Jag är så trött

Profile picture for user Varafrisk

@Ase 💗ut med ilskan oavsett vad den beror på. Låt dig inte krävas. Är det möjligt att bli akut sjuk så du slipper följa med🤔Jag förstår att det inte enkelt att dra sig ur nu men…jag lider verkligen med dig. Men som sagt var låt inte detta hindra dig att visa din känsla💪🏻

Kram💗

Profile picture for user Ase

Nu är jag äntligen hemma igen egentligen skulle vi sova över men jag körde hem. Höll nästan på att köra på ett rådjur.
Jag har haft trevligare än vad jag trodde men hade gärna åkt hem vid 12 men klockan var 2 innan jag fick med maken.
Ilskan blev till gråt istället som inte heller kom ut. Men nästa gång jag blir arg ska jag försöka få ur mig det. Jag ska jobba på att bli en person som står upp för mig själv.
God natt 💖

Profile picture for user Sisyfos

Ilska ja, det är lite svårt det där med känslor. Jag har haft ganska nära till känslor som ilska tidigare, inte varit rädd för att stå upp för mig själv när det behövts, men i relationer så vet jag inte alltid om ilska är det bästa. Det var ilsket hemma under min uppväxt och det ledde aldrig framåt. Jag var också ilsken på sambon när jag slutade, men släppte inte ut det. Stängde inte in det heller, på nåt sätt så kan man hantera det ändå, det handlar lite om att acceptera och förstå sina känslor. Riktar man dem utåt så är risken den att den input man får tillbaka bara gör det värre.
Men att stå upp för sig själv är aldrig fel. Det gäller bara att vara i det, och inte projicera på någon annan.
Lite så gör tonåringar tycker jag. Man får ta lite skit som har med deras ångest att göra. Bemöter man det med annat än ilska blir det bättre resultat.
När alkoholen inte lägger sig som en våt filt över alla känslor så blir även glädjen större.
Livet skarpare. Nu har du gjort en dryg månad. Tror det tog två för mig första gången innan jag verkligen fick en känsla av att vara ”här och nu.” Det var så underbart!

Profile picture for user Ase

Maken har åkt iväg och kommer inte hem förrän på söndag natt. Det är så skönt att vara ensam med barnen. Jag har mer energi och känner mig friare än på länge. Det är sorgligt att jag känner så men har fått erkänna för mig själv att det är så.
Ser verkligen fram mot helgen. Det ska regna men det gör inget, ska ta dagarna som de kommer och bara vara.

Tack alla som har gett respons i min tråd. Läser allt och tar till mig alla kloka råd och reflektioner.

En dag i taget och idag dricker jag inte!
Kram!

Profile picture for user Kungslilja

Jag har skummat, läst din tråd @Ase. och jag känner mig tacksam och glad att ha fått möjlighet att göra det.
För en tid sedan skrev du ungefär att du "känner du blivit mer ödmjuk och förlåtande mot andra". Jag hoppas nå dit. Ett "aha" om att jag dömmer både mig själv, och andra både medvetet och omedvetet. Blir min värsta fiende. Ska försöka bära med mig det. Tack!

Jag hoppas den frihetskänsla och lyckan du känner för kommande helg får hålla i sig =)

Profile picture for user Ase

Jag har varit så orolig för hur folk ska tänka om att jag inte dricker alkohol men det är ju helt galet. Människor får tänka och tycka vad dem vill om mig. Det har kommit till mig sista dagarna att jag bryr mig faktiskt inte om vad folk tänker eller tror.

Jag vill inte dricka alkohol och arbetar jätte hårt med mig själv för att det ska få förbli så. Jag ska vara stolt över varje dag som jag låter bli att dricka alkohol. Aldrig mer skämmas för att tacka nej!

Läser och lyssnar på allt om beroende och missbruk som jag kommer över. Går på AA-möten online. Gör ett program som ska hjälpa mig att reflektera och lära om. Lägger ner jätte mycket jobb på nykterheten.

Just nu känner jag mig ganska stark och har en tro om framtiden. Kanske kanske jag har hitta min väg?

En dag i taget och idag dricker jag inte!

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Läst hela din tråd! Du har ju gjort ett jättejobb - imponerad! Önskar att jag kommer så långt också... Jag är ju en bit på väg men inser att jag har en lång väg kvar. Du har beskrivit din resa så fint! Önskar dig allt det bästa 🤗

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ase skrev:"Människor får tänka och tycka vad dem vill om mig. Det har kommit till mig sista dagarna att jag bryr mig faktiskt inte om vad folk tänker eller tror."

Yes! Spot on 🤩 Heja dig!

Kram 🐘

Profile picture for user Ase

Tack fina @Lillek @majsan_nu @Andrahalvlek @Varafrisk 💖.

I kväll har jag varit på fest och det har gått bra. Dansat, skrattat och sjungit och haft riktigt roligt😊.
Men det bästa av allt när klockan var tolv tackade jag för mig och tog bilen hem.
God natt 💖

Profile picture for user Ase

Jag börjar skriva något hela tiden men raderar igen. Det är något jag vill få sagt men får inte ur mig det på det sätt jag vill. Något är det som skaver som inte kommer ut.
Jag kämpar på men vet inte vad jag ska ta för steg här härnäst för att komma vidare. Eller jag vet nog men vågar inte.
Min helg var ganska svår eftersom jag har varit så trött. Kände ett stort behov av att bara få vila från mig själv ett tag men istället för vin blev det godis.
Jag har varit ganska passiv ett tag och behöver komma igång igen. Det är som att jag går omkring och väntar på något som jag inte vet vad det är.

