Jag har tänkt mycket den senaste tiden på att det verkar vara så olika för de som valt ett liv utan gift. Jag tycker det verkar som en del får kämpa så otroligt hårt för att klara det, tar återfall på återfall och inte hittar det lugn och nya sköna liv som många andra som valt samma väg gör. En del verkar så otroligt tillfreds med det nya livet (efter det gått en tid) medans andra fortfarande får kämpa med näbbar och klor för att hålla sig nyktra. Jag lyssnade på en pod för ett tag sedan där en man gästade och jag upplevde det som han inte alls är så nöjd med livet han nu har som nykter, kändes mest bitter, gick in och kollade hans insta och fick samla känsla där. De som har podden pratar så gott om hur deras liv blivit till det bättre men har självklart dåliga dagar också och mörkar inte det. Kan det vara det som är skillnaden som en del här skriver om, att inte få dricka /inte vilja dricka? Eller är det bara olika för olika människor kanske🤔 Själv har jag haft ett bakslag sen jag trappade ner där det blev för mycket en kväll och det känns såklart inte bra men jag försöker vara lite snällare mot mig själv numera och inte hata. Jag tror någonstans att jag är påväg mot den rätta vägen, måste våga tro det.

Igår hade jag en riktigt fin semesterdag och fick äntligen testa en SUP-bräda, så roligt🙌 Måste nog köpa en eller två då min dotter tycker det är lika kul som jag.

Kramar till alla fantastiska människor här💙

@Liten tjej Jag har själv funderat i dessa banor mycket. Jag har egentligen lite svårt med tidsperspektiv, men jag kan nästan dela in mitt kämpande med alkohol i två perioder.

Antebellumeran: Det här är en tid som är svårdefinierbar men den är några år lång i alla fall. Detta är en tid som präglas av att jag vill göra förändringar i mitt drickande på olika sätt. Jag tar en vit månad t.ex. och bestämmer mig på olika sätt för att begränsa alkoholen, på vissa sätt faktiskt framgångsrikt ibland över långa perioder, men som ändå totalt sett måste ses som ett misslyckande.

Efterkrigstiden: Det senaste året(ok inte riktigt ett helt är ännu) där beslutet att sluta dricka helt kom till tidigt och mognade ganska snabbt och har hållit i sig sedan dess. Det har blivit superenkelt på något sätt. Det senaste året har jag aldrig ens varit nära att ta ett återfall. Jag har varit på Svensexa och företagsfester och en massa grejer. Inte en enda gång har jag känt mig sugen. Det var någon dag när solen precis hade tittat fram och jag var och promenerade i Göteborg som jag tänkte på en kall öl i solen, men det var liksom allt. Jag kunde se tjusningen i det och tänka tanken, men egentligen utan någon risk för att jag skulle slå slag i saken. En stund senare tänkte jag inte alls på det längre.

Så varför är det så då? Ja, det jag har kommit fram till är att jag inte kan ta åt mig äran för att jag lyckas hålla mig nykter så enkelt utan jag kan bara vara tacksam för att det förhåller sig på det viset. Visst är jag här på forumet och funderar på saker och har gjort en ansträngning för att bestämma mig för att sluta dricka, men det är ju inte mer än så. Jag vet att andra som kämpar har gjort minst lika stor ansträngning som jag och säkerligen mycket mer än så.

@TappadIgen skönt att det inte bara är jag som funderar och funderar😊Läst lite i din tråd, du är grym🌟och det är så många här som är som du och ni betyder så otroligt mycket för mig och många andra. Jag behöver höra dessa berättelser om och om igen.

Jag är ju inte där du är men det känns som jag är en bit påväg eller så kanske jag bara inbillar mig att jag är det. Jag tänker mycket på vilka fördelar det skulle vara med ett helt nyktert liv men romantiserar tyvärr fortfarande de där första vinglasen lite för mycket. Det är mycket vanor som behöver brytas för mig. Jag älskar att laga goda middagar med ett glas och lyssna på jazz eller annan härlig musik. nu det sista har jag dock ofta bytt ut det till alkoholfritt men fortsatt med vinglas för att få lite känsla, inte samma feeling men det är väl det som kommer med tiden gissar jag. Hur som så mår jag mycket Bättre nu en jag gjorde för några veckor sedan och det är jag tacksam för. Jag kommer fortsätta kämpa och se till att få ordning på mina problem.

