@Se klart Ärligt talat så vet jag inte om jag har något bra svar på vad du skriver. Jag vill dock säga att jag tänker absolut inte att användare ska anpassa mig efter mina specifika behov vilka de nu är. Tänker att jag inte skriver mer om det nu för då känner jag att jag fastnar i det där spåret som Li-Lo avslutade i Torns tråd.

Jag tänker att när man är 100% med på banan att bli nykter så kanske man känner sig inte så udda. Hur som helst…triggers är jobbdagar då tröttheten är total, tristess, fredag/lördag/helg…men lediga dagar som inte är helgdagar är lättare att klara av att vara nykter. Tjatterfjanten som Annabell använder sig av tänker jag skulle kunna vara gynnsamt för mig.

Läste ditt inlägg om dina barn, barnbarn och din man @Se klart….fint❤️

Min man och jag har levt tillsammans i 35 år. I vått och torrt. Det har inte varit rosenskimrande…långt ifrån….men det finns en kärlek mellan oss och en trygghet som jag är så tacksam för och som jag så många gånger tar för självklar men varför??? Det är inte självklart att få leva så länge tillsammans med den man älskar. När min man låg på Sahlgrenska under 14 dagar så var det som en del av min kropp försvann…även om vi är två individer så är vi som vi ett.. det är lätt att glömma bort.

Kram❤️

Det där du skriver om att när man är 100% med så kanske man inte känner sig så udda. Vi kanske inte pratar om samma sak men jag kan relatera till de orden. Skammen. För det är väl skammen som orsaker den känslan? Att inte känna att man passar in. Den hade jag. Den har lagt sig massor. Den handlade nog mest om hur rackarns hårt jag drömde mig själv. Alltså så elak jag var mot mig själv. Så dömmande... ursch...

In tickar nu en känsla av att jag duger som jag är som trycker bort skammen. Ju mer man lixom ser detta klart. Att trilla dit betyder ju inte att man är dålig människa, svag eller inte kan hantera sig själv. Det är en drog vi pratat om. Den tar över smygande den lilla jäkeln tills man är fast 🥶.

Som nykter ser man lättare fler och fler skillnader, paralleller och mönster. Ingen är perfekt och massor av människor har problem. Där har du säkert fått med dig det men kanske inte jag. Har inte sett sådant i jobbet så här inte dina erfarenheter.

Det vi har gemensamt vi som är här är väl ändå att vi vill utvecklas? Vi vågar se skiten i vitögat och vill göra något åt den även om det är läskigt. Det är inte alla där ute i samhället som har behövt ta sig så tydliga funderingar kring sig själva och sitt liv. Då tror jag att man enkelt missar massa möjligheter med. När man bara låter livet flöda på.

Ett exempel är väl att du funderar kring ditt jobb och om du ska hitta på lite nytt? Så du mår bra och även är beredd att förändra för att nå dit. Det är inte alla som landar där. För många plockar guldklockan istället och biter ihop tills man kan plocka ut den. Många år som rasar förbi i väntan på den...

När allt vänder blir kontrasten så stor. Det öppnas så många möjligheter när man inser att väldigt mycket sitter i ens eget huvud. Tankar som tidigare varit förbjudna vågar man plötsligt fundera över och blotta. Då plötsligt kan man hitta alternativa vägar som ger så mycket mer. Den var svår tycker jag när man var fast i missbruket för det tar så mycket energi. Det blir som att hjärnan blockeras och förenklar saker så hela bilden man får lätt blir enkelspårig och sned. Är vi inte många som i slutet av semestern tänker nytt? Då är man mer utvilad så då fungerar det. Med lång nykterhet så har man ju chans att sova ut varje natt. Sova igenom natt efter natt. Det gör stor skillnad i det långa loppet ❤

