Hej, jag är ny här och behöver skriva av mig, hoppas på input/råd. Dricker inte varje dag, men när jag väl dricker blir det nästan alltid för mycket: minnesluckor och ångesten är vidrig! Kan absolut ta ett eller två glas till middagen hemma med sambo, men i större sammanhang blir jag liksom Carried Away och tycker att det är så jäkla trevligt och folk (ibland jag sjäkv) bara fyller på glaset..!

Tror att mitt första steg kommer behöva bli att berätta för vänner hur dåligt jag mår efter en sån kväll och att de hjälper mig att dricka mindre/långsammare.. känns tufft, jobbigt, skamfyllt och nästan förnedrande. Samtidigt som jag fattar att jag måste och att ingen kommer tycka sämre om mig för det.

Har funderat på att sluta helt, men vill verkligen kunna unna mig ett glas då och då, vid speciella tillfällen, men utan att det blir för mkt. Min sambo skäms för mig och mår dåligt när jag blir för full vilket är en stor anledning till att jag måste få hjälp med detta.

Vet inte riktigt hur forumen funkar, har också anmält mig och påbörjat programmet med fokus på att ”dricka måttligt”. Håll tummarna för mig och hör gärna av er!

Hej @Tjej82, jag ser att du har fått din egen tråd och börjar programmet. Det känns som att du verkligen är redo för en förändring! Hur forumet fungerar tror jag att du reder ut efter hand, du har ju lyckats starta en tråd. Som jag har förstått det så använder alla det på lite olika sätt. Jag brukar klicka på "Forum" och "Senaste Kommentarerna" och så dyker de upp i kronologisk ordning från alla forum. Blir det för mycket eller man bara vill fokusera på vissa delforum så kan man ju klicka på dem istället. Du kommer ju upptäcka att inte allt det som skrivs är relevant för dig och du läser ju och svarar på det som du tycker är relevant. Från "Senaste Kommentarerna", vilket var stället jag fann ditt inlägg på, så klickade jag på din rubrik och sedan svara och så var jag igång med ett svar :) Så tycker jag är lättast att göra men du hittar säkert ditt eget sätt.

Bra som sagt också att du är igång med programmet så att du kan staka ut din väg framåt. Som du säkert redan har märkt så har alla sina egna personliga resor även om vi har mycket gemensamt. Det viktiga tror jag är att fundera och resonera mycket kring hur man är och varför man gör saker och vad som faktiskt tycks fungera för en själv. Med det sagt skulle jag vilja göra dig uppmärksam på en detalj jag noterade som du kanske inte reflekterade över själv. Min upplevelse är att liknande förändringar är väldigt vanliga och jag kan minnas liknande hos mig själv, men jag reflekterade nog aldrig över dem själv. Det är alltså varken menat som kritik eller som en fråga från mig till dig utan något som jag hoppas att du själv ska fundera på och reflektera över. Jag tänker på att du igår i ditt allra första inlägg sa såhär:

@Tjej82 skrev:"NOLL är mitt mål. Kommer aldrig funka med att dricka lagom och ibland.."

Jämfört med hur du känner idag. Du har ju såklart påbörjat programmet och håller på att bena ut saker så det är ju naturligt att ditt förhållningssätt och din strategi kommer att förändras med tidens gång. Man får justera och justera så att det passar och det som fungerar behåller man och det som behöver omstruktureras tar man tillbaka till ritbordet för att göra en uppgradering. Men det är ändå en i det närmaste diametral vändning på just den punkten. Kanske är det vad som är rätt för dig, men jag tycker att det vore dumt om du inte åtminstone inte reflekterade lite över vad det är som fick dig att känna dig så igår jämfört med idag. Om du känner tillbaka till igår, hur kändes det då? När kom vändningen och vad var det du kände då som gjorde att du ändrade dig? Var den en känsla inifrån, eller var det något utifrån som kom till som fick dig att tänka att denna lösningen passar bättre? Som sagt tänker jag mig inte att du svarar mig på dessa frågor utan funderar på dem själv och sedan kan du givetvis dela med dig av de tankar du vill.

Jag håller tummarna för dig! Du har redan tagit de första viktiga stegen, så jag tror att det här ska gå bra. :)

Åh jag vet och tycker det är så bra att du ställer frågan! Jag ändrade mig ganska direkt och medvetet då jag vet att man måste ha viljan! Och jag har helt enkelt inte viljan att sluta helt. Jag VILL kunna ta ett glas eller två i vissa särskilda sammanhang - DET är mitt mål med detta :)

Har nu under ca två veckor (?) inte utsatt mig för situationer med risk. Dvs tjej-gänget. Däremot har jag tagit något glas vin hemma efter jobbet i samband med middag. Ett och lite påfyllning en gång, så inte gått över mitt mål som är två glas/tillfälle.