Nu har jag jag åtta nyktra helger bakom mig och i veckan blir det två månader.
Det är bara att kämpa på en dag i taget.

Profile picture for user Se klart

@ase har du kollat dina järnvärden? Är du känslig för den mörkare tiden?
Många får ju årstidsbundna perioder av lite nedstämdhet. Jag tjatar om träning. Hjäper mig just nu väldigt mycket att klara vardagen good enough. Kram.

Profile picture for user Ase

@Se klart Ja, jag behöver röra på mig och jag behöver ljus.
Jag vet ju det men det sista har det varit svårt att sparka igång mig själv.
Det kan räcka med en promenad på lunchen och några armhävningar på kvällen.
Har så lätt för att fastna i tankar och ältande som inte leder till något bra.

Jag tar mig framåt en dag i taget och ska nog överleva denna vinter också😊.

Profile picture for user Ase

Nu har jag lyckats byta fokus under dagen.
Om sex månader har förhoppningsvis min hjärna läkt ganska bra. När jag börjar må bra som nykter om inte allt för länge så blir jag fri. Fri att välja det liv jag vill ha! Det är värt att att kämpa för😊.
Det är antagligen post akut abstinens som gör att mitt mående pendlar så.
Det är så skönt när jag får lite aha upplevelse🌺. Saker jag läst men som det tar ett tag att förstå på djupet.

En dag i taget och idag dricker jag inte det lovar jag mig själv.

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Så skönt att du kan tänka lite annorlunda, byta fokus som du skriver... Hoppas att det blir lättare för dig nu! Läste lite om post akut abstinens, vet inte om jag blev så mycket klokare. Men det är ju många stadier att gå igenom o allt som är hjälpsamt för att förstå sig själv är ju positivt! Jag hejar på dig och önskar dig en fin dag! Kram 🤗

Profile picture for user Ase

Jag ser verkligen fördelarna med nykterheten. Jag sover bättre, har mindre ångest och behöver inte känna skam och skuld regelbundet.
Men det är så jobbigt att känna och jag mår verkligen inte bra. Jag känner skuld över att jag inte bara kan må bra, som om jag gör och tänker fel.

Idag var det som en stor svart klump i bröstet. Det gör fysiskt ont och jag börjar hyperventilera och får nästan en ångestattack. Naturligtvis vill jag inte att någon ska se detta så går ut och nästan springer för att hinna till skogen där ingen ska se mig.
Väl i skogen så kan jag äntligen gråta och nu sitter jag på en sten ensam i skogen och känner mig mer ensam än någonsin.
Jag existerar i ett sammanhang och jag tror ingen skulle se mig som ensam men jag känner mig ensam.

Idag har jag varit nykter i 10 veckor och det var då jag började vackla förra gången. Det gör jag inte nu men det är tufft.
Behövde bara skriva av mig lite.

En dag i taget och idag dricker jag inte.

Profile picture for user majsan_nu

Hej!
Bra att du skriver av dig, jag har inte kommit riktigt så långt som du i antal dagar. Men jag har haft en ganska lång dip i mitt mående. Läste att det kan bli så efter ett antal veckor, det kanske är det vi drabbats av... Håller med dig om att sömnen blivit bättre, använder knappt någon medicin längre...
Det låter ändå skönt att kunna gråta, det har jag svårt för. Gör det inte fast jag skulle behöva/vilja. Och jag skulle också vilja må bättre, kanske är det en period nu... Snart är den över, förhoppningsvis, o vi kan få må lite bättre... Tror inte att vi varken gör eller tänker fel. Det är nån som vill kidnappa våra tankar. Gissa vem???
En dag i taget o idag dricker vi inte!
Kram 🤗

Profile picture for user Ase

Tack Majsan!
Det känns faktiskt bättre nu. Du är alltid så klok och snäll i dina svar. Hoppas både du och jag får må bättre snart. Det är klart att det är någon som är väldigt missnöjd just nu men den demonen har vi snart tröttat ut 😁.
Hoppas du får en jätte fin dag i det vackra vädret 💖

Profile picture for user Rehacer

@Ase Livet är skit ibland och ångestklumpen ligger närmare ytan än andra dagar. Ibland går den att trycka undan men emellanåt tränger den sig ut, förstår precis vad du menar.
Med alkohol kunde vi lättare trycka undan känslan och döva den med djupa klunkar. Nu måste vi i egen regi kontrollera den. Tror vi är närmare känslorna nu, att vi känner högt och lågt lättare. Vi får öva oss i att känna utan alkohol. Nyttigt men jobbigt.
Härligt att du iallafall mår lite bättre nu.
Kram 🤗

Profile picture for user Ase

Tack Tofu!
Ja, det är nog så att det är en process med olika perioder man måste igenom. Det pendlar så otroligt mycket vad jag känner.
Jag tycker om att vara själv men inte ensam. När jag umgås med människor så vill jag att det ska vara äkta och har ingen lust att lägga energi på ytlighetet. Detta gör att jag kanske blir lite osocial. Jag vet inte vad jag vill få sagt men kanske det faller på plats någon gång.

