Hemma igen efter en liten minitur. Om man är sent ute när man bokar boende ja…då blir det där efter. Skönt ändå att komma iväg några dagar.

Vår granne har vattnat mina tomater och mina blommor. Allt hade överlevt. Hon kunde även plocka med sig några tomater. Vår hund har varit på pensionat vilket jag är tacksam för. Så många hundar som jag såg led i värmen. Var tvungna att bli burna pga varm asfalt.

Imorgon är det tid för nästa undersökning. Känner mig lite orolig vilket skapar en olustkänsla. Men imorgon eftermiddag är det klart. Har förhoppningsvis även fått svar på undersökningen. Hoppas inte endast på svar brevledes utan gärna ett telefonsamtal. Jag kan ju iaf önska det.

Så var det det där med att jämföra…när jag känner mig ensam så lätt jag har att jämföra mig m andra. Blir det bättre? Näe…inte ett dugg. Det kan verkligen vara en trigger…

Hur som helst när undersökningarna är gjorda så känns det som ett nytt utgångsläge. En möjlighet att ta tillvara på.
Vad var det @Charlie70 sa? Fullblodsegoist? Ja den riktning borde jag ta nu. Fortfarande två veckor kvar på semestern. Skönt. Gör inget om det blir lite svalare för att kunna sova lite bättre. Skönt att sova i egen säng.

Ha det bra alla som kämpar och alla som har kämpat😍

Kram☀️

@Varafrisk 🧡 Godmorgon ☀️

Tänker på dig idag och hoppas att undersökningen går bra.🤞🤞
Det gör den säkert 😊 men det är såklart alltid fjärilar i magen innan man gjort den.

Att jämföra sig med andra är väldigt normalt och mänskligt i dagens värld..🙄 inte konstigt när vi blir så utsatta för reklam om till synes lyckade människor vart vi än vänder blicken.
Men verkligheten säger något annat.
Psykisk ohälsa ökar och det gäller att inte dras med i den falska lyckokarusellen.

Nej, det är bättre att fokusera på vad du mår bra av och inte grubbla för mycket på saker du inte kan påverka.
Läste precis ett bra inlägg av Adde, han skrev något i stil med" Släpp ut trollen i ljuset innan de bygger bo i ditt huvud" och menade att det är bra att prata om alla känslor man har.
Att inte bära på svåra saker själv utan prata om det.
Det sägs ju att delad glädje är dubbel glädje och delad sorg och bekymmer är hälften så tungt att bära. Det är en bra devis tycker jag!🤗

Kram 🧡

@FinaLisa Tack för omtanken🤗 Har ni fått reda på din mans provsvar? Hoppas att det var bra i så fall🙏🏻

Inför undersökningen idag får jag inte äta sex timmar före undersökningen. Har man då en tid 12.50 innebär det för mig att jag inte har ätit sedan igår kväll. Det blir så tydligt då hur mycket fokus ligger på mat i livet. Nästan som om jag inte kommer att överleva😅 I torsdags var det ju likadant ..så när undersökningen var gjord och jag därefter fick dricka mitt kaffe och äta min macka….så underbart gott det smakade…nästan oslagbart👌🏼

Ang att jämföra visst är det så att reklamen visar lyckade människor. Jag brukar vara bra på att prata om olika känslor. När Corona kom förändrades inte så mycket när det gällde det sociala livet. För det sociala umgänget var minimalt före Coronan. När det gäller ensamhet så tror jag att allmänheten känner till att ensamheten är utbredd i svenska samhället. Dock så är min upplevelse att man har svårare att ta in att det kan vara någon som känner så i ens direkta omgivning. Jag har berättat för vänner och jag kan se hur svårt det är att ta in.

Rädslan över att bli ensam har nog funnits sedan barnsben men mer i bakgrunden.
Kanske satt hinder för att göra vissa saker. Men den blev mer påtaglig när relationer med släkt och vänner förändrades. När min man blev sjuk. Tilläggas bör att den självvalda ensamheten njuter jag av.

Jag kan sakna kontakten med min bror, mina syskonbarn. Sakna en vän som ringer och frågar hur man mår. Hitta på något. Kanske därför det betyder så mycket när någon skriver i min tråd. Nu när restriktioner har öppnats upp då budskapet är att nu kan vi umgås igen så är inte det en så stor skillnad för mig. Då när jag känner så tänker så blir jämförelsen stor. Då ser jag/hör jag bara människor som umgås med massa vänner, syskon och föräldrar. Åker på semester tillsammans. Lagar mat tillsammans. Ser stora sällskap som har åkt t stranden tillsammans. I dessa stunder kryper ensamhetskänslorna fram. Dessa känslor triggar lusten att dricka.

