Jag har lite konstiga symptom. Det kliar som tusan på mina armar och händer.
Det kliar så mycket så att jag rivit sönder lite och börjat blöda.

Jag kan inte minnas att det gjort det tidigare någon gång i mitt liv. Har dock fått en allergisk reaktion för många år sedan som dom trodde berodde på en korsallergi med gråbo och min hund.

Jag är lite orolig faktiskt om det är min lever som inte mår bra eller nåt.
Jag tror inte det egentligen och dessutom så vore det väl konstigt om den skulle säga nåt nu när jag inte druckit på 24 dagar? Den borde fan vara glad?
Jag har inte heller druckit dagligen och inte känt av nån värre abstinens förutom en "tomhet" på helgerna.
Absolut inget skakande eller nåt sammanbrott eller så. Är inte ens sugen på alkohol på vardagarna faktiskt.

Är det nån som känner igen sig?

@trött_och_less_72

Att det kliar är ju ett ganska diffust symptom, men att det kliar så mycket att du river sönder är ändå anledning att kolla upp det, tycker jag. Tyvärr är ju en möjlighet att det kan vara ett tecken på att din lever kämpar lite i motvind just nu. Man vet inte exakt mekanismerna som ligger bakom, men det finns en del teorier och ny forskning som pekar på att det kan vara en högre halt av fosfolipider och ett visst mRNA i blodet. Dock säger själva kliandet i sig, om det är på grund av levern, ganska lite om hur trött levern är. En del som har leverproblem får aldrig problem med att de kliar och andra får det som ett väldigt tidigt tecken.

Att den säger något efter 24 dagar är egentligen inte så konstigt. Det tar tid för levern att återhämta sig. Googlar du så kan du få lite olika resultat, men jag vet fall där man efter 10 år av nykterhet äntligen fortfarande återhämtar sig. Det beror ju på hur mycket man har druckit också, såklart.

Sen finns det ju många andra anledningar som kliandet kan bero på, och ett är ju en brist på mineraler och vitaminer. Järn t.ex och dessa balanser kan också ta en lång tid att rätta till och då kan man ha symptom från det länge.

Ett annat alternativ är att du har gallsten. Vad jag förstår sägs det att det inte är relaterat till alkohol, men jag känner till ett par olika fall med människor som slutat dricka och sedan ett litet tag efter börjat klia och till och med fått lite gul hy, trott att det var levern men så har det visat sig vara gallsten, som man ju ändå relativt enkelt kan fixa.

Har du några andra symptom? Jag skulle inte vara så värst orolig om det just nu bara är kliandet, men samtidigt så tycker jag att det är bra om du kollar upp vad det kan vara. Har du gallsten t.ex. så är det ju något som du bör fixa. Om du skulle upptäcka att ögonvitorna gulnar så ska du ta dig till akuten snarast.

@trött_och_less_72 Har du kontaktat en läkare? Jag tänker att oavsett vad det är så kan det vara bra att få det utrett. Jag tänker att det inte egentligen borde behövas att påminnas om, men jag har ingen medicinsk utbildning och medicinska råd du får på ett forum är inte en ersättning för att prata med vården. Med det sagt så känns det ändå nästan troligast att du har en gallsten som har fastnat.

Om du söker på internet så brukar man få till svar att gallsten inte orsakar av alkohol. Ändå känner jag som sagt till ett par stycken fall där man fått problem ett tag efter alkoholstopp. Jag vet inte om det skulle kunna vara någon annan mekanism bakom kanske, som gör att det redan finns gallsten av andra orsaker men när man slutar med alkohol så fastnar den av någon anledning i gallvägen och förhindrar flödet av galla. Detta orsakar i sin tur att det kliar, oftast över hela kroppen men alla upplever det olika. Armar och händer är det vanligt att det känns intensivt i. Andra symtom du kan få då är gulnande hy/ögonvitor, feber, illamående och ont på höger sida av buken under revbenen.

Nu vet jag ju inte som sagt och har ingen medicinsk utbildning men det känns som att du borde kolla med en läkare varför det kliar. Får du dessutom feber, gula ögonvitor, eller kraftig smärta så är det ju ett akutbesök som gäller.

Jag hoppas att det går bra för dig!

