Jag är så trött

Profile picture for user Ase

@Sisyfos Du är alltid så klok tycker jag och jag uppskattar verkligen dina inlägg.
Jag har heller aldrig bråkat eller försökt ha "djupa" samtal med barnen när jag varit berusad. Har alltid varit medveten om att det inte uppskattas med en berusad förälder. Har också suttit uppe sent när de andra har lagt sig och då har de inte sett själva drickandet men en trött mamma på morgonen dagen efter.
Jag har några riktiga lågvattenmärken där jag varit berusad så det verkligen har märkts och jag kan minnas deras blickar då. Så tragiskt.
Vi har pratat om alkohol och droger och faran med det men inte kopplat till mig.
Men jag tror att ju längre tid som jag är nykter och blir mer säker på mig själv så kommer jag så småningom lyfta på locket. Det får inte bli krystat och jobbigt för då har det nog bara motsatt effekt att tala om det.

Profile picture for user Sattva

Hej Ase!
Läser hos dig ibland men är inte så aktiv i skrivandet på forumet längre.
Nu vet jag ju inte hur gamla dina barn är, mina är tonåringar. Vi har fått en mycket bättre relation sedan jag slutade drivka föt snart ett år sedan. Ena tonåringen tränar fredagskvällar och kommer hem runt 21. Förr var jag alltid ganska påverkad då. Det känns så skönt att kunna prata med honom utan att skärpa till sig, och ändå se blicken hos honom. Tänker på det varje gång. Vi har inte pratat egentligen om detta på länge. Det var mer innan jag slutade. Det har blivit det normala nu att jag inte dricker vin.

Profile picture for user Ase

Hej @Sattva
Jag tycker också att det är så skönt att kunna hämta dygnet runt.
Det är lite jobbigt att tänka på att jag har prioriterat alkohol framför mina egna barn. Jag tänkte naturligtvis inte så när jag drack men det blir ju konsekvensen av det.
Men det som är gjort är gjort och kan inte göras ogjort.

Profile picture for user Ase

Igår var ingen bra kväll. Jag hade jätte mycket sug och kände mig orolig.
Tror det kom av att jag hade städat och fått upp alla adventsljusstakar. Efter det ville hjärnan ha sin belöning.
Sen kom det massa katastroftankar om den nya mutationen. Min hjärna kan verkligen hitta på massa hemskheter och ta ut många sorger i förskott.

Men igår var igår och idag är en ny dag. Idag mår jag bra och självförtroendet är lite större eftersom jag jag somnade nykter igår med.

Profile picture for user vår2022

@Ase Känner igen mig. Har också städat och pysslat med advent och är van att dricka och njuta av det fina och mysiga. Sedan har jag alltid druckit och tittat på vinterstudion som jag gärna ser efter långpromenad innan. Vanans makt är stor. Kanske inget direkt sug men upptäckte att något fattades, en aktivitet saknades, smuttandet på vin och lulligheten. Började göra annat och ska köra ett gympass snart.

Kanske startade dina katastroftankar pga hjärnan ville få vin och skjuta dina måbra hormoner i taket, men du hindrade detta. Istället satte suget igång stress och oro, katastrof tankar. Läste att det tar 3-6 månader för hjärnan att återhämta sig och hitta normal balans igen. Så ingen fara på taket, ge hjärnan tid att hitta balans.
Ha en fin första advent🌟

Profile picture for user Ase

Jag tänkte vänta till imorgon men kan inte hålla mig 😊.
Idag har jag varit utan alkohol i 99 dagar och imorgon när jag vaknar är det 100 dagar!
Idag är jag en kvinna som kan se mig själv i ögonen. Jag kan nästan inte relatera till den person som knappt ville leva för 99 dagar sedan.
Vill aldrig tillbaka dit. Får inte glömma hur det var.
Men idag är jag glad, tacksam och stolt😊🙏

En dag i taget och idag dricker jag inte!!

Profile picture for user Varafrisk

@Ase Alltså jag är så himla glad för din skull💪🏻❤️Har ju följt dig på din resa och jag är så imponerad! Du är en förebild för mig! @Ase…var stolt…bort med all skam …de som har lyckats som du och även med längre tid…de vet hur tufft det är att lyckas…och har lite facit i hand…vi som är där jag är förstår vilken resa när vi fortfarande står stampande vid tröskeln…och vet egentligen inte var vi väntar på för vi vet att klivet behöver tas! Jag kan även byta ut vi mot jag…att stå för mitt beteende.

Ännu en gång stort varmt innerligt grattis🤗❤️

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Stort Grattis till dina snart 100 dagar, superbra gjort... Det är ingen lätt resa vi är på men forumet är stort stöd tycker jag! Hoppas du firar ordentligt i morgon!!!
Kram 🤗

Profile picture for user Ase

@Varafrisk @majsan_nu @vår2022
Tack så mycket!💖
Måste få fira här för ingen annan förstår hur vi kämpar 😊
Så tacksam att jag har er.
Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ase Jag blir så glad för din skull ❤️ Den allra finaste gåva har du gett dig själv - att sluta dricka. Och du ska vara glad och stolt och strutta runt som en mallgroda 🐸 hela dagen imorgon!

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Ase Stort grattis till 100 dagar! 😍 Jag minns när du kom med ett inlägg här i din tråd då för 100 dagar sedan. Hur du då mådde riktigt riktigt dåligt.❤️T.o.m. Li-lo ryckte in för att stötta dig.😅 Nu är det måendet historia, och du ska med all rätt känna dig extremt stolt, tacksam och glad för att du har kämpat dig hit där du är nu. Grymt bra jobbat! 🤗

Profile picture for user Ase

@starten på det nya @Andrahalvlek @Torn
Tacka så jätte mycket!
Ja, för mig är det här en milstolpe. Ett bevis på att jag kan må så mycket bättre. Mycket arbete återstår men idag firar jag.

