Han ska få en rejäl snyting....

min lilla spritdjävul nästa gång han dyker upp....

Jag började dricka tidigt i åldern 13-14 år, redan då hade jag fyllor som innebar minnesluckor och skam. Snodde en massa sprit i barskåpet. När jag var 16 började jag arbeta i krog branschen i Stockholm och hamnade på en massa AW´s vid ett tiden på natten då vi slutat jobbet, blev insläppt på det ena och det andra stället trots att jag inte hade åldern inne. Detta var på 80-talet och tydligen var inte alkohollagen i bruk vad det gäller ålder och att dricka på krogen. Under ett par år så jobbade vi och drack drinkar nätterna igenom. Hem sova - upp och jobba - festa. Livet var ett enda stort party!

Sen dess har det väl bara rullat på med mitt "partyliv" - fyllor, supa bort sandalerna, supa bort vinterskorna, dragit linor, blivit av med väskor, kreditkort, skinnjackor, ett antal nya mobiler åt helvete, tappade dyra smycken, hamnat i slagsmål på krogen, slagsmål hemma, sparkat en man i ryggen med högklackad sko i Grekland, blivit rånad när jag sov på t-banan hem, somnat på fel nattbuss och hamnade på andra sidan stan, hamnat i fyllecell på Maria Pol (fick en LOB och hamnade hos Soc med dottern), visat brösten på en innekrog i stan, nästan trillat överbord på en finlandsfärja, kissat på mig, spytt ner mig, hamnat på en strand med en okänd man i Thailand - långt åt helvete därifrån där jag bodde, satt på ägg för att koka i en kastrull och somnade så hela köket höll på att börja brinna, somnat ifrån mina barn så de inte fått mat, kört bil jävligt full - körde dessbättre bara in en bergvägg och sabbade bilen, ramlat bakåt ner för en halv rulltrappa på T- centralen, klappat till en man på första dejten, pinsamma sms, pinsamma samtal till nära och kära - denna lista kan göras väldigt lång.

Var helt nykter efter den LOB jag fick 2012. Detta höll i 2 år. Inte en droppe, jag var livrädd att förlora min dotter. Blev erbjuden hjälp men tackade nej. Fortsatte dock mitt uteliv fast då med alkoholfria drinkar - vilket gick utmärkt. Tränade och höll mig i schack, blev nästan fanatisk med att leva ett rent liv med supermat, träning, mental träning, meditation, hitta mig själv. Var då helt övertygad om att mitt beroende var över.

Tills jag hamnade en natt efter jobbet på en AW - 2014 och tog 2 öl. Endast 2 öl. Åkte sen hem och tänkte stolt - Hallelujah och Amen! Jag är botad Jag kan dricka igen. Jag kan dricka som alla andra!

Ever since, lever jag i detta igen. Jag har dock inte ett behov att dricka dagligen, känner inte något sug på flera veckor (arbetar till och med alkohol, i krogbranschen och det fungerar utmärkt) Under dessa veckor lever jag ett utmärkt liv med min dotter, träning, arbetar. Att andra människor dricker runt mig bekommer mig inte det minsta. Arbetar som sagt med event/fest/alkohol och blir bara spyfärdig på dessa berusade människor omkring mig.
När jag är i min friska period.

När jag är i min sjuka period.
Då min lilla förbannade spritdjävul tittar fram. Då sups det i 6-7 dagar och rejält. Aldrig ute på krogen längre, det vågar jag inte. Jag drar ner gardinen och stannar hemma och dricker. Till medvetslöshet (typ 1 l starksprit/dygn) Dricker och håller andan för att inte kräkas upp det. När alkoholen nått blodet så kräks jag. Sist satt jag i badet och kräktes blodklumpar. Jag var helt sönder kräkt i strupen och kunde inte äta på en vecka. Sist höll detta i 8-9 dagar. Sova - dricka - sova - kräkas - dricka - sova. Fick i mig ca 7 liter starksprit på under dessa dagar. Rent destruktivt. Denna gång har jag tagit hjälp då jag vet att snöbollen rullar på och nästa gång kommer jag dricka ihjäl mig på ett eller annat sätt. Har skrivit in mig på alkoholklinik och ska göra allt som står i min makt för att ta mig ur detta. Har också tagit mig till AA och ska på ett till möte idag. Min sista period var ett rejält uppvaknade för mig. Jag är sjuk och jag måste tillfriskna i denna sjukdom. Inte för någon annans skull utan för min egen.

Min måndagsmorgon har kommit!

Nu nykter i 16 dagar och jag tar 24 timmar i taget!

24 timmar
24 timmar
24 timmar
i taget....

However long the night is - the dawn will break

Profile picture for user mulletant

Så fint att se din hälsning Gunda och att det går bra för dig också! Varm och glad i hela kroppen blur jag av att läsa sånt!
Puss, puss till er båda ?? / mt

Profile picture for user MondayMorning

Jag blir också så varm i hela magen att det går bra, Gunda. Du är ett sådan förebild som visar att det går, oavsett om man faller och om man kämpar på så går det till slut. Och du har aldrig gett upp din kamp mot alkoholen. Det gör dig till en nykter människa idag som mår bra. Fått livet tillbaks. Samma här. Skulle aldrig någonsin vilja ha mitt gamla fylleliv tillbaks. LIvet ska levas. Inte supas bort.

