@Se klart Jösses, 13 kvällar i rad!😅 Då fattar jag verkligen vad du menar med pensionat. Inte för att pengar känns så viktigt numera (tycker jag) men det måste bli rätt saftiga matutgifter för er.😅 Gott att du har egenodlade grönsaker att bidra med! Och som sagt, skryt på bara! Att känna stolthet för vad man har åstadkommit är jätteviktigt tycker jag.

Kram 🤗

Jo @torn matkontot går i taket vid sommar, jul och storhelger. Våra barn tar inte detta för givet. Jag/vi tycker att så länge vi har råd och orkar så är det något som känns bra att kunna bjuda på, kanske också för att vi verkligen inte hade råd med mycket när de var små. Så de är inte bortskämda på det viset. Nu skämmer vi bort dem för att vi kan och för att de levt studentliv i flera år och tycker att god mat är höjden av lyx. Blir dock inte så många restaurangbesök med hela familjen 😹
Men nu är vi två, som nöjer oss med det som finns hemma och som inte kommer att laga något storstilat på en vecka (minst)…
Ja jag skryter på här då med mina trädgårds-framgångar. Lär mig väldigt mkt på olika forum, det är kul! Kan till och med ge andra lite råd. Som här 😻 kram!

Idag börjar min ledighet. Ska tömma delar av pappa lägenhet i em men först dricka kaffe och dricka kaffe. Samla lite kraft här. Det har regnat så de stackaren snäck-sniglarna (några) är ute på promenad och jag låter dem. Allt måste få finnas men i lagom mängd. Körde ut deras förgrenade släkt i skogen innan midsommar och sedan dess har de inte synts till.
Igår var jag ute till klockan 23, omöjligt att gå in de här kvällarna! Njut allt ni orkar. Kram

@Se klart Grattis till oss på 1,5 årsdagen! 🤩 Det var riktigt nära att jag missade det.😅 Jag ska gå ner till godisautomaten och köpa en guldnougat och fira med. 😍

Kram

Tack @torn och @andrahalvlek jag glömde inte men jag hade en så fullt upp dag- så jag hann inte gå in här helt enkelt 🌸
Grattis Torn, så bra gjort, jag är lite extra stolt idag (istället för igår då 😊) men känner att jag bär mig själv med lite stolthet- varje dag. Säger också som @andrahalvlek skrev att jag inte längre är rädd att ett återfall ska hoppa på mig. Känner mig mer i kontroll av mig själv, utan att hålla krampaktigt i bordskanten.
Sug efter ”något” främst lugnande- kan komma över mig. Igår var vi i min pappas lägenhet och rensade och mitt i nånstans kände jag mig otroligt stressad av allt. Det gick över men jag noterar att dessa situationer uppstår. Skulle inte falla mig in att tänka mig att dricka på en sån impuls men helt klart finns situationer som liksom inte går att göra något åt. Livet. Hänga med i svängarna. Reflektera kring känslorna.
Nu har jag gått igenom alla landskap kring min pappas bortgång- alldeles klar. Det känns som viktiga steg.
Önskar er alla en fin dag. 😍 Jag har just fått min spruta nummer 2, hurra!

Gone fishing är väl skylten som passar @torn mer än mig, men en liknande skylt sätter jag upp i min hjärna nu och inför kommande vecka.
Föregående vecka har ägnats åt att röja och rensa pappas lägenhet. Och så menar jag från morgon till kväll. Men det är klart nu. Vaknade på landet i morse. Tusen grejer att ta hand om men det ska göras i chockerande långsam takt. Kanske inte alls.
Mitt vanliga liv; en vecka uppenbarar sig utan besök, antigen 1) bjuder in till besök 2) bjuder in oss på besök/åker och hälsar på vänner.
Mitt ovanliga nya liv 3) ser chansen att gå ner i varv på riktigt. En vecka utan måsten. Så bra. Läsa böcker. Eventuellt laga mat.
Den börjar nu tror jag. Kram 🤗