Önskar dig en riktigt fin sommardag💛

@Liten tjej Jag förstår exakt hur du menar. Jag kan nog fortfarande romantiserade det vid tillfälle, men där finns också en medvetenhet om vad som kommer på köpet som man inte kan välja bort.

Jag kan ju fortfarande inte förklara varför det är så enkelt idag. En sak vet jag och det är att när jag bestämde mig för att aldrig mer dricka och det sjönk in så kände jag mig plötsligt fri och det har hjälpt, det vet jag. Många säger ju en dag i taget men jag är övertygad om att hade jag haft det tänket så hade jag inte klarat det. Men det är lite underligt att den tanken, att aldrig mer dricka, gick från att blir skrämmande till att bli en befrielse. Jag hävdar ju fortfarande att jag egentligen inte har gjort något extra. Jag kunde ju t.ex. ha ett helvetiskt sug efter alkohol varje dag att kämpa emot, men det har jag inte. Men som du förstår är det ju inte något man själv väljer om man ska ha eller inte, för ingen skulle ju välja det frivilligt. Man måste ha tur helt enkelt.

Ha en fin sommardag du också! :)

Det senaste halvåret har varit en tuff tid för mig och även för min man. Både fick sviter efter covid och jag brottas forfarande lite med det. Min man har jobbat för mycket och haft negativ stress så han gick in i väggen för ett tag sedan. Vi har båda tappat aptiten på livet under detta året och känner inte att något är speciellt kul längre.. Vårt förhållande har definitivt tagit stryk av den här tiden så vi har lite att jobba med. Jag tycker semestern har börjat bra med anledning av det och jag tycker mig känna att min livslust sakta är påväg tillbaka.

Jag har börjat bygga upp mål i mitt huvud igen, såna har inte funnits på länge. Nästa år fyller jag 50-år då ska jag ha kommit i form igen med hjälp av träning och bättre Levene. Ända sedan Corona kom har jag blivit så mycket soffpotatis man bara kan, det ska bli slut på det nu. Jag älskar soffan, serier film och gärna något gott till men jag ska åter hitta en balans även för det. Är glad att jag hittat till padel nu gäller det bara att även hitta glädjen i löpningen igen och mina långa härliga promenader som jag tidigare bara älskat.

Vinglasen ska jag fortsatt dra in på, både gånger och antal. Mycket är nog en vana för mig, fredagar då börjandet med vin redan till matlagning, men nej så behöver det verkligen inte vara och den vanan ska brytas, den och många andra.

En riktig hälsohöst blir alltså en tidig 50-års present till mig själv. En bättre present kan jag nog inte ge mig🎈

Önskar alla och mig själv en underbar dag☀️💕

Vaknade tidigt i morse och har ångest. Vi är på roadtripp just nu och umgås med folk 24/7. Jag är en sån som behöver egentid och tycker det blir påfrestande när jag inte får det. Idag är en sån dag jag hade velat vara ensam mycket, sitta/ligga i skuggan, lyssna på bok och bara vara men så blir det inte idag för den är redan spikad med massa annat. Jag känner alltid att jag är annorlunda. Får en känsla av att det bara är jag som har detta behov, alla andra verkar tycka det är toppen att umgås från morgon till kväll medans jag blir helt slut efter några dagar. Jag sover ännu sämre när jag är borta och det gör ju inte saken så värst mycket bättre. Jag har inte alltid varit såhär och önskar att det inte vore så.