Men det är då när jag känner så som det är viktigt att stanna till för att reflektera. Att man vet aldrig vad som döljs bakom allt. Att reflektera över vad behöver jag? Vad är viktigt för mig? Att kunna skärma av…att fokusera på vad jag har och inte på vad jag inte har. Jag återkommer till detta gång på gång. Så det innebär för mig övning, övning och åter övning.

Och öva på att vara nykter för att bli nykter är något jag ska. Fixade en provmånad på Storytel. Laddade ner ”Skål ta mig fan” . Plockar fram den från min bokhylla men kan inte öppna upp och lyssna på den. Står bara att den är sparad. Någon som vet hur man gör? Har inte lockats av ljudböcker men tänkte att det kanske skulle vara lättare att ta till mig, att kunna koncentrera mig. Har även tänkt att vara med anonymt på ngt AA-online. Vill ogärna möta en förälder t någon patient på ngt möte. Kanske inte för att visa min sårbarhet men för att tappa min professionalitet.

Nej, nu ska jag dricka lite vatten, bädda sängen och ta en promenad m vår hund.

Kram☀️

Vår närmaste granne när jag växte upp var en mamma och hennes son. Svårt att bedöma åldern på vuxna personer när man är barn (visserligen svårt även när man är vuxen) men låt oss säga att när jag var 16 var mina föräldrar ca 54 år då skulle sonen kunnat vara mellan 45 och 50 år. Mamman kanske 75. Sonen hette Tore och var jättesnäll. Han hjälpte mina föräldrar att ta hand om våra djur när vi åkte ner till Skåne för att hälsa på mormor och morfar. Grejen var den att Tore "hade problem med spriten". Jag har egentligen ingen aning om hur Tores liv såg ut mer än att han skötte om sin gård som var liten och bestod av grisar, hästar, får, lamm och en hund. På lördagar åkte han till "smen som bodde ca två kilometer bort. De hade satsat lite pengar på stryktipset och skulle se om de hade vunnit lite pengar. Drack lite brännvin. Men brännvinet kom mer och mer in i Tores liv tills det tog över livet i perioder. Då blev han ingen snäll granne utan närgången. Fast det trodde inte de vuxna på eftersom han var så snäll annars. Då och då åkte han in till "torken" som man sa då. Kom hem igen och till slut var det likadant igen. Så till slut togs djuren ifrån honom eftersom han inte kunde sköta om dem. Efter det drack på heltid. En solig majdag kom mamman gåendes hem till oss/mitt föräldrahem. Tore hade hängt sig i garaget. Så otroligt sorgligt! Mina föräldrar fick inte gå på hans begravning för han var ju alkoholist och han tog sitt liv.

Har varit och gjort gastroskopin idag. Inte en jättekul undersökning men den blev gjord iaf. När jag kom till väntrummet var det tomt. Men så kom sköterskan ...som frågade om jag kände igen henne bakom visir och munskydd. Visst kände jag igen henne. Vi träffades under en tid när jag pluggade. Mina tårar kom. För sköterskan var med när min man fick sin diagnos. Så känslorna blev så starka...jag var ju också väldigt nervös. Jag sa till sköterskan att vi känner ju varandra och du har ju tystnadsplikt.....men jag är alkoholberoende därför har jag krångel med magen. Då berättade hon att sonen drack mycket pga ångest...Men efter undersökningen sa läkaren s att allt såg bra ut. Kanske att det kunde se lite irriterat. Tog prover på slemhinnan. Får svar om en månad.

Vad vill jag säga om berättelsen om Tore, och om sköterskans son som dricker? Jo, att nu har jag gått igenom två undersökningar som inte visar något allvarligt. Det känns lite som en andra chans..jag vet inte ...men så känns det.
Jag har ett liv..ett liv att ta vara på....som jag har möjlighet att ta tillvara på. Jag har så mycket att leva för. Jag har aldrig haft självmordstankar. Det finns ju dock inget som säger att man inte skulle kunna få det om man känner meningslöshet i livet och är starkt beroende av alkohol som Tore.

Jag känner INTE meningslöshet i livet. Jag vill SÅ mycket med mitt liv. Så nu får jag ta itu med detta!!

Kram:)

@Varafrisk 🧡👍
Du är bra modig! Att möta en sköterska som du direkt vågade öppna dig för, och så lägligt hon dök upp!😊.
Det känns som det samtalet betydde mycket för dig och att du nu fått en bra prognos är ju härligt!

