Stort tack @Andrahalvlek🤗! Ja, jag känner mig fast besluten att fortsätta vara alkoholfri. Vågar inte släppa garden, faktiskt. Och just nu v-i-l-l jag inte dricka! Men har stor respekt för hur lätt det kan vara att snubbla till på vägen, alkoholen är en så lurig drog och vi lever i en alkoholstinn kultur (som jag börjar känna allt större aversion mot). Därav fortsatt höjd gard.

Det där med nedstämdheten är komplext för mig, förstår nog inte riktigt hur det hänger ihop. Den har funnits med sedan unga år. Kanske har jag en känslighet för nedstämdhet nedlagd i mig, som vid livskriser kan utvecklas till depression. Men vet att läget absolut förvärras av alkohol! Och hjärnkemin behöver inte fuckas upp mer!

Tusen tack, @torn, det värmer☀️. Är så tacksam för att ha kommit hit! Jag varken vågar eller vill lämna det nyktra spåret, inte nu, kanske inte sedan heller. Ser ett annat liv veckla ut sig och vill värna om det.🦋

@Lillek Det är process som måste få ta tid. Lyssna inåt - vart vill jag gå? Vi gör ju det här för att må bra, och då måste kropp och knopp få visa om den uppskattar de förändringarna som vi har gjort. Och vi måste lyssna.

Jag kom rätt snabbt till stadiet ”jag vill inte dricka”. Jag är numer oerhört anti alkoholromantiken generellt, att det anses som det ”normala” att dricka ett gift. Jag blir upprörd över all misär som alkoholen skapar, både på individ- och samhällsnivå. Det är inga åsikter som jag basunerar ut, men jag svarar om folk undrar.

Sen ett bra tag tillbaka känner jag en enorm lättnad. Jag slipper dricka. Jag har klivit av det tåget. Jag skiter fullständigt i vad andra tycker om mitt ickedrickande. Jag är supernöjd med mitt beslut.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Visst är det en process. Upplever att nykterheten ger både tid och rum för en större närvaro i livet. Att våga närvaron även i det svåra – att lyssna – läker och ger kraft.

Och ja, det är så märkligt att alkoholbruket ska omgärdas av sådan romantik, samtidigt som det förstör så mycket för så många. Men väldigt hoppfullt att det går att ta sig ur dess grepp! 🤗

Varmt tack @Rehacer! Är lättad och tacksam över att kommit en bit på vägen, allt känns mycket stabilare.
Har tänkt på dig och är så glad att du är tillbaka igen! 🤗

Hej Lillek!
Hoppas allt är väl med dig... o att du känner dig så stabil som du skrev nyligen!
För mig går det framåt, dagarna blir ju fler o fler. Vet inte om jag mår så mycket bättre, det verkar ta sin tid! Men jag håller mig a-fri o det är det viktigaste!
Ha det fint 🤗

Hej @majsan_nu och varmt tack för din omtanke! Har inte varit inne här på forumet på ett tag, har haft en rejäl förkylning (inte covid) som hållit mig utloggad från det mesta. Men nu mår jag bra. Och dagarna utan alkohol blir fler och fler, idag är det 115 dagar🙏. Och du har passerat 70 dagar – det blir ju över tio veckor! Stort grattis till dig✨🌷✨🌷✨! Hoppas du kan få må lite bättre i själen så småningom!

Nu ska jag fösöka läsa ikapp lite här på forumet. 🌸

Senkommet men varmt tack för grattis @Ase, @majsan_nu, @Andrahalvlek, @Rehacer och @Se klart🙏🧡🤗! Dagarna blir bara fler och jag känner mig faktiskt lite stabilare i sinnet, kanske hjärnkemin som börjar återhämta sig på allvar (hoppas)!

@Lillek Du skriver om hjärnkemin o återhämtning, jag funderar också mycket på det. Och väntar på att ske! Du är ju ganska mycket före mig i antal dagar, det betyder att jag måste (kanske) ha tålamod en tid till... Hoppas du fortsätter att skriva o berätta!!! Ser fram emot det!
🤗 kram

Sänder här en önskan om en fridfull och god jul till alla här på forumet! Detta blir min första alkoholfria jul på väldigt många år. Är så tacksam över nykterheten som håller i sig och har ingen tanke på att bryta den,
passerade fem månader i måndags🙏.

Har funderat en del på hjärnkemi, nedstämdhet och alkohol på sistone och har nyligen läst Anders Hansens bok ”Depphjärnan : Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?”. Den är verkligen intressant, kan varmt rekommendera den!☀️

@Lillek Skönt att din nykterhet känns stabil. Jag minns skillnaden förra julen, som var min första nyktra jul, när jag helt kunde släppa fokuset på alkoholen. I mitt förra liv hade jag stenkoll på mitt glas, hur mycket det fanns kvar i flaskan och jag funderade mycket på när det vore okej att öppna nästa flaska. Att helt slippa de tankarna var en befrielse! De andra drack vad fan de ville och jag brydde mig inte ett dugg.

God julkram 🐘