Profile picture for user Ase

Ja, det är jobbigt att känna Rehacer. När det nästan gör fysiskt ont är det svårt att stå ut med.
Jag vill inte döva längre och att gråta idag hjälpte faktiskt.
Nu har jag haft en fin kväll och minsta har kompisar på lite fest. Det är roligt när huset är fullt med ungar men nu har de lämnat en stund för att skrämma grannarna och kanske få lite godis😁

Profile picture for user Sisyfos

Det är nog så att många känslor har dövats med alkohol och att det är det som händer nu att det kommer upp till ytan. Minns att jag tänkte att jag ville bli buren ett tag där, en riddare på en vit springare, som kunde bära mig ett tag för jag orkade inte. Givetvis kom ingen sån, men jag tänker att det inte är ett misslyckande att känslorna svämmar över. Man är inte svag när man gråter och som du skriver känns det bättre efteråt. Det positiva som händer är också att skrattet återvänder. Känsloterapi. Du får sätta på en riktig snyftare och frossa i känslor. Och en komedi. Jag blev väldigt känslig minns jag, levde mig in på ett annat sätt, vilket också var jobbigt eftersom jag nästan fysiskt kunde känna smärta om de slogs.
Om det inte går över så behöver du kanske söka hjälp för måendet. Ibland är det ju så att vi har druckit för att döva andra problem och att vi då måste ta itu med dem när vi slutar dricka. Att börja dricka igen löser ju inte grundproblemet. Så håll i nu!

Profile picture for user Ase

@Sisyfos ja, alla känslor känns nästan fysiskt. Och när jag tänker efter så har jag faktiskt lättare till skratt också. Nej, det kommer inte komma någon och bära mig men ni här inne hjälper till att drar lite och det tröstar väldigt 💖.
Jag håller i känner inte att jag vacklar just nu. Men om jag gör det i framtiden så kommer jag skriva här och inte bara sluta skriva.

Profile picture for user Rehacer

@Sisyfos Gissa om jag drömmer ofta om den där riddaren på en vit häst! 😁 Både för att få hjälp att reda ut tankar men oxå för att känna sig buren. Och älskad.
@Ase hoppas du får en lugn dag idag utan känslor högt & lågt.
Kram 🤗

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ase Jag drunknade nästan i känslor den första tiden som nykter. Som en svallvåg sköljde de över mig. Ilska var den känsla jag hade svårast att hantera, jösses vad arg jag var. Och levde ut det också, stackars min omgivning. Men det gick över! Hur det gick till vet jag inte riktigt, men jag lärde mig hantera min ilska. Oftast genom att djupandas, gå undan, aldrig svara i affekt, be att få återkomma. Andra känslor, som glädje tex, lever jag dock ut så mycket jag kan. Jag skrattar väldigt mycket mer hjärtligare numer, åt komedier bland annat. Jag skrattar så högt och länge att min yngsta dotter ber mig hålla tyst 🤣

Kram 🐘

Profile picture for user Ase

@Andrahalvlek ja, som en svallvåg är det och det blir ganska överväldigande ibland.
Tror jag ska lyssna på Gylene tider här kommer alla känslorna idag 😁. Det piggar upp och jag kan texten så kan sjunga med.

Profile picture for user Sisyfos

Tänker att ANdraHalvlek har ett livsrecept som alltid. Lever ut känslorna, stänger inte in och blir ledsen över ilskan. Vänder inte ilskan inåt. Tänker att du gjorde samma sak Ase när du gick ut och grät. Släppte ut, lättade på trycket. Jag tror jag har en del instängda känslor. Att ge utlopp för sin ilska är lite kluvet för mig nu för tiden. Det leder sällan någonstans att ge utlopp för ilskan. Men ilska är svårt tror jag en del i ilskan handlar om rättighet till sina känslor, om engagemang, vilja, ambition. Så ilska är nyttigt och att låta sig själv bli arg är också nyttigt. Jag tror att balansen kommer att komma Ase och med det också de positiva effekterna av att vara mer levande.

Profile picture for user Ase

@Sisyfos jag tror också att det är bra att alla känslor får ta plats. Det blir lite omtumlande ibland bara😊.
Idag har jag skrattat tills jag grät på jobbet och det var längesedan. Så även positiva känslor kommer det mer av😊

Profile picture for user Ase

Idag firar jag 75 dagar😊.
Detta ska firas med tacos och fredagsmys. Naturligtvis är det Pepsi med is i som dryck.
Något som inte är så kul är att vår panna gått sönder. Den läcker så hela golvet i tvättstugan är blött. Så det blir en kall helg med kalla duschar. Tur vi har kamin och det inte är så kallt ute.
Blir ju inte så roliga pengar heller. Hoppas den går att laga men antagligen behöver den bytas.

En dag i taget och idag dricker jag inte!
Trevlig helg fina forum vänner 💖

Profile picture for user majsan_nu

@Ase 75 dagar - SuperGrattis till dig 👍
Så klart det ska firas 🥳
Mindre roligt med saker som pajar... men det låter som du tar det med jämnmod?
En dag i taget o idag dricker vi inte!
🤗 Kram

Profile picture for user TappadIgen

@Ase Jag är lite sen i gratulerandet, men grattis! Är så roligt att det går bra för dig. Jag vet hur mycket du har kämpar och hoppas att du kan vara med på mötet på måndag också :)

Profile picture for user Ase

Tack för grattis!
@TappadIgen jag ska försöka vara med i morgon. För mig är dessa träffar viktiga. Hoppas att fler viĺl vara med denna gången.

