@miss lyckad Hej! Tack för att du inger hopp. :) Jag har ett viktigt firande som jag ska gå på nu på lördag. Jag vet att det kommer finnas både champagne och vin. Jag har bestämt mig för att ta bilen dit och försöka orka med och vara social och glad som jag brukar. Det beslutet känns som en liten seger så det ska jag försöka ta in och ge mig själv. Fortfarande är det en lång väg med att bygga upp den självkänsla som försvunnit på vägen. Men vi får kämpa på. ;) Hur har relationen med ditt/dina barn förändrats sedan du blev nykter? Saknar du alkoholen?

Med tiden förstod jag mer och mer hur alkoholen förändrar våra hjärnor..Att inte kunna sluta dricka fast man borde, att dricka fast man lovat sig själv att låta bli, att ångra dagen efter att man drack. Hjärnan vill ha sin drog, som vi vant den vid..Relationen med mina barn förbättrades betydligt..Den minsta då 12 år, hade ju inte mycket att välja på tidigare..Min äldsta dotter hade skrivit och ringt flera gånger och varit arg och ledsen över mitt och pappans drickande..Idag har vi en härlig kontakt..2 döttrar bor i Norge, så dit åker jag så ofta det går, och är där flera dagar i sträck. Mellandottern som mailade min chef om mitt a-problem, och jag har en fin kontakt nu med..Jag har alltid haft en öppen kontakt med barnen, aldrig lovat dom att jag ska sluta dricka, men har med tiden, lovat mig själv, att jag gör vad som helst, som krävs för att hålla mig nykter. Om jag saknar att förgifta min kropp? Nej tack! Saknar inte fyllesnack i telefon, fyllgråt, fylledans.Mm mm..Och ruelsen nästa dag när man minns stunder av vad man sagt och gjort..Mycket luckor i minnet oftare, och oftare. Visst fanns det tillfällen i början av nykterheten, när det svajade i måendet..Men en separation från min drickande ex-sambo, har gjort livet stabilt, och fint..🍃💫..Jag ser alkohol som en sinnesförändrande substans, som kan förgifta personers och familjers liv..

@FruW Fint att du hittat hit. Du har startat en tråd och hällt ut det sista vinet. En bra start på ditt nya liv tänker jag. Har du sett att det finns ett program här på sidan du kan anmäla dig till? Jag har också barn och min äldsta var den som blev utsatt på ett mycket dåligt sätt för ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har jag inte druckit något. Sonen mår bra och jag tackar högre makter för att jag slutade i tid. Trots att han är ganska stor (16 år) så har han behövt mig, min närvaro och uppmärksamhet under en skör tid i puberteten. Något jag inte hade kunnat ge honom om jag fortsatt dricka. Tycker du är fantastisk som vågar ta tag i ditt problem FruW!

Kram!

Om jag får ge råd, så är det..Det viktigaste först..Sov, ät, drick ordentligt..Låt din kropp få den vilan den behöver..Distrahera dig själv, om du funderar på att dricka..Åk iväg eller gå ifrån situationer, som gör dig ostabil..Med tiden belöna dig själv, med god mat, eller saker du tycker om..Det är svårast i början, tycker jag..Sen blir det enklare, och det nya normala att inte dricka. 🤗

God morgon! En liten uppdatering. Det går bra än så länge med "allt". Försöker strukturera upp mitt liv och har talat med de närmsta om mitt val att avstå alkohol. Dock är det fortfarande ett tydligt misstroende hos vissa vilket jag nog bara får försöka leva med. Jag har varit sugen men inte så farligt faktiskt. Inte så jag känner att jag "måste".

Funderar en del över det här med att förklara sig själv som nykterist eller liksom lova det "för evigt". Det är många på forumet som beskriver det som att man tar varje dag och liksom aldrig ger sig in i löften som ev kan brytas. Hur går resonemanget kring det? Jag vet inte nu om jag ska vara nykter hela livet men jag vet att fram till dess att jag fått ordning på mig själv, uppbrottet med min man, mina barn och så vidare så ska jag inte dricka. När och hur tar ni nya beslut? Och varför ska man inte ta livsbeslut? Tar gärna inputs!

