Menar lite HUR MÅR DU? HUR GÅR ALLT! Läser klart ditt inlägg o du är en riktig kämpe! 🙏🏽🥰 Men ibland vill man ställa frågan igen även om du svarat på frågan innan med inlägg 🙋🏽‍♀️🤷🏽‍♀️🙊

Menar lite HUR MÅR DU? HUR GÅR ALLT! Läser klart ditt inlägg o du är en riktig kämpe! 🙏🏽🥰 Men ibland vill man ställa frågan igen även om du svarat på frågan innan med inlägg 🙋🏽‍♀️🤷🏽‍♀️🙊

@Varafrisk skrev:"Vill verkligen klara dag tre imorgon men har inte den där ”jäklar-anamma-känslan”. Hoppas att den infinner sig imorgon."
Jag tror att långt ifrån alla har en ”jävlar anamma-känsla”. Det handlar om att identifiera när du vill dricka och varföroch då hitta strategier för att inte göra det möjligt att ta det där glaset. Som du skriver nu låter det nästan lite som att du har bestämt dig för att dricka idag för att du kände dig låg igår.
Jag kände inte nån jävlaranamma-känsla. Det var mycket ”ska jag eller ska jag inte”, ”borde inte, vill inte… pust, jag lät bli att handla. ”
Det blir lättare med tiden. Ju fler nyktra dagar desto lättare att avstå. Var stolt och nöjd efter en nykter helg nu! På morgonen är ju motivationen ofta stor. Du kan ju se till att du inte har möjlighet att handla nu i eftermiddag. Jag kan inte tänka mig att du ”behöver” dricka idag.
Kanske låten ”behöver inte dig idag” - någon använde den och du gillar ju sång.
Och tänk på vilka kliv du har tagit AA, resonera härinne. Med största sannolikhet så kommer du att må bättre utan alkohol. Det känns därför ibland lite frustrerande när du vacklar, men det är omtanken, vetskapen om att du behöver bryta mönstret och att det blir lättare med tiden och det är mitt problem att jobba med. Du behöver inte förklara och försvara.
Lycka till nu VaraFrisk! Alkohol hjälper inte till ett bättre mående långsiktigt.

Hej @uddda! Kul att du tittade in! I min tråd kan du läsa hur det går för mig dvs upp och ner. Har inte klarat någon längre tid som nykter förutom när jag tog antabus.

På tal om antabus så var det jättebra eftersom jag var nykter och inte behövde förhandla men SÅ extremt trött. Tröttare än vad jag blir av alkoholen. Nu har jag haft endast några dagar som nykter utan alkohol så jag vet ju inte hur trött man kan bli då, vet dock vänner här på forumet som berättade hur trött man kan bli.

När det gäller AA så hade jag bestämt mig för att endast lyssna. Inte synas och inte prata. Hade valt ett forum m endast kvinnor. Jag kommer ta AA som en möjlighet ett antal gånger för att se om det kan vara något för mig. Tycker om andligheten. Tycker om värmen. Det blev än mer verkligt, att jag har ett beroende. Har lite svårt för att man måste kalla sig för alkoholist för varje gång man pratar men det beror kanske på att jag ställer mig i försvar. Kanske har jag lättare att hålla verkligheten ifrån mig här på forumet. Kanske inser jag mer sanningen när AA hamnade hemma i mitt sovrum. Kanske är det här vad jag behöver.

Kvinnor som har betytt/betyder mycket för mig är bla Eva Dahlgren, Marie Fredriksson, Maria Lundqvist, Lill Lindfors. Männen är bla Peter LeMarc, Tomas Ledin, Magnus Carlsson fr Weeping Willows, Ola Salo.

Plan ett är att åka direkt från jobbet och hem…plan två en promenad….plan tre att vakna en tisdag utan att ha druckit något på måndagen.

Idag är det 35 år sedan min man och jag träffades på dans i en Folkets park….och på den vägen är det❤️❤️

Ha en fin måndag☀️🌺

Tack @Sisyfos! Ditt inlägg kom nog när jag skrev mitt. Den ena hjärnhalvan bestämde precis som du skrev att den ville dricka idag och den är stark. Å jag tänker att det är som du skriver…inget jävlaranamma utan ganska…tja typ beige känsla…hoppas på en bra dag på jobbet …och för att förtydliga jag är en del i att den blir bra…hoppas på en mer lila el chockrosa färg när jag åker hem fr jobbet🌺

Grattis till 35 år @Varafrisk ❤️
Du klarar dagen idag!
För att inte lockas att handla, kan du inte be din man handla mat så att du kan åka direkt hem?
Kram
🥰

Godmorgon @Varafrisk
Jag tror på dig, du klarar den här dagen oxå!
Känner igen mig i mycket du skriver. Att man är trött, irrriterad, beige känsla, inget riktigt GO. Men jag tror att det går över, vi måste tro på att det går över. Så kämpa på, du gör det bra!
Grattis till era 35 år med, det är stort!
🤗

Jag föll…kan ju skylla på att det är årsdagen då jag träffade min man men det är en bortförklaring. Precis som du skrev @Sisyfos så kom tanken igår…då hade jag nog redan bestämt mig.

