landet hade varit fint nu, gärna vid en sjö då jag liksom du gillar att fiska🎣 och så ledig från jobbet också så jag hinner hänga här hur mycket som helst😊

Jag har pratat med maken men inte gett några löften då jag inte klarar att bryta det en andra gång.

Ikväll njuter jag av att vara nykter, se på fotboll och bara vara, men tankarna snurrar och snurrar...

Ha en fin kväll Torn💕

Första helgen på evigheter som jag hoppar allt som har med alkohol att göra och det känns riktigt bra. Såg fotbollen ihop med ett gäng där alla andra drack vin eller öl men jag körde bubbelvatten med massa is och citron och det gick ju fint det med😊 Blev lite förvånad att jag inte fick något sug alls vid 17, den tiden då min hjärna brukar börja tänka på hur gott det skulle vara med ett glas🥂Jag hade förberett mig på att det skulle bli en fight där men jag slapp visst den idag.

Sov gott alla krigare 💙

Vad härligt, bra gjort! Kämpa på, det låter som att du är på rätt spår! För mig är det bra att gå tillbaks och läsa min egen tråd ibland, för att minnas varför jag slutade och hålla motivationen uppe. Ta hand om dig!

Tack så mycket @Kennie 💕 ja det är nog bra att läsa om sin tråd när det blir jobbigt. Jag är lite kluven nu för jag har blivit lite besatt av att läsa här hela tiden vilket jag känner är bra men samtidigt blir det att jag tänker på min situation 24/7 och det kanske inte är så bra? Igår på dagen kände jag mig jätteglad och lättad ena stunden för att sen få en ångestklump i magen i nästa. När jag tänker på alla sociala tillställningar jag måste ta mig igenom utan djävulen får jag extrem ångest! MEN igår gick det ju jättebra så det gav mig lite hopp. Hur känner ni andra som valt den nyktra vägen vad gäller att vara på fester eller än mer kickoffer som varar i flera dagar? Jag blir väldigt trött av det sociala och har extremt behov av egentid.

Önskar alla en härlig söndag💛

@Liten tjej skrev:"Jag är lite kluven nu för jag har blivit lite besatt av att läsa här hela tiden vilket jag känner är bra men samtidigt blir det att jag tänker på min situation 24/7 och det kanske inte är så bra? "

Hej! Första månaden läste jag här hela hela tiden, och när jag inte läste här lyssnade jag på Alkispodden eller andra poddar om beroende för att hålla fokus. Trots att jag drack sällan innan jag slutade och ofta gick några veckor mellan gångerna så var det ett så stort beslut att det nästan var ett heltidsjobb att tänka på det även på dagar som jag absolut inte skulle ha druckit även om jag inte slutat. (Lite rörigt, hoppas du förstår hur jag menar.) Det har naturligt trappats av, nu har jag varit nykter i 4,5 mån och läser och skriver här ungefär en gång om dagen och lyssnar på 1-2 poddar om alkohol i veckan. Så mitt råd är att låta det ta plats/tid nu i början, läs läs läs!

Tack @Gullranka jag lyssnar också på Alkispodden och även Hedman och Heden. Jag lyssnar också på böcker och har just nu igång Skål ta mig fan för andra gången. Så grym du är som lyckats hålla dig ifrån alkohol så länge, är sånt man behöver läsa så man förstår att det kan gå. Det måste vara underbart att ha kommit så långt när det känns mer naturligt att inte ta ett glas på fredagen än att göra det. Det är något jag önskar få känna en dag, det och många andra fördelar.

Önskar dig en fin söndag💕

Måndag morgon och en ny vecka efter min första hela alkoholfria helg på mycket länge. Jag känner mig tyvärr inget piggare än en jag gör en sk vanlig måndag men det beror nog på för lite sömn i flera dagar. Svårt att somna av mycket tankar som snurrar och värmen gör det inte lättare. Jag tänker för mycket framåt tror jag, förstått att jag ska ta en dag i taget men min hjärna vill inte riktigt detsamma....

Ny vecka och nya utmaningar väntar. Jag har en inplanerad överrasknings middag för en vän på stan där det kommer vara alkohol i bilden. Är inget sånt tillfälle jag skulle vara orolig över att det skulle bli för mycket och hade egentligen känt mig trygg att ta de där 2-3 glasen det skulle röra sig om men nu vill jag inte det och ska göra mitt bästa för att greja det. Jag vet att tjejerna kommer tycka det är lite märkligt eftersom vi haft det inbokat länge och det inte behöver vara något bilkörande efter.

Det här blir alltså utmaning nr 2 för mig. En sak jag tänkte på i lördags när jag hade min utmaning nr 1 var att alkohol luktar fan inte gott när man själv inte dricker den! speciellt inte rödvin🥴 jag blev lite illamående när det kom pustar av det.

Önskar alla en riktigt bra start på veckan och tack till alla som skriver och delar med sig av era resor💕

Hej,
Jag läste också jättemycket här i början. Jag tror det var en viktig del i att skapa mig en ny identitet, att se att det finns en massa personer som inte dricker. Och långsamt har kopplingarna fest=alkohol, aw=alkohol och så vidare blivit svagare. Jag kan också bli trött av mycket umgänge. När jag är nykter har jag lättare att ta små pauser och orkar med bättre. Och om någon undrar varför jag inte dricker (och jag inte vill gå in på det) så svarar jag att det är av hälsoskäl, att jag mår dåligt dagen efter av bara ett par glas. Och så ser jag till att alltid ha med mig gott alkoholfritt alternativ. Men som sagt, att jobba på självbilden har varit viktigt för mig. Och det är utvecklande att våga tänka nytt i vuxen ålder! Kör på med din plan, och bestäm gärna i förväg vad du säger om någon erbjuder dig ett glas, det är bra att inte bli överraskad...

