Idag börjar jag. Vaknade som vanligt bakis. Är så trött på detta. Är ledsen, har ångest. Jag har barn med. En treåring och en trettonåring. Jag gråter. Tänker på hur jag är som mamma med mitt beroende. Detta kan inte vara bra. Jag gråter mer. Måste ha förändring! Både jag och min sambo börjar idag. Nu får det vara nog! Samtidigt som vi båda slutar idag så känner jag mig ensam.

Måste ändå säga att det känns bra denna första dag. Anmält mig till programmet. Plockat undan all vin o sprit. Plockat kantareller i skogen. Gjort en deliciös svamprisotto. Nu sippar jag på en kopp kaffe. Men... Tänken far ändå bort mot alkohol.

@Fiktiv Är det första gången som du försöker att bli nykter? Under hur lång tid har du druckit? Dricker både du och din sambo?

Jag är endast en medmänniska så jag skriver utifrån mina egna erfarenheter. Och jag är själv fast i beroendet men strävar att bli nykter. Jag tänker att om man inte klarar av att bli nykter på egen hand är antabus en stor hjälp så var det iaf för mig. Fast som jag har skrivit tidigare så kunde jag inte fortsätta pga höga levervärden. Att få stöd av en beroendemottagning kan också vara en bra hjälp. Det är ju alltid en läkare som skriver ut antabus. Tänker att det ser olika ut om det finns en läkare knuten till en beroendemottagning eller om det är läkaren på vårdcentralen som skriver ut. För min del var det läkaren på vårdcentralen.

Du frågade mig om jag har barn, jag har barn men de är vuxna och har flyttat hemifrån. De vet om mitt beroende. Fast det är endast det senaste året eller de två senaste åren som de har vetat om det. Det var skönt att berätta för dem. Så att de kunde förstå mina humörväxlingar. Vi har pratat om hur det var den sista tiden då de bodde hemma.

Du skrev att du jobbar inom socialtjänsten? Tänker du att du skulle förlora ditt arbete om någon gjorde en orosanmälan? Om det blir så att du ber om att få antabus tänker jag att det visar att du tar ett ansvar för ditt beroende. Att bli beroende kan man bli oavsett ålder, profession, kön, om man är förälder eller inte, små barn eller inte...jag listan kan göras lång. Det finns liksom inget skydd. Men eftersom du har barn så är ju viktigt att bli fri från detta beroende. Och du är inte ensam forumet finns...vi finns.

Kämpa på...och kram:)

@Varafrisk Japp detta är första gången jag försöker mig på nykterhet. Jag jobbar inte inom socialtjänsten utan man kan se det mer som ett samarbete. Jag valde att sluta helt då jag inte klarar av måttligt drickande. Har testat mååånga gånger. Allt eller inget för min del. Åtminstone till en början. Jag är runt 35 årsåldern och har barn hemma. Vet inte hur det kunde bli såhär illa men så är det. Tog lång tid innan jag kunde erkänna eller säga det högt ens. Men vetat det länge. Har druckit i flera år men inte förrän senaste året har det blivit ett tvång. Gör det jag måste för att sen kunna dricka vin. Efter ett glas blir jag passiv. Sen fortsätter det. Glas efter glas. Ska sanningen fram så är det ångesten jg inte orkar med mer. Det ständiga dåliga samvetet. Att inte vara den mamma mina barn förtjänar. Så nu får det räcka. Hoppas du hänger på och kämpar för ett nyktert liv du med ❤️
Kram

Välkommen till nykterheten @Fiktiv!
Du kommer säkert greja detta utan Antabus, men om du skulle behöva det så tycker jag verkligen du ska söka hjälp och få det. Jag har ingen erfarenhet av detta, men är du säker på att de gör en orosanmälan när du söker för detta? Det låter otroligt om soc. skulle behöva utreda varenda förälder som sökte vård för alkoholproblem… Men som sagt jag har ingen koll alls på det.
Dock har jag erfarenhet att dra på mig en orosanmälan… Det enda som hände var att jag fick gå på ett enda möte på soc. och prata om det inträffade. Sen var det inte mer med det.

