@Mamsen Det gick bra. Tog ett djupt andetag och tänkte vad är värst…. En besviken väninna eller en alkoholiserad mamma som förstört sina barn (för det är ju där jag kan hamna om jag fortsätter alkoholresan). Det valet är ganska lätt.
Kram

Så skönt att det gick bra! Tror det är jätteviktigt att samla på sig nyktra upplevelser, där man tidigare skulle ha druckit A. Ser fram emot det samtidigt som jag vet att det kan bli jobbigt. Men det är nog nödvändigt för att komma vidare.

Hoppas du får en fin söndag!
Kram 🌺

Hej Körsbörsblomman,
Läst ikapp idag och grattis till nykterhet, starkt jobbat! Jag känner igen mig jättemycket i det du skriver, allt från perfektions-hets till den nyktra tröttheten (som kommer och går). Jag går i terapi hos mig själv och övar på att ha det lite stökigt…
Jag började som du med 100 nyktra dagar, eller 3 månader, och sedan utökades det under tiden i takt med att jag insåg alla fördelar. En dag i taget funkade för mig, och forumet och människor här som har blivit mina vänner. På riktigt.
Det är stort. Liksom nykterheten. Ibland känns det lite som när man fick barn, Sååå jobbigt i början- men med tiden blir man duktigare, lär sig barnets/eller snarare sina egna rutiner. Som att de varit dolda i det där drickandet.
Jag har också erfarit den där ”besvikelsen” hos andra. Och långsamt har det gått upp för mig att min roll inte är att göra andra nöjda. Låter självklart. För mig är det livsomvälvande insikter. Livet som nykter är mer allvar, och mycket mer lätthet. Kram och heja dig!

Det grubblas i mitt huvud och vissa saker skaver.
Blir man en ny människa som nykter? Eller går man kanske tillbaka till sin ursprungliga version?
Någon stans runt 25-årsåldern (när alkoholen började ta en större plats) tappade jag en del av mig själv känns det som (mina drivkrafter, intressen och det jag tyckte var kul). In gled istället middagar/AW och olika tillställningar med alkohol.
Nu 20 år senare (nykter) inser jag (efter 41 dagar nykter) att jag inte alls tycker middagar/AW och diverse tillställningar med alkohol är ett dugg kul (kanske är det sällskapet som konstant dricker).
Att spendera så mycket av min tid med andra alkoholister (där allt kretsar runt att dricka) ger mig lika lite som att sitta i väntrummet till tandläkarn…
Som nykter vill jag ha mer ”mental” stimulans…
Det låter hemskt och som jag skulle vara bättre än de andra och så är det inte alls jag menar. Det är kanske snarare så att det vi haft gemensamt är till mångt och mycket alkoholen och inte så mycket mer.
Har ni andra liknande erfarenheter?

@Körsbärsblomman Stor igenkänning på det! Jag får ut så oändligt mycket mer av de äkta samtalen i min behandlingsgrupp och på AA-mötena att jag har börjat tycka det är tråkigt att delta i det ytliga tugget på middagar och andra tillställningar, och när alkoholen börjar verka blir det ofta direkt outhärdligt. Har en del nära vänner med vilka jag kan föra intressanta samtal, och där de inte blir så påverkade av sitt vin att det förstör, tack och lov, och jag tänker faktiskt försöka avstå ifrån övriga sällskap så långt det är möjligt. Livet är för kort för meningslösheter.

Jag känner också igen mig men i om pandemin har det tagit mig ca 1,5 år att komma till insikt… jag har vänner jag älskar men kommer att vilja göra andra saker ihop än att sitta och bälga i mig 2 liter cola zero…

Sur som en citron har jag varit de senaste dagarna….
Inte alls sugen på alkohol men mer less på omgivningen.
Att vara vara den som alltid fixar, löser och tar allt ansvar… Allt blir så oerhört mycket tydligare när man inte gör livet suddigt av alkohol.
Helt enkelt bläää i kvadrat. Hoppas innerligt att detta bara är en fas i den nyktra resan.

God morgon, ja det blir väldigt tydligt vilka lass vi dragit- och hur vi hanterat orimligheten- genom att dricka allt, tillvaron, lite suddig. Sur arg och stressad- och inte minst ifrågasättande kring mig själv- hur har jag tyckt att detta varit ok?
Och förvåning: varför har jag ställt så höga krav på enkla saker som en söndagsmiddag som skulle kunna vara bara mysig. Om alla hjälptes åt och om värdinnan var fullt ut att räkna med.
Känner med dig- men ge absolut inte upp- när livet ger dig citroner gör en mousse och tårta någon med (i fantasin då…)
Heja dig!

@Se klart Saker i mitt liv behöver helt klart förändras (inte bara alkoholen).
Jag testade något helt annat idag… lunchträning 😊. Och faktiskt har jag varit lite mer positiv under eftermiddagen.
Resten av denna vecka ska jag öva mig i att låta personer i min omgivning ta sitt egna ansvar (minus vissa saker med barnen som en vuxen behöver ansvara för).

Bra där!
Jag tror inte det finns en enda nykter på forumet som skriver under på:
”Det var bara alkoholen, allt annat var i det närmaste perfekt” 😄
Vi behöver ofta ta itu med iaf en del av de skälen till att vi dricker för mycket. Då tror jag det också man har stor chans att förbli alkoholfri om det är vad man önskar. Det kan ju låta jobbigt men inget med att vara nykter är jobbigare än ångesten en bakis-dag, jag lovar! Så grymt med lunchträningen!