Dag 49. Sov bra. Gråmulet, snön ligger kvar och några minusgrader. Kaffe i sängen, läser nyheter och mina hundkompisar ligger raklånga tätt brevid min kropp och värmer mig. De utstrålar lugn, andas långsamt med små snusningar. Ibland ett litet ryck i den totala avslappningen. De sover i eget rum på nätterna. På morgonen när vi vaknat får de gå ut och kissa, äta frukost och sedan rusar det till min säng och intar sängläge och morgonmys. En härlig rutin💕.

Reflektion: många känslor, funderingar och orostankar i omlopp på samma gång. Många situationer från olika håll händer samtidigt. Den ena känslan smittar sig över på den andra och sammanblandas. Det blir rörigt och en oro uppstår. Som gjort för att dra i sig några vinglas för att dämpa oron. Men nu finns inget vin att tillgå och det finns ens inget sug, bara en inlärd handling som hjärnan minns. Den minns att så gör vi dessa situationer, ta ett glas och slappna av! Men hjärnan skriker inte så högt, jag hör den knappt. Suckar och ser olycklig ut, min man undrar hur det är, säger fem saker samtidigt, svårt för honom att förstå vad jag säger. Lite irritation från mig att hur kan han inte förstå. Hade jag druckit hade det här eskalerat till ett bråk, ledsamhet, ångest och en jobbig natt. Till slut lyckas jag sätta ord på mina känslor, vad som händer inom mig, hur det känns just nu. Oro för vad som händer, oro för framtiden. Inget har hänt i verkligheten och vad som händer framöver är mina fantasier om det. En stor oro helt enkelt.

Något nytt händer. Jag kan vara i min oro, sätta mina känslor på dem genom att prata. Det lättar något enormt inom mig. Min man är kvar och lyssnar då jag inte går iväg med oron och känslorna eller är tyst och dränker dem med vin. Nu är det inte så farligt längre. Jag behövde inte springa iväg från hotet eller frysa till is av ångest. Vi kan prata och får en förståelse för varandra. Vi är nöjda att vi hittat ett nytt sätt att hantera dessa situationer.

Nu förstår jag verkligen vikten av att sätta ord på känslorna inom mig och det magiska som händer i hjärna. Den uppfattade inte situationen som farlig och förberedde inte system för att fly. Den larmade amygdala om att ingen fara råder och att inte pumpa ut hormoner för detta. Den skickade ut hormoner om att lugn råder.

En bra upplevelse och erfarenhet jag tar med mig på min resa mot ett sunt och äkta liv❤️.

Ha en fin söndag💕

@vår2022 Det låter som du hade en otroligt viktig aha-upplevelse igår kväll. Det är både det häftiga och det svåra med den nyktra resan. Vi kan läsa och höra om andras upplevelser, verkligen ta till oss kunskapen på ett teoretiskt plan. Men när vi UPPLEVER det själva händer de riktigt viktiga grejerna. För stunden och för framtiden. Som om tjocka sjok av ridåer dras undan från livets scen lite i taget.

Du jobbar verkligen på kanonbra med din nykterhet, och du är så duktig på att sätta ord på det - och stötta andra. Full pott i min bok 🤩

Kram 🐘

Tack så jättemycket @Andrahalvlek! Du är ju en av mina ledstjärnor😁. Så är det verkligen som du säger.

Ytterligare en reflektion är att jag brukar prata mycket om känslor, självreflektera mm. Skillnaden nu är att jag kommer vidare i mina tankar och känslor samt hur jag ska förhålla mig till dem. Jag gör känslorna mindre farliga och de stör mig inte på samma sätt längre. I alkoholdimman samlades allt på hög och jag orkade inte ta itu med dem hela vägen ut.
Kram💕

Dag 50. Sov inte bra. Oro som mal om barnen och framtiden. En förhoppning om jobb som grusats. Snart semester, men arbetslöshet nästa år ett faktum. Skönt med semester men glädjen är frånvarande. Känner mig ledsen och måste hålla god min i mina sista möten för året fast tårarna bränner under ögonlocken. Tänker på vad det värsta är som kan hända, ingen kommer att dö i alla fall. Försöker tänka på annat, promenerat i skogen men det ledsna finns kvar. Får gråta ut när arbetsdagen är över så kanske det lättar. Kommer i alla fall inte dricka, för jag dricker ju inte alkohol. Den har aldrig hjälpt, bara gjort det värre. Alkoholdjävulen har inget här att göra, dennes lösningar har varit urkassa, stjälpt och varit jävligt dyra.

@vår2022 Kämpigt för dig men det kommer säkert att lösa sig med jobb... Och du är så beslutsam o grundad i det a-fria livet! Vi får ta en dag i taget !!!
Kram 🤗

Dina tankar är rätt, tycker jag. Vad är det värsta som kan hända? Du har förmodligen A- kassa? Sök så brett med jobb du kan. Många som jag känner har förlorat något jobb, och rätt vad det är efter en liten tids sorg, så mår dom superbra idag med nya jobb. Jag har 4 stycken sådana personer i min närhet. Det kommer att ordna sig..❤️.Kram.

