Jag önskar att jag förstod tidigare att jag inte drack för att jag hade ångest, utan att jag fick ångest för att jag drack. Hade jag vetat detta tidigare hade jag slutat dricka för flera år sedan. Alkoholen fuckar upp vår hjärnkemi - våra må-bra-hormoner blir helt kidnappade. Inget annat än alkohol kan få dem att skjuta i höjden. Och dagen efter störtdyker de och vi mår botten. Och det tar tid efter att man har slutat dricka innan må-bra-hormonerna kommer i balans igen. Lång tid, som minst några veckor och i värsta fall flera månader.

Och jag önskar SÅ att jag fick dig att förstå det också.

Kram 🐘

@Varafrisk Då har du ju dina tider utstakade för när det kommer vara värst i veckan. Planera in något annat dessa tider, har badhusen öppnat där du bor? Simma och basta?

Kanske du kan be din man om hjälp också? Han kanske kan fixa mat så du kan promenera/yoga/simma/whatever annan nykter aktivitet.

Vad ska du göra i em mellan 17-19? Sätt en plan och håll den, även om chefen föreslår bubbel eller nån i fikarummet är dryg. Bara gör. Bryt vanorna, skaffa nya vanor.

Någon, tror det var journalisten och författaren Maria Borelius, beskrev att varje människa har en människa och en apa inom sig. Den senare går på snabba belöningar medan den andre väljer väg med förnuft som ledstjärna.

Min apa gör sig påmind ofta - när jag är trött, ledsen, arg och hamnar i skiter-i-vilket-mood. Då behöver jag djupandas och ropa inåt på min människa - låta förnuftet ta över. Som en förälder som med varsam hand styr upp situationer som riskerar att spåra ur.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Många andra har tänkt och forskat i liknande termer. Jag kommer att tänka på Daniel Kahneman som har en bok som heter Thinking Fast and Slow som ligger på min läslista.

Tanken är att våra beslut fattas på två olika sätt. Ett är reptilhjärnan, som kan fatta beslut väldigt snabbt och innan vi är medvetna om besluten ens. Reptilhjärnan är ju den äldsta delen av hjärnan och väldigt nödvändig för vår överlevnad. Om vi står på en väg och en buss är på väg att köra på oss så vill vi inte stå och fundera på om vi ska hoppa åt sidan eller inte utan fatta ett blixtsnabbt beslut och agera. Sen har vi en analytisk del av hjärnan som kan ta längre tid på sig att överväga och fatta beslut.

Nu har jag inte läst boken ännu men som jag förstår det handlar den om hur vi låter de snabba besluten dominera oss. Vi är medvetna om vilka val som är bra för oss och ibland lyckas vi med hjälp av de långsamma besluten göra rätt, d.v.s undivka skräpmat, alkohol och allt sånt som inte är bra för oss. Men så blir vi störda och distraherade och så tar reptilhjärnan över och får oss att besluta oss för att äta den chokladkakan vi inte skulle ätit eller dricka det där vinet eller vad det nu kan vara.

Det är väl förmodligen något av en förenkling av hur det är, men dock så intressant. Funderar ni någonsin på det faktum att de flesta beslut vi tar är fattade innan vi ens är medvetna om dem? Det har ju sina implikationer.

Vill instämma med alla men extra mycket med @andrahalvlek.
Den insikten måste bli verklighet.
Men det spelar ingen roll hur många eller långa inlägg vi försöker stötta med för det är ju i grunden endast du som bestämmer. Och även om vi kan ge tips och råd så har de egentligen ingen effekt, inte förrän du får ihop kunskapen, insikterna, beslutsamhet och jävlar anamma.
De två första får du mycket hjälp med här. De två sista är var och en helt ensamma om, ingen skillnad på oss. Precis samma lika. Kram.

Vilka intressanta psykologiska och i viss mån kanske neurobiologiska och neurokemiska resonemang ni för. Varför vi agerar som vi gör. Det alla verkar ha gemensamt är att det krävs arbete, det går inte att tänka sig nykter. Man måste jobba, byta ut ovanor mot bättre vanor osv. Jag jobbar själv på det, tänka mindre - göra mer.