Nåväl den här ångesten är ju bra mycket lättare att handskas med en den jag haft när jag vaknat upp och inte minns delar av kvällen innan så får försöka tänka positivt och fånga dagen för mycket av den kommer bli bra det vet jag 💙

Jag har inte haft möjlighet att läsa här så mycket som jag vill och behöver. Det är folk runt om mig mest hela tiden. Jag märker att jag tappat det fokus jag haft under en tid och jag har nu druckit alkohol flera dagar i rad vilket jag inte vill/ska. Jag orkar inte med det sociala när det blir under såhär lång tid och för mig blir det lite enklare med vin i glaset då. Jag har iaf klarat av att inte dricka för mycket men det känns ändå inte bra med flera dagar på rad. Vad är det för fel på mig som inte orkar umgås för mycket med människor. Funkar jättebra vid aktiviteter men det kan man ju inte göra precis hela tiden. Jag har en grej framför mig som jag redan känner stor oro inför. Ska iväg på en jobbresa i höst som pågår i många dagar och där alkoholen kommer flöda och eftersom jag inte fixar att festa till det längre måste jag klara av detta sociala nykter eller i stort sett, ett glas till maten kanske det blir men inget mer. Hur jag ska lösa det förstår jag inte men jag kommer delta i alla aktiviteter som erbjuds och har jag tur kanske det finns biljard, pingis eller annat på hotellet.

Lyssnar nu på Hedman och Heden där Cimon Lundberg gästar, lika bra avsnitt som alltid.

Kramar till alla som kämpar med sitt💙

Hej,
Det är troligen inget fel på dig alls, vi är olika när det kommer till behov av tid ifred och lite eftertanke.
Att bli nykter (eller dricka mindre, men det har jag inte så mkt erfarenhet av) kräver en del fokus och att stuva om lite i livet så att nykterheten kommer FÖRST. Kan låta ovant eller rentav konstigt men det är ett större projekt än att inte lyfta glaset. Dock räcker det att tänka en dag i taget. Därför tycker jag du helt ska skippa tankarna på hösten, nu. Idag är idag. Kram.

@Liten tjej skrev:"Vad är det för fel på mig som inte orkar umgås för mycket med människor."
Det är inget fel på dig, jag tror att de flesta tycker att det är jobbigt att umgås med mycket människor. Särskilt under längre tid, det är väl kanske därför människor dricker alkohol för att stå ut.
Jag tycker att det är en mycket dålig arbetsgivare som låter alkoholen flöda för sina anställda. Nu är det ett tag dit, men vore jag i dina kläder och känner en oro inför resan när det närmar sig, så kan man faktiskt bli sjuk. Nu är du det viktigaste och att du är nykter. Jobbet får komma i 2:a hand tills du känner dig tryggare i de situationer.
Eller så känns det jättebra precis innan resan, så de är onödigt att oroa sig redan nu.
💕 sländan

@Se klart tack du tittat in hos mig💙 Du har så rätt i att det inte är något jag ska tänka på nu men det är mig i ett nötskal, är en orolig sjä. Gillar inte överhuvudtaget att åka från min familj och definitivt inte i många dagar. Jag försöker stuva om så mycket jag kan för att fokusera på mycket mindre intag av alkohol och kände att jag var på gång innan vi åkte bort. Nu ska jag åka hem och börja jobba med mig själv på samma vis som innan och nu ska jag även komma igång med löpning. Min höst ska bli en riktig träningshöst om jag förhoppningsvis håller mig frisk. Målet är att jag ska bli piggare och starkare samt minska lite i vikt. Hade covid i vintras och det har satt sina spår på både det ena och det andra viset. Jag vet hur bra jag mår av träning och när man tränar vill man inte vara bakis eller hur😊

Önskar dig en fin lördag💕

@Sländan tack för ditt svar💛 jag pratade lite med maken om det här med att hänga/bo länge med andra och det visade sig att han också tycker det är lite påfrestande vilket jag inte hade en aning om, inget han visat alls. Vi ska försöka se till att det inte blir såhär länge nästa gång och det känns bra bara av att fått prata om det. Vad gäller min arbetsgivare och alkohol så kanske jag formulera mig dumt, de brukar bjuda på vin/öl till maten resten köper man själv. Det jag menade är att det är ett riktigt partygäng som gärna fortsätter efter middagar och har inga problem att festa hela nätter och sen upp tidigt dagen efter. Jag kan inte det längre för dricker jag i många h blir jag för onykter och får minnesluckor och det är det slut på för min del. Jag kanske borde sjukanmäla mig som du säger men såna här saker måste jag ta mig igenom framöver så varför inte ta tjuren vid hornen direkt😊

