Så har semestern gått, och det är dags leva upp till "nykter efter semestern och sen också", på år två. Jag har haft en ganska bra hemester, med en del utflykter med släkt o vänner. Mest varit varmt och soligt. Jag har behövt få avstånd till en del stressande saker på arbetet.

Jag har hållit nollan - ingen öl/alkohol eller snus! :-) Fast ska väl erkänna att det funnits ett par tillfällen då tristessen ropat efter något ... främst snus, som någon slags quickfix jag vet inte löser något annat än den akuta ensamhetskänslan. Har inte handlat något, utan pengarna växer på hög :)

Tillbaka till jobbet, lite rakare, lite tydligare med mina behov än för något år sen.

Totalt sett så lönar det sig för mig att läsa i min dagbok, och tänka tillbaka något år eller några år för det är då jag inser hur mycket som faktiskt blivit bättre.

(Jag funderar ibland lite hur det går för vännen Mic, kollar om han startat en ny tråd eller vad som hänt....... - läser du det här, så försök hitta något skäl att resa dig igen?, för din skull!)

Mitt liv utan drogerna har inneburit en hel del sämre mående än jag kunde föreställa mig, mycket för att känslor och verkligheter kom ifatt. En del bitterljuv sorg, över saker som inte blev, en del saker som jag faktiskt är ledsen över som jag förstört chanserna till osv osv. En del tacksamhet över saker som sker så sakta nu, när jag kan ta emot livet nykter och med bättre verktyg i lådan.

Åter - på jobbet, vi håller på gör en del justeringar, så det ska nog gå bra. Går det inte bra har jag börjat bli otroligt rak o tydlig med min chef, och mina kollegor... I alla fall med mina mått :)

Sköt om er.

Hej Viljo,
Tack för ditt uppdaterade inlägg som berör mig mycket. Så många saker kan vi blicka tillbaka på och inse att de blivit bättre, rakare, ryggraden igen som Blenda skrev om. Men det är också fint att du orkar se och formulera dig kring sånt som inte blev. Ofta ska vi hoppa upp och vidare. Ibland behövs det att stanna upp och se klart- en önskan som är uppenbart stark i mig.
Det behöver ju inte ens handla om sådant kopplat till drickandet utan som jag minns en scen i True Detevtive där Woody Harrelson frågade sin fru vad som hade hänt med dem, med kärleken som tagit slut och hon svarade ”Its just life”. Enkelt och svårt.
Önskar dig en fin fortsättning på veckan! 🤗

@Vjlo År två som nykter ska vara riktigt bra påstås det. Jag kan nog hålla med, så här halvvägs igenom det. Den största fördelen är att nykterheten känns självklar. Jag känns mer självklar. Om jag förställt mig och anpassat mig en hel del tidigare så känner jag mig färdig med det. Det här är jag och det här står jag för. Det är nog samma rakhet och tydlighet som du känner på jobbet nu, lite mer råg i ryggen helt enkelt. Lite mer att man struntar i andras åsikter om en själv.

Jag har förstås haft en del sorger i mitt liv också. Den största är nog sorgen över yngsta dottern, att hon inte blev den kärnfriska lillasyster som vi trodde att vi skulle få. En terapeut sa till mig rätt tidigt i dotterns liv att jag behövde sörja det friska barn jag trodde att jag haft i magen för att kunna ta henne till mig ordentligt. Jag tyckte att det var snömos. För mig kändes det som om jag skulle förneka min dotter genom att sörja det friska barnet jag trodde att jag skulle få, men med tiden förstod jag att hon hade rätt.

Jag skulle aldrig vilja att min yngsta dotter var annorlunda. Hon är perfekt precis som hon är. Men jag har sörjt massor att hennes liv inte blev ”enkelt” och att hon missar så många upplevelser som andra barn/ungdomar/vuxna kan få uppleva. Jag har också sörjt att mitt liv, genom mitt stora ansvar för henne som kommer bestå i hela mitt liv, inte blev som jag hade trott att det skulle bli - utan att för den sakens skull tycka att jag har fått något sämre liv på något sätt. Det finns inga garantier för någonting här i livet, vi kan bara förvalta det vi har här och nu efter bästa förmåga.

På min vägg i hallen hänger en tavla med ett visdomsord: ”The happiest people don’t have the best of everything, they make the best of everything they have”. Den tavlan möter mig varje morgon och jag kan verkligen skriva under på att det är så sant.

Tack för uppdateringen ❤️

Kram 🐘

Hej!