Kram 💖

Profile picture for user TappadIgen

Hur sent i efterskott är det tillåtet att gratulera. :o Jag läste din uppdatering häromdagen när du skrev att det var dagen innan 100 dagar och jag blev glad för din skull och tänkte att jag skulle minsann in och gratulera då, men så blev det inte.

Profile picture for user Ase

Jag förstår nu varför det rekommenderas med minst tre månaders nykterhet för att sen ta ett nytt beslut. Det tar så lång tid för hjärnan att någorlunda komma i balans så att man kan ta ett vettigt beslut.
Jag kämpar fortfarande men är på riktigt nyfiken på hur jag kommer må om ytterligare tre månader utan alkohol.
Alla situationer har jag upplevt med alkohol så nu ar det tid att uppleva allt utan alkohol. Utvärdering får göras efter hand.
Hittills vinner alkoholfritt 😊.

Imorgon ska jag utsättas för en situation som fyller mig med skam. Men jag ska ta mig igenom och förhoppningsvis komma starkare där i från.

Kram

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Du ligger lite före mig i tid, (eller ganska mycket beroende på hur dina dagar ska räknas) men jag närmar mig tre månader. Känner att det kommer inte räcka för att jag ska känna mig ok... Så det ska bli så spännande att se hur det är efter sex månader... För min del är det bara att traska vidare på det a-fria spåret!!! Jag säger som du att jag kämpar på o är nyfiken...
Önskar att det blir bra för dig imorgon!
🤗 kram

Profile picture for user Varafrisk

@Ase jag tänker..vi blev ju inte beroende på en natt på en månad beroendet växte fram utan att vi kanske trodde att vi var beroende. Jag själv har nog förstått ganska tidigt att jag är beroende därför är det mer skamfyllt att jag inte blivit nykter. Hur som helst så tänker jag att det måste ta tid att bli nykter, att ta kloka beslut...och jag tycker att du är så himla klok! Jag blev så himla glad när du kom tillbaka till forumet efter en kortare tids frånvaro. Jag kan förstå att det finns situationer som man fylls av skam men kom ihåg! Den resa du gör den är allt annat än skamfylld! De som har kommit längre än var du befinner dig och inte lika långt som där jag befinner mig...vi fattar vilken bedrift det är att befinna sig där du är! Så sträck på dig och var stolt!

Varm innerlig kram till dig:)

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ase Den strategin körde jag också, varje månad tog jag ett nytt beslut. Tänkte ”inom överskådlig framtid” hela det första halvåret. Sakta men säkert formerade sig ett mer varaktigt beslut, och med tiden har jag blivit otroligt anti alkohol. För att det skapar så mycket misär, för individer och samhället. Och det händer grejer med en själv hela tiden! År 2 som nykter är riktigt häftigt för då har man gjort det mesta nykter. Högtider tex. Det är så mycket energi som man slipper lägga på att förbereda sig då.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Ase Härligt när man få sådana insikter, att det tar tid för hjärnan att återhämta sig. Även om man hört det tidigare är det en annan sak när man verkligen tar det till sig och det betyder något för en själv. Det ger ny motivation att fortsätta kämpa. Jag är också nyfiken på hur det känns längre fram och vart man kommit i beteende och alla känslor inombords. I och med nykterheten startar även andra processer för att hitta sig själv och må bra. Kanske en sådan process för dig imorgon som är nödvändig för att komma framåt? Det är modigt💕

Profile picture for user Ase

Det gick bra på tillställningen igår och jag hade riktigt trevligt.
Jag har roligare när jag inte dricker men orkar inte lika länge, utan vill gå hem vid midnatt.
Egentligen så tror jag att jag hade behövt lyfta på locket och be om ursäkt för att jag betett mig konstigt. Skammen handlar nog om rädsla att någon ska ta upp något och att jag ska tappa ansiktet.
Får se hur jag gör länge fram. Är inte riktigt redo att lägga korten på bordet.

Idag var det en artikel om alkoholberoende i GP. Alkoholhjälpen nämndes och att många klarar att hantera sitt beroende utan hjälp från vården. Jag tycker det var en fin artikel som inte var så svart/vit utan att man behöver hitta sin egen väg.

Önskar alla en fin lördag 💖

Profile picture for user Sattva

God lördag!
Eller så låter du bara gammalt vara gammalt, och om någon tar upp något framöver så berättar du då. Du verkar ha en hög integritet och det gäller att inte göra våld på sig själv.
Ska kolla artikeln i gp!

Profile picture for user Ase

@Sattva ja, det har du rätt i! Det blir nog bra konstigt eftersom det inte är riktigt jag att göra så. Skulle nog bara bara bli stelt 😅.
Gammalt får vara gammalt och ju längre tiden går så bleknar gamla synder.

Profile picture for user Varafrisk

@Ase Va kul att det gick bra på föreställningen i fredags😃 Jag tänker att det där gamla behöver du ju bara ta upp om det besvärar dig men förmodligen är det något som är större hos dig än hos andra. Eller vad tror du?

Hoppas att du har haft en skön helg🌟

Kram💗

Profile picture for user Sisyfos

Bra kämpat Ase och grattis till att du passerat 100. Jag tänker som de andra att du kan låta saken bero ett tag till. Om det besvärar dig kan du ta upp det, annars kanske du kan avvakta tills du är ännu mer stabil.
Ja, det är en spännande resa nykterheten, så kör på nu ett tag till.

Profile picture for user vår2022

@Ase Vad roligt att du hade trevligt på tillställningen. Du kommer nog fram till om du behöver lyfta på locket eller inte.