Önskar dig en fin lördag Sländan💙

Tänker att du låter rätt normal som behöver lite tid ensam. Hur är det med din man? Behöver han också egentid?
Gick tillbaka i din tråd och läste och det känns som om du aldrig vilar men det är kanske fel tänkt.
Du skriver om att du tycker det är jobbigt med umgänget och att andra ”tankar energi” hos dig. Du har inte funderat på om du är en HSP som man kan läsa om. En sån som läser in andras måenden och behov. Nu finns det så många olika definitioner på det, men jag får intrycket när jag läser dina inlägg om att du bryr dig väldigt mycket om andra och att du faktiskt inte riktigt orkar just nu. Men du kör på ändå. Jag är lite sån och när jag fick järnbrist och än mindre orkade tog jag alkohol som bränsle. Det funkade jättedåligt till slut. Du skriver också om värk i kroppen. Jag tror ärligt att jag har gjort stor skada på min kropp när jag har bitit ihop och kört på med ständig stress i kroppen. Jag jobbar på att komma ner i varv, men det är ganska svårt när andra personer ”pockar på”.
Jag tror som SeKlart skriver att man ibland behöver se över vad som kan förändras i ens liv så att man ger sig själv en chans. Jag tror att jag är lite äldre än du och tackochlov blir det lite lättare när barnen är större, men det har också krävt att jag tänker om lite och försöker förändra litegrann runt mig. Eftersom jag är en person som har lätt att läsa av andra människors behov så har jag också gjort mycket för att andra ska må bra. Jag läser av undertexter och analyserar och försöker bidra till deras välmående. Det är jobbigt och i vissa fall helt onödigt. I många fall helt onödigt eftersom det har gjort att jag har svårt att koppla av i sociala sammanhang. Jag har också ständigt ”varit på väg” - planerat nästa fas (morgondagen, middagen, nästa vecka).
Nu kanske du inte känner igen dig alls i det här och oavsett det, så tror jag att du är högst normal och att ni har ett högt tempo i din familj på gott och ont som du kanske kan titta på utifrån dina behov.
Och som SeKlart skriver, det räcker att du håller dig nykter idag. Idag är en överblickbar tidsrymd.

Hej och tack för ditt inlägg @Sisyfos och jo jag känner igen mig väldigt mycket i det du skriver så du har läst in mig mycket bra😊 Jag tror absolut att jag är HSP, har jag tänkt i många år och min kära man är också säker på att jag är det. Räcker med att jag kliver in iett rum så känner jag av. Det är rätt så påfrestande men det vet ju redan du. Jag har dock inte läst på så mycket kring om det finns sätt som gör att man kan stänga av när det känns tungt, borde kanske göra det. Min smärta i kroppen kommer och går, har haft en bra period nu ett tag. Den tror jag kom som du skriver av för mycket stress. Min förra arbetsplats var inte bra för mig, väldigt mycket stress och jag var för snäll och blev såklart utnyttjad för det. Nu har jag inte det så längre tack och lov men den tiden har satt sina spår bla är jag extremt lättstressad och det är svårt att jobba bort. Jag har bitit ihop och kört på i på tok för många år och har precis som du tagit stryk av det.
Du frågade om min man behöver egentid, jo det gör han men har inte lika ont av om han inte får det. Vi har ett gemensamt intresse i film och serier, har en kväll i veckan som är spikad för sånt men helst fler. De kvällarna är samma sak som egentid för mig.
Ständigt vara påväg det är jag det, har väldigt svårt att bara vara i nuet. Det är så dumt så det är inte klokt och så oro på det, oro inför hur vissa saker ska bli och sen visar det sig att det inte var något alls att vara orolig över🙄 jag försöker jobba med mig själv för att lära mig tänka rätt, funkar ibland och ibland inte. Borde kanske ta kontakt med en psykolog men orkar inte riktigt det just nu. Har inga bra erfarenheter av det sen tidigare när jag träffade en pga stressen. Det kändes bara som ännu en uppgift uppe på allt annat och det gav mig ärligt ingenting och då var jag där 10 ggr.

