När kommer dag nr två??

Profile picture for user Varafrisk

Vänner … jag behöver er så mycket❤️❤️

Har skrivit t min viktväktarcouch om hon och jag kan höras vid.. planera💪🏻Min önskan är att mat/vikt/träning ska slå ut alkoholberoendet💪🏻

Kram🤗🥰

Profile picture for user Sisyfos

VaraFrisk du beskriver egentligen de absolut sämsta effekter som jag får när jag dricker. Svårighet att komma igång med saker, svårt att sortera tankar, massor av ogjorda projekt. En jättebra idé om att inreda ett rum och så orkar man inte riktigt, börjar kanske, sen känns det övermäktigt. Nu finns det fler orsaker för mig som spelar in i det här för jag har ibland samma tendenser när jag inte dricker, men det är ändå en milsvid skillnad från tänkande till görande utan alkohol. Vara här och nu och utföra. Jag tänker att din plan nu kan fungera, men ta lite i taget kanske. För mig varierar koncentrationen på ljudböcker och jag tror att du liksom jag glider iväg i tankarna. Ibland är det positivt för mig när jag samtidigt löser problem ”i bakgrunden”, men ibland blir det rundgång. Så jag jobbar på att hålla fokus, se saker omkring mig, vara här och nu. Skitsvårt, men det går ibland. Tänker att de små förändringar du gjort är bra. Träning enligt uppsatta mål. Håll i dem. De kommer att ge positiv effekt. Låt inte hjärnan jobba sig iväg på egen hand. Återvänd till verkligheten, till dina göranden. Nöt in vanorna som AndraHalvlek skulle säga. Det låter som det är mycket på gång igen så ta en liten sak i taget. Det här är såklart lättare att skriva än att göra. Jag jobbar och jobbar på det här själv.

Profile picture for user FinaLisa

@Varafrisk 💕
Godmorgon 🌞 Jag tycker ditt egna förslag låter bra👍 Ta kontakt med din viktväktarcoach.
Precis som Sisyfos skriver mellan raderna så är det ångestframkallande att planera massa saker som inte blir av.
Att koncentrera sig på en sak i taget och som man fixar är mycket bättre.
Nu behöver du prioritera din hälsa så sätt upp ett möte med coachen och lägg upp en hållbar plan.
Vi finns ju här och hejar på dig!👏👏 Kram 🧡💜💚

Profile picture for user majken_r

@Varafrisk hej, ett tips som kanske fungerar för dig. Jag lyssnar ibland på musik. Söker på Spotify efter meditation så brukar det dyka upp. Mest som ljud, sitta och bara vila i ljuden.

Profile picture for user Varafrisk

@Lavendelblomman @Sisyfos @FinaLisa @majken_r Tack🙏🏻💗

Har sovit ruskigt dåligt inatt😔Legat vaken och drömt jobbiga drömmar om vartannat. Mycket som kan härledas för oro för min dotter. Och ni vet ju…på natten blir ju alla tankar så mycket värre🙄 Känner mig väldigt låg just nu. Ska ändå försöka göra så bra jag kan ändå av den här dagen…vi får se om jag har energi t att fixa det.

Kram alla i detta novembermörker🥰

Profile picture for user Sisyfos

Det är jobbigt när tankarna får spela fritt. Det många rekommenderar när det är så är att fokusera på kroppen för att stänga dem ute. Lättare sagt än gjort ibland, men det funkar. Igår var en riktigt dålig dag för mig tankemässigt. Är orolig för en person i min närhet, eller två för den delen och då drar det iväg. Var på mediyoga och det kan jag verkligen rekommendera. Det passar mig väldigt bra och igår var det lite svårt även där att komma till ro och inte tänka. Men när man jobbar så aktivt med kroppen, andning och ro så blir man skönt avslappnad efteråt också. Vid några av passen när det gått bättre att slappna av blir det nästan en euforisk känsla. Så mycket större kick än alkohol. Inser nu att jag får försöka se om det går att göra hemma också.
Hoppas och tror att du hittar din väg in i avslappning utan alkohol en dag.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sisyfos Det låter som en toppenidé! Min upplevelse är att det blir bättre både i stunden och mellan stunderna ju oftare man tränar på medveten närvaro. Det är ingen quickfix, men det är ett väldigt bra verktyg när man väl har lärt sig det.

En bra liknelse någon sa var att ingen inbillar sig att man kan spela ett instrument efter 2-3 försök, och lite likadant kan man tänka med meditation tycker jag.

Kram 🐘

Profile picture for user majken_r

@Sisyfos ja, gör hemma! Jag har en matta framme som påminner mig. Yoga i olika former är en bra väg för mig att komma in i en lugn avslappnad stämning🙏🏼

Profile picture for user Varafrisk

Läser nästan mer på Det vidare livet än Förändra sitt drickande eftersom många av mina vänner som skrev under Förändra sitt drickande har gått vidare.

Vet egentligen inte var jag hör hemma….

De senaste dagarna har jag tänkt mycket på Torns ord om sitt beroende/missbruket…magen…tarmarna…tröttheten…tänker att jag är väldigt när nu…att välja en annan väg…för jag är så trött 😴

Igår fick jag en inbjudan av min ingifta faster/Faddermor till julbord nästa lördag. Hon fyllde 90 år i december förra året, jag lämnade en bukett blommor i dörren. Det är sällan som man får ett handskrivet brev och jag blev så glad och tacksam🙏🏻❤️

Kram❤️❤️

Profile picture for user Varafrisk

Snart dax att släcka lampan…å en ny vecka är i antågande. Ledig på onsdag så skönt. Mycket att göra på jobbet. Möter flera mammor där våld har funnits med tidigare i deras liv. Barn utsatta för övergrepp. Reflekterar knappt över hur trött jag blir av att ständigt ge av mig själv på jobbet och privat. Och det blir då sannerligen inte bättre av att dricka alkohol av gammal vana när tröttheten hela tiden finns där som en skugga. Så oerhört trött på denna vana som gör att tröttheten tar över mer i mitt liv och den fullkomligt stela kropp. Och vad den gör mer är jag fantastiskt bra på att förtränga …helt otroligt! Läste i ..tror det var @Rehacers tråd eller kanske @Ase där @Andrahalvlek skrev ”första glaset bestämmer du sedan bestämmer alkoholen ” precis så är det!! @Se klart skrev i @Rehacers tråd (tror jag) angående de här frågorna…vad behöver jag…Self compassion…något som jag verkligen behöver fokusera på men är stjärna på att glömma av.
På något vis känns det väl som om det vore dax att fokusera inåt än utåt….det blir så sörjigt, tjatigt….och bara vara på samma plats i det där hjulet som bara går runt och runt.

Kram🍁🍁

Profile picture for user Sisyfos

Det är inte så lätt tror jag med de förutsättningar du har, men det känns som du har börjat reflektera mer över den situation du är i och varför du dricker. Alkoholdjävulen i all ära, men i vissa fall härinne så börjar det väldigt tydligt med medicinering. Och du har ett tufft jobb med andras känslor tätt inpå. Och tufft hemma med samma sak. Kan du få stöd från jobbet att hantera jobbet utan att dränera dig på energi? Nu tror jag till viss del att du kan det. Du är erfaren, men det vi skriver om att när man slutar med alkohol så blir känslorna tydligare och är man en person som lätt tar in andras känslor så blir det jobbigare. Nu vet jag inte hur du är, men jag gissar att det finns lite sånt hos dig. Å då lyssnar man inte alltid så mycket på sig själv. Risken finns att man kommer långt ner i hierarkin. Och det i sig, när man inte tar hand om sina egna behov, bara en känsla av att man inte gör det man borde på det planet heller, det gissar jag gör något med oss som håller på så. För jag sällar mig dit, till HSP:arna, till de som läser av andras måenden och känslor, till de som ser till att alla andra har det bra först, till de som går med blomma till tidigare kollega och dräneras på ork, de som borde tråna, borde göra saker, borde börja på kurs, borde, borde, borde…
Det är en konst tror jag att leva med sig själv och sina mönster. Så ja, det är bra att börja där. Kramar!

Profile picture for user Varafrisk

Tack snälla @Sisyfos för ditt inlägg! Jo, men visst är det väl så att jag sällar mig också till HSP:arna. Det kan vara till gagn i mitt arbete med att känna av, känna in men det kan även bli för mycket. Just nu tror jag att det är lite för mycket. Även om jag inte har ett barn med autism, intellektuell funktionsnedsättning mm så är det många faktorer som stämmer överens. Jag tar inte med mig jobbet hem...men när jag träffar föräldrar så kan jag känna igen mig i så mycket att jag är på gränsen att ha svårt att hålla det ifrån mig. Har inte känt det så starkt tidigare men jag gör det nu. Kanske är det ett tecken på att jag behöver vila. Fast så tittar jag i kalendern och ser att det finns inte möjlighet att vila för arbetskalendern är så fullbokad vilket den oftast här vid den här tidpunkten på året. Så jag får vänta till jul.

Jag skulle göra som min man gör...träna först...och sen...finns det kvällsmat, är det handlat? Se till att jag får mina behov tillgodosedda. Det betyder inte att han inte bryr sig men han bryr sig om sin hälsa...gör inte som jag...tvärtom.

När jag ser hur länge jag har skrivit här på forumet utan att bli nykter så känns det väldigt dumt...kan verkligen förstå att människor slutar skriva. Har ju alltid tyckt att man ska kunna skriva vilket jag fortfarande tycker fast hur har det gått för mig?? Det är inte offerkofta på utan mer ett konstaterande.

Nu när jag skriver så rinner tårarna hela tiden...känns som om jag vet varken ut eller in...för egentligen är nog min största önskan att få vila....men är det så illa? Jag kan väl inte bara tillåta mig vila när det är jättemycket på jobbet, när det är första advent till helgen.

Ska i alla fall gå och ta mig ett bad nu....Kram:)

Profile picture for user Rehacer

@Varafrisk Jag tänker rent spontant att du ska sjukskriva dig. Att du ska sova massor, vila och bara pyssla om dig själv. Du hade verkligen behövt en lång tid utan krav, utan att vara presterande och utan att dricka alkohol.
Ska vi sjukskriva oss tillsammans? Ta långa skogspromenader, dricka te och ventilera allt, vända ut & in på livet - spriten - kraven och diskutera möjligheten att förändra våra liv?
Tror många, inkl mig själv, hade behövt pausa livet lite och komma ifatt. Å jag är helt säker på att du oxå hade behövt det.
Plus en stor kram med lugnande ord om att allt kommer ordna sig, allt kommer bli bra!
Stor kram 🤗

Profile picture for user Sisyfos

Det är svårt att förändra just det där att sätta sig själv i första rummet VaraFrisk, samtidigt är det kanske just det som du (och jag) måste göra. Jag lyckas ibland. Men så fort det blir lite stressigt så är jag tillbaka i samma banor igen, inte i drickande, men i att handla på samma sätt. Mer fokuserad på andra, mindre på mig och mitt.
Men jag märker också att en del i det där jag håller på med i min omtanke varken gagnar mig eller mina nära och kära. Ibland mår alla till och med bättre av att jag ändrar mig. Så ja VaraFrisk gör som din man, träna först. Dina planer först. Det funkar. Kanske får du samma insikt som jag. Det är inte så stort. Det går och det är en signal om att du är viktig.

Profile picture for user 007🙈

Skriver till dig här från sidan. Jag tror att man under denna resa måste byta glasögon. Sätta på sig sådanna med hjärtan på och sedan titta på sig själv med de där vänliga coachögonen. Våga bejaka sina känslor och behov och faktiskt ventilera dem med sig själv. Fundera över varför man har det som man har det utan att racka ner på sig själv eller dömma sig själv. Bara med vänskapliga ögon försöka hitta svaret. Fundera över vad man kan göra för sig själv för att göra det hela annorlunda. På ett bättre sätt.

Vi är i vårt samhälle inte fostrade att göra så. Snarare ser vi väl det som proffsigt att inte brista ut eller visa för mycket känslor? Vi lär oss sätta på ett skal för att inte bli exkluderade. Vi pratar inte känslor och behov. Vi har lärt oss hantera dem efter bästa förmåga på egen hand. Vi lever i ett individualistiskt samhälle där vi väl egentligen är flockdjur? Märkligt att vi så envist fortsätter hålla fast vid detta då känslor, behov och tillhörighet är vad som gör livet värt att leva. Dem borde vi hantera mycket mer respektfullt, eller?