Jag kan ha hur många planer som helst men viljan kommer fortfarande inifrån mig själv. Viljan finns men det var det där med bakdörrar…

Ibland när jag skriver här och verkar så fruktansvärt säker på att nästa nyktra dag kommer…så gör jag det ibland utifrån att vara duktig flicka.

Jag tror på riktigt att AA-online kan vara ngt för mig…att få en sponsor…

Ibland förstår jag mig verkligen inte på mig själv…för mycket romantisering och för mycket flykt.

Kram🌺

@Varafrisk prova AA.
Tillslut kommer du hitta det som funkar för dig💖
Aldrig ge upp!

Grattis till 35 år för dig och maken 😊

Kram

@Varafrisk skrev:"Ibland förstår jag mig verkligen inte på mig själv…för mycket romantisering och för mycket flykt."
Jag känner verkligen igen det där, men romantiseringen hade jag inte kvar tillslut heller.
Blir ju lite sugen på att få en förklaring till varför du vill dricka. Du skriver varför du inte vill, men varför dricker du? Varför vill du dricka? Du behöver ju inte svara på det här heller. Jag hade ju den diskussionen med min syster, där jag visste att jag inte borde dricka, inte ville dricka men ändå inte ville ge upp det helt. Det var extremt svårt att förklara varför det var nödvändigt att ha dörren öppen. Varför jag trots allt jag visste ändå tyckte att jag skulle dricka…. Hmmmm, ja, det gick ju inte att förklara.
Det går inte att argumentera för varför man ska dricka - eller kan du det VaraFrisk?
Jag tror att du kommer att landa i ett beslut. Kanske som du skriver är AA det du behöver. Jag tänker att du har samlat tankar, erfarenheter. Du har kommit hit kanske lite tidigare i processen än vissa av oss andra och beskriver de där stegen som flera av oss har tragglat med när vi visste att vi borde dra ner, sluta men ändå inte kom till skott. Men snart så, VaraFrisk.
Grattis till årsdagen!

@Varafrisk ja, jag har provat några möten. Ofta så passar inte tiden mig men jag ska verkligen försöka ge mig den tiden för nykterheten måste komma först.
Tycker det verkar vara en fin gemenskap 😊.
Kram

Godmorgon!

Nu är jag lite bekväm…jag vill gratulera mina vänner i Det vidare livet t 20 månader🎉 Även om jag inte ingår där så fanns vi med på samma stig fr början. Läser inläggen. Vissa inlägg tar jag till mig lite mer som när man beskriver hur livet var m alkohol och hur livet är nu när det inte är en kamp varje dag. Fast det ändå är olika.

Jag undrar hur det skulle vara att gå vidare…får man vara under rubriken Det vidare livet fastän man inte blivit nykter. Det finns ju några som har varit nyktra väldigt länge ..många många år men ändå är kvar här där jag befinner mig…ja, vi får se…

Ja du @ Sisyfos… varför dricker jag?? Det är en bra fråga. Att säga att jag är beroende känns som ett för enkelt svar…men det är en jättebra fråga…jag tar med mig den…gör den mer levande i mitt liv.

Måste äta upp yoghurten, dricka mitt te, fixa mig och därefter iväg t jobbet.

Kram🌺

@Varafrisk självklart kan du komma över till vår sida. Finns inga regler kring det. Rubriken kan man se som en riktlinje men den förhåller man sig till precis som man vill tycker jag. Skulle det kännas bra för dig tycker jag du kommer över på en gång. Fundera på om du vill behålla tråden eller börja på ny kula. Dag två har du ju uppnått många gånger nu så kanske dags för en ny rubrik?

Kram!