Vi kanske ska göra lite reklam i olika trådar 😉.

Profile picture for user Ase

Jag är lite nyfiken på om det är någon som har tänkt att delta på zoom träffen imorgon?
Jag har varit med några gånger och tycker det har varit givande.
Första gången sa jag nästan inget så det är inget tvång att prata och kameran behöver inte vara på.
Det har varit ganska få på dessa träffar och det hade varit kul om fler hade dykt upp.
Hoppas vi "ses" imorgon💖

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ase Tyvärr kan jag inte delta. Just den tiden är det jobba järnet som gäller på mitt nya jobb. Men det är bra att du skriver om det så att fler får veta att det ska bli ett zoom-möte imorgon kl 16.30. Admins inlägg om det är pinnat överst här i forumet.

Kram 🐘

Profile picture for user Ase

Jag mår bra just nu. Trött och sliten av mörker och mycket jobb visst är jag det men jag mår bra i mig själv.

Jag plågas fortfarande av mycket skam till och från som lätt får mig att isolera mig. Det måste jag arbea med för det leder ingenstans.
Men förutom det så märker jag att jag vågar ta mer plats. Jag är tryggare i mig själv och är inte lika ängslig.

Tankar på a kommer då och då men än så länge är valet att avstå enkelt. Jag vill inte dricka mer, vill vara klar i huvudet och leva livet både i med och motgång.
Nu blir det en nykter helg och det börjar bli ganska många nu😊.
Önskar alla kämpar här på forumet en fin helg 💖

Profile picture for user ensam optimist

@Ase tänker på det där med skammen. Hur mannkan få den att minska, krypa tillbaka in i en vrå, bli minimal. Tror att berätta för andra kan vara en grej, att förlåta sig själv en annan. Det viktiga är nuet och framtiden, inte vad som redan hänt. Fokusera på det som går att förändra! Kram!

Profile picture for user Sisyfos

Det är den känslan man vill uppnå tycker jag. @Ase skrev:"Jag är tryggare i mig själv och är inte lika ängslig."
Det låter lovande och du har verkligen inget att skämmas för. Jäkla elände den där skammen.

Profile picture for user Varafrisk

@Ase Du är beundransvärd ❤️❤️

Fy farao för skam! Har skam gjort ngn nytta?? Tänk att du stoppar ner skammen i en burk och skickar iväg den med posten. Låter lite löjligt, jag vet..men ibland får det vara så.

Kram till dig❤️

Profile picture for user Ase

Ja, jag vet bara skicka iväg skammen hade varit det bästa. Skam är så svårt att sätta ord på. Jag har alltid känt skam så länge jag kan minnas.
Skammen får mig att krympa, göra saker jag inte vill, vara någon jag inte är, oförmåga att vara ärlig mm. Alkoholen gav skammen otroligt mycket bränsle, den bara växte och växte.
Men jag har börjat vara snällare mot mig själv. Vill inte längre vara fången i mig själv med tankar om hur värdelös jag är. Jag vill växa och lära känna mig själv.

Profile picture for user Varafrisk

@Ase Det är så lätt att säga att det bara är att skicka iväg skammen. Jag känner också skam ibland onödigt mycket. Att komma t läkaren och inte ha slutat dricka är så otroligt skämmigt som jag inte begriper någonting. Eller jag kan skämmas för tex att jag borde kanske känna till saker som handlar om olika saker inom vårt journalsystem men att jag fixar inte att ta till mig detta. Vi får hjälpas åt att ta bort skammen💗

Ha en fin söndag💗💗

Profile picture for user Sisyfos

Ibland tänker jag att det är bra att identifiera vad man skäms för och vad det egentligen står för. Tyckte att jag hade kommit rätt långt i det där, men sen händer saker ibland där man rasar flera år tillbaka i tiden och i sin egen utveckling. Skam hänger så mycket ihop med att man inte riktigt lever upp till sin egen idealbild eller det man tror att andra förväntar sig. Soffis mantra ”jag är bra, jag gör så gott jag kan och det duger bra”, det räcker. Jag tänker att man måste se sina egna tillgångar och berömma sig själv för det man gör bra. Inte bara se sin idealbild av hur det ska vara. För det är inget annat än en illusion. Tänker att vi har lite gemensamt flera av oss härinne att vi grubblar en del och man måste stänga av det i alla fall när det handlar om grubblerier om varför man inte är tillräckligt bra. Skam. Lyssna på närvaropodden: Metatänkande.
Och att se med blida ögon på sina tillkortakommanden. Fördelarna är också stora. Identifiera era fördelar. Ni är väldigt bra på en hel del saker. Även om det finns någon som är bättre, så är ni definitivt tillräckligt bra på en hel del saker. Min kloka fina vän sa igår när hon skulle lära sig nåt som inte gick så snabbt och bra som hon ville att ” en sak är bra med mig och det är att jag kan ta att jag har lite trögt i början.” Å så skrattade hon högt åt sig själv och sina upprepade misstag.
Tänker att det är en sund inställning. Det är ok att inte vara perfekt, och då kan man också lättare överse med andras tillkortakommanden.

Profile picture for user Ase

@Sisyfos tack för återkoppling på mitt inlägg😊.
Jag tar till mig och har lite att fundera på nu.
Ja, mycket handlar nog om att inte leva upp till den man vill vara.
Jag ska börja tänka att jag gör så gott jag kan och duger som jag är.

