@Rehacer Tack❤️. Tänk att man ska få så fina omdömen först när man slutar, de skulle man få när man är kvar, men så funkar ju vi inte😁 Ändå värmande att höra. Ja, be gärna för mig, det kan behövas.
Ha en fin lördag❄️

Dag 41. Kallt krispigt vackert väder med sol idag. Gäller att klä sig varmt, såväl hundar som sig själv idag inför promenaden. Sedan stapla ved då leverans kommer. Sedan elda i spisen, ligga i soffan i underställ och raggsockor hela dagen, läsa och dricka fun light med bubbelvatten😁. Det blir en riktig slappardag utan måsten. Det kan man ta itu med en annan dag.
Ha en fin lördag❄️

@vår2022 Det låter gott med en riktigt rejäl slappardag! Jag läste det där med ölen. Bra att du avstyrde det! 🤗Det är nog den största fallgropen nu och ett tag framöver. ”En öl går säkert bra” Tankarna kan dyka upp, men det är bara att skratta åt det och konstatera Nej, nej, så lättlurad är jag inte.😅 Jag håller med de övriga om att det där med jobbet löser sig alltid. Lite mindre pengar ett tag är inget man dör av. Viktigast av allt: Vara nykter!

Kram

Kloka, trygga @Torn😁. Ja berättar skämtsamt för min man om det, att jag har ju inga problem med alkohol, jag har ju bevisat det med att vara nykter i 41 dagar, en liten öl kan ju inte skada😂. Med humor och ett gott skratt kan man bjuda på sig själv och det idiotiska som kunde ha hänt. Men tur jag var med och rättade till. Ska se upp framöver! Ja får hoppas det löser sig med jobb, det ska det väl göra.
Ha en fin kväll🌺

Hej! @vår2022!
Usch, vad nära det är många gånger att falla i fällan. Skönt att det gick bra för dig och att du fick tankarna i rätt riktning igen.
Jag tog återfall efter 3 månaders uppehåll i somras. Midsommar och semestern klarade jag galant, men plötsligt på en fest så tackade jag ja till ett glas bubbel. Helt galet! Smakade knappt bra ens för jag kände att det var fel. Sen efter det så gick det utför naturligtvis fram till för 21 dagar sen, och där är jag nu. Vi ska inte tacka ja till första glaset! Då vet vi vad som händer.
Tummar vi på det? 😉🥰

@Illaute Tummar på det tusen gånger om! Denna gång (har ju börjat om så många gånger) ska vi lyckas! Vi vet ju båda två att vi inte kan ta det första glaset. Jag försöker ha mantrat ”Jag dricker ju inte” i huvudet, en slags hjärntvätt för att vara beredd om en plötslig situation dyker upp hastigt och att jag inte hunnit planera eller tänkt ut strategi. Märker att jag redan slappnat av efter 42 dagar. Hjärna ”lurar” mig att tro att jag inte är beroende, men jag vet bättre och ska ge hjärnan tid att få slappna av, återhämta sig och bli balanserad vilket kommer att ta sin tid, 3-6 månader. Ska bli spännande att se hur jag mår då. Jag är är målmedveten och mitt mål är att inte dricka mer i mitt liv helt enkelt för att jag inte kan vilket jag bevisat sååå många gånger. Ser fram emot mitt nya nyktra liv och att hitta mitt verkliga jag🥰

Ha en fin söndag vi kämpar på tillsammans, då blir vi starka💪❤️

Jag känner igen mig såväl när du skriver att det är en slags hjärntvätt man gör på sig själv, för min del så gick jag på behandling och det tog ett tag men ett par veckor in så började vi faktiskt prata om det är en typ av hjärntvätt man gör man pratar om ungefär samma saker hela tiden och trycker in olika mantran som blir sanningar och strategier.

Vill avsluta med att säga tack för att du skriver du är verkligen inspirerande, ha en underbar 2 advent söndag.