Jag har behövt lyfta på locket om en sak plågar mig och att det inte försvinner från mina tankar, jättejobbigt men lättnaden efter, från både mig och vederbörande har gjort det värt det. Ibland har vederbörande inte alls fäst något vid det/inte uppfattat det på negativt sätt/ inte ens tagit notis då har det varit skönt för mig ändå att få bort det från huvudet.

Ha det gott🌺

Profile picture for user Ase

Min a-demon är högljudd idag. Så tröttsamt. Jag är både lite arg och väldigt trött så det får bli tidigt i säng i kväll. Hoppas jag vaknar till en bättre dag imorgon.
Det är alltid så mycket inför Jul och då menar jag inte allt som ska fixas utan det är så mycket gammalt som kommer upp. Många konflikter i familjen och släkten blir så tydliga runt Jul. Tänker att jag inte är ensam om att inte ha en stor fet släkt där alla älskar varandra.
Ja, idag fick jag verkligen lova mig själv att vad som än händer så dricker jag inte idag.
Jag har lovat mig själv att jag ska skriva här när min hjärna bråkar med mig och det gör den idag.

Profile picture for user Varafrisk

@Ase Det finns en föreställning om att när julen kommer då är allting fantastiskt men jag tänker att för väldigt många är den allt annat än fantastisk. Och om det är så att det inte känns helt fantastiskt så är det väldigt svårt att säga det utan man liksom flyter med. Inom mitt arbete och i synnerhet som skolkurator ökade trycket inför julen...många barn som inte tyckte att det var särskilt mysigt med jullov vilket berodde på en mängd olika orsaker. Det kunde vara föräldrar med dålig ekonomi, med alkoholproblem, föräldrar som bråkade, att man hade en annan religion än den kristna ja...det var en mängd olika anledningar.
När min syster dog och min svåger bröt med mig och min familj så tyckte mina barn att det var så skönt...att det var endast dem och vi föräldrar som firade julen tillsammans. Jag tyckte det var ganska jobbigt med brustna relationer men eftersom mina barn var nöjda så kändes det gott..

Så @Ase...man behöver inte älska släkten....men är det tradition att ni måste fira tillsammans? Skulle du och din egna familj kunna fira jul tillsammans eller blir det helt fel?

Stor kram:)

Profile picture for user Ase

Tack @Varafrisk 💖
Det är redan så att vi firar nästa bara vår familj och det brukar bli bra.
Jag har valt att göra så för alternativet hade varit sämre både för mig och barnen. Men det blir så kännbart runt Jul vilka jag hade önskat ha runt mig tex min Pappa.
Sen vet jag att det är mycket värre för många och Julen är väldig exkluderande.
Jag hade gärna gjort något välgörande på Jul för andra människor som har det svårt. Skänker redan julklappar och pengar till kyrkan där jag bor som går till de som har det sämre.

Profile picture for user Varafrisk

@Ase Jag förstår💗

Vad fint att du skänker gåvor💗Min tanke är att om jag inte har barn hemma så skulle jag kunna jobba ideelt inom kyrkan på julafton då man bjuder på julbord.

Oftast finns det någon som har det värre men du måste få känna vad du känner ändå❤️

Kram🥰🌟

Profile picture for user vår2022

@Ase Du är inte ensam om det. julen är en trigger för mig med. Förra julen gick det inte att ses förutom närmaste fam och det var rätt skönt. Även i år kommer det att bli annorlunda och hela stora familjen kommer inte att samlas. Det finns en underliggande konflikt samt även äldre som inte orkar med. Har förlikat mig med tanken men det finns ändå sorg bakom. Får se hur det känns på julafton. Får se hur det blir nästa år. Bra att du håller dig från alkohol och skriver här istället. Familj är många gånger ett knepigt ämne.
Kram💕

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Ja, julen är kanske den knepigaste av helger. Så full av tradition o måsten... Nu vet vi ju inte heller hur det blir med corona/smittsamhet heller. Själv skjuter jag det hela fram för mig, får väl se vad som är möjligt! Men corona eller inte så är julen inte så lätt att ha att göra med...
Vi har dessutom både sjukdom o dödsfall som påverkar våra traditioner. Skulle kanske vilja dra täcket över huvudet o vakna upp efter nyår!!! Hoppas allt löser sig till det bästa för oss... Kram 🤗

Profile picture for user Ase

Nyss hemkommen från julbord med jobbet. Jag är så mätt att jag inte kan djupandas. Vilket frosseri!
På det stora hela var det en rolig kväll med mycket skratt och bra underhållning. Inte en enda gång var jag sugen på alkohol. Det känns bra att bara vara mig själv och att det får vara bra så.
Kommer bli väldigt skönt att gå till jobbet på måndag utan en gnutta ångest efter julbord.

Profile picture for user vår2022

@Ase Vad härligt att du känner som du sa ”Det känns bra att bara vara mig själv och att det får vara bra så”. Du säger också att det var en trevlig kväll med mycket skratt och att du inte en enda gång var sugen på alkohol. Att sedan också kunna gå till jobbet utan en gnutta ångest över kvällen😀. Inget kan väl vara bättre än att få vara sig själv helt och fullt ut, det är så ärligt och befriande. Man behöver inte låtsas och spela teater. Du har kommit i balans och i kontakt med dig själv upplever jag det som, och det blir bara bättre ju längre man kommer i sin nykterhet, bra jobbat!

