Godmorgon varafrisk,
tänker för första gången på ditt namn och vad just du laddade det med den första gången du klev in här.
Och ett det är en stor del av din oro, att vilja vara just det, vara frisk. Åldras värdigt.
Mitt nick blev Se Klart- det var vad jag längtade mest över.
Att inte vara grumlig i skallen, på jobbet, i mina relationer:
Vi skulle nog kunnat switcha då dessa två nog bara är två lika viktiga sidor av det nyktra myntet.

M
Vill du bli nykter @varadrisk?
vilket liv vill du leva? (Och då tänker jag främst på ordet vilket.)

Du skriver om dagar och bestyr som är som de vi alla har men också med en stor stor trötthet. Och bekymmer med kroppen- de flesta a-relaterade.
du får råd om tex AA.
Som du har testat en gång men verkar inte vara för dig?
Men ingen av de andra metoderna verkar vara för dig, så hur kommer det sig att du inte testar?
Jag förespråkar inte antidepressiva men de har hjälpt mig och hjälper många- går att använda under en kortare period.
Vill minnas att jag tyckte du skulle se om du kunde testa.
Tror din kurator inte tyckte det var vad du behövde.
Jag har såklart inga ”problem med” att du inte tycker att råd alltid är bra-
Men det är ändå två relativt enkla åtgärder att på riktigt utforska- för att ta ditt beroende på allvar.

Jag vill provocera dig lite för jag vill väcka dina tankar när jag undrar om du på allvar vill bli nykter eller om det är ganska bra som det är? Kram!

@FinaLisa Jag vaknade tung i huvudet idag men tack och lov inte av alkohol. Hade jättesvårt att somna fastän jag var trött. Är ju van att somna av alkohol och vakna tidigt pga alkohol. Nu hade jag svårt att somna för jag blev inte sövd av alkohol men när jag väl hade somnat så känns det ändå som om jag sov hela natten i ett sträck. Känner mig hängig delvis kan det bero på en ev förkylning delvis pga min livsföring. Dessutom får jag ibland som allergiska symtom ibland av vädret. Det händer inte varje gång men under höst och vinter kan jag bli rödfläckig i ansiktet, det värmer och det sticker och jag blir väldigt torr i huden. Går över efter någon dag.

@Se klart Ja, du provocerar men jag har nog kommit ett steg längre. Att jag väljer att inte förklara mig men att jag läser och begrundar vad du skrivet. Det är inte så att jag inte tar till mig råd men alla råd kanske inte har varit behjälpliga. Du skriver om två relativt enkla åtgärder att på riktigt utforska...hänger inte riktigt med vilka du menar? Medicin? AA? Jag vet att du vill mig väl och jag vill att du ska veta att jag aldrig avfärdar vad du eller någon annan skriver till mig...jag kan lova att det landar. Jag hoppas att du får en fin helg i Helsingfors. Du skrev i något inlägg att du har dragit ner på din sociala aktiviteter jämfört mot hur du levde tidigare. Jämfört med mitt liv så tänker jag att du är otroligt aktiv. Du verkar även ha ett otroligt krävande arbete. Fast min känsla är ändå att det liv du lever nu är som en stor gåva, att du äger ditt liv:)

Vad var då skillnaden i att inte dricka igår utan välja en nykter fredag? Kvällen blev liksom längre på något vis. Brukar aldrig dricka drinkar eftersom jag tycker att det mest smakar läsk. Blandade i alla fall en alkoholfri drink till min man, min dotter och till mig själv gjord på sans bitter, tonic water och alkoholfritt vitt vin, en apelsinskiva och is. Det blev faktiskt ganska läskande. Jag läste inte igår men jag stickade. Stickade färdigt ena raggsockan och började på nästa vilket jag inte hade gjort om jag hade druckit. Så det var en lugn, lång och avkopplande kväll.
Just nu har jag ingen tanke på att jag ska dricka alkohol ikväll, det kan ändras eftersom klockan inte har hunnit bli halv tolv ännu men jag ska göra mitt bästa även idag. Behöver ju inte stå emot lika länge eftersom Systemet stänger kl 15.

