Hur kunde de gå så snett

Jag avskyr föräldrar som dricker när de har barn. Tänk på barnets bästa. Men för 3 år sedan hamnade jag i en depression och alkoholen tog större del av mitt liv. Jag har barn och jag drack inte när de var vakna men min äldsta har sett mig full. Jag tog tag i mitt liv och började med antabus hösten 2018. På nyårsafton förra året så tänkte jag att jag skulle bara ta ett glas vin för jag ville aldrig hamna där igen som då. De gick bra men när sommar en kom så var jag tillbaka till mitt beroende. De har gått så långt att förra veckan så sjukskrev jag mig å drack vin i 3 dagar 5 flaskor så de var inte lite. Tur inte barnen var hos mig. Nu har jag sån ångest å bara gråter jag har sagt detta var sista gången och jag känner att jag inte vill dricka mer. Jag är inne på fjärde dagen nykter och jag kan ha uppehåll i flera veckor sen börja suget komma tillbaka. Tänker jag köper 1 flaska för de tål jag men bli billigare med 1 bib då tar jag det för de räcker ju längre men när jag väl börjat kan jag ej sluta är de någin annan i samma sits

Profile picture for user JoYo

Hej!
Vi är många i samma sits! Du är inte ensam!

Jag är en kvinna med tre barn.
Jag försökte sluta på olika sätt i flera år. Läste böcker (boken ”tänka klart” är ett tips!), mediterade, gick till AA (men kände mig inte hemma).. Till slut hittade jag kommunens alkoholrådgivning med en fantastisk terapeut som haft enormt tålamod. Hon hjälpte mig att djupdyka ned i botten av mig själv, se vilka knutar som fanns och börja medarbeta dem. Med terapin har jag sett fler symptom på självdestruktivitet, förutom missbruk, och fått hjälp att bli fri från.
Jag har inte druckit en droppe på 2 år! Och jag kan aldrig mer dricka en enda droppe. För jag fungerar som du. Det triggar igång ett tvångsmässigt smusslande med att dricka. Enda sättet att bli fri från alkoholdjävulen är att inte ta den första droppen. Att med stöd av terapeut reda i sitt inre. Bestämma sig en gång för alla, att vara nykter. Låt inte alkohol tankarna ta över. Byt ut dem direkt mot ett ”nej, jag väljer den nyktra vägen” eller annat mantra som stärker dig.
Ta hjälp av yoga, promenader, träning eller meditation för att fokusera. Fokusera på ditt mål, leva nykter!
Det är en tuff väg i början, när suget vill lura dig att ”bara ta ett glas vin”. Det finns inte ”ett glas vin” för vår del!
Vi kan aldrig mer dricka!

Mitt liv har blivit fantastisk mycket bättre som nykter, på alla plan! Du har många insikter att se fram emot. Att leva nykter är att leva på riktigt!
Jag trodde aldrig att jag skulle kunna sluta. Jag har flera trådar här som bevisar min kamp.
Men vet du vad? Du kan, precis som jag, bli fri från ångest och beroende!
Du kan bli nykter!
Häng kvar här nu, skriv av dig, varje dag, det hjälper.
🙋🏼‍♀️🌞

Profile picture for user snowwomen

@JoYo Tack. Jag klarade av att leva utan alkohol i över 2 år så jag ska banne mig klara se utan nu med. De är inte värt att dagen eftrr inte komma ihåg vad man sagt el gjort. När jag ser mina barn så bara gråter jag att jag gjort dem illa trots att de inte sett mig full. Jag har börjat hitta träningen som en ny "drog" och de älskar jag. Så jag ska kämpa för min egen skull men framför allt barnen de e mitt liv. Grattis till dina 2 nyktra år

Profile picture for user Sisyfos

Bra att du bryter med det nu Snowwoman. Liksom JoYo skriver så är det bra att reda ut lite vad man medicinerar med alkoholen. Just den där typen av missbruk som du beskriver när du sjukskriver dig och stänger in dig och bara dricker tror jag kan ha sin grund i något annat också. Mår du bra i övrigt? Järn, D-vitamin, sköldkörtel, livet, stress?
Alkohol är en usel medicin och vi är många som inte kan ha det hemma. Bra att du tar tag i det.

Profile picture for user JoYo

@snowwomen
Ja då har du upplevt nykterheten och allt härligt den medför.
Jag har snart varit fri i 2 år. Blir lite rädd men glad att du delar med dig av att man faktiskt kan falla, även efter 2 år. Man ska ha respekt för det där viskande suget efter ”bara ett glas bubbel”.
Vi kör på! Jag är också lite beroende av träning, blir på dåligt humör om jag inte kan träna på några dagar. Försöker vara observant på även det beteendet, att istället unna mig den träning kroppen vill ha, inte pressa mig själv att träna tufft. Annars lätt att man börjar ”prestera för att duga”.

