Har sedan september förra året varit mer eller mindre övertygad om att jag både vill och bör lägga ner det här med alkohol. Klipper med alkoholbeteendet då och då i en vecka eller två, och upplever då i överlag en påtaglig lättnad och förnöjsamhet, men är sedan förbluffande snabb på att ”tacka ja till mig själv” när jag plötsligt bjuder in mig själv till att börja om igen?! Och då håller jag igång var och varannan dag igen en stund. Blir galen på detta!!

Har läst i det närmaste alla trådar i detta forum och igenkänning med många är naturligtvis enorm. Är brutalt avundsjuk på (och imponerad av) er som håller över tid och grunnar på vad som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er...? Hur i h-vete kan jag låta mig själv dricka igen, lite hastigt och lustigt, när jag några dagar/några veckor innan är så sagolikt säker (gång på gång) på att det fan räcker nu! Det är inte inte värt det! Alls!!

Både mängd och frekvens är oroväckande och osunt, även om själva dryckestillfällena inte medför några direkt negativa upplevelser eller tokigheter. Slutar dricka ”i tid” (men har då eg druckit för mkt), gör inga märkliga eller oöverlagda handlingar och har aldrig typ somnat i soffan eller lagt mig utan att tvätta mig o borsta tänderna. Men dagen efter - skjut mig stenhårt alltså... Så vidrigt... Ångest och ofattbart dåligt mående på alla fronter. Om jag har druckit tex tors-lör (aldrig dagtid), blir det en ackumulerad vansinnes-baksmälla/abstinenskänsla som jag hatar och inte kan stå ut med!

Mitt liv är ganska intensivt och jag vet att jag oftast ”bjuder in mig själv till dryckestillfällen” när jag är lite överbelastad och samtidigt speedad och trött. Jag blir då stormglad när jag plötsligt kommer på att ”nämen nu tar vi och piffar upp den här aftonen med vin o bubbel!” ”JAPP” säger jag då DIREKT och tveklöst till mig själv utan att vara ett dugg intresserad av att identifiera något i HALT-modellen (som jag lärt mig om här 😊), eller att ”spela hela filmen”. Där och då vill jag inte hjälpa mig själv till en mental punkt där jag inte vill styra upp en festlighet, så att säga... Jag skiter då fullständigt i att jag typ några dagar/veckor innan fattat ett högst rimligt och klokt beslut att ge fan i att dricka, av den enkla anledningen att det definitivt inte är värt det.

Har som sagt läst här en längre tid och nu skriver jag mitt första inlägg, för att utforska om det kan vara medverkan här, som är en faktor som skiljer mig och min typ av beslutsamhet från er som finns här och som håller över tid 🙂.

Hej förresten 😊! Jag heter (inte 😅) Annabell, jag är 42 år och har ett jättebra liv med superfina relationer till barn och familj (lever utan partner), ett jobb som är givande och jag vill INTE dricka alkohol mer. 🤗

Alltså AnnaBell, för mig får du bli ÅretsNykomling. Hur sorgligt det här med beroendet än är och hur farligt alkoholen än är så känns det viktigt att kunna skratta lite åt beroendemekanismerna och situationen i sig tycker jag. Det är givetvis inte ”kul” men när man har varit där i träsket och halkar runt så är det ändå en lättnad att kunna dra på munnen åt gyttjan i håret.Inlägg som dina skapar bilder i mitt huvud och vilka konkreta strategier sen. Jag tror det kan vara hjälpsamt. Tror det var Tofu, som ”tog med sig” Torn och AndraHalvlek på fest så att de kunde guida i valen där på festen. Alla sätt är bra. Du har sällskap av många på forumet som hejar på dig istället för på Tjatterfjanten.

