Ny här med egen tråd. Har dock läst många inlägg sedan jag hittade forumet för några veckor sedan.

Bestämde i tisdags morse att det får vara nog nu. Kände inte ens ett sug de första dagarna, ett par värktabletter mot huvudvärken bara. Efter att ha läst mångas berättelser förstod jag att lockelsen säkert kommer att dyka upp. I går längtade jag, men tack och lov infann sig aldrig tillfället.

Nu önskar jag lite pepp när suget sätter in. Har förstått att det finns många, många i samma situation som jag. Att det hjälper att läsa om andras erfarenheter och se responsen de får känns stort.

Hälsningar en lyckligt gift kvinna med ett bra jobb och flera fina (vuxna) barn. Så varför?

Vinäger 💗
Alltid lika härligt att läsa ett inlägg av dig! Så skönt att du uppdaterar då och då.
Tänker ju på dig ofta och blir så nöjd och glad att du hittat din väg och att den funkar bra👍🤗
Säger som Varafrisk, hoppas verkligen vi kan ses på riktigt någon gång framöver 😁
Ha nu en fin helg och en fortsatt bra sommar! ☀️😎🌼🌺
Kram 💚

Tack snälla för kommentarer. TappaIgen, är så glad för att du visar hur du uppfattade min text. Det skrivna ordet är svårt att nyansera ibland.

Jag tror absolut inte att någon vill något illa. Självklart ska vi höra om fördelarna med att bli nykter. Hela tiden. Samtidigt måste alla få diskutera kring hur de tänker och känner kring alkohol. Det är ju själva forumets kärna.

Det är inte alltid "bara du bestämmer dig" som fungerar. Jag är övertygad om att många, inklusive jag själv, har bestämt sig till hundra procent. Kollar avskräckande videor, läser böcker i ämnet. När man sedan ändå inte klarar det efter några veckor/månader undrar man förstås vad som är fel.
Möjligen är vi som skriver här extra känsliga. Skammen har tyvärr tagit upp en stor del av vårt liv.

Det viktigaste jag vill få fram är att det inte alltid är VAD som sägs, utan HUR, som är avgörande. Det är det jag menar hela tiden. Ödmjukheten. Respekten.

En del människor säger bara att de är raka personer, de är så de kommunicerar. Ok, men mottagarna här är ofta i en jobbig fas, tvivlar på sig själva och mår extra dåligt. Särskilt i början av sin nykterhet. Då kan vissa uttryck kännas extra hårda.

Sedan är vi olika. Visst, många upplever samma saker efter en tids nykterhet. Jättebra. Men jag tror också att det till viss del är de som blir kvar här och skriver. De som känner gemenskapen och igenkänningen. Många andra slutar skriva när de inte upplever det flera berättar om. Det är därför jag blir glad och tacksam över när någon tittar in och berättar något annat. Visst, de flesta är fortfarande tacksamma över att de valde den nyktra vägen, men en del får faktiskt kämpa emellanåt trots relativt lång nykterhet. Det är det jag tror är viktigt att höra för att flera ska kunna känna igen sig.

Som vanligt vill jag att vi ska tänka på att vi är olika. Vi har olika bakgrund, har druckit på olika sätt, reagerar olika både på nykterheten och givetvis även på uttryck. Självklart ska vi inte väga våra ord på guldvåg, för precis som det sägs här ovan, blir det jobbigt att både skriva och läsa. Men att tänka till en gång extra ibland kan ändå vara bra.

Från djupet av mitt hjärta vill jag förtydliga att jag vill alla väl. Kanske lite för mycket ibland. Tar åt mig när andra inte mår bra, precis som flera här inne. Vill bara uppmärksamma det jag har skrivit om, inte kritisera. Hoppas att det uppfattas så, för det var tanken.

Önskar alla en fin fortsättning på sommaren. ☀️

I dag är jag nykter. Gott så.

Kram till den som vill ha och behöver

@Vinäger skrev:"Det skrivna ordet är svårt att nyansera ibland."

Det kan jag definitivt hålla med om, men jag är så glad att det jag skrev mottogs positivt. Jag var rädd att det skulle missförstås. När jag skriver något som missförstås så är det ju inte bara mottagarens fel utan det är ju också min plikt att försöka vara så tydlig som möjlig. Sen tror jag också att sätter vissa kommunicerar helt enkelt inte är förenliga med andra. Man kan såklart inte bara gömma sig bakom det. Jag tänker t.ex på de som ofta börjar en mening med "Ta inte illa upp, men..." Jag fattar inte hur någon kan inbilla sig att det skulle ha någon som helst positiv effekt att börja en mening på det sättet.