@TappadIgen Tack för att du bryr dig!
Klådan har gått över. Vet inte vad det var men det måste varit nåt tillfälligt.
Jag besökte ju mina föräldrar förra helgen och dom har en hundvalp så det kanske var därför? Jag är nog kanske känslig mot hundar? Jag ska tänka på det nästa gång jag träffar dom och hunden. Får jag klåda då igen så vet jag ju vad det beror på.

Annars rullar det på här. Dag 26-27 nu och jag är inte ett dugg sugen på alkohol. Imorgon fredag har jag som vanligt säkrat upp med ett träningspass kl 16:45 och jag funderar faktiskt även på att ta ett pass på lördag förmiddag.

Man känner ju sig lite nyttig när man tagit ett pass och bara vetskapen om att man slitit och svettat ned sig i onödan genom att på kvällen hinka öl blir då lite motbjudande.
Jag är barnledig så jag har tänkt att spendera lördagen med att vila och sova. Jag känner fortfarande att jag behöver mycket sömn.

En förändring som jag känt den senaste veckan är att jag inte tänker på alkohol så mycket. Jag är iallafall just nu inte lika orolig inför helgen. Jag vet ju nu att jag fixar en vit helg. Det känns skönt.

@trött_och_less_72
Skönt att klådan har gått över. En allergisk reaktion är såklart också en möjlig orsak. Jag kom bara att tänka på de som hade fått besvär med gallsten efter alkoholstopp, trots att det inte ska finnas något samband och att det började med kliande och åtminstone en av personerna just armar/händer främst. Jag hoppas att jag inte gjorde dig orolig, men gallsten är ju inget farligt om det bara behandlas.

Det är ju troligt att det var en allergisk reaktion, men var på din vakt ändå. Om det skulle visa sig vara gallsten kommer du nog känna att något uppenbart är fel, bland annat genom en smärta på höger sida under revbenen.

Skönt att du inte tänker på alkohol så mycket. Det blir ju mindre och mindre av det med tiden, förhoppningsvis. Det sköna är ju när det blir en ickefråga!

@Ingesmart

Tack. Känner mig inte sugen. Mer en tristess liksom. Idag är jag utan barn. Brukade ju ha trevligt tillsammans med alkoholen dom helgerna. Det var t om så att jag sökte ensamhetens för att dricka själv. Känns tomt.

Väntar ff på att bli sådär pigg. Det är jag inte ännu men hoppas det vänder.. imorgon har jag varit nykter i en hel månad. Det har jag nog inte varit på 30 år! Satt och räknade lite och kom fram till att denna månad har min kropp fått ca 70 -75 starköl mindre att jobba med. Helt sjukt vilka mängder man förstört kroppen med. Jag ska iallafall iväg på ett träningspass om en timme. 4.e gången denna vecka. Hoppas få se och känna ett riktigt resultat snart.

Måste berätta.

Jag var och käkade på stan med min äldsta son som är 25 år. När vi var klara så skulle han in på systemet och köpa några öl. Han blev lite förvånad när jag sa att jag inte skulle ha nåt. Han dricker väldigt sällan alkohol men vet ju att jag är en öltunna. Hursomhelst så hängde jag med in då han ville ha tips på goda öl.

Har inte varit där på över en månad nu och skulle aldrig gå in dit frivilligt heller var planen. Nu blev det så ändå..
Jag gick där och försökte känna efter hur jag kände. Skulle jag bli sugen?
Det jag kände var ingenting! Jag var inte ett dugg sugen. Detta trots att jag gick förbi goda ölsorter.

Känner mig jävligt stolt nu och med en större tro på att jag fixar det här.
Nu ser jag framemot en lugn kväll med ett glas tonic i glaset istället för öl!

Idag har jag varit nykter i en hel månad. Det har jag aldrig varit i hela mitt vuxna liv. Vet inte ens om jag varit det sedan jag varit 15-16 år, alltså på 35 år!

Mitt drickande genom åren har gått från och till genom att dricka "för mycket" till "skadligt mycket" till "för mycket".
Alltid för ofta och alltid för stora mängder. Jag tappade kontrollen över mängden redan för över 20 år sedan. Skammen och baksmällan som gör att mer kontrollerade människor drar ned på alkohol ett tag försvann på vägen. Det är ju alltid lättare att skratta bort saker och nonchalera idiotiska saker man gjort och sagt när man dricker alkohol. Till slut förlorar man den man är som människa utan alkohol. Däremot så ligger det där självföraktet alltid kvar i en tills man tror att alla människor ser genom en som en öppen bok. Dom ser att man är en svag människa, en ynklig figur som sitter och super ned sig varje helg. Man vill göra en förändring och bli bättre men vem är man om man inte får dricka sig berusad?

