@Futurista, påverkas du av oro och skam redan medan du dricker, eller är det känslan efteråt? Mitt sociala drickande har definitivt ”smittats” av att jag inte dricker ensam, och skammen jag vill ha förknippat med det. Det gör något med mig att logga enheter, tar definitivt bort lite av tjusningen. På gott och ont, ska fundera lite mer över det!
Kram 🌼

@Renova Jag får ångest och skam dagen efter, inte om jag dricker typ 2 glas men exempelvis 4-5. Jag tror jag är lite ångestfylld som grundmående, sen barnsben. Men i vuxen ålder har jag lärt mig hantera mig själv och min ångest, så länge jag inte dricker (för mycket) 😉

Lämnar nu en nykter helg bakom mig med massa träning och roligheter utan alkohol.

Kram 🌸

Anonym26613

@Futurista skrev:"Alkohol är en drog. Punkt. Den förändrar hjärnan enormt. Jag vet ju att nästan all psykisk ohälsa försvinner för mig om jag gör en sak - håller mig nykter."

👏👏👏👊👊👊💚💚💚

Exakt så! Jag läste på nytt boken av Annie Grace (glömt svenska namnet på boken) och nu när jag är fri från gifter fattade jag vad hon snackade om. Jag hade inte klarat mig utan att luta mig på fakta. Grattis till en nykter helg 🥳💚👍

@Miss Mary Poppins Annie Graces bok ”This Naked Mind” heter ”Tänka klart” på svenska och den är riktigt bra. Riktigt bra är också ”faktametoden”. Hjärntvätta sig med nyktra fakta tills man verkligen fattar på djupet. Alkoholen tillför ingenting, den stjäl bara ifrån oss - fysisk och psykisk hälsa, tid, pengar, relationer, självkänsla och självrespekt.

Kram 🐘

Tack för titten och peppen i min tråd AH och Mary! 💕 jag kämpar på. Har inga mål med enheter hit och dit men kan (vill?) heller inte sätta ner foten och ”aldrig mer”. Velar. Håller enheter under riskbruk oftast. Men det är ändå något som skaver i mig. Förmodligen rädslan för att hamna där igen, och en viss inre röst som säger ”sluta helt”. Också en undran om hur det känns när man avgiftat sig helt och hållet.

Men det går väl på något sätt framåt ändå. Jag mår bättre än på länge. Inga avgrundsbaksmällor på länge nu. Ska beställa boken ”Tänka klart” - tack för tipset!

Mycket nu, middagar med jobbet, sol, AW, ”slut” på Corona. Det har blivit ett par glas redan denna vecka iom middag med jobbet. Det får stanna där för denna vecka.

Idag nykter. Jobbat, tränat. Det är mitt rätta element. Lugnet. Kaffet smakar gott imorgon och inget klet i själen. Lite normal oro har jag förstås. Ett av mina barn har lite utmaningar som kan gnaga i mig. Men ingen kletig geggig ångestkänsla i själen iaf.

Okej. Första delen på semestern gjord och jag har slirat vidare. Hyfsat måttliga mängder men alldeles för ofta. Ingen katastrof, som tidigare somrar varit, men ändå för mycket. Det skaver. Börjar med tio vita dagar från och med idag. Jag har också beställt ”Tänka klart” och väntar på att beställningen kommer.

Sista året sedan jag dragit ner på alkoholen har jag tränat mer än på länge men vikten har ökat med ca 5-7 kilo. Detta stör mig. När jag plockar bort alkoholen äter jag mer socker och sockret verkar lägga på fler kilon än vad alkoholen gör för min del.

Hoppas det går bra för er alla där ute! Tuffa tider för många tror jag med sommar, sol och semester. Det ser jag även i min familj och omgivning. Om nån är med på tio dagars utmaning (till att börja med) så kan vi heja på varandra.

@Andrahalvlek Tack för hejarop! ❤️

Funderade lite på det här med utmaningar idag. Jag är i grunden en tävlingsmänniska som jobbar som bäst mot uppsatta och utmätta mål och sporras av det. Men mot alkoholen är det svårare, att räkna dagar blir ingen tävling jag går igång på så hårt... Tyvärr. Och sanningen att säga så har min tävlingsnerv, min kreativitet och mitt driv mattats av de senaste åren. Kan det vara alkoholen som gjort mig lite blasé? Eller är det kanske åldern. Saknar mitt gamla driv och att jag fann nerv i utmaningar. Numera är allt lite mellanmjölk, lite småtrist, invant och gammalt. Inget fel med det. Men jag gillar ju egentligen lite nerv och utmaning, både privat och på jobbet. Kanske jag bara förändrats? Eller kanske alkoholen mattat ut mig?

Hej,
Jag känner igen mig i att livet kändes lite mellanmjölk.. För min del fick jag tillbaks energi och kreativitet när jag slutade dricka. Tror det delvis har att göra med att jag får så mycket bättre återhämtning, samt att alkoholen inte längre styr mitt belöningssystem, nu känns en massa annat roligt och lockande igen.

@Futurista Jag tror precis som @Kennie att ditt driv och din lust att göra saker kan komma tillbaka i nykterheten. I början är det fullt fokus på att bara låta bli att dricka. Man är trött, trött, trött. Kroppen behöver lägga mycket energi på att läka alkoholskadorna. Man får även lägga en massa energi och tid på aktivera sig och hitta andra nyktra vanor.

Vid 6-7 nyktra månader levlar man upp nykterheten ett snäpp och då upplevde jag verkligen att lusten att göra saker kom igång ordentligt, samtidigt som jag kände en helt annan lugn och ro både i kropp och sinne. Min tröskel för grundnöjd, grundglad, grundharmonisk höjdes rejält.

