Fredag eftermiddag och helgen är på intågande. Rutinen att laga mat och öppna en flaska rödvin har varit standard i många år. Lite lagom mysigt för många år sedan som eskalerat till lite mindre mysigt på måndag morgon sista året. Men det sitter i ryggmärgen och suget/vanan gör sig påmind. Första helgen gick ju bra men tidigare har jag fallit på helg nr 2 och det vill jag inte denna gång....
Ni som varit nyktra en längre tid. När vågar man tro att suget klingat av? Individuellt kanske?

Yes!!
Hemkommen efter tjejträffen som jag oroat mig för hela veckan. Kan konstatera att det gick åt ca 1 flaska vin/person men min flaska var alkoholfri🙂 så har jag nu fixat min sjätte nyktra helg. Jättetrevlig kväll och ingen huvudvärk i morgon👌

Fantastiskt bra jobbat!
Du skrev att du kunde känna en saknad av att inte bli rusig tillsammans med dem innan, blev det så?
För jag tycker att det nästan är trevligare utan alkohol. Att jag är mer med. Det är så mysigt att träffa såna man känner bra och alkoholen tillför inget då i praktiken.
Jag skrev nämligen ett liknande inlägg som du tidigare att jag skulle sakna avslappningen man får gemensamt när man dricker tillsammans, men det stämmer inte alls för mig. Så jag har ändrat mig där. En flaska vin klarade jag inte att dricka innan jag hade vant mig rejält. Om man inte dricker för ofta blir man nog rätt berusad på det. Det är först på senare år för mig som folk börjat hälla i sig såna mängder.
Eftersom jag numera dricker sparsamt och drack 3 glas vin (ett för mycket) med vänner för ett tag sedan har jag analyserat det litegrann. En av oss drack mer än oss andra och blev gråtmild. Jag kände mig berusad och det störde mig att hjärnan inte var med. Så nej, jag har verkligen ändrat mig på punkten dricka mig rusig med kompisar. (Haha, autokorrekt vill ändra rusig till risig varje gång, vilket kanske är mer sant). Jag tänker inte att ruset tillför något. Jag levde så länge med ett väldigt sunt förhållande till alkohol och det var när ”vanliga människor” drack för mycket omkring mig som jag började tycka att det var normalt. Men det är galet mycket med 1 flaska vin. Det är väl det som konstateras på IQ också… att den trevliga effekten av alkohol stannar efter ett par glas.

@Sisyfos Det är min erfarenhet också. Att jag är mycket mer närvarande, lyhörd, genuint nyfiken på mitt sällskap. En sådan kväll blir bättre utan alkohol för mig. Jag skrattar dessutom hjärtligare som nykter. Och det där måste man UPPLEVA själv för att verkligen förstå det.

Mina tidigare nyktra festerfarenheter har begränsats till att jag har varit ”tvungen” att vara nykter pga bilkörning tex. Då har jag känt mig lite bitter, ”stackars mig”. Med den sinnesstämningen blir inga fester roliga. Däremot minns jag historiskt två olika personalfester då jag var nykter pga graviditet. Det var faktiskt de allra roligaste personalfesterna jag har varit på. Det minnet hjälpte mig att börja gå på fest nykter med vetgirigt sinne.

Kram 🐘

@sisyfos @halvlek tack för era reflektioner, intressant läsning och diskussion. Under veckan var jag väldigt ambivalent, om jag ändå skulle ta ett par glas, om jag skulle ge återbud, vita lögner osv. Otroligt att så mycket tankeenergi ska gå åt inför en tjejträff med gamla vänner. Hur fel har det blivit när normen är alkohol vid sociala sammanhang?
Till slut så påminde jag mig själv att jag ska vara helvit i 90 dagar och stå fast vid det. När jag fixat det hittills utan större problem så ska inte en enda kväll få förstöra det.
Jag hade en jättebra kväll och väldigt intressant att kunna följa hur alkoholen gradvis förändrade folk under kvällen. En flaska vin pä en kväll är väldigt mycket och jag insåg att här finns de som har betydligt större problem än vad jag hade. Jag tror att vi kvinnor 50+ är ett stort mörkertal med dolda alkoholproblem.

@Annja Visst är det hemskt? Att det ”normala” är att dricka sig bortom förnuft och sans. Att väldigt många i ens omgivning faktiskt har stora alkoholproblem, men saknar insikt om det. Att man tidigare har lagt så mycket tankekraft och tid på att tänka ”när, hur, var, om” man ska dricka. Det tillhör de större vinsterna faktiskt - att man slipper det velandet. Så mycket tankekraft och energi man får över att lägga på annat 🙏🏻

Kram 🐘

@Annja skrev: ”På tjejträffen ska jag ärligt säga som det är”. Härligt! Nu behöver du inte oroa dig ett dugg inför nästa tillfälle. Och kan vara ännu mer avslappnad och därmed må ännu bättre. Ärlighet tillhör nykterheten! 🤗