Tänker också att man kan skriva där det känns rätt. Tidigare var det aldrig något liv i det vidare livet. Det är trevligt att det är det nu, samtidigt så blir det kanske lite slagsida åt de som har lyckats ta sig ur. Vi är många nu. Och där i början med de stapplande stegen behöver man kanske en gemenskap, förståelse för att det inte är helt lätt. Innan jag började skriva härinne kunde jag vara gruvligt avundsjuk på de som det gick sådär lätt för. Jag vågade inte börja skriva förrän jag visste att det skulle funka. Tror att många har gjort försök att lägga av innan de tar steget. Men byt du VaraFrisk om du vill. Passa på att stänga dörren också då. Nån gång går den igen.
Varför man dricker? Ja AA och Alkispodden talar väl om maktlösheten inför alkoholen.. Där är jag inte med riktigt, men det finns tillfällen när jag har upplevt att jag inte bestämmer själv. För mig skaver det dock alldeles för mycket att säga maktlös för som jag upplever det kan jag göra mycket för att inte hamna där alkoholen tycks vara en bra lösning. Jag kan också bestämma att jag inte gör det möjligt att dricka. Men som sagt tror jag att beroendet ser olika ut och att vissa snabbt hamnar där de inte längre bestämmer själva. Det är det som är lurigt, man behöver veta hur ens egen hjärna funkar och vad man dricker på. Sen tror jag att det ändras över tid, kanske även med ålder och givetvis med alkoholkonsumtionen i sig.
En riktig skitdrog är det.

När jag var uppkopplad t AA i söndags berättade en kvinnorna att hon läste AA’s bok på originalspråket dvs engelska. Hon tyckte att det var bättre. Hon hade varit med länge och läste den på svenska först. Hon tyckte att alla ord inte riktigt hade fått samma betydelse på svenska. Maktlöshet kommer från powerless, som hon översatte t kraftlöshet. Dvs man använder alkoholen som en kraft. Vill förtydliga att detta är inte mina ord utan den kvinnans ord.

På mötet i söndags fanns de med som hade varit nyktra 20 år, 8 år, 8 månader, 6 månader. Och fastän jag bara hade varit nykter i två dagar så fick jag vara med, det kändes skönt.

Kram

@Varafrisk vad skönt att du tyckte det kändes skönt :) Du får ju till och med vara med om du har druckit (men då får du inte dela utan "bara" lyssna), det ENDA kravet är att du vill förändra ditt drickande. Det är en av de sakerna som jag tycker är så fint med AA; aldrig dömande alltid förlåtande – så länge du har villigheten.
Angående ordet maktlöshet så förstår jag din tvekan @Sisyfos. För mig handlade om att jag inte med min egen vanliga vilja lyckades bryta mitt missbruk, trots att jag är en envis och viljestark person med hyfsad karaktär när det gäller övriga delar av livet. Jag behövde få tillgång till en annan och ny kraft (så "powerless" är faktiskt ett bra ord). Denna kraft (som AA benämner "större än dig själv" och gärna kallar för Gud) tänker jag mer på som större än mitt ego och min vanliga vilja. Kraften finns inom mig själv, men har tidigare varit dold, så jag behöver dock hitta sätt att få tillgång till den. Och där hjälper 12-stegsprogrammet mig. Låter det flummigt? :)
Kram till er alla!

@Sisyfos skrev:"AA och Alkispodden talar väl om maktlösheten inför alkoholen.. "
Jag kan känna som dig att man kan göra mycket för att inte hamna där bland alkohol. Men jag kan ta det, att jag är maktlös inför alkoholen. OM jag får för mig att ta ett glas -då blir det inte ett glas, det blir flera vilket jag inte tänkt. Då anser jag att jag är maktlös, jag bestämmer inte själv längre att ta ett glas. Då tar alkoholen över
Och jag blir både onykter och bakfull. Då visserligen oftast ” bara” helger när jag drack alkohol. Kunde även hända någon vardagkväll ibland oxå.
💕 sländan

Hade telefontid med min läkare idag. Mina levervärden var normaliserade vilket känns oerhört skönt. Men bäst att förtydliga det innebär inte att jag tänker att det är fritt fram att dricka alkohol snarare tvärtom. Läkaren kommer att ringa mig igen.

Idag fick jag ”Tänka klart” och ”The Alcohol Experiment” på posten. Grejen var att jag fick två exemplar av ” Tänka klart”. Åkte fram på stan för att returnera det ena exemplaret. Det skulle kosta över 90 kr att skicka tillbaka boken, och den kostar 126 kr. Då säger kvinnan bakom disken ( berättade att jag hade två böcker) att jag kunde ge bort den ena boken i julklapp. Ingen tokig idé men just nu vet jag ingen som kan vara i behov av ” Tänka klart”🤪😂

Godnatt 😴