Det var längesen jag kikade in här och ännu längre sen jag skrev något. När jag nu tog mig tillbaks hit så var ju din tråd den första jag letade efter. Du skrev i ett av dina senare inlägg "(Jag funderar ibland lite hur det går för vännen Mic, kollar om han startat en ny tråd eller vad som hänt....... - läser du det här, så försök hitta något skäl att resa dig igen?, för din skull!) "

Det värmde verkligen att läsa det du skrev och att du bryr dig! Kände att jag måste svara dig på det. Bättre sent än aldrig :)

Ja, hur har det då gått för mig? Ganska bra faktiskt! Lyckades till slut med konst-stycket att både sluta snusa och sluta dricka. Det gick tom så bra att jag verkligen trodde att jag var "botad" för gott. Sen så..kom jag i övermod på att det kanske kanske skulle gå att dricka bara lite? Någon gång ibland vid "festliga" tillfällen? Ingen bra ide.Det fungerade faktiskt ett tag, men på senare tid har det blivit ett par riktiga fyllor, och nu har jag återigen bestämt mig för att sluta helt. Det funkar helt enkelt inte för mig att bara dricka lite o ibland.. att det ska va så svårt att förstå? Jaja, nu hoppas jag att jag lärt mig läxan en gång för alla. Som förr hann det dock aldrig att bli tack och lov.

Så kontentan är väl ändå att jag mår ganska bra och har klarat mig bra ändå! Hoppas att det går fortsatt bra för dig också , var ett tag sen du också skrev här, men jag antar att det är för att du liksom mig känner att när det bara flyter på så behöver man inte detta forum på samma sätt.

Om och när du läser detta så vill jag önska dig allt gott! Vem vet, vi kanske hörs här igen. Nyktra och välmående förhoppningsvis!

/Mic

@Mic Så bra att du äntligen insett att ”dricka iblan” inte funkar. Det är så mycket lättare att låta bli helt. För varje nykter månad man har i ryggen blir det bara enklare och enklare. Den 9/8 firar jag 2,5 år som nykter 🥳🥳🥳 Heja mig!

Kram 🐘

Hej hej!
Det har faktiskt varit lite upp o ner o tumultartat på flera sätt här i livet... har bytt karriär för på det gamla fanns en del rotsaker som jag behövde reda ut tror jag.

Såklart trillade jag dit på nått sätt under resan och började i smyg igen... om det var snus eller alkohol först minns jag inte. och har haft lite mer än väl dåligt samvete för att jag inte varit inne här och skrivit något, inte förrän ikväll tänkte jag att jag skulle lägga in ett inlägg. Sorry och förlåt! Men är på banan igen.

För 18 dagar sedan så beslöt jag att nog är nog, var helt enkelt less att ett par gånger i veckan att dricka... ja ni vet. Berättade det för en kompis efter några dagar då jag kände det var viktigt att det blev på riktigt känt för någon. Därefter för en kompis, och även för en bror, mitt beslut. Och på jobbet - vilket var passande nu när jag varit på en stor firmafest där alla utom jag och två till drack. Hur de mådde under festen och dagen efter fick mig mer beslutsam att det var rätt. Det roliga var att de inte hade något problem att säga "Han där ska ha bubbelvatten" 🥲

Det känns inte som jag har sug alls just nu, det är liksom inte intressant jag är färdig. Kanske inte är så för evigt att jag inte får sug, men definitivt nu.

Ang Nikotinet så ligger det på nivån att jag tar plåster, för det kändes delvis ihop med att få sug efter alkohol. Jag ska köra plåster enligt plan, så är planen, är inne på dag 6 av omgång med högsta styrkan.

Såklart har det bubblat upp känslor rejält denna gång. Kanske mer än tidigare, det har varit betydligt ärligare samtal med vänner omkring.. En sak vet jag, som jag sa till min chef i ett ärende idag. Jag ska bli bättre att inte överge mig själv och mina behov.

Hej för ikväll! :)

Återigen.

@Mic @@Andrahalvlek
Hej Vad kul att se att ni är på banan igen och fortfarande. Jag är tillbaka.
:)
Mycket har hänt, otroligt mycket. Jag är gladare stoltare och mer nöjd med mig själv nu. Visst få dagar nykterhet kontra er, men det känns ändå, yes, jag behöver inte den drogen nu.