Tack för fina ord @miss lyckad och @Charlie70 :) I förrgår cyklade jag till affären och köpte mig en gräddtårta. Hade inga barn hemma och såg en spännande serie. Vidare så har jag också börjat städa massor och fått mer energi. Dock tar energin slut snabbt för mig med hjärntröttheten men då vet jag att jag behöver vila ett par dagar.

God morgon, läste din tråd och blev inspirerad så tack så mycket för det. Jag vill också vara en närvarande mamma, den jag är när jag inte druckit 3 glas vin min dotter hatar när jag dricker alkohol och jag älskar min dotter så otroligt mycket så jag kan inte förstå varför jag fortsätter med det satans giftet. Jag har också börjat hata alkohol för den förstör så otroligt mycket för så många, önskar bara att någon knäppte med fingrarna så fanns den inte mer. Vilket bra steg att berätta för dina närmsta.Jag har själv gjort det en gång men bröt det löftet så jag kommer inte våga göra det igen först jag kommit en bra bit påväg. Ha en fin dag🌸

God morgon, läste din tråd och blev inspirerad så tack så mycket för det. Jag vill också vara en närvarande mamma, den jag är när jag inte druckit 3 glas vin min dotter hatar när jag dricker alkohol och jag älskar min dotter så otroligt mycket så jag kan inte förstå varför jag fortsätter med det satans giftet. Jag har också börjat hata alkohol för den förstör så otroligt mycket för så många, önskar bara att någon knäppte med fingrarna så fanns den inte mer. Vilket bra steg att berätta för dina närmsta.Jag har själv gjort det en gång men bröt det löftet så jag kommer inte våga göra det igen först jag kommit en bra bit påväg. Ha en fin dag🌸

@FruW skrev:"Någon som känner igen sig?"
Hej Fru W och välkommen hit 💕 jag känner igen mig i mycket av det du skriver.
Jag är oxå en person som går all in med det mesta, och allt ska gärna gå snabbt. Det är bra att du är självmedveten och jobbar med det. Men att gå all in i att vara nykter för mig har ju varit bra. Men jag inser nu efter 7 1/2 månad att jag skulle nog ha tagit det lite lugnare. De första 4 månaderna var jag inte med i något forum eller fick någon hjälp utifrån, så jag blev som besatt av allt som handlade om alkohol och nykterhet.
Jag beställde böcker även från AA och lyssnade på poddar, tog leverprover mm
Jag är så glad att jag hittade det här forumet 💕 det har verkligen hjälp mig på traven.
Jag kan rekommendera en app som du kan ladda ner som heter l Am sober. Den är jättebra 👍🏻
Det bästa du har framför dig nu, är att ditt självförtroende kommer stiga för varje dag.
Du kommer känna dig så stark och stolt över dig själv 💪🏼😊 ge dig en chans att vara nykter nu i sommar, och gå in i att känna dig stolt, stark och känna dig som den bästa mamman. Försök och njuta av tiden som nykter och ta det lugnt, men gör oxå sådant du inte hade gjort som onykter.
Du kommer fixa det här 💪🏼💕
Jag finns i ”det vidare livet ”med en tråd där som heter ”leva i frihet”
Kram 💕 sländan

Hej!
En vecka har gått och det går bra. Var på en större tillställning i helgen där det serverades både bubbel, vin, cider och öl i massor. Åkte själv utan barnen. Valde att vara nykter och hålla mig sysselsatt med att hjälpa värdarna och plocka och dona. Det gick bra. Var inte hemma förrän runt halv ett så kände mig rätt bakis ändå. ;)

Igår valde mannen som jag dejtat en längre tid att avsluta oss. Det gör att jag ser min ensamhet mer och försöker hela tiden tänka om och "göra rätt". Jag har fått storstädat båda toaletterna och försöker hela tiden ha saker att göra. När jag är själv går det ok att vara utan att dricka.

Idag däremot kom första riktiga prövningen. En vän till mig föreslog "mamma-mys" med rosé nu i sommar medan kidsen leker på baksidan. En invit som jag så väldigt gärna vill tacka ja till. Det är guldkant i vardagen för mig och vid dessa tillfällen har det också varit hyfsat städat. Då kommer tankarna som att "om jag bara är måttlig", "ett par glas kan ju inte skada" och "det är ju sommar och en tuff period så då förtjänar jag det". Jag vill ju såklart inte låta dessa tankar vinna över faktumet att medan jag ordnar upp mitt liv KAN jag inte dricka. Det är inte ok med minnesluckor och en onykter mamma som uppenbarligen inte klarar att vara berusad utan måste bli full. Min hjärna klarar inte det i det skick den är nu.