Kram och hör av dig mellan varven. Inte för att jag oroar mig längre utan för att du glädjer så många med din närhet.

MM

Profile picture for user MondayMorning

på det ickeexisterande målet i detta med nykterhet. Att göra en livsresa utan mål, det finns ingen slutdestination.
Man har små delmål på vägen men var är slutmålet? Min hjärna mår bra av att kunna checka av saker och ting.
Jag kom på att jag kan har som mål att lämna jorden som en nykter person.
På min gravsten kan det stå:
Hon dog i alla fall nykter.
Med en höjd knuten hand som symbol.

Jag är knappast en ängel - men en knuten hand blir bra.

Pling och tjong

MM

Profile picture for user miss lyckad

Först grattis till er lilla guldklimp?Jag fick också en i november-18..Sen är det så härligt att se många nynyktra, andra med längre nykterhet, men att vi alla strävar mot ett gott liv?✨..Just i din tråd?Nu är våren kommen???..Vi kan kisa upp mot solen, och sola våra nyktra ansikten..Kram på er???

Profile picture for user MondayMorning

har hjälpt mig på till ett liv utan alkoholmissbruk. När det har varit jävligt så har jag tänkt.
Ett bra val till klarar jag. Bara detta. Fokus på detta viktiga vägskäl. Om jag klarar nästa val vet jag inte ...
men just detta val blir bra och då väljer jag att inte dricka.

Jag har numera en gedigen samling med bra val.
Önskar jag kunde spara dem i en kartong.

De bra vägskälen är på ett sätt minnen.
Bra minnen

MM

Profile picture for user Anders 48

Bara en liten hälsning!!! Grattis igen! Mår bra o är nykter. Har druckit en (1) öl av misstag. Ganska rolig historia. Var i Spanien på restaurang för ett par v. sedan, och frågade om de hade olika sorter med alkofri öl? (En del är rentav äckliga). "Only Heineken" svarade servitören. Ok!

Vi skålade, och ölen var f-n den godaste a-fria jag druckit! Berättade o pratade m sällskapet om det. Drack lite mer innan jag började kika på etiketten: 5%. Vanlig starköl. Inte undra på att den var god......Drack hela (33 cl) o tänkte att nu slipper jag iaf ranta runt hemma o leta efter denna alkofria Heineken.....

Så kan det gå!
Nyktra kramar från Anders?

Profile picture for user MondayMorning

Still a Sober Gansta!
Det går bra nu.
Flyter på fram som på en nykter flod....
Det bara är...

Tacksam och stolt
Snart 3 år och + 2 år mellan 2014-16 blir snart 5 helnyktra år
(dock ett 1,5 års långt återfall men det skiter jag i)

Puss o Kram

MM

Profile picture for user mulletant

när jag glömt att logga ut... dessutom är det sällan jag loggar in - och så ser jag din hälsning.
Underbart! Önskar dig en härlig sommar ??? / mt

Profile picture for user Denlillamänniskan

Tack Monday Morning för dina klockrena inlägg i forumet. Jag har läst din tråd av och till i drygt två år, och du har skrivit några riktigt bra saker.

Det ena är hur man som alkoholvän VILL dricka. Man är inte nåt oskyldigt offer som liksom bara råkar ut för överkonsumtion. Minns med all tydlighet hur du beskriver när du står på Systembolaget och ska handla. De andra köper två flaskor vin, du köper två flaskor sprit. Meningen är ju att bli full!! Du har förmågan att fånga kärnan samtidigt som du gör det med viss humor. Ibland behövs det lite humor när man ska närma sig punkter som bränns.

Den andra saken du beskrivit väldigt bra är hur man försöker lura sig själv, och hur förvånansvärt bra det går. Hjärnan kopplas ur för en stund och PLOPP så har man glaset i sin hand.

Dina och några andra medlemmars inlägg, har gjort det lättare för mig att ta steget till nykterhet. Genom era inlägg har jag haft lättare att förstå mig själv, och det har minskat min känsla av ensamhet och misslyckande. Era inlägg har förkortat mitt drickande, och det är jag väldigt tacksam för.

Jag önskar dig en fin dag och att du orkar vara här ett litet tag till
Varnaste vårhälsningar

Profile picture for user Sisyfos

Ja, det är bra jobbat MM. Tror att vi måste fokusera på det som är bra iställlet för att gräva ner oss i det som har hänt. Och som alla härinne beskriver: din brutala ärlighet i den här tråden är guld värd. Det sätttet att dricka var fullständigt främmande för mig för några år sedan, men nåt har hänt. Tillsammmans kan vi kanske utröna vad, när och hur. Nu menar jag inte att du ska ge dig på det igen, du har gett tillräckligt med nycklar i din ärlighet hör! Lycka till med allt!

Mic, 62 dagar... och planer för helgen. Sluta nu så är helgen inte körd. Och förlåt dig själv? Skulle vilja fråga dig vad som hände innan: sömnen hur har den varit? Stress? Många bolllar i luften? Återhämtning? Eftersom jag har fått liknande problematik skulle jag verkligen vilja att vi undersöker tillsammans. Tror att mina förklaringar ligger i orden ovan och att toleransen mot detta minskat, särskilt när sömnen inte funkar. Unna dig själv att vara stolt över 62 dagar. Ett återfall är en lärdom.