Att titta på sig själv genom att trycka undan, förneka eller bagatellisera sina egna behov och känslor förlänger nog bara förloppet. Man missar målet. Dvs att må bra ~ bättre. Jag tror därför nyckeln är att vara snäll mot sig själv på denna resa utan att dömma. Sedan lära sig sortera i sitt eget känslomönster och egna behov för att som tredje fas nå tacksamhet. Där kommer den riktiga frihetskänslan. Plötsligt ser man allt runtomkring med en annan form av balans. Harmoni!

Med det sagt tror jag du nu måste bejaka dina egna känslor och behov. De finns ju där. Inte försöka stöta undan och bagatellisera dem. Se på dig själv som du ser på din man, dvs styrka i att sätta sig själv främst för att må bra. Sällan tror jag vi tittar snett på sådana människor. Snarare beundrar vi väl det?

Med det sagt så innehåller hela denna process så mycket förnekelse initialt. Du verkar ha klivit förbi den delen men du borde vara mycket snällare mot dig själv. Det är inget fel på dig. Du är en fantastisk person som verkligen är mån om alla andra. De som är riktigt bra på detta är nog lite komiskt nog väldigt dåliga på att hjälpa sig själva. Det ska bara sitta. Man får bita ihop (skomakarens barn). Du är behövd och duger precis som du är. Det är inget konstigt med dig. Du sitter bara just nu lite fast och det i sig skapar väl en frustration?

Hantera dig själv som du är värd att bli behandlad, dvs med förståelse och respekt. 🤗

Profile picture for user Varafrisk

@Rehacer @Sisyfos Tack vänner för era inlägg hos mig:) Kloka och betydelsefulla!

Igår kväll var min hjärna i känslomässigt kaos...idag är jag hemma från jobbet och imorgon är jag ledig. Får se hur det blir på torsdag hur jag känner mig då. Försöker att inte tänka på vad jag har att göra på jobbet. Skulle jag exempelvis haft vinterkräksjuka, feber eller ngt liknande då hade det inte varit tal om att gå till jobbet. Så mycket svårare när det är på det mentala planet men där ändå kroppen känns väldigt sliten. Det blir även svårare för mig att stanna hemma då jag vet att en ganska stor del av mitt mående beror på alkoholen, det är liksom självförvållat...

Hur som helst idag är jag hemma. Har ätit frukost precis. Ska ta en kortare promenad med vår hund. Dricka kaffe. Vila. Läsa. Har faktiskt övat mig på idag att meditera till en av min fd körledares nya låtar, avslappnade. Jag tänker att det där med att meditera handlar verkligen om att öva. Att få stressen, rastlösheten inom en själv att gå över till ett djupare lugn. Så jag behöver öva men jag vill verkligen lära mig det. Försöker be en bön nästan varje dag. Är inte van men det känns gott. Och, det är verkligen inte lätt att sätta sig själv i första rummet, att fokusera inåt. Att inte tänka på dotter, familj, kollegor, vänner, patienters föräldrar mm mm. Men jag har nog förstått mer än någonsin tidigare att det är superviktigt för mig om jag ska må bra och om jag ska kunna få alkoholen ut ur mitt liv.

Läste i "Rehacers tråd ett inlägg skrivet av jag tror personen kallar sig Lucy samt ngt mer, har precis startat en tråd. Hur som helst dels läste jag hur många nyktra dagar hen hade haft under året och hur många som var målet samt om secret weapons. Jag tänker att jag har kanske runt 110 nyktra dagar hittills i år. På ett vis låter det väldigt lite men på ett annat vis så ger det mig ändå lite styrka. Och när det gäller secret weapons så för mig känns det som om att ha några lediga dagar utan alkohol kan vara en inkörsport till att få nyktra dagar, ja det känns i alla fall lite lättare. Och precis som Lucy skriver känns det som att man behöver någon ersättning de för alkoholen då gärna i form av ngn fetare mat som tex pommes eller pizza. Naturligtvis inte det bästa valet men om man fixar att bryta den vanan till nyttigare mat så är det kanske inte så tokigt i alla fall. Och att inte vara hungrig..inga blodsockerfall. Ja, det är ju lite HALT över det hela.

Så till er alla som kämpar inklusive mig själv låt oss få en bra dag idag:)

Kram:)

Profile picture for user Varafrisk

Det var länge sedan som jag skrev här på forumet dvs länge sedan för att vara mig. Fast vad ska man skriva om när man inte är nykter/blir nykter. Kanske inte heller så rolig läsning för andra. Någon skrev men jag minns inte vem att bara för att man inte skriver på forumet innebär det inte att man inte klarar av att hålla sig nykter och så kan det naturligtvis vara. Men det kan även vara så att klarar man inte att hålla sig nykter då slutar man skriva för det är få som skriver när man inte har klarat av att bli nykter. Det kan givetvis vara så att man gör en "dikeskörning" som det beskrivs som här på forumet eller tar ett återfall. Jag brukade nog skriva får ett återfall för så känns det nog som för den som hamnar i återfallet men med objektiva ögon beskrivs det mer som tar för det är ju den enskilde individen som tar det där glaset/bruken vad det nu månde vara.

Så jag tänkte som jag gjort många gånga tidigare jag ska ha nyktra dagar innan jag skriver igen men efter att inte ha skrivit under några dagar så finns lusten att skriva ändå. Att skriva här är ju ändå att medvetandegöra att jag har ett problem, ett starkt beroende. Det är som om mitt beroende styrs av en vana ett tvång. Detta är djupt rotat inom mig så det krävs verkligen ett djupt aktivt arbete att komma upp till ytan, till verkligheten. Och nu går vi in i en tid där vi matas överallt med den goda julmaten, drycken mm då gäller det verkligen att ha en plan för att man inte ska falla för sug av både mat och dryck.

Jag var på julbord igår, det var min faddermor som bjöd. Hon hade fyllt 90 år i december förra året. Jag blev glad för inbjudan både för att hon tänkt på mig och min man samt bli bjuden på julbord. Det var massvis av år sedan som jag åt julbord ute på restaurang även hemma hos någon också för den delen. Och, jag föll igår precis som tidigare år när jag ätit julbord, jag äter för mycket. Ögat lockas av alla frestelser. Drycken var julmust från ett lokalt bryggeri. När jag kom hem var jag så mätt och jag kände att äta så mycket var liksom inte värt det. Jag tycker att det smakar bra när jag äter men efteråt när jag tänker på hur alla olika sorters mat och smaker har blandats ja...då känner jag ...vilken tur att jag inte blir bjuden på julbord för jag mår inte bra av det.

Innan jag steg upp ur sängen så tänkte jag att jag under flera år nu har varit med i Viktväktarna men vad hjälper det när jag inte går in i arbetet med att ändra vanor. Det var ju likadant med alkoholen. Anledningen att jag inte lyckas är ju att jag inte tillåter mig att lyckas ..jag väljer hela tiden den enkla vägen...och låter spiralen gå ner istället för att låta spiralen gå uppför.

Med det vill jag önska er alla en Fin första helg! Hos mig lyser backen lite vit och termometern visar på några minusgrader. Så skönt!

Profile picture for user Ase

@Varafrisk det är nog många som känner igen sig i att överäta när det är buffé. Jag kan nästan känna mig lite illamående av allt överflöd.
Men trevligt att bli bjuden och komma iväg på restaurang.

Min första bekantskap med dig var att vi tog följe och hade många nyktra dagar både du och jag. Så det är min bild av dig. Att du kan! Den styrkan du hade då finns i dig. Det var inte antabusen som var nykter det var du.
Kram 💖

Profile picture for user Varafrisk

Tack @Ase💗 Tyvärr så känner jag så mycket att det var antabusen och inte jag som gjorde att jag var nykter. Fast det var ju jag som bad om medicinen och åkte tre dagar i veckan t Rådgivningscentrum för att ta medicinen, och när jag inte hade möjlighet ta den på RC så tog jag den hemma. Om jag inte hade haft viljan hade det inte gått. Nu finns inte antabusen utan jag får luta mig tillbaka mot mig själv. Det stora målet är att låta mig lyckas….men jag behöver lyckas med små korta mål. Så lite senare ska jag skriva en noggrann planering över morgondagen.

Kram💗

Profile picture for user FinaLisa

@Varafrisk Godmorgon ⭐💗❄️
Har tänkt på dig och saknat dig på forumet förra veckan. Hoppades att inget allvarligt hänt som var orsaken.
Men skönt att du uppdaterade🤗 en paus då och då behöver vi alla ibland.
Jag önskar så innerligt att du lyckas uppnå ditt mål att bli helt fri från beroendet av alkohol. Det förstör så mycket för en. Till exempel allt onödigt man blir sugen på när man dricker och dagen efter på bakfyllan.
Inte konstigt att man lägger på sig onödiga kilon om man håller på så år efter år.
För egen del går det ganska bra att hålla mig vad gäller maten. Värre är med sockret, är otroligt sugen på det titt som tätt. Och som du säger, nu går vi in i december och massa mat och godsaker väntar...🙄
Man är verkligen kluven till detta frosseri..
Önskar dig en fin vecka☃️
Kram💙💠💙

Profile picture for user Varafrisk

@FinaLisa Tack så innerligt för att du skrivit i min tråd❤️

Nej, inget hade hänt. Men att inte bli nykter…att inte kunna deklarera antal nyktra dagar …då kändes det så dumt att skriva…iaf när jag har skrivit under så lång tid på forumet. Och, vad skulle andra vilja skriva??

Så…det är bra för mig att skriva då och då för att medvetandegöra mitt problem…men att skriva om annat som inte tillhör alkoholberoendet då behöver jag nog gått vidare till Det vidare livet.

Kram❤️❤️

Profile picture for user 007🙈

Behöver man få en riktig väckarklocka? Något som tar ordentligt? Går det att backa undan från stupet utan någon riktig genomkörare?

En sak är nog rätt säker. Det underlättar om man åkt på en riktig smäll. Den sitter nog kvar rätt färskt i minnet länge. Om allt bara rullar är det nog svårare att hitta den där benfasta motivationen.

Har du något eget exempel på när du gjort en större förändring du kan använda dig av? Går det att hitta någon parallell du kan ha nytta av? Alltså du behöver ju inte svara här.

Profile picture for user Varafrisk

Låg i badet och tittade på ett klipp från Björn Natthiko Lindeblads 60-årsfest/avskedsfest. Vilken människa❤️ Så fint och så sorgligt❤️
Han kan inte styra över sitt liv…ALS styr hans liv😔

Man kan väl säga att alkoholen styr mitt liv men jag kan inte vila i det utan jag har ett val…..vågar varken säga el skriva ngt…kanske lite fegt.,.

Citerar några ord från Tage Danielsson
”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.
Det kan vara tungt, men man måste försöka.
Om man ger upp och drunknar i sorgen
ökar man världens elände”

För mig innebär dessa ord att det är min skyldighet att bli nykter . Det kan vara tungt men jag får inte ge upp. Om jag ger upp är risken att jag drunknar i mitt missbruk”

Jag har inte gett upp…..

