@torpet Heja dig! Avslappningsövning och att uppskatta fantastiska morgnar kommer att ta dig igenom jobbresan! Tänk att du sätter nya nyktra vanor nu. Nästa gång blir det plättlätt. Minns att jag kände så inför min andra nyktra midsommar. ”Vadå? Det här har jag ju gjort förut. No big deal”.

Kram 🐘

Dagsnotering. Fullt upp med arbete. Ska inte ta något första glas. Men det är inte lätt i de kontext jag rör mig i just nu. Föredrar att säga det högt: Det är inte självklart detta!
En dag i taget. Kramar till alla.

@torpet Bubblan är kvar 👍
Hur är det där du är, finns alkholfria alternativ? Typ alkholfri öl?
Önskar dig en fin fortsättning på din jobbresa! Hälsningar från ett grått Sverige 🤗 kram!

@majsan_nu Jo, de alternativen finns ju. Men har aldrig gillat dem. Har provat vid tidigare nyktra perioder. Det är ju en smaksak, men det jag gillade med ölen och vintet är buzzen det ger. Eller det är pga av buzzen, eller alkoholen, jag tycker det smakar gott... Håller mig till bubbelvatten. Här är också grått :) Fortsatt trevlig och nykter dag till dig!

@torpet Så bra att det finns Bubbelvatten när du inte gillar a-fria alternativ! Var bara lite nyfiken på hur det är i annat land, det kan ju inte bara vara i Sverige frågan är på tapeten?
Jo, min dag är alkoholfri som vanligt o ganska trevlig...
Ha det fortsatt bäst i din bubbla!
🤗 kram

Morgonnotering. I natt drömde jag att jag drack sex öl. Vanligt förkommande fenomen att drömma det. Det var mycket obehagligt, men någonstans mitt där i halvt dröm/sova/vaken tillståndet kunde jag dock konstatera att det var just en dröm och lättnaden var magisk! Jag drömde hur jag dividerade med mig själv efter varje öl om jag skulle ta en till. Hela drömmen dividerade jag. Mer än att vara i själva drickandet så dividerade jag. Hela mitt varande var upptaget av att lägga energi på att göra en bedömning om jag skulle ta en öl till. Sedan dividerade jag om hur mycket återfallet skadat mitt nykterhet och försökte såklart dämpa min ånger med en massa argument, men landade i att det var jävligt onödigt och sedan tog jag en "sista" öl som för att försegla min slutsats. Det var när jag funderade på en sjunde jag rycktes ur drömmen. Vaknade tidigt idag. Är trots allt inte helt stabil mentalt. Men det går bra. Inte orolig på riktigt. Är dock på min vakt såklart. Försöker hitta nya mönster och vanor här. Men sådant gör man inte på en dag. Man kan ju ändra sitt beteende snabbt, men det innebär ju inte automatiskt att det nya beteendet blir en vana eller att man landat i nya mönster. Tålamod är nyckeln såklart. Stort tack för alla peppande kommentarer och jag önskar alla en fin onsdag!

@torpet skrev:"men landade i att det var jävligt onödigt och sedan tog jag en "sista" öl som för att försegla min slutsats. Det var när jag funderade på en sjunde jag rycktes ur drömmen. "
Ja, himmel här drömmer ju den ”logik” som jag ibland har haft när jag druckit. De gånger jag blivit ”besatt”. Bara en sista, en sista till och ytterligare en sista. Helt galet!
Kanske är en signal åt dig om att inte trilla dit och smaka nu.
Ha det fint!

@torpet Det går ju jättebra för dig i din "bubbla" 👍
Tänk att drömma så mycket om alkohol i nästan sovande tillstånd! Jag har inte drömt om alkohol alls, jag undrar när det ska komma???
Fortsätt att ha det fint på ditt äventyr!
🤗 kram!

@torpet I drömmarna processar vårt undermedvetna. Jag drömde att jag kaskadkräktes natt efter natt. Den skammen var tydligen svår att komma över för mig. Jag kräktes av alkohol i ungdomen och började sen igen kräkas på fyllan och när jag var bakfull, precis innan jag slutade dricka. Det var som kropp skrek till mig: ”Du förgiftar mig!” Skammen över att kräkas på fyllan var tydligen så monumental att den behövde processas noga. Plus att mängderna vin på slutet var helt galna 😫

Jag hade väldigt mycket alkoholdrömmar vid 2-3 mån. Sen kom de i skov senare också. Oftast när jag var fundersam inför någon speciell utmaning, eller bara allmänt orolig för att jag plötsligt skulle ta ett återfall nästan radiostyrt. Att man drömmer om alkohol är egentligen bara positivt, för det betyder att vårt undermedvetna processar beslutet man har tagit. Och det är så skönt när man vaknar och inser att det bara är en dröm!

Kram 🐘

PS. Alkohol funkar som en lätt narkos så när vi dricker drömmer vi inte alls. Så drömmarna är enbart ett hälsotecken! Då gör hjärnan vad den ska på natten - sorterar, rensar, arkiverar och slänger bort.

