@Torn Kanonbra idéer! Det känns så skönt att faktiskt GÖRA något, och gör alla något blir det skillnad. Jag blir så trött när folk säger att det inte är någon mening att göra något, att det inte spelar någon roll i långa loppet. Det gör det visst!

Kram 🐘

Ja jag blir också inspirerad. Och väldigt bakvänt-jag vet- men nu vet vi att det är allvar och då blir det enklare att göra bra val.
Ska också satsa mer på odlingarna! I helgen skördar jag potatisen och väntar på tomaterna som jag tänkt ska försörja oss med krossade tomater under året.
Heja oss!

@Se klart Japp, heja oss! 👍 Jag vet inte vad det beror på, men jag har fått extra inspiration nu efter semestern. Jag kan bara se positiva saker med att satsa på ett större trädgårdsland. Bra för miljön, bra för ekonomin, bra för motionen och bra för smaklökarna. 😋 Sedan kan man ju alltid ta ett varv och plocka lite snäckor och sniglar om man blir rastlös.😅Himla härligt att ägna tankarna åt sådana här saker i stället för alkohol som man jämt gjorde förr i tiden. 😍

@Andrahalvlek, du funderar väl så smått på en egen trädgård i framtiden har jag för mig? Då kan vi komma med tips på vilka potatissorter som verkar funka bäst. 😂

Kram

@Torn Japp, hustankar går jag runt med. Självklart ska jag odla potatis då! Ni får ta alla barnsjukdomar först 😉 Vitlök är bra att peta ner lite överallt, det är mitt bidrag till er odlingsglädje. Bra mot skadedjur tydligen.

Kram 🐘

@Torn Klimatneutral kommer jag aldrig att bli. Det är nog en chimär. Det går inte att leva utan att förbruka resurser.

Sen är det en sak som är väldigt märklig. Jag har alltid tenderat att se allt i absoluta termer i svart eller vitt, men speciellt i de här frågorna är jag extremt gråskalekänslig och som jag brukar påtrycka är jag mer pragmatiskt lagd än att jag är idealist. Jag tror på att jag försöker göra det jag kan göra, men man kan liksom inte alltid göra det bästa valet i varje situation varje gång.

Det finns så mycket jag skulle kunna säga i detta ämne och egentligen är det väl kanske inget debattforum det här och jag har inte för avsikt att debattera heller, men det kan ju lätt bli så. Vi kan försöka med några praktiska exempel.

Jag är inte själv intresserad av veteranbilar, men de utgör ett bra exempel för vad jag är ute efter. Det finns de som vill förbjuda dem för att de inte är lika miljövänliga som dess moderna diton. Jag håller inte med om det. Det finns en skara människor som håller det som ett stort intresse och i det stora hela har det inte så stor miljöpåverkan ändå att de håller på med detta. Vi kommer alla lämna ett fotavtryck efter oss när vi går i skogen. Vi kan försöka gå så försiktigt vi kan, men vi kan inte sväva och ska vi ändå leva får vi unna oss vissa saker inom rimliga gränser.

Sen kommer vi till det där med kött. Naturvårdsverket gav ut en studie ungefär när jag blev myndig som hette "Biff och Bil" eller något liknande som handlade om de största källorna till vår miljöpåverkan. Just de har jag ju alltså lagt av med. Man kan ju argumentera för att det finns betesmark som inte går att omvandla till att producera odlingsbara grödor och det stämmer ju. En viss köttproduktion är ju förenlig med bra miljöval, men det är klart att med den population som finns går det inte att föda alla på en kost som består huvudsakligen av animalier på ett säkert sätt. Så jag tänker att minska konsumtionen och välja etiskt och hållbart producerat är en bra väg att gå, även om jag valt en annan väg. Det betyder inte heller att jag i varje val till varje måltid väljer det som är absolut klimatsmartast heller. Sen det där med att vara pragmatiker. Sedan -98 har jag ätit kött vid ett fåtal tillfällen faktiskt. I alla fallen har jag varit utomlands och med kanske hjälp av en del språkförbistringar blivit bjuden. Hade jag i de fallen valt att inte äta maten hade det ju både varit ohövligt, tänker jag och haft 0 positiv inverkan på klimatet. Att jag generellt inte äter kött har ju en positiv inverkan, men detta hade inte haft det. Därav att jag är pragmatiker. Det händer ofta att man stör sig på att jag inte äter kött också. För ett tag sedan var det någon som tyckte att det var konstigt att jag stekte min mat i samma stekpanna som stekte någon korv. De undrade vad det var för mening med att vara vegetarian då? Jag svarade bara med att jag inte är vegetarian men det längre svaret hade ju varit att nä, de har verkligen inte tänkt igenom varför jag gör de val jag gör. Om en liten del av fettet från en korv nuddar min mat så kommer det varken påverka klimatet eller djurens välmående. Det är väl ett bra exempel på skillnaden mellan en pragmatiker och idealist?

