Här igen

Profile picture for user Illaute

Lyckades med att vara alkoholfri i flera månader och till och med över semestern vilket kändes som en bra bedrift. Men så började jag att ”prova” med ett litet glas bubbel, ta en öl som blev fler och nu slutligen i lördags när vi hade middag tryckte jag i mig en halv box själv…
Blev naturligtvis redlös. Inget minne av hur kvällen slutade. Ni kan ju tänka er vilken ångest jag hade när jag vaknade.. och vilken ledsen och besviken sambo. Han tyckte det var otroligt pinsamt. Med all rätt. Nu är det nolltolerans igen som gäller. Idag är dag 2. Inget sug än men det lär ju komma. Vet att det blir svårt framåt eftermiddagen att kunna tänka på nåt annat än att få dricka. Ska försöka komma iväg till gymmet för att skingra tankarna. Undvika fällorna med att gå förbi systemet och affären (folköl är också en last).
Det måste gå nu, hur dum kan man vara?
Jag vet att jag inte klarar att dricka överhuvudtaget och ändå gör jag det.
Orkar verkligen inte ha mer ångest över mitt drickande. Har ökat på mitt antidepressiva för jag känner mig låg och det är inte konstigt att man blir packad när jag dricker. Och jag vet att det är ju alkoholen och mitt drickande jag har ångest över.
En ond spiral 🌀

Profile picture for user Torn

@Illaute Hej och välkommen tillbaka! Jag vet inte om du minns mig, men jag hejade en hel del på dig sist du hängde på forumet.🤗 Tråkigt såklart att det blev som det blev, men det är ju egentligen fullt normalt. Har man en gång väl blivit beroende så har man. Då är det noll alkohol som gäller om man inte vill riskera att halka tillbaka. Vill man riskera att halka tillbaka så kan man prova med att dricka kontrollerat. Det fungerar ju för en del. Många tycker det är värt att prova gång på gång. Det var likadant med mig. Men så här i efterhand kan jag säga med bestämdhet. Det var inte värt det! Bra att du tar tag i detta igen! Förhoppningsvis slipper du göra det en gång till. 💪

Profile picture for user Andrahalvlek

@Illaute Välkommen tillbaka! Någon gång är den sista. Jag håller med @Torn. Det finns förstås de som har lyckats gå från beroende till kontrollerat drickande, men jag tror tyvärr att det är en kamp och ett stort risktagande. För mig är det i alla fall inte värt risken. Jag tycker att det är tusen gånger lättare att låta bli helt! Det kan jag ärligt säga av egen erfarenhet. Jag har också försökt dricka kontrollerat i många år. Det funkar och funkar och funkar - och sen går det åt helvete. Och jag vet aldrig när det sker.

Livet som nykter är mycket mer chill på alla sätt, men först måste man ta sig igenom den första tuffa perioden - och det vill man ju helst inte göra gång på gång 😔

Kram 🐘

Profile picture for user Illaute

Hej @Torn och @Andrahalvlek!
Klart jag kommer ihåg dig Torn och även dig Andrahalvlek, ni är de finaste forumkamrater man kan tänka sig!
Alltid här med pepp och hejarop! Gulligt av er att välkomna mig tillbaka.
Ja, nu är det upp i sadeln igen.
Vågar verkligen inte jinxa med att dricka måttligt något mer.
Det går tid men så plötsligt går det helt överstyr. Jag vet aldrig när eller varför. Slår över bara helt plötsligt typ var 5:e gång och jag bara häller i mig som om det inte fanns någon morgondag. Lyssnar inte på någon som säger att jag ska sluta. Säger bara att -jag är inte full! Fast jag är aspackad och mest sitter tyst för jag kan inte ens prata för jag sluddrar så mycket. Helt stört!
Nä, nu orkar jag inte vara slav och bunden till alkoholen längre… är såååå trött på det.

Profile picture for user Torn

@Illaute Härligt att du är så ärlig! 😅Fördelen nu är ju att du vet hur bra du mådde när du hade varit nykter några månader. Det är värre för dem som bara ger det några veckor, innan de provar att dricka normalt igen. Det här grejar du!

🤗

Profile picture for user Illaute

Ja, Torn, jag mådde så himla bra när jag varit nykter i några månader. Blev rak i ryggen och hade fokus på bra saker istället för den förbannade alkoholen som förstört mitt liv. Fattar inte att jag låtit det gå så långt.
Pallrade mig iallafall iväg till gymmet och det känns ju alltid bra. Är nöjd med det.
Sambon står och lagar sen middag och öppnade just en folköl och det klippet till direkt i mig. Suget kom som ett brev på posten. Men jag klarar av att låta bli. Är bara inne på dag två och minnet av helgens brakfylla är fortfarande färsk i minnet. Vet att det är när det gått en tid som alla minnen av det dåliga bleknar och man plötsligt tror att man kan dricka normalt. Det är då jag måste se upp.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Illaute Kan du inte be sambon snällt att inte dricka i din närhet den första sköra tiden? Sambon vill ju förstås att du ska lyckas vara nykter, och den första tiden anfaller suget ändå från alla håll. Det är tufft nog ändå utan att behöva påminnas i sin närhet. Efter några nyktra månader fixar man att vara i närheten av andra som dricker utan problem, men i början är det tufft som sjutton.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Illaute Lista topp 5 över fyllesynder. Påminn dig om dessa varje gång suget anfaller. Aldrig glömma, aldrig ta första glaset. Och sen handlar det till 70-80 procent om att skaffa nya nyktra vanor. Avkoppling, belöning, firande - allt ska man skapa nyktra vanor till. Och det tar tid, det får ta tid.