Morgonnotering. Regn. Grått. Har sovit gott jämnt. Kommer ihåg att jag strax innan insomnande i halvt sovande tillstånd igår mycket nöjd konstaterade att jag låg där nykter. Ett banalt men extremt befriande konstaterande. Tänker också på hur jag liksom blivit mer egoistisk. Kanske inte så att andra direkt märker det, men att jag har ett fokus på mitt egna mående som jag inte hade förut. Det landar lite i att vi alla har det där yttersta ansvaret för oss själva och vårat mående. Att vi alla har ett val. Den friheten kan vara både betungande och befriande. Det betyder också att det inte innebär att vissa val görs lätt, eller utan kamp. Men det fins något befriande i att vi har ett val. Att yttre omständigheter faktiskt inte har med det att göra. Vissa av de yttre omständigheterna kan verka oöverstigliga, grymma och orättvisa. Men att ta ifrån varje enskild människa hennes fria val är än mer oöverstigligt, grymt och orättvist. Idag ny nykter dag och arbete. Det hjälper helt klart att ha klarat av den första veckan utomlands utan att köra i diket. Det gör att tilliten till mitt val växer. Kram till alla!

@torpet Så skönt att du mår bra! Det låter som att du sovit gott inatt också. Det är värt mycket även om jobbiga drömmar också kan vara viktiga!
Jag är fortfarande a-fri o har sovit bra hela natten. Ovanligt för mig som haft flera konstiga nätter, dock har jag drömnätterna om alkohol kvar...
Ha en fortsatt fin jobbresa önskar jag!
🤗 kram

@torpet så klokt tänkt! Har också kommit in i dessa tankar och att jag kan välja att inte dricka, det kan jag påverka och ta ansvar för. Sedan finns det vissa saker jag inte kan påverka tex att jag skulle varit nykter för länge sedan eller annat utseende. Men att avstå alkohol och få ett bättre liv kan jag välja och påverka. Vilken frihet! Så starkt att klara av att vara nykter en vecka utomlands💪. Heja dig!
Ha det gott🌺

Hej,
Lunchhälsning till er som kämpar på så jäkla bra. Att vi alla har ett val kan ju låta så ultra-liberalt men med tid och liv levt så inser man (jag) att det just är något vi alla äger. Att ta ifrån människan möjligheten att ha makt över sitt eget liv är just grymt. Vi ser ju varje dag exempel på just det- att det går att välja. Sen kan jag bli oerhört beklämd och sorgsen av fattigdom och utanförskap som driver människor in i liv de aldrig skulle välja. Så båda delarna får samsas i mitt huvud.
Men när den värsta första tiden som nykter är över och horisonten vidgas och man inser storheten i att SLIPPA dricka. Då är det där valet - inte enkelt- men värt att kämpa för.
@vår2022 @majsan och @torpet, jag hejar på er! Kram 🥰

@Se klart tack för uppmuntran, det värmer😁 Ja det är hemskt, alla kan verkligen inte välja sitt liv😭. Vi har privilegiet att göra det. Då ska vi vårda och ta hand om det. Kanske kan vi då också försöka göra något för andra?
Ha det gott och kram💕

@Se klart Tack för uppmuntrande ord! Svarar här i @torpets tråd, det gör nog inget... Ja, vi kan välja även om vi inte alltid tror det! Tack igen för hejarop - jag behöver dom! 🤗 kram

Morgonnotering. Allt fortsätter. Abstrakta men positiva effekter letar sig in i det mentala. Försöker formulera eller definiera vad de består i. Omöjligt. Så min önskan om kontroll får vila. Jag känner alltså bra saker men vet inte riktigt vad de består i. Absolut inga emotionella toppar eller fantastiska glädjefnatt i hjärnan, men snarare ett sorts lugn som smittar av sig på beslutsförmåga och initiativförmåga. En sorts rörelse som leder framåt. Sen är det en annan sak som däremot oroat mig de senaste dagarna. Det är hur relationer påverkas. Både de professionella och de mer intima. Allt ifrågasätts nu med ett andra mönster i hjärnan. Kanske mest de nära och intima relationerna. Jag upplever det som mycket svårt. Min irritation gentemot de jag håller av har faktiskt blivit större. Mer tydlig och konkret. Möjligen är det här en sorts form av nykterhets hybris? Att jag klarar allt själv. Att jag är stark osv. Att jag vet vad JAG vill. Det är ju också kopplat till att det här är min resa. Att den görs av anledningar som kommer ur djupet av mig själv. Att en förskjutning skett är dock uppenbart. Kram till alla!

@torpet vilken intressant reflektion du gör. Kan känna igen mig. Jag är varken glad eller ledsen, känner bara ett lugn. Jag känner en stark beslutsamhet om att förbli nykter och det är min egna resa. Vi är två om det men det är jag som tagit beslutet och maken måste haka på, vilket han gör men beslutet var mitt. Jag känner mig mer oberoende av honom än tidigare, vilket han märker. Jag var orolig att han skulle tycka att jag blir tråkig att vara med då jag nu inte dricker mer, vi som myst och kopplat av alltid tillsammans med vin. Men det är han som frågat om jag tycker att det är tråkigt att vara med honom. Han dricker ju heller inte vin då det inte längre finns hemma men dock 3,5% öl. Jag har börjat registrera att det blir ganska stora mängder och att det inte är måttligt. Det stör mig nu då jag inser att också är ett beroende. Det märks inget på honom att druckit sina öl och det måste vara han själv som inser och vill sluta eller dra ner på mängden öl. Har påtalat mängden och alkoholintaget men vill inte börja predika bara för att jag blivit ”frälst”. Han är min bästa vän och mitt allt❤️ Och vårt liv kommer att bli annorlunda framöver. Lite av mina tankar.
Ha en fin fredag🌺