Hej!

Har druckit alldeles för mycket av och till i flera år. Känner att det har eskalerat nu under sommaren och hösten. Har tidigare försökt sluta men fått sån ångest och blivit rädd över abstinensen så har sakta börjat igen.

Men nu vill jag verkligen sluta. Är på riktigt rädd för hur det eskalerat. Men nu som den hypokondriker jag är så blir jag livrädd för hur farligt det kan vara att sluta tvärt utan hjälp. Sist jag slutade så hade jag sömnsvårigheter, ångest, svettningar, skakade lite. Men det jobbigaste var att när jag blundade så både hörde jag och såg saker. Eller så överanalyserar jag bara allt för jag är så rädd. Men om det nu skulle vara så och att det var någon sorts hallucinationer, hur farligt är det? Om man under dagtid mår bra bara att det blir så när man ska sova.

Ska jag bara sluta och härda ut eller är det faktiskt farligt? Så kanske borde börja med att trappa ner?

Vill verkligen börja ett nytt liv utan alkohol.

@Mimmipigg Den här frågan är en av de allra vanligaste här på forumet och den finns faktiskt med på en FAQ som du hittar här.

https://alkoholhjalpen.se/akut

Det är ju alltid lite vanskligt att ge medicinska råd online, speciellt som vi på forumet nästan uteslutande saknar den medicinska expertisen som egentlige krävs. Med det sagt så kan man väl kortfattat säga att abstinensbesvär är något du ska ta på allvar, men som du heller inte ska bli för orolig för heller för det kan göra det värre.

Har man druckit hårt och länge så är det säkraste alltid att sluta med hjälp av medicinsk hjälp som man kan få t.ex. på en beroendeklinik eller vårdcentral eller liknande. Det finns de som inte tycker att det är ett alternativ och säkerligen är det väl så att det är många som oroar sig för det som i själva verket inte behöver det. Sen är det också så att det inte är något som går att räkna ut egentligen, t.ex. att man har druckit mängden x under tiden y och då får man farliga abstinensbesvär, för det är så individuellt och många andra faktorer som inverkar som hälsostatusen i stort. Om du inte har något emot att uppge det, vilka mängder, hur ofta och hur länge är det du har druckit?

@Mimmipigg Jag ser nu att jag svarar generellt och missade din specifika fråga om hallucinationer. Kan man inbilla sig hallucinationer? Om du verkligen får hallucinationer ska du ta det på största allvar och kontakta vården omedelbart. Det kan absolut bli farligt om du inte gör det.

@Mimmipigg Nu ser jag att jag svarar alldeles för fort återigen och det går ju inte längre att redigera.

@Mimmipigg skrev:"Ska jag bara sluta och härda ut eller är det faktiskt farligt? Så kanske borde börja med att trappa ner?"

Att trappa ner är vanligt att man gör, men det finns ju en risk där att det blir svårt att göra det när man är alkoholberoende. Jag skulle säga att det är att föredra att ta medicinsk hjälp genom vården, men om du inte ser det som ett alternativ så är att trappa ner det näst bästa, så att säga, över en liten tid om du kan göra upp en plan för det.

@TappadIgen

Har mest hållit mig till helger innan och kanske någon vardag i ett par år och då kanske det blev 5-6 öl. Eller mindre beroende på sällskap osv.

Men nu sedan i somras har det blivit dagligen den mängden eller mer. Inser att det är sjukt och har sådan ångest men har dragit ner på det och vill inte mer nu. Är mest för att dämpa ångest och har svårt att sova utan alkohol, men jag vill vända på det nu och sluta helt. Men att trappa ner kanske är att föredra för har inte möjlighet att ta hjälp av vården.

@Mimmipigg Vi förstår! Du är bland vänner här på forumet. Vi är många som har varit i samma sits som du är i nu. Men tänk ändå så här, du är här för att du vill ta tag i det och det ska du vara stolt för! Det är en väldigt bra början. Du har en jobbig tid framför dig, men det kommer att vara värt det och du kommer att komma ut på andra sidan tunneln till ett bättre liv.

Det bästa är väl om du kan trappa ner i sådana fall. Där finns ju ingen praxis direkt då det inte är en vedertagen medicinsk behandling, och det kan som sagt vara svårt när man väl är alkoholberoende och ångesten ökar ju oftast tyvärr när man håller på att sluta, innan den blir bättre.