Kram 🐘

Profile picture for user Illaute

Ja, @andrahalvlek, det vore ju det bästa om jag slapp se alkohol hemma. För att underlätta för mig. Vet inte om jag kan begära det. Ska se om jag kan få ett bra snack med sambon.
Har sovit sååå dåligt inatt, men jag minns att det brukar vara så i början när man slutar dricka.
Har dessutom en irriterande huvudvärk. En punkt mitt i pannan. Som om jag vore bakis. Antar att det också borde gå över.
Ska jobba sent ikväll typiskt nog på ett event. Vill bara vara hemma och sova. Dessutom kommer det att serveras bubbel. Ännu en fälla jag ska värja mig för. Jag kommer att klara det. Jag måste.

Profile picture for user Illaute

Tack för svar och tips förresten!
Jag blir så glad och tacksam för alla kommentarer. Känslan är så fin när man har nån som peppar och tror på en. Att man inte är ensam. Viktigt!
Inom AA tror jag att dom säger att man ska gå i fotspåren efter dom som lyckats. Därför är ni så viktiga @Andrahalvlek och @Torn.
Ledstjärnor i mörkret…

Profile picture for user Illaute

Tycker det känns konstigt och lite orättvist att känna sig bakis fast man inte druckit på flera dagar. En av livets orättvisor. Tycker att man ska bli belönad med pigghet när man är duktig och låter bli att dricka. Måste få vara lite ironisk när huvudet känns som om jag druckit hela natten…

Profile picture for user Peka1234

@Illaute jag följer dej är i samma sits. Vet inte hur många gånger jag börjar om men kanske är någon dem sista, och jag tror inte man (vi) kan lämna något åt slumpen utan vi måste nog aktivt jobba med oss själva hela tiden. Kanske gå och träffa en livscoach eller något regelbundet vore bra? Eller en vän eller en mentor. Jag vet inte faktiskt. Men jag har också ramlat dit igen och jag är så trött på det , jag framställs så himla otrovördig när jag aldrig lyckas. Ta hand om dej och kämpa på, dag 2 här med nu, svetten har precis slutat rinna från helgens överkonsumtion och snart är det väl torsdag då brukar man vara på det igen. Håll starkt emot. Kram

Profile picture for user Illaute

@Peka1234 Ja, du har rätt, vore nog bra att ta hjälp utifrån. Terapeut, mentor eller liknande. För att nån gång lyckas.
Vill så gärna ta mig till ett AA-möte men vågar inte. Urdumt, jag vet, men är så rädd att det ska vara någon jag känner igen där. Jag fattar ju att vi är där av samma orsak men det tar emot så mycket än. Försökte prova möte online men det blev inte som jag tänkt mig.
Slipper svettas som tur är men har haft ont i huvudet hela dagen. Jobbat hela dagen och kvällen och konstigt nog inte haft så mkt sug.
Trots att det bjöds på bubbel på eventet jag var på ikväll. Säger detsamma till dig: ta hand om dig och kämpa på. Vi stöttar varandra.
Jag/vi ska inte dricka igen. Intalar oss det starkt. Det ska gå…

Profile picture for user Peka1234

Jag håller med, jag törs inte heller gå dit. På något sätt blir det också lite "sektigt" och jag gillar inte den tanken, även om jag hört att man vänjer sej vid det. Jag gillar inte att man måste räkna om om man får återfall och sånt. En telefon linje eller en person jag träffade regelbundet, kanske en vänskap något sådant är mer för mej, kanske vore fint då ingen av mina nära vänner ägnar sej åt sådant, hehe .
Nu kommer en tid med fokus på att ta hand om mej själv och mina relationer,ibland så är det liksom kemiskt och ibland vill man sluta på riktigt. Ännu vet jag inte men att kliva in dagligen här och skriva hjälpte nej förra gången jag pausade en länge tid.

Profile picture for user vår2022

@Illaute Hej! Känner igen tankarna, jag har ju inte druckit men ändå känner jag mig bakis! En förklaring är att signalsubstanserna i hjärnan har fått överdos av dopamin pga av konsumtionen av alkohol. Det tar sin tid för hjärnan att få balans och återhämta sig. Innan balans råder kommer det att komma signaler från hjärnan som vill att man ska ta alkohol för att nå den tidigare nivån (överkonsumtionen). Hjärnan vill ha den nivån den är van vid innan den ger sig och upptäcker att nya tider råder vilket tar sin tid med bieffekter som bakiskänslor. Man måste vara snäll mot hjärnan, låta den återhämta sig och skapa balans. Vi måste härda ut och kämpa men en dag är vi ute på andra sidan, det är bekräftat från veteranerna i forumet😁. Fakta har jag hämtat från boken Depphjärnan av Anders Hansen, mycket läsvärd.
Kämpa på💪