Intressant det där med din terapeut SeKlart. Och det är väl så ibland att det är de/det som utmanar en mest som kanske också utvecklar mest. Jag gick hos en kurator ett tag som inte var särskilt utmanande. Jag ville såklart inte prata om mitt beroende, även om det var det jag gick dit för att göra och jag slapp det. Jag kunde ha trevliga samtal om ditt och datt och livet. Det var enormt skönt att kunna prata, men utveckling.. nej. Därför tror jag att många här skulle vara hjälpta av att prata om beroendet. Jag gick sen till en alkoholklinik där jag gjorde just det. Jag behövde verkligen reda i varför jag drack. Jag uppfyllde just då inga beroendekriterier. Men hade helt klart ett problematiskt förhållande till alkohol.
Det går liksom inte att svara på vad som är hjälpsamt för mån annan, men en tjatterfjant och en gräsand är kanske ett alternativ. Då har du nåt med ansikte att slåss mot och kämpa med.

@007🙈 Tack för ditt inlägg! Väldigt klokt! Försökte se om du har en tråd men det har du inte eller hur? Jag menar inte att du ska behöva ha det men blir nyfiken på dig, din resa.
@Sisyfos Och, tack för ditt inlägg! Jag har ju en pågående kontakt med terapeut. Den var avslutad men jag behövde den igen förra hösten när Covid-19 var väldigt intensiv...och jag mådde dåligt av ensamheten. Vi ska pratas vid imorgon och då tänker jag att jag avslutar/gör ett uppehåll. Vi nämner alkohol kanske nästan varje gång vi pratas vid. Hon kan vara väldigt tuff när hon pratar om den som hon säger hon är ju inte alkoholterapeut. Hon kan även vara tuff om andra saker. Då frågar hon alltid "var ju för hård nu XXX". Och, jag säger nej...för det handlar i grund och botten om att välja mig själv först.

Jag tänker att de flesta som börjar skriva i forumet önskar råd, tips och hjälp. Det är väl forumets anda men kanske en möjlighet att få dryfta sina tankar om sin relation till alkohol, problem, beroende och missbruk. Jag tror jag själv endast bett om råd och tips vid några enstaka tillfälle har däremot fått många och eftersom jag inte tar till mig allt kan jag förstå att det blir frustrerande. Jag vill förtydliga att det handlar inom att jag inte tänker att det är kloka eller bra tips. De flesta som börjar skriva på forumet har bestämt sig för att man måste sluta dricka alkohol. Min känsla är att den känslan har varit väldigt grundad hos de flesta som skriver. Som jag har skrivit massvis av gånger förstår jag att jag behöver sluta dricka alkohol helt och hållet. Jag kommer inte kunna dricka kontrollerat då mitt beroende är för långt gånget. Men, jag dricker på ett vis ganska så kontrollerat nu men på tok för ofta och vid varje tillfälle för mycket men det är oftast ungefär samma mängd. Även om jag förstår att jag behöver sluta så får jag inte den där bestämdheten att grunda sig inom mig den ligger liksom och skvalpar och på det dricker jag. Jag vet att jag behöver jobba mer aktivt med alkoholen för att kunna bli nykter som att ev läsa böcker, se klipp på youtube men det blir liksom för stort...jag orkar inte. Att vara högkänslig, att ha ett arbete som baseras på relationer...en mängd olika relationer...där jag är den som leder och driver...det tar energi....och jag har varit så otroligt trött den sista tiden. Jag tror jag därför blev mer känslig för den diskussionen som pågick i "Det vidare livet". Men, efter en sådan diskussion så lär man mer som sig själv...och jag förstår mer vad det är som ligger och skaver hos mig. Nu är det två arbetsdagar kvar innan 12 dagars ledighet. Fast jag ska försöka ta en dag i taget ...försöka lyssna inåt...det är en övning som kräver sitt för mig.

Så...jag önskar er en fin fjärde Advent!

Kram!