Imorgon ska vi på middag och jag tänker såhär: jag tar ej med en flaska bubbel som jag brukar. Blir jsg bjuden på ett glas kan jag tacka ja och det bästa av allt - jsg har berättat för de jag ska träffa att jag vill ta det försiktigt för att det inte får bli för mkt. Känns sååå skönt!

Så imorgon gäller det - medveten och bestämt kommer jsg att tacka ja till ett glas bubbel, ev en liten påfyllning men sen är det stopp. Det bara är så.

Trevlig helg! <3

Bra gjort, jättebra att ha med alkolfritt och känna att man har trevligt och är med i alla fall! Skönt att du kan hålla dina gränser, men det är nog klokt att inte dricka för ofta heller, om man vill ha kontroll. Testa att varva ned med ett glas alkoholfritt efter jobbet, funkar väldigt bra tycker jag.

Tack Kennie! Ja, nästa ”situation” blir väl nyårsmiddagen med vänner, de är dock inga där det brukar gå överstyr. Tycker alltid det är lättare att vara måttlig om man GÖR något och inte bara sitter vid matbordet och fyller på glasen. Hoppas på brädspel, vinterpromenad eller kanske dessert-bak! Nyårskvällen är ju lång :)

Ja, lång kväll. Att dricka alkoholfritt innan maten är också bra. Att dricka på tom mage ledde ofta till att jag blev mycket fullare än önskat. Ta med en alkoholfri bubbelflaska på nyår och håll dig till den i början, så kan du ju ta ett glas senare på kvällen. Tror också att det viktiga är att märka när man börjar dricka för fort. Om man ska kunna dricka måttligt måste man kunna sluta då. Det är så alla "vanliga" gör. Dricker ett tag och låter sen bli. Sen tror jag det är bra med en nykter period på tre månader för att liksom starta om hjärnan och sluta se på allt med alkoholromantikerns blick. För mig var det viktigt att få den distansen till alkoholen.

Håller helt med dig, ett glas, sen kunna stoppa ett tag för att ta ett lite senare. Är ju mitt mål att kunna hantera det på det viset.

Känns skönt att ha detta forum och kunna skriva i , lite som en dagbok och dessutom följa andra och få pepp på vägen.

Sista jobbveckan nu! Sen familjemys :)

Min erfarenhet är att ju oftare du dricker, desto svårare är det att ha kontroll. Nu hör inte jag till de som har haft svårt att stoppa i sociala sammanhang, men även det blev svårt när jag drack ofta och hade ökat min toleransnivå. Men innan jag blev beroende och drack för mycket och ( även på vardagar) blev jag väldigt dålig om det blev för mycket. Det var högst 1/2 flaska som gällde på den tiden, eller 2 (eller 3) öl. En ganska rimlig nivå på en sen kväll. Så jag har tränat det här länge innan jag blev beroende. Då blev det svårare att stoppa och jag blev heller inte lika bakis längre. Lätt att svepas med om man inte behövde betala ett så högt pris dagen efter. Men för att återgå till strategierna för att det inte ska bli för mycket: alltid ett glas vatten bredvid. Törsten måste släckas med vatten. Vatten före som Kennie beskriver. Ingen alkohol efter 12. Absolut ingen alkohol på efterfest och aldrig starksprit senare på kvällen. Om det är nubbe till mat, absolut ingen annan alkohol samtidigt då. En del tycker att det här är regler som det är svårt att ha koll på om man har druckit, men jag behövde dem för att inte bli sjuk av alkohol när jag var yngre. Bakis var aldrig kul, jag hatade det. Det sitter i ryggmärgen.

Men då handlade det också om att jag drack väldigt sällan - bara på fest. Precis som nu faktiskt. När man börjar vanedricka hemma tror jag att toleransen är högre och också att beroendet tar över. Sen tror jag att vi alla är olika i vår längtan efter fyllan och där vet man bäst själv hur man funkar. Har man svårt att stoppa så är det kanske inte värt besväret att räkna glas.