Profile picture for user Illaute

@vår2022 Lyssnar också på Depphjärnan av Anders Hansen. Så himla bra! Hans tidigare böcker likaså. Det är segt med bakis-huvudvärken men blir lite lättare när man tänker att det är som du skriver. Tack för det👍🏻
Vet av tidigare erfarenhet att man måste rida ut den första tiden med mycket abstinens av olika slag. Kan inte fatta att jag har alkoholabstinens. Tycker jag är en vettig person med bra jobb, trygg ekonomi, fin familj osv. Ingen utifrån kan nog se att jag är en fullblodsalkis. Knappt att mina närmaste skulle kalla mig för alkoholist även om dom sett att jag blir för full ibland. Men jag vet att jag är det. Min hjärna är 100% fokuserad på alkohol. Både när jag dricker eller låter bli. När jag väl tagit första glaset tänker jag på när jag ska få nästa. När jag inte dricker så tänker jag på strategier hur och när jag ska gå dricka. DET TAR SÅN ENERGI! Orkar inte mer..
Jag vill fokusera på vettigare saker.
Som typ, livet….

Profile picture for user vår2022

@Illaute Ja, det är väl det som är det kluriga, som du skriver” Kan inte fatta att jag har alkoholabstinens. Tycker jag är en vettig person med bra jobb, trygg ekonomi, fin familj osv. Ingen utifrån kan nog se att jag är en fullblodsalkis”. Kunde varit jag som skrev detta. När man tänker efter så är det ju inte så konstigt då man överdoserat hjärna med dopamin och nu får den inte det = abstinens. Jag orkar inte heller lägga mer energi på att planera och fokusera allt på alkohol mer. Så småningom tynar detta och energi kan läggas på typ livet som du skriver😁

Nedan en länk till en film som gav mig mycket om hjärnan och abstinens.
https://youtu.be/OqUg9ehXiYw

Ha det gott och kämpa på🌺

Profile picture for user Illaute

@vår2022 Tack för länken! Jag tycker också att det verkar klokt att lära sig så mkt som det går om hjärnan och alkohol. Det känns bättre att inse vilken slav man är under drogen och hur kidnappad hjärnan har blivit. Har alltid slagit på mig själv och vet att många här gör det för att man är en sån idiot som bara åker dit om och om igen. Inget blir bättre av detta självförakt. Jag är ett offer under alkoholen och behöver all hjälp som finns att få gör att bli fri från den.

Profile picture for user vår2022

God morgon @Illaute! Ja håller med, självföraktet bara tär och slukar livet. Kan man inte hantera alkohol så är det den effekten man får, självföraktet. Men, det är något man KAN ändra på, att sluta dricka och få den hemska effekten. Man KAN besegra och ta makten över alkoholdjävulen! Du har bevisat det tidigare. Sedan måste man vara på sin vakt då den gärna poppar upp då och då för att testa om den ändå inte kan få bara ett litet glas, för det klarar du😈.
Läste att det tar 3-6 månader innan hjärnan återhämtat sig från misshandeln. Jag tänker nu, min dag 25, att man måste nog vara nykter minst ett år för att komma ut på andra sidan. Lyckas stå emot alla kommande triggers och att signalsubstanserna är i balans. Inser också att det ändå är lätt att falla i helvetet igen trots ett år. Jag tror att jag aldrig kan ta ett första glas i mitt liv, har alkoholism i generna och förutsättningar för att lätt bli beroende. Så jag tänker att jag ska bli nykterist och det känns bra😁. Vågar inte äventyra något och varför måste jag ta till alkohol för att slappna av? Jag går också hos en psykolog och det är lyxigt att bara få prata om mig själv samt jobba med min ”ryggsäck” det leder mig framåt.
Ha en fin torsdag och kämpa på💕

Profile picture for user Illaute

Idag mår jag skit på ren svenska! Både mentalt och fysiskt. Sovit uselt och vaknat med kraftig huvudvärk, kroppen känns så tung och jag är helt orkeslös. Känner mig låg och deppig. Känner inte att det beror på något sug eller saknad efter alkohol specifikt men antar att det är någon form av abstinens. Mina tankar fäster inte i skallen. Dom bara fladdrar iväg. Vill bara dra täcket över huvudet och sova. Hoppas att det vänder för så här vill jag inte må. Inte för att det är någon risk att jag kommer att dricka (idag iallafall) men livet är så grått just nu. Vill ha mer färg.
Hoppas på en bättre morgondag.

Profile picture for user Illaute

@vår2022 tror att jag som du borde komma iväg till en psykolog också. Röra runt lite i den smuts som ligger och lurar och som gör att man inte kan hantera alkoholen. Få lufta känslor med någon som lyssnar och inte dömer. Få rota runt lite i ens inre. Längtar efter det lika mycket som jag längtar efter att bli alkoholfri.
Ha en fin torsdag du med!

Profile picture for user vår2022

@Illaute det kommer att bli bättre! Det är kämpigt i början med olika abstinensbesvär, men det blir bättre! Gäller att orka stå ut och kämpa på. Ta ett bad, en promenad eller något annat skönt för att må bättre💕

Profile picture for user Illaute

Vaknar första morgonen utan huvudvärk.
Kan inte påstå att jag känner mig särskilt pigg och fräsch men en liten förbättring i humöret kan jag nog känna. Har inte känt något riktigt sug än, men jag har heller inte blivit utsatt för nån ”risky” situation heller. Det blir större prövningar längre fram när minnet börjar blekna av varför jag inte vill dricka.
Avger varje morgon löftet; Idag ska jag inte dricka!
Jag vet att jag kommer att behöva hjälp utifrån så småningom att fortsätta hålla mig nykter.
Vet inte i vilken form bara. Vill så gärna gå på AA men vågar inte. Om jag vänder mig till vårdcentralen eller liknande, kommer min arbetsgivare få reda på det då?
Det går inte ske. Arbetar på en liten arbetsplats och vill inte att någon ska få reda på mina problem. Är inte där än.
Behöver hjälp, men hur?