@Varafrisk jag vill önska dig en fin fjärde advent 💖
Vad skönt för dig att få en längre ledighet.
Försök ta hand om dig och ta det lugnt. Kanske börja läsa en bok?😊
Kram

Tack @FinaLisa🥰

Läste att du skulle avsluta din tid här på forumet. Jag förstår, jag respekterar ditt beslut och jag gläds för din skull MEN jag kommer att sakna dig så mycket! Saknar Vinäger! Men det känns skönt att Charlie70 tittar in då och då. Ni tre var några av dem som var med på träffen för snart två år sedan. Men jag vill förtydliga att jag är glad och tacksam över mina vänner här på forumet både nya och gamla🙏🏻

Lycka till med allt🌟

Kram❤️

Ligger i sängen och läser ” Kring denna kropp” av Stina Wollter. Söndagskvällar har liksom blivit lite stressade för mig. Min man hinner knappt släcka lampan förrän jag hör hans djupa andetag. Jag läser lite till. Men innan jag släcker lampan måste jag gå t badrummet..ta ögonsalva.. tillbaka t sängen och på med CPAPen. Varför kan inte jag somna som är så trött egentligen🤔

Godnatt😴

Godmorgon🌟

Idag är det den mörkaste dagen på året för att sedan vända och bli ljusare🌄Tänk om det skulle vara så även med mitt beroende…jag menar inte att jag ska ha den mörkaste dagen men att det ska ljusna…vända….och det är bara jag som kan styra det.

I lördags när jag var framme på stan så hade det förmodligen varit nykterhetskontroll på den parkering som ligger vid Systembolaget. Jag såg en äldre man med hängande axlar komma gående med en ung kvinnlig polis…hon såg ut att vara knappt 20 år fast det är klart hon måste varit äldre. Hon höll i mannens arm. Jag såg två polisbilar. Igår läste jag i tidningen att en 75-årig man hade tagits för grov rattfylleri. Det berörde mig. För jag vill ALDRIG hamna där!!!

Idag är sista arbetsdagen därefter kommer 12 dagars ledighet. Som jag längtat! Känner faktiskt ingen stress över jul…inte heller ensamhetskänslorna har smugit sig på. Nej, jag längtar efter ledighet och möjlighet att kunna få vara nykter. Systembolaget hjälper mig att vara stängd i tre dagar men jag ska ha nyktra dagar innan dess. Jag längtar efter att få känna som ni gör ni som kan känna skillnaden och glädjas och vara tacksam över nykterheten. Ibland tappar jag nästan tron på mig själv och allt är så förbannat geggigt men jag vet ju att jag kan tänka klart, tänka bra tankar. Jag jobbar ju på att få fram den där inlåsta, instängda Varafrisk men ska jag få fram henne måste jag vara nykter!

Kram💗🌟

Ja, helt otroligt att vi redan går mot ljusare tider 🤩🌅! Jag tror att du vänder det här med drickandet nu ✨. Nu räcker det - nu vill du annat! Heja dig Varafrisk 💖!

VaraFrisk, minns du hur Sattva faktiskt satte en gräns och höll den. Långt fram i idén låg den, men ändå när dagen kom då gjorde hon det. (Bra jobbat Sattva!) Jag tänker att det är möjligt för dig också. Jag fattar att det känns skitsvårt, men det är egentligen precis så lätt som de skriver att aldrig ta första glaset. Sen om det skulle bli ett snedsteg, då jobbar man efter det, men just nu, vilket datum du än sätter kan vara den första nyktra dagen.
När jag kämpade satte jag ofta 1 januari, som blev 7:e… och i bästa fall nykter då ett tag, eller inte. Men ambitionen är hög 1 januari, eller som några andra här har gjort tänkt, varför vänta, lika bra att starta nu. Och du har några att ta rygg på. Som det låter tänker du passa på nu på jul och nyår att samla dagar. Ja, gör det! Gör det när du är ledig och kan fokusera på dig själv. Packa in dig i ett vackert julpaketet och stäng till. I den boxen kan du leva med att ta hand om dig i första hand. Sen ta hand om andra. I jobbet och privat kan du göra det du ska ändå, att sätta sig själv först handlar inte om att vara empatilös, men att inte göra andras känslor till sina.
Det kan bli din julklapp till dig själv VaraFrisk! GodJul!
Och själv tänker jag inte att jag slösar energi när jag peppar dig. Jag är övertygad om att de som vill klarar det förr eller senare. Och viljan finns, annars skulle du inte skriva här. Så nu är det att hitta din modell, det du kan ta tag i och hålla fast vid. Ljusning och ett nytt år är bra startpunkter. Så jag önskar dig lycka til! Tänk att du börjar från början. Kanske starta en ny tråd under fingerat namn där du kan få vara nybörjare full av beslutsamhet. Men om du går all in som dig själv, så är jag med och stöttar i med-och motgång. Vi är många som kommer att göra det tror jag. Det är om du själv tycker dig höra en hel kör av forumbesvikelse som det är jobbigt, men den sitter i ditt huvud i så fall, ingen annanstans. För du kommer att få stöd även i motgång. Men vi börjar med att ta ut glädjen i förskott tycker jag. 2022, snyggt år. Nu är det dags för förändring.