Profile picture for user Ikaros

Hej MM och gratulerar till barnbarnet. Det är fantastiskt att få en sådan gåva. Rätt som det är finns hen där, en alldeles ny människa som bär generna vidare.
Jag har inte skrivit på ett tag eftersom jag haft en relativt djup depression som jag nu börjar ta mig ur. Ingen alkohol dock vilket jag är stolt över och delvis tillskriver Dig och flera andra här på forumet. Ni bidrog tillsammans med andra till att jag i de mörkaste stunderna inte tog till det som är farligast av allt för mig. Om jag druckit då hade jag nog inte levt nu.
Framöver planerar jag att vara aktiv på forumet med egen tråd.
Med varma hälsningar
Ikaros

Profile picture for user mulletant

Fint att läsa att du är på gång och att du tagit dig igenom en depression utan att söka tröst i alkoholen! Ser fram emot att få följa dig igen!
Med vänlig hälsning/ mt

Profile picture for user Ler

M.M.... Snart 5 nyktra år .. ? .. Lycka ? Jag följer dig hack i häl .. Har fått livet tillbaka .. Såå tacksam ?

Profile picture for user MondayMorning

Funderade igår på när jag gick förbi en uteservering med packade människor. På eftermiddagen.
Jag tänkte hur kan de sitta kl 14.00 och dricka öl? Är de inte kloka?
Påminde mig snabbt om att jag satt helspattig kl 11.00 många gånger men det har min lilla hjärna glömt....

Kunde förnimma den vidriga kvalmiga bakfyllan, skummet i munnen, magen som inte vill ha mer, hjärnan som skrek efter mer, drivet efter mer...
Jag är aldrig ens sugen längre på att dricka.
Ångesten över alkohol. Bara ångest. Bara ångest....

Så nu tar jag en latte och sätter mig i det molniga Stockholm och struntar i att tänka på ångest-alkohol.
Lägger energin på bra saker istället

Kram Alla fina bra människor

MM

Profile picture for user Pi31415

för hälsningen i en annan tråd.

Nej inlägget var inte en mattelektion för allmänheten, utan för att visa att ett inlägg tidigare i den tråden var felaktigt.

Vill också passa på att gratta dig till snart 3 år. Det är härligt när man får distans till hemskheterna man gått i genom p.g.a. alkoholen och beroendet.
Vi har ju samma typ av beroende du och jag, så för oss innebar ibland perioderna med alkohol nära livshotande tillstånd. Och dit vill man inte tillbaka.
Jag drabbas inte heller av sug längre, det var långt över 2 år sedan. Däremot minnesbilder i vissa situationer och sammanhang, liknande som du fick när du gick förbi uteserveringen. Och de behövs för att man ska påminna sig om vad man aldrig vill tillbaka till.

Låt sista glaset bakom oss vara urdrucket och krossat, och första glaset framför oss för evigt stå orört!

Stor varm kram tillbaka, och hoppas du får en fin sommar MondayM!

Profile picture for user MondayMorning

Det kommer. Du är på väg dit. Det är inte spikrakt. Min väg har INTE vart spikrak till att känna så - att nu är det fan nog. Jag HAR flackat, trillat, rest mig upp, trillat igen, försökt, haft många nyktra månader mellan varven men trillat dit. Det är ju bara att jag inte skrev här då så ni har inte läst den resan. Jag har gjort precis som du. Upp, ner, backat, framåt, bakåt, upp, ner igen, bromsa, gasa, turbo - platt fall. Jag har vart där men kom till en punkt när jag inte orkade ha det så mer. Till slut fattar man att det kommer inte att funka, aldrig någonsin. Då ger man upp.....

Kram

MM

Profile picture for user MondayMorning

Jag får känslor som ger mig förnimmelser. Ljuset ute just nu ger mig känslan av berusning på eftermiddagen. Hem från krogen - sova - vakna - folk som lever ett liv utanför - abstinens - svettig - ångest. Det blir inte en tanke mer en känsla. Jag kan nästan känna mig onykter av det och då kommer ångest. Jag kan känna bakfyllan det ljumna äckliga.... ahh nu burrar jag. Yuck .

Kram

Profile picture for user miss lyckad

Vill önska dig en fin sommar..Det är så härligt med dig, för det känns alltid så äkta och energiskt att läsa det du skriver..Ha det gott..Sommarkram?

Profile picture for user MondayMorning

sommarkramar och varma tankar gör mig glad. Då blir jag varm i hela kroppen.
Jag klarade alla prövningar förra sommaren utan att ta ett återfall....
Det var övermäktigt jobbig men jag ser det positiva i nästan allt (försöker iallafall)
Jag gick stark ur de kriserna. Kommer dock aldrig förstå hur jag fixade det.
Vart fick jag den kraften ifrån när hela livet togs ifrån mig?

Kram

MM

Profile picture for user MondayMorning

Man går in i en livskris. Överlever. Går ur krisen. Lite starkare.
Växa som vuxen kanske.....
Dottern och jag ses ibland och det funkar bra trots allt. Vi undviker att prata om det.
Men den magin som vi har haft - mamma och dotter - den är borta.
Min bästa vän är borta.