Ha en fin lördag och var stolt över dig själv❤️

Profile picture for user Ase

3:e advent och dag 112 nykter.
Jag tycker det är väldigt skönt att veta att det jag känner inte beror på alkohol.
Fredagens julbord tog fullständigt musten ur mig och jag är fortfarande helt slut. Det var trevligt men jag orkar inte vara så social. Sen har det varit saker inbokade resten av helgen också och jag orkar inte det. Det är sorgligt att jag är en person som så lätt blir överstimulerad och inte orkar som andra.
Jag har inte köpt en enda julklapp än och nu börjar det bli försent att beställa på nätet. Inte har jag bakat något än heller och det är Lucia imorgon. Jag har ingen julkänsla utan känner bara stress och ångest.
Det är så jobbigt när jag har den här klumpen i halsen och bara vill gråta.

Jag känner mig misslyckad när jag inte kan tänka rätt och vara tacksam över det jag har. Men när jag är så här trött så klarar jag bara inte av det.

Drömmer väldigt mycket mardrömmar just nu också. Drömmar om att jag blir jagad och vaknar med stresspåslag.

Jag vill bara dra en filt över huvudet och vakna upp i april igen.

Ledsen för tråkigt inlägg men behövde få ur mig det.

Kram

Profile picture for user Varafrisk

@Ase Tycker du är helt fantastisk som har klarat 112 dagar som nykter🙏🏻Hur lätt är det inte att dricka på de känslor som du har nu men du väljer att inte dricka vilket är strongt. Jag tänker att det måste ta jättemycket energi så även om du blir överstimulerad i sociala sammanhang kanske känslan ändå blir dubbel för att du även jobbar med nykterheten.

Jag undrar är det viktigt med hembakt för att det är Lucia eller kan det lika gärna vara köpt? Jag förstår att du vill köpa julklappar men går det göra enkelt? Presentkort? Det är ofta många måsten kring jul men alla måsten bidrar det till en bättre jul? Jag tänker att stressen tar bort möjligheten att få julkänslan att infinna sig. Vet inte om du brukar baka mycket och laga mycket mat själv till jul? Visserligen brukar det hembakta och hemlagade smaka godare men om man inte orkar så brukar även det köpta fikat och mat smaka väldigt bra. För mig kan det hjälpa att skriva ner det som snurrar i hjärnan för att bena ut saker och ting för att se om det finns något som kan tas bort.

Forumet är väl inte endast till för inslag av glada och lyckade inlägg utan även ledsna💗

Kramar av styrka t dig💗

Profile picture for user Sattva

@Ase Men du, vem bestämmer vad som är "rätt" att tänka? Det är ju som det är just nu. Du är nykter o det får räcka gott. Kan inte din man göra nåt av det som stressar dig?
Jag är också lite låg just nu men tänker att det är ett steg i utvecklingen. Att det kommer något gott ur det, om jag inte strävar emot o försöker döva. Men inte heller låter det ta över, utan försöka hitta vad det är som skaver.
Jag är också väldigt uttröttbar men försöker acceptera det. Nu ett år in i nykterheten har jag landat i att nykterheten i sig inte kommer att bidra med mer pigghet. Mrn att nykterheten ger mig klarhet att se mig själv som jag är, mina behov. Ungefär där är jag idag.

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Åh, vad jag känner med dig o instämmer också... Jag har inte heller kommit nånvart i julstök/förberedelser - det blir jul ändå! Man behöver inte göra det så märkvärdigt om man inte vill/orkar. Jag kommer troligen fira jul med min sambo och nyår tillsammans med fler familjemedlemmar. Men riktigt säker på hur mycket/många man kan träffas hänger lite på corona...
@Varafrisk har skrivit så bra tycker jag, försök att förenkla så mycket som möjligt!
Sen håller jag verkligen med om att allt vi skriver här på forumet kan inte bara vara positivt, det är meningen att vi kan ta upp kämpigt/svårt/problem. Viktigt att vi kan stötta varandra i "vått och torrt"!!!
Annars blir det ju väldigt svårt att våga skriva här...
Nu får vi värna om våra a-fria dagar o vara lite snälla mot oss själva!
Kram från mig 🤗

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Ser att Satva kommer med en klok kommentar också! Vi får lov att ge oss tid o göra så gott vi kan blir min kommentar! Det kommer fler jular o alla behöver ju inte vara precis lika! Nästa jul kanske känns helt annorlunda...
🤗 Kram igen

Profile picture for user Ase

@Varafrisk @Sattva @majsan_nu tack från mitt hjärta 💖.
Att få så fina svar stärker mig verkligen.
Jag borde nog sätta min man i lite jobb men vi är inte så lyckliga just nu, har nog inte varit det på ett tag. Men den tanken får bara ligga lite i bakhuvudet ett tag. Vågar inte lyfta på det locket just nu.
Ska försöka göra det enkelt för mig för jul blir det ju varken jag bakat eller inte.
Det kommer bli bra. Jag är bara en sten i havet. Jag älskar den låten😊.
Kram 💖

Profile picture for user Se klart

Åh, kämparklubben jag önskar att jag kunde vara som en riktig morsa och säga; det räcker såhär. Alltså alla vi som har första nyktra året/ det är liksom fullt upp med det. Tänk att du är i ett nytt land, nytt språk, nya traktikregler och nys sociala normer. Inte så konstigt att det tar musten ur oss. Sakta men säkert bygger vi upp vår…recilience (så bra engelskt ord som inte finns på svenska men typ motstånd och inre styrka) och då kan vi slappna av, behöver inte vara på vår vakt.
I mitt fall har det blivit uppenbart att jag inte alls orkar så många sociala kontakter på varandra, vila då och då är ett måste. Egentid. Förr hade jag ingen tid för sånt, men drack för att orka.
Lussebullar, paket med fina band. Allt det ger vi till oss själva det här året, när vi håller oss nyktra. Allt annat kommer efter.
Kram. Köp färdigt! 💕

Profile picture for user Ase

@Se klart så ska jag börja försöka se på det. Att jag håller på att lära mig en ny kultur. Den nyktra kulturen 😊.
Tack för stöd. Det känns bättre nu. I morse kände jag mig värdelös men ni mina vänner har lyft mig.
En dag i taget.