Hoppas du får (skapar dig) en bra dag @Varafrisk ❤️

@Varafrisk Hej! Oj, vilken aktivitet det var här i din tråd! Det märks att vi är många som vill dig väl. 🤗 Jag läste faktiskt lite i din tråd häromdagen hur det såg ut för något år sedan. Och det var samma saker som dryftades då. Du hade viljan att sluta dricka, du ville bestämt sluta dricka, men att verkställa beslutet och ta fighten gick liksom inte.😅 Låt inte det gå ännu ett år av tvekande och dåligt mående. Gör det nu, sluta drick, en gång för alla!💪💪

Kram

@Se klart I så fall är väl nyckelfrågan. Vad är det som gör att beslutsamhet uteblir?
@tofu jag ska inte ge mig in i snårig diskussion som också kan tolkas på olika sätt. De flesta av oss här inne vet att det inte ”bara” är att bestämma sig en dag, det behöver inte handla om botten utan jag tror att det just är flera saker som går liksom ihop för att beslut ska bli möjliga.
Jag kan bara prata utifrån mig själv. Det var heller inget uppvaknande över en natt, jag tror jag dessutom saknar tävlingsinstinkt. Men det var som om flera processer hade pågått samtidigt men utan riktig kontakt med varandra. När de sedan träffades blev det ett starkt incitament, plötsligen möjligt. Som ett kodlås när man testat alla kombinationer, sen går låser upp.
Förlåt för trådkap @varafrisk!
Ibland kan jag uttrycka mig mer svepande här men det är för att det också finns ett stort mått av tillit så det brukar vara okej! Kram.

@Tofu @Tofu skrev:"I grunden vet jag att jag kan. Det tror jag är en stor del. Jag tror på min egen kapacitet. "

Det är steg ett i Annie Graces recept:
1) Tro på att du klarar av det.

Tyvärr blir den punkten svårare och svårare att uppnå efter varje återfall. Efter många återfall är den kanske omöjlig att uppnå? Fel av mig - den första punkten blir svårare och svårare att uppnå för varje återfall.

Förlåt att vi började diskutera i din tråd @varafrisk, men det beror på att vi precis som @torn nämnde är många som vill dig väl och önskar dig välgång på den nyktra vägen.

Kram 🐘

Ja….vad ska man säga….så berörd …och rörd🥲 och alldeles nyss så tänkte jag ….undra om jag skulle kunna träffa alla dessa fina människor på en fysisk träff…för det måste ju verka som jag inte förstår någonting när jag under så lång tid har sagt att jag vill bli nykter …men inte kommit dit….jo…jag skulle nog träffa er om jag var nykter.

Fast jag förstår….väldigt mycket…och man kan ju tro då att man bara skulle sluta…men beroendet ger ju sig på vem som helst.

Det är helt ok att ni har skrivit i min tråd…jag tänker att så är det …sedan…eftersom jag är där jag är …så är jag inte riktigt där.

Men min hjärna är så jävla fucked upp så det är läskigt😱fullständigt kidnappad! Och apan…ja den lever sitt eget liv inom mig…och inte som den apan som Peter Lundblad sjöng om…skulle mer än gärna haft den apan inom mig.

Jag hade en jättebra plan idag och den höll nästan inpå mållinjen…

Jag kan spräcka alla planer….det handlar om handling…..kanske vore handklovar det bästa🤔

Så…nu blottar jag mig…men jag vill
- Inte behöva oroa mig så mycket för hälsan.
- Minska i vikt
- Bära mina vigselringar
- Ha bra kondition, kunna röra mig smidigt
- Köpa snygga kläder
- Dansa
- Sjunga
- Måla
- Äta god mat
- Gå på konserter
- Leva länge tillsammans med min man
- Och få leva med mina barn

Tack från djupet av mitt hjärta för att ni bryr er så mycket om mig❤️❤️❤️

Det är det där med hjärnkemin och var besluten tas. Vilken del av hjärnan som bestämmer. Innan jag slutade dricka var jag berusad vid väldigt olämpliga tillfällen. Jag visste att jag inte borde dricka men drack ändå. Precis som AndeaHalvlek beskriver så är det som svårast när man är HUngrigArgLedsenTrött. Trött är svårt tycker jag för det kändes ibland som att jag inte bestämde själv.
Men som Seklart skriver finns ett kodlås som gick upp även för mig tillsist. Jag orkade inte dricka. Var så trött på det. Du håller på med mycket förberedande arbete nu VaraFrisk. Testar nya kombinationer. Jag tänker att du har en stor utmaning i att se positivt på dig själv. Du var nära mållinjen idag. I morgon korsar du den kanske. Handklovar, elller som Vinäger gjorde sitta på händerna så att hon inte kunde ta bilnycklarna, eller som en annan stark kvinna härinne som skrev vad som hände och hur resonemanget gick när hon drack fast hon inte ville.
Så det finns fler kombinationer att testa. Du får upp låset till sist! Kämpa på bara!

