@Lavendelblomman Ändå bra med mindre mängder, för mig har nån form av måttlighet funkat ett bra tag nu fram tills i fredags då jag blev alldeles för full. Skäms så fruktansvärt över den kvällen. Kanske var vad jag behövde för att ta en längre vit period.

Hoppas du har en fin måndag! 🤗

Anonym31513

@Futurista Jag tycker att jag mår bra, men jag klarar inte av att vara helvit. Å andra sidan har jag det inte som mål just nu heller och då går det ju definitivt inte. Huvudsaken för mig nu är att det inte blir för mycket eller för ofta.
Kram!

Anonym31513

Helvit vardagsvecka. Check på den! Det går tack och lov för det mesta bra för min del att inte dricka dag före arbetsdag. Nu har ena barnet börjat hänga med kompisar på helgerna, vilket gör att jag tvingas hålla mig nykter även någon fredag eller lördag då och då eftersom jag brukar köra och hämta med bil. Det känns bra, både att vara nykter och att hämta med bil så att hen kommer hem välbehållen.
Kram på er alla kämpar där ute!

@Lavendelblomman Grattis till helvit vardagsvecka! Vad skönt att kunna hämta barn i bil på helgkvällar, tryggt för er båda.

Jag är inne på min tredje helvita vardagsvecka och har dessutom en helvit helg att lägga till statistiken :-). Mitt mål är att inte dricka ensam på vardagkvällar och inte dricka by default på helgerna och om jag dricker på en helg ska det vara måttligt. Jag vill inte bli berusad och inte bakis. Mår så mycket bättre nu, sover bättre, är piggare och lugnare och har inget dåligt samvete och ingen hälsoångest.
Jag tror på vår modell!
Kram

@Lavendelblomman Heja dig! Det är verkligen befriande skönt att kunna köra bil när som helst på dygnet om man skulle behöva det. Och som tonårsförälder är det verkligen värdefullt - att barnen kan ringa och bli hämtade när som helst.

Kram 🐘

Ja, det finns olika sätt att skapa nykterhet på helgerna 😀. Som jag saknade helgvin där i början, men jag har ju fattat nu att det var för att vinet var så extremt förknippat med att det var dags att koppla av jobbet och få välbehövlig vila. Det som är jobbigt nu för dig är kanske att du har ytterligare en sak att uträtta (hämta), men för mig blev det lättare att sortera även såna saker utan vin. Tar ett tag att fatta att det sitter mycket i huvudet den där kopplingen mellan helgavkopplimg och vin.

Anonym31513

@Sisyfos skrev:"Tar ett tag att fatta att det sitter mycket i huvudet den där kopplingen mellan helgavkopplimg och vin." Så sant! Vanans makt är stor och gör att jag dricker slentrianmässigt på helgen. Om jag inte vet att jag ska köra bil, för då håller jag mig nykter. I morgon drar en ny arbetsvecka igång och det innebär ett antal vita dagar för min del. Så skönt! När jag började skriva här för ca ett år sedan så klarade jag inte av att vara nykter mer än en dag i sträck. Där vill jag aldrig mer hamna.

Anonym31513

I måndags handlade TV-programmet "Fråga doktorn" om alkohol och beroende. De sa att det kommit en ny studie som bekräftar sambandet mellan cancer och även små mängder alkohol. Det ska jag ha i åtanke, faktanörd som jag är. Hoppas att det kan bli ytterligare en motivationsfaktor till att dricka mindre.

Anonym31513

Känner mig lite nere utan att jag förstår varför. Det har blivit en del vin, både fredag och lördag. Inga mängder, men ändå. Det skrämmer mig att jag har så svårt att vara utan alkohol på helgerna.
Jag har fått det mycket mindre stressigt på jobbet, men det tar tid för min sönderstressade hjärna att återhämta sig. Jag är fortfarande glömsk, gör fel och känner mig ofta förvirrad. Alkohol är det sista en hjärna i det skicket behöver.
Jag vill köra en alkoholfri månad igen, men behöver er hjälp. Pepp mottages tacksamt!
Kram!

