Ja lika bra att ha bären i magsäcken, i stället för matsäcken..😅..Låter som om du planerade fantastiskt bra. 😁👍🏽..Nu har jag ca 200 stenar kvar att lägga. Åker ju och köper Sten på ett bygglager..Det första jättelasset jag hämtade först räckte inte..Terassen är rejäl..😅..Funderar på fler stenprojekt..Kanske en mur? Med träpartier för växter? Insynsskydd från stora vägen. 🤔..Mina döttrar kommer med idéer som jag sen funderar på, och ev. genomför..Äldsta dottern har en fantastisk känsla för hus, och möjligheter. Men jag funderar ett tag så det blir rätt för mig..Det är så gött, när något blir klart..🥰..Hoppas dina projekt idag går fint Torn..🤗🤗

Ja det var en riktigt härlig dag i går.😍 Att frisk luft, motion och livsglädje gör att man sover gott kan jag konstatera också. 8 timmars sömn, men det kändes som jag hade sovit i en kvart när jag vaknade klarpigg och glad i morse.😀

@miss lyckad, terassen måste vara riktigt rejäl! 😅 Är det betongsten eller ” riktig” sten du lägger? Stenmurar är häftiga att göra, nu blev jag påmind om att jag måste fixa till en av murarna jag har. Hmm, det är lite för varmt för det idag känner jag efter gräsklippningen för en stund sedan. Det blir mest småsaker i dag. Städa, handla mat mm. Så frugan kan ta det lugnt efter jobbet. Är jag i väg och fiskar en hel söndag, så ser jag till att sköta markservicen lite extra. Ge och ta kallas det tror jag.😂

Kram

@Torn Frisk luft och röra på sig lite gör att man sover gott! Enligt min klocka hade jag 7:40 sömn igår varav 3:48 djupsömn. Mer än 99% av andra användare. :o

Jag tänkte på dig direkt nu när jag håller på att flytta, eller ja, på fredag är det 5 veckor kvar men jag har börjat förbereda genom att gå igenom en massa grejer och göra mig av med sådant jag inte behöver redan nu så jag slipper släpa med mig sådant. I alla fall så upptäcker man ju en del saker man glömt att man hade och nu hittade jag mina gamla vadarstövlar som jag inte använt sedan Baltak och tänkte att nu ska jag se till att dessa hamnar i klädkammaren, som jag har en i nya lägenheten, istället för att stå och damma i förrådet och så får jag komma igång med flugfisket igen.

Min dröm vore ju att kunna klä på mig i lägenheten och promenera till ett ställe där jag kan fiska, men det finns väl tyvärr inget ställe i stan som direkt lämpar sig för vadning.

Men jag blir väldigt nyfiken på vad det var för fisk du inte ville skriva ut. Är det någon typ av gylta möjligtvis?

@TappadIgen Ja släng för allt i världen inte vadarbyxorna! Du kan ju ha användning av dem på andra ställen också. Men det är ju aldrig fel att ha vadarbyxorna mitt i stan heller. Jag vet inte hur många vanliga stövlar eller kängor jag har vattenfyllt i strandkanten genom åren.😅 Det slipper man när vadarna är på, och så är det snyggt också.😀 Fisken jag fick heter Nerophis ophidion på latin. Googla på det så får du fram mycket info och bilder. Det finns inte alls mycket fakta i svensk litteratur när det gäller vissa arter. Så jag söker alltid på det latinska namnet när jag letar fakta och planerar artsatsningar.

Den är förövrigt släkt med sjöhästar.

Ha det gött!

Jag vet inte om det är temporärt eller att jag har gått in i en ny fas av nykterheten men jag har fått ännu mer energi och inspiration och behöver aldrig ta några tupplurar mera nu efter semestern. I går och i dag har jag tex klippt ner och forslat bort en stor ful gammal häck som vi har haft på tomten. Satte i gång direkt efter jobbet. Det var riktigt kul! 😂 Jobbet rullar på utan bekymmer och även där tar jag tag i saker som egentligen inte behöver göras. Jag fattar inte varför jag inte blir trött.😅 Det är väl egentligen optimalt att inte ta några tupplurar, men jag saknar dem lite, det är ju så gött!

Det kanske helt enkelt är att jag är utvilad efter semestern, förr var jag ju snarare utpumpad efter all extra alkohol under semestrarna. Och efter förra semestern var jag ju fortfarande ” nynykter”.

Ha en bra kväll!

@Torn Det kan ju också vara så att du sover bättre numera, vilket såklart också är en bieffekt av att vara nykter. Själv var jag trött ett tag men la upp en kvälls/natt-rutin och blev piggare efter ett tag. Det var nog dock en blandning av att sova bättre och vara nykter tänker jag. Men härligt att du har så mycket energi!

Du har inte funderat på att kika in Cairy-appen i alla fall? Jag har till och med lagt in en profilbild på mig själv nu och jag är ju rätt så snygg. Det är ingen ersättning för det här forumet utan mer ett komplement, tänker jag. Men lite kul för den håller också koll på milstolpar. Min nästa milstolpe är 400 dagar om 19 dagar, säger den.