I skrivande stund så tog jag en break från att fixa i det som var hennes rum.
Jepp gör ont men livet går vidare.

Kram alla

MM

Profile picture for user MondayMorning

Leonard Cohen sjunger: "There is a crack in everything, thats how the lights gets in"

Det finns det som är trasigt och som aldrig kan bli helt igen
men det är först när verkligheten spricker och vi är brustna
som ljuset kan leta sig in.

Kanske är det därför livet måste gå sönder gång på gång?

Profile picture for user Denlillamänniskan

Det var ett riktigt fint citat av Leonard Cohen, MM.
Jag känner ibland som du: att livet går sönder. Men det känns tröstande att tänka att det är så ljuset kommer in.
Det är kanske därför man överlever. Hoppas att du känner dig lite bättre nu.

Sen önskar jag också allt bra till dig, Mic, att du ska fortsätta känna hopp och fortsätta din väg.

Profile picture for user mulletant

Ja det är fint det där med the crack in everything. Det finns en lagningskonst som heter Kintsugi (tror det är rätt så) där man lagar sprickor med guld. Det lagade blir vackrare än innan när det var oskadat. Och så tänker jag på Brene Brown som skriver och talar om modet att vara sårbar. Det är fint att vara människa - sårbar, felbar och ofullkomlig - med människor som du. Sommarkram / mt

Profile picture for user IronWill

I min crack komme inget ljus in i alla fall tack gode gud. Alldeles för många män som står hukade över grejjer och ljus kommer in i cracks där det inte borde.

Men hur som helst, ha en bra sommar och vi hade väl fått skapa en crack om de inte släppt in oss till slut på senaste träffen. Nu vet jag inte hur mycket ljus vi hade med oss men en del får jag hoppas.

Kram på dig!
(Jag är lite hövstabil mentalt så mina inlägg är lite underliga ft. märker jag i efterhand)

Profile picture for user MondayMorning

Jo jag vet, jag kommer ihåg hur jag mådde. Och det fanns bara en väg och det var uppåt. Eller supa ner sig och dö.
Jag ville nog helt enkelt inte dö. En tatuering kom till för att jag aldrig ska glömma. På handleden. Jag tittar på den och minns....
Jag var i ett halt djupt hål med djävulen stirrandes på mig. Det är sant. Jag så honom i ögonen. Delirium kallas det. Alkoholpsykos.
För mig var det verkligt.

Ett tips kan vara att skriva härinne INNAN du dricker - så kan andra hjälpa dig att stoppa.
Kanske AA på orten där du bor?

Hoppas du tar dig ur din period snart.
Och att det blir din sista.

MM

Profile picture for user MondayMorning

Tips på tatueringstext:
Capitulate!
I have surrendered!
I give up!

Ge bara upp. Du kan inte dricka alkohol.
PUNKT!

:D

MM

Profile picture for user Denlillamänniskan

Ja, varför sprattlar man runt i nätet, istället för att bara ge upp och spurtigt simma vidare? Vad är det för hopp man försöker vidmakthålla?
För mig var det här en mycket bra tanke. Lättnaden kändes direkt. Märkligt.

Jag är glad att du finns här och klarar ut sånt som kan kännas så svårt och komplicerat, när tankar på alkohol kommer. För mig är det dock fortfarande en process att ta mig igenom i mitt försök att dricka måttligt. Men jag ska ha det här med mig, för det är det jag kommer att behöva ta ställning till när mina tre månader av "dricka måttligt" är över. Är det dags att bara andas ut och ge upp då?

Tack för att du inte ger upp att hjälpa oss!!

Profile picture for user Denlillamänniskan

Jag önskar dig också en fin midsommar! Släpp inte tampen nu. Men ge dig själv tillbaka all den ansträngning och kraft som alkoholen tar ifrån dig. MM har rätt. Ge upp och gör reträtt innan det här fältslaget mot alkoholen skadar dig alltför mycket.

Profile picture for user MondayMorning

Ekvationen är inte svår.
En drogberoende kan inte ta en halv tablett.
En rökare kan inte ta en halv cigg.
En alkoholist kan inte dricka ett halvt glas vin.
Tar man aldrig det första glaset är man alltid safe.
Problemet ligger i att undvika det första glaset.
Vägen att komma till den insikten ser olika ut och tar olika lång tid.

Men att försöka gång på gång är egentligen bortkastad tid.
Ju fortare man tar det till sig desto snabbare kommer man ur
sin fotboja. Man tillfrisknar och när man gör det så förändras
hjärnan långsamt. Insikter. Känslor. Hjärnan mognar.

Nykterhet kommer dock inte gratis som en skänk från ovan.
Det är ett kämpande. Man får slåss med näbbar och klor
men är man beredd att göra det så går det.

Jag är alltid bara ett glas ifrån. Som alla andra med ett
beroende. Det där glaset är liv eller död för mig.

Tanken kan komma hos mig med. Efter 3 år. Man går inte
fri. Tanken är dock inte farlig. Det blir farlig om jag sätter
in den i praktiken.

Det är så jag behåller min nykterhet.
Ett högt. Nej tack - jag kan inte dricka alkohol.
Alltid. Jag resonerar inte med mig själv om det
kanske skulle gå. Resonerandet öppnar dörren på
glänt och öppnar jag den halvöppen är jag i riskzonen
direkt.