Sen kom jag på förresten att min extrema aversion mot att slänga mat också är väldigt miljövänlig men den är ju kanske mer psykologisk. Ni kanske minns att jag berättat om att jag inte slänger mat från min tallrik? Alltså aldrig. Däremot kan det hända att något blir dåligt i kylen, så det måste jag bättra mig på. Dock håller det mesta längre än vad datumet säger. Tidigare i veckan hade jag en oöppnad kvarg som gått ut 5 dagar tidigare och när jag noterade det så åt jag upp den. När den är oöppnad behöver jag i princip inte lukta och prova först utan 5 dagar efter är rätt lugnt.

En annan sak man kan göra som jag gör är att i affären när jag handlar bröd t.ex så letar jag efter något med ett utgångsdatum så långt fram som möjligt, för annars hinner brödet bli gammalt innan vi hinner äta upp det och det är ju dumt. I andra fall om jag ska köpa något specifikt som jag ska använda samma dag, t.ex ett paket grädde som jag ska göra en paj på så letar jag efter ett kort datum då jag ändå ska använda upp den samma dag. Ibland betyder det också att jag får en rabatt från affären och det blir en win-win men jag gör ju det ändå.

@TappadIgen Tack för din långa och intressanta kommentar! Så på ett sätt lever du, och har levt väldigt miljövänligt länge, utan att du egentligen har tänkt på det. Det här med att inte slänga mat är ju en enorm vinst på alla sätt och vis.

Det där med klimatneutral är ju som sagt luddigt. En svensk människa släpper genom sitt levande tydligen ut ca 9 ton koldioxid om året. Om man då bidrar till att binda minst 9 ton koldioxid om året så klassas det ju som att man är klimatneutral. Så om man tex planterar tillräckligt många träd på en plats där det inte finns några träd så sägs det att man är klimatneutral. Eller t.o.m. klimatpositiv om man bidrar till att binda mer än 9 ton.😅

I dag har jag kollat upp vad som gäller för att installera solpaneler. Har även kontaktat banken för att låna lite grann mer på huset. Tänk vad lätt det var att bli mångmiljonär. Köpa ett hus för 2,5 milj för 15 år sedan. Och i dag är det värt 6,5 milj. Helt sjukt.😂 Ha det bra!

Till helgen ser det ut att bli riktigt fint sensommarväder. ☀️ Det är så mycket jag vill göra under helgen så det blir svårt att hinna med allt. Plocka svamp och björnbär, fixa i trädgården, åka och fiska, åka och bada. Samtidigt vill jag passa på att bara ligga i solen och njuta. Vad sjutton ska jag prioritera?😅 Hur brukar ni göra, ska man dra lott kanske? För jag vill ju inte ”stressgöra” en sak för att hinna med allt det andra.

Ha det gott!

@Torn Viktigast först 😉 Svamp och björnbär röstar jag på! Högsäsong nu. Jag bara måste gå min björnbärsrunda imorgon, men svamp lär jag inte hitta eftersom jag saknar ”svampblick” helt tyvärr. Om det inte blåser blir det nog en SUP-runda också 😍

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ja det är ju sant, fiska kan jag ju göra året runt, svamp och björnbär finns bara under en kort period. 😍 Det ser ut att bli vindsvagt nere i dina trakter också. Perfekt SUPA väder! Kram

”Måste” görat, gör jag om det är akut, och inte kan vänta..Roliga sysslor som innebär att umgås med familj och vänner, bör prioriteras..Egentiden prioriteras när jag känner mig trött..Då kan även familjemedlemmar få vänta..Ingen har någon nytta eller glädje av en slutkörd mamma, eller vän..Alltså..Känn efter vad du vill göra..Vädret är soligt ett tag till, men inte så länge..😁😁

