Fredag eftermiddag och helgen är på intågande. Rutinen att laga mat och öppna en flaska rödvin har varit standard i många år. Lite lagom mysigt för många år sedan som eskalerat till lite mindre mysigt på måndag morgon sista året. Men det sitter i ryggmärgen och suget/vanan gör sig påmind. Första helgen gick ju bra men tidigare har jag fallit på helg nr 2 och det vill jag inte denna gång....
Ni som varit nyktra en längre tid. När vågar man tro att suget klingat av? Individuellt kanske?

@Annja hej och tack för inlägg i min tråd😊.
Jag hoppas verkligen att denna veckan inte blir lika tung för dig.
Vi kämpar vidare en dag i taget.
Kram 💖

Snart fredag igen och jag kan konstatera att jag passerat 1 vit månad och det har gått bra. Läser en del här och alla kämpar på sin nivå. Skriver inte själv så mycket men många är superduktiga på att peppa, kommentera och flitigt uppdatera sig. Det är beundransvärt samtidigt som man jobbar med sig själv🥰
Ser framemot att inleda helgen nyktert och fortsätta så. Hoppas ni hänger med på det😊

Alltså, så bra jobbat av er!
Trevlig nykter och fin helg önskar jag er! Gör nåt fint för er själva tycker jag! Nåt gott att äta, fina blommor, trevlig musik.. vad som helst som ni mår bra av.

@Ase en dag i taget blir många dagar så småningom🙂. Bra att du fortsätter att hålla ut. Jag var främst helgdrickare så jag räknar en helg i taget 🙂

Redan nu är tankarna fylld av varningssignaler för nästa helg. Fredag aw med jobbet.....kan jag nog avstå men på lördag är vi några tjejkompisar som ska träffas. Fick följande på messenger " Hej, jag står för maten denna gång, ta bara med en flaska vin sen kan softa och snacka hela kvällen lång"
Jag undrar vad de säger om jag har med mig en flaska alkoholfritt vin?

Hej, jag förstår att det är svårt att låta bli när andra dricker, men jag tycker man kan hämta styrka i att tänka att man inte har någon skyldighet att dricka sig full bara för att andra förväntar sig det. Om det är bra vänner så vill de att du ska må bra, och om du mår bättre av alkoholfritt så respekterar de det. Själv upptäckte jag att allt jag gillar med att träffa vänner finns kvar, även med alkoholfritt i glaset. Om jag var du skulle jag tala om i förväg att jag inte dricker men gärna tar med en flaska alkoholfritt. Så behöver du förhoppningsvis inte prata mer om det under kvällen om du inte vill. God mat, samtal, skratt, allt det finns kvar även utan alkohol.

Jag har tagit med a-fritt i såna sammanhang. Det du kanske behöver vara beredd på är att bli frågad och bli bjuden på alkohol. Beroende på hur du svarar - eller vilken förklaring du har till att inte dricka kan det bli lite olika. Jag har svarat lite undvikande och då vill folk bjuda. Då får man parera det.
Min erfarenhet är att det bara är i början som det är ett ”problem”. Och egentligen tror jag mest det är ett problem för de som dricker för mycket själva. Men ha en strategi och var beredd. När man blir lite trött där på kvällen och får frågan så gäller det att ha en plan.
Aw är lätt att avstå. Det finns alkoholfritt och då märker folk inte ens. Och de flesta verkar tycka att det är sunt. För de där det är viktigt att alla dricker - där finns det mer eller mindre problem.

@Annja Hej! Jag tycker att ju fortare man ” vågar” säga som det är, desto bättre. För egen del efter ca 1 månad. Med att säga som det är innebar för min del i början att jag då helt enkelt var tydlig med att säga att jag inte drack för att jag hade märkt att jag inte mådde bra av alkohol. För varje ny person som jag fick sagt detta växte min stolthet över mig själv rejält. Viljan att dricka tynade bort, och efter ett tag var jag enbart glad för att slippa dricka. Att inte vara det minsta orolig för vad andra ev har för synpunkter är otroligt skönt och gör att jag mår hur bra som helst sedan länge.😍 ( Nykter i snart 2 år nu) Att så tidigt som möjligt bli av med skammen, och vara stolt i stället är väldigt viktigt om du frågar mig.