Grattis till din första alkoholfria helg! Jag fick tyvärr inte heller någon omedelbar ökad pigghet men tänker precis som du att det ju är mycket som spelar in i det. Angående festen är mitt råd att tydligt bestämma innan du går hur du vill göra, och inte låta det bero på hur det känns där och då/om nån tjatar osv. Pga corona har jag inte varit på jättemånga tillställningar men på de jag varit har jag antingen sagt att jag tagit en paus från alkohol eller nåt liknande svepande. Eller så kör jag bil :) En gång har jag också ljugit och skyllt på medicin vilket jag tycker är helt ok i detta läge, ljug på om det behövs! Eftersom ni ska vara ute på lokal finns säkert många bra alkoholfria alternativ så bara du tar dig igenom beställningen så är du ju klar sen. Önskar dig lycka till oavsett hur du väljer! 🌸

@Liten tjej Mitt tips är att ”genrepa” innan. Tänk dig hela kvällen ur ett best case scenario. ”Jag kommer dit och beställer direkt en alkoholfri öl. Så fort mitt glas är tomt beställer jag en ny så glaset hela tiden är åtminstone halvfullt. Om någon undrar varför jag dricker alkoholfritt säger jag att jag mår bättre psykiskt om jag inte dricker”. Och så vidare. Chansen är då jättestor att kvällen blir precis så!

Kram 🐘

PS. Tröttheten är vanlig i början, tidigare har du inte känt hur trött du är. Nu känner du tröttheten på ett annat sätt. Ta alla chanser att vila, vila, vila.

Välkommen (tillbaka)
Jag har också varit nykter 1,5 år (imorgon). Första månadens hängde jag här för jämnan. Oroa dig inte för någonting annat än att skippa alkoholen. Trötthet, forum-häng, humöret, ja allt kan och får hända. Men skippa första glaset. Då bygger du förutsättningarna för ett gott liv.
Så; läs massor här. Skippa sociala grejer när det går. Tillåt dig vila. Vi som dricker för mycket är inte sällan utmattade av att ha kört på med extra växel alldeles för länge. Det ta tid. Var jättesnäll mot dig själv. Kram!

@Kennie det är den där kopplingen du skriver om som jag söker, att inte känna att jag har behov av att ta till alkohol vid tillställningar för att jag ska känna mig bekväm och jag kan tänka mig att när man kommit så långt som du så bleknar den lite, vore en dröm för mig. Jag är väldigt glad att det kändes så pass ok som det gjorde för mig i lördags, var livrädd att jag skulle få värsta ångesten och gå hem igen. I vilket fall ska jag försöka hålla mig borta från tillställningar med alkohol så mycket jag bara kan ett tag men det blir svårt vid semester där det kommer tas fram i stort sett vart man en kommer. Jag ska se till att vara förberedd och ej bli överraskad👍

Kram💕

Tack @Gullranka det känns ändå bra även om det bara är en helg. Ja jag är helt med på att det är viktigt att jag har bestämt mig innan, är så lätt att man dras in i den glada stämning det kommer vara och eftersom jag inte är orolig över att det ska bli för mycket är jag rädd att jag inte kommer kunna stå emot men jag kommer göra mitt bästa för jag behöver det. I detta sällskap kommer jag nog bara säga att jag inte är sugen på a, tror inte det blir så mycket frågor på det och gör det de säger jag att jag numera känner att jag blir trött av alkohol (vilket ju inte är någon lögn) och inte vill vara det dagen efter. Så planer finns redan😊

Kram 💕

@Andrahalvlek ja det är väl dags att testa alkoholfria drycker igen, har jag ej gjort sen jag var gravid för 12 år sedan och jag hoppas verkligen det finns lite godare grejer nu. Jag är väldigt förtjust i bubbel(torrt) så jag hoppas på att hitta något gott sådant. Vi får se hur allt kommer gå men jag lovar att göra mitt bästa. Som jag känner just nu är jag inte det minsta sugen på alkohol och jag hoppas den känslan håller i sig länge. Jag kan inte sätta fingret på vad det är men jag känner mig annorlunda i hur jag tänker kring det just nu, vi får se, tiden får utvisa...

Kram💕

@Se klart stort grattis till 1,5 år i morgon🎉så grymt av dig och vilken känsla du måste ha i din kropp! Jag tar till mig allt du skriver, första glaset är det sämsta alternativet av allt.

Kram💕

Vaknade med ångest idag och känner att den inte vill släppa taget. Har fått mycket hjärtklappning efter jag hade covid och just nu dunkar det på rejält. När jag tänker tillbaka på hur jag haft det sen mars 2020 är det nog inte så konstigt att jag inte mår så bra. Mycket sjukdomar och även dödsfall runt om mig. Oro för mina föräldrar som båda har krämpor att kämpa med och dom bor långt bort. Vår dotter har haft en riktigt tuff vår med vänner som behandlat henne dåligt. Jag är en människa med stor empati för andra människor och jag kan känna av när någon inte mår bra och då sätter det sig även i mig och det är många runt mig nu som inte mår bra just nu. Jag tror kanske därför det är att jag har behov att döva mig med alkohol, är så skönt att stänga av oro och stresskänslor för en stund. Det sista halvåret har jag känt mig utmattad, ledsen och tom. Jag måste vända det och börja gilla livet igen och ett steg är att dra ner eller sluta helt med alkoholen. Börjar jag så kanske åtminstone lite av tröttheten försvinna så jag orkar ta tag...

Önskar alla en härlig tisdag💕