Klart att det bästa är att inse att alkohol är ett gift och välja att inte dricka alls, men om man nu ändå inte vill sluta, då tänker jag att man måste hålla ner konsumtionen ordentligt och inte använda alkohol i tid och otid. (Exempelvis hemma efter jobbet). Vill man ha det i festliga sammanhang, låt det stanna där och aldrig vanedricka. Och inte fest jämnt. Men det här är min erfarenhet och något som jag tränat länge på innan jag utvecklade ett beroende. Och jag har stor respekt för alkoholen och beroendet. Det är kanske skitsvårt och inte värt det, att backa och tänka måttligt. Tycker att Kennie beskriver samma sak som jag upplever, det blir mer och mer sällan som jag väljer alkohol. Kanske blir man påverkad av de nyktra tankarna på detta forum. För mig är det väldigt sparsamt nu.
Så fortsätt att skriva och reflektera. Jag tänker att det är en del i processen att faktiskt fundera över var, när, hur mycket, varför etc.

Tack för dina reflektioner. Jag tycker ju dock att dagen du dricker på i sig inte spelar så stor roll. Hellre ett glas vin till middagen på tisdag och torsdag än fem glas på lördagen..

Att ta ett glas när man kommer hem från jobbet är såklart inte bra om man gör det VARJE dag, men som sagt, mycket lättare för mig att stoppa i tid och har jag då tagit ett glas eller två mitt i veckan under ”kontrollerade” former är det lättare att inte dricka i de lite svårare sociala situationerna.

Och när jag skriver det tänker jag ju samtidigt; inget vin i veckan med två glas på en lördag. Ja det är ju rimligt och trevligt, men det kan lika gärna vara två glas på en tisdag och inget på lördagen om du förstår hur jag menar :)

Jag förstår hur du menar. Och det är precis som du skriver, veckodagen spelar ingen roll. Jag har siktat på att alkohol ska vara en ickefråga för mig. Jag kan dricka eller avstå. Då kan det ju heller inte vara en speciell veckodag att se fram emot. Jag vill inte se fram emot att dricka.
Jag tänker att man måste hitta en väg som passar en själv och reflektera under tiden. Vad som blir rätt och vad som blir fel. Det kan säkert vara olika, men just reflektionen är viktig för det är där man hittar sin väg.
Lycka till!

Fint uttryckt. Jag vill också att det ska vara en ickefråga. Alltså, jag vill inte behöva fundera på om när eller hur mycket jag ska eller inte ska dricka. Men har man den ”problematiken” jag/vi har, så måste man nog tyvärr göra det ändå. Sätta rimliga mål och hålla dig till dem.

Önskar dig och er andra som läser och kämpar med era mål en god jul och ett gott nytt år!

Jaha, det gick åt skogen häromdagen… jul och nyår gick så bra med cola istället för vin efter 2 glas men så kom tjejerna över och det blev bubbel. Efter bubblet kom rödvin. Det var droppen bokstavligen. Blev så otroligt illamående (blir jag ALDRIG!?) och mådde skit hela dagen efter. Men det värsta är minnesluckan. Skammen och ångesten över den är enorm!! =((((

Fattar det är tungt och man blir besviken på sig själv, men nu är det en ny dag som du kan fixa . Jag har själv inte varit i nån situation där det druckits än, sedan nyår, så vet inte hur jag kommer klara det. Lugnade glaset/en efter jobbet gick iaf bra att ersätta med bubbelvatten eller alkoholfri öl. Ölen gav faktiskt lite samma effekt.

Ja, nya tag, tog ett glas hemma igår och var sen inte sugen på mer. Kändes skönt.

Tror jag ska sluta med vinet i sociala sammanhang och ta en cider istället, mycket lägre alkoholhalt och pga kolsyran ”orkar” man heller inte lika mkt..

Hur tänker du inför situationer där det dricks..?

Bra att du kämpar vidare! Jag tror att en nyckel är att inte dricka för ofta. Kroppen och hjärnan behöver få rensa ut mellan gångerna, även om det inte blir för mycket. Testa byt ut mot alkoholfritt och en skål nötter vid tillfällen när du tänkt ta bara ett glas, så tror jag du har bättre förutsättningar att hålla måttligheten så du kan ta det där vinglaset till särskilda tillfällen som du skrev om som målsättning.

@Tjej82 Missade din fråga.
Jag tänker att jag bara ska dricka i sociala sammanhang och inte hemma själv. Och väl med vänner, ska jag sätta ett tak och varva med alkoholfritt. Men har inte hunnit testa hur det går än pga blir aldrig frisk. Det kommer iaf bli en vit månad minst, (eller 4v).

Vin kan va förrädiskt om man socialdricker. Några glas hemma brukar gå bra, tycker man har bättre koll då. Men ute så är nog cider en bra idé. Jag brukar själv dricka öl mest, börjar jag med vin eller drinkar kan det smälla till rejält.