@starten på det nya Ja, en bra hjärntvätt 😁. Tack så mycket för dina fina ord, det värmer. Vi inspirerar varandra💕.
Ha en fin dag❄️

Dag 42.
Jag snurrar runt i detta forum, som har fått plats som en daglig aktivitet i mitt liv och läser i många trådar. Är rätt ny i detta forum, typ 5 veckor och har en reflektion. Har upptäckt att det på forumet kan bli lite tråkig stämning ibland. Jag har inte varit med om det själv men sett det i andra trådar. Funderat på om jag ska skriva något eller inte men gör det då detta forum är jätteviktigt för mig och att få ta del av varandras erfarenheter och resor. Förstått att det handlar om att vi har olika tänk/uppfattningar/inställningar om alkohol, dricka måttligt, inte dricka alls, börja om mm.

Jag tänker att i detta forum ska man lyssna, peppa, komma med råd om någon ber om det, bekräfta, berätta om sig själv och hur man gått tillväga i olika situationer, tipsa om böcker mm. Om jag tänker att mina råd är goda och sagda med välvilja kanske den som tar emot det uppfattar det på ett helt annat sätt. Vi vet inte hur någon annan tänker såvida man inte frågar. Att utgå från vad som är bäst för mig innebär inte att det är bäst för någon annan.

I sociala mänskliga interaktioner ingår så klart att vi diskuterar saker/olikheter, har olika ståndpunkter men det är viktigt att ingen blir sårad eller ledsen. Vi känner inte varandra och hur vi fungerar och då gäller det att vara försiktig och ta ansvar i vad man skriver till varandra och vara ödmjuk.

Ville bara säga detta och jag ska själv vara noga med att göra som jag skrivit ovan.

Nejlika

Håller med om. Detta är ett stödforum och många som finns här kan nog ha ganska sargade hjärtan tänker jag, en del med trauman man bär på och självmedicinerat för och många som blivit bespottade för sitt missbruk. Samhällets syn på den som har besvär med alkoholen är inte nådig trots att alkohol är en drog som vem som helst kan få besvär med om det vill sig illa. Så att sedan bli ytterliggare kränkt här av människor som har/haft liknande problem är för mig så hemskt. Detta borde vara en trygg zon. Inte en där åsikter trycks ner i halsen, där man förminskas eller förlöjligas. Inte bara för mottagarens skull heller utan för att det kan vara fler som läser, som är på jakt efter en trygg plats att landa.

Sedan tror jag aldrig på att skräckpropaganda hjälper, eller att trycka ner, det kan snarare trigga, finns även vetenskap som stöder det. Man behöver stärka de individerna som vacklar, ge kärlek och få dem att tro på sig själva.

Fint att du reflekterar över detta. Önskar en fin dag ❤

Dag 43. Har en lätt huvudvärk emellanåt och funderar vad det kan bero på? Läste i någon läkarskrift att vid överkonsumtion kan de röda blodkropparna bli omogna och förstorade och att det tar 2-6 månader innan detta återhämtar sig. Tänker att det kanske beror på järnbrist? Någon som vet eller har erfarenhet av detta?

@vår2022 Det är flera saker som påverkar i symbios så man kan inte enbart hänvisa till järnbrist. Delvis så hämmar ett riskbruk av alkohol upptaget av vitaminer och framförallt b-vitaminer. I synnerhet kobalamin(B12) och folat(B9) är viktiga för blodbildningen och så även järn, som du noterat. Även upptaget av järn påverkas av alkoholbruk men inte alltid negativt utan man kan även råka ut för något som kallas hemakromatos där järn ansamlas i lever och lite överallt, men det kanske är lite överkurs.