Anonym26613

@Varafrisk skrev:"Jag längtar efter att få känna som ni gör ni som kan känna skillnaden och glädjas och vara tacksam över nykterheten."

Jag önskar så innerligt att du fick känna den lycka som friheten medför. När man har första gången glömt att tänka på när systembolaget stänger eller om det är fredag eller söndag. Du kommer dit 💚🦋💚🦋💚

Hej gulliga @varafrisk
Jag kikar in som hastigast, så skönt att du gått på ledighet nu. Njut av det allt du kan. Jag kikar in imorrn igen, de här dagarna är det bra med sällis på forumet. Kram så länge! 😍🎄

@Annabell @Sisyfos @Miss Mary Poppins @Se klart Jag är så himla glad över att ni är med mig🙏🏻

Kan det vara så att jag inte riktigt vågar släppa taget för att jag är så rädd för att inte lyckas…och att lyckas är lika med massa nyktra dagar i rad…

Återkommer imorgon…kram🙏🏻❤️

@Varafrisk din första lediga dag i dag. Härligt! Det är ljust och kylan har kommit. Hoppas du kan njuta nu under helgerna. Jag är med dig. Du är en av flera på forumet som får mig att dra på munnen i bland. Tycker du är träffsäker och jag anar en busig typ bakom den där geggan du nämner ovan. Längtar till jag får se mer av den Varafrisk här!

Kram!

Jag vet inte…men är det idag som jag vågar säga att imorgon börjar jag ånyo min nyktra resa? Är det fel att ta beslutet då Systembolaget är stängt och jag liksom inte behöver fatta beslutet? Är det bättre att ta beslutet tex en tisdag som inte är helgdag utan en helt vanlig tisdag? Är det fegt att göra så här eller är det helt enkelt väldigt bra? För…även om Systembolaget inte är öppet så skulle jag ju kunna hamstra före jul då jag hade ett lager av alkohol hemma…men…näe …det vill jag inte!

Så …jag börjar imorgon…är SÅ rädd för att ta orden i min mun…för tänk om jag inte lyckas! Är så rädd…ja…verkligen jätterädd! För jag har ju inte känslan…så djupt förankrad inom mig…men jag måste sluta! Alkohol och jag funkar inte bra ihop och jag vill funka ihop med livet! Å jag är faktiskt inte ett dugg rädd över att det ska bli tråkigt utan alkohol snarare tvärtom…längtar över att livet ska börja! Men otroligt rädd för suget och den där dåliga karaktären som kommit krypande…

Faktum är…även om det låter löjligt …och jag vet att jag behöver inte känna så…men jag vill inte göra er besvikna… eller att det ska kännas meningslöst att finnas vid min sida…

Först och främst vill jag lyckas för min skull..,men jag önskar så att min dotter ska få känna att det hennes mamma säger att hon ska göra..det gör hon. Denna fantastiska människa som jag fick hålla i mina armar för 23 år sedan idag i hennes födelseland❤️