Ha en fin lördag alla! Kram!

Skriver några rader igen utifrån att jag läste de senaste inläggen i @misslyckads tråd. Väljer att skriva i min egna tråd då jag kan välja ett friare utrymme. De senaste inläggen i @misslyckads tråd väckte mycket tankar inom mig. Tankar som vem äger sanningen kring det här med nykterhet, återfall och mående. Är det endast hen (syftar inte på någon speciell person här på forumet utan mer allmänt) som har varit nykter en längre tid som kan uttala sig om det?
Om vi tar det här med återfall ..jag skrev ju en gång tidigare i min tråd att den som är fortfarande inte har kunna bli nykter en längre tid säger säkert "jag fick ett återfall" vilket jag har sagt om mig själv. Den som har varit nykter en längre tid kan bli lite mer distanserad och säga att personen tog en återfall, för det var personen som valde det. Jag förstår att det var jag som valde att få/ta ett återfall, det var inte någon som tvingade mig men det var beroendet som är en del av mig som gjorde att jag fick/tog det. Jag tänker att ju längre tid man har som nykter desto större chans att inte få/ta ett återfall men likväl kan man hamna där. Jag vet inte om man kan bli friskförklarad från alkoholismen/beroendet? Man kan ju bli friskförklarad från cancer tex om man har haft bröstcancer men det innebär inte att man inte kan få matstrupscancer. Jag tänker att det är viktigt att inte tänka vi och dem (säger inte att någon gör det) för jag tänker att vi alla här kan få/ta ett återfall men som sagt var risken minskar med tiden men jag tror aldrig man kan säga aldrig.

En annan sak som jag funderade på när det handlar om att välja olika metoder att bli nykter på så upplever jag att det finns inte en mängd metoder eller kanske jag tänker fel? Kanske det handlar om att jag inte kommer till gränsen att jag har bestämt mig till 100%? Jag vet faktiskt inte om det kan vara så. Jag tänker att tolvstegs-metoden måste vara en av de bästa metoderna eller?? Anledningen till att jag tänker så är att både AA, många behandlingshem och kommuner använder sig av metoden. Dessutom finns det KBT-behandling och medicin. Vad finns det mer? Återigen till cancern...beroende på vilket sorts cancer man har får du olika behandling men även beroende på hur din kropp fungerar. Jag funderar på har man tittat på den enskilde individen när det gäller alkoholism. Jag vet inte om det hade varit till min hjälp men att få lämna leverprover, att få återkommande besök hos min läkare skulle kanske varit mer hjälpsamt för mig. Jag tänker en beroendemottagning inom landstinget.

Hur som helst så tror jag @torn att vi alla vill må bra oavsett var vi befinner oss...den som fortfarande dricker vill må bra precis som den som inte dricker alls.

Kram:)

Nu är jag här igen….som jag skrev så handlar det inte om att jag inte tar till mig råd…jag läser och begrundar. Att provocera mig brukar som oftast inte leda någon vart mer än att jag blir ledsen eller arg och på de känslorna brukar jag oftast dricka på. Ibland vill jag förklara mig men många gånger kan det landa tokigt och mottagaren landar som oftast i …du vill inte bli nykter.

När jag får ett sådant inlägg som jag fick av dig idag @Se klart så funderar jag. Just nu så tror jag att mitt drickande har fått för få synliga kraftfulla negativa konsekvenser. Det lunkar på så sakteliga. Men jag lever inte det liv som jag vill leva. Jag tänker fortfarande inte på alkoholen som en djävul vilket inte innebär att jag inte inser vilken skada den bidrar till för mig och andra människor..samhället i stort..,men framförallt för barnen. Alkohol har funnits i århundraden och kommer att fortsätta finnas i vårt samhälle. Så är det. Jag har inte inställningen att jag kommer att kunna ha ett kontrollerat drickande. Utan målet är ett nyktert liv. Men det är vägen dit som just nu känns oerhört tuff. Jo, jag vet så har det varit för andra men likväl så är det så för mig. Det är på vägen jag faller. Det är då AA kan kännas övermäktigt eller att läsa böcker, lyssna på poddar mm för att detta ska vara behjälpligt så krävs ett noggrant medvetet arbete. Aktivt! Det var därför som antabusen var så hjälpsam för mig då jag fick många nyktra dagar. Nackdelen med antabusen var den ofantliga trötthet som jag kände och givetvis leverpåverkan. Jag förstår idag min väns syster som tagit antabus i sju år.