Faktum är att jag kan se tydligt att många tyvärr aldrig lyckas få den där stoltheten över att inte dricka. Då kommer det ligga kvar ett skav av oro och skam som faktiskt är totalt onödigt. En del väljer då att försöka traggla med att dricka ”kontrollerat ” i stället, fast de egentligen kanske innerst inne helst vill slippa dricka.

Men, jag vet ju själv hur jobbigt jag hade med detta i början. Vad skulle jag säga till andra? 😱 Därför undvek jag alla sociala aktiviteter där alkohol var inblandat den första månaden. Körde med vita lögner helt enkelt, vilket nog var bra, annars hade jag nog lätt fallit för trycket.

Om du pallar, och känner dig säker på att du inte dricker på tjejträffen så gå dit och dra en vit lögn, eller allra bäst enligt mig. Säg bara sanningen helt enkelt! Var stolt för att du inte vill förstöra din kropp med en beroendeframkallande gift. 💪

Jag våndades mycket inför första tjejmiddagen i gänget där vi annars alltid dricker mycket bubbel, men det visade sig vara lite i onödan. Jag trodde att de skulle tycka att jag var tråkig och kanske ställa sig frågande och tjata osv, men alla var direkt med på noterna och peppade och uppmuntrade. Jag tror nog att de märkt att jag druckit lite väl mycket många gånger även om de kanske inte uppfattat det som ett jättestort problem eller så. Mina bästa tips om det går är att berätta ärligt för någon innan som du litar på, så att du har lite draghjälp om du börjar vackla, men behöver inte säga till alla exakt som det är om du inte vill. Och ta med något gott alkoholfritt att dricka, jag upplever att folk blir extremt stressade av att inte kunna erbjuda något annat än kranvatten, och då kanske de ändå trugar med något ”godare”. Heja dig!

Tack @Sisyfos @Torn @Kennie @Gullranka för feedback med era tankar och egna erfarenheter. Jag har för första gången i mitt liv köpt alkoholfritt vin. På AW tänker jag inte säga något om det. Mina arbetskamrater är van vid att jag går hem tidigt ( då fick jag ju dricka mitt vin hemma i fred🙄 På tjejträffen ska jag ärligt säga som det är. Jag gör ett uppehåll för att det blev för mycket vindrickande när jag jobbade hemma under pandemin. De är gamla vänner och kommer nog förstå, kanske till och med reflektera över sitt eget vindrickande.
Trots mitt resonemang kan jag ändå känna en saknad efter att få bli rusig tillsammans med tjejerna så helt riskfritt är det inte .

@Annja skrev:"Trots mitt resonemang kan jag ändå känna en saknad efter att få bli rusig tillsammans med tjejerna så helt riskfritt är det inte .
Jag förstår hur du kan känna, men då tänker jag direkt att JAG dricker inte alkohol. Det finns inga alternativ eller fler tankar på det då. Det tråkigaste för mig är en gammal vän, som inte en gång på mina 10 mån har frågat mig hur det går, eller pushat mig på något sätt. Det känns riktigt tråkigt, men det är inget att göra något åt. Hennes problem är nog att acceptera att jag har gått vidare i mitt liv utan alkohol. Hon är i samma situation som jag var när jag slutade. Skillnaden är att hon vill absolut inte sluta med alkohol, det är nog det viktigaste i hennes liv efter barnen.
Jag tycker att det går jättebra med alkoholfri öl och cider. Jag säger att jag har slutat med alkohol, eftersom jag mår så mycket bättre då. Jag tror faktiskt att de ser de, jag är mycket gladare, öppnare och mer intresserad av andra människor nu som nykter. Jag har börjat känna mig stolt att vara nykter, jag behöver inte alkohol utan är som jag är.
Om du tycker att det är för jobbigt att säga, dra en nödlögn. När du sedan känner dig mera bekväm med din nykterhet kan du säga som du tycker känns bäst.
Kram 💕 sländan