Profile picture for user vår2022

@Ase vad härligt att så många forumvänner kommit till undsättning och med massor av kloka ord💕. Kan bara instämma och att resan som pågår är viktigare än allt annat. Bra att du sätter ord på dina känslor, det gör det lättare att sortera och förstå hur man mår. Du säger också att det inte är så bra med mannen just nu men att du väntar med att lyfta det locket. Trycket i den kitteln påverkar ju också ditt mående.

Orkar heller inte med för mycket sociala sammanhang och det blir en enkel jul.

Massor av kramar❤️

Profile picture for user Sisyfos

Vi lägger våra egna ribbor lite väl högt ibland tror jag. Det kan bli extremt stressigt just runt jul. Igår havererade min tidsplan helt då en sak tog alldeles för mycket tid.
En sak som är bättre med nykterheten och som för mig kommit mer efterhand är lugnet. Här och nu, en sak i taget. Det är extremt jobbigt tycker jag när man ser den där högen av måsten, borden och allt man inte hunnit/hinner. Men som alla andra skriver - det går att hitta genvägar. Vissa saker är inte viktiga. Det enda som är riktigt viktigt tänker jag är att hinna vara i nuet. Ett steg i det är ju det som du gör nu att analysera lite vilka av dina borden som är viktiga, vad du kan delegera (ibland önskar jag en sambo som tar större ansvar jag också). Och håller med de andra om att den här nyktra resan du gör nu också är utmattande. Den är en inre resa, ifrågasättanden av vanor och rutiner. Att lära nytt är krävande. Hoppas det är lite bättre idag. Och du har gjort ett fantastiskt jobb hittills!

Profile picture for user Ase

God morgon.
Ledig dag i dag och jag har unnat mig sovmorgon. Det är hög aktivitet på forumet och det är svårt att hinna läsa allt. Bra att många hittar hit men sorgligt att så många behöver det.
Jag märker att jag kommit en bit i min nykterhet när jag läser hos de nyaste som ibland behöver kämpa timma för timma. Jag är så tacksam för varje nykter dag jag ger mig själv.
Jag jobbar fortfarande hårt med att skaffa mig mycket kunskap om beroende och med strategier för att inte ramla dit igen. Just nu läser jag Tänka klart av Annie Grace för tredje gången, rekommenderar den verkligen. Denna gången läser jag den på ett annat sätt, stryker under och märker upp det som berör mig mest.

Jag är bjuden på en glöggbjudning på fredag men har tackat nej. Med tanke på hur trött jag var efter förra fredagen så är det inte värt det. Acceptera att jag måste prioritera min återhämtning nu.
Idag ska jag försöka få gjort en del men jag kommer inte slå på mig mer om det inte blir så mycket gjort som jag hade tänkt mig. Det viktigaste idag är att hinna ikapp mig själv.

Igår hade jag ett så fint samtal med en av mina döttrar, där jag fick förtroenden som jag kommer vårda ömt. Jag är så tacksam över att få finnas för mina barn.

Kram

Profile picture for user vår2022

@Ase Låter härligt med förtroendet💕. Ja, tråkigt att vi är så många med alkoholberoende men vad bra att detta forum finns och att man vill ta tag i sina problem. Minns när jag började skriva här och bestämt mig för att sluta dricka, så tacksam för första svaret och sedan allt fler😀. Jag fanns och hördes och jag vågade öppna mig mer och mer. Det är inte så länge sedan, drygt sju veckor sedan. Det känns länge för mig men sett på ett år inte så länge. Tyckte två veckor var länge och en seger. Nu rullar dagarna och kampen på och det samlas allt fler dagar.

Ha en fin ledig dag och njut av den❤️

Profile picture for user Varafrisk

@Ase Det känns så fint att läsa ditt inlägg. Så stabilt på något vis. Och du lyssnar mer och mer till din egen röst. Gläds för din skulle. Har läst Tänka klart en gång. Har ju två exemplar i bokhyllan..hihi. Var inte uppmärksam på att jag hade skrivit en tvåa i beställningen. Det skulle kosta ganska mycket att returnera den inte så mycket mindre än vad boken kostade så jag behöll båda. Orkar inte riktigt läsa nu. Den finns väl inte på Storytel eller hur? Det hade annars varit hjälpsamt just nu för mig. Härligt med förtroende från barnen. Förtroende får man vårda ömt.

Önskar dig en fin dag och stor kram:)

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Så skönt att du verkar må bra idag! Och så fint att du har koll på hur din dag ska se ut för att den ska fortsätta så... Håller med dig, det är hög aktivitet på forumet. Jag försöker hänga med - men kommenterar bara lite här o där...
Önskar dig en fortsatt fin dag o kram från mig! 🤗

Profile picture for user Ase

Äntligen fredag!😊
Tacosen är uppäten och nu är det lite soffhäng innan granen ska plockas in.

I morse på väg till jobbet funderade jag på vad jag ska göra framöver för att berika mitt liv.
Jag har tidigare i livet läst väldigt mycket skönlitteratur men de senaste 10 åren har jag nästan inte öppnat en bok.
Så läsa ska jag börja med igen. Jag ska hitta något ideellt där jag kan hjälpa till och göra gott för medmänniskor. Jag ska försöka hitta en vän som också valt att sluta dricka som jag kan umgås med.
Dessa tre saker tror jag kan bidra till att jag har stor chans att må bra.

Detta blir mina mål 2022 och att förbli nykter förstås 😊.