Jag fixar inte att följa trådarna eller skriva så mycket här men 50 alkoholfria dagar har jag fixat utan större problem iaf👌
Heja mig och heja alla ni kämpar därute 🥰

Längesen jag skrev nu. Har nu 70 nyktra dagar bakom mig men skulle varit 72 om jag hållt fast vid 90 dagar som var målet. Men det gick så lätt att avstå så jag tog ett beslut för två veckor sedan att hålla mig till max 3 glas vin på ett 50 årskalas och det funkade😊 likaså igår när vi närmaste hade en sammankomst. Max 3 glas vin. Jag tycker ändå det är bra med facit i hand. Två tillfällen och jag fixade att hålla mig till den gräns jag satte upp👍😊

Hej alla kämpade! Hur går det för er? För mig går det bra. Har nu gått lite över 4 månader sedan jag tog min sista mun alkohol. Hur känns det då? Jo det känns bra. Jag känner mig fri och liksom ”in power”. Kan också sakna det galna och gränslösa även om dessa komponenter lett till ångest och ett icke-mående och det jag också önskade komma ifrån. Jag lever efter mottot ”ta aldrig det första glaset” och synar mina tankar om försköningar kring A (som kommer mer och mer sällan). Så summan av kardemumman är att jag mår prima men måste vara på min vakt 😊 Julen närmar sig och jag behöver inte ens fundera/vara rädd över huruvida jag kommer att ta ett glas för mycket …för jag kommer inte dricka alls.

Jag hoppas allt är bra med er 🤶🏼

Hej alla kämpade! Hur går det för er? För mig går det bra. Har nu gått lite över 4 månader sedan jag tog min sista mun alkohol. Hur känns det då? Jo det känns bra. Jag känner mig fri och liksom ”in power”. Kan också sakna det galna och gränslösa även om dessa komponenter lett till ångest och ett icke-mående och det jag också önskade komma ifrån. Jag lever efter mottot ”ta aldrig det första glaset” och synar mina tankar om försköningar kring A (som kommer mer och mer sällan). Så summan av kardemumman är att jag mår prima men måste vara på min vakt 😊 Julen närmar sig och jag behöver inte ens fundera/vara rädd över huruvida jag kommer att ta ett glas för mycket …för jag kommer inte dricka alls.

Jag hoppas allt är bra med er 🤶🏼

@Mirre1 Grattis till 4+ månader som nykter! 🥳🥳🥳

Jag har också tagit ett principbeslut. Jag dricker inte alkohol. Punkt. Det underlättar när både externa kontakter och tjatterfjanten i hjärnan får luft tillfälligt. Det är Annabells benämning på alkoholdjävulen, och det är ett bra öknamn på en tjatig jävel. Han får dock sällan luft längre, det blir glesare mellan gångerna för varje nykter månad.

Kram 🐘

@Mirre1 Så fint o positivt! Ligger ju efter dig i antal dagar - så jag tar rygg på dig, hoppas jag har så positivt tänkande när jag kommit så långt som du har gjort.
Just nu känns det lite kämpigt för mig men det varierar under dagarna! Vara på sin vakt gäller fortfarande för mig!!! Längtar tills jag kan säga så tvärsäkert som @Andrahalvlek gör! Punkt!
Jag får nog kämpa lite för den punkten, vill att det ska kännas självklart... Har kommit lite osäkerhet vartefter...gillar inte den osäkerheten!
🤗 Kram

@Andrahalvlek tjatterfjanten 😂 Bra bedömning för A. Skönt att tjattret kommer mer sällan…mindre att överväga och förhandla kring. Har accepterat att jag inte kan vara lagom (är inte lagom i något jag gör 😳🙃😀) och lever därefter.
Heja oss!! 💪🏻💪🏻

@majsan_nu tack! 😊 Ta rygg på mig alla dagar i veckan. I med och motgång. Har också osäkerhet även om tillfällena blir färre och mindre jobbiga. Hjärnspöken som ”men nog borde jag kunna” ”mitt problem är nog inte så allvarligt” ”jag överdriver” ”tänk på alla gånger jag druckit och det har gått bra” ”bara ett glas borde ju funka”

Kämpa på och ta en dag i taget. Jag hejar på dig! ❤️💪🏻

Känns lite tomt i samband med julledigt. Vet inte varför riktigt ..
Kanske beror på hur självklar alkoholen är i min släkt. Att skåla…att vara rolig..att vara högljudd. Känns ibland som om människor gömmer sig bakom en fasad. Att man bara kan koppla av med alkohol. Svårare att spela teater fullt nykter. Missförstå mig inte. Jag älskar hela min släkt…men har denna jul haft svårt att innerligt glädjas tillsammans med dem. Ville också sippa på det där goda röda vinet. Jag körde dock hem min mamma o pappa och lade mig skärpt och vaknade skärpt. Ångrar inte min nykterhet .. men känner mig nog lite avis på alla normaldrickare 😌 Ja…så är det nog.
Hoppas ni andra har det fint och kämpar på ❤️❤️