Första dagen.

Nu måste jag verkligen ta tag i det här. Ohållbart. Jag har försökt ändra på min konsumtion, försökt ha ”nyktra” helger men har aldrig lyckats. Jag inser nu att det är 0-tolerans som gäller. Barnen har börjat kommentera mitt drickande. Även min man. Igår så drack jag från tetrapaken i smyg, har aldrig smugit innan. Vaknade med sjuk ångest imorse. Nu MÅSTE jag vända det här!!

Hej @tindras det är nog många här som känner igen sig i din berättelse. Otaliga försök att dricka kontrollerat, nya regler för hur man ska dricka osv. Och sen kraschar det iallafall.
Jag har nu (igen) landat i att det är total avhållsamhet som gäller. Det är lättare att låta bli helt än att försöka dricka ”normalt”. Det tar sån energi och kraft för att lyckas så man får inte tid över för annat. Håller tummarna för dig!
Var här och skriv av dig, läs andras berättelser så kan det vara skönt att veta att du inte är ensam.
Kram

Tack @Illaute! Precis så som du skriver känner jag när man gjort försök till att dricka med måtta. Att det är nog lättare att sluta helt istället. Och där är jag nu. Jag måste verkligen! Är så sjukt trött på den här ångesten som äter upp en inifrån och det ständig dåliga samvetet mot barnen. Jag ser besvikelsen i deras ögon. Mamma och pappa dricker. Igen. Dom tittar en extra gång på mig för att avgöra om jag är full eller inte. Jag försöker verka nykter, prata normalt, men inser snabbt att det är lönlöst. Dom vet. Dom ser. Nu måste det här få ett slut och enda raka är att sluta helt, jag ser ingen annan utväg och vill inte ha en annan heller. Vill bara få ur mig det här giftet från kroppen och förhoppningsvis börja må bra igen.🙏

@tindras Välkommen hit! Jag har också slutat helt då jag inte kan kontrollera mitt drickande. Ett glas och det är kört! Sedan började jag gömma, smygdricka och ta återställare. Att dricka måttligt kan jag glömma, det har gått för långt. Och det är det bästa jag gjort! Skam, skuld och ångest finns inte tillnärmelsevis som innan. Så skönt! Och skammen inför att vara full inför barnen🙈. Detta forum har hjälpt mig så mycket och det är skönt att skriva av sig och sätta ord på sina känslor.
Kämpa på och lycka till💕

Tack så mkt @vår2022!! Det känns skönt att veta att det är fler därute som gör samma resa. Och vad härligt för dig med ett nyktert liv utan skuld & skam. Jag ska hamna där också! Dag 1 avklarad😁 Är såklart rädd för hur det kommer kännas när jag börjar må bättre. Har ju varit där förr och märkligt nog så blir alkoholsuget större ju bättre jag mår? Oftast dessa första dagar efter en fylla som är så ångestladdade att alkohol inte är att tänka på. Men sen kommer onsdagen…torsdagen, man blir människa igen och lusten att gå ut och ta en middag med tillhörande vin (såklart) börjar smyga sig på. Att man inte bara kan vara nöjd över att MÅ BRA och stanna i den känslan istället för att ta till alkohol i tron att förstärka något . Jag vet ju att det inte funkar! Är ju bara tillfällig ”lycka” för att sen slå tillbaka dagen efter. Och så är karusellen igång! Nej, jag måste fånga upp fallgroparna så jag är beredd på när dom kommer. För det gör dom. Men den här gången ska jag inte falla dit. Aldrig.