Tvivlet får alltså aldrig släppas fram.

Det är ett Nej tack som gäller i alla lägen.
Skit samma om det är semester, fest, tristess, fredag,
becksvart i livet, cancerbesked, happy days, kryssning, AW, personalfest,
dating.

Det är nej tack.
Jag kan inte dricka.
Enkelt? :)

Profile picture for user MondayMorning

"Hello Världen - Jag tog ett megaåterfall. Underbara morgon. Vad bra jag mår".

Livet är ju knappast på topp efter ett återfall ..........

En tanke som jag har använt när jag har vart i riskzonen är att jag har frågat mig själv.
Hur vill jag må imorgon när jag vaknar?

Pigg och med klart huvud - och utan ångest.
eller
Huvudvärk, dödsångest o alkoplufsig.

Den där bakfylleångesten kan jag ge min högra fot för att få slippa.

Om nu någon skulle vilja ha min högra fot...
;)

Profile picture for user santorini

Som svar på av MondayMorning

Tanken kan komma. Även efter 7 år kan tanken komma. Idag fick jag en flaska rosevin. Så härlig färg. Min sommarfavorit. 13% alkohol, ja jag tittade efter. Midsommar imorron. Sol och härligt. Jag tog emot flaskan, ingen risk att jag dricker. Vi har vin hemma, maken dricker och det är inga problem för mej. Men ändå. Idag flimrade tanken förbi. Tänk om. En gång är ingen gång. Ett glas är inte farligt. Men det har jag testat så jag vet. Precis som du säger. Vägen till den insikten var lång men nu sitter den. Tvivlet får aldrig släppa. Vinet gömmer jag tills jag får gäster.
Trevlig nykter midsommar önskar jag er alla!
Och du MM, du är så stark och klok. All respekt till dej.

Profile picture for user MondayMorning

Tusen Tack. Detsamma till dig. Varm midsommar kram.

Jag tror knepet är att ha det ständigt glasklart, aldrig tvivla.
Jag märker så fort den tanken kommer och jag släpper in den - så börjar den
gro direkt. Det är det som är den "lilla djävulen" Det börjar tjattra och förhandlas direkt om
tanken får sitt fäste. Den där bakdörren måste vara låst och utan nyckel.

Samma här - hyr ut min dotters rum per natt (airbnb) och där stod 2 tyska starköl
igår som tack. Jadå tanken kom direkt. Kall öl. Ingen skulle märka.

Men jag vet att de där två ölen leder till att jag står på systemet inom en kvart.
Vill jag stå på systemet om en kvart med ångest?
Nej det vill jag inte och då får jag inte gå till handling.

Ha en fin nykter och medveten sommar

Kram

MM

Profile picture for user miss lyckad

Önskar jag dig MM..Det är så skönt att läsa när det går bra för dig..Som du säger, livet kan verkligen vara riktigt tufft emellanåt..Men inte fasen hjälper det att dricka..Tvärtom, det gör livet ännu värre..Kram på dig?

Profile picture for user MondayMorning

Nej det är sant, problemen vi stöter på blir inte bättre av alkohol.
Glad att du och jag fortfarande klarar av vår nykterhet. Din
styrka ger mig styrka. Du är fortfarande min "rygg" ..
Så är det.

Kram

MM

Profile picture for user MondayMorning

Tänkte på dig inatt, hur du har gått från aktiv till passiv i ditt eget beroende men samtidigt
fortfarande är nära en anhörig som är aktiv. Jag förstår att du hittar styrka och kan hjälpa
andra på anhörig sidan. Önskar att du slapp detta och kunde få leva i harmoni och med
lugn o ro.

Kram och fin midsommar kloka du

MM

Profile picture for user Denlillamänniskan

Med Linneskjorta och balla glajor...... och en packe nödraketer och gråten bakom solbrännan. Jag har sånt medlidande med dig och hoppas att du tar den där tatueringen snart. Det är du sannerligen värd!!

Sänder lite tröst, lite förståelse och dessutom uppskattning för en fin och ärlig text.

Profile picture for user MondayMorning

Ett rum hyrs ut på airbnb - jag har 2 st lgh som ligger bredvid varandra.
1:an hyrs numera ut och ni som känner mig vet varför. Perfekt att hyra
ut då det är helt ostört och privat.

Men gång på gång så ställer gäster alkohol som tack. När jag kommer in och ska städa
så hittar jag som förra sommaren - 1 liter Rom som jag storgråtandes hällde ut.
Sen har det stått nån Cava - inte intressant. Sen för ett par veckor sen 4 Berlin-ipa.
Dessa gav jag bort snabbt till en vän som INTE har A-problem. Öl är farligt för mig.
Det och starksprit kan hinkas fort och rejält.

Det har vart lite positiva tankar på alkohol de sista dagarna. Lite sådär... Gå ut och ta en öl-känsla.
Hänga som en annan hipster i Lasse i parken på vackra Södermalm o lyssna på lite bra bra musik och ta en öl.

Inatt har ett Polskt par bott i rummet och när jag kom hem nu så står det en polsk spritflaska på
bordet med en tack-lapp. Tack tack så mycket.