Profile picture for user Andrahalvlek

@Illaute Börja med att tänka att du har oss ❤️ Skriv, skriv, skriv. Om allt jobbigt, om allt bra. När vi skriver tvingas vi sätta ord på vad vi tänker och känner, och orden börjar nästan resonera med sig själva. Att man sen kan få andras input är en oerhörd vinst 🙏🏻 Genom att lyssna på Anders Hansens senaste bok ”Depphjärnan” har jag nu dessutom lärt mig att när vi sätter ord på det jobbiga så aktiveras pannloben, där sunt förnuft och logiskt tänkande bor. Då blir reptilhjärnan mindre aktiv. Det är därför det funkar att prata och skriva om det jobbiga! Helt magiskt faktiskt.

Jag har idag enligt appen Nomo varit nykter i 650 dagar. Varje dag har jag loggat in här och skrivit, i min egen tråd och andras. Varje dag. Ofta flera gånger varje dag. Det är en helt naturlig del av mitt liv numer. Och det är en mycket viktig framgångsfaktor för mig, det är jag övertygad om. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

Profile picture for user Illaute

@Andrahalvlek ja, det här forumet är ju helt fantastiskt, blir rörd när jag tänker på det, att du någonstans i Sverige (förmodar jag) skriver och tröstar just mig!
Att vi alla är här för att få hjälp och för att hjälpa andra. Känner tacksamhet deluxe!
Tanken slog mig tidigare att tack vare att jag har alkoholproblem så har jag också en önskan och en vilja att förbättra mig och mitt liv.
Viljan att rota i mitt inre, ifrågasätta mina tankar och handlingar. Söka bättring och försoning med mig själv.
Hade jag det om jag druckit normalt? Vet inte.. Vet vad många tänker nu… -om du kunde dricka normalt hade du ju inte haft problem och ångest. Kanske, kanske inte, men vill tro att det inte finns något ont som inte har något gott med sig. Många av oss här ställer sig själv och andra djupa existentiella frågor som man kanske inte pratar om i alla rum och kretsar. Fint och tankeväckande.

Profile picture for user Torn

@Illaute Jag tycker du resonerar väldigt klokt! Jobba på med att släppa skammen bara. Du ska enbart vara stolt för att du har tagit tag i ditt beroende! Absolut inte skämmas för att du blev beroende. Det kan vem som helst bli, inte konstigt alls att man blir beroende av ett starkt beroendeframkallande gift!

🤗

Profile picture for user Illaute

Ja, @Torn, alkoholen är en förbannelse. När jag tänker bakåt vad den har förstört mycket i mitt liv så kan jag inte fatta att jag har fortsatt.
Jag har sabbat relationer, både nära och ytliga. Skadat mig och andra. Andra mest psykiskt, mig själv både psykiskt och fysiskt. Mår så dåligt när jag tänker på det. Men det enda jag kan göra är att försöka förlåta mig själv och göra en förändring. Det som har varit kan jag inte ändra på men jag kan påverka min framtid…..

Profile picture for user vår2022

@Illaute vad skönt att du slapp huvudvärken idag. Jag tänker också ibland att tack vare mina alkoholproblem och att jag nu slutat så görs jag förbättringar i mitt liv. Nu kan jag inte döva mitt sinne och trycka bort problemen, jag kan med klarare tankar undersöka hur problemet ser ut och vad vill jag i allt detta? När jag gjorde detta med alkohol i kroppen fick jag så mycket stresspåslag och ångest. Den graden är mycket mindre nu.
Ha en fin lördag🌺

Profile picture for user Illaute

Är helt solo ikväll, bara hunden och jag hemma.
Ska äta glass och titta på Så mycket bättre.
Vanligtvis vid den här tiden så har jag hunnit dricka några öl och vid middagen ta ett par glas vin. Min sambo brukar sällan fortsätta att dricka efter maten men det gör (gjorde) alltid jag. Flera öl eller några glas vin. Så när vi kollar på programmet så är ju jag förstås rätt rökig och hänger inte riktigt med. Så när programmet avhandlas på söndagen eller på jobbet på måndagen så har ju jag kanske bara 50% koll på vad som hänt. Vanligtvis! Men inte ikväll! 100% nykter och 💯 koll!

Profile picture for user vår2022

@Illaute Härligt! Kan känna igen mig i det du skriver att inte ha koll på vad som händer i det som visas på tv, eller vad som hänt i en serie. Vissa gånger har jag också sett dubbelt och fått blunda med ett öga för att inte se dubbelt. Helt galet! Det är sådana här tillfällen som synliggör hur skönt det är att inte dricka och att man har koll på det som händer.
Ha en fin söndag🌺

Profile picture for user Torn

Vår2022 skrev: ”Vissa gånger har jag också sett dubbelt och fått blunda med ett öga för att inte se dubbelt. Helt galet!”

