Har sedan september förra året varit mer eller mindre övertygad om att jag både vill och bör lägga ner det här med alkohol. Klipper med alkoholbeteendet då och då i en vecka eller två, och upplever då i överlag en påtaglig lättnad och förnöjsamhet, men är sedan förbluffande snabb på att ”tacka ja till mig själv” när jag plötsligt bjuder in mig själv till att börja om igen?! Och då håller jag igång var och varannan dag igen en stund. Blir galen på detta!!

Har läst i det närmaste alla trådar i detta forum och igenkänning med många är naturligtvis enorm. Är brutalt avundsjuk på (och imponerad av) er som håller över tid och grunnar på vad som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er...? Hur i h-vete kan jag låta mig själv dricka igen, lite hastigt och lustigt, när jag några dagar/några veckor innan är så sagolikt säker (gång på gång) på att det fan räcker nu! Det är inte inte värt det! Alls!!

Både mängd och frekvens är oroväckande och osunt, även om själva dryckestillfällena inte medför några direkt negativa upplevelser eller tokigheter. Slutar dricka ”i tid” (men har då eg druckit för mkt), gör inga märkliga eller oöverlagda handlingar och har aldrig typ somnat i soffan eller lagt mig utan att tvätta mig o borsta tänderna. Men dagen efter - skjut mig stenhårt alltså... Så vidrigt... Ångest och ofattbart dåligt mående på alla fronter. Om jag har druckit tex tors-lör (aldrig dagtid), blir det en ackumulerad vansinnes-baksmälla/abstinenskänsla som jag hatar och inte kan stå ut med!

Mitt liv är ganska intensivt och jag vet att jag oftast ”bjuder in mig själv till dryckestillfällen” när jag är lite överbelastad och samtidigt speedad och trött. Jag blir då stormglad när jag plötsligt kommer på att ”nämen nu tar vi och piffar upp den här aftonen med vin o bubbel!” ”JAPP” säger jag då DIREKT och tveklöst till mig själv utan att vara ett dugg intresserad av att identifiera något i HALT-modellen (som jag lärt mig om här 😊), eller att ”spela hela filmen”. Där och då vill jag inte hjälpa mig själv till en mental punkt där jag inte vill styra upp en festlighet, så att säga... Jag skiter då fullständigt i att jag typ några dagar/veckor innan fattat ett högst rimligt och klokt beslut att ge fan i att dricka, av den enkla anledningen att det definitivt inte är värt det.

Har som sagt läst här en längre tid och nu skriver jag mitt första inlägg, för att utforska om det kan vara medverkan här, som är en faktor som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er som finns här och som håller över tid 🙂.

Hej förresten 😊! Jag heter (inte 😅) Annabell, jag är 42 år och har ett jättebra liv med superfina relationer till barn och familj (lever utan partner), ett jobb som är givande och jag vill INTE dricka alkohol mer. 🤗

@Starten på det nya - Hej 👋😊! Ja, visst kan man se den tilltufsade tjatterfjanten framför sig 😆!

I min lilla fabel är tjatterfjanten gräsandens motpol. Dvs gräsanden är mitt spirit animal (eller - jag försöker övertala den att bli det. Egentligen är typ… kanske surikat eller nåt annat super-intensivt djur mer min stil). Tjatterfjanten är såklart ärkefienden som bor i mitt huvud tyvärr, och dyker upp titt som tätt för att övertala mig att dricka vin…🙄. ”Och i nästa avsnitt får vi se hur det går, för gräsanden och tjatterfjanten” 🤣

Alltså du gjorde det ju inte bättre för min del nu har ju ju en pigg och stolt gräsand och en tilltufsad tjatterfjant i huvudet ;)
Samtidigt så ser jag fram emot nästa avsnitt och hoppas slippa se den där läskiga tjatterfjant, obehaglig typ brr. Gräsanden däremot verkar ju vara en riktigt klok mm and :)