Allt det där sammantaget kan göra bland annat som du säger att MCV eller medelcellsvolymen på röda blodkroppar ökar, men vi ser även också något som kallas för trombocytopeni, eller brist på blodplättar. Det är detta som gör att alkholister lätt får blåmärken och blodet levras dåligt så att man blöder rätt. Men här finns ju inte en enkel orsaks/sambandsverkan utan det är ju allt sammantaget, både att upptaget av näring är stressat samt att organen är påfrestade som gör att de röda blodkropparna inte kan göra sitt jobb. När man slutar dricka så återgår det förhoppningsvis till det normala, såvida inte en leverpåverkan återstår eller man har fått kroniska problem med upptaget av näring, och den tiden kan säkert normalt vara 2-6 månader men påverkas av väldigt mycket.

För min egen del har jag nästan aldrig huvudvärk, men däremot var jag trött länge efter att jag hade slutat dricka och hade ett större sömnbehov som jag rättade till med fasta sovrutiner.

Det är mycket som ska läkas och tar tid när man slutar att dricka så det gäller att ha lite tålamod bara.

@TappadIgen Tack för ditt utförliga svar😁. Jag mår bra för övrigt, bra sov- och matrutiner och daglig fysik aktivitet. Tänker att det är som du säger, mycket ska läkas och tar tid. Tålamodet får mycket kraft av vetskapen att jag är nykter och ska förbli det och att jag är på väg mot att återhämta och återställa balansen i hjärnan.
Ha det gott🌺

Dag 44. Första tidens eufori över att vara/lyckas vara nykter är förbi. Var som nyfrälst. Slukade fakta om alkohol, läste böcker, lyssnade på poddar. Föreläste om allt jag lärt mig för min man. Vaknade ur mitt alkoholtöcken och kände mig piggare, fräschare och klar i huvudet. Kan sakna den känslan men tänker att känslor av eufori är kortvariga och då ska man passa på att njuta av det.

Nu är jag mer neutral i mitt känsloläge. Inga toppar eller dalar, jag bara är. Gör det jag ska göra. Energin räcker. Inga idéer om att göra något extra. Följer mina dagliga rutiner. Inga tankar på alkohol. Lugn och ro. Jag bara är. Ingen hets för julen. Den ska i och för sig firas på annat sätt i år. Inga skuldkänslor. Det är nytt nu som händer.

Ska göra klar min sista presentation för styrgruppen inför imorgon och dra slutrapporten med analys och förbättringsförslag. Det ska nog gå bra det också.

Ha en fin tisdag🌺

@Alfa Den är härlig! Passa på och njut. Det är så skönt att komma ur alkoholdimman och hitta sig själv nykter på väg mot ett nytt liv. Ett ärligt liv. Nya vanor och nya möjligheter och ta kommandot från alkoholdjävulen😁

Jäklar! Nu skiftade mitt neutrala läge! Känt mig så arg som jag inte varit på länge. En jobb grej och två personer som varit svåra att samarbeta med hela projektet. Skönt att det inte bara är min uppfattning utan fleras.sista mötet och in i det sista ska de trilskas (använder ett finare ord än jag egentligen säger).

Där kom en triggar fram som jag inte noterat i min plan, ilska. Jag ville så gärna ha ett glas vin att svepa snabbt för att lugna ner nerverna! Så arg! Tog ett stort glas med fun light och bubbelvatten. Sedan började jag laga köttsoppa, skala grönsaker, hacka och steka köttfärs. Puh! Nu har temperaturen i mig gått ner en hel del. Så småningom ska jag fundera ut hur jag kan bemöta dem imorgon på ett bra och tydligt sätt.

Då fick jag syn på en ny trigger, ilska och det var ju bra.

@vår2022 Det känner jag igen, just ilska måste jag hantera lite annorlunda. Jag måste få ilskan ur kroppen, bästa sättet för mig är en snabb powerwalk med mina Bungy pump stavar. Då får jag ta i ordentligt med armarna oxå 😅 efter de brukar jag känna lugnet komma tillbaka igen.
Kram 💕 sländan