Det bästa sättet att gottgöra sina barn, det bästa sättet att be om förlåtelse - är förändring till det bättre! Att vara en bra mamma NU.

Profile picture for user snowwomen

@Sisyfos Ja jag mår skit på alla plan. Har psykisk ohälsa i botten och nu mår jag sämre än vad jag gjort på flera år. En del av mig säger att jag kommer kunna dricka vin bars jag köper hem en flaska de ska bli bättre denna gång. Men efter erfarenhet så vet jag att de slutar inte där. Så arg på mig själv att jag hamnat där jag är. Varför klara inte jag de som alla andra. Kollade på kanal 5s program behandlingen idag och de verkligen knyter sig i mig när jag märker att jag är som dem. En alkolist för mig är typ de som sitter på en parkbänk ibte jag som har jobb familj vänner mm. Imorgon ska jag till vc och få hjälp igen. Jag reder inte ut detta själv

Profile picture for user Andrahalvlek

@snowwomen Lider verkligen med dig ❤️ När jag slutade dricka upptäckte jag att jag inte drack för att jag mådde psykiskt dåligt - utan det var alkoholen som gjorde att jag mådde psykiskt dåligt. Alkoholen skapade ångesten, oron och de återkommande depressionerna.

Jag önskar att jag hade förstått det tidigare. Då hade jag slutat dricka för länge sedan. Idag har jag varit nykter i 648 dagar och jag har inte mått psykiskt dåligt sen jag slutade dricka. Det är en gåva 🙏🏻

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@snowwomen Kan jag - så kan du! Det viktigaste är att verkligen bestämma sig, inifrån och ut. Spika igen alla bakdörrar. Sen ska man fokusera på allt positivt med nykterheten, minsta lilla grej, och skapa sig nya nyktra vanor. Det mesta handlar om vanor, eller ovanor snarare när det gäller att dricka. Och slutligen - ta aldrig första glaset! Det första glaset bestämmer du över, sen bestämmer alkoholen.

Kram 🐘

Profile picture for user snowwomen

Dag 3-4 var en kamp. Då kände jag att nu till helgen så kan jag ta 1 flaska vin. Men nu är helgen här och suget finns inte. Igår var de julbord med jobbet och jag var nykter de känns bra. 1 dag i taget. 1 vecka nykter nu. Trevlig helg

Profile picture for user Sisyfos

Bra jobbat!
Du skriver de där klassiska tankarna om att ”varför ska inte jag kunna, alla andra kan ju”. Det var så jag tänkte också när jag tyckte att alkoholen tillförde något, men jag har mer och mer landat i insikten om att det är så skönt att inte dricka. Du var nykter i två år. Jag var först nykter i 11 mån, tog återfall och fortsatte sen att sluta, börja, sluta börja under väldigt lång tid. Det är onödigt, men det var just de där tankarna på att det var något som var fel om man inte kunde dricka som förstörde tror jag.
För mig är negativa tankar, oro, ångest etc starkt förknippade med alkohol. När det blir ett val att inte dricka, att vara en sån som inte dricker, är det lättare tankemässigt på nåt sätt. Och att inte vanedricka hemma är förenat med mer ork och energi, skarpare känslor och ett större lugn för mig. Bara fördelar som jag ser det nu för tiden. Längtan efter att koppla av med ett glas vin (som jag även fortfarande ibland har) handlar om vilan i sig, inte om alkoholen och det går alldeles utmärkt att vila och koppla av utan alkohol. Men det krävs lite träning.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sisyfos Blir så glad av ditt inlägg om hur du har landat fullt ut i att det är skönt att inte dricka. Jag har hundra procent samsyn med dig ❤️ Det är inte synd om oss som inte får dricka - vi slipper dricka! Och i och med det så slipper vi en jävla massa tråkigheter på många områden. Det funkar utmärkt att vila utan alkohol, men det krävs precis som du skriver lite träning.

Kram 🐘

Profile picture for user Sisyfos

Nu är du lite snabb i dina slutsatser AndraHalvlek. Att jag tycker att det är skönt att inte dricka betyder inte att jag aldrig dricker. Det kan hända att jag tar ett glas ute om jag vill. Ytterst sparsamt dock och bara rött vin som jag tycker är väldigt gott (och där a-fritt inte är så god). Jag skriver dock inte om det, eftersom det kanske triggar och eftersom vi har olika problematik och olika relationer till alkoholen.
Men det är en balansgång, lättare säkert att vara helnykter. Och framförallt rekommenderar jag alla som har hamnat i ett beroende att ta en lång helvit paus. Jag har behövt veta hur jag mår helt utan. För mig är 9 standardglas per vecka alldeles för mycket. Alkoholen i de mängderna ger psykiska effekter som jag inte vill ha.