Kram till er andra kämpare💕

@tindras Bra jobbat! Att ta beslutet är ett av de största stegen. Igenkänning igen i det du skriver😁. Denna gång känns för mig på ett annat sätt än när jag försökt sluta tidigare. Då tänkte jag inte tanken att sluta för gott utan det skulle bli måttlig, så klart få mysa, slappna av på helgen. Men till slut var det varje dag. Denna gång har jag läst massor om alkohol, hjärnan, psyket och hur allt påverkas. Ångesten hade också förvärrats enormt. Ville bara dra mig undan allt. Började hos en psykolog och tänkte att då skulle jag kunna sluta. Var alltid bakis när jag träffade henne, till slut berättade jag om mitt beroende och kanske var det en knuff framåt. Skammen har gjort att jag inte berättat för någon utom min man och det förlöste mig till att ta steget fullt ut. Har även berättat för mina barn, de är vuxna nu, samt min familj. Känns skönt att vara öppen och inte ljuga. Tog några nyktra veckor innan jag berättade för att vara säker på att jag klarar av det. En press men en bra press för mig och det visste ju en hel del då de sett mig påverkad. Nu är jag helt övertygad att leva nyktert, jag mår så bra och det är spännande med ett nytt liv med andra vanor. Imorgon dag 30, min första milstolpe.
Kolla självhjälpsprogrammet här om du inte redan gjort det, ett bra stöd liksom alla forumvänner med olika erfarenheter är. Massor av stöd, hejarop och utbyte.
Oj! Detta blev lite långt😁.
Ha en fin kväll💕

Å grattis @vår2022 till 30 dgr idag! Superbra jobbat👍✨💪 Och starkt av dig att våga berätta för din familj, det krävs ett stort mod. Du skriver att ångesten förvärrats enormt. Hur ter den sig nu efter alkostoppet? Jag har också ångest vilket blir 1000ggr värre efter jag druckit. Även inför att jag ska dricka har den nu börjat smyga sig på, sen försvinner den efter första glaset och slår tillbaka på morgonnatten. 1-2 dgr sitter den i. Vi (jag och min man) har under alla år försökt hålla oss till ”helg-drickandet” men det har eskalerat de sista 2-3 åren. Först så tänjde vi på gränsen att en söndag är helt ok att dricka på också så nu är söndagsdrickandet mer en regel än undantag. Veckodagarna försöker vi hålla oss ifrån, vi kan prata om det öppet och peppa varandra, men det är ofta vi ändå hamnar ute på en middag mitt i veckan. Och har vi druckit onsdag så fortsätter vi torsdag och sen hela helgen. Galet vad vi har druckit!
Vad är det du har läst för böcker om alkohol? Eller är det mer artiklar?
Vill gärna läsa och fördjupa mina kunskaper.
Nu blev det långt igen😅 Hoppas du får en fin 30-dagars dag idag🎗🌟!! Heja dig!
Här kämpar jag på, dag2, mår lite bättre idag än igår. Sömnen är jobbig, vaknar som nu strax efter 3 men det ordnar väl till sig allteftersom☺️

Kram och ha en fin dag🍂

Kram

@tindras Tack så jättemycket😁. Jag tyckte de första 5 dagar var värst med abstinens. Sov dåligt, tunga drömmar, huvudvärk mm och bakiskänsla varje morgon. Men det kändes ändå bra när jag kom på att jag inte druckit. Första helgen kändes som en seger! Oro och ångesten har blivit mindre märkbar, den var på hela tiden innan. Huvudvärken har varit till och från som jag botat med Alvedon. Nu verkar den vara borta. Det tar 3-6 månader för hjärnan att återhämta sig och skapa balans i signalsubstanserna, förbättring känns tidigare. Ser likheter med ert drickande och med vårt, min man och jag. Till slut drack vi varje dag, mer på helgen och allt tidigare på dagen. Toleransen ökar och hjärnan kräver allt mer mängd för att skjuta upp dopaminnivåerna. Den nöjer sig inte med ett glas om man blivit beroende. När man sedan dricker, när hjärna kräver mer blir den samtidigt stressad av det, vilket gör att den skickar signaler om mer alkohol för att dämpa stressen i hjärna, alltså en riktigt ond cirkel och kämpig att ta sig ur. Det gäller att ta kommandot över alkoholdjävulen och inte låta den ta makten. Den är lömsk och kommer att försöka få alkohol, vid abstinens, vid oro och ångest, precis som vi lärt upp den.
Jag har läst, och ska läsa igen, Depphjärnan av Anders Hansen, om hur hjärna fungerar vid stress och depression. Sedan har jag googlat olika teman, abstinens, post akut abstinens ja allt möjligt. Flera på forumet har rekommenderat andra böcker också som jag inte läst. Sett filmer på youtube som denna. Tyckte den gav mycket kring hjärnan. Har inte tänkt så mycket på hjärnans så centrala roll i ett beroende.

