Stark igenkänning på flykt. Jag är exakt likadan. Jag går nu igenom 12-stegen med min nya sponsor och det har tagit mig 2 år att förstå att man kan göra dom utan att vara religös/tro på gud (man behöver bara acceptera en högre makt och det kan typ vara vad som helst) i ett av stegen. Men vissa av stegen är verkligen till för att få hjälp att existera/acceptera sina känslor. Jag är hittills glatt överraskad och tror det kommer funka för mig (still to be proven).

Har du testat 12-steg?

Daglig notering. Sen att skriva idag. Dök in i arbete i morse direkt efter kaffe. Nu lunch. Krispigt ute, men blåsigt.
Förlorade mig i arbete som sagt idag och har inte haft så mycket tankar på min process. Antagligen både bra och dåligt. Känner igen det här från tidigare nyktra perioder. Koncentrationen på tankarna runt processen späds ut allt eftersom. Det är ju som sagt bra på ett plan men också något som kan göra att glömskan kickar in. Måste hålla mig på min vakt angående det. Måste också passa mig för den självuppfyllande profetian som jag skrivit om tidigare. För om jag ska vara ärlig har jag ingen lust att dricka. Däremot är det nästan som om det tvångsmässigt dyker upp bilder i huvudet från tidigare återfall. Det är väl just där alkoholen som "förrädisk" visar sitt tryne. Outgrundliga är vägarna den tar för att snärja mig. Vet ärligt inte riktigt hur det går till , men vet att jag gått i den fällan tidigare. Som om jag vill försegla mina mönster. Även om jag inte måste. Som ett sorts upprepnigngstvång. Nåja. Alltså relativt "neutral" dag idag. Jag hejar på alla och speciellt till de nya som anslutit hit till forumet. Mig hjälper det att hänga här. Som en vana. Kram.

@torpet Så skönt att kunna koppla bort a-tankarna lite. Så är det för mig också emellanåt men sen poppar de upp rätt som det är... Då gäller det, för mig i alla fall, att vara beredd på att mota bort dom tankarna!!! Det är som att jag inte ska få slippa... Och jag har ändå inga som helst tankar på att ta ett glas vin - kan inte a-monstret fatta det!!! Vi får fortsätta följa och peppa varandra här på forumet... Önskar dig o mig o alla andra en fin kväll... 🤗

@majsan_nu Ja! Vi följs åt och stöttar! Uttråkad ikväll. Den är lurig. Men inget ska drickas såklart. Men det är den där ledan som är förrädisk. Man lär sig tänker jag! Trevlig fredag kväll du också.

Lördag morgon. Idag ska ägnas åt praktiska göromål i och vid huset. Känns segt och tråkigt. Har ingen lust alls till det. Men samtidigt absolut görbart. Hade jag vaknat bakfull hade det känts som att bestiga ett berg. Det hade till och med skapat ångest faktiskt. Först nu ett lätt gympass och sedan en lång frukost innan jag drar igång. Solen skiner och det är vindstilla. Ska första njuta av fixandet. Annars som vanligt många tankar, känslor och mentala irrgångar angående processen. Kram till alla!

@torpet Ett trick är att göra direkt när man ändå fått upp farten liksom. Städa direkt när man kommer hem från promenaden, och äta efteråt. Eller som i ditt fall - göra det du ska direkt när du kommer hem från gymmet och sen äta lång brunch. Men då behöver du stödmata dig lite tror jag. Man behöver bränsle för att orka också, inte minst hjärnan.

Kram 🐘

@torpet Ett annat trick jag brukar praktisera är att jag lurar mig själv med att jag ”bara ska kika på det lite”. Och vips är jag igång och flowet infinner sig i bästa fall dessutom.

Kram 🐘

Hej @torpet
Med tiden försvinner tråkigheten för man fyller på sitt liv med annat, i takt med att man blir nykter. Idag tänker jag ofta att jag verkligen inte har TID för alkohol i mitt liv, inte för att jag har så fullt upp men tex återhämtning och slappande kräver sitt, det tycker jag aldrig känns tråkigt.
Och fortsätt hänga här, en god vana för en god sak! Heja dig och kram!