Det finns så många sorgliga historier om hur alkoholen förstört människors liv. Vi ska absolut inte hamna i en sådan. Det är därför vi skriver och läser här på forumet, eller hur Varafrisk?

Förövrigt så var min sambos värde lite förhöjt men inget de behandlar i nuläget. Han gör kontrollen var 6:e månad så det känns tryggt iallafall.🤗

Äntligen kom lite regn ikväll här på västkusten!🌧️☔😊 Har längtat efter det hela dagen...

Kram 🧡🌷🧡

@FinaLisa Å jag vet inte om jag är modig men det kändes iaf bra🙏🏻❤️

Skönt att din sambo gör regelbundna kontroller🙏🏻

Det är viktigt att skriva här på forumet. Tiden innan jag hade vänner som skrev under rubiken ”det vidare livet ” så läste jag eller så skrev jag aldrig där men nu läser jag där eftersom jag har vänner där. Och ofta är det långt ifrån hur min vardag ser ut.

Å jag upplever att aktiviteten på forumet är inte lika aktiv…

Så jag börjar imorgon med dag nummer ett… sovmorgon.. promenad m hund… handla mat…..får fundera ut hur jag ska få Storytel att fungera….å kanske jympa🤔

@Varafrisk, åh så skönt besked du fick efter dina undersökningar. Glad för din skull! Förstår att det ger kraft och hopp, lycka till med morgondagens dag ett, tillika starten på resten av ditt liv ❤️

@Varafrisk Heja dig! Konstigt med Storytel. När du ser boken i bokhyllan klickar du på den och under konvolutet står det ”Spela boken” på en knapp. Så ska det se ut i alla fall.

Kram 🐘

Det blev ingen dag ett igår. Vet egentligen inte varför. Kanske vana. Kanske det undermedvetna som inte vill stå ut med den där oron som finns inom mig. Som förmodligen har funnits hela mitt vuxna liv. Oron som gjort det så mycket svårare att stå ut i svåra situationer. När livet varit tufft. Då blev alkoholen en vän. Men jag har ju tröttnat på alkoholen som vän. Vill träffa andra vänner men orkar inte riktigt. Det beror dels på att det är jag som måste ta kontakten och jag orkar inte riktigt det…inte just nu iaf.

Men något som blev bra igår var att jag fick Storytel att fungera och började lyssna på ”Skål ta mig fan”. Följde även med min man ner t spåret. Så första gången på evigheters evigheter joggade/gick jag 2,5 km. Jogga två lyktstolpar gå två lyktstolpar 💪🏻 Skön känsla efteråt😅

Har svårt att ta in men ändå…så himla go känsla ..att undersökningarna gick bra. Att det inte var ngt allvarligt. Inväntar dock provsvaret på slemhinnorna. Och jag vet…fettlever …är inte något att bara låta vara….och även om dessa undersökningar gick bra så gäller det ju att resterande delar av kroppen också mår bra. Huden, hjärnan, njurar, hjärtat mm..

Nu en ny dag…en onsdag…ska fram på stan och hämta en ny mobil👍🏻

Ha det fint🥰

Vad härligt att undersökningarna inte visade på några större problem! Det borde ge dig en riktigt stor motivation till att sluta med att hälla i dig giftet.

Kram

Nu måste jag ställa frågan som jag så länge funderat över…..

Hur blir det när ens partner dricker alkohol och jag själv ska vara nykter? Hur blir det för er som befinner er där?

Hur blir det för er som benämner alkohol som gift el alkoholdjävul samtidigt som er partner dricker? Hur hanterar ni detta?

Kanske är frågan provokativ men jag har funderat😅

@Tofu Tack för ett intressant svar!

Vi har inte heller alkohol hemma. När jag hade min period då jag tog antabus drack min man knappast ngt alls. Han sa att han tyckte inte det var kul att dricka ensam. Jag kunde ju inte dricka då pga antabusen men jag vill ogärna att han dricker när jag ska försöka vara nykter. Och det brukar han respektera. Det är ju skillnad om vi skulle vara bortbjudna på middag men det är vi nästan aldrig så det är inget problem.
Om jag kände avsky för alkoholen el ansåg det vara ett gift (som det visserligen är) då skulle jag ha mer svårt att se honom dricka det. Men just nu är det inget problem.

Kram

Sitter på altan. Det regnar lite försiktigt ute. Tur att min man och jag planterade lavendeln igår. Har en liten rabatt som jag inte var riktigt nöjd med så jag tog bort plantorna som jag hade och satte lavendel. Det var 25% rabatt på alla uteväxter.