https://youtu.be/OqUg9ehXiYw

Det är mycket givande att gå in i andras trådar och ta del av erfarenheter, nya och det som varit nyktra länge, år och hur det fixat det.
Kram💕

Tack för alla grymma tips @vår2022 !!
Jag kollade på youtubevideon, riktigt bra och man blir lite eftertänksam. Bra att mata sig själv nu med all information man kommer över! Och så hemskt egentligen att det tar SÅ lång tid för hjärnan att återhämta sig😱

Ja, ni låter precis som oss. Vi hade gränsen vid 17 på helgerna som blev 16 och sen kunde vi sitta där vid 12 på sommaren med varsin öl för det ”var ju så fint väder”. Sen när hösten kom skyllde vi på nåt annat. Att det var tråkigt kanske. Värst har egentligen de helger varit när vi inte haft planer för kvällen, ex tillsammans med någon annan familj. Då har vi kunnat dricka fritt. Om vi haft gäster eller varit bortbjudna har vi ju fördröjt den där första ölen. Sen har vi hållit igen under kvällen för att avsluta i soffan för oss själva sen, antingen när vi kom hem eller när gästerna gått… Så onödigt! Och enbart för man inte tyckte man fått i sig tillräckligt😏
Hur är din man nu? Jag har varit inne lite och läst på din tråd och om jag uppfattade det rätt så är han med på tåget eller? Utmaning det där när den man lever med inte har långt ifrån glaset heller…Min man kommer säkert stötta mig och göra allt för att det här ska bli bra men samtidigt ser jag också varför det blivit som det blivit. Det har varit så enkelt att ”gå över gränsen” när vi varit två om det.

Dag två iallafall avklarad här. Imorgon kommer bekanta hem till oss på middag och givetvis så serveras det vin. Men den här gången kommer jag inte ta av det. Utmaning men det fixar jag!

🌺💪💪💪🌺

Sov hela natten inatt. SÅ underbart! Haft två halvoroliga nätter innan. Dag 3 idag och jag vet att det är nu min största kamp börjar, dag 1&2 brukar aldrig vara problem för mig. Men dag 3 brukar suger sätta in och i bästa fall har jag tidigare klarat mig till dag 5 (fredagen) men det var sällsynt det sista. Helst i Coronatider när man suttit hemifrån och inte haft jobbet att åka till. Då har jag kunnat sitta bakis och jobba hemifrån medans min ”räddning” innan Corona var att jag inte drack dagen innan jag skulle åka till jobbet. Vissa undantag när jag visste att jag inte hade möten och kunde gömma mig bakom datorn. Jag har insett att jag som har ångestproblematik så har den faktiskt hindrat mig ofta från att dricka. Jag visste att alkoholen skulle få mig att må SÅ dåligt dagen efter att jag inte skulle kunna vara bland folk, än mindre jobba. Det har nog varit min räddning många gånger. Samtidigt har jag det sista avskärmat mig från sociala saker ”dagen efter” för att just kunna dricka. Och dom tillfällena blev fler & fler….
Dag 3 idag iallafall och idag kommer jag inte dricka. Finns faktiskt inte en tanke på det och ska bli intressant att se hur det känns att sitta med andra som dricker vin. Just nu känns det inte jobbigt men väl där & då kanske. Vi får se☺️