Det där med att kämpa efter ett tags nykterhet. Jag har skrivit om det en del i min egen tråd redan men av någon anledning behöver jag inte kämpa med nykterheten i sig utan att jag kan förklara varför. Jag är väldigt tacksam för det, men samtidigt kan jag tycka att det är orättvist att det inte ska vara så för alla andra. Samtidigt kämpar jag med en massa andra saker så jag försöker skriva lite mer om det i min tråd nuförtiden.

Skönt att känns bra för oss båda, TappadIgen. Tycker om det du skriver och beskriver. De flesta kämpar med något. Härligt att du inte har det jobbigt med alkoholtankar.

Att den här strategin funkar för mig är lite förvånande. Speciellt när jag aldrig eftertraktat ett måttligt drickande. Helvitt har varit (och kanske är) mitt mål.

Gläds så mycket med många av er. Tänk vad med klokheter som skrivs och tänks här. En ära att få ta del av dem.

Tack för att ni finns för både mig och varandra. 💗

Kram

Anonym26613

Hello @Vinäger 😍🌸💚

Du är trofast för temat "en lösning passar inte alla". Jag tycker det behövs personer som påminner om det ❤💚🌸
Hoppas det är okej att hoppa in i debatten 😉

Varje gång jag har slutat, så har jag hittat drivkraften i det positiva. Stegvis förbättring som jag följer tillsammans med dem som delar samma upplevelse. Jag verkligen känner att mitt liv förändrades med nykterheten. Jag har aldrig varit så här lycklig och i balans. Och de enda som på riktigt förstår mig finns här på forumet. Jag har tyckt att det är roligt att pusha folk framåt och ge dem hopp genom att berätta om min resa.

Jag vet att alla inte mår så här bra efter 6 månader. Att riktiga problem inte försvinner bara man slutar dricka. Men i min iver skriver jag inte ner det "finstilta" om att min modell kanske inte passar alla. Tänker att det är upp till läsaren att välja mellan tråden och råden.

Så jag vill bara försvara lite den modellen som romantiserar långtids helnykterhet. Forumet tillhör oss också. Och jag vill tacka alla som övertygade mig med sina råd och tips när jag fumlade i mörker.

Med det sagt, håller jag helt med om att det är INTE OKEJ att skriva dömande meddelande i andras trådar när de kämpar som värst. Timing är a och o.

❤💚🌸Mary🌸💚❤

@Vinäger grattis till nio månader smygfritt då! Tycker du gör det toppen. Forumet är i mångt och mycket som en självutvecklande amöba inom vissa ramar som proffsen på Alkoholhjälpen bidrar till. Men det är ju vi tillsammans som bidrar till vad det är. Jag har blivit hjälpt av forumet. Kan säga med säkerhet att jag aldrig kunnat hålla nykterheten om inte forumet fanns. Med de plus och minus som finns här så känner jag ändå bara stor tacksamhet för alla som samlas här och bidrar till varandras utveckling.

Härligt att du hör av dig då och då. Tänker självklart på dig!

Kram!

Åh, tack för all input. 💗

Det skrivna ordet är svårt och ibland nästan omöjligt att nyansera.

Vill verkligen förtydliga att jag vill att alla fina nykterhetshistorier berättas. Det är ju de som driver förändrings- alternativt helnykterhetsarbetet vidare. Det som får människor att våga ta steget. Mot en förändring. För de flesta ett helvitt liv. För andra en förändring av de negativa dryckesvanorna.

Oavsett, jag är helt övertygad om att vi kan samsas här. Med en ödmjukhet för varandras val. Med en grundkänsla och respekt för att vi är olika - och väljer olika.

Väljer att avsluta med ett av mina favoritcitat:

Det finns många sätt att göra rätt på.

Kram till den som vill ha och behöver. 💗

Vad glad jag blir av din kommentar, Renova. 💗 Den, liksom många andras, gör att jag känner att det jag skriver är viktigt. Att det till och med gör skillnad. Trots att det (lite skämtsamt) ibland känns som att svära i kyrkan. Tror dock på människans förmåga att sortera. Ska läsa din tråd.