Annie Grace skriver i sin bok ”Tänka klart” att alkoholen tar ifrån oss förmågan att känna glädje i det vardagliga. Det kan jag verkligen skriva under på. Hela livet var mest en transportsträcka till nästa fylla. Hon skriver också att nykterhet inte förändrar vår personlighet, utan tvärtom förädlas den snarare. Lite nyfiken blir mycket nyfiken, lite glad blir jätteglad osv. Mitt känsloliv är rikt som sjutton nu som nykter.

Kram 🐘

Jag minns inte riktigt, men tror det var efter någon månad. Kan säkert variera beroende på hur mycket man druckit. Jag drack 2-3 dagar i veckan, så det fysiska beroendet var väl inte så starkt, det var dock så att alkoholen fick rollen som njutningsmedel nr 1 och konkurrerade ut annat.

Anonym31513

Hej på dig Futurista! Vi verkar ha många likheter du och jag, bortsett från att jag inte är någon tävlingsmänniska och har aldrig varit. Jag har ju också lyckats dra ned på alkoholen under det senaste året, kompenserat med godis och vikten har smugit sig på. Tränat har jag gjort minst lika mycket som innan. Vi får hjälpas åt att hitta andra sätt att njuta och koppla av. Något som jag hittat är att lyssna på diverse poddar och ljudböcker. Det hjälper mig en hel del.
Kram på dig!

@Lavendelblomman Tack för din kommentar! Ja, detta godis alltså. Har du några helvita dagar just nu? Tack för svar också @Kennie och @AH. Jag har heller inte druckit så ofta senaste året generellt så någon fysisk abstinens har jag inte, lever helt med mina hjärnspöken bara 😉.

Igår var jag helvit. Hade lite ångest (kemisk kanske) och var sugen på Aperol. Ingen träning igår, det hade nog hjälpt. Åt godis och hade en lugn kväll. Jag tycker hela Instagram bara flödar av glas av bubbel, öl, vin och drinkar. Blir helt matt.

Idag startade jag dagen med promenad/jogging (5 km), bästa starten. Tvättat och fixat med grejer hemma. Blev snabbmat till lunch just och känner mig nu tjock och däst. Inget sug efter alkohol efter en sån måltid i alla fall.

Anonym31513

@Futurista Jag är uppe i tre helvita dagar nu. Det flödar verkligen av alkohol i såväl sociala medier som i tidningar såhär i semestertider. Skrämmande att det är så normaliserat.

@Lavendelblomman Heja dig! När åker du hem från stugan?

Jag tycker forumet är lite krångligare sedan det gjordes om. Min tråd har alltid varit i förändra och jag tänker fortsätta ha den här. Nu finns det nya trådar i dom nya underrubrikerna också om jag förstått det rätt.

Sovit som en prinsessa. Idag blir jag barnfri och ska ägna dagen åt städning, träning och TV/bok. Senaste tiden har jag haft svårt att läsa böcker, fastnar lätt i telefonen skrollandes istället för att fastna i en god bok.

Vilken skitdag. Försökt hitta på något för att träffa vänner. Det som ”fanns” att göra innehöll alkohol. Ska jag köra mina tio vita dagar (till att börja med) så får jag nog vara mycket ensam. Tackade nej till grejerna och tränade istället, dubbelpass, både styrka och kondition. Jag kommer bli väldigt ensam av detta alkoholstopp. Eller så måste jag lära mig att vara nykter bland onyktra människor direkt.

Känner mig sur, uttråkad och trött på samma gång. Helvit iaf. Godnatt!

@Futurista så bra gjort att du tackade nej och tränade istället 👊 ja ensamhet kommer jag också känna så länge jag inte är bekväm att hänga med folk som dricker. Jag tycker just nu att det känns som det är alkohol med i bilden precis överallt och jag är så otroligt less på att det är så. Den här statisten som finns på hur många som har missbruksproblem kan inte stämma, måste finnss ett enormt mörkertal. Jag var inne i stan där vi befinner oss just nu på semester och det var fullt på varenda utomhus servering klockan 12.00 och jag såg flera stycken som var bra i hatten redan så tidigt. Är så ledsamt att se och jag blir en mer illa till mods nu när jag ofta är inne och läser på de anhörigas trådar och läser om vilka helveten de lever i❤️Är lite osäker på om jag hade reagerat (märkt av) så som jag gjorde idag om det inte vore för hur jag tänker nu mot innan. Något sug efter en kall öl i solen fick jag iaf inte och det var ju alldeles lysande för min del.

Hoppas du får en riktigt god natts sömn😴I morgon är en ny dag och då kan du bara glömma den här skitdagem💙

@Liten tjej Ja men visst är det alkohol överallt just nu. När det blir riktigt fint väder och semester så triggas jag oerhört. Det är verkligen något jag måste jobba med.

@Lavendelblomman Heja dig! Sex dagar är ju fantastiskt. När kommer du hem och din riktiga prövning börjar? På lördagen föll jag in i gamla dåliga vanor och mönster igen. Tror jag gör det av rädsla för att bli ensam. Det är som att jag inte vågar vara nykter i sociala sammanhang (som just nu på många håll innehåller alkohol i överflöd).

Efter ett par dagars intag så kom inatt kvittot på det. Sovit jättedåligt i natt. Min ”resa” börjar kännas lite på repeat 🔂, börjar väl om idag då (när dagen nu ska börja, ligger här och kan inte sova).

Det är nog bättre att jag är ensam ibland tänker jag, än att inte klara sociala sammanhang nykter. Kanske ”nya” sammanhang infinner sig efter en tid. Nu ska det bli lite sämre väder ett tag vilket jag uppskattar på ett sätt.