Hej på er alla
Jag har under väldigt lång tid hängt här på forumet och läst många av alla trådar, varje gång blir jag så inspirerad att göra som många av er lyckats göra, nämligen sluta dricka. Samtidigt blir jag så irriterad och arg på mig själv och undrar varför inte jag kan vara lika bra som många av er.
Jag har förökt sluta under en längre tid nu, och ibland går det bra. Jag kan vara utan alkohol i två veckor utan några större problem, men sen kommer alltid samma problem. Allt är så galet tråkigt utan vin eller öl på kvällarna, det är en stor tomhet och inget känns roligt. Efter det kommer jag alltid på en bra anledning att dricka, och sedan är det kört igen. Ibland går det mindre bra att sluta och redan nästa dag är jag där igen.
Jag är 44 år gammal nu och har druckit väldigt mycket i mer än 10 år nu. Även innan så drack jag mer och oftare än andra men det gick fortfarande att hantera. Men sedan flyttade jag till ett annat land där alkohol är tillgängligt överallt, dygnet runt. När vädret dessutom är varmt varje dag och folk överlag är mer öppna för att dricka ofta och var som helst. Efter det har jag nästan druckit varje dag, oftast vin eller öl efter jobbet.
Jag har alltid skött mitt jobb bra och nu efter snart två års hemmaarbete pga Covid så har det varit ännu enklare att dölja för kollegor. Jag har fru och barn, och jag måste säga att jag är väldigt bra på att dölja för dom med hur mycket jag verkligen dricker. Om min fru tror att jag bara tror att jag druckit en flaska vin så är det för att jag köpte två och gömt den ena. Man hinner också dricka väldigt mycket i bilen hem från affären eller när man tar en dusch. När familjen somnat är ju också ett utmärkt läge att dricka.
Nu sedan mer än ett år känner jag att det måste få ett slut nu, och det kan inte vänta. Jag har haft en galen tur att inget allvarligt hänt när jag varit full, ramlat ned från saker, kört bil osv... Men jag vet att om jag inte slutar nu kommer något hända som skadar mig eller min familj. Jag är också så vansinnigt trött på att alltid vara trött, jag vill ha energi. Orka göra roliga saker med familjen, motionera, komma i form osv.
Så idag är dagen för mig, jag ska inte dricka igen nu. Hoppas att det hjälper att skriva här så att någon mer än jag vet min sitation och vad jag gjort. Önska mig lycka till, den här gången ska jag vara lika bra som många av er.

Välkommen!
Det finns inga till födseln ”duktiga” här på forumet, utan vi hjälps åt, läser och skriver och peppar varandra. Varje alkis är en nykterist (eller vad man nu väljer att bli) i vardande.
En dag i taget har funkat för mig, men också ett megajobb med tankar, beteenden och inte minst- att hitta nya roligheter i livet. Kram!

Dag två idag, första dagen utan att dricka är för mig oftast ganska enkel. Då lever motivationen på hur dåligt man mår både fysiskt och psykiskt.
Idag är det värre, kände mig pigg när jag vaknade och fortfarande känns det helt ok.
Men det är nu min dumma hjärna börjar spela sitt spel:
- Det där var ju inte så farligt, du kunde ju lätt hålla uppe en dag, så då är allt lugnt nu.
- Eller det är ju en bra match på TV ikväll, ska du verkligen se den nykter? Hur kul är det?
- Det är ju Fredag idag, är det inte bättre att sluta på Måndag istället?
- Det där kundmötet gick ju så bra nu innan lunch, det måste ju firas...
- En flaska vin bara, det är ju ingenting (fast jag vet att jag efter 1 flaska kommer ta bilen och köpa en till, så sjukt)
Så mycket sjuka tankar man får...
Men, nej idag ska jag inte dricka, det har jag bestämt, istället blir det att dricka Fanta och se en film med min dotter. Ha en trevlig Fredag alla.