Kram🤩

@varafrisl jag tror inte jag vill provocera för det har någon klang av illasinnat vilket detta inte är.
Men ruska om?
Jag vet att du vill bli nykter och att du kämpar. Men någonting ytterligare behövs. Du vill inte sitta och skrolla tillbaka om tre år och tänka samma sak. Du vill se tillbaka om tre år och tänka; det gick, det går.
Du har man och barn som inte vill att du ska dricka. Du har en kropp som säger nej tack till mer alkohol. Du har ett mående i form av att vara trött och ledsen stundtals. Så med allt det som fakta-check.
Tänker jag att AA eller att faktiskt läsa/lyssna på böcker. Ta hjälp av beroende-psykolog/nätverk som är mer konkret. Att det behövs för att du inte ska köra dig i botten.
Det finns inget att förlora på att testa ett antal veckor med AA? Eller hur tänker du?
Kram!

@Se klart Att jag skrev provocera var för att du använde det men det var kanske det du menade när du skrev att du inte ville det utan mer ruska om.

Det är säkert kloka alternativ både AA, läsa och psykolog. Det får stanna så nu. Jag tänker att jag återkommer. Fast inte nu. Jag har svaret inom mig men det får stanna där. Jag förklarar längre fram när jag inte känner mig så skör. Det blev fel nu😔

🌟🌟🌟

Annie Grace sa att de som slutar på egen maskin har bäst utsikter inte de som går i AA. Hon pekade på forskning. Vet inte vilken rapport hon pekade på så om någon vet vore det intressant att läsa för att själv kunna validera denna input. Tänkte bara gällande din input om AA kanske är bäst? Enligt den forskning hon talade om verkar det inte vara så. Vilken det nu var...

När jag vaknade idag med vetskapen om att ha varit nykter igår kväll så var jag väldigt stolt. Då får jag frågan om jag vill bli nykter av dig @Se klart (förstår att det var bara i all välmening) men jag föll lite grann…
Jag kan då läsa i det vidare livet att @torn skrev till Sisyfos…att du är helt enkelt inte lika mån om att behålla ett nyktert mående som jag är (eller liknande)…å det blev ju även det lite för mycket även om det inte var riktat till mig.

Å då kände jag…nä nu får jag nog ta ett uppehåll här på forumet. För en tid sedan tänkte jag gå vidare till Det vidare livet men jag fick insikten om att inte göra det vilket jag är tacksam för idag.

🌟🌟🌟

@Varafrisk Jag tycker du ska fortsätta att vara stolt. Du gjorde det! För egen maskin dessutom.

Vad andra tycker gällande xyz är egentligen ovidkommande. Ta de tips du tror på och förvalta dem. Just nu tycker jag att du ska fokusera på att vara snäll mot dig. Säg nej till dina tankar som vill trycka till. Lite som att gasa ifrån dem i en rondell. Snart nytt varv - tjohoo! Nytt varv nya möjligheter.

Ta bort saker som drar ner dig vad de än må vara. Fokus på det goda. De goda tankarna måste få stort utrymme och de tankar som drar ner dig måste bli parkerade.

Egentligen så har ju denna helg varit positiv för dig. Eller hur? Förvalta det väl och se till att hjälpa dig själv nu på bästa sätt. Om det betyder nej till forum så är det kanske så - ett tag. Man är skör i din fas. Det är fullständigt naturligt. Man söker och det finns en hel del osäkerhetskänslor som lurar i vassen.