Kram till er alla❤️❤️

Profile picture for user majken_r

@Varafrisk så fint. Och tack igen för dina ord hos mig, betyder mycket. Att inte vara ensam. Kram🙏🏼

Profile picture for user Se klart

God sen kväll, blev en mycket lång arbetsdag här. Ville bara skicka en kram och säga att jag tänker på dig. Du äe en fin och god vän som betyder mycket. Jag önskar så att du hittar lite hjälp inom vården och får stöd som är bra. Minns mitt mantra ”ensamma klarar vi inre läkningen 💕

Profile picture for user Sisyfos

Nej, ge inte upp. Det kan vara lite som att vända en Finlandsfärja i ett badkar, men rätt var det är är den vänd.
Jag kan tänka mig att Tage Danielsson faktiskt också var en sån som hade kunnat fastna i ett beroende eller nåt annat. Det ligger mycket insikt i de orden och av att döma av hans andra texter så var han lite av en grubblare. Och då gäller det verkligen att inte fastna i eländestankarna. Särskilt inte i de tankar där man ifrågasätter sig själv. Det finns inte så stor anledning att tro att just du inte skulle klara det VaraFrisk. Men det är autopiloten som kanske styr för ofta. För att du är trött och utmattad. Autopiloten eller den primitiva delen av hjärnan som vill ha sin kick. Min autopilot är där och vill ta över ibland. Jag har hunnit sansa mig. Jag vill ju verkligen, verkligen inte ha när jag tänker igenom saken ordentligt. Mår rätt dåligt av a, men ändå finns de där. Just det där ”den här känslan brukade jag dricka på”. För mig handlar det om när jag har blockerat ”känna efter i kroppen” och när jag är extremt trött. Det är inte så jäkla enkelt att jobba förebyggande mot det och då är man i en ganska utsatt situation. Där den primitiva delen av hjärnan lätt tar över besluten. Men det är just det jag måste göra. Ligga steget före, se till att inte hamna där när jag går på autopilot. Jag förstår dig faktiskt VaraFrisk att det känns skitjobbigt att inte lyckas och jag tror att det handlar om din trötthet, gamla vanor och om alkoholens effekter. Men som Tage skrev "”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.Det kan vara tungt, men man måste försöka.Om man ger upp och drunknar i sorgen ökar man världens elände”"
Det är ett väldigt bra citat och du har inte gett upp VaraFrisk. Jag tänker att 2022 kan bli din vändpunkt, eller varför inte nu? Fler vita än svarta prickar under december? Mål som du kan klara. För du hittar din väg tror jag. Du har viljan. Du har kanske inte hittat din förmåga ännu, men trägen vinner. Lycka till nu!

Profile picture for user Ase

Jag är glad att du fortsätter skriva på forumet. Du är klok och ett stort stöd för mig.
Det gör ont att läsa hur du kämpar men inte riktigt når hela vägen.
Du har all kunskap så då är det att göra kvar.
Tänker att det är så olika. Jag gör först och lär efter hand.

Kram 💖

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart @Sisyfos @Ase Tack så innerligt mycket för att ni tittar in hos mig, om ni visste vad det betyder mycket för mig! Nu låter det jag skriver som lite offerkofta...men det känns skönt att man inte tröttnat på mig pga att jag inte blivit nykter.
Jag känner ofta att man behöver vara nykter först för att få stöd vilket jag kan förstå på ett vis men det känns ändå svårt. Har inte haft kontakt med min kurator på Rådgivningscentrum på dryg 1,5 månad. Jag visste då att jag hade endast något samtal kvar, hade fått min ranson. Hon mailade mig ny tid då jag inte kunde, när hon hade mailat kanske fyra tider då jag inte kunde någon av tiderna pga mitt arbete hörde hon inte längre av sig. Jag skrev att det kändes pinsamt men det var verkligen så att jag hade annat inbokat. Tänkte att jag skulle ringa henne men kände att jag behöver bli nykter eller i alla fall ha ett antal nyktra dagar innan jag kontaktar henne igen. Nästa steg för att få hjälp är via socialtjänsten eller jobbet, och jag är inte där. Jag tänker att det skulle kanske vara det bästa men jag fixar inte det just nu.

När jag pratade med min läkare i början av september på telefon (då mina leverprover var bra) önskade jag att han skulle ringa upp mig igen. Han sa att han skulle boka in en ny tid men jag har inte hört något av honom, och eftersom det inte har gått i positiv riktning har inte heller jag hört av mig till honom. Jag var ju så himla positiv vid sista samtalet, sa att jag skulle ta kontakt med AA-online. Jag är en mästare på att tala om vad jag ska göra ....inte för att luras utan för att jag faktiskt vill eller kanske jag inte riktigt vill...eller att det inte är förankrat inom mig utan mer att jag gör det för någon annan säger det...och jag kan inte säga nej...för jag kan ju inte säga nej till förslag till att kunna bli nykter. Men jag lär mig mer och mer vad som kanske kan vara min väg för att bli nykter..

En anledning till att jag fortfarande dricker tror jag är att jag romantiserar alkoholen till viss del...dvs när det är fredag, lördag eller någon annan helg. Annars tänker jag mycket att det är som du skriver @Sisyfos...det är vana och det är autopilot och trötthet. Det är som om när det har varit mycket på jobbet under dagen så orkar jag inte att kämpa emot trötthet, autopilot och vana. Nu arbetar jag ju 80% vilket inte innebär att arbetsuppgifter har tagits ifrån mig utan jag har samma uppdrag som tidigare men verkligheten är ju att jag inte kan genomföra det. Fast...kanske att jag inte behöver ha lika många besök som om jag jobbar heltid men trycket är ju detsamma. Vid denna tidsperiod är det högt tryck hos oss så just nu känner jag mig ganska stressad.

Imorgon har jag ledig dag istället för igår. Min kuratorskollega på vuxenhabiliteringen och jag hade en föreläsning på tre timmar gällande samhällets stöd inför vuxenlivet. Det var på distans och deltagarna skulle varken ha kamera eller ljud på, frågor ställdes på chatten. Det är väldigt speciellt att ha en tre timmars föreläsning för deltagare som man inte ser...det tar energi vill jag lova.

Var hos diakonen som jag träffar då och då. Det är i Missionskyrkan. Jag är inte så troende men tycker om det andliga. Tycker om kyrkorummet. Varje onsdag serveras sopplunch och därefter ger man en sinnesrogudstjänst. Tänker att jag ska gå dit om två veckor när jag är ledig en onsdag samt fortsätta med detta på det nya året. Att få en tillhörighet, ett sammanhang...få ro...möjlighet till att be...att fylla livet med något annat än alkohol. Det skrämmer inte mig att det är inom kyrkan utan jag tycker om känslan av att bli omsluten.

Imorgon är jag ledig...hoppas att jag inte vaknar när min man går upp utan ska sova tills jag vaknar av mig själv. Ta det lugnt. Försöka meditera..på mitt vis. Ta en promenad med vår hund. Känner ofta en press att jag måste njuta av att vara ledig. Men jag övar. Ska luncha med min dotter. Vill vara nykter på kvällen vilket innebär ett stort tankearbete! Tänk om jag skulle lyckas!!

Nu är det alldeles strax dax för att sova...för jag är verkligen trött.

Varm innerlig kram:) Mitt nya ord är...innerlig...det ger lite styrka i vad man vill framföra:)

Profile picture for user Varafrisk

Godmorgon eller kanske Godförmiddag🌟
För mig är det fortfarande morgon eftersom jag sitter fortfarande i morgonrocken. Men har tagit hand om lite vanliga sysslor som plocka ur diskmaskinen, byta sängkläder, tvätta, vattna blommor…sysslor som inte kräver så mycket tankeverksamhet utan som bara görs. Ska ta på mig alldeles strax och gå en runda med vår hund. Ska bli så skönt! Snöflingor virvlade sakta ner tidigare men ser ut att ha slutat nu.

Ska verkligen försöka mig på en lugn dag. Lunch med dottern. Köpa lite bröd. Sticka vidare på mina raggsockor. Läsa vidare på ”Kring denna kropp” av Stina Wollter. Fast gör jag inget av dessa saker så gör det inget så länge jag inte dricker alkohol. Fast lunch blir det förstås🥰

Har alkoholfri dryck hemma. Både äppelmust och ginger beer tror även det finns någon cider som är torr. Vanan är en stor trigger till att dricka och fredag. Jag tänker att om jag äter något onyttigt eller lite för mycket så är mitt stora fokus att vara nykter idag. Jag måste bestämma över min hjärna idag! Jag behöver verkligen lyckas för att ta nästa steg. Att jag valde nykterheten inte att systembolaget valde den åt mig pga att det var stängt.

Jag har bett och mediterat🙏🏻 Å fastän jag är trött och sliten, torr och rödmosig i ansiktet…så ska jag göra allt vad jag kan för att plocka fram vackra tankar om mig själv och livet. De är så dränkta i alkohol och dålig självkänsla så det krävs fokus och ett jävlar anamma för att fram det vackra. Det är ju inte så att jag är på topp idag men jag försöker!

Kram r er alla 🌟❤️

Profile picture for user Kongo

@Varafrisk Hej. Vad bra att du motar tillbaks känslorna. Bra gjort. Hoppas nu inte du tar detta fel men blir ändå nyfiken. Har du kollat eller funderat över AA? Tänker väl då framför allt på online-möte. Hoppas verkligen att allt går bra nu under helgen för dig.

Profile picture for user Varafrisk

@Kongo @TappadIgen Tack🙏🏻

Det är helt ok att ställa frågan👍🏻Har varit fysiskt på ett AA-möte för många år sedan samt deltog på ett AA-online för ett par månader sedan. Jag säger inte att detta inte är något för mig men just nu är det inte det.

Tankar har funnits under eftermiddagen på alkohol. Min dotter har varit med hemma efter vi lunchade. Kunde inte hitta på något bra svepskäl för att åka in till Systemet. Dessutom kände jag mig inte så sugen utan det skulle i så fall vara vanan och fredagskänslan samt att jag är så trött. Känns även som om jag börjar bli förkyld….

Men, jag kommer att somna nykter💪🏻😴

Profile picture for user FinaLisa

Godmorgon @Varafrisk 🌨️⛄🌨️

Skönt att vakna utan tungt huvud idag, eller hur!🌸🤗
Önskar dig en fin helg och hoppas du slipper bli förkyld.
Kram 💙

Profile picture for user Se klart

Godmorgon varafrisk,
tänker för första gången på ditt namn och vad just du laddade det med den första gången du klev in här.
Och ett det är en stor del av din oro, att vilja vara just det, vara frisk. Åldras värdigt.
Mitt nick blev Se Klart- det var vad jag längtade mest över.
Att inte vara grumlig i skallen, på jobbet, i mina relationer:
Vi skulle nog kunnat switcha då dessa två nog bara är två lika viktiga sidor av det nyktra myntet.

M
Vill du bli nykter @varadrisk?
vilket liv vill du leva? (Och då tänker jag främst på ordet vilket.)

Du skriver om dagar och bestyr som är som de vi alla har men också med en stor stor trötthet. Och bekymmer med kroppen- de flesta a-relaterade.
du får råd om tex AA.
Som du har testat en gång men verkar inte vara för dig?
Men ingen av de andra metoderna verkar vara för dig, så hur kommer det sig att du inte testar?
Jag förespråkar inte antidepressiva men de har hjälpt mig och hjälper många- går att använda under en kortare period.
Vill minnas att jag tyckte du skulle se om du kunde testa.
Tror din kurator inte tyckte det var vad du behövde.
Jag har såklart inga ”problem med” att du inte tycker att råd alltid är bra-
Men det är ändå två relativt enkla åtgärder att på riktigt utforska- för att ta ditt beroende på allvar.

Jag vill provocera dig lite för jag vill väcka dina tankar när jag undrar om du på allvar vill bli nykter eller om det är ganska bra som det är? Kram!

Profile picture for user Varafrisk

@FinaLisa Jag vaknade tung i huvudet idag men tack och lov inte av alkohol. Hade jättesvårt att somna fastän jag var trött. Är ju van att somna av alkohol och vakna tidigt pga alkohol. Nu hade jag svårt att somna för jag blev inte sövd av alkohol men när jag väl hade somnat så känns det ändå som om jag sov hela natten i ett sträck. Känner mig hängig delvis kan det bero på en ev förkylning delvis pga min livsföring. Dessutom får jag ibland som allergiska symtom ibland av vädret. Det händer inte varje gång men under höst och vinter kan jag bli rödfläckig i ansiktet, det värmer och det sticker och jag blir väldigt torr i huden. Går över efter någon dag.