Varm kram✨❤️

När rädslan för att misslyckas får oss att inte våga hoppa. Vi blir kvar där uppe och längtar efter att våga.
Eller om vi hoppar, vad är egentligen det värsta som kan hända… ja det är ju att vi dricker igen - men det gör du ju även nu (så värre än det är nu blir det inte).
Fast jag förstår dig. Min flesta tråd heter ”dags att kliva ut ur mörkret)… och det handlade ju om att jag var där i kulisserna. Såg till att jag hade flera nyktra veckor innan jag vågade skriva. Jag ville inte ”misslyckas” offentligt, sen misslyckades jag i alla fall ett par gånger. Men då var det ändå bara att resa på sig och köra vidare. Jag tänker att det handlar om hur man hanterar ett eventuellt bakslag. Skäller och bråkar på sig själv, eller som man skulle göra hos andra, pekar ut vägen framåt, analyserar situationen. Varför nu, vad skulle jag kunna göra för att inte gå i fällan igen. Mina återfall i början var kallt kalkylerade vill jag minnas. Och då hade det gått ganska lång tid av att vara nöjd med nykterheten. Men man behöver inte stanna i det. Det gäller att hitta andra sätt att få upp sitt välmående. Så våga nu, det värsta som kan hända är ju faktiskt det som redan pågår.
Det finns många som har haft vägar som inte varit spikraka. Du hör säkert själv hur det låter om man skulle tycka att nån var fel eller tänkte fel vid ett eventuellt återfall.
Ta hjälp av Forumet vetja. Ta hjälp att samla nyktra dagar. Man kan få ge sig ut på stapplande krokiga ben. Du kan få dratta på ändan några gånger bara du reser dig igen. Att ha”bestämt sig” behöver inte betyda att allt går på räls. ”Aldrig första glaset” är en bra regel, men om man ändå tog ett, så handlar det ändå inte om att man är fel, inte har bestämt sig etc. Det kan också handla om att det inte är så lätt alla gånger. Och om det blir så, upp igen, borsta av dig lär sig av misstagen. Min väg har varit precis så krokig. Men jag har landat nu. Sakta men säkert. Du har liksom jag ditt drickande förknippat med ovanor, beteendemönster. Kanske alla har egentligen. Men när man är trött är det lätt att halka tillbaka i de inkörda spåren. Det är viktigt att styra tillbaka snabbt upp på den nya stigen, den rätta vägen. Om det är vingligt, om du tvivlar, skriv här och få stöd och pepp. De som vill skriva något annat behöver du inte läsa. Om det går snett, skriv och analysera. Hitta orsaker så hittar du också strategier för att inte hamna i diket igen. Lycka till, VaraFrisk!
Du har redan visat att du är allt annat än feg! Du är ju extremt modig som så öppet vågar skriva om din oro för att misslyckas, som jag tror att många känner. Lycka till nu, jag är med och stöttar.

@Sisyfos Vilket fint inlägg från dig ❤.

Jag kan säga så här. Pratade med en person i veckan om just nykterhet. Gav 1000 råd så där som man gör. Svaret blev. Jag vet allt det där. Jag är beredd att blotta allt för dig men... oavsett allt vi pratar om så slutar jag ju inte.
Även om jag vet att jag borde.

@Varafrisk Din tråd är just därför så extra viktig och modig. Det är ju lättare att skriva när man kan rada upp alla ✅✅✅. Du beskriver istället en resa. Den där resan där det kanske inte är så 100 naturligt att bara sluta rakt av. Du sätter färg på den kampen. Det är riktigt modigt.

Tänk om du tillslut kan sätta ännu mer ord på den ju mer allt benar ut sig. Det kommer bli en gåva för många där ute. Du är ju verkligen inte ensam med den kamp du för. Du ligger ju i främsta ledet och drar för alla dessa. Det är coolt! Blir spännande att läsa vidare hur denna resa utkristalliserar sig. God Jul 🎄.