Jag tycker det går som ett sus nu på flera håll. Att vara snäll mot sig själv. Anders Hansen pratade om det i ett inlägg med Malou om ångest och lyssnade på ytterligare en podd som tog upp samma tema. Försök ta bort det som plågar dig nu. Fokus på att du faktiskt fick till det istället. Sedan kör vidare på det spår som du nu verkar ha hittat. Det verkar ju fungera så låt inte hjärnan ändra de förutsättningarna.

Säg nej tack till de tankarna. Lite likt soptunnan programmet plus. Kommer du ihåg det? När han slängde igen locket och gick vidare... Se till att inte de negativa tankarna får dig att dricka nu. De är bara illasinnade tankar som kan fara. Ge dig själv en klapp på axeln istället.

Viljan tror jag för övrigt är en viktig komponent. Innan poletten har klickat så är det svårt att få igång maskinen. Du vet biltvätten. När poletten klickat rullar det. Det är en process att komma dit.

Vad du tycker är viktigast och känner du att du vill så är det så. Om andra ifrågasätter så är det skitsamma. Din inre sanning är den som gäller oavsett. Det är den du måste bygga på. Peppra viljan. Låt inte knäpphjärnan bestämma.

Ja, var stolt över din nyktra fredag VaraFrisk. Och som du skriver så är du inte lika känslig längre i din tråd. Det är gott så.
Och det är dina egna tankar som vill trycka till dig, det var bra skrivet av 007. Det är enbart ens egna tankar som egentligen kan skada en själv. Ja man är skörare ibland och har lättare att släppa in och släppa loss negativa tankar. Jag känner mig inte nära ett återfall, så för mig blir Torns ord inte skadliga på annat sätt än att jag blir lite ledsen av att han känner ett behov av att vara medvetet elak, men det är hans problem. Har man tillräckligt god självkänsla så har man aldrig behov av att trycka ner någon annan. Så kan du också försöka tänka. För det är sant.
SeKlart och jag är lite lika i vårt sätt om att vara ihärdiga i att det måste vara möjligt även för dig att bli nykter. Det finns liksom ingen anledning till att just du inte kan. Du har bara inte hittat din väg ut ännu. Ibland undrar jag hur vi väljer våra nick och vilken betydelse det får. Jag har valt Sisyfos… jajamän en livslång kamp och aldrig ge upp. SeKlart, ja hon är klok och klarsynt. VaknaVacker är en underbar målbild och så är även VaraFrisk. Så låt inte saker som inte rör dig påverka dig. HSP tänker jag att du kanske är och att du påverkas av stämningar även här på forumet. På min MediYoga jobbade vi med energifält sist. Så att skalet skulle bli lite tjockare. Googla MediYogapass om du är intresserad. Finns några på YouTube. Min nykterhet har gjort mig lugnare (även om jag ibland tar ett glas) och Mediyogan jobbar aktivt med kropp och själ som en helhet. Det kanske skulle passa dig.
Ja, nu är jag där igen med tips att hantera.
Det är väldigt skönt i alla fall de passen. Så jag kan verkligen rekommendera det.
Ha en fin nykter söndag! Kramar! 💕

Godmorgon💗🌟

Ja, jag är så tacksam att ni fortsätter att skriva i min tråd @Se klart och @Sisyfos💗 Ni kunde ha tröttnat för länge sedan. Och tacksam över att även du 007🙈 tittar in hos mig.

Jag har skrivit det tidigare men jag skriver det igen och det är inte riktigt till någon men….även om man som jag inte blivit nykter kan jag ändå veta, tycka och tänka samt att ha kunskap inom missbruk. Att jag inte blir nykter beror ju inte på att jag inte förstår det är ju detsamma med anledningen till att jag inte går ner i vikt…det beror ju inte på att jag inte förstår. Jag har så lätt för att ta till mig tips och råd. Köper böcker, lyssnar på poddar. Sist jag var på Viktväktarna köpte jag en receptbok för en kvinna sa att det var den bästa som hon hade haft under alla sina år på VV. Kom hem med boken och ser att recepten inte kommer bli lagade. Hur mycket pengar har jag inte lagt på böcker som bara stått i bokhyllan pga att det var inget genomtänkt köp.
Det var inte grundat inom mig. Jag tar till mig det för snabbt. Lyssnar inte inåt och om jag gör det och säger nej det är nog inget för mig så tänker jag att andra tänker att jag förnekar mitt beroende.