@Se klart Ja, du provocerar men jag har nog kommit ett steg längre. Att jag väljer att inte förklara mig men att jag läser och begrundar vad du skrivet. Det är inte så att jag inte tar till mig råd men alla råd kanske inte har varit behjälpliga. Du skriver om två relativt enkla åtgärder att på riktigt utforska...hänger inte riktigt med vilka du menar? Medicin? AA? Jag vet att du vill mig väl och jag vill att du ska veta att jag aldrig avfärdar vad du eller någon annan skriver till mig...jag kan lova att det landar. Jag hoppas att du får en fin helg i Helsingfors. Du skrev i något inlägg att du har dragit ner på din sociala aktiviteter jämfört mot hur du levde tidigare. Jämfört med mitt liv så tänker jag att du är otroligt aktiv. Du verkar även ha ett otroligt krävande arbete. Fast min känsla är ändå att det liv du lever nu är som en stor gåva, att du äger ditt liv:)

Vad var då skillnaden i att inte dricka igår utan välja en nykter fredag? Kvällen blev liksom längre på något vis. Brukar aldrig dricka drinkar eftersom jag tycker att det mest smakar läsk. Blandade i alla fall en alkoholfri drink till min man, min dotter och till mig själv gjord på sans bitter, tonic water och alkoholfritt vitt vin, en apelsinskiva och is. Det blev faktiskt ganska läskande. Jag läste inte igår men jag stickade. Stickade färdigt ena raggsockan och började på nästa vilket jag inte hade gjort om jag hade druckit. Så det var en lugn, lång och avkopplande kväll.
Just nu har jag ingen tanke på att jag ska dricka alkohol ikväll, det kan ändras eftersom klockan inte har hunnit bli halv tolv ännu men jag ska göra mitt bästa även idag. Behöver ju inte stå emot lika länge eftersom Systemet stänger kl 15.

Ha en fin lördag alla! Kram!

Profile picture for user Varafrisk

Skriver några rader igen utifrån att jag läste de senaste inläggen i @misslyckads tråd. Väljer att skriva i min egna tråd då jag kan välja ett friare utrymme. De senaste inläggen i @misslyckads tråd väckte mycket tankar inom mig. Tankar som vem äger sanningen kring det här med nykterhet, återfall och mående. Är det endast hen (syftar inte på någon speciell person här på forumet utan mer allmänt) som har varit nykter en längre tid som kan uttala sig om det?
Om vi tar det här med återfall ..jag skrev ju en gång tidigare i min tråd att den som är fortfarande inte har kunna bli nykter en längre tid säger säkert "jag fick ett återfall" vilket jag har sagt om mig själv. Den som har varit nykter en längre tid kan bli lite mer distanserad och säga att personen tog en återfall, för det var personen som valde det. Jag förstår att det var jag som valde att få/ta ett återfall, det var inte någon som tvingade mig men det var beroendet som är en del av mig som gjorde att jag fick/tog det. Jag tänker att ju längre tid man har som nykter desto större chans att inte få/ta ett återfall men likväl kan man hamna där. Jag vet inte om man kan bli friskförklarad från alkoholismen/beroendet? Man kan ju bli friskförklarad från cancer tex om man har haft bröstcancer men det innebär inte att man inte kan få matstrupscancer. Jag tänker att det är viktigt att inte tänka vi och dem (säger inte att någon gör det) för jag tänker att vi alla här kan få/ta ett återfall men som sagt var risken minskar med tiden men jag tror aldrig man kan säga aldrig.

En annan sak som jag funderade på när det handlar om att välja olika metoder att bli nykter på så upplever jag att det finns inte en mängd metoder eller kanske jag tänker fel? Kanske det handlar om att jag inte kommer till gränsen att jag har bestämt mig till 100%? Jag vet faktiskt inte om det kan vara så. Jag tänker att tolvstegs-metoden måste vara en av de bästa metoderna eller?? Anledningen till att jag tänker så är att både AA, många behandlingshem och kommuner använder sig av metoden. Dessutom finns det KBT-behandling och medicin. Vad finns det mer? Återigen till cancern...beroende på vilket sorts cancer man har får du olika behandling men även beroende på hur din kropp fungerar. Jag funderar på har man tittat på den enskilde individen när det gäller alkoholism. Jag vet inte om det hade varit till min hjälp men att få lämna leverprover, att få återkommande besök hos min läkare skulle kanske varit mer hjälpsamt för mig. Jag tänker en beroendemottagning inom landstinget.

Hur som helst så tror jag @torn att vi alla vill må bra oavsett var vi befinner oss...den som fortfarande dricker vill må bra precis som den som inte dricker alls.

Kram:)

Profile picture for user Varafrisk

Nu är jag här igen….som jag skrev så handlar det inte om att jag inte tar till mig råd…jag läser och begrundar. Att provocera mig brukar som oftast inte leda någon vart mer än att jag blir ledsen eller arg och på de känslorna brukar jag oftast dricka på. Ibland vill jag förklara mig men många gånger kan det landa tokigt och mottagaren landar som oftast i …du vill inte bli nykter.

När jag får ett sådant inlägg som jag fick av dig idag @Se klart så funderar jag. Just nu så tror jag att mitt drickande har fått för få synliga kraftfulla negativa konsekvenser. Det lunkar på så sakteliga. Men jag lever inte det liv som jag vill leva. Jag tänker fortfarande inte på alkoholen som en djävul vilket inte innebär att jag inte inser vilken skada den bidrar till för mig och andra människor..samhället i stort..,men framförallt för barnen. Alkohol har funnits i århundraden och kommer att fortsätta finnas i vårt samhälle. Så är det. Jag har inte inställningen att jag kommer att kunna ha ett kontrollerat drickande. Utan målet är ett nyktert liv. Men det är vägen dit som just nu känns oerhört tuff. Jo, jag vet så har det varit för andra men likväl så är det så för mig. Det är på vägen jag faller. Det är då AA kan kännas övermäktigt eller att läsa böcker, lyssna på poddar mm för att detta ska vara behjälpligt så krävs ett noggrant medvetet arbete. Aktivt! Det var därför som antabusen var så hjälpsam för mig då jag fick många nyktra dagar. Nackdelen med antabusen var den ofantliga trötthet som jag kände och givetvis leverpåverkan. Jag förstår idag min väns syster som tagit antabus i sju år.

Kram🤩

Profile picture for user Se klart

@varafrisl jag tror inte jag vill provocera för det har någon klang av illasinnat vilket detta inte är.
Men ruska om?
Jag vet att du vill bli nykter och att du kämpar. Men någonting ytterligare behövs. Du vill inte sitta och skrolla tillbaka om tre år och tänka samma sak. Du vill se tillbaka om tre år och tänka; det gick, det går.
Du har man och barn som inte vill att du ska dricka. Du har en kropp som säger nej tack till mer alkohol. Du har ett mående i form av att vara trött och ledsen stundtals. Så med allt det som fakta-check.
Tänker jag att AA eller att faktiskt läsa/lyssna på böcker. Ta hjälp av beroende-psykolog/nätverk som är mer konkret. Att det behövs för att du inte ska köra dig i botten.
Det finns inget att förlora på att testa ett antal veckor med AA? Eller hur tänker du?
Kram!

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Att jag skrev provocera var för att du använde det men det var kanske det du menade när du skrev att du inte ville det utan mer ruska om.

Det är säkert kloka alternativ både AA, läsa och psykolog. Det får stanna så nu. Jag tänker att jag återkommer. Fast inte nu. Jag har svaret inom mig men det får stanna där. Jag förklarar längre fram när jag inte känner mig så skör. Det blev fel nu😔

🌟🌟🌟

Profile picture for user 007🙈

Annie Grace sa att de som slutar på egen maskin har bäst utsikter inte de som går i AA. Hon pekade på forskning. Vet inte vilken rapport hon pekade på så om någon vet vore det intressant att läsa för att själv kunna validera denna input. Tänkte bara gällande din input om AA kanske är bäst? Enligt den forskning hon talade om verkar det inte vara så. Vilken det nu var...

Profile picture for user Varafrisk

När jag vaknade idag med vetskapen om att ha varit nykter igår kväll så var jag väldigt stolt. Då får jag frågan om jag vill bli nykter av dig @Se klart (förstår att det var bara i all välmening) men jag föll lite grann…
Jag kan då läsa i det vidare livet att @torn skrev till Sisyfos…att du är helt enkelt inte lika mån om att behålla ett nyktert mående som jag är (eller liknande)…å det blev ju även det lite för mycket även om det inte var riktat till mig.

Å då kände jag…nä nu får jag nog ta ett uppehåll här på forumet. För en tid sedan tänkte jag gå vidare till Det vidare livet men jag fick insikten om att inte göra det vilket jag är tacksam för idag.

🌟🌟🌟

Profile picture for user 007🙈

@Varafrisk Jag tycker du ska fortsätta att vara stolt. Du gjorde det! För egen maskin dessutom.

Vad andra tycker gällande xyz är egentligen ovidkommande. Ta de tips du tror på och förvalta dem. Just nu tycker jag att du ska fokusera på att vara snäll mot dig. Säg nej till dina tankar som vill trycka till. Lite som att gasa ifrån dem i en rondell. Snart nytt varv - tjohoo! Nytt varv nya möjligheter.

Ta bort saker som drar ner dig vad de än må vara. Fokus på det goda. De goda tankarna måste få stort utrymme och de tankar som drar ner dig måste bli parkerade.

Egentligen så har ju denna helg varit positiv för dig. Eller hur? Förvalta det väl och se till att hjälpa dig själv nu på bästa sätt. Om det betyder nej till forum så är det kanske så - ett tag. Man är skör i din fas. Det är fullständigt naturligt. Man söker och det finns en hel del osäkerhetskänslor som lurar i vassen.

Jag tycker det går som ett sus nu på flera håll. Att vara snäll mot sig själv. Anders Hansen pratade om det i ett inlägg med Malou om ångest och lyssnade på ytterligare en podd som tog upp samma tema. Försök ta bort det som plågar dig nu. Fokus på att du faktiskt fick till det istället. Sedan kör vidare på det spår som du nu verkar ha hittat. Det verkar ju fungera så låt inte hjärnan ändra de förutsättningarna.

Säg nej tack till de tankarna. Lite likt soptunnan programmet plus. Kommer du ihåg det? När han slängde igen locket och gick vidare... Se till att inte de negativa tankarna får dig att dricka nu. De är bara illasinnade tankar som kan fara. Ge dig själv en klapp på axeln istället.

Viljan tror jag för övrigt är en viktig komponent. Innan poletten har klickat så är det svårt att få igång maskinen. Du vet biltvätten. När poletten klickat rullar det. Det är en process att komma dit.

Vad du tycker är viktigast och känner du att du vill så är det så. Om andra ifrågasätter så är det skitsamma. Din inre sanning är den som gäller oavsett. Det är den du måste bygga på. Peppra viljan. Låt inte knäpphjärnan bestämma.

Profile picture for user Sisyfos

Ja, var stolt över din nyktra fredag VaraFrisk. Och som du skriver så är du inte lika känslig längre i din tråd. Det är gott så.
Och det är dina egna tankar som vill trycka till dig, det var bra skrivet av 007. Det är enbart ens egna tankar som egentligen kan skada en själv. Ja man är skörare ibland och har lättare att släppa in och släppa loss negativa tankar. Jag känner mig inte nära ett återfall, så för mig blir Torns ord inte skadliga på annat sätt än att jag blir lite ledsen av att han känner ett behov av att vara medvetet elak, men det är hans problem. Har man tillräckligt god självkänsla så har man aldrig behov av att trycka ner någon annan. Så kan du också försöka tänka. För det är sant.
SeKlart och jag är lite lika i vårt sätt om att vara ihärdiga i att det måste vara möjligt även för dig att bli nykter. Det finns liksom ingen anledning till att just du inte kan. Du har bara inte hittat din väg ut ännu. Ibland undrar jag hur vi väljer våra nick och vilken betydelse det får. Jag har valt Sisyfos… jajamän en livslång kamp och aldrig ge upp. SeKlart, ja hon är klok och klarsynt. VaknaVacker är en underbar målbild och så är även VaraFrisk. Så låt inte saker som inte rör dig påverka dig. HSP tänker jag att du kanske är och att du påverkas av stämningar även här på forumet. På min MediYoga jobbade vi med energifält sist. Så att skalet skulle bli lite tjockare. Googla MediYogapass om du är intresserad. Finns några på YouTube. Min nykterhet har gjort mig lugnare (även om jag ibland tar ett glas) och Mediyogan jobbar aktivt med kropp och själ som en helhet. Det kanske skulle passa dig.
Ja, nu är jag där igen med tips att hantera.
Det är väldigt skönt i alla fall de passen. Så jag kan verkligen rekommendera det.
Ha en fin nykter söndag! Kramar! 💕

Profile picture for user Varafrisk

Godmorgon💗🌟

Ja, jag är så tacksam att ni fortsätter att skriva i min tråd @Se klart och @Sisyfos💗 Ni kunde ha tröttnat för länge sedan. Och tacksam över att även du 007🙈 tittar in hos mig.