@miss lyckad Tack❤️ Jo, har A-kassa och även försäkringar. Det kommer att funka ekonomiskt ett tag och det är jag tacksam över. Det kommer väl att ordna sig på något sätt. Mitt sinnestillstånd präglar mina tankar just nu och jag ser saker i lite grått. Det får vara så idag. Brukar ta upp mig med nya tag, kämpa på och se på tillståndet ur ett annat perspektiv; jag klarar mig ekonomiskt, jag är frisk, jag har fint stöd från make och familj och jag har klarat 50 dagar nykter, och massor av mer dagar ska det bli😀.

@vår2022 Grattis till 50 dagar! 🤗 Jag har noterat att väldigt många får en dipp just runt 50 dagar. Det var likadant för mig. Jag kallar det för ”50-dippen” Just tankar och oro om framtiden verkar slå till då konstigt nog. Det brukar gå över ganska fort. Du verkar redan vara på väg ur den! Det gäller bara att nöta in tänket i skallen.

Ingen idé att oroa sig för saker som inte har hänt, eller hur det blir i framtiden. Allt fixar sig på ett eller annat sätt, och oftast blir det mycket bättre än vad man tror.

Kram

Dag 51. Sov riktigt bra i natt😀. Vaknade 01 och trodde det var morgon, kände mig så utsövd. Gick på toa, dricker så mycket bubbelvatten nu. Somnade om hur lätt som helst och vaknade 06 och pigg. Så skönt med en bra natt. Mår bättre psykiskt idag. Läget är detsamma men tankarna andra. Igår färgades mina tankar av min sinnesstämning, ledsen, orolig, maktlös, värdelös. Inte konstigt, men när jag efter att prata med nära vän insåg detta, blev jag lugnare och släppte garden. Jag tillät mig att må som jag gjorde och kunde vara i det. Stretade inte emot, acceptans. Livet. Jag kan inte lösa allt åt alla, det får ta sin tid och det räcker gott att jag bara finns, lyssnar och stöttar. Ge andra chans att själva lösa saker. Ge dem egenmakt. Ägna mig åt det jag själv måste lösa och även det får ta sin tid. Ja, då sover man bättre😀.

Ha en fin dag💕

”Inte streta emot” ”acceptans” så bra sagt! Jag ska försöka att bara vara i känslan. Jaha, nu känns det så här. Jaja, då känner jag väl så ett tag då. This too shall pass. ❤️🙏🏼@vår2022

@Kebne1 Precis! Tillåta sig vara i alla olika slags känslor, upp som ner. Det blir kravlöst och ingen press på att vara glad fast man känner sig ledsen. Ett tips är boken ”depphjärnan” som beskriver hur hjärna fungerar vid depression och ångest. Mig har den gett jättemycket.
Ha det gott🙏❤️

Dag 52. Sista rycket på jobbet sen semester. Konstigt, semester men inget jobb att gå till i januari, inte än i alla fall. Märkligt. Nu situation för mig, 50+. Att vara projektanställd är risky men något jag valt. Det har alltid löst sig med nytt projekt, men inte denna gång. Nykterheten har varit min räddning i allt detta. Mitt självförtroende har ökat, bättre än det var när jag hade jobb. Jag har räddat mitt liv från att krascha totalt. Med nykterheten som grund finns det förutsättningar för allt på något sätt. Jag ska söka jobb på sansat sätt, njuta av min ledighet med sköna morgnarna i sängen, kaffe och snarkande hundar. Långpromenader i skogen, städa ett rum i taget, träna, stötta barnen, elda i brasan, kanske laga och frysa in julmat om andan faller på annars köper jag det. Vi får se.

Ha en fin onsdag💕

Vad du är duktig! Jag längtar efter dag 52. Och fler!
Du ska se att nya projekt dyker upp. Ha en fin onsdag❄️@vår2022

@vår2022 Läste ditt inlägg hos @Ase. Ville därför kika in hos dig. Härligt att det går så bra för dig med nykterheten! Gläds med dig! Tänker också att det kommer dyka upp nya projekt men var sak har sin tid. Du har ju mycket på din agenda som du vill göra saker som du mår bra av tänker jag och att sätta sig själv i främsta rummet.

Allt gott till dig!

Kram:)

@Kebne1 Tack!😀 Gjorde en reflektion på hundpromenaden. Kommer ihåg när jag var på dag 1 så önskade jag att vara på dag 90 och att det skulle ske i ett trollslag, en quick fix. Att alla mina problem skulle vara borta och jag skulle må toppen. Funderade vidare i skogen och insåg att jag måste gå igenom varje dag med allt vad det innebär, abstinens, ångest, skuld, skam, dålig självkänsla. Jag kan inte blunda för livet och hoppas att det löser sig. Det finns ingen quick fix som kan fixa livet. Jag måste göra jobbet själv för att det ska landa inom mig, varje timme, varje dag. Det finns inga genvägar. Jag måste ta itu med mitt beroende och mina demoner. Inte vara rädd för det och gömma mig bakom önska mig quick fixes. Det är så jag kommer att komma framåt och lyckas samt få den tillfredsställelse som egenmakt ger. Genom detta jobb kommer jag att må som jag förtjänar.

Så till alla där ute kämpa på, belöningen kommer 😀