Ha en fin dag alla🌺

@tindras det här med att jobba hemma är en jäkla fälla för många. Ett fördärv för dom med alkoholproblem. Känner igen mig i det där med att inte boka in något dagen därpå för att kunna få dricka i fred. Hur jäkla sjukt är inte det?
Borde normalt vara tvärtom. Undvika att dricka för att man har bokat in något dagen därpå.
Men i en beroendes värld är ju imgetbsom det ska. Alkoholen styr precis allt.
Kämpa på denna känsliga dag!
Kram

Ja så sjukt hur alkoholen fått styra @Illaute ! Det sista har jag helst av allt bara velat dricka själv, så jag har kunnat dricka i min takt och inte behöva sitta på nån middag och surpla på 2 glas vin en hel kväll och låtsas att det är normalt för mig. Har även fyllt på ganska bra innan tillställningarna den sista tiden. Minst 2-3 glas innan vi ens lämnat hemmet. Så att det inte ska bli för outhärdligt att bara dricka de få glas man blivit serverad. Galet vad det här eviga jagandet efter att ”nå dit man vill” i sin berusning nästan blivit maniskt för en. Ändå vet jag ju, nånstans att ju mer och snabbare jag dricker desto mer skriker min beroendehjärna efter ytterligare glas. De gånger jag faktiskt (hör å häpna) lyckats att hålla mig till de där två glasen och dricka långsamt för att undvika sitta med ett helt tomt glas (katastrof ju) så är det som att hjärnan insett att här blir det inget större intag ikväll och då har det faktiskt känts lättare att undvika fortsatt drickande hemma sen. Helst om vi kommit hem efter 23-24, då är det lättare att bara gå raka vägen till sängs.
Och en till sak jag måste säga. Att ju mer jag druckit på fredagen desto större är behovet på lördagen? Har det varit så för er andra också? Har jag varit nykter en fredag (gud vet när) men åtminstone druckit sparsamt så är inte behovet alls lika stort på lördagen. Vet inte om det för mig handlar om att jag då mår bättre och kan ta mig för saker medans om jag är bakis så vill jag ju bara fly den känslan och hamna in i dimman igen? Helst så tidigt på dagen som möjligt. Och har jag inte fått med min man (oftast har jag fått det) men då har jag antingen genomlidit dagen med stor vånda fram tills att vi (om det är lörd el sön) runt 16-17 tiden tagit första glaset (snabbt ska det gå också så jag bara kommer över hur dåligt jag mår). MEN vid några tillfällen, första inträffade i somras och senast var nu i söndags, så har jag inte kunnat hantera min bakfylleångest och då smygdruckit. Farligt ”enkelt” var det men med stor vånda att tänk om han kommer på mig? Jisses vilken skam det skulle vara. Så efter händelsen i söndags så är det ALDRIG MER!

Kram till alla er där ute🌺💕

@tindras Hej! Vad gäller min man är han med på tåget. Min vilja var så stark och ångesten så stor och han gick med på det. Han har många gånger få höra min ”överslagsångest” i fyllan och det blir lätt bråk och kaos när jag druckit för mycket. Han blev aldrig full och kunde sluta före mig. Han sade att 3,5 öl kommer han att dricka men vin köper vi inte hem. Ölen triggar mig inte. Även han märker hur mycket bättre han mår nu och säger att det är inga problem att avstå vin. Jag berättar om allt jag läser för honom och han blir hjärntvättad😁. Han ser också den stora förändringen som sker med mig och det glädjs han över. Tror inte han skulle klarat av att sluta eller inte velat sluta om jag inte insisterat så. Fatta vad mycket pengar vi kommer att spara, bortåt 7000 kr/månad! Det gick åt ca 6 boxar i veckan!!! Helt galet! Stackars, stackars hjärna och kropp. Ja, coronatider har varit ett paradis eller rättare sagt ett helvete för mig med. Kunde dricka varje dag och ändå delta på Teams. Alltid med skam och ångest men efter mötet, eller under en paus kunde jag ta mig ett litet glas för att stilla abstinensen.
Grattis till dag 3! Kämpa på med näbbar och klor för att inte ta ett glas, samt då ni även ska ha middag med vin. En utmaning. Du verkar ju vara fast besluten att inte dricka och jag säger som @Andrahalvlek säger ”ta inte det första glaset” då kan sätter alkohjärnan på sin autopilot och vill ha mer och mer. Bestäm en strategi om suget sätter in. Drick massor av bubbelvatten med tex citron i.
Kram och kämpa på🥰