Just det ja, det hände ju titt som tätt.😬 Det hade jag i princip glömt av. Jäklar vad man terroriserade hjärnan genom att hälla i sig det där giftet! Det är bra för mig att bli påmind i bland hur det var. Det är lätt att glömma hur mycket man misshandlade sig själv. 😅 Bra att bli påmind, men inget jag ältar eller tänker på numera. Det är förresten en viktig sak. Det som är gjort är gjort, och går aldrig få ogjort. Ingen idé att älta sådant, se framåt i stället! Det mår man bäst av. Precis som du skrev @Illaute

Ha en bra Söndag!

Profile picture for user vår2022

@Torn måste skratta åt det för det är ju så galet, som en parodi på något sätt😂. Hur man försöker spela opåverkad men är superfull. Detta är första gången jag någonsin nämnt detta för någon. Vad bra detta forum är, allt får komma ut utan att någon dömmer👍

Profile picture for user Illaute

Haha! Härligt! Fick mig dagens första skratt!
Så hög igenkänningsfaktor på att få sitta med ena handen över ett öga för att man ser dubbelt! Klarade av det lite i smyg men oftast var man så pass full att det knappt hjälpte. Hur galet är det inte när man tänker efter?
Idag vaknar jag äntligen pigg och känner mig lite gladare. Behövde ju inte korrigera något dubbelseende igår heller.
Ska ut med hunden i skogen snart och plocka mossa till mina amaryllisar. ( tsss! säg inte till nån att jag stjäl mossa i skogen)
Här där jag bor skiner solen och det är lite kyligt ute. Magiskt novemberväder. Den här dagen kommer att bli bra, det känner jag på mig.
Håller på att ladda för att ta mod till mig att medverka på ett AA-möte online ikväll. Får se om jag vågar. Kanske blir det gymmet innan dess också. Om inte, så får jag vara nöjd ändå. Jag är ju iallafall nykter. Gott så.

Profile picture for user vår2022

@Illaute Ja det är skönt att skratta åt det galna man gjort, också en terapi. Vad skönt att du pigg och gladare😁. Har också varit på lång promenad i det härliga vädret med mina hundar (och jag har också tagit mossa, tur vi är anonyma😂). Du vågar nog medverka på AA möte, det blir nog givande.
Ha det gott🌺

Profile picture for user Illaute

Håller på att ladda för att medverka på ett möte online ikväll. Får se om jag vågar. Lovar att uppdatera i såfall. Var ute i skogen med hunden i ett par timmar vid lunchtid. Sol och lite frost. Skönt och välgörande. Nu ligger jag i sängen igen med hunden vid fotänden och läser här. Har tyvärr alltid varit dålig på att kommentera i andras trådar. Har nog med självförtroende att göra. Tycker inte att jag har något att bidra med. Vill och tycker mycket men får det inte på pränt. Det kanske kommer.

Profile picture for user vår2022

@Illaute Hej! Känner igen mig. Tog ett tag innan jag vågade också. Vågade inte först ha en egen tråd, därför heter den jag vågade. Började kommentera i andras trådar, kort och ibland längre. Lite som AA- möte i denna form ( har inte varit på AA-möte men tänker att det är liknande men i Anna form) man blir glad att få reflektioner, råd om man ber om det, tips, heja rop, igenkänning och berättelser från dennes erfarenheter. Jag kommenterar ofta i din tråd märker jag😁

Profile picture for user Illaute

@vår2022 är så glad och tacksam för att du skriver i min tråd. Det är verkligen terapeutiskt. Jag ska träna på att skriva mer både i min och andras trådar. Förstår verkligen nyttan med det. Framför allt måste jag/vi alla påminna mig om att varför jag är här. Så lätt att glömma. Hur lätt är det inte att tro att jag kan ta bara ett litet glas bubbel. Tjenare! Det stannar aldrig där. När den lilla tanken börjar gro då finns ni här som stöd att låta bli. Glad att ni alla finns!

Profile picture for user Torn

@Illaute Det är klart du vågar vara med på AA mötet! Vad kan hända, knappast någon som skjuter dig.💪 Det är jättebra att ni skriver mycket @vår2022 och @Illaute! Att tex bara skriva av sig hjälper en mer än vad man tror.

Profile picture for user vår2022

@Torn ja det är bra att få sätta ord på känslor och skriva av sig och prata med andra på forumet. Sen är det bra att ni veteraner dyker upp ibland och kommer med tröst, stöttning och words of wisdom😁❤️

Profile picture for user vår2022

@Illaute ja det är givande att prata med dig också😁. Håller med @Torn klart du vågar gå på AA mötet, ingen kommer att skjuta dig! Du kommer att bli så stolt över dig själv då du egentligen vill gå, du klarar det!

Profile picture for user Illaute

@Torn jo, jag kommer kanske att bli den förste i världshistorien som bli skjuten på ett AA-möte! Faktiskt! Haha, skämt åsido, vet inte vad jag är rädd för egentligen men jag är den typen svarar på frågan: - ska vi börja på tyskakurs? Jag: - nej, du är tokig, jag kan ingen tyska!
Jag vill liksom kunna allt. Inte utsätta mig för situationer där jag känner mig vilse. Innerst inne förstår jag att det är just det jag behöver. Våga visa mig lite svag, inte vara så jäkla duktig jämt.