@Torn jag håller med @andrahalvlek svamp och björnbär i första hand👌En så otroligt fin dag det ser ut att bli, är såna man får plocka fram i minnet när det öser ner och är mörkt sen. Själv åkte jag på ryggskott eller vad det nu är i går när jag spelade golf så för mig blir det dessvärre ingen skog idag 🙁 men njuta det ska jag göra ändå. Det ska tydligen vara bra att varva långsam jogging och promenera så jag ska försöka mig på det måste bara ta mig ut sängen först😬

Ha en riktigt fin dag.

Kram💕

Kolla på nätet om det finns visa övningar som hjälper. Jag kör alltid ”kobran” om jag får problem. 8 x Morgon middag och kväll. Brukar hjälpa omgående. Även sjukgymnaster rekommenderar det. Du är snart pigg igen. 🤗🤗

@miss lyckad Kobran är grym ryggträning, och stretch. Borde skärpa till mig och göra några favorityogaövningar som jag vet stärker kroppen. Sätta ihop en låtlista med sångmantra just för det ändamålet. ”Trädet” är bra för balansen! ”Grodan” för benen!

Kram 🐘

God morgon,
Svamp tänkte jag satsa på! Sista vinbären. Trädgårdens göromål går tyvärr ingenstans och kan vänta.
Men solen och njuta är förstås hög prio.
Dessa saker bör du hinna på EN dag.
Fiske och bad imorgon?
Innan vi går upp på helgen så planerar vi dagen, oftast något som behöver göras- nu håller vi på med nya skohyllan i en hall och jag måste binda upp mina rent anarkistidka tomatplantor. Lång promenad och svamp blir det i eftermiddag.
Delegerar matlagningen till sonen ikväll.
Njut av allt härligt idag! Kram.

Tusen tack för alla tips och råd! 🤗 Jag har haft en kanondag och snodde åt mig lite här, och lite där från er. Några ” måsten” gjorde jag direkt på morgonen, sedan umgicks jag med barnen och frugan. Efter det tog jag en härlig svampplockningsrunda själv. Låg därefter en stund i den goa solen.😍 Fixade middag med smörstekta kantareller som tillbehör. Fast nu är jag jäkligt trött. 😅 Ska i väg på en fisketur tidigt i morgon bitti, så det blir till att hoppa i bingen nu efter kvällsbadet.

@Liten tjej, jag fick ryggskott lite då och då förr. Men så köpte vi nya bra sängar, och efter det har jag aldrig haft ett enda ryggskott. Jag gjorde ingen annan förändring förutom den nya sängen. Så jag är helt 100 på att det var den som gjorde susen på något konstigt sätt.😅

Ha det bra, och ta hand om er!

@Torn smörsteka kantareller är bland det bästa jag vet 👌Tack för tips om sängen, händer detta igen ( var första gången) så blir det till att köpa ny. Jag tror dock att jag även behöver bli betydligt noggrannare med stretching efter träningen för det är jag riktigt slarvig med och jag har haft lite känningar har i nedre ryggen efter padel några gånger nu.

Ha en fin fortsatt söndag☀️här blir det tårta snart då en i familjen fyller år🎂🥳

Tack för din kommentar @Liten tjej! 🤗
I dag har jag varit i väg och fiskat hela dagen. En artsatsning, som inte kräver båt, så jag har traskat bra långt för att leta rätt på den lilla firren jag var ute efter. Ingen idé att jag skriver dess namn, för det är ingen här som har hört talats om den arten ändå. 😂 Men jag fick en till slut! Yes!😍 Skulle tippa på att jag har gått runt 2 mil över stenar och berg längst ut i havsbandet. Björnbär finns det massor av där, så det har jag plockat också. Fick dock inte med några hem utan åt upp alla under tiden jag plockade.En underbar dag med kanonväder dessutom. Bad blev det inget tyvärr, hade glömt att ta med badbrallor.😅

Konstigt nog är jag inte särskilt trött, men kommer garanterat sova som en klubbad säl. Ledig i morgon också, men då får det bli fixande här hemma för hela slanten.

Godnatt!