Nu är det så att jag mäktar inte med AA just nu för det kräver sitt. Samtalskontakt är inte aktuellt just nu. Har en inbokad tid med min terapeut. Min tanke är nu att hinna med allt vad jag behöver göra på jobbet fram till julledigheten. Det är tio arbetsdagar kvar innan jag blir ledig.
Sticka, läsa och träna. Simma är bra. Tror att jag kanske har falsk ischias i mitt högra ben…sticker som vassa knivar i benet. Har haft det tidigare men det gick över. Försöka fokusera på VV mycket inom VV kan man applicera på beroendet. Couchen vet om mitt beroende och hon sprider glädje. Böcker som jag vill läsa är enkla lätta böcker.

Precis som jag skrev tidigare så har jag blivit bättre på att hålla det som skrivs på forumet ifrån mig när jag upplever att det blir lite för hårt. Men har dock svårare att säga ifrån och gör jag det kan jag oroa mig för vad jag får tillbaka och hur det kommer landa.

Jag är högsensitiv. Är mycket inkännande. Känner av nyanser i orden. Tar in stämningar både i de skrivna orden, i det som inte sägs..i forumet i fysiska rum. Det är en tillgång i mitt arbete som kurator men privat kan det krävas att jag behöver stänga av.

Jag tänker att det är så olika hur vi är vi som skriver här på forumet. Om jag vore övertygad om en metod så skulle jag nog inte vara så stark att presentera den som tex @Andrahalvlek har varit med Faktametoden. Jag märker ju ändå att de flesta tar till sig metoden….jag backar istället det blir för mycket. Jag vill dock förtydliga att jag tänker inte att det är en fel metod och man kan inte annat än beundra AH för alla råd och pepp dom hon lämnar. Tycker även att @Torn är en klok person men ibland kommer det en kommentar som jag upplever är helt onödig som man borde tänka att den kan såra.

Det är nog första gången på länge som jag är lite mer neutral i mitt känsloläge när det är december. Känner tillförsikt på ngt vis.

Med detta vill jag önska er Alla en trevlig Andra advent🌟💗

@Varafrisk Är rätt ny i detta forum, typ 5 veckor, och har upptäckt att det på forumet kan bli lite tråkig stämning ibland. Jag har inte varit med om det själv men sett det i andra trådar. Funderat på om jag ska skriva något eller inte men gör det då detta forum är jätteviktigt för mig och att få ta del av varandras erfarenheter och resor. Förstått att det handlar om att vi har olika tänk/uppfattningar7inställningar om alkohol, dricka måttligt, inte dricka alls, börja om mm.

Jag tänker att i detta forum ska man mest lyssna, peppa, komma med råd om man ber om det, bekräfta, berätta om sig själv. Om jag tänker att mina råd är goda och sagda med välvilja kanske den som tar emot det uppfattar det på ett helt annat sätt. Vi vet inte hur någon annan tänker såvida man inte frågar. Att utgå från vad som är bäst för mig innebär inte att det är bäst för någon annan.

I mänskliga interaktioner ingår så klart att vi diskuterar saker/olikheter, har olika ståndpunkter men det är viktigt att ingen blir sårad eller ledsen. Vi känner inte varandra och hur vi fungerar och då gäller det att vara försiktig och ta ansvar i vad man skriver till varandra.

Ville bara säga detta och jag ska själv vara noga med att göra som jag skrivit ovan.

@Varafrisk hej igen! Borde inte lagt in mitt inlägg i din tråd. Gjorde det som svar på din kommentar då jag uppfattat det som att du fått kommentarer som inte landat så väl hos dig.

Lägger ut min kommentar i min tråd om hur jag tänker.