Nu ska jag ta på mig träningskläderna och bege mig till skogs, så underbart🏃🏻‍♀️🌳🦌

Önskar dig en riktigt fin lördag💕

@Liten tjej skrev:"Nu ska jag ta på mig träningskläderna och bege mig till skogs, så underbart"

Det där är ju den rätta medicinen för att kunna vara i nuet. För mig själv vet jag att jag fram tills för något år sen alltid tänkt att det där var en klyscha med att vara i nuet och att det inte betydde något egentligen, men nu vet jag bättre. Det är ju det bästa man kan göra för sig själv. Jag vet att det är supersvårt och jag är ju fortfarande inte närvarande i nuet hela tiden utan den största tiden är jag inte det. Det är ju bara något som man blir ett snäpp bättre på för varje dag när man övar på det och det är verkligen värt det.

@Liten tjej skrev:"jag försöker jobba med mig själv för att lära mig tänka rätt, funkar ibland och ibland inte."

Jag tror att det är så det är och alltid kommer att vara. Det gäller nog bara att ligga i och jobba med dig själv. Jag vet för mig har det varit jättesvårt för jag vet inte hur jag ska göra och vet inte om jag är på rätt väg, Men det känner man nog till slut ändå och vet man inte får man göra sitt bästa ändå.

Mina erfarenheter är att det är lättare att vara där utan alkohol. Jag tror att alkohol tyvärr förvärrar just de där egenskaperna. Alkohol är den Quickfix som gör att jag orkar lite mer än jag borde. Och då blir man ännu tröttare sen.
Jag har kommit en liten, liten bit på väg, men måste nog ständigt vara på min vakt och försöka ta tillbaka till här och nu.
Men man kommer ju en bit längre varje gång ändå. Jag borde kanske läsa på lite om HSP jag med, men det gör mig lite trött och jag tror som vanligt inte att det finns en mall och en medicin. Men just nu när jag skrev det där så kom ändå en reflektion om att det är något jag ibland har druckit på… andras smärta (och vanmakten i att inte kunna lindra). Ganska meningslöst!

Nu har jag inte läst eller skrivit här på länge och jag vet inte riktigt varför, har tagit emot av någon konstig anledning. Jag har fokuserat mycket på min familj och aktiviteter kanske lite därav. Med alkoholen har det gått helt ok men jag är inte där jag önskar ÄN. Jag ska inte fortsätta att dricka vin varje fredag och lördag. Jag vill komma fram till att jag mår så mycket bättre utan att jag väljer det framför mysvinet som jag nu gärna vill ha. Jag är så säker på att jag kommer bli piggare och få mer energi då. Jag har fortsatt att springa och gör det nästan varje dag och det gör mig gott. Har försökt leva i nuet så mycket jag kan men tankar på höst och allt som drar igång igen knackar på med jämna mellanrum. Jag vill fortsätta ha lugn och ro ett bra tag till men på måndag är det dags för vardag igen och uppbokat schema. En fantastisk sak som hänt denna semester och det är att mannen och jag hittat tillbaka till varandra efter ha haft det rätt tufft under våren. Det är en underbar känsla som jag hoppas håller i sig när vardagen knackar på igen. Vi pratar igen och skrattar tillsammans❤️

@TappadIgen ja det är nog ett ständigt jobbande med sig själv vad gäller den biten. Jag har blivit en väldigt orolig människa på senare år så jag bygger upp saker i mitt huvud som sen visar sig inte var så jobbiga. Nu tränar jag på att ändra de tankarna och försöka tänka positivt istället men det är som sagt inte alltid så lätt.