Jag erkänner jag har kollat procenten och min hjärna hann tänka att det kanske är ett
körsbärsvin, inte så hög procent. Men nä rå tur var det - för hade det inte vart så hög alko procent
hade jag kunnat tänka att jag inte blir stupfull. Jag kan dricka den. Fattar nu att det är
vodka med körsbärssmak. Då blev jag mer eftertänksam....

Jag öppnade för att lukta. Här tänkte jag: Ja alltså jag är ju bara en nyfiken bartender. Jag ska
bara lukta....

Ja nu är det fredagskväll och jag sitter här med en öppnad "Cherry Soplica"
Fast jag har bara luktat på den.
Just nu sitter jag och stirrar på den - förbannad är jag. Jag tappade humöret.

Jävla Soplica.

Profile picture for user MondayMorning

Aaaa Den ska ut - jag måste satsa lite bara.
Det tar emot.

Vad exakt är det i hjärnan som gör att man helt plötsligt tror att
- Ja men nu funkar det nog?

Det är som att man inte känner sin egen
hjärna. Den är liksom främmande och pratar
sitt eget språk.

Profile picture for user Femina

Det är beroendet som pratar. En massa hjärnsignaler som blivit omprogrammerade, signalsubstanser, hormoner och mer därtill i en oändlig symbios som tyvärr hamnat i obalans och försöker hitta ett nytt kompass. Men det kompassen funkar inte utan visar oss åt helt fel håll... Det är då vi måste inse att vi blivit "sjuka" och vi behöver ta hjälp av varandra och Gud att ställa om vårt kompass mot rätt riktning igen. Det går att lyckas om vi dessutom litar på de erfarenheter som de som gått före oss redan funnit. Vi behöver inte själva uppfinna hjulet på nytt! ?

Profile picture for user mulletant

så kände jag starkt just nu att jag vill och ska skicka dig en hel svärm av kärlek ❤️??‍♂️❤️??‍♀️❤️
Varmaste kramen / mt

Profile picture for user mulletant

Tittar med oro efter ett avtryck från dig. Hoppas att du bara har fullt upp med att ägna dig åt livet. Så där som du brukar berätta att du gör.
Varmaste kramen ❤️ och allt det bästa ?, från mej till dej / mt

Profile picture for user mulletant

och jag väntar med en känsla av oro på ett livstecken från dig! Hoppas innerligt att du lever på i full fart och ägnar dig åt sånt du mår bra av. Motbilden vill jag inte tänka på. Kram var du än är och allt gott / mt (som var i Katarina i söndags)

Profile picture for user MondayMorning

Jag lever och med (snart) 3 års nykterhet i ryggan. Om 2 veckor.
Känner nog bara att jag inte tillför något på forumet längre..
Oroa dig inte - jag är en katt som alltid landar på fötterna.

Kram Fina Du.

MM

Profile picture for user mulletant

Härligt att du bevarat din nykterhet! Det lät lite risky när du stod där med flaskan... och sen blev det tyst. Så skönt att veta att du befinner dig... väl hoppas jag. Framförallt i livet?
Du har tillfört mycket här och lämnat avtryck, djupa avtryck, hos många. Som hos mig. Jag önskar dig och dem som finns nära ditt hjärta allt det bästa. Tack för att jag fått följa dig en bit på vägen.
Kram Fina Du❤️ / mt

Profile picture for user MondayMorning

Det kanske är lite så att man måste släppa till slut. Se sig själv som nykter och inte se tillbaks så mycket.
Man bara ÄR nykter, inga konstigheter med det. Flaskan + 2 flaskor som tillkommit står kvar på hyllan.
Jag vet att inte borde står där men jag tänker inte ens på dom. Ger bort dessa vid tillfälle.

Kanske ett sätt att skaffa mig kontroll.
Här är det jag som bestämmer och inte alkoholen.
Eller så glömde jag bara bort situationen - det försvann ur mitt huvud.

Puss o Kram

MM

ps tänker på dig varje gång jag är vid Katarina och kommer alltid att göra - det är "vår" plats.
Var också där häromdagen

Profile picture for user Ikaros

Hej vännen!
Jag ser att vi varit nyktra ( jag räknar så..) i 3 hela år. Tre år sedan jag åkte ambulans och Du kämpade med djävulen. Det senaste året har varit tungt för mig vilket jag kommer att skriva om men trots det har jag avhållit mig från alkohol. På något sätt känns det som om alkoholen håller på att tappa greppet om mig. MEN osvuret är bäst.
kramar
Ikaros

Profile picture for user MondayMorning

Mulletant, Pi och Ikaros. Tusen tack fina människor.
Och STORT grattis till dig med idag Ikaros. Vi har 6 nyktra år ihop då.
Grymt bra jobbat av oss.

Jag har haft både tunga situationer och upplyftande men jag tänker att inget, absolut inget blir bättre om jag dricker. Det gör de
jobbiga situationerna mer jobbiga.

Jag funderar inte så mycket på att jag är nykter längre, det är en självklarhet. Man ska aldrig säga ordet aldrig men tror att jag skulle våga säga "aldrig mer" om alkoholen.

Den dagen jag inte vill leva längre - den dagen kommer förmodligen inte - ja då kan jag säkert gå inför att dricka ihjäl mig men då kan det inte stå att "hon dog nykter" på gravstenen. Och det har jag ju bestämt.

Hoppas på din nya tråd snart så vi får ta del av ditt liv igen.