Trevlig helg!

Profile picture for user vår2022

@Ase Vad kul med funderingar och planer för 2022😁. Planer för sådant som får dig att må bra. Jag tror att ditt år 2022 kommer att bli ett bra och härligt år❤️

Ha det gott💕

Profile picture for user Sisyfos

Känner igen det där med att inte läsa. När jag hade järnbrist kunde jag helt enkelt inte hålla fokus. När jag drack samma sak. Jag tänker att det är ett friskhetstecken att kunna läsa. Att det tyder på en viss utmattning om man faktiskt har läst och slutat. Tänker också att det är viktigt att inte dra igång alltför stora projekt när man har en tråd som heter ”jag är så trött”. Eller för en hel del av oss faktiskt. Jag vet själv att jag måste bromsa mig, jag blir full av idéer när energin återvänder och tar i för mycket ofta. Å så orkar man inte med. Så mitt råd är ”lagom med projekt”. Tror också på ditt 2022.

Profile picture for user Varafrisk

Hej @Ase💗

Du har fina mål framför dig! Jag har också alltid läst..läser då och då….men alltför sällan. Älskar böcker! Jobbar också på att ta tillbaka intresset.
Att jobba ideellt är också ngt jag har tänkt göra men kanske längre fram. Fast om jag inte skulle ha barn hemma på julafton skulle jag kunna hjälpa till i kyrkan när man bjuder inte t samkväm m mat.

Önskar dig en riktigt fin fjärde advent🌟

Kram💗

Profile picture for user Ase

@Sisyfos du har så rätt och jag blev nästan lite full i skratt av ditt konstaterande av mitt namn på tråden. Har inte tänkt på vad min tråd heter på länge men sorgligt nog så stämmer det fortfarande, jag är väldigt trött. Mina mål är långsiktiga och min tanke är att det ska ge mig energi. Vi får se hur det går och om jag inte lyckas så får det vara så.

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Ja, nog är det tröttande att ändra sina a-vanor. Skulle nog kunna ha samma namn... Sen kan det ju vara bra att kolla upp sina värden men psykisk trötthet finns ju inget mått på. Antar att du har kollat fysiska värden på vc. eller liknande... Tycker du är en riktig kämpe o jag hejar verkligen på dig!
Ha det fint o kram 🤗

Profile picture for user Ase

Julafton har varit lugn och vit precis som jag hade lovat mig själv. Jag har i veckan passerat fyra månader utan en droppe alkohol 🙏.
Jag kände nu ikväll att jag behöver gå in och skriva ett inlägg då jag märker att min hjärna börjar förhandla.
Det är så märkligt hur jag talar med mig själv i huvudet. Hur kan det vara så att jag är fast beslutsam om att jag vill inte dricka alkohol och ändå så är det en annan röst som planerar att då eller då kanske du kan. Då har jag ju inte stängt dörren helt.
Jag blir nästan gråtfärdig när jag märker hur mycket mina tankar fortfarande kretsar runt alkohol.
Jag peppar mig själv med alla fördelar med att vara nykter och att detta är det rätta för mig.
Vill ju aldrig hamna i samma mående igen.
Min önskan just nu är att få slippa tänka på alkohol. Men ju mer jag tänker på att inte tänka på det desto mer tankar blir det. Tröttsamt!

God Jul önskar jag alla kämpar!
Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ase Grattis till snart 4 månader! 🥳🥳🥳

Du behöver nog skriva mer om det. Beslutet. Väga för och nackdelar, påminna dig själv om vart du aldrig vill hamna igen. Minnet är ruskigt selektivt och vi tenderar att glömma allt jobbigt snabbt. Gå tillbaka och läs din tråd från början. Kolla in @Tackochhejs tips om Youtube-klipp: ”Intervention Sylvia”. Jag letade upp klippet och fick ont i magen bara av introt 🤮

Vissa beslut måste man nog ta om och om igen. I början av min nykterhet tog jag ett nytt beslut varje månad faktiskt. När det närmade sig ett halvår glömde jag bort att ta ett nytt beslut, då kändes nykterheten mer självklar.

Kram 🐘

Profile picture for user Andrahalvlek

@Ase PS. Ditt medvetna jag är fast vid det nyktra beslut. Ditt undermedvetna är inte riktigt med på banan än. Då krävs repetition. Daglig repetition. Nöta, nöta, nöta. Själv lyssnar jag fortfarande på ljudboken ”Skål ta mig fan” 30 min varje kväll innan jag somnar. Jag har hjärntvättat mig själv. Det är nog därför man inom AA är så noga med att man ska behålla ”närheten till programmet”. När man flaxar iväg för att man tror att allt är lugnt så finns risken att man tappar fotfästet.

Profile picture for user Varafrisk

Grattis till dina fyra månader @Ase🎉

För mig är det inte alls en konstigt att din hjärna börjar förhandla. Även om du har varit nykter i fyra månader vilket är helt fantastiskt är det egentligen inte en så lång tid med tanke på hur länge man druckit ( nu vet inte jag hur du har druckit). Det är ju ett beroende, ett beteende. Jag tänker jag som är överviktig hur många gånger faller inte jag när det gäller mat fastän det är riskfyllt med bukfetma så är ju ett alkoholberoende något annat.

Jag förstår att du blir gråtfärdig. Jag kan ibland tänka när jag är hundra procent övertygad att aldrig mer alkohol och bara några timmar senare säger hjärnan alkohol. Då blir jag så rädd och ledsen….ska jag aldrig lyckas🥲

Det är helt fantastiskt att du är där du är. Vilken styrka, vilken förmåga!!!