@Lavendelblomman ibland känner man sig nere utan veta varför. Det kan vara alkoholens fel men det kan även vara något annat. Även om jag inte lyckas så bra på att vara alkoholfri så är jag bra på peppa. Men vi kämpar på vet’ja👍🏻

Kram🥰

Ibland är det lätt att intala sig att om man har dragit ner så pass mycket att man bara håller det till helgerna så är det rätt ok. Jag kände nog så. Jag hamnade under gränsen för riskbruk under långa perioder. Men jag tror som du skriver att en del av nedstämdhet och dåligt mående har att göra med alkoholen och det är bättre om du kopplar av med något annat till helgen.
Å så min käpphäst… järn, vitaminer, mineraler och hormoner som också påverkar måendet. Jag hade nog inte hamnat i ett missbruk om jag inte haft jörnbrist, men när man dricker så skyller man allt på alkohol. Alkoholen i sig förstör nog också upptaget av en del näringsämnen så det blir en ond cirkel. Gå till läkare med trötthet eller köp prover så du vet.
På nåt sätt trodde jag alkohol var nödvändigt, men det går utmärkt utan. Lycka till!

@Lavendelblomman skrev:" I morgon drar en ny arbetsvecka igång och det innebär ett antal vita dagar för min del. Så skönt! "

Precis så känner jag också numera: Att det är skönt att slippa, att vardagar är vita by default. Att jag inte har något sug. Och framför allt, att avstressningen inte är kopplad till alkohol. Så skönt att du har kommit dit, du också. Det är ett stort steg!

Men du har haft svårare att göra det frikopplingen på helgerna. Det vore nog bra med en vit månad, och då, framför allt, hitta nya sätt att koppla av på på helgerna, som inte innebär att dricka vin.

Jag tänker också på hälsoaspekten, att det är skönt att ta hand om sig, veta att kroppen mår bättre. Och även själen. Tänker att din nedstämdhet kan bero på att du har det mindre stressigt nu och nedstämdheten kan ha varit dold under stressen. Nu när du inte varvar stress med alkohol kommer känslor fram som du kanske inte släppt fram. Där är mitt råd nog bara att acceptera det just nu, inte ställa krav på att allt ska bli så tjolahoppfint och glatt på en gång. Meditera och undersök vad som kommer fram av tankar och känslor. Ge dej själv värme och omtanke, ta hand om det ömtåliga inom dig. Var snäll mot dig och din kropp.

Som du vet har jag valt måttlighetsspåret, men det innebär inte att att jag dricker varje helg. Eller varje dag under helgen. Och inte mer än två glas per tillfälle. Skulle jag inte lyckas hålla det skulle jag nog vara helvit en längre tid.

Så jag hejar på dig!
Det här fixar du!
Kram 🥰

Anonym31513

Sitter och är besviken på mig själv. De två senaste helgerna var jag nykter och det utan större problem. Jag kände inget sug alls. Det var bara skönt att "slippa" dricka. Jag hade som mål att hålla mig nykter i tre månader, minst. Men så i fredags vet jag inte vad som hände. Jag öppnade en flaska vin och drack upp hela själv. Samma sak igår kväll. Så meningslöst! Alla mina strategier för att hålla mig nykter trots tankar på att dricka var som bortblåsta. Jag ger upp alldeles för lätt. Nu har vi i alla fall inga fler vinflaskor kvar här hemma. Att åka till bolaget att handla är ju ett större steg än att bara gå till förrådet och hämta en flaska.
Usch vad det här inlägget blev deppigt, men jag tycker att man ska skriva även i motgång.
Kram på er alla kämpar där ute!

@Lavendelblomman Helt rätt. Det är kanske då man ska skriva. I motgång. Eller så ska man skriva regelbundet hela tiden, så att man ser ett mönster i sitt agerande. Misstag gör alla, huvudsaken är att man lär sig något av dem. Slå inte på dig själv, det är bara destruktivt och gynnar inte nykterhetsarbetet ett enda dugg.

Kram 🐘

För mig funkar det kanske lite som du beskriver. Tänker att det finns en anledning till att det här händer en fredagkväll. Trötthet är min stora trigger… eller kanske inte trigger, men då saknas bromsen. Kan tänka mig att det är så en fredagkväll att bromsen saknas när tanken kommer. Å sen är det kört och var inte så farligt och då kan man fortsätta på lördagen. Och det är nog för att du får en kick av alkoholen som du faktiskt fortsätter på lördagen. Vi har en beroendehjärna.
Nu är vinet slut, det är bra, för som du skriver är steget längre om du måste handla. Då kan det inte bli en stundens ingivelse. Men slå inte på dig själv nu. Nya tag! Lär av erfarenheten och bra att du skriver.

@Lavendelblomman Instämmer med @Andrahalvlek och @Sisyfos...slå inte på dig själv. Jag vet jag gör det själv....till vilken nytta? För min del blir det bara värre och så dricker jag på den känslan...Nej, heja dig...jag tänker att du har en sådan förmåga att du klättrar upp igen.

Ha en fin söndag:)