Jag har skrivit det tidigare men jag skriver det igen och det är inte riktigt till någon men….även om man som jag inte blivit nykter kan jag ändå veta, tycka och tänka samt att ha kunskap inom missbruk. Att jag inte blir nykter beror ju inte på att jag inte förstår det är ju detsamma med anledningen till att jag inte går ner i vikt…det beror ju inte på att jag inte förstår. Jag har så lätt för att ta till mig tips och råd. Köper böcker, lyssnar på poddar. Sist jag var på Viktväktarna köpte jag en receptbok för en kvinna sa att det var den bästa som hon hade haft under alla sina år på VV. Kom hem med boken och ser att recepten inte kommer bli lagade. Hur mycket pengar har jag inte lagt på böcker som bara stått i bokhyllan pga att det var inget genomtänkt köp.
Det var inte grundat inom mig. Jag tar till mig det för snabbt. Lyssnar inte inåt och om jag gör det och säger nej det är nog inget för mig så tänker jag att andra tänker att jag förnekar mitt beroende.

Nu är det så att jag mäktar inte med AA just nu för det kräver sitt. Samtalskontakt är inte aktuellt just nu. Har en inbokad tid med min terapeut. Min tanke är nu att hinna med allt vad jag behöver göra på jobbet fram till julledigheten. Det är tio arbetsdagar kvar innan jag blir ledig.
Sticka, läsa och träna. Simma är bra. Tror att jag kanske har falsk ischias i mitt högra ben…sticker som vassa knivar i benet. Har haft det tidigare men det gick över. Försöka fokusera på VV mycket inom VV kan man applicera på beroendet. Couchen vet om mitt beroende och hon sprider glädje. Böcker som jag vill läsa är enkla lätta böcker.

Precis som jag skrev tidigare så har jag blivit bättre på att hålla det som skrivs på forumet ifrån mig när jag upplever att det blir lite för hårt. Men har dock svårare att säga ifrån och gör jag det kan jag oroa mig för vad jag får tillbaka och hur det kommer landa.

Jag är högsensitiv. Är mycket inkännande. Känner av nyanser i orden. Tar in stämningar både i de skrivna orden, i det som inte sägs..i forumet i fysiska rum. Det är en tillgång i mitt arbete som kurator men privat kan det krävas att jag behöver stänga av.

Jag tänker att det är så olika hur vi är vi som skriver här på forumet. Om jag vore övertygad om en metod så skulle jag nog inte vara så stark att presentera den som tex @Andrahalvlek har varit med Faktametoden. Jag märker ju ändå att de flesta tar till sig metoden….jag backar istället det blir för mycket. Jag vill dock förtydliga att jag tänker inte att det är en fel metod och man kan inte annat än beundra AH för alla råd och pepp dom hon lämnar. Tycker även att @Torn är en klok person men ibland kommer det en kommentar som jag upplever är helt onödig som man borde tänka att den kan såra.

Det är nog första gången på länge som jag är lite mer neutral i mitt känsloläge när det är december. Känner tillförsikt på ngt vis.

Med detta vill jag önska er Alla en trevlig Andra advent🌟💗

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk Är rätt ny i detta forum, typ 5 veckor, och har upptäckt att det på forumet kan bli lite tråkig stämning ibland. Jag har inte varit med om det själv men sett det i andra trådar. Funderat på om jag ska skriva något eller inte men gör det då detta forum är jätteviktigt för mig och att få ta del av varandras erfarenheter och resor. Förstått att det handlar om att vi har olika tänk/uppfattningar7inställningar om alkohol, dricka måttligt, inte dricka alls, börja om mm.

Jag tänker att i detta forum ska man mest lyssna, peppa, komma med råd om man ber om det, bekräfta, berätta om sig själv. Om jag tänker att mina råd är goda och sagda med välvilja kanske den som tar emot det uppfattar det på ett helt annat sätt. Vi vet inte hur någon annan tänker såvida man inte frågar. Att utgå från vad som är bäst för mig innebär inte att det är bäst för någon annan.

I mänskliga interaktioner ingår så klart att vi diskuterar saker/olikheter, har olika ståndpunkter men det är viktigt att ingen blir sårad eller ledsen. Vi känner inte varandra och hur vi fungerar och då gäller det att vara försiktig och ta ansvar i vad man skriver till varandra.

Ville bara säga detta och jag ska själv vara noga med att göra som jag skrivit ovan.

Profile picture for user vår2022

@Varafrisk hej igen! Borde inte lagt in mitt inlägg i din tråd. Gjorde det som svar på din kommentar då jag uppfattat det som att du fått kommentarer som inte landat så väl hos dig.

Lägger ut min kommentar i min tråd om hur jag tänker.

Ha det gott🌺

Profile picture for user Se klart

Hej,
Nu närmar jag mig båten som ska ta oss hem igen. Jag har tänkt på det jag skrev och hur det landar. Om jag aldrig hade skrivit i din tråd förut så skulle jag inte urryckt mig så, men uppfattar också att vi efter lång tid också här på forumet kan bygga relationer och tillit.
De människor som man har en tillit till- ”vågar” man även utmana, och tänker jag- kan vilja utmanas. Kanske inte. Då var det tokigt. Och kanske ska jag vara enbart försiktig och framförallt inkännande. Det är helt ok med mig.
Hade du varit min vän sedan lång tid tillbaka IRL, då hade jag förhållit mig på ett annat sätt- tänkt att i en värld av empati behövs också energi, för att komma framåt. Men jag är faktiskt inte alls säker, utan bara vad jag tror.
Kram.

Profile picture for user Varafrisk

@vår2022 Har inga problem med att du skrev i min tråd eller vad du skrev. Jag blir glad när du skriver. Så fortsätt gärna💗

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Först när du skrev att du skulle på julmarknad utomlands (har för mig att det var så du skrev) var jag helt inne på Tyskland. Det beror på att där jag bor om man åker utomlands på julmarknad då är det Tyskland. Hoppas att du har haft en bra helg! Har varit i Helsingfors för drygt 30 år sedan då jag arbetade som receptionist/sekreterare på ett företag. Vi hade en toppenguide och fick se mycket. Det var inte klokt hur mycket alkohol som företaget bjöd oss på. Hisnande!

Jag tänker att om jag inte hade haft en nykter fredag hade jag kanske inte reagerat så mycket att du frågade mig om jag inte vill bli nykter.

Visst behöver man energi! När jag får råd, tips, frågor så tar jag till mig det och vänder det in och ut. Det finns ett tänkbart svar inom mig på varför jag inte blir nykter inte går ner i vikt. Jag kan inte riktigt förklara men jag tänker att det kan vara så. Känslan finns inom mig. För att välja den väg jag vill gå dvs en nykter väg, en väg fylld av färger och former, en väg fylld av toner och noter samt rörelse behöver jag se framåt, inte tänka så mycket. Den vägen kommer kräva massvis av mig i form av energi, stå upp för mig själv, välja mig själv först…ännu har jag inte valt den vägen mer än små uns av smakprov för jag har valt den enkla vägen som inte kräver så mycket av mig själv nämligen alkoholen.
Min starkaste sida är att stå upp för andra, bry mig om andra, kämpa för andra men den dagen då jag väljer mig själv först ja först då kan förändring komma. Ingen hindrar mig mer än jag själv…..

Kram💗🌟

Profile picture for user Se klart

Kram @varafrisk- jag var nog också dåligt ikappläst i din tråd. Helsingfors är jättefint, gammaldags och modernt på en gång.
Min mamma var/är en sån som gjorde allt för andra. Min pappa gjorde knappt något för andra.
I vår tid så pratas det väldigt mycket om att vi måste fokusera på oss själva/ och jag håller med till fullo. Däremot har det ju ett fantastiskt värde att stå upp för andra. Men det är väl det där med att ta syrgas till sig själv först- som är grejen.
Kram!

Profile picture for user Torn

@Varafrisk Jag såg din kommentar hos @se klart men svarar här. Nu väljer du att misstolka vad jag skrev igen. Självklart menar jag de som forfarande inte är nyktra. Inte att de skriver på forumet onyktra!

Jag hoppas att du en vacker dag lyckas bli nykter, med på det sättet du håller på nu så kommer det aldrig att ske. Tyvärr vill du inte bli nykter tillräckligt mycket. Jag skrev till dig redan för 1,5 år sedan, att om du ska bli nykter måste du först och främst ha viljan, sedan bestämma dig för att sluta, och till sist verkställa beslutet. Du är fortfarande kvar på steg 1. Du trodde inte på mig då, och gör förmodligen inte det nu heller. Den dagen du VILL sluta att dricka på riktigt kommer jag stötta och peppa dig. Men det känns tyvärr helt meningslöst i nuläget. Kram

Profile picture for user Varafrisk

@Torn Jag förstod att du menade dem som inte var nyktra vilket inkluderar mig själv. Jag ville bara förtydliga att jag skrev nykter.

Det handlar inte om att jag inte tror på dig. Tror verkligen att det handlar om att vilja, bestämma sig och verkställa beslutet. Detta har jag förstått för länge sedan så som jag skrev så handlar det inte om förstånd.

Jag tänker lägg din energi där du känner att det känns meningsfullt och gör nytta. Skriver inte mer för du kommer ändå inte förstå.

Profile picture for user Varafrisk

Söndagskväll och som vanligt svårt att somna men maken snarkar bredvid😴 Snart har jag haft min CPAP i ett år. Använder den inte varje natt men oftast. Det har ju varit lite strul med den och då blir det lite mer motigt.

Tänker att jag inte behöver förklara eller försvara men vill kanske mest för min egen skull skriva följande:
Jag letar inom mig varför kan jag inte hitta den där innerliga viljan inom mig som leder mig till att bestämma mig för att därefter verkställa beslutet. Är det romantiseringen av alkoholen? Varför är den i så fall starkare än rädslan att mitt liv kommer att förkortas om jag inte slutar dricka alkohol nu? Varför så lätt till en snabb belöning? Istället för något mer långsiktigt? För jag vill hitta viljan men det är ta mig sjutton omöjligt till att hitta den! Varje dag letar jag efter den men den dränks någonstans på vägen….men skam den som ger sig🤔

Glömde skriva i förra inlägget…..nej jag är inte på steg 1…

🌟🌟🌟

Profile picture for user Lora

@Varafrisk Du ser inte att fördelarna överväger nackdelarna? Du har kanske inte ännu sett några riktigt tråkiga nackdelar med att dricka? Du har inte ännu känt vad alternativet nykterhet innebär på lång sikt och kanske innerst inne är skeptisk? Känner att vissa översäljer...

Jag tror dessvärre inte man kan förklara skillnaden för någon på ett sådär riktigt trovärdigt sätt. Det måste upplevas för hur tusan beskriver man helt nya känslor för någon som aldrig upplevt skillnaden? Jag menar hur beskriver man för någon som aldrig varit kär hur det känns? Svårt eller hur?

Tänk dig att när du vaknar tänker du inte på alkohol. Du vaknar utsövd med ett spirande iver över en ny dag. Ångest är inte där. När du vaknar känner du istället ett inre lugn. En harmoni och en livsglädje. Starka negativa utbrott är inget du måste jobba med dig själv för att inte få. Istället ser du lite klarare på allt och börjar på ett nytt sätt se fler nyanser. Separerar enklare mellan saker. Du känner att kroppen fungerar. Du tycker det är roligt att ta kontakt med andra och du är tillfreds med att vara du. Du tycker att du är en helt ok typ. När du är ute och går tar du in saker runt dig. Du är här och nu. Njuter av att höra fågelkvitter. Ser hur löven spricker ut på våren. Du riktigt känner skillnaden mot att tidigare gå med tunga steg och tungt huvud där ångest varit ett vanligt inslag likaså självförakt. Nu har du istället positiv energi att få utlopp för. Du hittar intressen som du värdesätter att lägga din nyfunna energi på.

Det är en genuin tacksamhet som infinner sig. Du vet hur du mått och känner stor skillnad i livskvalitet. Du har gjort dig kvitt känslor som skam och skuld. En frihetskänsla som bara växer år för år. Du är glad att vara där du är. Här och nu och behöver inte bråka med dina innersta tankar. Ni jobbar numera som ett team istället.

Problem kommer och går men du vet att du hanterar allt så mycket bättre för ditt eget välmående. Så du blir påmind om skillnaden i diverse sammanhang. Varje sådant tillfälle infinner sig en tacksamhet att du är där du är. Det känns som en gåva.