@TappadIgen Det kan ju även bero på att kroppen kanske har ” läkt” klart först nu. Det är ju fruktansvärda mängder gift jag har hällt i mig under åren, och levern, hjärnan mm måste ha tagit ordentligt med stryk av skiten.

Jag får se om jag kanske reggar mig på Cairy. Är det inte mest gröngölingar som hänger där förresten? Typ folk med under 200 nyktra dagar. Gött att du är snygg i alla fall.😂

Ha det bra!

@Torn Så kan det såklart vara också. Om man söker på nätet efter hur lång tid det tar för levern att återhämta sig så får man lite olika bud, men det känns som att de ofta kan vara lite i underkant för hur lång tid det kan ta. Det beror ju så klart på hur mycket och hur länge. Som sagt känner jag ju till de som förvisso har varit väldigt sjuka som fortfarande efter 10 år visar tecken på förbättring. Med det sagt är det ju inte långsökt att för oss andra som kanske inte var sjuka när vi slutade att det ändå kan ta upp till ett par år.

Det står faktiskt vid min milsten, min senaste är ju 1 år, att 859 st förutom jag har nått den milstenen. Samtidigt står det att jag och 3 andra har 400 dagar som nästa milsten. Det borde ju betyda att 856 har 400 dagar eller fler.

@Tofu När man söker om lever och alkohol på nätet så får man ju en del information, men det är ofta inte så hjälpsamt. Jag har ju nördat ner mig i ämnet och pratat med en massa människor som har leversjukdomar av olika slag och tagit del av deras historier. Det tänker jag ger mig en lite bättre bild, fast såklart inte hela sanningen. Jag har ju ingen medicinsk utbildning. Jag har tagit någon strökurs i näringslära på universitetet är allt. Det jag har fått till mig är ju också baserat på anekdoter, vilket förvisso är värdefullt på sitt sätt.

Om du söker på nätet så får man lite olika bud om hur lång tid det tar för levern att återhämta sig från en överkonsumtion av alkohol. Det beror såklart från person till person samt hur stor och långvarig överkonsumtionen var. Jag brukar ibland nämna ett extremfall med en man som drack en ganska stor mängd whiskey om dagen, jag vill minns att det var 1 liter i snitt, alltså varje dag under en lång period. Han fick alla symptomen på leversvikt och kom in till sjukhuset på något sätt och blev så att säga ofrivilligt nykter där. Jag kommer inte ihåg det exakta tidsförloppen men på ett ungefär så var han på sjukhuset ett par månader innan han fick komma hem. Över de 10 år som har gått så började man med att han inte skulle klara sig särskilt länge till men allteftersom tiden gick förbättrades prognosen och tiden han skulle överleva blev längre. Vid något tillfälle, kanske 4-5 år in så hade han förbättrats tillräckligt mycket att han togs bort från väntelistan på en ny lever. Senaste besöket drog man ner på hans mediciner och han har nu bara en medicin kvar med förminskad dos och han lever förhållandevis normalt med jobb och allting, men måste såklart vara försiktig livet ut. Hans lever består till stor del av ärr men han har tillräckligt kvar för att kunna fungera ganska normalt. Det han måste se upp med är kemikalier och även läkemedel, som t.ex. paracetamol går ju inte att ta, samt att han måste screenas för levercancer med jämna mellanrum p.g.a ökad risk. Fysiskt så tog det månader innan han kunde gå till toaletten själv, men även det blev ju långsamt bättre.

Det här rör ju sig alltså om ett extremfall då såklart, och dricker man så mycket som den här mannen hade gjort och man hamnar i hans situation så ska man nog inte räkna med att klara sig så bra som han har gjort. Men däremot det att leverfunktionen fortfarande förbättras något efter 10 år. Det får mig att tänka att det inte är långsökt att det kan ta ett par år ändå för en del av oss som har fått i oss en hel del alkohol. Andras inte lika extrema historier ger också stöd till denna teori. Den här mannens lever kommer ju aldrig att återhämta sig helt, såklart. Men det behöver den ju inte göra, då levern har en stor överkapacitet.

Nu har ju mannen då också tagit medicin och följt sin läkares alla råd med kost och så vidare såklart. Man ska ju därför inte skjuta upp ett beslut att sluta dricka om man misstänker att man börjar få hälsoproblem för man kan inte räkna med samma återhämtning som för den här mannen, men det hans historia ger är ju ändå hopp att det för de flesta inte är försent att sluta dricka samt att det kan ta väldigt lång tid för en lever att återhämta sig.