Profile picture for user vår2022

Hej @Ase! Löste i din tråd om att du känner skam. Det gör jag också sedan barnsben. Nu när jag är nykter kan jag studera detta med äkta känslor. I mitt fall minns ja nu att min mamma har mycket skamkänslor och som jag tagit efter då hon skapat skamkänslor hos mig. Jag har skämts och blivit ledsen och det har mynnat ut i känslor av att inte duga. Att höras för mycket i olika sammanhang skapar skam och funderingar, undra vad det tycker om mig? Behov av bekräftelse för att vara mer säker på att jag är omtyckt, eller sa de så bara för att vara snälla, vad tycker de egentligen? Detta påverkar självkänsla och tankar om sig själv. Det är intressant att försöka få tag på var skammen har har sitt ursprung. Jag ska börja undersöka det och ska ta upp det med min psykolog. En bra sak med skam är att utan den kan man inte känna empati med andra, så den har en viktig funktion😁.
Lite av mina tankar om skam.
Ha det gott🌺

Profile picture for user Ase

@vår2022 stor igenkänning på det du skriver.
Det känns bra att spegla sig lite i andra.
Skriv gärna längre fram hur du har jobbat med din skam med psykologen. Jag suger åt mig allt som kan vara hjälpsamt 😊.
Kram

Profile picture for user Ase

Lördagsmorgon i november och idag har jag varit utan alkohol i 90 dagar 😊.
Jag har gått och hakat upp mig på att återfall är så vanligt vid tre månader. Men inatt i en dröm fick jag lite hjälp av en väldigt energisk före detta narkoman som har skrivit många böcker, ni kan nog gissa vem😁. Så har landat i att jag kan nog lugna mig lite, det är ju inte så att någon kommer tvinga mig att dricka.
Min nykterhete känns stabil just nu och jag vill verkligen inte dricka.
Jag är onormalt trött och tänker att det inte längre kan skyllas på alkoholen. Så har köpt järntabletter och D-vitamin så får vi se om det hjälper.
På det stora hela mår jag bra. Inte sprudlande men helt ok.
Har fortfarande i minnet hur jag mådde för 90 dagar sedan så kommer det sug kan jag bara spela den filmen.

Tack för att ni finns 💖

En dag i taget och idag dricker jag inte!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ase Grattis till 90 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Du jobbar på jättebra 🙏🏻

Järntabletter och D-vitamin kommer nog att göra nytta. Kan tipsa om rosenrot också, det är ”uppåttjack” för mig. Helt ofarlig sådan, en nordisk variant på ginseng.

Jag minns att jag också var lite orolig för att ta återfall. Så många här på forumet gjorde det, och det kändes som det var regel än undantag på något sätt. Som om jag radiostyrd bara skulle knalla in på bolaget en dag. Men den oron har lättat med tiden. Just därför att jag inte längre tänker på alkohol i min vardag. Enda gången jag tänker på alkohol är när jag skriver här på forumet. Just därför gör jag det varje dag. För att aldrig glömma hur illa det var. För att aldrig glömma var jag inte vill hamna igen.

Vad det gäller återfall har jag en livlina. Jag tar aldrig första glaset. Punkt. Som min husgud Craig Beck brukar säga: ”Det första glaset bestämmer du över. Sen bestämmer drogen”.

Chill helgkram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

PS. På min nya arbetsplats bor vi granne med Systembolaget. Jag har jobbat på det kontoret tidigare sporadiskt, och det var ju praktiskt att kunna handla vin på vägen hem. Jag har jobbat där fyra dagar totalt nu i närtid. Alla dagar har jag verkligen ”sett” Systembolaget. ”Just det, så var det back the days”. Om ytterligare 4-5 dagar är jag säker på att jag passerar bolaget utan att ens se det, lika lite som jag ser de andra butikerna jag passerar.

Profile picture for user Varafrisk

Geattis @Ase till alla dina dagar🎉💗Din berättelse är betydelsefullt för mig. Du ger en så verklig bild av hur det kan vara att sluta dricka alkohol, ett liv utan alkohol. Åter igen stort varmt Grattis💗kram💗

Profile picture for user Torn

@Ase Stort grattis till 90 dagar! 🤗 Det behöver ju inte komma ett återfall. Du har en stark kämpaglöd och beslutsamhet till att inte ta det första glaset. Det kommer man väldigt långt med. Jättebra jobbat!

Kram

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Hej! Vi får gratulera varandra 👍
Skönt att du mår ok, förutom tröttheten. Många bra tips du har/fick! Ska ta till mig dom eftersom jag också känner en himla trötthet just nu... Ha en fin kväll!
Kram 🤗

Profile picture for user vår2022

@Ase Stort grattis till 90 dagar 🎉Jag har också funderat på återfall och hur jag ska förbereda mig för att det inte ska ske. Jag har som mål att bli nykterist då jag vet att jag inte kan ta ett glas utan det blir en flaska så jag har inget val, då kommer jag att få ett återfall. Jag har gjort alkohol till något läskigt och farligt i mitt huvud. Vad jag läst så blir det också allt svårare med abstinens efter återfall. Jag tycker det känns lite spännande att alltid vara nykter och må bra i både kropp och knopp.
Ha en fin lördag🌺

Profile picture for user starten på det nya

@Ase Grattis till 90 dagar :) När jag var runt 3 månaden så tänkte jag också på den där omtalade återfalls risken efter 3 månader, sedan kom jag på att man får inte återfall man tar återfall efter det gjorde att jag slutade tänka på det och tänkte att det är ett aktivt beslut att ta ett återfall så släppte de tankarna rätt fort, men samtidigt så är det såklart viktigt att vaksam.

