Jag dricker för mycket, för ofta. Jag kan inte påstå att det är en dålig vana, jag har sug. Jag dricker 2-3 dagar i veckan. Jag har druckit varje helg i minst 3 år. Jag dricker allt oftare mitt i veckan. Jag blir inte alltid full men har svårt att bara dricka ett glas.

Jag vill inte sluta, bara dricka mindre. Går det? Hur gör man? Är det någon här som har fått det att funka, eller måste man sluta helt.
(Den tanken har fått mig att inte söka hjälp.)

Hej Mariell,
Klokt att ta tag i drickandet innan det eskalerar! Det blir inte bättre av sig själv, som man ibland går och hoppas på...
Jag rekommenderar dig att kontakta till exempel Riddargatan 1, de har behandlingar vars mål är kontrollerat drickande. De kan också göra en bedömning av ens egna förutsättningar om det är ett nåbart mål. Min egen högst hemmasnickrade teori är att måttligt drickande fungerar om man dels inte har tendensen att helt tappa kontrollen när man dricker och dels lyckas omarbetad sitt sätt att se på alkohol, så att den inte längre känns viktig. Vägen ditt tror jag går genom en helt nykter period där man läser på mycket om alkohol. Man behöver se igenom myten om att alkohol är det enda som ger guldkant. Lycka till med att hitta en väg som passar dig!

Tack för svar! Vet du om det finns någon motsvarighet till Riddargatan 1 i Göteborg? Jag hittade en bra artikel i Läkar Tidningen om dem, verkar intressant.
Jag siktar på min första alkoholfria helg på evigheter. Jag skall nämligen på en läkarundersökning med stor provtagning, inkl alkoholmarkörer. När man får lite smått panik av det, då inser man att man förmodligen har problem. Om jag inte fixar det så har jag verkligen problem.

@Mariell studsar in bara för att påminna om det fria vårdvalet. Du kan alltså söka dig till Riddargatan1.se även om du inte bor i Stockholm. Under pandemin har vi ju dessutom blivit så oerhört digitala så möten via skärm eller över telefon är ju inget konstigt längre för många. Skriver detta även för att jag läst om flera andra som av olika skäl undviker att söka hjälp på sin bostadsort. Det är ju himla dumt att det är så men det finns alltså alternativ!

Jag vill bara säga att det här gick ju jättebra! 👍
Inget sug, tyckte inte att det var jobbigt, lite tråkigt förstås, men helt okej.
Nästa helg blir det alkohol, helt enligt den önskan om måttlighet jag har. Jag skall träffa personer som själva dricker väldigt måttligt och jag har aldrig ballar ur i deras sällskap. Jag skall också sova borta så jag kan inte -"fylla på" när jag kommer hem, vilket naturligtvis har hänt. Rätt ofta.
Det känns bra.

Hej, hur har du det? Har du gått vidare med någon vårdkontakt? Lite draghjälp i början kan vara bra. Lätt att trilla dit, visst, men ge inte upp, lär av misstagen och gå vidare.