Tack för så fin uppmuntran 🥰. Ja, alla sätt som funkar är bra sätt 😃! Det ÄR skrämmande och ledsamt att alkohol kan ta över och ödelägga människor… Det här med att det är en själv som bestämmer, att det är ett val, att det är så enkelt som att inte ta första glaset, är sant. Och det blir lite lättare (för mig) att erövra och äga känslan av detta, om jag avväpnar det jag har att övervinna. Lite mindre överväldigande otäckt och svårt blir det ju onekligen, om man stoppar in farligheterna i en berättelse om tjatterfjanten, gräsanden och gränsvakten 😊. 🦆❤️

Godkväll Annabell
Men så måste väl sagor, fabler och berättelser ha kommit till? Alla rädslor och farhågor som vi fått översätta till allt från Nangijala till Mordor. Gräsänder, Muminmammor. Jung eller Bergman eller Norén höll väl också på med Tjatterfjantar? Sen var de ju gubbar så då blir allt lite mer akademiskt eller litterärt men same same tänker jag. Att klä på rädslor och farhågor, leka med dem. Tänker att det är människans bästa gren, fantasin, att kunna flytta runt sina oroshärdar och låta dem leva utanför, i någon annan, så bra sätt att hantera livets demoner.
Att inte dricka är sannerligen en rädsla.
Att dricka är en annan.
Vad jag ofta håller framför nosen, eller åtminstone det första året, var att jag tyckte mig skönja en utveckling i denna gamla inkrökta skalle.
Att vinet var så TJA-TIGT att jag till slut bara ledsnade. INGET kul hände. Inget mer kul än exakt det kul jag kunde förutspå. Noll mer. Ofta mindre.
Nu tycker jag ibland att jag är lite svävande materia. Jaha hur ska det nu bli med allt?
Troligen går den frågan över till nästa vecka då jag börjar jobba och vet exakt hur det blir med allt pga så lite ledig tid.
Men det är i grunden mer äventyrligt att vara nykter än full, eller bara halvfull, redan där liksom strandar det riktiga äventyret. Så tror jag.
Kram ✅🎄💕

Ja, det är mer äventyrligt att vara nykter ✅🥰! Och som du skrev i din tråd Se klart: att nykterheten är en förutsättning för att kunna göra resan som livet tar en på 🤩.

Ett litet och helknäppt äventyr tog livet mig med på idag. Körde till ett köpcentra, parkerade och skuttade ur bilen. Efter mig parkerade en arg gubbtjyv och hojtade ”Är du full eller?!” ”Nej, det hoppas jag inte” ropade jag kavat, varpå gubbtjyven undrade varför jag kört max 25 km/h sista kilometrarna fram till parkeringen och skapat en bilkö. Han stövlade iväg i vredesmod och jag kände mig förvirrad, tills jag kom på ”Aaahaa… Jag fastnade ju i att sjunga med till Beast of burden på radion…” Jättehög tonart i Bette Midler-versionen ju, så det är svårt och man måste ta i allt man har 😂 ”Ooh, yeah, ain't I rich enough, rich enough, riiiich enough”. Glömde nog bort att jobba med gaspedalen under tiden 🤣. Ingen skada skedd och det hela var så komiskt, så jag hade något att skratta åt hela dagen 😄. Jag blev också glad över att jag var så glad i bilen (även om det blev lite olyckligt för farthållningen), det hade jag aldrig varit om jag hade haft ett klassiskt annandags-partaj igår ☺️.

Kram 🤗🦆!

Underbart! 😂🚕🚗🚌🚙.
Just köpcentrum är nyttig träning i tålamod och acceptans och att lyfta blicken från sig själv. Jag har bestämt mig för att inte irritera mig på andra människor. Jag tänker att var och en gör så gott de kan från sina förutsättningar och den enda man kan förändra är sig själv… men hur lätt är det? Det kräver aktiv träning. Hade jag blivit utskälld av en man hade jag kanske skällt tillbaka. Jag är snabb nu i mina känslor och reaktioner. Men det är lättare nu att se bortom sig själv. Jag behöver inte ta över nåns känslor. Och det verkade du heller inte göra AnnaBell. Man kan nästan säga att han förgyllde din dag.

Har samma problem som du att synka gaspedal med radio-sing along... Senast nu på julafton lyckades jag ratta in en kanal med spanska julsånger som var alltför medryckande... En discoversion av Rudolf med röda mulen fick ner hastigheten till 70 på motorvägen. Till slut undrade min sambo lite fint om vi kanske skulle sänka lite. Vamonos Rodolfo que ya llega navidad! svarade jag.

Jamen precis så var det Sisyfos - gubbtjyven förgyllde min dag ✨😂.