Den här månaden har väl gått "bra". Mycket bättre än jag trodde när jag bestämde mig för att det fick vara nog den 31/7.
Det har känts tomt såklart och tröttheten är fortfarande där även om den blivit bättre. Jag trodde faktiskt på allvar att jag var i stort sett klar med suget efter den tredje nyktra helgen. Jag trodde iallafall att suget inte skulle lamslå mig. Jag vet nu att jag hade fel. Det är nog inte över på ett bra tag.

I lördags var jag t om in på systemet med min äldsta son. Han är 25 och skulle in och köpa några öl. Vi hade käkat ute och han ville ha lite råd på goda öl. Helt oplanerat men jag hängde med in och blev förvånad över att jag inte blev ett dugg sugen. Jag blev otroligt glad och jäkligt förvånad. Att sluta dricka är ju inga problem liksom.

Sen kom kvällen. Ensam utan de mindre barnen. Kolsyrat vatten i glaset och tiden segade sig fram. Ingen lust att kolla på tv. Ingen lust att läsa. Jag hade redan gått nästan 10 000 steg den dagen. Kände mig uttråkad och jävligt rastlös.
Då kom det ett sug från helvetet! Jag visste att allt skulle kännas så mycket bättre om jag bara knäppte en öl. Kalla öl har jag hemma i överflöd. Det var liksom bara att gå och hämta. Varför sitta där och ha tråkigt när en öl eller 7 skulle få en att må bra igen.
Jag vacklade. Hade ju trots allt hållit upp en månad som var mitt första mål. Mission accomplished!

Jag gick aldrig och hämtade den där ölen. Jag lyckades stå mot. Jag visste nånstans inom mig att om jag skulle göra det så skulle jag aldrig kunna se mig själv i spegeln igen. Jag skulle såklart lura mig själv med att säga att jag ändå varit duktig och hädanefter så dricker vi bara en gång. Bara på fredag. Inte på lördag.. Du är ju bara människa. Efter ett par veckor skulle jag sitta där igen och sänka nästan en hel back varje helg.

Jag borde som sagt känna mig stolt idag. En månad. Det är ju stort. Det är kanon! Det vet jag men inom mig känner jag mig bara helt trasig av det kraftiga suget som ens fick mig att överväga att överge det jag lovat mig själv.
Jag är nu livrädd för hur det ska bli senare i veckan. Det där suget vill jag inte uppleva varje vecka.

Jag ska väl inte sitta och gnälla egentligen. Det är ju bara jag och ingen annan som försatt mig i den här situationen. Jag har ju vetat om det här i så många år men skjutit upp verkligheten hela tiden.

Lite måndagsångest trots en helnykter helg. Det ska iallafall bli fint väder i veckan! :)

@trött_och_less_72 grymt jobbat med en månad!
Suget kommer nog komma och gå som i vågor.
Har inte läst hela din tråd men gör du programmet här på alkoholhjälpen? Där finns en uppgift vad man kan ha för strategier när suget kommer.
Tänkte också på om du behöver ha a hemma? Kanske du kan be någon förvara det om du inte vill hälla ut.
Jag har också a hemma men hade jag fått välja så hade jag inte haft det.

Grattis till en månad!💖

Du ska vara jättestolt. Att klara av den första månaden är en bragd särskilt som du också jobbat med strategier och tanke-verksamhet. Det är jobbigt, ibland övermäktigt när sug kommer. Men det blir bättre! Det är 100% säkert. För varje gång du klarar av att inte börja förhandla bygger du på din erfarenhet av just det.
Att bli nykter efter att under så många år sagt ja- är en stor omställning. Ha respekt för det arbetet och ligg lite lågt med andra krav.
Jag läste ett väldigt bra och klokt inlägg i Blendas tråd om råd hon fått av sin behandlare. Att nykterheten behöver gå före allt annat. Så är det för mig, och den acceptansen har hjälpt mig mycket.
Heja dig! 🌸

Grattis till din första nyktra månad! 🥳🥳🥳 Suget kommer och går, men det blir svagare och kommer allt mer sällan för varje nykter vecka.

Jag gjorde en topp 5-lista över fyllesynder som jag drämde i skallen på alkoholdjävulen när hen började viska i mitt öra. Då tystnade hen direkt.