Profile picture for user Ase

@majsan_nu tack för grattis!💖

@vår2022 tack för grattis!💖
Jag är också rädd för alkohol. Har fått en otrolig respekt för hur lömsk den är. Min plan är också att inte dricka mer men jag tar en dag i taget.

@starten på det nya tack för grattis!💖
Ja, jag ska släppa rädslan men vara på min vakt. Bra råd😊
Jag känner mig trygg i att det inte blir ett återfall vid 3 månader nu.

Vad det betyder mycket att få lyfta sina tankar här med er 💖

Profile picture for user TappadIgen

Lite sent men grattis till 90 dagar @Ase Det är ju lite svårt på ett forum endast baserat på text att avgöra men det känns som att du ändå mår betydligt bättre nu än du gjorde för tre månader sen och det känns som att det går framåt för dig och att du funderar och vänder och vrider på saker. Det känns positivt :)

Profile picture for user Ase

@TappadIgen tack för grattis!💖
Jag mår otroligt mycket bättre än vad jag gjorde för tre månader sedan.
Gråt, skam och andra kännslor är som du skriver saker som ska vridas och vändas på för att kunna gå vidare. Efter varje dipp blir jag lite starkare.

Profile picture for user Ase

Jag tänker mycket på hur mina barn har påverkats av att jag druckit för mycket. Jag har ljugit så mycket för mig själv om att de inte märkt något. Normaliserat mitt beteende. Men det är klart att de påverkats. Jag växte själv upp med en alkoholiserad förälder och är otroligt medberoende i den relationen. Vi kan fortfarande inte tala om hur det har påverkat mig när jag växte upp och hur skammen föddes i mig redan då.
Jag vill inte att det ska vara så för mina barn men vet inte hur jag ska lyfta på locket så att de känner att det är ok att prata med mig om att jag druckit för mycket och hur det påverkat dem. Jag känner också en otrolig rädsla för vad de ska säga och vill verkligen kunna ta emot det som kommer på ett bra sätt. Men jag vet helt enkelt inte hur jag ska öppna upp för en dialog runt detta.
Vi har en bra relation vad det gäller annat och vi har ofta fina samtal om livet, vänner, kärlek och annat som är viktigt när man växer upp.
Är det någon här på forumet som har tipps på hur jag kan öppna upp för samtal om detta och hur jag tar emot det på ett bra sätt.

Profile picture for user Varafrisk

Jag tänker att man kanske ska prata med dem en och en. Fast till en ungdom i gymnasieåldern och en på dryga 20 år kan man ju prata mer snarlikt medan man till 12-åring får prata på ett annat vis men ändå med samma budskap.

Jag tror att vi vuxna gör det krångligare än vad det är, och då menar jag själva berättande, bara för att det är något allvarligt man ska berätta om.

Jag tänker att det gäller att fånga dina barn när de har tid inte när du har tid om du förstår hur jag menar. Ibland är bilen en bra plats att berätta på. Eller någon trygg plats. Säga att du vill berätta något om du känner att hen vill lyssna. Berätta på vilket sätt du nu vill välja…jag har ett problem/beroende/sjukdom…som innebär att du dricker för mycket alkohol…kan inte sluta ..åter igen vad du tycker känns bäst för dig….du kan därför helt enkelt aldrig mer dricka alkohol.
Säga vad det kan inneburit genom att lägga ansvaret på dig…vilket har inneburit att du inte alltid har varit den mamma som du ville vara pga alkoholen men att du älskar dina barn.

Det här är ju bara förslag…vet inte alls om det passar…men när du berättar kanske dina barn ställer frågor, berättar hur det har varit för dem.

Mina dotter var i ungefär samma ålder som ditt äldsta barn när jag berättade för henne min son var äldre eftersom han är fyra år äldre. De kunde förstå mina humörsvängningar vad de hade berott på. De kunde förstå att när de kanske känt att de hade gjort fel så berodde det inte på dem utan jag bar ansvaret för det. De blev inte arga men jag såg hur min son tänkte. Min dotter hade nog förstått tidigare att jag hade problem. Jag skämdes förfärligt, och jag grät.

Min dotter vet att jag är i ett långt återfall men min son har svårare att ta till sig verkligheten
, så har det varit för honom även när min man var sjuk i cancer.

Hoppas något kan vara till hjälp för dig🤗

Kram💗

Profile picture for user Ase

@Varafrisk Tack för fina råd💖.
Jag ska verkligen ta mod till mig och tala med mina barn.
Det betyder mycket för mig att du återkopplade på mitt inlägg.
Du är väldigt klok.
Kram

Profile picture for user Varafrisk

@Ase Tack snälla du💗Jag tänker att det kommer gå bra💪🏻Det viktigaste är att ta ansvaret att man inte har druckit pga barnen och det svåra att inte sjunka för lågt…för även om man skäms inombords …så ändå försöka visa att jag är en mamma du kan räkna med! Svårt att visa det om man inte tror det om sig själv…jag vet…men du kan!

