Jag har träffat många nyktra alkoholister, som blivit nyktra via AA. Och jag vill inte bli som dem! Är rädd för att bli som dem när jag slutar dricka! Mer verklighetsfrånvända, narcissistiska och tvångsmässiga människor får man leta efter!
Detta gäller såklart inte alla som går på AA! Men har haft med flera att göra, som varit SÅ fulla av sig själva, de har hybris, gudskomplex, är fixerade vid att räkna dagar och år (ägna sitt liv åt att räkna dagar, hmm, det är ju verkligen så jag vill leva - NOT!! De blir "höga" av nykterheten och allt är bara himmel och rosa moln. De har glömt var de själva varit och står och bröstar upp sig mot fortfarande-aktiva som om de vore Gud Fader själv.. Finns ett par såna här på forumet också, nämner inga namn!
Alltså, jag vill ALDRIG bli så patetisk, men jag är rädd för att jag kommer bli så så fort jag har varit nykter i några dagar bara! Att jag kommer tappa verkligheten och tro att livet är himmelriket bara för att jag inte dricker (vilket det inte är, man tror bara det!). En av dessa personer som har bröstat upp sig och visat på svår hybris tog återfall.. nu vågar han inte visa sig för att han skäms. Jag är även rädd för detta, att fallet blir ju högre och hårdare om man lyckas och sedan tar återfall!

Jag tror inte man ändrar personlighet gör att man blir nykter, däremot kan man bli väldigt entusiastisk över hur bra man mår som nykter och vilja dela det och förmå andra att också hitta till det välmåendet. Sen är det väl inte oväntat att en beroendepersonlighet går all in även på nykterheten.. Det kan kännas hotfullt om man själv känner sig svag och inte tror att man kommer lyckas bli nykter, men jag tror verkligen att missionerandet kommer ur en vilja att hjälpa medmänniskan. Sen kanske sättet att hjälpa inte passar en själv, man får hitta sin egen väg.

@Ostrukturerad om du så starkt ogillar den typen av människor tror jag inte du behöver oroa dig över att förvandlas till en sådan. Jag tänker att det finns olika typer av människor i alla sammanhang och då även vid dessa träffar. Alla är vi olika och hanterar saker på olika sätt. Jag har själv väldigt svårt för människor som tror de är bättre än andra och håller mig så långt ifrån dessa som jag bara kan vilket kan vara svårt ibland tex på en arbetsplats🙄 Jag tror heller inte de menar något illa utan bara vill förmedla att de mår så mycket bättre utan alkohol och att det kanske kommer ut fel och blir för mycket ibland. Eller så är det så att det är vi som fortfarande dricker som inte fattar någonting av vad det är vi missar.

Ta hand om dig🌸

@Ostrukturerad skrev:"Att jag kommer tappa verkligheten och tro att livet är himmelriket bara för att jag inte dricker (vilket det inte är, man tror bara det!)"

Vi har alla olika bakgrunder och olika bottnar när vi börjar vår nykterhet.
Jag kan mycket väl förstå att en människa som mist allt i sitt liv, och går mot sin egen
Undergång kan bli helt besatt av sin nykterhet. Det har ju räddat hen från att faktiskt dö, vilket en alkoholist gör för eller senare. För en sådan person blir ju nykterheten så mycket större, än för en person som inte fallit ända ner i djupaste botten och tappat allt i sitt liv.
Jag tror att man får vara ödmjuk och tänka att det viktigaste är ju att vi alla hittar en väg till nykterhet.
💕 sländan

@TappadIgen Visst är det? 😉 Dessa fick mig verkligen att må dåligt en period och fick mig att känna mig så som jag kände när jag var mobbad i skolan. Så jag tycker det är tufft av mig att jag poängterade att det finns folk här som verkligen varit taskiga, men utan att nämna vilka de är! 🙂

@Kennie Ja så tror jag, att många mår fantastiskt bra som nyktra. Men jag har mått ännu sämre psykiskt under mina nyktra perioder! Och det är jag också rädd för, att jag kommer må så dåligt av att inte ha något att trösta mig med/döva känslorna med, att jag går under!

Nej, jag har inte känt mig hotad av såna personer! Men fan vad de har sårat mig!! Även om deras avsikter är goda, så gör de en lik förbannat illa med sitt dömande och kritiserade! Folk som beter sig så mot mig får mig enbart att må dåligt och gör att jag blir sjukare i beroendet, inte friskare! Därför tog jag avstånd och bröt kontakten med dem.

Jag är inte rädd för själva nykterheten, bara för att misslyckas med att hålla den! Har misslyckats med det så många gånger förr! Och för varje återfall känner man sig mer och mer värdelös!

Personer som lyckats (haft turen att få rätt hjälp!) borde vara lite mer ödmjuka istället mot oss som inte lyckats hitta ett sätt än, de borde inse att de varit där vi är nu och kunna tänka sig hur det skulle känts då att bli behandlad på det sättet de behandlar oss!

@Liten tjej Tack, vad skönt att höra att jag nog inte behöver oroa mig för att jag blir på det sättet! 💟🙂
En fråga till alla här: Måste man ha koll på hur många dagar/veckor/etc man varit nykter? Jag tycker det verkar deprimerande att räkna dagar, och jag personligen skulle nog bli så "nervös" av det att jag tog återfall bara därför! Kan man inte bara vara nykter och konstatera att man är nykter? Eller är det en förutsättning för att bli frisk att man vet exakt hur länge man varit..",frisk"?