@Tofu så bra skrivet precis så var det för mig lite grann som du beskrev det. Speciellt det där att jag höll mig undan folk från jobbet fram till lunch i fall nån skulle känna lukten. Men efter lunch tänkte jag det var nog inte så farligt och planerade min kväll återigen med vin... Ha en fin helg

Godkväll @Varafrisk! Oavsett hur dagen har varit och oavsett om du stått emot suget eller inte, så önskar jag dig en skön kväll. Hoppas du mår ok och håller oron stången. Kram

@Mrx Har läst vad du skrivit. Väljer att svara imorgon el annan dag. För jag måste låta vad du skrivit sjunka inom mig. Oavsett vad….så var det inte hjälpsamt…

De allra flesta inlägg …är inlägg som man kan ta till sig på ett positivt vis…men så kommer det ett och annat inlägg som gör att man verkligen gör att man blir upprörd…känner sig som en looser….

SÅ …igen…jag är en klok kvinna… som närmar sig de 60 åren…har ett allvarligt alkoholberoende..har läkarkontakt och kontakt m rådgivningscentrum…kommer inte kunna ta hjälp privat..pga kostnader….och jag fattar att jag behöver bli helvit…och det är mitt mål.

Men….jag har valt att fortsätta skriva fastän jag inte nått mitt mål…för jag tror att det är viktigt…för jag tänker att man ska kunna skriva här oavsett vad.

Så min största önskan är att ni förstår…att jag förstår…jag förstår konsekvenser…det handlar inte om det….utan det handlar om beroendet🥲

Du ska fortsätta skriva @Varafrisk. Det är detta forum till för. Det är så synd att du inte kan ta antabus. Det hjälpte ju dig. Det måste finnas något som kan hjälpa dig. Hypnos, kan man få det? Jag vet inte.
Hoppas du får en skön lördag.
Kram❤️

@Varafrisk Godmorgon! Jag känner mig lite tjatig, men tänkte bara åter be dig att överväga 12-stegsprogrammet i någon form. Du kan ringa AA:s jourtelefon och/eller vara med på introduktionsmöte online bara för att veta mer. Du kan använda ett nick och du behöver inte ha din kamera på.

Det som @Tofu, @Torn, @Andrahalvlek m fl klarar av – att bli nykter med hjälp av egen vilja och med faktametoder – är både beundransvärt och starkt.
Personligen klarade jag inte av det, och varför vi alla är så olika spelar mindre roll, målet är ju detsamma.
Egentligen kan man säga att jag kände precis tvärtom, jag insåg att jag INTE hade kapaciteten att varken med egen viljestyrka eller med hjälp av läkare och terapeuter bli helnykter. Därför kapitulerade jag, erkände mig maktlös inför alkoholen och testar nu ett annat sätt, nämligen den mossiga 12-stegsmetoden :)
Än så länge fungerar det. Jag har redan blivit en lugnare människa med mer sinnesro, även när det händer tuffa saker i livet. Det är inte enbart nykterheten som skapat harmonin, även tankesättet och handlingsprogrammet.
AA kallar det "En kraft större än dig själv." Jag vet att många ryggar tillbaka inför detta. Men du kan kalla det vad du vill. Jag ser det som en kraft större än min vanliga vilja, större än mitt ego och större än den kapacitet som jag tidigare haft tillgång till. Jag tror inte att den större kraften nödvändigtvis kommer utifrån, ser det inte som det "vanliga" religösa Gudsbegreppet. Jag känner det snarare som att det är mitt allra innersta, behoven som har tystats sedan barndomen, som plötsligt tar plats.
Jag vet att det låter flummigt, men att erkänna mig maktlös var första steget för mig. Genom att sluta kämpa blev jag nykter. Och för att bli fri från alkoholens destruktiva sidor är det värt att förutsättningslöst ge alla metoder åtminstone ett försök tänker jag.
Ha en fin lördag!