Varma kramar till alla

MM

Profile picture for user Ler

M.M.. Är inne o läser ikapp .. Här kommer stort Grattis även från mig till dig och Ikaros .. 3 år och 1 månad idag ? Varm kram tillbaka .. Lerigen ?

Profile picture for user MondayMorning

"Att vara stark är inte
att aldrig falla
att alltid veta
att alltid kunna

Att vara stark är inte
att alltid orka skratta
att hoppa högst
eller vilja mest

Att vara stark är inte
att lyfta tyngst
att komma längst
eller att alltid lyckas

Att vara stark är
att se livet som det är,
att acceptera dess kraft
och ta del av den

Att falla till botten
slå sig hårt
och alltid komma igen

Att vara stark är
att våga hoppas
när ens tro är som svagast

Att vara stark är
att se ett ljus i mörkret
och alltid kämpa
för att nå dit"

Citat: Marie Fredriksson Anthony

Profile picture for user Miomi

Tittar tillbaks till början av din tråd och ser att jag skrivit till dig men jag kallade mig Mimmla då. Kom inte ens ihåg mitt gamla alias så det fick bli ett nytt!
Ett år och en månad har jag varit nykter. :-)
Behövdes ett par volter till innan jag insåg att jag behövde hjälp. Mannen hade en flaska rom - 75 cl - som jag tyckte han behövde hjälp med att tömma. Så jag tömde den åt honom. Det blev inte så bra...Men det blev vändningen för mig.
Trodde ALDRIG att jag skulle fixa ett helt nyktert liv, men det gör jag. Och du med! :-)
Kram

Profile picture for user Ler

Får tårar när jag läser raderna ..Så sanna ord .. Jag är Stark .. Har Också varit på botten och vänt ❤️

Profile picture for user MondayMorning

Vad roligt! Grattis till fin nykter tid. 13 månader är så otroligt bra. Du ser vi klarar av mer än vad vi tror! Härligt.
Trodde inte heller jag skulle klara det. Nu är nykter bara vardag. Det bara är, inga konstigheter.
Visst är vi alla starka Ler, på vårt egna sätt. Vi är många som vart där nere och kravlat.
Och vänt upp och bestämt oss för att aldrig mer hamna på den förbannade botten.

Och vi vet ju att vi hamnar där igen om vi börjar igen. Den där botten är likställt med helvetet för mig.
Aldrig någonsin dit igen.
Aldrig.

Profile picture for user MondayMorning

OM du visste hur den här meningen du skrev till mig - "jag klarar att göra ett bra val en gång till" - har hjälpt mig.
Att klara av att bara göra ett bra val till. Det är väl i de stunderna man kämpar en minut i taget. Den där
meningen blev ett mantra för mig. Jag har gjort väldigt många små bra val sedan dess.

Tack

Profile picture for user Vinäger

Och fint att se dig här igen, speciellt under fortsatt positiva omständigheter. Vilken förebild. Du är bra!

Kram

Profile picture for user Mirabelle G-S

Det var en riktigt bra mening det där... Jag klarar att göra ett bra val en gång till. Den klokskapen norpar jag och tar med mig ? Kul att se dig MM, och att nykterheten är den okomplicerade vardagen.

Profile picture for user MondayMorning

Ja nykterheten är ganska okomplicerad. Tack Mirabelle. Små små bra val.
Jag ska ärligt erkänna att även om jag inte tycker att själva "inte dricka" är så
problematiskt längre så börjar jag mer och mer inse hur mycket jag har också
isolerat mig med anledning av detta. Jag har fått välja bort människor i mitt liv som
dricker för mycket och det påverkar mitt sociala liv. Vill inte/blir inte medbjuden längre.

Men okej då.
Hellre nykter och isolerad/tråkig än stupfull och rolig (?)
Nykter och jag mår ganska bra i det. Är det alltid skitkul? Nope.
Jag får helt enkelt köpa att det inte skitkul jämt.

Kram

MM

Profile picture for user mulletant

Vi blev helt bortvalda av vänner som vi ”hängt’ med i ett gäng. Det var en förunderlig upplevelse. Dvs det var en i gänget som slutade bjuda oss. Vi fick lov att inse att det inte var vi som var viktiga utan alkoholen. En del av dem träffar vi fortfarande och har ärlig o bra relation med men när de samlas är det utan oss. Så länge sen nu så jag har distans men det var en stor besvikelse. Jag och vi har hittat andra sammanhang där samvaron inte störs av att nån är nykter.
Kram och God Vit Jul till er???? / mt

Profile picture for user MondayMorning

Det är många gånger ett större problem att jag inte dricker än det är för mig att de dricker.

Kram och god jul

Profile picture for user mulletant

Jag som varken dricker a eller äter snabba kolhydrater utgör ibland ett problem som måste diskuteras högt i min närvoro. Jag bara lyssnar och om jag behöver kommentera är mitt standardsvar numera att jag unnar mig att äta och dricka (dvs leva) så att jag mår bra. Det fungerar. Lev och låt leva! Kram och God Jul❣️ / mt

Profile picture for user IronWill

Mer relaterat till att man tackar nej oftare nu för tiden, än att man inte dricker. Säkert inte uteslutande men jag är betydligt mindre sugen på vissa tillställningar där syftet mestadels är att dyrka promilleus den allsmäktige utsuddaren. Vem som kommer eller om de är trevliga eller inte, är sekundärt. I takt med att jag tackar nej till dessa så kommer det färre frågor/inbjudningar. Men har inte märkt det direkt i de sammanhang där det primära är att ses.
Men säkerligen finns de vissa som känner att någons nykterhet är som en strålkastare på deras egen konsumtion och därmed blir provocerade. Men vad ska man göra ??.