Kram 🐘

@Andrahalvlek skrev:"Jag gjorde en topp 5-lista över fyllesynder som jag drämde i skallen på alkoholdjävulen när hen började viska i mitt öra. Då tystnade hen direkt."

Jo jag har en som jag aldrig talat om för en enda människa. En grej som jag förträngt ( som vanligt) Kan tala om det här eftersom jag är anonym.
Jag var på besök hos en kvinna jag träffade. Vi drack alldeles för jävla mycket båda två. Jag blev helt aprak-dyngfull.

Pinkade på mig på natten. Blev lite blött.
Hon märkte inget som tur är för det torkade.

Skäms som en hund bara av att skriva det här. När jag vågat tänka på det så är det endast när jag druckit och då avfärdat det som "sånt som händer"..

Nä, det är inte nåt som bara händer. Inte om man är en vuxen människa med lite jävla respekt för sig själv och vad fan man gör mot sin kropp.
Finns andra saker också såklart. Människor man sårat. Avfärdat. Saker som satt sig på kontot som heter -självförakt!

Min riktiga far var alkoholiserad. Han dog tidigt i sviterna av cancer. Endast 64 år gammal.
I min uppväxt fanns han aldrig även om vi fick en bättre kontakt när jag var vuxen. Jag visste inte hur djupt i skiten han var för det var hysh-hysh om det. När han dog så tänkte jag att jag aldrig vill hamna där. Han var rätt framgångsrik utåt. Jag vet att han höll på att supa ihjäl sig för 25 år sedan och hamnade på ett behandlingshem. Han ringde då mig ( och det var väldigt ovanligt då) och bad om ursäkt för att han aldrig funnits där och önskade att vi fick bättre kontakt. Han var yngre då än jag är nu. Jag vill inte hamna där men inser nu att om jag inte ändrar mitt sätt att leva så kan det vara jag som inom en snar framtid.

Jag vill verkligen förändra mitt liv.

@trött_och_less_72 Och du är på god väg! Var stolt över att du har förändrat ditt liv - att du har slutat traska i din farsas fotspår. Alkoholism är en progressiv sjukdom, det blir bara värre och värre. Du har satt stopp nu. Grymt bra gjort!

Min pappa söp också ihjäl sig och han dog vid 61 års ålder. Jag fyller 52 år i höst och jag har slutat traska i hans fotspår. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare.

Kram 🐘 (min app Nomo visar att jag varit nykter 568 dagar, tjoho!)

@trött_och_less_72 Stort grattis till 1 månad! Jag var så fokuserad på att inte dricka i början så jag kom inte till skott att starta min tråd förrän jag hade varit nykter i ca 1 månad.😬 Tragiskt med din och Andrahalvleks farsor. ❤️ Där ska vi inte hamna.

Kämpa på !

Nu börjar det dra sig mot helg igen. Känner mig inte så överdrivet sugen men är inte så kaxig som jag var förra veckan. Kände mig inte sugen då heller men var nära att kröka ändå på lördagen.
Jag har aldrig varit med om nåt liknande tidigare. När suget kommer så kraftigt så är det som att man blir helt paralyserad. Hjärnan upphör att tänka rationellt och det var som att jag nästan var på väg att resa mig själv och gå som en autopilot för att hämta en öl. Nästan som en dröm. A-jävulen tog liksom greppet om hjärnan.

Det där gör mig förbannad som fan.

I helgen har jag iallafall barnen och då inbillar jag mig att allt blir lite enklare. Det är väl en sak om man sviker sig själv men om man sviker andra så dras skammen upp till en helt annan nivå.
Nu har jag inte sagt till barnen att jag inte dricker längre rakt ut men jag vet att dom märker det och blir tryggare.

Fredag: Ett hårt träningspass kl 16:00. Lovat att göra chickybits med pommes på kvällen och dricka coca-cola.

Lördag: Träningspass kl 09:45 vilket betyder att jag måste kliva upp rätt tidigt. Lovat ungarna Högrevsburgare till middag. JAG SKA INTE DRICKA PÅ KVÄLLEN!!! Ska hitta nåt att sysselsätta mig med.

Söndag: Ska spela bilbingo med ungarna. Brukar inte dricka på söndagar men om det skulle vara så att jag är ett vrak och kroppen begär alkohol ändå så har jag nu tagit bort det alternativet.