Morgon notering. Dimma ute. Ljuset anländer. En söndag som ska fyllas med varande. Lite matt mentalt känner jag. Min plan är att låta mattheten rinna ut i sanden. Men också en aning om att det är så här det är nu. Att jag kommer att vara tvungen att acceptera, vänja mig och omfamna de här "neutrala" känslolägena. Inte se dem som något negativt. Lära mig att det är så det är att existera. Det är just detta jag har svårt för börjar jag inse. Men ska träna på det. Ska träna på det. Kram alla!

@torpet I början är helgerna evighetslånga. När man inte dricker eller är bakfull blir det många timmar över att slå ihjäl. En hobby eller två är bra att få till. Mycket vila blev det i början för mig också. Sova, sova, sova behövde min kropp och knopp.

Bengt Renander i Närvaropodden säger att man ska tänka okej, okej, okej. Tills okejet verkligen landar i magen. Acceptans är nyckelordet.

Kram 🐘

Godmorgon!
När jag läser ditt inlägg tänker jag att jag just skydde helgerna de första veckorna. Det var ändå så mycket enklare med vardag- det var inte så att jag var sugen på att dricka en tisdag på jobbet- men via forumet har jag lärt mig att det troligen bara var en tidsfråga.
Ett litet ord som stöd är att efter en tid finns inget kvar att sakna. Det är övergående, rastlöshet, tomhet, saknad. Jag ser hormonerna eller snarare signalsubstanserna i hjärnan som liksom väntar; Fredag- nu kommer snart denna till en början- trevliga dusch av humör-höj alkohol.
När tiden går och ingen alkohol kommer lär de/hjärnan sig att börja jobba på egen hand. Vi är gjorda för att känna glädje över till synes rätt oansenliga saker!
Ledig- sovmorgon- kaffe i sängen (om man gillar det)- åh promenad i solen! Vad jag vill säga främst är att om man ger kropp och knopp chansen att göra jobbet ”glad, avkopplad, njuta av livet ungefär som det ter sig idag” så gör kropp och knopp precis det. Det tar lite tid att komma dit, men dit kommer vi. Önskar dig en fin dag nu! Kram ☀️

Och jag har upplevt precis samma sak som @Se klart! I början är man lite nedstämd för att hjärnan saknar alkoholen som höjde må-bra-hormonerna. Men när hjärnan inte längre får alkoholen så börjar den jobba på egen hand - och höjer må-bra- hormonerna med hjälp av annat.

Alkoholen tar ifrån oss förmågan att känna glädje i vardagliga ting. Nykterheten ger oss den förmågan tillbaka ❤️ Men det tar några veckor upp till några månader. Tålamod. Det är också en viktig nyckel.

Kram 🐘

Måndags notering. Tack för era kommentarer. Jag läser mycket härinne och det hjäper verkligen! Idag krisp och nytränad. Det är ju slående hur bra jag mår efter träning, kaffe och när jag tittar ut på det vackra därute. Hur, hur, hur kommer det sig att en del i mig ligger och lurar på att rasera den genomexistensiella måbra upplevelsen????
Mycket runt ikring nu med familj och sjukhusvistelser och misslyckad operation med efterföljande (livshotande) komplikationer. Tar det lugnt. Andas. Ger MIG SJÄLV tid i allt detta. Känner att jag måste. Även om det mest krisartade kanske händer mer runt om mig just nu. Svår balansgång. Men om jag andas går det bra tänker jag.
Märker också att jag börjat tänka mer runt mitt eget åldrande. Om kroppens begränsningar och kroppens bärkraft. De tankarna styrker såklart mitt nyktra beslut. Jag har privilegiet att ha blivit född i tålig kropp. Men det är också en av anledningarna till att jag har kunnat syssla med det här drickandet under så lång tid och med sådan intensitet. Ibland undrar jag hur det varit möjligt. Min intuition säger mig dock nu, från djupet, att det privilegierade kontot snart, eller plötsligt, kan slå i botten. Jag har som ambition att inte utmana den intuitiva känslan. Kram till alla. Jag läser mycket drabbande och starka berättelser härinne. Jag tror på er!

@torpet Känner igen det med mycket runt omkring med sjukdomar o annan skit...Och vikten av att andas när det som mest behövs. Många tankar o känslor i det nya alkoholfria livet kommer upp! Alltmedan det "vanliga" livet pågår med allt vad det innebär. Tror att vi klarar detta bättre utan a i alla fall! Hoppas det reder ut sig med sjukdomar o annat...
Kram 🤗
Ps. Att vi blir äldre får vi vara glada för - alternativet vill vi knappt tänka på.