Har helgen ganska detaljplanerad nu, med idel aktiviteter (och lite vila… och lite skrivjobb…) som gör sig bäst nyktra och innefattar bilkörning 😊. Det innebär ”ridå ner” för tjatterfjanten och jag tror faktiskt inte att han ens kommer att försöka sticka fram snoken nu under helgen 😊. Skönt! Är fortfarande så trött i huvudet och blir lite yr mot aftonen (när jag stannar upp). Jag ogillar det skarpt… I övrigt är jag väldigt glad och lättad över allt jag kan göra och se fram emot nu när jag inte dricker 😊✅! 🦆

Tusen tack FinaLisa 💖! Stabil och fin fredag (knäpptyst från tjatterfjanten). Imorgonbitti ska jag njuta ledighet och sätta min tionde ✅ i listan redan när jag vaknar - så jag vet vad som gäller 😄. Önskar alla en fin helg! 🤍🦆

@annabell jag gör dig sällskap och börjar också dagen med✅ Har en önskan om att vakna imorgon bitti och glo på min stjärna i fönstret och att det fortfarande ska vara lite mörkt. Vi får se.
Att vara trött och yr är inget konstigt men obehagligt. Jag var ofta yr när jag drack. Jag hade svårt att tex gå på rutiga golv (inte så vanligt men) och andra visuella tricks som att ta stadigt kliv över-det lilla mellanrummet mellan perrong och tunnelbanevagn. Kändes ibland som en vallgrav, ofta som om mitt underlag liksom svajade. Jag trodde ibland jag hade något som tryckte på hjärnan och det hade jag ju iofs- vanföreställningar.
Må tjatterfjanten ta en timeout hela helgen, och anden sträcka på sig. Kram kompis! 💕

Godmorgon! Mörkt (med marginal) här Seklart 🕯😊 och dag tio tar sin början på bästa sätt - utan bråddjupskänslan i kroppen. Det är precis den där sortens yrsel jag menar Se klart… Och att gå in på typ Netonnet (eller nåt annat stort och dessutom fult place) är nästan värst. Jag läste om nåt som heter funktionell yrsel. Tror att det är det jag har och att alkoholen och de belastningar den kommer med har utlöst det hela. Men då lär det ju gå över i sinom tid ☺️!

Ett nytt förhållningssätt har tagit form hos mig. Jag fokuserar inte på mina förväntningar på nykterheten (eller det gör jag ju visst - och jag älskar den ju redan, men det har jag gjort förr så… 🙄), utan tar bara dagen som den är (eller som jag planerat den 😁) och vilar i att veta att ”om tjatterfjanten kommer idag, så brottar jag bara ner honom direkt och kliver över.” För det är så det ska vara nu. Det ska bara göras. Och jag KAN det! Han är inte ens så värst stark, förrän jag själv göder upp honom genom att börja dribbla med mina egna tankar och känslor. Eftersom att jag vet att det här ska göras (idag, idag, idag etc) - oavsett vad - så är jag ju fiffig nog att inte frivilligt göda upp min motståndare genom att börja dribbla 😄! Lördag och tionde ✅ kommer här ☺️. Kram 💖! 🦆

Det där med EN dag är även ett annat sätt att kliva över diverse tankar och förställningar om ”annandagen som är så mysig med goda drinkar”. Kom annandag när den kommer så tänker vi på saken då.
Ofta kunde jag dela upp även en enda dag i ett antal nu. Ja det gamla vanliga med hur man äter en elefant. Önskar dig en ljuvlig ✅ dag med tjatterfjanten instängd - svag puls- i en gammal jordkällare.
Heja dig och din fina lördag. 🌸
Ps. Har otaliga gånger flytt från Elgiganten mfl likande ställen pga begynnande panik av att vara instängt utan dagsljus och med väggar som rör sig. Detta finns inte längre på livets repertoar 👯‍♀️

@Annabell skrev:"vilar i att veta att ”om tjatterfjanten kommer idag, så brottar jag bara ner honom direkt och kliver över.” För det är så det ska vara nu. Det ska bara göras. Och jag KAN det! Han är inte ens så värst stark"

Helt rätt taktik! Man kan riktigt se för sitt inre hur alkoholdjävulen aka tjatterfjanten sitter där inlåst i sin trälåda, utan mat och dryck, och blir lite svagare och tystare för varje dag. Inte ens vatten och bröd ska han ha. Svält ut honom!