Profile picture for user Varafrisk

@Lora Tack för ett fint inlägg! Kul att du tittade in, tror inte att vi träffats på tidigare.

Jo …jag ser att fördelarna övervinner nackdelarna. Och jag betvivlar inte en sekund på vad du skriver…och jag vet att den finns där den värld du beskriver…har ju varit nykter i 47, 48 år ..men jag tänker att den värld man upplever som nykter efter år av missbruk är på ett annat vis ..som du skriver en gåva.

Profile picture for user Varafrisk

Har sovit extremt dåligt inatt. Så himla svårt att somna in, somnade och vaknade igen…ja så höll det på tills klockan ringde. I em är det APT då är risken stor att ögonlocken vill trilla igen beroende på vad som tas upp men verksamhetsplaner, budget är allt annat än uppiggande.

Genom min tid här på forumet har jag återkommit till att jag ska sluta skriva eller göra uppehåll likväl har jag fortsatt att skriva. Jag tycker om att skriva men jag känner att jag skulle behöva begränsa min tid och framförallt låta min tid på kvällen bli forumfri. Igår kväll var det åter igen inlägg som malde i mina tankar för att jag känner mig missförstådd…det är liksom inte värt det. Det tar för mycket. Efter Torns inlägg kan man få först få en känsla av värdelös men jag tänker att jag förstår bättre.

Det är INTE att jag INTE förstår att ett nyktert liv är fantastiskt liv att leva …det är inte därför jag reagerar nej…utan det handlar om det lilla lilla barnet inom mig…som fortfarande finns kvar trots att 59-årsdagen närmar sig…det är det lilla barnet som vaknar …en känsla av att vara förminskad. Jag säger inte att någon vill förminska men om man vill nå någon vart kanske man behöver låta orden gå ett varv till.

När jag arbetade som skolkurator på högstadiet fanns det en ganska stökig elev på skolan. Alla lärare bemötte hen med tillsägelser av olika hård valör förutom av två lärare. Dessa lärare klagade aldrig på honom. Jag frågade rektorn vad är det dessa två lärare gör dom inte övriga gör. Rektorn svarade inte, hon hade bestämt sig.

🌟🌟🌟

Profile picture for user Sisyfos

Ibland blir jag så trött. Vilja, ”bestämt sig” etc är extremt skuldbeläggande.
Jag har skrivit det förr: jag tror att det finns förklaringar till att du inte kan fokusera och att du då heller inte kommer över tröskeln. Syrebrist i hjärnan orsakad av sömnapné kan vara en del i det. Det är det här jag menar med att vi har lite olika förutsättningar. Äter du D-vitamin? Eller har du mätt din halt av det? Det påverkar hjärnan och många celler i kroppen. Jag tänker att den där ”igångsättningen” (viljan), påverkas av hur trött hjärnan är.
Tar du den gamla vanliga vägen eller prövar du något nytt. Ja, är man trött så är det svårt att hitta nya stigar. Så jag tänker att du kanske ska börja där. Syresätta hjärnan, djupandas. Äta D-vitamin. Det är ju helt klart att du måste ut ur de där gamla fårorna och att det inte är bristande kunskap som gör att det inte händer. Det handlar nog om hjärnans funktioner och såklart kanske också signalsubstanserna som höjs av alkohol. Så jag tänker att du kanske kan börja där och ge hjärnan bästa förutsättningar för att fatta bra beslut. En trött hjärna söker nog kickar i större utsträckning.
Du är en kämpe VaraFrisk! Och du är kvar här, det tyder på Vilja. Kan inte fatta annars varför du skulle utsätta dig för det här, så nu är det förmågan du måste hitta. Och jag tycker just idag att du kan börja med att optimera hjärnkemin. Som vanligt tar du till dig det du orkar och förmår.
Kramar 💕

Profile picture for user Lora

Jag förstår att även min skrift kan ha varit förminskande. Att bara kliva in bara så där och vilja dela med sig kan såklart landa helt fel... I det avseendet är det nog svårt att vara med och slå huvudet på spiken.

Önskar allt gott ❤

Profile picture for user Se klart

@lora jag blev väldigt glad av att läsa ditt inlägg, tycker det var så fint skrivet, tack från en läsare ”in från vänster” 🙏🏻
@varsfrisk - jag läser och skriver gärna här ibland. Jag tror att min ruska-om- impuls dock kommer att komma med (o)jämna mellanrum, och jag tror inte att de hjälper till. Jag tror jag har försökt en massa olika sätt att peppa, se och stötta. Ibland ruska om och kanske gå över gränsen. Det vill jag inte. Däremot blir en, som jag, också handfallen. Ibland som de där matadorerna och tricadorerna som vill få Ferdinand in på tjurfäktnings-arenan.
Att man digitalt sliter sitt hår för att kunna ”hjälpa till” men precis som man säger i ALL forskning och empiri kring behandling av missbruk, så kan ingen annan ta beslut eller kanske inte ens putta i rätt riktning? Så på så vis tror jag att iaf mitt sätt att förhålla mig- för att inte ruska om eller gå över gränsen, är att vara mer (som jag tidigare gjort) en vän som gärna hejar på och läser och säger; Ja! Köp den där blomman 🌹 eller örhängena.
Någonstans kan vi nog gå i fällor här på forumet, att vi tror att vi kan ha större betydelse än vad som är möjligt.
Men betydelsen av att vara en god forumvän, den tror jag fortfarande på! 🥰

Profile picture for user Varafrisk

@Lora Jag upplevde inte din text som förminskande...kanske har du läst mina inlägg tidigare men jag känner inte till dig...kanske du har sett hur jag reagerar sedan tidigare...jag vet inte...men för mig blev du någon som dök upp och ville allt väl ( i och för sig...det vill andra också)....så skriv gärna igen...Din berättelse om hur man upplever nykterheten var fin..helt enkelt. Jag har skrivit ett antal papper med fördelar kontra nackdelar...likväl är jag där jag är.

@Sisyfos Tack för ditt tänkvärda inlägg och dina reflektioner! Ja...nog för att jag inte har ett dussintal av vänner men kanske jag inte skulle hänga kvar här på forumet pga att få vänner utan för att jag faktiskt vill bli nykter!! Har dock aldrig känt mig mer som en "katt bland hermelinerna"...säger man så??...som här på forumet! Om jag inte tyckte att det vore så otroligt skämmigt, pinsamt så hade jag nog tagit kontakt med min läkare för att be honom om en "besiktning" av mig igen. Men jag skäms så oerhört mycket för att jag inte kommit längre...det är då som de där kommentarerna om att det är helt meningslöst att peppa mig gör sig påmind......Så för att ta kontakt med en läkare igen då behöver jag vara nykter länge....

Min lilla pillersamling på morgonen består av två blodtryckstabletter, en B-vitamin, en Omega-3 och en D-vitamin. Har även Magnesium i skåpet som jag dock inte tar regelbundet men om jag tar det så tar jag det till natten. Dessutom...så vad jag vill...och tror kan hjälpa på sikt för mig...är...meditation på ett enkelt vis fem till tio minuter...en bön....sinnesrogudstjänst i kyrkan.....massage...simma...Om jag kan få kontinuitet i detta...så att jag landar då tänker jag att jag kan ta nästa steg men inte tidigare...Hur tänker du Sisyfos kring detta?

@Se klart Precis så är det! Jag behöver den där vännen som säger JA när jag har en nykter dag...eller säger JA till blomman...till örhängena...eller mönstrade byxor ....stora örhängen osv. Kanske är det så att jag har missförstått forumets mening och mål...men jag tror faktiskt inte att jag har krävt.....eller bett om...råd..tips...om hur ska jag bli nykter?? Eller kanske jag har gjort det för jag har förstått att det är vad man ska göra...Men....ibland tänker jag...vad är det för fel på mig?? Eftersom de som kommer efter de som kommer före köper allt vad de säger som kommer före...men inte jag...vad är mitt problem??

Så för att summera....mitt behov är en vän som hejar på och läser och säger ....JA:)

Profile picture for user Varafrisk

Godmorgon🌟

Även fast jag skrev igår och kommenterade vad du skrev @Se klart så vill jag även nu på morgonen skriva några ord. Jag tror …men minns inte riktigt…att aldrig någon har kommit så nära som du gjorde med ditt inlägg @Se klart ..att vad jag önskar av forumet är…en forumvän/forumvänner…som peppar likväl i medvind som motvind. Och har man relation och beroende på hur man uttrycker sig så kan man nå frångång utan att stryka medhårs.

Det var vad som hände den stökige eleven som jag berättade om. En av de två lärarna som nådde framgång med eleven kunde säga till hen och till hens mamma att jag blir skogstokig på dig/hen…och det funkade pga relationen.

Till ngt annat så med tanke på en tidigare fundering. Så gällande medicinering med antidepressiva sa min läkare att när jag klarat av att vara nykter en tid så skulle vi se om behovet finns/om det skulle kunna fungera.
När man har sömnapné som jag har så använder jag ju min CPAP. De innebär för de flesta personer att de blir piggare men det blir nödvändigtvis inte så för alla. Och eftersom jag inte har blivit nykter är det svårt att veta…vad jag vet är att mina andningsuppehåll har blivit färre.

Önskar er en fin tisdag🌟💗

Profile picture for user Varafrisk

Jag följer Stina Wollter på Instagram. Måste säga att jag beundrar henne. Hennes mod, hennes budskap och hennes konst. Läser just nu hennes bok "Kring denna kropp". Stina W är två år äldre än mig. Hon visar sin hud på Instagram vilket för många är väldigt provocerande. Jag tänker att man måste förstår varför.. för att inte bli provocerad. Jag vet naturligtvis inte sanningen varför hon gör det men min tolkning är ..att du ska inte behöva skämmas, skyla dig för att du inte ser ut som den gängse normen. För mig är hon viktig.

Om några dagar fyller jag 59 år vilket jag är SÅ tacksam över! Jag har ett långt gånget alkoholberoende. Idag är jag frisk. Det kan bli så att om några år så säger min kropp något annat. Eller förresten är man frisk när man har ett högt blodtryck? Jag medicinerar iaf för det höga blodtrycket. Hur som helst...om jag fortsätter så som jag lever nu...ja då vet jag ju inte hur länge jag får leva. Men iaf så är jag mycket tacksam just nu över att få fylla 59 år om några dagar för min syster fick aldrig fylla 59 år. Jag känner därför att jag vill leva SÅ mycket för min skull men även för hennes skull för att hon inte hade möjligheten för den där j-a äggstockscancern! Hon dog när hon var 58 år.
Och tack vare Stina Wollter så har jag blivit mer tacksam över min kropp trots övervikten...magen som inte är fast, gäddhänget, de väldigt många leverfläckarna, de brustna blodkärlen, håret som var tunt från början som tunnas ut ännu mer, dubbelhakan...jag kommer få fylla 59 år det är jag alldeles övertygad om...förhoppningsvis även 60 år...fast det är inte en självklarhet på långa vägar...om jag inte gör en livsstilsförändring. Min önskan och vilja är att följa morgondagens plan!

Kram till Er alla!

Profile picture for user Ase

@Varafrisk det är häftigt med kvinnor som vågar ta plats tycker jag också.
Har du ett stabilt blodtryck med dina mediciner så reduceras också risken med högt blodtryck.
Grattis i förskott 💖

Profile picture for user Sisyfos

@Varafrisk skrev:"Om jag kan få kontinuitet i detta...så att jag landar då tänker jag att jag kan ta nästa steg men inte tidigare...Hur tänker du Sisyfos kring detta?"
Jag tänker att du radar upp rätt många måsten som måste infrias innan du kan ta nästa steg. Om du väljer en och börjar med den, och då den som har störst effekt på ditt mående. Jag skulle testa andningsövningar om jag var du tror jag. Meditation kräver kanske mer närvaro än du förmår just nu, men det vet du bäst själv. Andas är lättare och grund för mycket av det andra. Kanske kan du ha det som ett villkor för att få dricka. Först andas 5-10 minuter.
På tal om att dricka så googlade jag runt på att förändra vanor och läste då ett mycket konkret tips om att räkna baklänges från 5-1. Det aktiverar de logiska delarna av hjärnan och då kanske vi lyckas hejda de slentrianmässiga vanorna.
AndraHalvlek är så häftig när hon möter in sina vanor. Jag tänker att du, liksom jag, och många många andra blir lite ”höga” när det lyckas, slänger in ännu mera utmaningar och sen orkar man inte hålla i när man blir trött. En god vana i taget.
Eftersom jag är trött och av nån oklar anledning mår riktigt dåligt fysiskt ibland så blir det här påtagligt när jag mår bra och vill mycket och har energin. Jag är egentligen en ganska aktiv person men är begränsad nu. Det är skittrist och jag får betala om jag tar i för mycket med allt, men jag tänker att vi nog funkar så att vi vill göra saker. Nu har jag ju tack och lov slutat dricka, men alkoholen förstör ju hela den egna uppfattningen om vad man orkar och vill. Dämpar, piggar upp, passiviserar. Men det funkar inte som medicin för det du verkligen vill komma åt, kan jag nästan lova dig. Och särskilt inte när man som du verkligen, verkligen vill sluta och ändå inte förmår att komma över gränsen. Räkna baklänges ska jag testa om jag får för mig nån gång att jag vill dricka som medicin. Om man är fast i de där vanorna så tänker jag att man ska ge sig själv bästa möjliga förutsättningar för att komma loss.
Ha en fin onsdag!