@TappadIgen Jag tror min lever var ganska rejält ansträngd på slutet. Jag har räknat ut att jag snittade ca 65 cl 40 procentig starksprit/ dygn de sista 3 åren. (Mest i form av öl, men även mycket gin som jag drack direkt ur halvflaskor i plast. Detta gjorde jag för att det var smidigare att gömma och kasta små plastflaskor i stället för alla dess jäkla ölburkar. De sista ca 2-3 åren hade jag en konstant molande värk i levertrakten på höger sida under revbenen. Jag märkte också att jag fick problem med att äta fet mat. Magen klarade inte att smälta den riktigt, vilket jag har läst kan bero på att levern inte fungerar bra. De sista månaderna tyckte jag också magen svullnade upp allt oftare. Den band vatten på något sätt. Det läste jag också kunde bero på kraftig leverpåverkan. Då blev jag riktigt rädd, och detta var väl en av orsakerna att jag äntligen fick ett slut på mitt drickande. Nu är alla dessa symtom/ besvär borta sedan länge som tur är, men det har nog tagit sin tid för levern att återhämta sig. Fy fan, jag var på väg att förstöra min lever totalt. Det tror jag i alla fall.

@Torn Det går ju aldrig att veta egentligen, men jag misstänker nog att det för flera av oss här på forumet slutade när vi gjorde och att förmodligen handlade om en tidsfråga om vi hade fortsatt. Sen är det ju så att när man dricker sådana mängder som vi gjort att det är ju inte konstigt att det tar år innan vi blir så återställda som vi kan bli.

Det är väl egentligen också en annan anledning till att måttlighet inte är för oss. En helt fungerande lever klarar ju ett måttligt drickande innan den tar skada, men är den redan ansatt så skadar även små mängder. De symptom du beskriver tyder ju på att den var ansatt.

Skönt att vi inte behöver oroa oss mer. :)

@dc945 För min del var det i slutändan att jag insåg att om jag fortsatte med drickandet så skulle jag garanterat gå en för tidig död till mötes. Och det ville jag inte, för jag tror på det här att man bara lever en gång. Dessutom vill jag inte:

- Förlora min fru
- Förlora mina barn
- Förlora mitt jobb
- Vara ständigt orolig för allt möjligt
- Vara ständigt trött
- Vara ständigt omotiverad och uttråkad
- Lägga de mesta av mina pengar på alkohol.

När så märkte att en massa kroppsliga symtom som hade med alkoholen att göra blev fler och fler och värre och värre så fick jag nog. Ont i en massa leder, kass mage, ont i levern, gikt, konstiga nervryckningar mm. Det släppte för stunden när jag drack, men jag insåg ju att det bara blev värre av alkoholen. Precis allt blev bara värre, både psykiskt och fysiskt. 😩

Som tur var hittade jag det här forumet som blev min räddning. 😍Utan forumet tror jag jag hade varit mer eller mindre död i dag. I stället har jag nu varit nykter i ca 600 dagar och mår hur bra som helst. Faktiskt mycket bättre än jag någonsin har kunnat tro vara möjligt.😍 Är så otroligt tacksam för att ha blivit fri från det förbannade helvetesgiftet!!

@Torn Jag tycker att du sammanfattar det bra. Nu känner jag mig lite besviken på mig själv att jag aldrig kom iväg till Havstenssund. Då hade jag ju haft möjligheten att träffa dig, men det blir säkert av i framtiden. Då blir det 600 dagar för dig också imorgon då? Grattis!

@Torn Jag hade liknande insikter mot slutet, även om jag inte hade lika starka fysiska symtom. Men de hade säkert kommit snart. Jag tänkte flera gånger under hösten "fortsätter jag såhär så går jag under". På alla plan.

@TappadIgen Japp, det var tråkigt att vi inte kunde ses. Men det blir garanterat fler tillfällen. Såg att du skulle träffa Andrahalvlek snart, du får ge henne en kram från mig också! 😍 Jag är också inne på det här som Se klart skrev i sin tråd. Att man kan träffas några stycken som har hängt här länge och därmed ” känner” varandra bra. Man får passa på när man har vägarna förbi någon, eller helt enkelt bestämma en plats någonstans. Och vi har ju hela livet på oss, jag har planer på att bli minst 100 år gammal.😂 Och vissa här kommer jag aldrig glömma. 😍 Tack för grattis förresten! 600 dagar ja, jäklar vad stolt jag är.🤩

@Sattva, Allt gick åt fel håll, man får vara evigt tacksam för att man fick nog. 🤗

@Varafrisk, varsågod! Du får gärna läsa det inlägget flera gånger om. Läs och tänk efter riktigt riktigt ordentligt. Du kan bli fri! Kram

Grattis till tid Torn🍃🎉🍃..Tiden går och vi består, nyktra. 😁..Jag skulle gärna komma på en träff någonstans neråt landet..Om det blir tal om det. Jag fantiserar lite om hur vissa ser ut..Det hade verkligen varit kul..Inte klokt egentligen att vi har tillåtit ett beroende förstöra så mycket i våra kroppar, och våra relationer..Jag är också otroligt nöjd med Forumet❤️Trots att jag saknar flera som inte skriver längre..Jag tillhör ju inventarierna..😁😁..Kram..🤗