Profile picture for user starten på det nya

Min känsla är att de flesta är lite rädda inför sitt första aa-möte, jag känner fortfarande ett visst motstånd att gå ibland och vet inte varför eller så kanske det är för att jag liksom du vill ha kontroll på det mesta och veta vad som händer? Eller så är det som någon sa till mig att det är en rädsla för att må bra och bli frisk ?

Mitt mål är att komma iväg på 1 möte i veckan går lite sådär men ikväll blir det ett möte online istället, det blir det första för min del kanske utmanar jag mig med att testa ett ca möte istället har hört att de ska vara bra möten.

Profile picture for user vår2022

@Illaute Ha ha! Skönt att skratta och skämta. Värsta läget att prova på att släppa kontrollen på AA-mötet ikväll, bara gå dit för att se hur det är helt utan förväntningar. Observera hur det känns för dig, vad som händer inom dig.
Kram 🤗

Profile picture for user Ase

@Illaute hejsan!
Jag har varit på några AA-möten online. Har inte hittat någon gupp som blivit min och har ingen sponsor. Men jag tycker att det stärker mig att höra andras delningar. Du behöver inte säga något eller ha kameran på. Så du behöver inte kunna något för att delta😊.

Profile picture for user Illaute

@Ase @starten på det nya @vår2022
Har bestämt mig för att börja med möten online och sen prova fysiska möten. Känner att jag kommer att behöva det framöver för att hålla min nykterhet. Klarar det inte på vita knogar som jag hört att det kallas när man bara skruvar på korken utan att ta tag i själva roten till drickandet, missbruket. Är uppväxt i en dysfunktionell familj med alkoholism och har nog haft problematiken med mig sen barnsben. Mycket att bearbeta och som måste ut för att jag ska kunna bibehålla nykterheten.
@Ase har också läst någonstans att CA ska vara bra möten som passar alla missbruk. Vem vet? Vi kanske hamnar på samma on-line möte ikväll!

Profile picture for user vår2022

@Illaute Bra plan! Alkoholism och dysfunktionell familj är även min bakgrund. Alla andras behov har gått före mina, och jag vet knappt vilka behov jag har då jag anpassat mig efter andra. Det har medfört dålig självkänsla, skam, skuld, ilska, kontrollbehov och livrädd för kritik, då jag förutsätter att den är dålig och det har jag svårt att ta. Nykterheten är en förutsättning för att börja processa och jobba med detta, en av anledningarna till mitt tidigare drickande.
Ha en fin kväll🤗

Profile picture for user Illaute

Måndag. Vaknar igen med lite huvudvärk och är jättetrött. Är helt införstådd med att det kommer att vara såhär framöver. Upp och ner och upp igen. Men det är ändå en underbar dans på rosor om man jämför med den Berg-och dalbana det är när jag dricker. Nu slipper jag ångest och känslor av självförakt som alltid visade sig dagen därpå oavsett hur mycket jag drack. Idag ska jag jobba och ikväll ska jag delta i ett AA-möte. Är lite pirrig och nervös inför det men också förväntansfull. Ser fram emot det och tror att det kommer att bli bra för mig.
Ha en bra start på veckan vänner!
Kram

Profile picture for user Illaute

Ikväll har jag deltagit på mitt första AA-möte online. Det var givande och jag kommer att delta på fler. Definitivt. Lyssnade bara den här gången men kommer säkert dela i framtiden. Det här var ett stort steg för mig och jag känner mig glad och nöjd nu när jag bäddar ner mig.
Natti vänner!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Illaute Heja dig! Det är väldigt upp och ner i början. Men backarna och dalarna planar ut efterhand och plötsligt en dag har man fler bra dagar än dåliga. De dåliga fortsätter komma ibland, men det blir längre och längre mellan gångerna. Acceptans är viktigt. ”Idag är det så här, okej”. Påminner om tillfrisknande efter utmattningsdepression faktiskt. Jag har erfarenhet av båda delar. Man får låta hjärnan läka i sin egen takt.

Kram 🐘

Profile picture for user Illaute

@Andrahalvlek tack för input! Ska försöka att låta allt ha sin tid. Jag blir alltid lite ivrig i det mesta jag gör. Jag vill sluta dricka och börja uppleva Hallelulja moments på direkten. Ska som du skriver träna på acceptans. Här kommer ju sinnesrobönen väl till pass.
En dag i taget. Ibland en timme i taget.

Profile picture for user Illaute

Vaknade lätt imorse och det var skönt att kliva upp. Annars vill jag bara snooza i all evighet och bara dra täcket över huvudet. Fortsätter det i den här riktningen så känner jag mig glad.
En spirande känsla av tacksamhet börjar gro i mig. Tacksamhet över allt möjligt som jag stött på under de senaste dagarna. Känslan poppar upp lite nu och då. Hoppas att den växer sig större och större för jag tror att jag kan hålla mig nykter på den. Det är inte den här fejk-tacksamheten som jag tidigare tränat på genom texter och meditation osv utan det är en genuin och äkta tacksamhet över det jag faktiskt har. Jag har inte känt så på länge…

Profile picture for user vår2022

@Illaute Vilken härlig känsla du har inom dig😁. Njut av din tacksamhetskänsla, den kommer att växa och växa och göra dig starkare och starkare💪. Vad bra att du gick och vågade gå på mötet och att du vill fortsätta. All hjälp som stöttar framåt och till nykterhet är så givande.
Ha det gott🌺

Profile picture for user Illaute

@vår2022 känns jättebra även om mötet var online och jag inte vågade säga något. Vet inte varför jag är så rädd…
Känner iallafall att jag vill fortsätta med möten och börja med 12-stegsprogrammet. Tror att det är en förutsättning för att jag ska klara att förbli nykter i all evighet. Smyger igång lite med online och snart blir det nog fysiska möten också.
Kan nog passa mig!