Alltså jag dööör åt den spanska discodängan med vamonos Rodolfo, Kennie 😂🤩! Fantastiskt! Tur iaf att vi gasar mindre - och inte mer - med stigande pepp 😆!

”Alla människor- några mer än andra- är beroende också av roligheterna i livet och de känns mycket MER inbillar en sig iaf - som glad vindrickare. Nu behöver jag inte orera mer om hur bra/fint/roligt/autentiskt livet blir som nykter. Men även om det inte ens var så. Så är alkohol inte lösningen” Så skrev Se klart i min tråd 25 mars. Helvette vad sant och bra! Även om det inte ens skulle vara/bli så att livet utan alkohol blir fint, äkta och roligt, så är alkohol inte en lösning. Det är en resa i ingenting som slutar i fördärvet.

Såg också att jag själv skrivit ”Har kommit fram till att mina alko-pauser och längden de varar är helt baserat på att jag då inte VILL dricka. Så fort jag vill igen - så säger jag ja till mig själv med omedelbar verkan! Så knäppt!!”… Detta är något som gnager i mig… Det går ju himla bra för mig just nu - men tjatterfjanten har ju typ covid eller nåt, för han KOMMER ju aldrig!! (dvs jag har liksom inte testats ordentligt i att vilja dricka - och stå emot). Kan aldrig tänka mig att han faktiskt dragit sin sista suck, utan går och gruvar mig lite för hur det ska bli om/när han verkligen-verkligen studsar upp ur trälådan och tar i från tårna… 😱 Fantiserade igår om att jag frivilligt skulle släppa upp honom en stund, bara för att se om det gick att ta ett snack och sedan boxa ner honom i lådan igen. Det som direkt seglade upp i mitt huvud var filmsnutten från Kalle Ankas jul, när Mowgli sprättar runt framför Baloo och ska försöka boxa ner honom och Baloo bara vispar till Mowgli så han hjular iväg in i en stock. Tyvärr såg jag att jag själv var Mowgli och tjatterfjanten var Baloo… inte tvärt om 😮‍💨. Så jag struntade helt enkelt i idén om att släppa ut- och test-fightas med tjatterfjanten och gick en promenad med gräsanden istället! 🦆😊

Nä man behöver inte väcka tjatterfjanten i onödan, helt klart ligger han nånstans och sover som kungen i Robin Hood på julafton kanske. Lite barnslig lite gneten.
Det som jag varit med om och som nästan är det läskigaste är upplevelsen när tjatterfjanten vill skapa illusion av att han står för det riktiga livet. När liksom ”meh, vad håller du på och fjantar med för fjant och ska leva livet utan mig?”. När tjatterfjsnten vrider huvudet 180 grader åt helt motsatt riktning. Ungefär som man gått på en bantningskur med enbart kålsoppa. Och vaknar upp en dag och tänker att det var kanske inte så smart.
Vad tänkte jag? När jag sa att jag skulle sluta dricka en så HÄR lång period? Är jag inte riktigt klok?
Ett spår-skifte som kan gå snabbt.
Då är det bra med den där- Nu Nu och Nu. Dricker jag inte.
Nu-tänker smittar. Det är skönt att ta sig an jobbigheter på der viset. Jag som inte sällan har långa dagar med gråväder i mitt arbete (leda i förändring ha ha ha så kul det låter) har lärt mig mycket av att dela upp tiden. Emellanåt tittar jag upp mot stjärnhimlen- dit ska vi. Men oftast, småknöligheter som ska rätas ut i vardagen. Massa Nu efter varandra för att orka och hitta mening i det som är smått.
Små dagar kryllar det av i början av nykterheten. Men du är ju megabra på att hitta roligheterna och fantasin också där. Det är stort! Kram 🤗

Brrr 🥶… Fy farao för fjanten! Bra att du påminde mig om att han ju inte är så enkelspårig som man ibland får för sig. Det där sofistikerade bakvägs-resonemanget har jag blivit lurad av både en och två och tre (etc) gånger😓. När en smygande tanke om att ’inte dricka-beslutet’ är fullständig nonsens på RIKTIGT, växer fram i värsta förnuftsförklädnaden. Way svårare än när han bara agerar som en ettrig romantiker… 😰. Ditt jobb verkar för övrigt mkt spännande Se klart! Jag har skrivit en avhandling inom (typ) området (handlar om förutsättningar kopplade till utvecklingsarbeten o implementering av komplexa interventioner i komplexa system/kontexter), men har noll erfarenhet av att ingå i den praktiska verkligheten kring detta 🙃. Alltid varit bättre i teorin än i praktiken… 😆🎓 Men idag har jag iaf i praktiken varit spiknykter i fyra veckor 🎆✨🦆👣✅!