Jag tänker på.
Att jag haft min första lediga dag idag och att den har varit ljuvlig. Dels har jag spenderat några timmar med mina växter och blommor och det är på riktigt något som ger mig lugn, mening, ro. Att få greja- som jag kallar det- i trädgården, dvs kika till, rensa lite, binda upp, ja- visa omsorg. Rensar min skalle och släpper in lust.
På eftermiddagen blev det en tur för att spana in kantarellerna och jag skojar inte när jag säger att det var mattor- av gult. Vi lämnade 9 av 10 för de var såklart små. Men fick nästan hjärtklappning.
Handla och hem och mer binda upp luktärter och fundera över diverse saker. Sen lagade min man kantarellpasta och sen gick vi och badade.
Har tänkt massor idag på vilket liv jag vill leva och för vem, ska skriva lite mer imorrn, nu klipper ögonen, kram 🌸

@Se klart Åh, kantareller, det är så himla gott!😍 Jag såg även att du skrev i Varafrisks tråd om hur mycket ditt intresse för blommor och växter har betytt/ betyder för dig. Och att du har planer på hur fint det ska bli i framtiden. Härligt! Det underlättar nog enormt mycket att ” ha något kul och stimulerande att göra” de första nyktra månaderna. Jag hade ju mitt fiske tex. Även om motivationen var kass i början så såg jag till att komma i väg, och undan för undan så njöt jag allt mer.

Ha sköna lediga dagar, och njut av livet!

Kram 🥰

Ja @torn, motivationen var verkligen inte särskilt genuin, jag planterade ju 500 frön som en tvångstanke- ha något att göra… 😱 I år har jag å andra sidan inte hunnit med mina förodlingar men det har blivit bra ändå! Idag åt vi två sorters zucchini, mangold, svartkål, färsk lök- stekt i smör som tillbehör till middagen. Helt galet stolt är jag! Ha fina dagar nu, kram 🥰

Vaknade halv sju. Igår halv elva. Gillar inte den oregelbundenheten. Baristan får sovmorgon så jag har hunnit tur i trädgården (kastat lite snäckor, det har regnat inatt) i em blir det en tur till skogen med dem. Rensat frysen. Gjort kaffe på några bönor som jag köpt i stan och som inte infriar sitt löfte om vad som står på paketet.
Tänkt en del de senaste dagarna kring det här med andra människor- och att jag väljer att inte dricka. Ibland känns det som om jag ”berövar” andra på nåt sorts löfte om; mysighet och ”närhet” som kommer av vinet-socialt. Som att det är något andra vill ha från mig. Medan jag själv snarare upplever en hög grad av integritet? Att - jag bestämmer vad jag vill säga, göra, känna. Inte sammanhanget:vin som flödar och så känner vi berusade känslor ihop.
Mycket har liksom laddats av för mig. Det är ett jämnare flöde, dagarna, tiden. Jag längtar aldrig tillbaka men jag får också öva mig på att vara kvar i stunder. Något som alkoholen i sina bästa stunder, kunde hjälpa till med. Som vi ofta pratar om; hitta andra sätt att varva ner, ta det lugnt, stanna upp? Mina morgnar är ju kvällarna för mig, och jag njuter gärna av lite tv, kvällsdopp, etc. Men är rätt så ”klar” med dagen efter middag. Förr i tiden var det som om det var då det började. Iallafall på semestern. Man fick dricka.
När andra vill ta det lugnt länge känner jag mig rastlös. Inser att mitt behov av socialt liv minskat? Vet inte om det är bra eller dåligt. Bara att det är. Just nu är det helt okej! Kram, mulet här och lite svalt. Skönt!

@Se klart Jag tänker att de allra flesta tycker att det krävs lite vin för att bonda och ha det riktigt mysigt ihop, vänner emellan. ”Ska du inte dricka alls?” Man riktigt ser besvikelsen hos de andra. Men det där är en myt, att det krävs vin.

Jag har visat några att jag kan bonda och mysa precis lika bra utan vin, till och med bättre. Samtalen blir ännu bättre, skratten ännu hjärtligare. Men det förutsätter att den andre också tar det lite lugnt med vinet, och det verkar ske helt naturligt. Nykterheten verkar smitta av sig lite då.

Sen håller jag med om att sena festkvällar inte lockar mig ett dugg längre. Efter kl 21 är det lugn och ro som gäller, vardag som helg. Stickning framför tv:n helst. *tantvarning* Jag är lika kvällstrött alla kvällar i veckan, om jag inte har tagit en flera timmar lång höneblund.

Livet förändras, och vi med det.