Kram💗

Profile picture for user Kennie

Hej Ase,
Har just läst igenom din tråd. Grattis till tre nyktra månader och tack för många kloka tankar sedan i maj. Några av de senaste inläggen handlade om skam. Jag var på en yogahelg med tema självmedkännande, att vara snäll mot sig själv. Ledaren pratade bland annat om skam, att det är en så stark känsla för att den har funktionen att vi inte ska bete oss på ett sätt som gör att gruppen stöter bort oss. När vi levde som jägare och samlare var gruppen livsavgörande, och skamkänslan är därför så stark, och fortsätter att vara det även i vår tid, fast vi inte längre riskerar livet om vi gör något utanför normen. Ledarens poäng var att skam och flera andra starka känslor hör till vår art och har tidigare varit en evolutionär fördel. Så nästa gång vi plågas av skam kan vi vara lite snälla mot oss själva och tänka jaha nu skäms jag, det är jobbigt men typiskt homo sapiens... Den tanken har hjälpt mig att få lite distans till känslor som jag tidigare överväldigats av.

Profile picture for user vår2022

@Ase Jag har barn båda över 25 år. Jag skrev sms, de bor inte hemma och vi smsar mest med varandra, och berättade att jag har mått dåligt och att jag druckit för mycket vin pga det. Att det har blivit för mycket slentriandrickande av vin vilket blivit en ond cirkel, att jag mår bättre nu då jag startat en vit tremånaders period. Det känns fräscht och självförtroendet har blir blivit bättre. Vidare att det känns skönt att få det sagt för det är ju skämmigt men ni har ju sett och förstått. Det har gått för långt och har inte riktigt blivit som jag önskat det. Men nu är jag stolt över mig själv. Berättade också att jag gått med i denna chattgrupp, att det känns bra och att vi stödjer varandra.

Det var jobbigt att skriva detta men är överväldigad av responsen. De säger sluta skämmas, bra jobbat, bra att jag är med i forumet, att det finns goda alkoholfria alternativ mm.

Det känns så skönt att berätta något alla vet och samtidigt visa att jag tar tar ansvar. Att jag mår bra av att vara nykter med bättre självförtroende. Att säga att jag skäms men de vill inte ha en mamma som skäms och säger som jag gjorde när de var små, olyckan hände men det är ok, inget att skämmas för, nu glömmer vi det och går vidare.

Tänker att de har fullt upp med sina liv och tycker det är skönt om jag kan ansvara för mitt liv, att slippa bli för involverade. Jag får visa i handling att jag tar fullt ansvar att bli nykter. Om de vill prata mer är de välkomna. De frågar hur det går och jag berättar om allt positivt det för med sig.

Jag har våndats så oerhört med massor av skuld, har de fått allt de behöver av mig? Har jag varit tillräckligt närvarande? Hur har skilsmässa påverkat dem? Mm. Skuld äter upp oss och skuldtankarna är oftas inte sanna, det är bara tankar och vi formaterar om dem för att det ska skada oss så mycket det bara går.

Jag ska försöka att inte titta bakåt (djävulstankar) utan nu är det framåt som gäller. Det är aldrig försent att skapa bättre relationer. Relationen till mina barn känns närmare efter jag berättat då jag varit ärlig och visat att även jag kan vara svag och inte perfekt. Jag visar dem vägen hur man kan göra om och göra bättre och att man inte behöver begrava sig i skuld och skam. Ett beteende man önskar att de gör när de hamnar i trubbel, inte tvärtom.

Det går heller inte att jämföra den uppväxten jag hade mot deras uppväxt. De nära relationerna därifrån har inte varit närvarande, inte tagit på sig skuld och det egna ansvaret, de har gett skuld och skam, detta ger inte jag till mina barn.

Det här blev långt. Lycka till! Kram❤️

Profile picture for user Ase

@Kennie Tack för grattis!
Jag gillar ditt råd! Att använda humor är bra. Jag ska verkligen börja använda det i vardagen. Nu skäms jag, typiskt homo sapiens! Det ger distans och man kan skratta lite åt det istället.

Tack!

Profile picture for user Ase

@vår2022 Tack för svar!

När jag tänker efter så är det nog egentligen inte att prata med mina barn som jag är mest rädd för, jag vet att de kommer ta emot det bra. Det jag är mest rädd för är att jag talar om att nu är det förändring och så kan jag inte hålla det.

Kram

Profile picture for user vår2022

@Ase ja det kan vara svårare. Det blir en press att berätta och sedan hålla det, för mig blir det en bra press. Jag fokuserar på att aldrig dricka mer då jag vet att det bara leder mig till fördärvet igen. Har de märkt/sagt något om dina nyktra tre månader?

Profile picture for user Ase

@vår2022
Nej, de har inte det. Jag tror att syskonen pratar väldigt mycket med varandra och att de har en väldig trygghet i varandra. Men jag måste lyfta på locket och visa att det är ok att prata med mig också. Det kan vara så att de försöker skydda mig och jag tror att de är rädda för att göra mig ledsen. Men det är just det att detta är vad jag tror, jag vet inte eftersom jag inte talat med dem.