Profile picture for user vår2022

@Illaute Hej! Tror du att det kan vara skammen för att du hamnat i situationen att inte kunna hantera alkohol ”normalt”? För mig var det så när jag började i detta forum. Sedan är det ju ett fysiskt möte också, inget jag provat. Du verkar ändå starkt vilja gå så prova. Tror säkert det lättar när du väl är där. Många vittnar om glädjen och lättnade de känt efter ett möte.
Kör😁

Profile picture for user vår2022

@Illaute Hej! Tror du att det kan vara skammen för att du hamnat i situationen att inte kunna hantera alkohol ”normalt”? För mig var det så när jag började i detta forum. Sedan är det ju ett fysiskt möte också, inget jag provat. Du verkar ändå starkt vilja gå så prova. Tror säkert det lättar när du väl är där. Många vittnar om glädjen och lättnade de känt efter ett möte.
Kör😁

Profile picture for user Illaute

@vår2022 Säkert, så är det nog. Har alltid velat vara duktiga flickan. Kan själv. Har hållit mig där jag känt mig trygg. Det är nog där alkoholen varit en frizon. Kunna släppa på krav och duktighet.
Idag firar jag ju förresten 10 dagar! Tvåsiffrigt.

Profile picture for user Illaute

Tack @vår2022 och @Torn! Känns jättebra just nu. Är ju lite berg-och dalbana. Man vaknar på morgonen och undrar hur det kommer att kännas i kroppen och knoppen den här dagen. Nu är dalarna inte lika djupa och topparna lite mindre höga. Känner mig mer jämn nu och det trivs jag med. Lite mer glad och harmonisk, skulle jag säga. Det kommer att gå bra den här gången…..
Kram på er!

Profile picture for user Illaute

@vår2022 Ja, det gör vi. Din positiva energi smittar av sig på mig. Pepp och stöd är så viktigt.
Här är så skönt att kunna vara ärlig och ingen dömer en vad man än har i bagaget.
Stor kram!
( har aldrig varit något fan av emojis men det är ett hjärta i allt jag skriver)

Profile picture for user Illaute

Söndagkväll och jag lägger mig nykter. Imorgon blir det 15:e dagen jag vaknar utan att ha druckit.
Gå fortfarande relativt lätt att låta bli men suget överrumplar en ibland.
Har nu deltagit på flera AA-möten online och känner att det är den vägen jag bör och behöver gå för att bibehålla min nykterhet.
Har haft en kanonfin dag med skogspromenad och adventspyssel. Varit på glögg-mingel och drack utan sug bara saftglögg och must.
Livet kommer nog att bli riktigt bra framöver.

Profile picture for user vår2022

@Illaute Men vad roligt att höra hur gott du har det och hur bra det går och grattis till dina dagar😁 Jag tänker som du, det enda sättet att bibehålla nykterheten är att låta bli alkohol och ser fram emot ett fräscht och nyktert liv.
Ha det så gott💕

Profile picture for user vår2022

@Illaute Men vad roligt att höra hur gott du har det och hur bra det går och grattis till dina dagar😁 Jag tänker som du, det enda sättet att bibehålla nykterheten är att låta bli alkohol och ser fram emot ett fräscht och nyktert liv.
Ha det så gott💕

Profile picture for user Illaute

Hej! Tack! @Torn @majsan_nu @vår2022
Jag mår toppen faktiskt! Deltar regelbundet på AA- och CA- möten och ska idag ringa min sponsor för första gången. Det känns som att jag har hittat rätt väg för mig att gå.
Kram på er och hoppas att ni får en fin vit andra advent! ❄️❄️

Profile picture for user Tjej82

@Illaute hej, jsg är ny här och har kikat runt en del, läst och tänkt och ditt inlägg beskrev exakt mitt liv..! Har haft helnyktra perioder och sen tänkt att ett litet glas här och där ska ju funka. Det gör det ett par ggr och sen plötsligt ligger man där med minneslucka och ångest. Därför har jag nog kommit fram till att jag måste sluta helt och kanske för alltid. Följer dig gärna här. Blir dag 1 för mig idag :)

Profile picture for user Illaute

Hej @Tjej82!
Välkommen hit! Ja, det är ju tyvärr så att det oftast inte stannar vid 1-2 glas utan luckan öppnas och man faller rakt ner i mörkret.
Det är lite som rysk roulette, man vet inte när det smäller, men smäller gör det alltid förr eller senare.
Jag förstår att du inte mår bra över ditt drickande efter som du hittat hit till forumet.
Det är ett jättebra steg i rätt riktning att skriva och läsa här. Dels för att förstå att du är långt ifrån ensam plus för att påminna sig om att inte lyfta det där första glaset.
Det första glaset är ju det enda du själv väljer.
Du väljer det när du är spiknykter.
När du väl tagit det så har du inte längre kontrollen utan nu är det alkoholen som slagit klorna i dig och du fast och blir sugen på mer. Önskar dig lycka till och starta gärna en egen tråd och skriv av dig om allt du känner för så följs vi åt!
Kram

Profile picture for user Illaute

Fortfarande nykter.
Tack vare AA’s 12-stegsprogram.
Utan det hade jag druckit för länge sen.
Nu är mina dagar fyllda med glädje.
Har till och med slutat med mina antidepressiva och mår ändå bättre än på länge.