@Körsbärsblomman Tack! Vi ser om jag kan komma ur detta utan mediciner. Hade ju varit skönt att slippa. Idag har jag haft liiite hjärnspöken men gått bra ändå. Känns som om det kommer bli värre imorgon på tredje dagen. Har fått för mig det i alla fall 😁. Har du klarat det? Är du nykter?

@starten på det nya Ska försöka! Regnigt väder gör att man blir innesittande. Har redan tvättat och städat huset 😅. Men förhoppningsvis blir det uppehåll snart så vi kan börja vårt altanbygge 😜

@Fiktiv Jag är inne på min 38:e nyktra dag 😊. Har kört helt på egen hand och det har gått ganska bra (lite hjärnspöken i början).
Jag bestämde mig efter en riktig bottenfylla att så här kan jag ju inte hålla på… Så jag trillade in här efter lite googlande. Läste mig till att 100 dagar nykter skulle vara en bra början. Så mitt första mål är 100 dagar (försöker att inte tänka längre just nu) och om jag INTE klarar 100 dagar har jag bestämt mig för att då måste jag söka hjälp.
Tror jag har klarat mig så pass bra för att jag är så in i bomben envis och så är jag en enorm prestationsmänniska. Just nu är ju min prestation att jag ska klara 100 dagar och då kickar prestationsjävulen in och jag tror att den är starkare än alkoholjävulen för mig.
Jag hoppas och håller tummarna för att du grejar det 💕

@Körsbärsblomman Heja dig! Jag är med fast besluten! Men är bara på dag 6. Dock drack ja alkoholfri öl (0,5%) igår och känner mig usel. Men sambon menar att de inte spelar någon roll. Var bortbjuden och trodde de var helt alkoholfria. Men men. Ser inte det som ett nederlag. Jag har slutat röka för typ nått år sedan och det gick bra så tror och hopps detta ska gå vägen med 😊. Känner mig väldigt trött och lite sliten på morgnarna. Undrar om detta är vanligt?! När tankarna dyker jag upp skriker jag i mitt inre "NEJ! "

@Fiktiv Jag dricker ofta alkoholfri öl på 0,5% och det är inga problem så länge det inte triggar sug efter starkare saker. Ytterst få ölsorter är 0% men det brukar stå > (upp till) 0,5% och sannolikt kan de flesta producenter inte lova att den ölen är nollad. Det är ju vanlig öl som har ”avalkoholiserats” så spår kan finnas kvar.

Kram 🐘

Hej och grattis från mig med!
Att ha en envis dåre på ena axeln är bra när man ska bli nykter. Så småningom kommer det mer långsamma jobbet/ vända tankar, reflektera och komma till insikt. Men en sak, och en dag i taget.
Jag börjande med målet tre månader, igår var det 19 månader sedan jag drack alkohol- för sista gången.
Går inte att beskriva skillnaden. Men min strategi var LÄNGE just en dag i taget.
Kram och styrka din väg!

@Fiktiv Grattis till en vecka! Jag är på dag 6 idag, så tar rygg på dig 😊.

Läste att ni slutade tillsammans du och din man. Hur går det? Kan ni prata om alla tankar och känslor som dyker upp? Min man dricker inget nu i början av min resa, jag kan inte hantera det och han stöttar mig i det. Men vi kan inte prata om det riktigt.. men det kommer nog tror jag, Måste nog gå lite tid bara.
Hoppas du har en fin söndag!

Kram Mamsen 🌺

@Mamsen Hej! Ja mannen klarade bara 4 dagar. Men han har inte det beroendet som jag har. Igår var vi på kalas och då drack han 3 öl. Det var okej för mig. Vi pratade om det först. Idag är han sista semesterdag och då ville han såklart dricka ett par, tre öl. Men han frågar alltid om det är okej för mig. Men idag har varit riktigt jobbig för mig. Många tankar på att dricka nått litet. "Ett glas kan du ju ta", säger hjärnan men jag vill inte. Denna veckan har jag kommit på en jävligt bra fråga jag ställer mig själv när hjärnspökena sätter igång, och det är: Vad vill du vara för slags mamma? En alkoholiserad morsa som däckar i soffan varje kväll? Nä tack. En pigg, glad och fräsch mamma? Ja!!!

Hur går det för dig?

Kram