@Vinäger Läste vad du skrev i min tråd och jag blev alldeles överväldigad…berörd…tårögd🥲🥰🙏🏻 Du gör skillnad…och du gör skillnad för mig…å jag tänker att här på forumet behövs många olika spår så att alla med beroende kan känna sig hemma…att man inte slutar skriva för att man fick återfall…eller inte ens ha börjat att vara nykter…eller att man fortfarande tycker att alkohol är ok…fast inte ok varje dag …eller att man vill vara nykter.Forumet är ju för oss….och…som jag längtar efter att ses🥰🥰

@Vinäger jag har samma åsikt som dig. Det finns oändligt många olika sätt att göra rätt på. Det är upp till varje individ att avgöra vad som känns rätt eller fel. Ibland kanske man justerar lite på den väg man valt att vandra. Det tycker jag är helt ok och visar på inte styrka. Det viktigaste är att man inte kommer helt ur kurs på livets stig.
Mrx kramar tillbaka 😉

Hej alla forumvänner! 💗

Har läst en del nu och ser att debatten om hur vi når varandra/uttrycker oss är i full gång. Härligt. Något jag ju efterlyst länge.

Nu är det tio månader sedan jag smygdrack. Det funkar fortfarande att vara en sådan som inte dricker - på vardagar eller i smyg. Trots att jag läser att en del hävdar att det inte går.

Det är fortfarande det sistnämnda som gör att jag inte uppdaterar lika ofta. Jag vet förstås att jag inte ska bry mig, men ibland är det lite jobbigt. Det känns som att jag hittar på. Men jag är ju känd för att vara brutalt ärlig, så det är det jag får gå på.

Kan ju heller inte säga att jag endast var en riskbrukare. Hua, en äkta missbrukare på slutet. Särskilt i perioder. Drack på morgonen om det fanns. Drack det som fanns tillgängligt, oavsett vad. Drack från morgon till kväll om tillfälle gavs. Drack i smyg från min garderobsgömma. Drack, drack, drack...

Stolt över vad jag åstadkommit nu.

Tänkte att jag kanske ska flytta min tråd, men tycker att jag tillhör Förändra... Mest. Dels dricker jag inte kontrollerat, skulle nog aldrig klara av en massa regler, dels dricker jag nog mer per tillfälle än vad som hör till just ett måttligt intag.

Jaja, huvudsaken är att jag själv är nöjd. Och det är jag. Lugn, ostressad, fixar jobbet galant. Bryr mig inte lika mycket som förr. Vad gäller det är jag också övertygad om att åldern spelar in. I alla fall i mitt fall. Ju äldre jag blir, desto mindre bryr jag mig. Förutom vad gäller orättvisor, förstås. 💗

Är ju extremt försiktig med detaljer då jag är sjukligt rädd för att bli igenkänd - fråga mig inte varför - men kan ju säga att trots att jag kanske uppfattas som tjafsig är jag precis tvärtom i mitt ledarskap. Försöker att alltid se/uppmärksamma/lyfta de som behöver det mest. Vårt område har klart störst trivsel av alla vid mätningar.

Har också en himla massa barn. Och några barnbarn. Alla trivs hos oss och det är nog det som gör mig mest lycklig. Våra barn med respektive vill umgås med oss. Väljer oss. Vilken förmån att ha lyckats med det. 💗

Har haft en trasslig barndom med mycket psykisk ohälsa i familjen. Mina föräldrar försökte och gav mig en massa kärlek, men som min psykolog en gång sa: "Ja, de gjorde så gott de kunde, men det räckte inte" Kommer inte ihåg ordagrant hur hon uttryckte det, men så förlösande att få en möjlig förklaring till mitt mående.

Ok, nu ska jag fortsätta min myssemester. Och njuta av alla förmåner jag har i livet. Inte minst att slippa supa. Jämt och ständigt. Jag har det ganska bra. Eller... Riktigt bra till och med.

Tack än en gång för alla kommentarer. Har läst ikapp de trådar jag brukar följa. 💗 Hejar på er alla. Kanske kommer i gång att skriva igen, speciellt efter att ha läst vad kloka Sisyfos skrev om att visa vägen. Ska bara samla mod.

Mrx, kloka ord, kanske kan vi ses i huvudstaden någon gång.

FinaLisa, närmar vi oss Götet, hör jag av mig.

Varafrisk, detsamma gäller även dig, hamnar vi i närheten av din stad, hoppas jag att vi kan ses. Tror att våra karlar skulle kunna trivas ihop.

Ha det gott alla fina vänner. 💗

Som vanligt, jag saknar er och hoppas att jag kommer i gång med det mer flitiga skrivandet igen.

Kramar i massor 💗

@Vinäger Kul att du tittade in🥰 Känns som om du ändå mår gott.Vet inte om det är mindre aktivitet på forumet just nu🤔
Det brukar alltid ha varit någon som skriver h dig när du tittar in.