Profile picture for user majsan_nu

@Illaute
Så bra att du hittat tillbaka hit o att du känner att du får hjälp av AA 🥰
Och du slipper den antidepressiva medicinen! Bara positivt o jag önskar dig verkligen Lycka till nu!
Ha en fin lördagkväll 👍
🤗 Kram

Profile picture for user vår2022

@Illaute Hej! Vad roligt att du hör av dig. Och så härligt att det går så bra för dig och att 12-stegsprogrammet funkar så bra! Och till och med kunna sluta med antidepressiva och mår så bra. Jag blir verkligen så glad för din skull, så bra jobbat av dig💪🥳🌷💕

Profile picture for user Illaute

Hej!
Har läst igenom min gamla tråd och ser hur enormt mkt vatten det runnit under broarna.
Förra söndagen firade jag 1 år och 6 månaders nykterhet. Jag har alltså fortsatt min nyktra resa tack vare 12-stegarbetet.
Slungas tillbaka till skammen och skulden jag kände då när jag första gången loggade in här när jag läser mina gamla inlägg.
Ryser vid tanken över hur jag mådde då.
Vill och ska aldrig tillbaka dit igen!
Idag har jag inte en tanke på att dricka.
Jag har inget sug och ingen längtan efter alkohol överhuvudtaget.
Det är helt otroligt egentligen.
Det trodde jag knappt själv att jag skulle få uppleva för 1,5 år sen.
Nu kan jag leva mitt liv, inte längre bara överleva.
All kärlek till er!
💛❤️💛

Profile picture for user vår2022

@Illaute Grattis till 1,5 år!🥳. Vad fint att du mår så bra! Vi ligger rätt lika i nykterheten jag har varit nykter 1 år och 7 månader om några dagar. Håller med, ryser över hur det var förr och ska aldrig mer utsätta mig för det destruktiva livet med alkohol. Jag mår också toppen, njuter i medgång och kan hantera motgång. Vi har gett oss själva en ny chans att ta hand om oss själva och vårda vårt liv. Ha det gott!🌞❤️

Profile picture for user Illaute

@vår2022 Stort grattis till dig! Vad bra jobbat! Av oss båda! 🤗😎
Blir glad att se att gamla ”bekanta” är kvar här på forumet och att det har gått bra, såklart. Har inte varit här på länge. Tiden som nykter rusar iväg, och jag är tacksam för varje sekund. Heja oss!
Kram 🥰

Profile picture for user Torn

@Illaute Stort grattis till 1,5 år i frihet! 🤩 Jag börjar närma mig 3,5 år nu, och mår bättre än bäst. 😀 Gött att det slutade lyckligt för dig till slut. Det är ju tyvärr många som det inte gör det för tyvärr. 😬

Ha det bra! 🤗

Profile picture for user Illaute

@Torn Men hallå! Kul, att se att du är kvar också, och att det gått så bra för dig med!
Härlig!
Vid tillfälle ska jag läsa in mig på era storys och se vad jag missat under mitt uppehåll här från Alkoholhjälpen.
Stor kram 🥰

Profile picture for user Illaute

Var på möte igår och fick min 18 månaders-medalj. Kändes stort och jag blev berörd över alla fina och varma grattis jag fick även där.
När jag hållit mig nykter i perioder innan 12-stegsprogrammet, alltså på ”vita knogar” som man säger så var tid viktigt. Jag ville bara att tiden skulle gå och att jag skulle överleva dagen utan alkohol. Jag trodde att ju längre jag höll mig nykter så skulle det bli lättare. Så blev och var det inte. Jag led varje dag utan alkohol. Tänkte på alkohol 24/7.
Nu är det inte så. Dagarna rullar på och alkoholen har blivit en ickefråga.
Helt plötslig har det gått 18 månader.
Känner stor tacksamhet!
🤗✨💛

Profile picture for user vår2022

@Illaute Stort grattis 18 månader nykter!🥳. Det är verkligen stort och du har gjort ett fantastiskt jobb! Så härligt att du inte behöver gå på vita knogar längre och att alkoholen blivit en ickefråga. Var stolt och nöjd över dig själv❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Illaute Grattis till 18 nyktra månader! 🥳🥳🥳 Det är enorm skillnad på att känna sig tvungen att avstå från att dricka och att verkligen inte vilja dricka. Då blir det ingen kamp längre utan en frihet.

Kram 🐘

Profile picture for user Illaute

@vår2022 @Amanda L @Andrahalvlek
Tack fina ni för grattis och hejarop!
Gillar verkligen er positiva attityd och fina delningar! Ni är verkligen viktiga här på forumet. Ni sprider hopp och glöd för dem som söker sig hit och förtröstan för dem som kämpar.
Önskar alla en fin onsdag!
Kram 🥰