Profile picture for user Varafrisk

@Ase Jo, senaste gången var blodtrycket bra. Om jag klarar av att sluta dricka alkohol så skulle jag ev kunna slippa mediciner.

@Sisyfos Tack för rådet! Jag behöver noga backa lite som sagt var…även om jag vet att jag borde göra flera saker så blir det liksom övermäktigt.

Så andas…är steg 1…5-10 minuter på morgonen.

Tänker på vad @Se klart skriver om…tryggheten i att vara nykter …och hur hjälpsamt det blir när man har ett krävande arbete och långa arbetsdagar. Just nu känner jag mig oerhört stressad…många besök…samtal. Föräldrar som är slutkörda. Mycket att dokumentera. Jag känner att det hade varit så behövligt och hjälpsamt för mig att ha varit nykter. Nu när jag befinner mig där jag är känslomässigt är det svårt att med förändring. Det känns lättare när jag endast kan fokusera på nykterheten än både jobb och nykterhet…fast jag vet inte helt säkert…

Nu för tiden när min man och jag har födelsedag brukar vi inte önska uppvaktning vid sängen. Smuligt och krångligt att äta. Men i år har jag önskat mig te och croissant på sängen precis före min man åker t sitt jobb för jag är ledig. Orsaken är att det låter så gott när @Se klart berättar om sin lediga morgon m kaffe och croissant. Tycker om kaffe men först efter jag har druckit mitt te👌🏼

🌟🌟🌟🌟🌟

Profile picture for user Mrx

Hej vara frisk! Jag funderar om du som aktiv alkolmissbrukare kanske ska fundera på att sjukskriva dig och ta tag i dina alkohol problem. Är du säker på att du gör rätt bedömningarna när du träffar dina patienter? Ditt alkoholmissbruk påverkar dig säkert i din yrkesroll. Kanske till fördel men även kanske till nackdel. Jag har svårt att avgöra detta men utgår från vad du skriver. Jag har ett vuxet barn som gått på habilitering av olika anledningar. Jag som päron skulle ej acceptera en bakfull kurator. Du måste ta hjälp eventuellt via din arbetsgivare.

Profile picture for user Annabell

Hej på dig Mrx! Är du säker på att DU gjorde rätt bedömning när du skrev sådär? Jag har följt din tråd från första början och jag tror inte att det där är nånting du skulle skriva nykter. Dina nyktra inlägg är både way smartare och mer ödmjuka än så. Det där ⬆️ känns bara gafflande och omdömeslöst…

Godmorgon Varafrisk ✨! Om det är idag du har födelsedagsmorgon, så önskar jag dig en ljuvlig te-stund och en särskilt bra dag 💖!! (Det gör jag iofs även om det inte är idag du fyller år 😄)

Profile picture for user Varafrisk

@Mrx Jag väljer att inte kommentera ditt inlägg. Känner att jag vill varken förklara mig el försvara mig.

@Annabell Tack för hälsningen! Fyller imorgon. Kanske skriver jag lite längre fram om varför jag tycker om att fylla år🌟

🌟🌟🌟

Profile picture for user Mrx

Jag gjorde ett spontant inlägg utan baktanke om att såra eller skada. Vill bara vara lite omtänksam och ge ett råd från min synvinkel.

Profile picture for user Se klart

Hej @varafrisk, så bra att du vill ha JA-rop, det är jag ganska bra på. Jag säger ja till mig själv så ofta jag kan- dessvärre har senaste tiden varit mycket GÖR och SEN när det handlat om njut.
Te och croissant, ja såklart! Gör sig bäst dagen efter en helnykter kväll - tips.
Ska hurra för dig imorrn. Kram! 🥐

Profile picture for user Se klart

Och bara några ord apropå @mrx kommentar så har jag själv funderat mycket på hur rimligt det har varit att vara så trött som jag var av mitt drickande, dvs har jag varit ”värd” min lön eller har mitt sätt att dricka faktiskt gjort att jag levererat under förväntan.
Jag har dragit detta fram och tillbaka, och har kommit fram till att jag och flera med mig nog snarast ”överpresterat” på grund av skam, och skuldkänslor. Jag är rätt säker på at jag överpresterade så pass att mina insatser faktiskt gick ihop sig för arbetsgivaren.
Det som istället hände var att jag var så livstrött av att vara så utpumpad och stressad (och bakis-trött) att jag liksom aldrig bedömde att jag var värd att vara ledig eller koppla av. Så det var för mig och vad jag tycker mig utläsa av att ha följt dig @varafrisk och flera andra på forumet. Att dricka för mycket, skämmas, ha skuldkänslor hindrar sällan att vi gör allt för att göra ett bra nog jobb. Det är nog där vi landar. Bra nog. Men med enorma insatser.
Jag önskar så att våra arbetsgivare kunde vara lyhörda och öppna. Och att skammen för att vara en av de som dricker för mycket inte skulle vara så stor. Det egna ansvaret är en del, den är viktig. Men hur vi ser på missbruk (dessutom ofta mer stigmatiserat för kvinnor) och svaghet bidrar i hög grad till att vi inte söker hjälp. Att göra det är så stort och rätt. Har läst om många som väntat länge i hopp om att vi ska klara allt själva. Tänk om klarar-allt-kvinnorna inte hade sån press att klara allt? Tänk om jag, var och en av oss, kan bidra till det?
Önskar er en fin kväll!

Profile picture for user Varafrisk

@Mrx Tack för omtanken men tyvärr så landade inte vad du var ville förmedla på rätt sätt hos mig.

@Se klart Ja…jag tänker nog också så…att mitt arbete/mina insatser på jobbet behöver man nog inte vara orolig för. Jag levererar och nog mer därtill dessvärre räknar ledningen mer kvantitet än kvalitet. Möter inte patienter utan föräldrar.

I min stad är det inte helt enkelt att hitta croissanter…men tänker det blir te i sängen….och kanske brunch ute på stan.

Kram 🥰🌟

Profile picture for user FinaLisa

@Varafrisk Godmorgon och Grattis kram på födelsedagen!!🥐🍰🎁🎂🎈🎉🥐 Önskar dig en härlig dag med lust och glädje! 🤗 🌟💗🧡💚💛💙

Profile picture for user Sisyfos

Grattis VaraFrisk🌷🎉💐🎂🍧🎁💝
Ge dig själv en nykter fin dag i present!
Det blir liksom inte festligare med alkohol i glaset, även om man har fått för sig det.
Nu är det såklart lite sent, men det kanske finns såna för djupfrysta som man kan slänga in i ugnen. Finns en chokladvaroant av frysta croissanter alla fall.
Ha en jättefin dag! Och håll ett tal till dig själv kanske! Alla dina fina egenskaper!

Profile picture for user Varafrisk

@FinaLisa @Sisyfos @vår2022 @Charlie70 @majken_r @Ase @Nania Tack kära vänner för hälsningar på min födelsedag🙏🏻❤️

Har förstått/lärt mig att ju äldre man blir desto mer ska man vara tyst om sin egen ålder och framförallt inte säga att man tycker om att fylla år eller vilja stå i strålkastarljuset. Men faktum är att jag älskar’t…tycker om att ha fyllt 59, tycker om att fylla år, bli äldre…och har inget problem med att få uppmärksamhet🙏🏻❤️

Oavsett hur det är med mig så älskar jag livet och jag älskar att få bli äldre🙏🏻❤️

Ha det fint❤️

Profile picture for user Sisyfos

Vad fint att läsa VaraFrisk! Tänk vilket fint budskap du skickar till dig själv om att du är värd att firas.
Jag har inte samma relation till födelsedagar. Men har fattat hur viktigt budskap det egentligen är att verkligen låta någon stå i centrum och firas. Gillar det inte riktigt själv men jag tycker att man ska bejaka och acceptera sina känslor runt sånt. Tror det enbart är sunt att vilja stå i centrum och bli firad! Grattis igen 🎉💐💝

Profile picture for user Varafrisk

@Sisyfos Minns mina födelsedagar från barndom och tills jag växte upp då när jag fortfarande bodde m mina föräldrar var på ett annat vis. Tyckte om att fylla år men blev ofta besviken vilket bidrog att jag skämdes…man ska ju inte vara otacksam. Min mamma gav mig aldrig vad jag önskade mig i present. Hon sa ” det är väl inte kul få vad man önskar sig då vet man ju vad det är”. När jag blev äldre så sa jag till henne att det är ju själva grejen med att önska sig dvs möjligheten att kunna få det man önskar sig. Jag tror att det handlade om att jag skulle inte bli bortskämd. Budskapet som man ger blir istället att din röst är inte viktig. Det var först när jag träffade min man som jag kunde få vad jag önskade mig och det värmde❤️Därför med åren blev födelsedagen en dag för mig då platsen är min. Men det finns ju något osagt budskap att man inte ska säga att man fyller år idag, inte heller hur många år man fyller. Fast jag tycker att det är faktiskt något att hylla att få den äran att bli ett år äldre…och då passar det ju bra att göra det på sin födelsedag. Idag ska jag fira med mina barn. Ska hämta dem vid tolv och åka t en annan stad och åka t en amerikainspirerad hamburgerbar efter det åker vi hem t oss och äter cheesecake.

Tredje Advent idag. Har svårt att få en julkänsla att infinna sig. Men så har det varit ungefär sedan min syster dog. Allting blev så annorlunda då. Det har inte heller varit en självklarhet att barnen varit hemma. Vår dotter har dragit iväg ngn gång, jobbat nästan för det mesta och vår son m sambo har varit hos sin svärmor/mamma. Min dotter säger själv att hon har ingen känsla för jul möjligtvis för maten. Jag tycker ändå att känslan infinner sig något mer när själva julafton kommer och i år kommer barnen hem t oss. Jag hoppas att man ska kunna gå t någon musikgudstjänst att inte smittspridningen ökar ännu mer så att man är tvungen att införa strängare restriktioner. När nätverket är litet brukar jag tycka om att gå på ngt musikevenemang, bio el liknande.

Och alkoholen då…som jag skrivit tidigare så är det som en vana…en autopilot (som Sisyfos beskrev det som)…..och ibland är det som jag köper för att få tyst på det där förhandlandet inom. Känner att jag även om jag vill skriva om alkoholen försöker jag nog vara mer försiktig i mitt skrivande. För rätt som det är kommer det ett inlägg…inte ofta…men när det väl kommer drar undan mattan för mig och jag backar. Det är ju ett öppet forum så när man väl klivit in så måste man veta vad man ger sig in på. Vill ändå förtydliga att det är ett forum som verkligen är fyllt av värme, kärlek och medmänsklighet❤️

Ha en fin tredje Advent 🕯🌲

Profile picture for user Se klart

Godkväll och hur kan jag ha missat att gratta? Oförlåtligt eller kanske inte - men grattis kommer här! 💏 jag gillar som du, att fylla år. Mysigt och kul att träffa familjen, få paket! På julen bryr jag mig föga om julklappar men på födelsedagen är det verkligen ”min dag”. Hoppas du haft det bra. Jag har varit på landet hela helgen, obetalbart skönt. Plockat in granris, lite mossa och kottar. Skramlat ihop ytterfoder till julblommorna. Packat upp julklappar ur diverse kartonger och checkat av. Försökt hålla jobbet ifrån mig, gått bra.
Nu sova och önskar dig en god kväll. Kram

Profile picture for user Varafrisk

Tack för hälsningen @Se klart 💗 Jag tänker att jag är väl den enda som skrivit här på forumet att jag fyller år🙈 men det var inte meningen att man ska känna att man måste gratta eller om man inte grattat känna oops…men jag är ändå glad för de hälsningar som jag fått. Anledningen att jag skrev om det var väl mer utifrån glädjen över att få bli äldre men även att jag tyckt om att fylla år för att det är ”min” dag (precis som du skriver Se klart)och kanske den känslan har växt sig starkare utifrån min uppväxt samt att jag vill fylla dagen med saker som jag mår bra av. Lång mening….Har haft en bra dag med min familj. Fått så fina presenter. Så jag är ytterst tacksam🙏🏻🥰 Fast jag som inte brukar på helgen. Satt och dokumentera några timmar. Längtar verkligen efter en längre ledighet nu.