Jag tror inte heller att folk menar något illa, men vissa saker som folk säger till mig GÖR mig väldigt illa trots att jag förstår att det inte är deras avsikt! Ja, de som jag kände via AA vill förmedla så starkt hur bra de mår, att det verkligen kommer ut fel och blir för mycket! Min känsla har varit att de sett mig på mig och föraktat att jag inte är lika "duktig" som de. Sedan är det faktiskt inte ALLA som mår bättre bara för att de är nyktra! Fördelar, stolthet, visst, men vissa har beskrivit hur tungt och meningslöst allting känts när de inte ens haft alkoholen.. Detta är något som de bortser från eller inte är medvetna om, att det finns inga garantier för att jag skulle må lika bra som de gör! Och några av dem har haft privilegiet att få åka på behandlingshem och fått jättebra hjälp av att vara på avgiftning etc. Jag fick höra att jag var ansvarslös trots att jag flera gånger sökt både avgiftning och behandlingshem men fått avslag alla gånger. Kändes för j-ligt då jag inte har fått samma chanser och förutsättningar, att få höra att man är ansvarslös!

@Sländan Kan du då förstå att en sån som jag, som varit deprimerad större delen av livet, och känner att jag aldrig haft nåt liv ens, är tveksam till att sluta med det jag hittat som gör att jag står ut? Och att jag blir väldigt sårad och kränkt av deras bemötande?

@Ostrukturerad skrev:"är tveksam till att sluta med det jag hittat som gör att jag står ut? Och att jag blir väldigt sårad och kränkt av deras bemötande?"

Det kan jag absolut förstå, jag har själv druckit alkohol för att stå ut, och haft många depressioner genom livet.
Jag sa ofta att jag skulle ta ett glas ståut istället för vin. Tyvärr blev det aldrig ett glas ståut utan betydligt flera.
Det är aldrig ok att kränka eller såra någon oavsett vad det gäller.
Sedan vet inte jag hur du tolkar det jag skriver. Jag skulle aldrig medvetet skriva något som skulle såra eller kränka någon.
Det man vill är ju att försöka hjälpa någon att göra/ tänka på ett sätt som kanske kan hjälpa mottagaren. Det kan givetvis bli fel och uppfattas på olika sätt.
Om du har blivit kränk eller sårad av de jag skrev, så ber jag om ursäkt för de.
💕 sländan

@Sländan Ingen fara, du har inte skrivit något som jag uppfattar som kränkande! 🙂 Konstigt nog så är det alltid såna som du, som INTE kränker, som ber om ursäkt. Medan såna som faktiskt kränker inte brukar erkänna att de gått för långt, eller ber om ursäkt! Jag som är uppfostrad med att vara noga med vad som är OK att säga till andra och vad man inte bör säga, upphör aldrig med att förvånas över vad andra kan gå fram till mig och kläcka ur sig, eller skriva på nätet! Hur jävla grymma och okänsliga folk kan vara! Oförmåga att sätta sig in i andra människors känslor och livssituation kanske? Eller uppfostrade med att det är OK att vara lite småelak och säga vad man tycker även om det är olämpligt? Eller lite dumma i huvudet och inne i sin egen bubbla? Jag vet inte...
DU behöver iallafall inte be om ursäkt för någonting Sländan! 😃💓💟

@Andrahalvlek Man behöver ju inte vara taskig mot en aktiv för det! Eller blanda in dennes anhöriga trots att dennes anhöriga är döda! Mina anhöriga gjorde mig aldrig så illa som folk utifrån gjorde, de utifrån trodde de visste massa saker om mig fast de inte visste nånting! Mina anhöriga, när de levde, respekterade iallafall att jag var/är vuxen även om de såklart inte var glada över mitt missbruk. Känns inte så kul då när någon påstår att det var mina anhöriga som gjorde och sa sånt! Bara för att jag blev arg över att denna någon slängde en massa skit på mig i ett forum när jag var som mest svag och behövde uppmuntran, inte anklagelser & sånt. Och påstod sig veta en massa om mig, vilket många IRL också gjort. Så, du kanske borde tänka lite på andras känslor innan du går all-in nästa gång? 😏 Och inse att det inte är för alla som det är för dig, eller som du tror att det är!

Hur går det med nykterheten? Och drogerna?

@Ostrukturerad Vad skrev jag då? Jag är ledsen om du kände dig kränkt för det jag skrev, men jag tror att du misstolkade det jag skrev. Jag har verkligen aldrig ont uppsåt med det jag skriver - och jag har en enorm respekt för att alla har olika förutsättningar, och det hoppas jag framgår av det jag skriver. Jag förstår om det kan upplevas provocerande att min nyktra resa har ”gått så lätt”, men jag har också kämpat för den mer än som kanske framgår. Var och en måste få göra sin resa, men jag tror samtidigt att det är viktigt med positiva förebilder. Jag tror på positiv förstärkning. Det är min övertygelse.

Kram 🐘

@Ostrukturerad Att jag skulle ha varit taskig mot dig känns för mig helt otänkbart. Möjligen upplevde du det som att jag var taskig, och då ber jag om ursäkt för det. Det var verkligen inte min mening. Jag önskar dig verkligen allt gott och hoppas verkligen att du hittar hem i din nykterhet. Och jag ska undvika att svara dig framöver eftersom du tydligen har svårt för min attityd.

Kram 🐘