Profile picture for user MondayMorning

Känner mig lite ensam ibland. En liten looner. Jag står utanför och ser på.
Men det är OK. Får jobba på att skaffa nya vänner bara. Det blir vad jag
gör det till......

Profile picture for user mulletant

barndomsjular och kände sorg för barnet-i-dig och barnet-i-mig... helger var inte roliga... Sist och slutligen är jag ändå tacksam för att jag i mitt vuxna liv mötte svårigheter som lotsade mig hit. Det i sin tur gav mig vittring på vad jag behövde reda ut från min barndom. Jag har kommit i kontakt med andra ”vuxna barn” och hittat vägar till en djupare ro och försoning. Dessutom verktyg att hantera utmaningar som jag möter. Just nu sitter jag i frid och ro, behagligt mätt och nöjd och helt utan krav på nånting. Kaffe och TV och inatt midnattsmässa.
Kram och kärlek / mt

Profile picture for user MondayMorning

Faktum är att jag har undrat vart mot otroliga motstånd för jul kommer ifrån.
Jag har alltid haft det - i vuxen ålder men förstod inte förrns jag började fundera
tillbaks i tiden.

Det är andra saker som också spelar in. Konsumtion, den otroliga stressen och folk som
sjunker ner i soffan - som utmattade uttrycker - Pjue jag klarade det i år igen.
Det är nästan inte mänskligt.

Jag har svårt med glädjen som andra känner vid jul. Jag blir bara väldigt anti.
Jag kanske kan förlåta någon gång för skiten man vart utsatt för men jag tänker lite det som har hänt har hänt.
Jag har dock medkänsla för mig själv nuförtiden och en större förståelse för mig själv.

Min pappa dog när jag var väldigt liten och min mamma var ung så det har passerat
en hel del idioter som min mamma hade förhållanden med i min barndom. En del har
inte varit så behagliga att ha med att göra.

Jag lyssnade på Olle Carlsson på TV4 i morse. Han pratade om midnattsmässan inatt på Katarina.
Och mina tankar gick direkt till dig. Hade det inte vart så mycket folk hade jag kanske cyklat in och
deltagit...

Önskar dig en fortsatt fin och lugn kväll och massa kärlek tillbaks...

Profile picture for user mulletant

Men jag/vi kommer att delta i hans avskedspredikan i januari. Ska kolla om inslaget finns på Katarina församlings hemsida, annars kommer säkert nånting från mässan att läggas ut där. Vi har haft en lugn julaftonskväll med måttfullt ätande och vilsam samvaro. Nu snart mässa. Kram, kram kära forumvän❤️ / mt
PS En sak till: har du kollat Alkispodden? Gillar de killarna mycket! DS

Profile picture for user MondayMorning

Kikar in och vill berätta att jag om någon vecka har 4 års nykterhet. Jag klappar mig själv på axeln och är väldigt stolt över mig själv. Jag saknar er alla och vill tacka igen för att fina och stödjande kommentarer under åren. Ni finns alltid i mitt hjärta.

För övrigt så har jag hittat kärleken - han är inte nykterist men respekterar fullt ut att jag har valt bort den delen i mitt liv. Han avstår att dricka A när vi ses så det känns bra.

Drömde i natt att jag var kanonberusad - vaknade med känslan av fylla.
Vill aldrig dit igen. Bra påminnelse,,,

Kramar till alla fina människor härinne på forumet

från en mycket nykter

MM

Profile picture for user FinaLisa

Vad skönt att det går bra för dig!??? Och Grattiskram till kärleken också ?
Lycka till er båda!??
???

Profile picture for user Andrahalvlek

Grattis till fyra nyktra år, och till kärleken ❤️

Det är alltid lika roligt när gamlingar på forumet skriver en hälsning ?

Kram?

Profile picture for user Se klart

Har läst dina inlägg genom åren, långt innan jag startade egen tråd. Tack för att du tittar in och berättar om ”framtiden” det gillar vi!
Stor kram och grattis till dina år! ?????

Profile picture for user miss lyckad

Gött att höra ifrån dig!! Blev ju ännu gladare av dina år!! Fantastiskt bra gjort❤️??..Och att du också hittat kärleken..Underbart..?..Nu kommer jag att sova gott inatt.. Stor varm Kram, ❤️

Profile picture for user Pi31415

att du tittar in och talar om att det går bra för dig!

Stort lycka till framöver med nykterheten, kärleken och livet.

En stor varm höstkram!

/Pi31415

Profile picture for user Ler

Stort Grattis MM ... Både till 4-år & till Kärleken ❤️ jag följer dig fortfarande hack i häl .. Lycka ???

Profile picture for user Vinäger

Grattis till dina nyktra år. Och så himla roligt att höra från dig. ? Skrev nyss i IW:s tråd om dagen vi träffades. Rolig och givande.

Ha det fortsatt gott.

Kram