@Torn Jula har väldigt förmånliga priser på fläktar och faktiskt god kvalitét på dem också. Jag köpte min för ett par veckor sedan, men jag kan tänka mig att de går åt nu. Nu märker man verkligen av det negativa med att ha sovrum högt upp, eller bo i lägenhet som jag. Vad man än gör så blir det ju inte svalt. Jag har dock turen att vakta ett hus med katt och sover där vissa nätter. Det är ett suterränghus och de har ett sovrum på i källaren eller vad man kallar det, som har utgång på baksidan. Man känner verkligen skillnad, även om det är varmt nog nu att det är mindre svalt där med, men skulle jag skaffa hus igen vet jag var jag vill ha mitt sovrum.

@TappadIgen Det är ju nice att du kan sova där ibland! Jag har en källare, och där är svalt året om. Jättesvalt på vintern.😅 Men den är oinredd och det huserar en hel del spindlar modell större där. Inte för att de bits, men det känns lite ”obehagligt” om de skulle krypa på mig om jag skulle sova där.

Jag gillar också Jula, även om det säljs en del skräp, så har de ett stort utbud och en hel del bra grejer till vettiga priser som du skriver.

Ha det bra!

@Andrahalvlek Jaa, det var en bra idé! Frugan har blivit grymt känslig mot värme det sista halvåret. Jättekonstigt, men det kanske är åldern. Kan man börja komma i klimakteriet när man är 45 år? Men det kan ju vara något annat som spökar också.

Kram

@Torn Japp, förklimakteriet börjar redan i 40-årsåldern 😞 Sen pågår skiten till menopaus, då mensen försvinner, vid 50-55 år cirka. Jag fyller 52 år och tror att jag äntligen efter 12 år är snubblande nära menopaus.

Just värmekänsligheten tillhör de värre symtomen. Man kokar liksom inombords. Det är som om värmetermostaten ballar ur liksom. Dels får man så kallade vallningar då tempen i kroppen plötsligt kan öka massor på nolltid så att svetten börjar rinna, och sen klingar det av efter en stund. Dels svettas man enormt mycket nattetid, så man kan behöva byta lakan mitt i natten. Och dels har man mycket svårare att hantera extern värme.

Så kalla sovplatser i källaren vore en välgärning för er båda!

Kram 🐘

Vill berätta om när jag ex-mannen och våra 2 yngsta var på Gränna museum, för några år sedan..Vi var bakfulla både jag och exet, för vi hade druckit dagen innan i vår husbil..Väl inne på museet, blev jag genomsvettig..Det bara rann om mig..Jag blev ilsken..Gick in på närmsta Wc och blötte ner bh och så mycket det gick i handfatet på resten av kroppen..Tog på mig T-shirten igen.. Gick ut till exet..”Vad fan har du gjort?” Sa han. När jag tittade på mig själv i spegeln så såg jag att brösten var blött markerade genom T-shirten och håret såg ut som på en dränkt katt..😅..Det skiter jag i sa jag. Nu går vi. 😁😁..Det var en värmevallning som jag minns..

@miss lyckad 😅 Han måste ha sett ut som ett levande frågetecken! 😅
Så det kan vara så illa, och hålla på i över 10 år!🥺 Det är konstigt och synd att kvinnor ska behöva ha dessa besvär.❤️Det borde ju räcka med att föda barn. Det har jag ju själv bevittnat och det ser ut att göra överjävligt ont. Hmm, det lutar åt att det är något sådant frugan har. Hon blir liksom ”akut” varm, och måste vädra som en galning ibland. Vi andra fattar ingenting. 😅 Hon har inte sagt något om det dock. Det kanske är sådant som @Soffi lider av också. Är det tabubelagt att prata om det måntro. 🤔

Sista dagen på jobbet i morgon, sedan har jag semester!🤩

Kram

Ja det håller på några år, med vallningar, och humörsvängningar..Men vissa kvinnor märker av det väldigt lite, andra har svåra besvär..Skönt med semester för dig Torn..Jag har nästa vecka kvar att jobba också..😅..Ska bli skönt att bara ta det lugnt, käka bär, och plocka kantareller..Tror nog att jag laddar batterierna bäst hemma..🏡

@Torn Det pratas mer och mer om det, men historiskt har det varit rätt så tabu att prata om klimakteriet. Kvinnor har tigit och lidit. När jag började prata om mina besvär med lite äldre medsystrar fick jag ta del av del väldigt hemska berättelser.

Det jag önskar att jag hade förstått tidigare är att hormon-obalansen påverkar psyket jättemycket. Jag tror att klimakteriet ihop med alkoholen är huvudorsakerna till mitt dåliga mående sen jag var i 40-årsåldern.