Rätt snabbt kommer han inte på besök varje dag, och ett tu tre minns du knappt när han gjorde besök senast. Då finns bara vin-flasharna kvar, som kommer då och då, och man blir lika full i skratt varje gång det sker. ”Var kom du ifrån?” Väldigt lätt att vifta undan.

Kram 🐘

Önskar att man kunde ta ett kort på sin ’inner peace’ en sådan här söndag morgonstund. Fotar mina yttre rum istället. Funderar på att leta upp nån app där man kan skapa moodboards och bygga en stämningskarta av bilder kopplade till nykterheten (mycket änder och sånt 🦆😊). Märker ju att jag litegrann jobbar med min nykterhet i fabler, bildligt osv… Men tror att jag tar och kliver över funderingen på om det kan vara dumt att liksom förlägga nykterhetsarbetet ”utanför” sig själv 🤔… Whatever works känner jag! Och just nu har jag gett mig själv en enda konkret arbetsuppgift: att, oavsett vad, strypa åt och kliva över tjatterfjanten, när/om han dyker upp. Och jag tror på att han blir tunnare och tunnare, med svagare puls, vartefter. När jag känner mig säkrare på att han inte kan ta sig ut ur trälådan vilken sekund som helst, kan jag ge mig själv andra arbetsuppgifter, som att tex se över- och kanske göra viktiga förändringar i hur livet levs, eller jobba med mitt inre, både bakåt och framåt. Sådant som kan öka sannolikheten för långsiktighet så att säga. Men idag gör jag inte det. Idag tänder jag 🕯🕯🕯 och åker skridskor ⛸! Gladaste tredje advent till er, fantastiska fina forumfilurer 💖💖💖! 11x✅

Kära Annabell, tänker att du gör himla rätt när du tar en kurs i taget på denna Högre Utbildning i Nyktert Tänk och Liv. Varva praktik och teori, arkitektur och konsthistoria, antropologi och Freudianska grejer. Det är på det hela taget mycket som är kul, spännande. Men det kan kännas övermäktigt med doktorshatten när man precis ska lära sig hitta i nya lokaler.
Jag tycker nykterheten är rätt så klok på egen hand. Släpper på lite i taget, av tankar och egen-konfrontation. Alla svarta klibbiga dagar på en gång blir för många. På sitt sätt kan det påminna om det randiga sorg-arbetet som ju inte heller kan sväljas helt.
Tror som med precis all konst, även nykterheten alltså, att vi är hjälpta av våra fabler, bilder, toner?
Her du lyssnat på Miriam Bryants version av Ett sista glas?
Tjatterfjanten vs Gräsanden - helt säkert 1-0 idag också.
Kram ✅💕

Tack Se klart ❤️. En liten bit i taget 🧩🦆. Det är ganska fint att tänka så överlag upptäcker jag! Man lägger märke till livet lite mer och varje dag rymmer massor av stort och smått på nåt vis 😊.

Gräsanden är sjukt överlägsen tjatterfjanten just nu 😄✨🦆. 12x✅ (men jag är beredd…)

”Godnatt må glädjen lysa er” 💖

Jag är inte troende, så imorse vaknade jag upp och tänkte med emfas ”Tack gode mig själv för att jag får vakna utan bråddjupskänslan!”

Har två julbord att inställa mig till i veckan, men det känns faktiskt helt osvårt. En medelnära vän frågade ”ska vi inte gå och ta en öl innan julbordet?” Jag sa nä och vi hamnade i att prata om varför. ”Men du dricker ju aldrig för mycket/är aldrig full” tyckte vännen. ”Nähä, men saken är den att jag aldrig heller dricker så lite så att jag kan stå ut med mig själv nästa dag. Jag vill inte gå och ta en öl. Till och med fyra är tveksamt…. Om du frågar ”vill du gå och ta minst fem öl?” så börjar det låta intressant. Men då mår jag jättejättedåligt efteråt, så det blir inget av”. End of discussion 😆. Och en sak vet jag säkert: jag kommer aldrig att hamna i fantasier om att ”jo, men jag kan nog vara med och ta ett-ett par-tre glas”. Jag har aldrig druckit ett-tre glas ever! Inte ens försökt. Helt ointresserad av det och har alltid varit. För mig handlar det istället om risken att hamna i ”jo, men jag kan nog vara med, en gång bara, och sen stå ut med hur det känns efteråt. SÅ farligt var det ju inte.” Så nu klistrar jag in mina allra viktigaste kom ihåg igen:

* Det är lättare att stå ut med känslan av en grå tråkighet, en fullskalig stressreaktion, en frustration över att inte ”få” vara med och dricka - än det är att stå ut med känslan av att vakna och ha druckit. INGENTING är värre än det och att leva ett liv då massor av dagar är så, är bara rakt av hemskt!