Kram 🐘

@Se klart 500 frön! 😂 Och jag fick 8 nya fiskarter det första halvåret 2020! I år har jag inte fått någon men mår bra ändå. Nu i efterhand inser jag hur viktigt det var att göra något för att distrahera tankarna på alkohol. Vad gäller behov av socialt liv så måste jag vara för mig själv då och då. Vet inte varför riktigt, men jag mår bra av det.

Så i kväll ska jag ut på en fisketur helt själv. Min son som i princip fiskar varje dag numera (Han har nog blivit beroende av fiske😅) får åka ut i sin båt med en kompis.
Fast vi kommer vara på samma sjö. Vi får se vem som får flest och störst fiskar.

@Andrahalvlek, det där med kvällströtthet stämmer inte riktigt in på mig. Jag är nästan piggare på kvällarna numera. Det var som om alkoholen fungerade som ett sömnmedel efter ett tag. Nu senast på midsommarafton tex, var jag den som var uppe längst, men gick ändå upp först av alla på midsommardagen. Alla är olika.

Kram

Jag älskar dina inlägg SeKlart! De utstrålar lugn och harmoni och jag känner igen mig i mycket. Det här med att välja a-fritt och beröva andra något t.ex. Jag har några i mitt umgänge som jag vet blir lite störda om jag inte dricker.
Minns särskilt en som undrade om vi inte skulle skjuta upp vår träff tills jag börjar igen och jag svarade att jag inte vet när eller om det kommer att hända. Men jag tänker som så att OM någon har problem med att jag inte dricker så är det deras problem. De flesta är vänner som jag även umgås med nykter. Mina boxar igen, i deras box får tankarna om varför de blir störda om jag inte dricker snurra. Jag tror mig ända redan veta svaret på den frågan. Och jag har kul oavsett. Tycker inte att det märks så mycket om de tar nåt glas.
@Torn skrev:"Vad gäller behov av socialt liv så måste jag vara för mig själv då och då. Vet inte varför riktigt, men jag mår bra av det."
Ja, jag är lik dig där men det är extremt svårt för mig att få till. Tror faktiskt att just det är en anledning till att jag har druckit. Jag har behövt ron, men inte fått den. Jag satt ju ofta uppe när de andra lagt sig och drack för att skapa ro, men det som hände istället var nog mest att det startade jobbiga fylledialoger i mitt huvud. Jag kom på ”smarta fyllelösningar” på problem jag jobbade med och om jag ens kom ihåg dem dagen efter så var de just fyllelösningar, sällan smarta.
Mina rabatter blommar nu. Tyvärr också lite för mycket ogräs, men jag ska ta bort det. En Zinnia av 6 överlevde snäckattacken . Den blommar inte än men ser helt ok ut även om bladen är lite skadade. De andra tre står på annan plats och en blommar nu. Övriga blommor ser helt ok ut - bortsett från ogräset då.
@Se klart skrev:"När andra vill ta det lugnt länge känner jag mig rastlös. Inser att mitt behov av socialt liv minskat? Vet inte om det är bra eller dåligt. "
Är det där i sammanhang när det dricks? I så fall är det kanske de som får den behagliga alkoholdimman. Jag tror ärligt talat att jag nästan aldrig fick den.Aldrig hemma eller på landet för jag måste göra klart innan jag kunde koppla av. Och då var vinet ofta slut, inte konstigt att jag var tvungen att smygdricka 😂.
För mig är det så mycket bättre utan. Jag jobbar på att koppla av i stunden och det går hyfsat, men jag blir också lite rastlös. Jobbar med det för det är viktigt! För mig är det viktigt att inte ständigt vara på väg. Tror jag hade en hel halvtimme igår när jag struntade i allt fast vi inte hade ordnat middag eller var hemma. Tidigare var det bara lugn och ro när alla lagt sig och jag kunde tillgodose mina egna behov. Synd att jag valde alkohol till det bara.