Vad grym du är som klarat sin första vecka som dessutom innehållit en stor fest med mycket alkohol, jag är imponerad! Jag läser tillbaka i din tråd och ser att du oroar dig för att du skall vara berusad inför dina barn så som din egen mamma var (om jag förstod rätt?) Kan du hitta styrka i det när du bestämmer dig angående rosédrickandet? Det är lätt att man börjar vackla lite och tänker att det kan gå bra, man kan vara måttlig osv, men är det verkligen värt att chansa? Hur skulle dagen bli om ni istället ses och du dricker alkoholfritt? Jag tror att du kommer att bli överraskad av hur mysigt och trevligt ni kan ha ändå! Kram 🌸

@Gullranka Tack för din kommentar. Det är precis så det är. I mitt fall finns det inte alternativet att "vara måttlig" inte den närmsta tiden iaf. Dock känner jag att jag saknar just de ögonblicken av harmoni och gemenskap.
Kram

Jag förstår hur du menar, jag var (är kanske, om jag ska vara ärlig) väldigt orolig för att det där ”innerliga” som kan uppstå efter några glas vin med en väninna ska försvinna nu när jag inte dricker alls, men jag har inte upplevt att det gör det faktiskt. Jag har haft ett par sådana mys-aktiviteter sedan jag blev nykter och då haft med alkoholfritt bubbel när de andra druckit vin och jag tycker faktiskt inte att det blev så dramatiskt annorlunda som jag trodde. Om jag var tvungen att avstå alkohol någon gång tidigare innan jag blev nykter (tex pga graviditet, bilkörning osv) blev de tillfällena inte alls lika bra. Då gick jag in med inställningen att någonting fattades för mig, att jag blev berövad nåt typ. Nu försöker jag ställa om hela mindsetet innan, om jag tex skulle ha en sån dag som du beskriver med din vännina så hade jag preppat upp innan med a-fritt bubbel eller läsk, kanske köpt jordgubbar och ordnat det lite lyxigt osv och tänkt på det som en härlig möjlighet att prata med, och lyssna på min vän och på så sätt få energi istället för att tänka att jag ska få avslappning och släppa kontroll med vinet. Låter kanske som en liten (och fånig) grej men inställningen har gjort väldigt stor skillnad för mig. Och jag måste jobba aktivt med den varje gång, för det kommer inte naturligt för mig att tänka så. Typ tänka ”åh vad mysigt och roligt vi ska ha på lördag då vi ska prata och äta jordgubbar och hänga med barnen” varje dag fram tills det händer. Vet inte om det kan hjälpa dig, men det är kanske värt att prova i alla fall!

Jag vill dricka för det är gott ibland, men det har blivit för att dämpa mina problem och det har jag fatta. Vill att mina barn ska må bra o jag med. Ångesten försvinner men kommer tillbaka jag måste ta tag i den. Å njuta av livet när jag mår bra.

Hej och välkommen till oss FruW. Det känns som du kommit rätt, att du har rätt tankesätt. Påminner om mina tankar när jag startade min resa, om att behöva hejda sig själv och inte göra allt på en gång. Att trycka bort känslor med A, att städa bort dom... för mig gjorde jag allt för att inte behöva se dom i vitöga.

Gullranka sa något väldigt klokt såg jag! Som jag kan skriva på. Det där "innerliga", den där känslan av att umgås kring alkoholen, det kunde jag sakna förut. Och såsom Gullranka uttryckte det, att det handlar om ett mindset - det skriver jag under på nu. Tidigare i nyktra perioder så undvek jag alla situationer med A (inte för att jag blev läskad då jag främst var en ensamdrickare) då jag inte bara vågade vara mitt genuina jag. Men nu, genom att inte vilja dricka, genom att inte vara avis på de som dricker, genom att inte känna mig berövad, genom att känna mig mer upplyst och äkta, genom att ha ett annat mindset, så ser jag precis lika mycket fram emot sådana situationer som tidigare. Fast jag ser fram emot det på ett annat sätt. Jag vågar vara mitt genuina jag, jag vågar dela med mig av mig - på riktigt, inte en nidbild av vad jag tror att alla andra vill se. Om någon skulle ha ett problem med det så är det deras problem - inte mitt.