Skriv en lista på dina värst fyllesynder.
Läs den. Repeat.
Alla gör den resan du beskriver. Argumentationen. Förhandlingen.
Du måste vinna den, varje dag.
Alkoholism är kronisk, progressiv och i värsta fall dödlig.
Ord och inga visor! 💕

Anonym26613

Välkommen in till värmen 🌸💚🌸

Så typiska tankar. Jag bytte A till Coca-Cola och slutade ca 1 år sedan. Men det du beskriver minns jag som igår.
Du säger att två veckor brukar gå bra. Grymt! Börja så! Kan varmt rekommendera att skriva mycket här på forumet så du inte glömmer alla positiva saker som händer.
Lycka till 🥳💚🌸

@Miss Mary Poppins Tack så jättemycket, ska försöka vara här ofta och skriva av mig hur det går. Om jag gör det känns det som ett löfte till någon som jag måste hålla.

Välkommen! Du har ju tagit ett stort steg genom att börja skriva här. Jag stod också länge ute i kulisserna och började ett tag också tvivla på mig själv att jag skulle greja det.
Det är flera här som har exakt dina erfarenheter.
Sluta, inga större problem, det här går ju galant, oj hoppsan var det middag på fredag, men då kanske ändå jag kan ta ett glas, jag kan ju sluta på måndag igen… Å så upprepar man det gång på gång.
Spela filmen till slutet, identifiera dig som en sån som inte dricker, ta alkoholfritt istället… Det är bra att bryta helt en period och 3 månader är inte särskilt lång tid om man tar en dag i taget. Utöka dina två veckor. Du har ett löfte är att infria🤔. Nä, så är det såklart inte, men skriv regelbundet så får du lite pepp och tips och kan bryta det där mönstret.
Det du beskriver egentligen om fördelen med alkohol, att det blir roligare då, det stämmer inte alls upptäcker de flesta när de varit nyktra lite längre. Jag fattar faktiskt inte hur jag tänkte när det kändes så lyxigt med ett glas vin på fredagkvällen. Det enda som faktiskt hände för mig var att jag blev trött och somnade ifrån filmen jag såg. Alkoholen låg som en skyddande kudde mot livet, men det skyddar då också mot de äkta känslorna av glädje och energi och de vill jag för allt i världen inte ta bort igen. Ibland är det såklart jobbigt att känna, man längtar efter snabb effekt, snabbt lugn, snabb energi, men det funkade verkligen inte för mig tillslut. Så , grattis till ett bra beslut! Finns så många fördelar att kassera in.

@Sisyfos Tack så mycket för dom visa orden, det hjälper så mycket att läsa andras tankar och ideer. Du har så rätt i det du skriver om att alkoholen verkligen varit och är en skyddande kudde mot livet. För mig så kunde saker vara hur illa som helst, för allt gick att bota utan problem med en flaska vin. Nu måste jag lära mig att hantera både glädje och sorg vilket kommer ta lång tid, men jag måste hålla ut nu, finns inget annat.

Fjärde dagen utan alkohol nu, igår var en riktigt usel dag. Jag var på ett så fruktansvärt dåligt humör helt utan anledning hela dagen. Arg för minsta lilla larvig grej, vilket inte var en bra kombination med att familjen skulle åka till en närliggande större stad och julhandla... Men, men jag lyckades genomlida dagen och innan vi somnade hade jag och min fru ett långt bra samtal där jag bad om ursäkt för mitt beteende under dagen. Hoppas jag får en bättre dag idag.
Önskar er alla en fin fjärde advent.

Hej, välkommen hit!
Jag var i din situation för två år sedan. Hade försökt minska drickandet i flera år. Men det gick inte, min hjärna ville ha dopaminkickarna. Läste på massor om hur det funkar med beroende, triggers, mönster i mitt beteende. Tack vare det och stödet här på ah har jag varit vit i två år. Då den 30 dec
skrev jag här på att det finns inga alternativ, måste sluta och det har jag gjort🙂
Du fixar det också, du behöver programmera om din hjärna, och du kommer att finna sann glädje och mening i annat än alkohol. Ens hjärna är kidnappad av alkoholen, så bra du bestämt att du tar tillbaks den och ditt liv.
Heja dig! Kram🤗
Ps, googla beroende hjärnan alkohol finns speciellt info på youtube som hjälpt mig såå mycket