❤️

Fyra veckor @annabell! Stort både i praktik och teori. Jag tror jag skulle ha nytta av mer teori i mitt arbete, någon gång ibland handleds jag av någon annan än mig själv och det är otroligt lyxigt. Som att betrakta sina små myrsteg med ett sorts facit.
Nu när jag varit ledig ett par dagar tänker jag en del på hur ensamt mitt jobb är- när det kommer till att snickra ihop själva HURet. Att vi ska hit eller dit, det får man ju liksom skriver med stora bokstäver. Men hur det ska gå till, det är inte så tydligt. Jag arbetar med nån idé och princip om att alla människor vill prestera på topp och att det handlar mycket om att komma åt det. Men i grupper som är i olika mognadsgrad så innebär det också och samtidigt- individ-baserat ledarskap och där nånstans blir tiden en bristvara.
Ska försöka formulera detta lite tydligare och presentera för min chef. Bra med perspektiv är också att se att allt som inte lyckas direkt inte säkert är brister hos mig.
Ja detta var en äkta trådkap, ber om ursäkt och går nog inte på något vis att koppla till alkoholen. Mer än möjligen att nykterheten innebär att man inte alltid och per automatik ger sig själv skulden för det som inte går som tänkt. Kan ju vara annat som haltar och brister. Alkoholister är säkert världens bästa anställda till en viss punkt. De tror att allt är deras fel och jobbar då helst dubbelt för att kompensera den ständigt närvarande skulden och skammen. Inte friskt, helt enkelt.
Önskar dig en fin dag. Här har lugnet inträtt och jag njuter och försöker att inte tänka på allt jag borde sätta igång med. Kram 🤗✅🦆

Grattis till dina fyra veckor @Annabell 🎉 Så stort! Tycker om att läsa i din tråd. Dock vad din avhandling handlade om var lite svårare att tyda för en med min bakgrund😂men ändå spännande att veta…för tänk vilken kolossal blandning vi är här på forumet😃

Kram🥰

Tack så hjärtligt för grattisar 🥰❤️!! Känner mig stolt och väldigt glad över de gångna veckorna 🤩.

Eg undersöker min avhandling om - och isf hur - man i praktiska förändringsförsök använder sig av den samlade vetenskapliga kunskapen som finns, om hur man åstadkommer förändring/utveckling i stora organisationer. Hur designar man sina förändringsstrategier (på basis av vilken kunskap?) och hur hanterar man sådant som i litteraturen (dvs enl forskning) har visat sig utgöra utmaningar/hinder för praktisk förändring? (Intresseklubben antecknar ser jag 😂!) En annan sak jag rotat runt i är det du är inne på Se klart ⬆️. Betydelsen av organisationens (inkl människorna däri) beredskap för förändring. Om man kartlägger den lite systematiskt innan man börjar, kan man få ett rätt bra hum om vad som är realistiskt att förvänta sig att åstadkomma inom en viss tid, och vilka utmaningar man behöver adressera för att komma framåt. Massa babbel från mig här, men detta med beredskap går ju iaf att koppla till slutande med alkohol 😅! Vi borde ta fram ett verktyg för att mer systematiskt kartlägga beredskapen för att sluta med (eller förändra) A 😅. Och en modell för hur man kan predicera utmaningar som kan bli aktuella att adressera, beroende på vilken typ av utgångsläge/beredskap olika personer har. Jag hör av mig när jag sökt och fått forskningsmedel till detta så kan vi alla hjälpas åt utifrån våra olika erfarenheter😄! Ojojoj… Jag har uppenbarligen jobbat för lite de senaste dagarna… 😳😂.