Se klart, dina beskrivningar av hur du har det ute på landet (har alltid lite svårt att skriva landet men du vet ju varför) låter alltid så fantastiska. Så rofyllda. Lite som ”i det enkla bor det vackra” som Ernst Kirschsteiger. Men jag uppskattar när du berättar om sekvenser från tiden före du blev nykter. Kanske låter lite dumt men på något vis känns det lite hjälpsamt.

Jag tänker även på vad Torn skrev om att kunna hämta och skjutsa barn. Trots mitt missbruk så har vi alltid skjutsat och hämtat. Antingen har min man åkt, många gånger har vi båda åkt och någon enstaka gång har jag kört. Och. Vi har kört långt det vill jag lova. Våra barn har varit allt annat än lugna tonåringar därför vi alltid känt att vi måste kunna hämta. Och vi har avstått från mycket för att kunna vara nära , för att kunna hämta.

Nu är det sovdags men det är så svårt att somna på söndagskvällar dock inte beroende på jobbångest.

Kram🕯

Profile picture for user Varafrisk

Attans att man inte kan redigera…vill tillägga….alla gånger som vi skjutsat och hämtat har varit värt allt. Min son sa en gång…”vi har alltid känt att vi kunde komma hem”. Han syftade då på om det hade hänt ngt tokigt bla druckit alkohol. Alla kan ju faktiskt inte komma hem…

Profile picture for user Se klart

God eftermiddag, jag överdriver mina dagar på landet- men för MIG känns det fint, däremot platsar det nog inte i någon feelgood- serie… jag är själv världens slappaste när det kommer till my appearance, går i mjukisbrallor och orkar inte tvätta håret. Det spelar ingen roll. Jag kan skärpa mig när det krävs men har stort behov av kravfria stunder och platser. Det tror jag är allmänmänskligt och kanske det som många av oss försökt dricka oss till. Nu är jag nykter och njuter av det.
Jag tänker inte så ofta på de där svarta dagarna men de är många. När jag ser tillbaka tänker jag främst att det var så ensamt. Det ÄR ensamt att dricka ensam. Jag gjorde ju helst det. Få vara ifred. Nu försöker jag hitta annan tid att vara ifred, behovet finns kvar. Trädgården är perfekt på så vis.
Jag är säker på att både du och de flesta av oss lyckats bra nog med att ansvara för tonårsbarn och småbarn. Men när vi inte gjort det, är det väl bara ytterligare ett bevis på hur a-beroende slår ut våra instinkter.
Jag tänker att allt jag”lyckades” med trots mitt drickande var nån försyn. Bara en tidsfråga. På så vis är vi alla i samma båt när vi klivit i. Turen, insikterna, beslut, kan vända sjökortet och ny riktning för kompasset. Kram!

Profile picture for user Varafrisk

Tack fina @Se klart för ett så fint inlägg i min tråd🥰 om du visste vad det värmer att du skriver och om vad du gör inte platsar i en feel good-serie…så är det ändå lockande👌🏼

Har haft allvarligare diskussioner med mig själv på sistone än mer än tidigare! När ska du kliva över…ta steget…inte stå kvar i gyttjan…vad är du rädd för??? Faktiskt inte så mycket egentligen.
Behöver tid för mig själv….säga….oavsett om julen nalkas eller inte…men säga…nu tar jag paus…just nu klarar jag inte av mer än jobba de dagar jag ska jobba. En fin vän som finns på mailen…som jag skriver till emellanåt….hen skrev …glöm inte rösten….sjung! Åh jag får ju inte glömma av att sjunga 🎤

När det blir mycket jobb, födelsedag, förberedelser…då blir det så himla rörigt i min hjärna…och möjligheten till tänka klart ..prioritera mig själv…går förlorad…men vad har jag att förlora…jag kommer först och jul sedan…så lätt att skriva men så mycket svårare för mig att prioritera i verkligheten.

Ktam🌟

Profile picture for user Sisyfos

Det är det som är så tråkigt, VaraFrisk att det är en sån ond spiral -tröttheten och alkoholen. Läste TappadIgens inlägg om sömn och alkoholens effekter på vår läkande sömn och våra signalsubstanser. Det är intressant och effekten blir ju helt klart att det blir ännu svårare att fatta rätt beslut. På nåt sätt inbillar man sig nog att alkoholen gör det lättare att fokusera och orka. och kanske är det så en liten, liten stund. Innan jag började dricka kunde jag ibland känna att ”livet snurrade för fort”. Jag tänker att det har varit det som jag sedan medicinerade med alkohol och är lite av det du beskriver nu. Många idéer om vad som ska göras, ordnas, administreras, organiseras… Orken går upp och ner och det är så svårt att känna efter. Tänker på Soffi som beskrev lite samma problematik. Full av energi och dra igång en massa saker och sen orkar man inte riktigt med. Lite alkohol på det beteendet och man har en väldigt ond spiral.
Att prioritera sig själv och det som man vet är bra är extremt svårt, tycker jag. Särskilt när det dippar. Jag har svårt att inte ”ta i för mycket”. Och nu har jag något som verkligen begränsar orken ibland. Men viljan och energin och lusten finns där och vi är osynkade jag och min kropp.
Tänker att det är bra att skriva listor kanske. Göra en kalkyl och proioritera, välja bort sånt som inte är nödvändigt. Att verkligen acceptera att man inte orkar. Du, liksom jag, har allt i huvudet och då är det svårt att sortera. Man blir heller aldrig färdig och får kicken att bocka av. Hade stora planer i helgen som gick och hann alldeles för lite av dem. Känslan av misslyckande finns där, trots att jag hann flera saker som jag ville. Det hade nog varit bättre att skriva ner så att jag sett vad som var gjort.
Ja, teoretiskt klok som vanligt.., praktiken är det värre med. Men det jag vill säga är att jag fattar att det inte är så enkelt. Men tyvärr är det en ond spiral och du behöver verkligen ta dig ur tornadons öga. Just det behöver du inte vara rädd för. Jag tror ju faktiskt att du är där du inte längre får något positivt av alkoholen och då blir det ju ännu mer eländigt att fortsätta att dricka. Det är så kontraproduktivt. Och jag fattar att du fattar… men var inte rädd för att misslyckas heller, en nykter dag i taget. Samla nyktra dagar. Koppla av med fotbad istället för vin. Små, små förändringar och du kommer att komma över den där jäkla tröskeln. Ha en fin tisdag!

Profile picture for user Varafrisk

@Sisyfos Tack för ditt inlägg som alltid så klokt!

Igår när jag kom hem från jobbet var jag nästan gråtfärdig så trött som jag var. Från det jag kom till jobbet vid 7.40 tills jag lämnade jobbet ca 17.40 så hade det gått i ett. På tisdagar har vi även teamkonferens på förmiddagen då vi diskuterar patienter - återkopplar från besök vi har haft, bokar nya tider, lyfter problem ...hur går vi vidare osv. Efter en sådan förmiddag är man ganska mör sedan fortsatte em med besök...hjälpa föräldrar som är svagbegåvade att fylla i ansökningar om fonder, omvårdnadsbidrag mm samt skriva epikris och remisser med kollega. Jag visste att min man skulle bort några timmar på kvällen för sitt sportintresse. Jag kände att det skulle bli så skönt att vara ensam och att få vila. Men min man hade tagit med sig vår dotter hem för hon behövde hjälp med att lägga stödbandage om sin fot som hon har stukat. Jag förstod att hon hade tänkt stanna kvar en stund. Hon såg att jag var trött och hon kunde nog känna in att jag ville vara ensam. Min man sa att min dotter och jag kunde pratas vid och att han skulle skjutsa hem henne när han kom hem från sitt sportevenemang. Fast dottern sa att hon skulle åka med redan när han åkte. Jag sa att hon fick gärna stanna men att jag kanske inte var ett så kul sällskap för att jag var så trött. Men nej hon skulle åka med honom hem. Jag såg på henne att hon var besviken. Och jag fick så dåligt samvete...riktigt dåligt samvete....att det dåliga samvetet blir tyngre beror ju även på att hon är så ensam. Jag var även väldigt irriterad på min man. Men jag borde gör mer som han gör....prioritera mig själv. Dottern hörde att jag lät väldigt kort i tonen till mannen och då sympatiserar hon med honom. För han är snäll..väldigt snäll...blir väldigt sällan irriterad på mig. Kommer ihåg när jag blev sjukskriven för utmattning för 14 år sedan...jag berättade för min syster om utmattningen...hennes svar till mig var ...att det var väl tråkigt men hon hade nog med sina egna problem men jag hade i alla fall en snäll man. Jag är oerhört tacksam över att jag har en snäll man och det är tryggt att leva med honom men det innebär inte att det alltid är lätt.

Hur som helst...jag la mig vid 21.20....somnade ganska direkt och sov till ca 8.30 men var vaken under någon timme eller ett par runt fem, sex-tiden. Det brukar vara så att jag somnar till lite, vaknar, somnar till...vaknar...för att somna igen och då om det är möjligt som det var idag sova lite längre. Har tagit det väldigt lugnt under fm. Ska ut på hundpromenad när jag har skrivit färdigt här. Jag får se hur jag känner mig därefter om jag ger mig ut en lugn runda på stan. Kanske käka lunch ute.

Idag vill jag verkligen vara nykter. Jag vet...det är bara jag som kan bestämma det. Det är som om jag har kommit till ett stadium där jag inte litar till mig själv ...att vad jag vill göra det kommer jag göra...det finns liksom en osäkerhet i detta...kanske är det en bakdörr som är öppen lite på glänt. Men jag behöver verkligen komma till handling nu. Det går inte att vara så här trött längre...och då är alkoholen det första som jag ska ta bort från min dag. Jag är ju trött på alkoholen. Men sedan kan jag plötsligt tänka...men det är ju mysigt med vin och ost...eller bubbel och snittar...det är ju den där romantiseringen av alkohol som pågår i min hjärna som jag tänker är en del av att jag inte får till fler nyktra dagar men det är även vanan och autopiloten.. Just nu orkar jag inte riktigt läsa men kanske att lyssna. Jag tror inte Tänka klart finns på ljudbok? Tips på andra böcker? Har lyssnat till "Och jag som var så roligt att dricka vin med" ..titeln är kanske inte riktigt så men ungefär. Lyssnar lite sporadiskt på "Drunkna inte i dina känslor". Började lyssna på "Skål ta mig fan" men hade svårt att koncentrera mig då. Tänker att jag kan söka på böcker gällande alkoholproblem.

Vill ta tillbaka mitt liv. Försöka göra en plan för en dag i taget och försöka hålla det...klara av det så jag får tron tillbaka på mig själv och min förmåga att kunna bli nykter. Tron på kuratorn Varafrisk den är hög...men tron på att få bukt med privatpersonen Varafrisks förmåga att bli nykter är inte lika hög...så jag behöver hitta ett sätt.

Ha en fin dag!

Kram:)

Profile picture for user Ase

@Varafrisk du låter både trött och ledsen.
Umgänge med dottern tar du igen när du känner dig piggare och då kommer det bli trevligare både för henne och dig.
Vad tror du om att sjunka idag? Sjunga själv hemma till musik tycker jag kan hjälpa ibland. Sorgliga låtar om det är gråta man behöver och glada låtar om det är det man behöver.
Styrkekramar från mig till dig 💖