Tack för peppning @vår2022❤️ Kvällen gick bra igår! Hade faktiskt sug sådär precis innan gästerna skulle komma och man står och fixar med maten men då tog jag en alkoholfri öl vilket ”stillade” det hela☺️ Sen under middagen så tog jag en till alkoholfri och sen resterade kväll (blev inte så sent utan runt 21-tiden avrundade vi) så drack jag bubbelvatten och från barnens Zingo. Kände inte alls att det var jobbigt under middagen utan triggern var just vid matlagningen då jag är van att ta min första. Min man drack två glas sen var han nöjd men det hade blivit mer för honom om jag hade druckit såklart. Blir glad över förändringen även hos honom. Det blir väl som för din man, att de påverkas utav oss.

Helt galet vad pengar man lägger på alkohol! 7000:-!!! Jag blir helt stum. Tänk vad mkt annat kul man hade kunnat göra med dom?! Eller tänk nu istället vad ni SKA göra med er vinst istället! ☺️☺️

Idag, dag 4, och jag mår bättre för varje dag som går. Nästa utmaning blir helgen. Fredag ska vi ut och äta med ett par vänner (bokat sen innan) men lördag har vi inga planer som tur är. Har redan nu planerat att jag ska ta alkoholfri bubbel på fredag och sen alkoholfritt glas vitt till maten. Blir hur bra som helst!

Ha en fin torsdag!!

Kram T.

@tindras vad bra att det gick bra😁. Känner igen det där med sug vid matlagning. Nu efter en månad tänker jag inte på det längre så det är en ingrodd vana som förändrats. Bra att du har strategier klara inför nästa middag. Ja pengarna lägger vi på ett konto tillsvidare, får se vad vi gör med dem. Finns alltid hål att täppa😁.
Ha de gott💕

@vår2022 Bra där att lägga undan på ett konto! Då blir det extra tydligt👍

Känner mig lite osäker inför kvällen och tycker det känns jobbigt. Är inte ett dugg osäker på viljan att INTE dricka men eftersom jag inte ”gått ut” med mitt alkoholstopp så är jag rädd att hamna i en situation där jag inte riktigt ännu vet hur jag ska hantera. Tänk om vännerna vi ska träffa köper in en flaska bubbel till oss alla? Vet ju nånstans att jag egentligen bara kan säga -tack, men jag dricker alkoholfritt idag då jag (ex) behöver jobba tidigt imorgon. Men så är jag personlighetstypen som inte vill krångla till det, vara alla till lags, en inbiten ja-sägare (inte undra på att man hamnat där man är😅).
Hur hanterar man det?
Har sagt till min man att vi ska vara där lite tidigare än utsatt tid och min tanke är då att vi kan köpa in till oss själva innan våra vänner kommer och att jag då köper alkoholfritt. Då känns det lättare att säg nej om de efter det frågar om vi ska ta in en flaska än risken om vi kommer dit senare än dom och de redan köpt in en och inväntar oss med ”överraskningen”. Då hade det känns otacksamt på nåt sätt (?) att säga nej…
Hör ju själv egentligen hur dumt det kanske låter och hur jag behöver jobba med mig själv och min rädsla att vara ”obekväm”.

Jaja, ni får hålla tummarna att allt går vägen och att jag kan vakna upp imorgon och klarat dag 5 nykter. Vill ju så gärna!