@Mimmipigg En till sak som jag kan rekommendera är att du ser till att få i dig mycket vatten varje dag samt att du tillåter extra tid till sömn. Många upplever också att de har högre sömnbehov ofta ganska länge när man slutar att dricka. En stadig kost är också bra, och det skadar inte att få ett litet tillskott av vitaminer. Det du främst behöver få i dig är B-vitaminer och magnesium. Du kan köpa en b-vitaminkomplex på ett apotek t.ex. eller ett annat bra tips är näringsjäst eller ibland kallat b-jäst. Det viktiga är att det innehåller Tiamin eller Vitamin B1. Detta vitamin hoppas ibland över för att det är så ovanligt att få brist på det och sker egentligen i västvärlden endast hos de som har ett högt alkoholintag. Andra b-vitaminer är också bra, men de brukar man inte hoppa över så att säga.

Kosttillskotten är inget måste, men de kan hjälpa dig och din kropp i din återhämtning samt ge dig lite sinnesro och fokus, tänker jag. Magnesiumtillskottet hjälper dig även att somna, så det är bra att ta det på kvällen.

Ta hand om dig och fortsätt skriva om din resa här.

Hej och varmt välkommen hit Mimmipigg!

Du har verkligen beslutat dig för en förändring och tagit steg mot att genomföra den redan, bra gjort! Du har fått kloka bra svar här redan och vill mest titta in för att bekräfta att det är så, den generella rekommendationen vi ger är att inte sluta tvärt på egen hand, särskilt om det varit svårt tidigare då abstinens kan bli svårare för varje gång.

En idé är att ringa 1177 eller ex en beroendeakut och inte ge ditt personnummer utan be om råd, om du skulle må sämre och vilja rådslå. Något kan du säkert få stöd kring utan att journalföring görs.

Oavsett så himla klokt av dig att vända dig utåt för stöd och vi kommer finnas här på det sätt vi kan över internet! Skriv och läs gärna mera här och berätta hur det går för dig.

Skulle du vilja prata med någon, och inte redan känner till det, är Alkohollinjen öppen vardagar 11-19 020-84 44 48

Ta hand om dig!

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Tack för alla råd och peppande ord! Jag tror att har man insett problemet och tar tag i det är det iallafall ett steg närmare målet. Har bestämt mig för att trappa ner och försöka vända tillbaka dygnet som jag nu vänt på pga arbetslöshet.

Jag ska börja träna eller iallafall gå en långpromenad varje dag och försöka hitta rutiner igen för att ha något annat att fokusera på. Ska dricka betydligt mindre i början och kanske tom hoppa över vissa dagar. Vill verkligen komma ur den här onda cirkeln. Det har gått innan så jag vet att jag kan är bara rädd för symtomen för abstinensen.

@Mimmipigg sitter just i samma båt som du. Har bestämt att jag får dricka 3 folköl en tid framåt . Är också lite nojjig gällande abstinensen. 2 dagen nu . Än så länge så är det ganska lugnt. Lite darrig lite illa mående. Mitt drickande ser ganska likt ut som dit. Hoppas det går bra för dig

Första kvällen jag på riktigt dragit ner ordentligt,tagit en tiondel av vad jag brukade känner ingenting men hoppas att jag kan sova någon gång under natten utan problem. Ny vecka snart och ska börja med att hoppas över vissa dagar och fokusera på träning och sätta klockan trots att jag inte har något jobb att gå till.

Har 2 arbetsintervjuer I veckan så hoppas det kan leda till något positivt och ge mig ny energi. Har varit en jobbig sommar när min som vad skulle bli sambo lämnade mig och har mått dåligt för sa upp lägenhet och allt för att bo med henne. Sen blev det inte så. Har tur som har en förälder som jag kan bo med tills jag kommer på fötter igen. Tror ett nytt jobb skulle ge mig så mycket energi och fokus på annat. Bara man inser att hur man gjort innan är destruktivt så kan det väl bara bli bättre? Jag hoppas på det och är taggad för en ny vecka med betydligt mindre alkohol.

Kännas iallafall bättre nu än för en vecka sedan. Trappa ner har inte varit något problem alls och känner att jag får ut så mycket mer av dagarna, och varit mycket lättare att vända på dygnet än jag trott. Gäller bara att hålla sig sysselsatt. Längtar tills jag känner mig bekväm nog att sluta helt. Lär kanske dröja ett tag, men så länge man inte blir påverkad som jag blivit innan och lyckas sova så är det ett steg i rätt riktning iallafall.