Profile picture for user vår2022

@Ase ja barn är lojala. Mina sa, det är ok, ingen fara mm. Det är något fint med att vara lojal också och den stärks av att man är öppen och pratar. Man kan säga att man ska gör sitt bästa för att det ska bli så bra som möjligt. Du kommer på något sätt att prata med dem. Tror de kommer att uppskatta det🌺

Profile picture for user Torn

@Ase Jag funderade en del på det där med barnen i början. Men efter bla råd här så lät jag det ta sin tid. Vill dom ha reda på något så frågar dom. Vi har pratat om det när dom har undrat något. Det viktigaste var att de kände sig riktigt trygga med att jag inte skulle börja dricka igen. Det tog nog ett halvår eller så innan de riktigt hade fattat, och vant sig vid att jag aldrig tänkte börja dricka igen.😅 Det som har varit bryr dom sig inte alls mycket om. Huvudsaken är nuet och framtiden. Numera är det mig dom vänder sig till, eftersom dom litar till 100 procent på mig.Detta eftersom jag alltid kan köra bil, aldrig är ” grinig” eller trött. Detta har min fru märkt av, vilket har resulterat i att hon insett hur idiotiskt det är att välja alkohol framför sina barn på helgkvällarna. Hon dricker även mindre själv numera pga detta. Mina barn som är i tonåren är även skeptiska till alkohol, och vill inte testa att dricka. Vilket jag bara ser som en stor fördel, och har gjort att dom sköter skolan perfekt och har bra betyg. Win win på alla fronter har det blivit här i min lilla familj sedan jag slutade dricka för gott. 😀 Så tänk inte för mycket på sådant, så länge du inte börjar dricka igen är allt lugnt, och barnen är nöjda och glada.

Kram

Profile picture for user Ase

@Torn tack för återkoppling😊.
Ja, så kan man ju också göra så klart. I handling genom att vara nykter visa att man är att lita på. Så kanske det andra kommer av sig själv.
Jag vill att de ska känna att det är ok att prata om allt.
Det är jätte bra att få lite olika sätt hur andra har gjort.
Att alltid vara körbar som du skriver tycker jag också är skönt och det känns tryckt om det skulle hända något.

Profile picture for user Rehacer

@Ase Jag tänker lite som dig att jag vill berätta men att jag samtidigt är skeptisk till det OM jag inte skulle kunna hålla mig nykter. Jag kommer inte berätta något nu, det får komma när det kommer. Jag är inte redo än. När vi är det får vi vara lika modiga som @vår2022, fantastiskt bra jobbat! ❤️

Det där med att berätta får mig att minnas när vi hade vårat prat med min pappa om hans alkoholvanor. Hur otroligt allvarligt, krystat och skamfullt det var - minns det som något fruktansvärt. Han blev ledsen och skämdes så mycket, han blev så tagen på sängen av att alla i familjen hade samlats för att konfrontera honom. Men det ledde fram till ett nyktert liv för honom. Ett fantastiskt liv utan A. En negativ jobbig mörk upplevelse ledde till något ljust och bra, för oss alla.
Vi har alla olika resor och våra erfarenheter skiljs åt. Men jag hoppas att vi alla landar i nykterhet och att vi hittar förlåtelse både för det vi gjort våra kära och för att de kan förlåta oss.
Kram

Profile picture for user Sisyfos

Jag har öppnat upp för samtalet flera gånger med mina barn. Första gången var första gången som jag hade slutat. Då sa jag att jag slutat dricka och fick frågan om varför av sonen. Förklarade att det blivit för mycket och att det inte var bra. Men det beror väl på hur drickandet sett ut också. Jag har druckit mig berusad när de sovit och druckit i smyg. Sen vid några tillfällen varit berusad på helt fel tid. Aldrig varit elak eller jobbig, utan skämts som en hund för min berusning. Jag höll ju mig inte nykter sen utan har haft några återfall. Inga långa perioder. Jag tänker att det som är viktigt är att faktiskt lägga korten på bordet om det. Min dotter vill inte prata alls om det nu, för jag har återfallit för många gånger. Det har varit enstaka tillfällen på slutet, men hon blir grymt besviken och jag förstår det. Jag har ”gett henne tillåtelse” att prata med andra. Tänker att det också är viktigt att det inte är en hemlighet. Det är pest och pina när man inte lyckas bevara sin nykterhet såklart. Sonen har missat de här återfallen. Min pappa smygdrack som jag. Inga skandaler eller så. Periodvis för mycket, ibland vid konstiga tillfällen. En familjehemlighet och han vägrade ta ansvar eller erkänna. Vi konfronterade och han nekade. Jag har också nekat i stunden, det är så pinsamt. Men berättat sanningen sen för förnekelsen och hemligheten gör större skada tror jag. Osäkerheten, känslan av att inte kunna lita på, det är det som gör mest skada tror jag. Pratar du om det, så vet de att de kan fråga. Klarar du det inte (vilket du gör) får du stå för det. Du försöker, kämpar på. En bra sak med det är att man faktiskt också kan prata om farligheten med alkohol och droger. Att de behöver ge akt på hur de reagerar om de provar. Att jag använt det som medicin har jag berättat.
Så, ja berätta. De behöver ha möjlighet att prata om det. Lycka till!

Profile picture for user Ase

@Rehacer Tack för fin återkoppling.
Det är så bra att få läsa hur andra tänker och gör. Ja, det är verkligen modigt av dem som pratat med sina barn. Jag är nog inte riktigt där än heller men så småningom så ska jag ta mod till mig.
Stackars din pappa men vad bra att det fick ett lyckligt slut.