Önskar dig en fin Juldag💗🌟

Profile picture for user Varafrisk

När jag läser mitt inlägg så kan man tro att jag försöker förenkla mitt beroende eftersom jag nämnde mat. Vad jag menade var att jämföra…ett beteende ett beroende oavsett alkohol, mat, spel, socker mm där är det lätt att börja förhandla men riskerna är olika.

Kram

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Grattis till alla dina dagar! Du ligger ju en bit före mig... Får ibland liknande känslor, tycker det hjälper att läsa vad jag skrev I början av min tråd. Tänker att dom dagarna vill jag absolut inte göra om... Sen kommer det ju en massa "mellandagar" som ju också varit svåra men som egentligen bara trillat på.
Men dom första dagarna vill jag absolut inte vara med om igen!!! Det vill nog inte du heller... Jag hejar på dig, fortsätt skriva mer hur du tänker nu...
🤗 Stora styrkekramen!!!

Profile picture for user Ase

@Andrahalvlek ja, det får bli att repetera ännu mer. Jag har tänkt ibland att det blir som en besatthet av att vara nykter att jag tänker för mycket på det. Jag göra löftet varje dag 😊.
@Varafrisk du har så rätt att det måste få ta tid. Jag har jätte konstiga tankar tex att jag kan vara nykter till minsta är vuxen och börja igen efter det. Varför skulle jag vilja det?
Du skriver om mat och det tror jag kan vara ännu mer knepigt än alkohol, för mat måste man ju ha det går inte att stryka helt.
@majsan_nu Jag har några gånger läst tillbaka i min tråd. Inte så ofta då det blir väldigt smärtsamt men helt klart effektiv 😊.

Tack för kloka svar 💖

Profile picture for user Sattva

@Ase Grattis till fyra månader! Starkt jobbat!!👍👌💪
Du kommer klara detta. Dina tankar är inte farliga, de är bara tankar. När jag hade sug lärde jag mig ganska snabbt att det handlade om något psykiskt behov som behövde tillgodoses. Bara att pinpointa vilket behov det var hjälpte. Och, sug går över.

Nu hade jag ju yogan att ta till som ett universalverktyg. Inte bara rörelserna, som i sig är oerhört kraftfulla (stretching av framsidan kropp stimulerar vagusnerven, som är direktkopplad till parasympatiska nervsystemet, dvs lugn o ro systemet).Fysisk aktivitet är kraftfullt i alla former. Utan också andningsövningar o meditation..

Du klarar det här, du har ju bestämt dig! Låt inte en liten julhelg förstöra allt det du har byggt upp! Det är du som har makten, inye alkoholen!!
🌼❤🌟

Profile picture for user Ase

Nej, jag ska inte låta en julhelg förstöra det jag har byggt upp!
Du skriver om yoga och jag vet ju att fysisk aktivitet är livsviktigt och hjälper mot det mesta.
Jag försöker släpa mig ut på lite promenader.
Nästan alla skriver att de blir piggare och får mer energi efter en tids nykterhet. För mig har det blivit tvärtom. Idag sov jag till 11.45. Känner ingen vuxen som sover halva dagen.
Nästan så jag börjar fundera på om jag är deprimerad.

Tack för fint svar 💖

Profile picture for user Sattva

@Ase Jag blev piggare initialt, men är fortfarande inte sådär energifylld som jag hade trott. Har förlikat mig medcdet och tittar sedan i somras på andra faktorer, som visat sig vara del i det (näringsbrist).
Det är väl värt att kolla upp kring depression! Tror intr man mäter det objektivt med blodprov etc, men det finns många självskattningsinstrument som används inom vården. Det, ihop med läkarens bedömning utifrån samtal brukar ge en diagnos. Många är hjälpta av medicin, men fysisk aktivitet ger också goda effekter på just depression. En kombination kan ju inte bli fel! Helst ska det vara pulshöjande, men bara att komma ut i dagsljus är bra. Här där jag bor skiner solen!
Ge dig ut, även om det tar emot! Och joka in en tid till VC. Bara att ta ett aktivt steg för sin rgfn läkning gör mycket. Ha tålamod. Det blir bättre! 💞🌟🌼

Profile picture for user Sisyfos

@Ase jag kan känna igen mig i din trötthet som inte låter normal. Du har kanske, liksom jag, använt alkohol för att höja energinivån. Funkar givetvis inte. Men det är lätt att tänka i de banorna när man blir sådär trött, utmattad.
Jag tar D-vitamin nu, men jag tror att det är sköldkörteln som svajar. Jag har perioder som är bättre och sämre. När det är bättre vet jag vad ”normalt” är. Så depression, näringsbrist, jörnbrist, sköldkörteln etc. Tänker att du borde gå till läkare och få det utrett för det låter inte riktigt som det ska. Och grejen är att man inte märker att det var dåligt förrän det är som det ska. Ungefär som att sluta med alkoholen -många får ju den effekten då.
Sen är det väl så också att när man är trött och börjar vila då blir man extra trött. Lycka till nu med att hitta din väg. Tur att du valt bort alkohol, jag tänker att man hade märkt tidigare när nåt inte stått rätt till om man inte druckit.

Profile picture for user vår2022

@Ase Grattis till fyra månader✨
Tänkte på dig och hur du mår och kanske denna film på youtube förklara lite av ditt tillstånd. I stora drag handlar det om att signalsubstanserna i hjärnan behöver tid att repareras och finna balans, återhämta sig och det är individuellt beroende på hur mottagliga vi är och andra omständigheter. Dopaminet som påverkar oss att må bra, som att njuta av god mat, slår över när man dricker alkohol och när man blir nykter, vill man få den kicken som alkoholen ger, får man inte det ter sig livet grått och trist. Enda sättet att få normala dopaminnivåer är att vara nykter och låta hjärnan återhämta sig. Under återhämtningen, nykterheten, sjunker nivåerna och det är ett jobbigt tillstånd.