Näst sista dagen på året - den gör vi nåt bra av 🤩🦆🌷✅!

Gud Annabell, intresseklubben kopierar detta inlägg och tatuerar in. Så spännande för mig. Och nästan exakt det jag pratat om (med min man främst- aka intresseklubben som aldrig får semester) men känns alltid som jag pratar i gåtor, liksom far efter ”nåt”. Igår kontrade min man med att ”det blir ensamt när man är chef och du vill ju inte vara med i nån ledningsgrupp” och det stämmer, jag skyr ledningsbabbel. Men jag tror precis som du nu skriver på mirakulöst sätt att det borde gå att dra nytta av hur andra gjort när de lyckats. Ungefär som när jag gått bra kurser i ”högeffektiva team” så har det handlat om forskning- vad GÖR de som får jobbet gjort. Det har hjälpt mig oerhört mycket att lära mig mer om.
Hm- kopplat till alkohol vet jag nu inte riktigt, men en sak kopplad till alkohol är hjärnans förmåga att tänka tankar lite längre. Tack så mycket för detta inlägg, verkligen bra för mig att läsa! Hör av dig när forskningspengarna finns på kontot 🤩
Ja nu gör vi något bra av dagen, helt klart. Hemåt mot stan till att börja med. Ha en fin dag @annabell tack igen för dina rader! 🧚🏻‍♀️🌟💕

Kul att du är tillbaka, även om det som vanligt är med blandade känslor man skriver så.

Gillar ditt sätt att skriva och angripa saker från olika håll. Ville mest säga det.

Önskar dig ett gott nytt år. 💗

Kram

Men! vad glad jag blev att du fick ut nåt av att läsa ”jobb-inlägget” Se klart 😀❤️! Med avhandlingen ville jag väcka frågan om vad det eg innebär om det är så att man i praktiken INTE drar/kan dra nytta av forskning. Ska vi forskare sitta där, insnöade i akademien, och gotta oss åt att vi kommit på ännu en bra idé, modell, teori om hur man borde göra (som vi dessutom fick några mille för att ta fram)?? Nä - forskningsresultat och sån typ av kunskap måste ju nå och användas utanför forskarsamhället för att vara meningsfull! Och om ingen i den praktiska världen använder den forskning man bedriver, så måste man (som forskare) fundera på hur den kan göras mer tillgänglig och tillämpbar (eller genast sluta forska upp massa pengar!😂). ❤️

Så fint att du kikade in Vinäger ✨. Läste din senaste uppdatering med stor behållning! Tycker att det är fascinerande och också starkt, det sätt på vilket du kommit fram till hur du (i nuläget) förhåller dig till alkohol. Genom att utgå ifrån hur du känner dig själv! Väldigt vilsamt och fint att det funkar så bra 😊.

Att utgå ifrån hur man känner sig själv… Jag tror att det kanske är nåt med detta, som du Vinäger, och andra här på forumet, reagerar på och menar ibland… Att när vi skriver till varandra bör vi utgå ifrån att var och en känner sig själv bäst och att de resonemang en människa för och de val den gör är med utgångspunkt i den självkännedomen. Det som ibland upplevs som respektlöst här i forumet, tror jag är när man (säkert ofrivilligt många gånger!) uttrycker sig lite som att man utgår ifrån att mottagaren i frågas resonemang eller val inte bottnar i egen självkännedom (utan kanske nån slags brist på sådan). Och det vill ingen höra och blir sällan starten på en meningsfull dialog. Sen innebär ju eventuella lärdomar man gör om sig själv över tid att självkännedom är föränderlig. Och ”utmanande” inlägg kan vara lärorika och framåtdrivande. Men man bör ju utgå ifrån att en människa i varje givet läge använder det den vet och kan om sig själv när den försöker göra kloka val för sig själv. Att utgå ifrån det när man vänder sig till någon, är att vara respektfull (tänker jag - även om jag nog inte alls alltid lyckas med det 🙃).

Snart sista dagen på 2021 🥳✨! Tusen tack för alla(s) klokskaper i år (och särskilt sedan 1 dec, när jag lommade tillbaka hit igen 😅) och gott slut - och världsbäst 2022-start till alla ❤️! 🦆