* Vad du än tror och försöker inbilla dig, så ÄR du livrädd, ledsen och ångestfylld dagen efter att du har druckit. Tänk på allt som händer inom dig då och hur kämpigt det är att försöka lugna dig själv och låtsas som ingenting.

* Du kommer INTE att kunna vara med (dricka) en gång och sen hoppa tillbaka till nyktra dagar igen. Har ALDRIG hänt. Ändrar du mindset så gäller ”bytt e bytt”-principen och då vet ingen när (om) du ändrar mindset igen. Det är på inget sätt värt det.

😊🦆(redan säker)✅

Vilka bra påminnelser @annabell
De kommer dessutom från tillförlitlig källa-dig själv. 🦆
Även om incitamenten för att dricka kan skilja sig åt så tror jag väldigt mycket på just påminnelser och för min del- hålla liv i gränsvakten. Den som ser till MIG först. Som checkar av och meddelar när det börjar fara iväg och bli för mycket (till exempel just nu när jag egentligen har massor att ta tag i men gränsvakten säger: sitt i soffan. Ta en stund och formulera vad som händer när du lägger i ytterligare en växel och i samma stund lyfter lite från marken på det obehagliga sättet, blir fartblind)
Så nu sitter jag en stund och andas.
Får mig att fundera över var gränsvakterna fanns när jag var liten. Men det är överkurs och det räcker med en liten undran just idag.
Heja dig och kram och troende kan man vara på sig själv- tacksam över att göra valen som skapar ett bra liv. ✅🦆🌟💕

Tack för pepp @Torn 🤗! Och tack för den fina tanken om att bli och vara sin egen gränsvakt @Se klart. Jag har nog aldrig haft en sån… Vilken trygghet för gräsanden om jag lyckas bli en… ❤️ (Och vips så var de två mot en i min fabel: gräsanden & gränsvakten 🦆💂‍♂️mot tjatterfjanten 😊). 🤗

@Annabell Hej! Har nog inte skrivit så mycket hos dig? Gör det nu i alla fall... Gillar din lista o att den verkar funka för dig, jag lånar o försöker lägga på minnet!!! Jag kämpar på o behöver alla uppmuntrande ord jag kan hitta... Så tack för det du skrivit o kram från mig 🤗

Hej Varafrisk 😍! Fint att ”se” dig här i min tråd! Läser hos dig att du verkligen vill och behöver ha den här dagen nykter och jag hoppas så mycket att det också blev så! Har tänkt mkt på att min nya strategi skulle kunna passa dig också (att tänka ”det ska bara göras - oavsett vad - idag. Och om den där romantiserande tjatterfjanten dyker upp, så hjälps det inte - han ska bara ner på backen och klivas över. Hur trist och oromantiskt det än kan kännas”). Just för att du (tror jag) precis som jag, ibland har svårt att använda konsekvenser av drickandet som motivation (även om vi också är medvetna om- och rädda för dem, så tror jag att vi båda sopar dem under mattan då och då… för en stund). Det är då det blir funktionellt att tänka att det ska göras oavsett om man för tillfället inte kan uppbringa tillstymmelse till motivation. ❤️

@majsan_nu Hej 👋🤗! Kul att du tittade in här! Har läst hela din tråd och är väldigt imponerad av din resa ✨. Över hundra dagar är magiskt bra gjort! Särskilt då jag förstått att livet inte bara varit en ”walk in världens bästa park” för dig under tiden som gått heller… Hoppas att allt gick bra på vårdcentralen idag! Fint att du bytte trådnamn också 😊.

Kram till er båda och tack för att ni kikade in 💖!

Vankar in min 14 lilla ✅ idag 🙏😊🦆