Min nivå att dricka har varit en eller två ggr i veckan 3-5 starköl, så steget att bestämma sig var både svårt eftersom suget kom så olika, men när jag faktiskt väl bestämde mig så körde jag hårt behövde bara neka mina impulser några gånger. Jag tror att det blev så uppenbart på jobbet att jag inte dricker är en markör också, jag fick en fråga av nån om varför, och jag sa bara kort "jag gillade inte den jag blev när jag drack", och till min chef "jag hade inte enorma bekymmer, men brukade ibland när jag hade tråkigt hemma få i mig lite för mycket och jag gillade inte det, och vill inte riskera något nu när jag hållit mig borta ett tag". Sen stöttade de mig :)

@Vjlo Välkommen tillbaka! Spännande saker som har hänt i ditt liv. Klokt att outa direkt. Det tyder på att du inte känner skam, och det är bra, och du blir snabbt ”han som inte dricker alkohol” - och det är ett riktigt fint epitet 🥰

Jag har passerat 2,5 år som nykter men jag har även varit sjukskriven för utmattningsdepression ett halvår. Är dock på banan igen och ska börja jobba 25 procent den 1/9. Förhoppningsvis lite klokare. Jag är stolt över mig själv att jag inte en enda gång tänkte att alkohol skulle kunna vara en lösning. Heja mig!

Du har inte tänkt att det kan vara klokt att behålla snuset ett tag? Det räcker liksom med ett beroende i taget att göra sig av med. Jag snusar fortfarande, och har inga planer på att sluta.

Kram 🐘

Hej!
Lite skam fanns ju, men kände det var nödvändigt ta klivet och på flera ställen prata om det.
Roligt var ju på en middag när vi satt och åt o flera andra hade fått i sig rejäla mängder, o jag sa jag skulle ha vatten och råkade säga, nått i still med tråkiga jag. så ropar en av kollegorna över bordet, sluta nu du är inte tråkig. han var full o sa så ;)

Hehe, jag förstod du skulle säga så om snuset, det är omtänksamt, och kanske blir så, om det skulle innebära risker för återfall. Men plåster fungerar bra just nu, jag tycker det är skönt slippa att pulsen går upp o ner o slippa joxa med inköp och ha en dosa jämt.

Tråkigt höra du varit sjuksriven för utmattnignsdepression - men bra ändå att du är igenom det troligen värsta! *kram* Och ja - bra din hjärna sorterat bort alkoholen som en lösning!

:)

Välkommen tillbaka till forumet Vjlo!

Jag kommer att svara på din konkreta fråga lite längre ned, men då det vid ett antal tillfällen uppstått diskussioner och önskemål om hur innehållet ska se ut i den här forumdelen så passar jag på att först dela med mig av hur vi rådgivare tänker om Det vidare livet.

Forumdelen Det vidare livet skapades utifrån ett önskemål från användare som kommit lite längre i sin förändring. Tanken var att fokus i den här delen av forumet inte skulle ligga enbart på alkoholrelaterade tankar, utan även på andra saker som känns viktigt i livet. När den här delen skapades fanns inte uppdelningen Vara alkoholfri / Vara måttlig under Förändra ditt drickande, utan de enda tre forumdelarna som fanns var Fundera / Förändra / Det vidare livet.

Det har aldrig funnits något krav på att slutmålet för förändringen är helnykterhet, eller några krav på att en måste vara si och så långt in i en förändring, för att få skriva här. Det är upp till varje användare att känna efter vad som är viktigast för den just nu. Är fokus att prata om tankar kring alkohol och om sin förändring, eller känner en sig nöjd och trygg med det och vill prata mer om andra saker?

Med det sagt så finns det alltid ett visst överlapp, och vad en har behov att skriva om för dagen kan skifta lite. Det är för oss helt okej. Det vi däremot försöker vara noggranna med är att det inte skrivs inlägg som på ett onödigt sätt framhäver positiva aspekter av alkoholkonsumtion, och att det inte skrivs inlägg under berusning. Det här gäller oavsett vilken forumdel en skriver i, av hänsyn till andra användare.

Det viktigaste för oss är i slutändan att sidan blir hjälpsam för er som vill använda den. Vi har på flera ställen sett önskemålet om att ha en plats där en inte triggas av andras målsättningar om de består av att ibland fortfarande dricka alkohol. Vi håller på att diskutera och se om vi kan tillmötesgå det önskemålet på något sätt. Om det finns förslag på hur det skulle kunna se ut får ni väldigt gärna skriva en rad i ”Stöd -> Fråga oss”!

Nu tillbaks till din fråga Vjlo! Om du känner att du behöver ha fokus på att skriva och resonera om din förändring med alkohol så hjälper vi dig gärna att flytta din tråd. Om du inte känner det behovet och vill skriva mer om andra saker i ditt liv så får den gärna ligga kvar, det är helt upp till dig.

Eftersom det här kan vara av intresse för fler än de som läser den här tråden så kommer jag lägga en modifierad version av det här inlägget i forumdelen ”Från rådgivarna”.

Tack Vjlo för lånet av tråden, och säg som sagt till om du vill att vi flyttar den!

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen