Hej @Ase💗

Du har fina mål framför dig! Jag har också alltid läst..läser då och då….men alltför sällan. Älskar böcker! Jobbar också på att ta tillbaka intresset.
Att jobba ideellt är också ngt jag har tänkt göra men kanske längre fram. Fast om jag inte skulle ha barn hemma på julafton skulle jag kunna hjälpa till i kyrkan när man bjuder inte t samkväm m mat.

Önskar dig en riktigt fin fjärde advent🌟

Kram💗

@Sisyfos du har så rätt och jag blev nästan lite full i skratt av ditt konstaterande av mitt namn på tråden. Har inte tänkt på vad min tråd heter på länge men sorgligt nog så stämmer det fortfarande, jag är väldigt trött. Mina mål är långsiktiga och min tanke är att det ska ge mig energi. Vi får se hur det går och om jag inte lyckas så får det vara så.

@Ase Ja, nog är det tröttande att ändra sina a-vanor. Skulle nog kunna ha samma namn... Sen kan det ju vara bra att kolla upp sina värden men psykisk trötthet finns ju inget mått på. Antar att du har kollat fysiska värden på vc. eller liknande... Tycker du är en riktig kämpe o jag hejar verkligen på dig!
Ha det fint o kram 🤗

Julafton har varit lugn och vit precis som jag hade lovat mig själv. Jag har i veckan passerat fyra månader utan en droppe alkohol 🙏.
Jag kände nu ikväll att jag behöver gå in och skriva ett inlägg då jag märker att min hjärna börjar förhandla.
Det är så märkligt hur jag talar med mig själv i huvudet. Hur kan det vara så att jag är fast beslutsam om att jag vill inte dricka alkohol och ändå så är det en annan röst som planerar att då eller då kanske du kan. Då har jag ju inte stängt dörren helt.
Jag blir nästan gråtfärdig när jag märker hur mycket mina tankar fortfarande kretsar runt alkohol.
Jag peppar mig själv med alla fördelar med att vara nykter och att detta är det rätta för mig.
Vill ju aldrig hamna i samma mående igen.
Min önskan just nu är att få slippa tänka på alkohol. Men ju mer jag tänker på att inte tänka på det desto mer tankar blir det. Tröttsamt!

God Jul önskar jag alla kämpar!
Kram

@Ase Grattis till snart 4 månader! 🥳🥳🥳

Du behöver nog skriva mer om det. Beslutet. Väga för och nackdelar, påminna dig själv om vart du aldrig vill hamna igen. Minnet är ruskigt selektivt och vi tenderar att glömma allt jobbigt snabbt. Gå tillbaka och läs din tråd från början. Kolla in @Tackochhejs tips om Youtube-klipp: ”Intervention Sylvia”. Jag letade upp klippet och fick ont i magen bara av introt 🤮

Vissa beslut måste man nog ta om och om igen. I början av min nykterhet tog jag ett nytt beslut varje månad faktiskt. När det närmade sig ett halvår glömde jag bort att ta ett nytt beslut, då kändes nykterheten mer självklar.

Kram 🐘

@Ase PS. Ditt medvetna jag är fast vid det nyktra beslut. Ditt undermedvetna är inte riktigt med på banan än. Då krävs repetition. Daglig repetition. Nöta, nöta, nöta. Själv lyssnar jag fortfarande på ljudboken ”Skål ta mig fan” 30 min varje kväll innan jag somnar. Jag har hjärntvättat mig själv. Det är nog därför man inom AA är så noga med att man ska behålla ”närheten till programmet”. När man flaxar iväg för att man tror att allt är lugnt så finns risken att man tappar fotfästet.

Grattis till dina fyra månader @Ase🎉

För mig är det inte alls en konstigt att din hjärna börjar förhandla. Även om du har varit nykter i fyra månader vilket är helt fantastiskt är det egentligen inte en så lång tid med tanke på hur länge man druckit ( nu vet inte jag hur du har druckit). Det är ju ett beroende, ett beteende. Jag tänker jag som är överviktig hur många gånger faller inte jag när det gäller mat fastän det är riskfyllt med bukfetma så är ju ett alkoholberoende något annat.

Jag förstår att du blir gråtfärdig. Jag kan ibland tänka när jag är hundra procent övertygad att aldrig mer alkohol och bara några timmar senare säger hjärnan alkohol. Då blir jag så rädd och ledsen….ska jag aldrig lyckas🥲

Det är helt fantastiskt att du är där du är. Vilken styrka, vilken förmåga!!!

Önskar dig en fin Juldag💗🌟

När jag läser mitt inlägg så kan man tro att jag försöker förenkla mitt beroende eftersom jag nämnde mat. Vad jag menade var att jämföra…ett beteende ett beroende oavsett alkohol, mat, spel, socker mm där är det lätt att börja förhandla men riskerna är olika.

Kram

@Ase Grattis till alla dina dagar! Du ligger ju en bit före mig... Får ibland liknande känslor, tycker det hjälper att läsa vad jag skrev I början av min tråd. Tänker att dom dagarna vill jag absolut inte göra om... Sen kommer det ju en massa "mellandagar" som ju också varit svåra men som egentligen bara trillat på.
Men dom första dagarna vill jag absolut inte vara med om igen!!! Det vill nog inte du heller... Jag hejar på dig, fortsätt skriva mer hur du tänker nu...
🤗 Stora styrkekramen!!!

@Andrahalvlek ja, det får bli att repetera ännu mer. Jag har tänkt ibland att det blir som en besatthet av att vara nykter att jag tänker för mycket på det. Jag göra löftet varje dag 😊.
@Varafrisk du har så rätt att det måste få ta tid. Jag har jätte konstiga tankar tex att jag kan vara nykter till minsta är vuxen och börja igen efter det. Varför skulle jag vilja det?
Du skriver om mat och det tror jag kan vara ännu mer knepigt än alkohol, för mat måste man ju ha det går inte att stryka helt.
@majsan_nu Jag har några gånger läst tillbaka i min tråd. Inte så ofta då det blir väldigt smärtsamt men helt klart effektiv 😊.

Tack för kloka svar 💖

@Ase Grattis till fyra månader! Starkt jobbat!!👍👌💪
Du kommer klara detta. Dina tankar är inte farliga, de är bara tankar. När jag hade sug lärde jag mig ganska snabbt att det handlade om något psykiskt behov som behövde tillgodoses. Bara att pinpointa vilket behov det var hjälpte. Och, sug går över.

Nu hade jag ju yogan att ta till som ett universalverktyg. Inte bara rörelserna, som i sig är oerhört kraftfulla (stretching av framsidan kropp stimulerar vagusnerven, som är direktkopplad till parasympatiska nervsystemet, dvs lugn o ro systemet).Fysisk aktivitet är kraftfullt i alla former. Utan också andningsövningar o meditation..

Du klarar det här, du har ju bestämt dig! Låt inte en liten julhelg förstöra allt det du har byggt upp! Det är du som har makten, inye alkoholen!!
🌼❤🌟

Nej, jag ska inte låta en julhelg förstöra det jag har byggt upp!
Du skriver om yoga och jag vet ju att fysisk aktivitet är livsviktigt och hjälper mot det mesta.
Jag försöker släpa mig ut på lite promenader.
Nästan alla skriver att de blir piggare och får mer energi efter en tids nykterhet. För mig har det blivit tvärtom. Idag sov jag till 11.45. Känner ingen vuxen som sover halva dagen.
Nästan så jag börjar fundera på om jag är deprimerad.

Tack för fint svar 💖

@Ase Jag blev piggare initialt, men är fortfarande inte sådär energifylld som jag hade trott. Har förlikat mig medcdet och tittar sedan i somras på andra faktorer, som visat sig vara del i det (näringsbrist).
Det är väl värt att kolla upp kring depression! Tror intr man mäter det objektivt med blodprov etc, men det finns många självskattningsinstrument som används inom vården. Det, ihop med läkarens bedömning utifrån samtal brukar ge en diagnos. Många är hjälpta av medicin, men fysisk aktivitet ger också goda effekter på just depression. En kombination kan ju inte bli fel! Helst ska det vara pulshöjande, men bara att komma ut i dagsljus är bra. Här där jag bor skiner solen!
Ge dig ut, även om det tar emot! Och joka in en tid till VC. Bara att ta ett aktivt steg för sin rgfn läkning gör mycket. Ha tålamod. Det blir bättre! 💞🌟🌼

@Ase jag kan känna igen mig i din trötthet som inte låter normal. Du har kanske, liksom jag, använt alkohol för att höja energinivån. Funkar givetvis inte. Men det är lätt att tänka i de banorna när man blir sådär trött, utmattad.
Jag tar D-vitamin nu, men jag tror att det är sköldkörteln som svajar. Jag har perioder som är bättre och sämre. När det är bättre vet jag vad ”normalt” är. Så depression, näringsbrist, jörnbrist, sköldkörteln etc. Tänker att du borde gå till läkare och få det utrett för det låter inte riktigt som det ska. Och grejen är att man inte märker att det var dåligt förrän det är som det ska. Ungefär som att sluta med alkoholen -många får ju den effekten då.
Sen är det väl så också att när man är trött och börjar vila då blir man extra trött. Lycka till nu med att hitta din väg. Tur att du valt bort alkohol, jag tänker att man hade märkt tidigare när nåt inte stått rätt till om man inte druckit.

@Ase Grattis till fyra månader✨
Tänkte på dig och hur du mår och kanske denna film på youtube förklara lite av ditt tillstånd. I stora drag handlar det om att signalsubstanserna i hjärnan behöver tid att repareras och finna balans, återhämta sig och det är individuellt beroende på hur mottagliga vi är och andra omständigheter. Dopaminet som påverkar oss att må bra, som att njuta av god mat, slår över när man dricker alkohol och när man blir nykter, vill man få den kicken som alkoholen ger, får man inte det ter sig livet grått och trist. Enda sättet att få normala dopaminnivåer är att vara nykter och låta hjärnan återhämta sig. Under återhämtningen, nykterheten, sjunker nivåerna och det är ett jobbigt tillstånd.

Det handlar också om något som heter postakutabstinens, PAA. Det kan ta upp till 3-6 månader men det går över. Symptom är typ de som infinner sig första veckan man är nykter.

Den har gett mig mycket kunskap om hur hjärnan påverkas av alkohol och motiverat mig till att vara nykter.

https://youtu.be/OqUg9ehXiYw

@Ase grattis till fyra månader! Jag kan skriva under på den där tröttheten. Jag skulle till och med säga att för mig tog det sex månader innan min hjärna stabiliserat sig i sitt nyktra tillstånd. Det var många ups and downs och sug som inte ville ge med sig. Men efter halvåret var det precis som om min kropp och hjärna kom överens igen om den nya nyktra balansen i mitt liv. Så kanske du ska avvakta lite med att kolla upp eventuell depression.

Kram!

@Ase Så många svar du fått, jätteintressant att läsa eftersom jag också är så trött... Jag har inte några ytterligare synpunkter men kanske det ändå skulle vara bra att prata med vårdcentralen o höra vad de säger...
Du får jättegärna skriva o berätta hur du gör! Jag ser fram emot att höra hur det går för dig!
Skickar en stor uppiggande kram 🤗

Hej @Ase 💗 Ser att du har fått många råd i din länk. Den länken som vår2020 tipsar om tittade jag på en del när jag åt antabus. Kuratorn på rådgivningscentrum tipsade om den. Jag tyckte att den var bra, jag förstod lite mer varför jag kände en sådan tomhet och trötthet. Ska nog kolla igen.

Allt gott t dig💗kram💗