Dag fem idag (Söndag), igår var till skillnad mot Lördagen en väldigt bra dag.
Vaknade tidigt, åkte och tvättade bilen klockan nio på morgonen. Vilken härlig känsla att inte behöva spana efter poliser med blåskontroll :)
På kvällen åkte jag till en mataffär för att köpa lite frukt och grönsaker, som jag skrivit tidigare så bor jag inte i Sverige och här finns alkohol att köpa precis överallt när som helst.
Hur som helst, jag var supermotiverad innan och självsäker på att inte ens kika efter öl eller vinhyllan.
Inne i affären gick det hur bra som helst, jag passerade vinhyllan utan att ens känna lite sug efter vin. Jag passerade all god öl och kände fortarande inget sug efter att stoppa något i vagnen.
Jag var så nöjd med mig själv när jag närmade mig kassan, då händer det!
Jag har aldrig i mitt liv gillat eller köpt gin jag skulle till och med kalla gin äckligt, men helt plötsligt ser jag hyllan med gin till höger och det är som om min hjärna och hjärta gör ett glädjeskutt.
Min hjärna skriker högt: Oh vad mysigt det skulle vara med en "Gin och tonic" ikväll. Dricka gin är ju något nytt och fint, inte alls som vin eller öl.
Det var så nära att jag stod och läste mer i detalj på dom olika flaskorna innan jag tillslut vakande till och kom ihåg att jag inte kan dricka någon alkohol och att jag inte ens gillar gin.
Sedan lyckades jag smita iväg utan att köpa gin eller någon annan alkohol heller, vilken sjuk hjärna man har... Och nej, om jag nu skulle ha köpt en flaska gin hade jag definitivt inte bara druckit en gin och tonic, det hade slutat med att jag klunkat direkt ur flaskan tills den var slut och sedan varit mer död än levande idag.
Så glad och nöjd att jag hade en bra dag utan alkohol, en dag i taget.

@VaknaVacker Tack så mycket, jag ska kika upp din youtube rekomendation. Att läsa och höra om alkoholism håller uppe motivationen. Precis som att läsa all stöttning här på forumet.

En vecka nyckter nu, känns fantastiskt att kunna skriva det. Idag är jag inne på den åttonde dagen och en summering av den första veckan är att det gått bra. Jag har inte varit speciellt sugen på att dricka men därimot så har humöret varit som en jojjo upp och ned.
Samtidigt vet jag av egna erfarenher att vara nyckter en vecka fungerar helt ok för mig men sen blir det svårare och svårare för mig då jag ofta glömmer bort hur mycket jag igentligen inte vill dricka och hur dåligt jag mår när jag gör det.
Den här gången måste och ska jag lyckas hålla motivationen uppe, för mig själv, för min fru och mina underbara döttrar. Jag vill och ska göra allt för att vara den där bra pappan eller maken och inte vara den som smiter iväg själv och handlar, dricker själv i köket eller badet, sover länge, är uppe länge efter alla andra somnat och framförallt inte har någon energi eller lust till att vara social.
Idag ska det lagas julmat, utan vin till... när hände det sist??? Men det kommer gå bra, en dag till ska jag klara, och imorgon ska jag inte vara bakis på julafton :)

@Matti77 Hej o välkommen hit!
Jag har varit här på forumet en tid, i början känns tiden/dagarna långa... Sen tickar tiden på, gäller att vara envis o inte ge sig! Önskar dig all lycka på dina a-fria dagar, finns mycket här på forumet att läsa o ta del av! Bra att skriva som sin dagbok också... Hoppas få höra mer från dig!
Kram 🤗

Dag tolv idag, det har gått ganska bra för mig att inte dricka över julhelgen. Det var fantastiskt skönt att bli väckt av yngsta dottern tidigt på julaftonsmorgonen utan att må dåligt och vara tvungen att spela pigg.
Julaftonen var bra, men både juldagen och annandagen var jobbiga. Vi gjorde igentligne ingenting utan satt bara mest hemma och "myste", förut gillade jag det, sitta med ett glas vin eller en öl och se en bra film med familjen. Men nu... herregud vad rastlös jag blir, och jag kan inte koppla av alls.
Kommer på mig själv hela tiden med att vara så spänd och kan absolut inte fokusera på någon film, tankarna är överallt utom där dom bör vara.
Måste med tiden lära mig hur man bara är utan att dricka, så länge jag gör något går det bra.
Men jag är ändå väldigt glad och stolt att jag inte druckit en droppe alkohol under julhelgen, det har inte hänt sedan jag var typ tretton tror jag.
Hoppas ni andra haft en fin jul och jag önskar er en fin fortsättning.