Kram på er därute❤️

Godmorgon⭐️ Jag känner precis likadant som du jag är sjukt medberoende och vill vara alla till lags🧡 men Jag tycker idén med att vara där lite tidigare än era vänner låter smart! Det är lustigt att det ska vara så svårt att bara säga nej tack idag är jag inte så sugen på vin jag dricker A fritt🙏🏼 Hoppas det går fint och ni får en mysig o trevlig kväll!

@tindras Känner igen mig. Att alltid vara till lags och anpassa mig, medberoende. Det är en grundorsak till att man dricker alkohol och det härrör från barndomen där man inte blivit sedd på det sätt man borde blivit sedd vilket skapat medberoende. Detta har jag läst i ”Flodhästen i rummet, skriven av psykolog och teolog Tommy Hellsten”. Det passar väldigt bra in på mig. Nu när jag är nykter börjar jag komma åt grundorsakerna och det är dem jag måste jobba/ta itu med för att kunna fortsätta min nyktra resa och inte anpassa mig till flodhästen i rummet. När jag gör det är jag snäll, foglig, är till lags och anpassar mig efter andra för jag vill inte stöta mig, för då börjar flodhästen i rummet röra sig, läskigt! Då kommer skammen som är outhärdlig. Boken är oerhört läsvärd.

Tänker på det du skrev i början av din tråd ”Nej, jag måste fånga upp fallgroparna så jag är beredd på när dom kommer. För det gör dom. Men den här gången ska jag inte falla dit. Aldrig.” Tänk vad bra du kommer att må imorgon om du håller dig till din plan, alkoholfritt. Du har antagit de tuffaste utmaningarna man kan, flera middagar med alkohol i början av din resa. Kan du säga att du bestämt dig för att inte dricka alkohol på ett tag då du senaste tiden blivit så trött och seg dagen efter? Våga prova att säga det du VILL och har behov av. Ta hjälp av din man som kan stötta dig. Kanske reagerar de inte så mycket och om de gör det kanske det är för att de får dåligt samvete över sitt eget drickande om de trugar och försöker övertala dig till att ett litet glad inte skadar. Det gör det.
Lite pepp från min sida, ta för dig och följ DITT behov och DIN vilja💪.
Sköt om dig❤️

@tindras En sak till. När du tydligt sagt vad du vill kommer det att bli lättare nästa gång och nästa. Du kommer att komma i kontakt med dig själv och dina känslor och bli allt starkare. Du slipper att gå omvägar och hitta på saker, kan likställas med att slippa smygdricker hemma och hoppas på att inte bli påkommen, talar av egen erfarenhet💕

Tack @miz! 🙏 Ja helt sjukt att man gör avkall på sig själv för att vara andra till lags! Märkligt när man väl tänker efter att man väljer bort sig själv framför andra?

@vår2022 tack för allt peppning! Vad stark jag känner mig efter att jag läst vad du skriver. SÅ rätt du har! Jag måste återgå till mina grundläggande tankar till varför jag inte vill dricka och mata mig själv med dom. Jag vill ju inte, så varför ska jag dricka och må dåligt för någon annan eller för att jag inte har mod att säga Nej? Galet när man tänker efter! Och saken är den att jag är ganska trevlig att umgås med nykter också😉😬
Hur tycker du det känns inför en situation som ni utsetts för där det tidigare varit självklart att dricka? Hur möter du människorna runtomkring och tycker du att det ändå är trevligt eller blir det långtråkigt till slut? (Nu kanske ni inte ännu varit på någon tillställning) Jag kommer nog inte ha problem med att vara nykter på en fest det är nog mer att jag skulle tröttna runt 22-snåret när de flesta blir berusade och istället valt att gå hem sådär runt 23. Ändå lagom tycker jag. Och du- tack för tips på bok, har redan googlat upp den👍👍
Kramar❤️