@Se klart skrev:"Tänkt en del de senaste dagarna kring det här med andra människor- och att jag väljer att inte dricka. Ibland känns det som om jag ”berövar” andra på nåt sorts löfte om; mysighet och ”närhet” som kommer av vinet-socialt. Som att det är något andra vill ha från mig."
Jag har själv varit en sådan som blivit besviken på vänner som haft vita perioder precis den helgen som vi skulle mysa vid havet/ha kul på krogen/festa i fjällen...Ofta har jag till och med försökt tjata igång dem. Usch, vad jag skäms för det idag. Okunskap och egoperspektiv. Svårt att förstå varför. För att det känns bra att hela flocken beter sig likadant? Falsk gemenskap?
Jaja, nu får jag i alla fall igen med råge, och med samma mynt. Det har varit många frågor under fotbollsfesterna här i grannskapet om varför jag dricker alkoholfritt. Mycket tjat om att "ett glas kan du väl ta".
Men som @Sisyfos skrev: "i deras box får tankarna om varför de blir störda om jag inte dricker snurra."

Tack @sisyfos och @blenda jag känner ibland att mina inlägg ej är så spännande men det är okej- måste inte göra någon annan glad ju, men fint att känna igen sig som jag gör i era bådas svar.
Jag har som du @sisyfos fått mitt lugn med mitt vin. Och det ligger mycket jobb i att hitta andra sätt- alltså inte sätta igång att tex äta som en besatt. Utan just våga strunta i allt.
Jag har stort stöd av min man i det. Jag märker att han ser hur viktigt det är, och jag urskuldar mig ibland när jag inte orkar eller vill något alls. Men han är väldigt pro att jag ska ta det lugnt.
@blenda, ja varför känns det bra att hela flocken gör samma-lika? jag har kompisgäng vars existens liksom bygger på att ses och laga god mat och dricka- mycket. Som jag njutit av det umgänget och känslan av att flyga! Den känslan kanske jag inte kan få igen, exakt lika. Men känslan av att vakna efter 18 månader utan baksmälla- den känns också som att flyga.
Allt med att dricka vin var ju, är ju verkligen inte dåligt. Men det är dåligt just för oss som inte kan dricka lagom.
Det är bara en vetskap och den måste flytta in i hjärnan för gott som en mycket stor möbel som ej går att flytta runt.
Jag tampas inte med det längre faktiskt. Det är en kommod i massiv ek som står för tankarnas flyktvägar.
Det känns bra, och resten av möbleringen brådskar inte. Kram!

Godmorgon forum-vänner,
Nu sitter jag- efter mitt tidiga morgondopp- och dricker kaffe och lyssnar på fåglarna som snackar igenom planerna för dagen.
Har beställt nya perenner till mina iofs prunkande rabatter men nu ska jag försöka hålla liv i några augusti-septemberblommare. Har dock väldigt frodiga marktäckare som måste maka på sig här och där. Har även köpt några höga blommor som är tänkta att stå långt bak i de båda rabatterna, där det nu växer en lite gullig men inte jättefin gul praktlysing. Är lite åt ogräshållet. Bra med mina rabatter är att om jag rensar ordentligt på våren så är det färdigrensat sen. Så tätt växer det att man inte ser jorden. Men just den här tiden är det en aning blodfattigt. Nu har jag fått upp massa luktärter som jag ställt vid såna där ställningar, liksom som höga stjärngosse-strutar fast i järn då… Funderar också på att chansa och flytta en funkia till en annan del av trädgården (min ”chansrabatt”) trots att den blommar nu. Men det också för att få plats med ett gäng mörkröda bortsnejlikor. Jag skulle beställa 2 men råkade beställa 7… jaja, värre saker har jag slösat pengar på.
Sen måste jag jobba en timme, ska försöka riva av det nu på morgonen, ha det gjort. Plockade mer kantareller igår. Och smultron. Mamma ringde. Blev inte jätteirriterad. Hon tycker att vi ska ge mer uttryck för (hon säger inte så men innebörden) vår sorg efter vår pappa. Det väcker ungefär samma känslor i mig som om nån skulle vilja att jag dricker. Nej tack- på begäran. Jag bestämmer själv och jag är inte skyldig dig några känslor.
Med det drar jag igång dagen men först en till kopp kaffe! Kram.

Det är jobbigt när andra tror sig veta vad som är bäst och rätt i sorgen.
kanske kan du vara tydlig med ditt sätt att sörja. Eller lyssna på henne om hon behöver prata.
Man kan ju inte fastna i tomrummet det hade han nog inte velat, men han kanske kan närvara i att han nämns. Och du har rätt i att du inte är skyldig nån några känslor. För mig kom det förövrigt upp lite blandade känslor efter min pappas bortgång.
Ha en fin dag kloka SeKlart!