Känner mig väldigt ledsen idag. Tårarna har runnit. Motivationen till att sluta dricka alkohol finns Torn. Om det endast handlade om motivationen. Tyvärr är oron, rastlösheten, känslan av att vara ensam desto större. Så dessa känslor vinner. Men med alkoholen försvinner dem. Så det undermedvetna styr på något vis.

Fast det handlar inte om att jag inte förstår. För jag förstår att alkoholen löser inte problemen. Med alkoholen kommer jag aldrig komma vidare. Utan det är endast utan alkoholen. Den kortsiktiga lösningen kommer före den långsiktiga lösningen.

Författaren Thorbjörn Åberg använder inte ordet alkoholist mer än en gång i boken ”Skål ta mig fan”. Han säger istället att man är en problemdrickare. Dricker för att man har problem och får problem för att man dricker.

Idag ska jag försöka göra det bästa av den här dagen💪🏻🙏🏻

Kram☀️

@Varafrisk skrev:"Hur blir det för er som benämner alkohol som gift el alkoholdjävul samtidigt som er partner dricker? Hur hanterar ni detta?"
Jag betraktar det i analogi med allergi-jämförelsen. För mig, som är alkoholist, är alkoholen något som jag inte tål (dvs giftigt för mig, eller en djävul eller vad man nu vill kalla det för). De som inte är alkoholister tål alkohol, och då behöver det inte betraktas som giftigt/farligt för dem.
Lycka till med din egen väg, fina @Varafrisk!

@Varafrisk skrev:"Hur blir det för er som benämner alkohol som gift el alkoholdjävul samtidigt som er partner dricker? Hur hanterar ni detta?"

För min del är det inte ett så stort problem. Min sambo har aldrig varit någon storkonsument så hon skulle lätt kunna gå resten av livet utan att dricka något. Däremot är det obekvämt för mig om hon avstår alkohol på grund av mig, tycker jag. Så jag har sagt till henne att ta ett glas om hon känner för det. Hon har nog bara tagit ett glas vid ett tillfälle som jag kan minnas dock. Hon kommer ju aldrig att få problem med alkohol då hon inte har det i sig.

Jag kan till och med tycka att det är obekvämt med människor som är sympatinyktra. Jag förstår omtanken och att det säkert hjälper många men om någon vill vara nykter på en tillställning för att de själva känner att det vore bra för dem så kommer jag att applådera det. Om någon däremot avser att vara nykter av sympati så avböjer jag vänligt från att medverka.

@Blenda Så klok tanke! Att alkohol inte är gift för alla för det är den ju inte.

@TappadIgen Tycker inte heller att någon ska vara sympatinykter. Just nu är det hjälpsamt för mig om min man inte dricker. Fast problemet ligger inte där…utan det är ju jag som köper alkoholen själv.

Det fortfarande ingen bra dag….vår son kom hem. Jag älskar honom SÅ mycket men han kommer ofta in i politiska diskussioner där vi tycker så olika. Brukar försöka undvika dessa diskussioner för vi kommer aldrig kunna nå varandra där. De är så slitsamma och det gör mig ledsen.

Kram

@Varafrisk Nu ser jag att det jag skrev kan ha låtit lite konstigt. Jag förstår precis hur du menar och det var inte menat som någon kritik mot det.

Jag tycker det är tråkigt med din son också och känner igen mig. Ibland tycker jag att det kan vara uppfriskande att diskutera med någon vars åsikter man inte håller med om men i vissa fall har man ju liksom nått vägs ände och det bästa är bara att undvika diskussionerna överhuvudtaget, men när den andre envisas med att initiera dem i alla fall så blir det bara tröttsamt. Det känns nästan som när man innan Covid gick igenom ett köpcentrum och måste förklara att "Jag bryr mig inte om vad jag kan spara, jag vill ändå inte teckna om mitt mobilabbonemang, men tack ändå" och det ändå möts av "Du kan spara så här mycket varje månad och fri surf och jackpott och dunderchoklad och rosa regnbågar".

Kanske kan du lägga fram det lite snyggt till honom att inte diskutera politik just idag utan bara njuta av varandras sällskap istället?

Det har varit en riktig skitdag idag🥲Känns svårt att lyfta mig upp ur det här men jag ska upp💪🏻🙏🏻 Regnet öser ner vilket jag i och för sig tycker är skönt! Frisk luft! Så nya tag imorgon 🙏🏻

Kram