Skulle vara kul att ses. Kanske har du listat ut var jag bor🤔 Hör av dig om du är i närheten.

Kram🥰

Hej på dig Vinäger.
Roligt att det går bra för dig!
Jag gör ungefär som dig håller mig i skinnet och dricker ibland när jag känner för det.
För mig var lösningen att sluta se mig som alkoholist och istället inse att jag har ett visst alkoholproblem som jag för lov att hantera.
Jag tror nog du förstår vad jag menar! Det handlar om mental inställning, ett alkoholproblem kan man hantera, men att känna sig som en hopplös alkoholist är ohanterligt.
Jag har varit in och läst lite då och då i forumet och givetvis kollat lite extra efter dig, min typ första forums vän för snart 4 år sedan.
Och då vill jag bara säga till dig att inte fan behöver du be om ursäkt för dina åsikter, stå på dig och var stolt för vem du är, dina åsikter och
dina framgångar.
Jag är också chef och driver projekt för hundratals miljoner, jag anser att dom får ta mig som den jag är och det går tydligen ganska bra.
Ganska ofta träffar jag folk i jobbet som har samma problem som oss, då är jag alltid ärlig och låter dom förstå att jag förstår deras problem och att dom kan prata med mig om dom vill, och många gör faktiskt det.
Det hjälper både mig och dem, va fan vi är ju faktiskt bara människor allihopa. Chef eller inte chef alla gör vi bara vårat jobb och alla har vi våra problem.
Men det kanske är lättare för mig som är man och lite XL.
Stå på dig och var stolt för den du är Vinäger!
Och en stor Kram!
Mvh Flyktsoda.

@Vinäger 💖
Godmorgon 🌧️☔

Vilket härligt friskt inlägg att vakna till denna morgon!🤗
Ser gärna fram emot besök vid tillfälle 😘. Kanske även Varafrisk kommer med, vi bor väl inte så långt från varandra..

Kul att även få en härlig uppdatering av dig, Flyktsoda!🧡
Ha en fortsatt fin sommar!☀️😎🧡

Fint att höra ifrån dig @Vinäger. Jag hoppas att du skriver snart igen, nyanser är berikande och som du vet så tycker jag att dina reflektioner tillför mycket.
@Vinäger skrev:" Det funkar fortfarande att vara en sådan som inte dricker - på vardagar eller i smyg. Trots att jag läser att en del hävdar att det inte går."
Jag tänker att det är du Vinäger som är verkligheten och det kategoriska som ibland hävdas är en alltför förenklad karta.
För mig är det uppenbart att det fungerar för många människor att dricka på det sätt som de själva önskar.
Dock gäller numera målsättning noll för egen del under överskådlig framtid, åtminstone i två år.
Jag blev alltför destruktiv i mina återfall, och jag måste nu först och främst hitta tillbaka till självrespekt och ett mod att tackla känslor i nyktert tillstånd.

Kram!

Vinäger !
Så kul att höra att allt går bra, mer eller mindre, men mest mer. 👏🏼
Tycker dina inlägg är viktiga och tycker att det var tråkigt att du drog dig tillbaka. Hoppas du hittar hit lite oftare nu 🥰

Skönt att höra att det går bra för dig Vinäger. ibland är det svårt att skriva här om man inte är helt vit tycker jag. Jag vet inte vad jag är om jag ska vara helt ärlig. Har skrivit det förr, men jag vill att alkohol ska vara en ickefråga. Jag har prövat på beroendet, smygdrickande, hetsdrickande, Periodarbeteendet. Jag har en enorm respekt för alkoholen och tycker att den är rätt läskig, men jag är inte rädd idag för egen del att hamna där igen. Det låter kanske naivt, det är kanske naivt men just nu känns det helt ok faktiskt och jag jobbar mest med bakgrunden till varför jag var där jag var och det tänker jag göra allt för att undvika att hamna i igen.

@Vinäger skrev:"Försöker att alltid se/uppmärksamma/lyfta de som behöver det mest. "
Ja, sån uppfattar jag nog dig även här på forumet. Inte tjafsig alls.jag tycker att forumet är väldigt spännande med alla olikheter som finns. Alla personligheter. Och visst är det lite speciellt när man hittar nån som man delar lite erfarenheter med och känner igen sig i. Men sen är det också kul att ”lära känna” personer som man aldrig skulle träffa irl. Så häftigt forum. Det är väl ändå en av fördelarna med att ha varit beroende, annars harmsen aldrig hittat hit.