Ha det gott🌺

Hej,
Nu närmar jag mig båten som ska ta oss hem igen. Jag har tänkt på det jag skrev och hur det landar. Om jag aldrig hade skrivit i din tråd förut så skulle jag inte urryckt mig så, men uppfattar också att vi efter lång tid också här på forumet kan bygga relationer och tillit.
De människor som man har en tillit till- ”vågar” man även utmana, och tänker jag- kan vilja utmanas. Kanske inte. Då var det tokigt. Och kanske ska jag vara enbart försiktig och framförallt inkännande. Det är helt ok med mig.
Hade du varit min vän sedan lång tid tillbaka IRL, då hade jag förhållit mig på ett annat sätt- tänkt att i en värld av empati behövs också energi, för att komma framåt. Men jag är faktiskt inte alls säker, utan bara vad jag tror.
Kram.

@vår2022 Har inga problem med att du skrev i min tråd eller vad du skrev. Jag blir glad när du skriver. Så fortsätt gärna💗

@Se klart Först när du skrev att du skulle på julmarknad utomlands (har för mig att det var så du skrev) var jag helt inne på Tyskland. Det beror på att där jag bor om man åker utomlands på julmarknad då är det Tyskland. Hoppas att du har haft en bra helg! Har varit i Helsingfors för drygt 30 år sedan då jag arbetade som receptionist/sekreterare på ett företag. Vi hade en toppenguide och fick se mycket. Det var inte klokt hur mycket alkohol som företaget bjöd oss på. Hisnande!

Jag tänker att om jag inte hade haft en nykter fredag hade jag kanske inte reagerat så mycket att du frågade mig om jag inte vill bli nykter.

Visst behöver man energi! När jag får råd, tips, frågor så tar jag till mig det och vänder det in och ut. Det finns ett tänkbart svar inom mig på varför jag inte blir nykter inte går ner i vikt. Jag kan inte riktigt förklara men jag tänker att det kan vara så. Känslan finns inom mig. För att välja den väg jag vill gå dvs en nykter väg, en väg fylld av färger och former, en väg fylld av toner och noter samt rörelse behöver jag se framåt, inte tänka så mycket. Den vägen kommer kräva massvis av mig i form av energi, stå upp för mig själv, välja mig själv först…ännu har jag inte valt den vägen mer än små uns av smakprov för jag har valt den enkla vägen som inte kräver så mycket av mig själv nämligen alkoholen.
Min starkaste sida är att stå upp för andra, bry mig om andra, kämpa för andra men den dagen då jag väljer mig själv först ja först då kan förändring komma. Ingen hindrar mig mer än jag själv…..

Kram💗🌟

Kram @varafrisk- jag var nog också dåligt ikappläst i din tråd. Helsingfors är jättefint, gammaldags och modernt på en gång.
Min mamma var/är en sån som gjorde allt för andra. Min pappa gjorde knappt något för andra.
I vår tid så pratas det väldigt mycket om att vi måste fokusera på oss själva/ och jag håller med till fullo. Däremot har det ju ett fantastiskt värde att stå upp för andra. Men det är väl det där med att ta syrgas till sig själv först- som är grejen.
Kram!

@Varafrisk Jag såg din kommentar hos @se klart men svarar här. Nu väljer du att misstolka vad jag skrev igen. Självklart menar jag de som forfarande inte är nyktra. Inte att de skriver på forumet onyktra!

Jag hoppas att du en vacker dag lyckas bli nykter, med på det sättet du håller på nu så kommer det aldrig att ske. Tyvärr vill du inte bli nykter tillräckligt mycket. Jag skrev till dig redan för 1,5 år sedan, att om du ska bli nykter måste du först och främst ha viljan, sedan bestämma dig för att sluta, och till sist verkställa beslutet. Du är fortfarande kvar på steg 1. Du trodde inte på mig då, och gör förmodligen inte det nu heller. Den dagen du VILL sluta att dricka på riktigt kommer jag stötta och peppa dig. Men det känns tyvärr helt meningslöst i nuläget. Kram