Men visst, i början av nykterheten kan det vara bra att ta det lugnt, tills man känner sig tryggare i sig själv. Men att bygga upp en känsla av mys även kring alkoholfritt gör i princip stämningen likadan för mig nu. Jag älskar exempelvis Chapel Hills bubbel-rosévin som finns att köpa i varenda mataffär, 0% alkohol och sååååå god, godare än någon rosé jag någonsin druckit. Vet att vissa kan vara känsliga i början av att dricka substitut, själv drack jag kolossala mängder alkoholfria öl de första veckorna under min första nykterhet, men vad gjorde det när jag höll mig nykter i 6 månader av det.

Att planera nykterheten långt fram (för alltid?) kan ju kännas lite läskigt, eller t.o.m. sorgligt i början..Och det kan ju göra att vi känner känslor som.Äh, det är väl inte så farligt( fast jag nattat mina barn full🥺) Vaddå, jag dricker väl som alla andra..( Ja kanske det, men alkohol, och barn hör inte ihop) Men något ska man väl få unna sig..( Alkohol är ett sinnesförändrande medel, som gör våra hjärnor beroende med tiden, därför lever våra hjärnor ” ett eget liv” och lurar oss till att dricka mer och mer, oftare och oftare..) Detta är mina åsikter, och som säkert kan se olika ut. Det tog någon månad för mig, att bli klar med hur jag ville ha mitt liv, framför allt som mamma.. En morsdag låg jag bakfull, risig, och ångerfull i min säng, med en lika bakfull sambo..Sonen då 11 år, kommer in med kaffe på sängen och en present. I paketet ligger en staty med texten ” Till Världens bästa mamma” 😳..Det kändes som en spark i magen, jag kände mig så rutten..Tackade förstås min fina älskade son..Ville knappt krama honom ordentligt, för jag luktade gammal fylla….Sådana händelser, gjorde med tiden att mitt löfte till mig själv gick lättare och lättare att hålla..Sen när jag räknade fördelarna med nykterheten, kontra fördelarna med att dricka? Blev valet enkelt..Vem vill vara en mamma som är full? Vem vill i förlängningen att barnen ska undra, skämmas, bli oroliga, osv..Eller vill jag hellre, lukta gott, vara närvarande, finnas på riktigt varje stund för mig själv, och barnen.Sen finns det ju massor med andra fördelar med att inte hälla i sig gift..Ekonomiska, kroppsliga, psykiska.. mm mm .Hoppas inte någon känner sig påhoppad av mitt inlägg..Detta är bara mina egna känslor och tankar..Smart av dig Fru W att belöna dig, istället för att dricka..Alkoholfritt gör alla olika med..Jag har aldrig tyckt att alkohol är gott..jag har bara viljat bli berusad..Alkoholfritt vin? Varför? Jag tycker det är godare med iskall juice eller Grapetonic..Jag är också rädd att det ska trigga ett sug hos mig som jag inte vill ha..Bättre att ta det säkra..🍃💫

God morgon kära vänner. Jag blir glad i själen av att se och läsa att ni engagerar er och skriver. :) Det gjorde min morgon! Så tusen tack för det @Gullranka @pimpim75 @Ensam1984 @miss lyckad mfl.
Går in på forumet och läser varje dag. <3

Jag ska försöka göra som ni skriver omvända mitt mindset och jobba på att bli tryggare i mig själv och uppskatta den kvalitet som blir i livet utan a. Det känns iaf skönt att ha satt ett datum för total nykterhet i 100 dagar för att sedan göra en ny plan. Jag blir inte triggad av att dricka alkoholfri öl så det tänkte jag ha hemma till hands att ta fram om "grannmys" uppstår.

Det jag har märkt nu den senaste tiden är att jag liksom ersatt a med mat vilket jag inte tror är helt ovanligt. Men just nu så får det vara så. Istället för ett (nåja, flera) glas vin till serien på kvällen när kidsen lagt sig blir det lite chips, en bulle, popcorn eller smörgås. Inga mängder egentligen men liksom något litet.