@sisyfos Jag tror också alkoholen förvärrar det hela. Jag har bestämt mig för att jag ska läsa på lite kring detta och se om det möjligtvis finns något man själv kan göra för att dämpa det lite. Jag kan tycka det är jobbigt på min arbetsplats där jag kan komma glad för att sedan få en helt annan känsla i kroppen när jag pratar med någon som inte mår bra och har dålig energi.

Önskar alla en fin onsdag💙

Jag får men jag vill inte dricka är ett uttryck jag gillar mycket, det är jag som bestämmer, ingen annan.

Det är fredag, min sista semesterdag vilket känns ledsamt då jag alltid känner en stor sorg i att inte få umgås med min familj lika mycket. Men så är livet, kan ju inte vara lediga och tillsammans jämt och jag vet att allt blir bra när man väl är igång , men som alltid måste denna oro göra sig påmind.

Fredag idag och jag har bestämt att skippa alkoholen hela helgen, inte för att jag måste men jag vill och det är jag som bestämmer.

Önskar alla en härlig fredag💕

Hoppas du fick en fin fredag!
Läste ditt inlägg i min tråd om HSP och GAD. Jag tror att jag kanske inte påverkas i samma utsträckning som du - jag tar inte över måendet, eller tror i alla fall inte att det beror på mig. Det kanske du inte menar att du gör heller, men jag tar kanske inte in så mångas känslor längre. Särskilt inte de som har känslorna utanpå. Jag orkar inte hantera dem, så jag har lärt mig släppa det på nåt sätt. Nackdelen med att sluta dricka är till viss del för mig att sinnena är skarpare. Känslorna närmare. Att titta på TV är mer plågsamt ibland om det är våld.
Låter bra att du bestämt dig för en nykter fredag.

God morgon @Sisyfos,
Tack min fredag var toppen. Vi körde en tvåtimmars padel på dagen och sen tjejkväll med min fina dotter där vi började på en serier hon blivit tipsad om. Många tända ljus och nedbäddade med varsin filt och så massa popcorn och godis till det. Min dotter börjar bli äldre så jag förstår att såna fina kvällar inte kommer vara för evigt, jobbig känsla. Jag fick ett sug efter vin igår innan dottern kom hem och vårt mys skulle börja. Jag tänkte att så gott det vore med lite ost, oliver med 🍷till det. Det blev ett ganska rejält sug men så har jag läst här på detta underbara forum att det kan vara bra att stoppa något i magen när de sugen kommer, så det gjorde jag och mycket riktigt försvann suget med det.

Jo jag känner av mycket men har bestämt att försöka jobba även med det, ska försöka skaka av känslan som infinner sig i kroppen när det händer. Blir glad att du skriver att du kan just släppa det för då borde det gå även för mig. Jag kan tänka mig att sinnena blir en starkare med total nykterhet vilket såklart kan bli påfrestande. Att se på våld försöker jag undvika då jag mår riktigt dåligt av det och orkar inte alltid läsa om allt skit som händer i världen. Jag blir väldigt känslosam vid fina filmer och för att inte tala om uppträdanden med känsla, älskar musik och konserter och där blir det ofta känslosamt men det är inget jag lider av, känns mest fint. Jag har överlag väldigt lätt till både skratt och gråt. Nåväl nog om detta.

Jag hoppas att du får en riktigt mysig lördag. Här är inte vädret på topp så jag vet inte riktigt vad vi hittar på. Jag skulle behöva till IKEA för att bunkra ljus till hösten🕯Jag älskar hösten med den klara luften, de vackra färgerna och få tända ljus om kvällarna. Jag är en riktig hemmakatt som trivs som bäst i mitt bo med min familj omkring mig.

Kram💕

En riktigt tung dag idag. Måste samla ihop mig och tvinga ut mig på en joggingtur fast jag helst bara vill krypa ner i soffan, äta godis och kolla film, eller än värre dricka vin för att dämpa allt det jobbiga. Men så ska det inte bli, inte idag. Alla dagar kan inte vara bra det vet jag ju såväl så nu är det bara till att kriga sig igenom och inte ta till tröstnappen.

Kramar till alla💕