Det påstås att om man mådde dåligt psykiskt i puberteten då hormonerna ökade så mår man ofta lika dåligt i klimakteriet då hormonerna fejdar ut. Det är liksom obalansen hit och dit som skapar både vallningar och psykiskt dåligt mående, och i mitt fall även rikliga oregelbundna blödningar. Det slipper jag nu tack och lov 🙏🏻

Jag tror Se klart skrev någonstans att hade män genomgått klimakteriet så hade det införts ett friår just den perioden i livet. Det är en svintuff period. Samtidigt som man har ett krävande jobb, tonårsbarn och åldrande föräldrar 😫

Kram 🐘

@miss lyckad Vilken syn 😂 Smart idé annars att blöta ner bh:n i iskallt vatten, men svart tröja är nog bra att ha på sig då. Ibland kan man verkligen bli helt galen av värmeslag. Såg några klipp med isbjörnar i djurpark som fått baljor med is att bada i - överlyckliga!

Kram 🐘

@Torn Härligt med semester👍🏻

Som vanligt så käns det som jag skiljer mig från mängden🙈
Har du pratat med din fru om allt som det diskuteras om här? Det här med vallningar och humörsvängningar…vet inte om det är skillnad om man har varit gravid eller inte🤔Svettats har jag gjort vilket kan ha berott både på klimakteriet, övervikt och alkohol..men det gick ganska snabbt över.
Som tur var hade vi lyckan att kunna adoptera vilket medförde att vi delade mycket av föräldraskapet…som tex ge mat via nappflaska. Nu är jag otroligt tacksam över att vi kunde adoptera…men det är ju långt ifrån alla som kan föda barn, kan adoptera…

@Andrahalvlek skrev:"Jag tror Se klart skrev någonstans att hade män genomgått klimakteriet så hade det införts ett friår just den perioden i livet"

Ja, med tanke på hur hemsk en vanlig förkylning är för oss män så hade det nog varit så. 😉 (bara skoja såklart)

@Varafrisk Nä, vi har inte pratat om det. Jag kanske borde ta upp det vid något tillfälle. 🤔 Det är ju helt suveränt och härligt att du har fått barn genom adoption! Min lillasyster hade stora problem med att få barn, men lyckades till slut på konstgjord väg. Dock kan det ha varit de extrema hormonbehandlingarna som gjorde att hon senare fick bröstcancer och dog. Läkarna trodde det. Om hon hade försökt att adoptera i stället kanske hon hade levt i dag. Men det går inte att göra något åt, alltså är det inget som jag ältar eller bryr mig om.

Kram 🤗

Va?? Torn har den nya Klimakterietråden. 😂..Jag kan tipsa om Silverax. Som finns i Femal Balans. Den hjälpte mig väldigt. Jag ville inte ha hormoner, om jag inte var tvungen. Förståelse i förhållandet, omtanke och svalka gör susen ..🤗🤗..Sa till min lille son då (10 år) att jag hade lite svängningar i humöret, när det var så i 50+ åldern. Då sa han bara ”Jag vet mamma, du är i Klimakteriet”..🥰..Han är så fin och smart min son.

Haha ja men precis, vi trodde det var fiske som var din grej, men tydligen en hel del annat. 🤔
Vad tråkigt att höra om din syster. Det är sant att en viss typ av bröstcancer är ”hormonberoende” men inte all. Men det är också så att ju yngre man är när man drabbas, desto mer aggressiv är den typen av cancer. Att få bröstcancer efter 60, då är prognoserna extremt goda. Och har blivit bättre för varje år som går.
Jag har en väldigt nära vän som drabbades av bc i samband med att hennes dotter föddes. Väldigt ovanligt. Men det har gjort att jag läst mycket och försökt förstå.
Missar aldrig en mammografi!
Fin fredag på er 😍

Nu har det blivit mobbing på hög nivå! 😂
Jag får väl tänka mig för extra noga även när jag skriver om icke alkoholrelaterade frågor.😅 Äh, skit i det förresten. Jag har ju just skapat en bröstcancertråd också. 😊

I eftermiddag blir jag bjuden på en gigantisk räkmacka. (Frugan fixar) Det är en tradition när jag går på semester. 😍

Kram, och ta det lugnt i värmen!

Det är ju jättebra att få manlig synvinkel på kvinnliga besvär mm, och vice verca. Barnens pappa har en kompis som jag alltid kunde diskutera om olika saker, som sjukdomar och barnafödande..Nu i efterhand låter det konstigt, men han var väldigt intresserad av olika ämnen, även kvinnosjukdomar..Det var han som läste böcker om förlossning, och barnuppfostran, inte hans fru..🤔

@Torn Sorgligt med din syster. Kanske var det inte så att adoption var något för din syster ändå eftersom hon/dem valde hormonbehandling. Många håller på för länge med olika behandlingar för att få biologiska barn och sen har man blivit för gammal att kunna adoptera. För min man och mig var inte det biologiska det viktigaste utan få möjlighet att vårda och älska ett barn. Vi hade lyckan att få två❤️

Min mamma fick bröstcancer när hon var 67 år. Levde tills hon var 86 då kom cancern tillbaka igen.Min syster dog i äggstockscancer Själv har jag 50% möjlighet att inte drabbas. Äggstockarna är bortopererade men brösten har jag valt att behålla än så länge.🙏🏻

Kram