Det handlar också om något som heter postakutabstinens, PAA. Det kan ta upp till 3-6 månader men det går över. Symptom är typ de som infinner sig första veckan man är nykter.

Den har gett mig mycket kunskap om hur hjärnan påverkas av alkohol och motiverat mig till att vara nykter.

https://youtu.be/OqUg9ehXiYw

Profile picture for user Charlie70

@Ase grattis till fyra månader! Jag kan skriva under på den där tröttheten. Jag skulle till och med säga att för mig tog det sex månader innan min hjärna stabiliserat sig i sitt nyktra tillstånd. Det var många ups and downs och sug som inte ville ge med sig. Men efter halvåret var det precis som om min kropp och hjärna kom överens igen om den nya nyktra balansen i mitt liv. Så kanske du ska avvakta lite med att kolla upp eventuell depression.

Kram!

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Så många svar du fått, jätteintressant att läsa eftersom jag också är så trött... Jag har inte några ytterligare synpunkter men kanske det ändå skulle vara bra att prata med vårdcentralen o höra vad de säger...
Du får jättegärna skriva o berätta hur du gör! Jag ser fram emot att höra hur det går för dig!
Skickar en stor uppiggande kram 🤗

Profile picture for user Varafrisk

Hej @Ase 💗 Ser att du har fått många råd i din länk. Den länken som vår2020 tipsar om tittade jag på en del när jag åt antabus. Kuratorn på rådgivningscentrum tipsade om den. Jag tyckte att den var bra, jag förstod lite mer varför jag kände en sådan tomhet och trötthet. Ska nog kolla igen.

Allt gott t dig💗kram💗

Profile picture for user Ase

Jag har haft en tuff vecka men har hållit mig sysselsatt och bokat in mig på extrapass att jobba så har klarat mig från att dricka. Inte trodde jag min tuffaste period skulle komma efter 4 månader.
Jag får kämpa på en dag i taget.

Profile picture for user Varafrisk

Gott att höra ifrån dig @Ase💗 Förstår att det är tungt nu för dig men du kämpar på så starkt💪🏻Kan det vara hjälpsamt att du får tillåta dig att känna vad du känner? Självklart vill man må bra men jag tänker att bli nykter och behålla den det kräver ju en hel del av en. Var det du som fick tips på att lyssna på Peter Wirbing gällande postakutabstinens? Jag tycker att man kan få en del förklaringar där.

Önskar allt det bästa för dig🙏🏻

Kram💗

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Så fint att höra av dig! Blev lite orolig...Tråkigt att du har det så kämpigt, men jag känner igen det... Du är ju före mig i antal dagar(tror jag i alla fall) men jag kämpar också på! Tror dock att det är lite bättre än mina första veckor, dom vill jag absolut inte göra om... Vi håller i o håller ut 💪eller hur?
Styrkekram 🤗

Profile picture for user vår2022

@Ase Du är verkligen en kämpe! Det finns ett uttryck ”det är när det är som tuffast som vi måste vara som bäst”, så kämpa på, det kommer med all säkerhet att löna sig till slut❤️.

Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År kämpen🌟💫💜

Profile picture for user Rehacer

@Ase Nytt år och nya möjligheter (alt. löjligheter). 😊
Tråkigt att läsa att du inte känner dig 100 och att du är så trött! Har ju förstått att vi som druckit både som stopp och start blir extremt trötta när vi inte gör det längre. Att kroppen bara checkar ut och bara vill ha sömn & vila. Med det är jobbigt att behöva gå runt som en ledsen trist zombie. De som vet säger ju att tröttheten kan sitta i upp till ett halvår, så kämpa på!
Om du känner dig ledsen och funderar på om du är deprimerad så försök hitta på nån uppiggande kul aktivitet. Ring en god gammal vän och skvallra och skratta lite. Gör en god kaka. Se en kul serie.
Och sov! När jag var deprimerad använde jag sömnen som flykt för att inte känna, för att få dagen att gå.. så känns det lite med nykterheten med - att jag bara vill sova bort första tiden. Tänker att är man trött och vill sov så ska man göra det även om man känner sig som en skittrist människa, tror att en hel del av helandet finns i vila. 😴
Hoppas du repar dig!
Kram

Profile picture for user Ase

Jag vaknade första dagen på det ny året utan ångest och dåligt samvete.
Det var inte svårt att hålla mig från alkohol igår. Jag var inte ens sugen.

Det är nyttigt att umgås med berusade personer nykter för då kan jag se vad det är jag "saknar".

Gott nytt år 💖

Profile picture for user TappadIgen

Gott nytt år @Ase!

@Ase skrev:"Det är nyttigt att umgås med berusade personer nykter för då kan jag se vad det är jag "saknar"."

Jag observerade samma sak igår. Förvisso var jag hemma med min sambo men vi gick ut en stund innan tolvslaget för att se lite fyrverkerier och inte helt oväntat var det många överförfriskade som också ville ta del av fyrverkerierna och jag kände mig väldigt tacksam för att slippa det.

Profile picture for user majsan_nu

@Ase Så härligt för dig att få vakna så! För mig är det helt ok idag, sov länge när raketerna äntligen tystnat! Hoppas på en fin dag men ska åka o besöka anhörig på dennes boende...Brukar inte må så bra efter de besöken ☹
Önskar dig en fin nyårsdag!
Kram 🤗💪👍

Profile picture for user Ase

@majsan_nu Det är bra med mig😊Snällt av dig att fråga 💖.
Jag läser mycket här inne men hinner inte skriva så mycket just nu.
Ja, vi fortsätter utan a en dag i taget 🙏.
Kram