Jag gör min första helt barnfria vecka. Det kommer att bli intressant. Med semester. Jag kommer inte dricka men jag vet inte vad jag annars ska göra. Är inte supersocial och orkar inte vara med människor ibland och jag tänker att jag ju inte kan städa hela tiden. Ensamheten är en svår del för mig. Jag har valt den, men nu vet jag inte hur bra det är. Sedan är det svårt att "uppfinna" hobbys som "bara är mina". Mina aktiviteter har alltid haft barnen och partnern som nummer ett. Och nu helt plötsligt, efter 18 år som förälder, så ska jag liksom få upptäcka mig själv. Lära mig att trivas med ensamheten och med att hålla mig sysselsatt med mitt, för min skull. Jag har brottats med detta under ca 3 års tid och nu ska det göras nykter. Det är skrämmande men det ska också bli väldigt intressant. Hur omvänder man en person som egentligen har noll koll på hur man prioritera sig själv? Sommaren gör mig dock tacksam för då blir det lättare att ta sig ut för att cykla lite eller sitta på gården och prata med vänner som också är grannar. Spontant och lagom.

Fredag kväll/natt och särbon med bror sitter och snackar skit och dricker öl. En helt "vanlig" kväll där gemenskap och klirr i flaskor är ett faktum. Det är en sådan kväll som får mig att tänka på framtiden och mina nya kommande dryckesvanor. Efter mina 100 dagar skall jag omvärdera situationen och fundera ut om livet tillåter ett måttligt drickande eller inte.
Är du nykter så blir det också liksom lite införstått och per automatik att du "ställer upp" som chaufför. Det är en ny erfarenhet. Jag som vanligen lägger mig vid 21 eller 22 och som tidigare använde alkoholen som en "energi-boost" känner av det väldigt mycket. Det var liksom mitt sätt att bli avslappnad, energisk och social. Jag är trött men kan inte med att gå och lägga mig just eftersom jag lovat att skjutsa hem svågern och inte vill vara "tråkig".
Jag överväger inte ens att dricka men situationer som dessa, när det hade gått bra med 4 glas vin samtidigt som jag fått mer energi(för stunden) blir glamouriserad. Ja, ni förstår säkert vad jag menar.

Tack för att ni finns. <3

@FruW Jag blev väldigt kvällstrött som nynykter. Nästa gång kanske svågern ska fixa annan skjuts. Agera fyllechaffis är inte meningen med din nykterhet. När du är nykter känner du av tröttheten på ett helt annat sätt - och i början har man en massa ackumulerad trötthet att ta igen.

Köra bil kan jag göra om jag själv ska göra något, men då gäller mina tider och inte någon annans. Enda undantaget skulle vara mina barn. Jag skulle aldrig sitta uppe och vänta eller ställa klockan för att någon annan ska supa.

Kram 🐘

Hej! Jag kom för att skriva som AH, att sitta trött uppe och vänta på att någon annan ska supa klart för att du ska skjutsa låter inte optimalt. Om dina 100 dagar bara blir att du plockar bort något som gett dig (åtminstone för stunden)avslappning, glädje och glamour och ersätter det med att sitta uppe och vara trött tillsammans med två som dricker så tror jag inte att det är särskilt stor chans att du tycker att det är givande. Passa istället att njuta av att lägga dig tidigt, ta en promenad, läsa en bok eller nåt annat som du tycker är härligt. Kanske kan du planera in mer sociala aktiviteter morgon/dagtid då det naturligt ändå inte ingår alkohol (bad, frukost, lunch, brännboll, kubb osv osv)? Då behöver du inte känna press att vara social sent på kvällen heller. Ta hand om dig och maxa dina 100 dagar! Kram 🌸

Hej,
Kikar bara in och säger att mina 100 nyktra dagar inte tagit slut än, 1,5 år senare. Jag har slutat, är klar. Är inte ens arg på alkoholen men den känns som en extremt tjatig och skadlig vän som jag nu gjort slut med. Det ÄR trixigt och kämpigt i början. Som tur är kommer fördelarna ganska snabbt och får en att omvärdera.
Jag brukar säga att hur jobbigt det än är att avstå alkohol (i början, nu är det en icke-fråga) så är det aldrig jobbigare än bakis-ångest och oron över allt från cancer till oöppnade brev eller födelsedagar man glömt. (Glömmer nog fler födelsedagar som nykter men eftersom jag numera har mer rimliga krav på mig själv så skapar det varken ångest eller känsla av att vara dålig.)
Allt i livet blir bättre, nykter. Kram!