@vår2022 Intressanta tankar du har och jag tror att det är viktigt att fundera mycket på det här, även om vi kanske inte alltid hittar ett konkret svar vi är nöjda med på alla frågor vi har. Det hjälper ändå mycket, tänker jag, för att hålla sig nykter. Det är när man slutar fundera och hoppas på det bästa som det går snett.

Jag har tänkt på ett lite liknande sätt som du har gjort. Jag noterade ju ett tag att alkoholen började få konsekvenser, men sen är man ju dels blind för dem när man är mitt i det. Alla är ju det. Som när man inbillade sig att man inte lät det gå ut över arbetet t.ex. Det verkar ju vara väldigt vanligt att man tror och man behöver nästan lite distans för att se det, men nu tycks jag vara på väg bort från ämnet. Jag såg trots allt att där fanns konsekvenser och att jag intellektuellt var medveten om att de skulle förvärras.

Det jag länge gjorde var att jag angrep problemet som en ekvation som jag skulle lösa. Jag skulle bli av med konsekvenserna och få ihop ekvationen på så sätt men utan att ta bort faktorn alkohol. Jag betraktade den som en universell konstant som inte gick att få bort. Jag dividera och kalkylerade men lyckades aldrig få ihop det, hur desperat jag än försökte. Tills jag tog bort alkoholen från ekvationen helt. Då gick plötsligt ekvationen ihop.

Men visst är det nog viktigt som du säger att man måste kunna koppla ihop dem för att kunna låta bli. Om man verkligen kunde göra ett medvetet val och tänka igenom konsekvenserna så skulle man lättare välja bort drickandet då det ju alltid finns konsekvenser. Även om det bara blir ett par glas vin och man håller sig till det så har man ju pajat sömnen för den natten. Daniel Kahneman har skrivit en bok om Thinking Fast and Slow som jag inte har läst men som du kanske skulle vara intresserad av. Jag har som sagt inte läst men har hört diskussioner kring den i en del poddar. Tanken är väl att man i princip har två beslutssystem. Man har ett emotionellt och snabbt beslutssystem som också drivs mer av belöningssystemet och sen har vi ett långsamt logiskt och intellektuellt system. De berör ju olika delar av hjärnan. När man väljer att dricka så är det ju oftast inte ett överlagt beslut vi gör efter att ha funderat på konsekvenserna. Där kommer väl beroendehjärnan in också, som grumlar konsekvenserna och inte låter oss tänka nyktert(medvetet vitsigt val av ord) på dem.

Gott nytt år och grattis till dina 69 dagar!

Jag har också funderat mycket på det att vi vet att alkohol är skadligt och att det ger oss konsekvenser men ändå fortsätter vi att dricka alkohol.
Jag har känt mig både arg och lurad av alkoholkulturen. Det är galet att det är konstigt att välja bort alkohol.

Önskar dig ett fint 2022 💖

@vår2022 Ditt inlägg för mig att tänka på en av de första uppgifterna jag fick på behandling, fy vad jag hatade de där uppgifterna inte att göra dem, det var bra man fick gräva djupt och ja jag gillade inte alltid vad jag hittade. Allt skulle dessutom redovisas i grupp.

Uppgiften var alkoholhistoria gick ut på som det låter att man skriver ner alkoholdebut och ungefär hur mycket och vad man drack, där kunde man se utvecklingen bara den var jobbig, nästa del var att skriva ner alla negativa konsekvenser som alkoholen orsakat. Detta skulle också skrivas upp en tavla och fy den tog när jag läste alla mina konsekvenser allt ifrån svek, ekonomi, "olyckor", sjukhusbesök, kraschade förhållanden, förlorade vänner, förlorat förtroende från andra osv.
Att dessutom se det svart på vit på en tavla gjorde det verkligt för min del och det är väl just därför man fortsätter trots att man vet vilka konsekvenser det för med sig, det är liksom inte verkligt där och då? Kanske är det så att alkoholen är viktigare än allt det för med sig iaf just då? Belöningen är större än risken, reptilhjärnan vinner helt enkelt.

@TappadIgen Tack! Intressant att se det som en ekvation! Det stämmer verkligen bra. Människan förtränger saker dagligen och tar risker tänker på tex att vi trängs på köpcentrum trots risk för smittspridning av covid, gör inga större förändringar för att minskar risken för att klimatet påverkas, trots att forskare varnar för det, eller till och med förnekar att klimatpåverkan eller andra hot.

Det stämmer bra med boken du rekommenderar, har inte läst hela men ofta diskuterat system 1 och 2 tänkande med min man. System 1 använder snabbt, känslostyrt och omedvetet tänkande, jag känner mig nere, jag tar ett glas så kan jag varva ner och mysa. System 2 kräver mer reflektion och rationellt tänkande för att hitta mönster, jag är nere, om jag tar ett glas blir det fler och då blir jag berusad, då mår sämre som jag brukar göra, nej, jag avstår.

Ja, och som du säger när detta inte lyckas är det väl beroendehjärna som har övertaget och man använder bara system 1 tänkandet. Kanske är det det som är kampen med alkoholberoendet att få hjärnan att koppla om till system 2 tänkandet. Och för att kunna göra detta måste hjärnan få en chans att återhämta sig, att man är nykter för att kunna tänka nyktert.

Det är fascinerande hur vi fungerar psykologiskt.

Ha ett gott 2022💜

@Ase Ja det är galet. Vi vill ha snabba belöningar och alkohol ger snabb belöning i form av avslappning och att slippa jobbiga känslor. Det värsta är ju att det blir en ond cirkel tills slut då belöningen inte kommer lika snabbt längre, vi måste dricka mer för att uppnå effekten. När vi ökat på konsumtionen uppstår nya effekter, ångest, oro mm. Hjärnan har då blivit felprogrammerad och vill hela tiden belönas med alkohol.

Alkoholkultur som råder är verkligen inte hälsosam och såklart finns det ekonomiska vinster i att förhärliga alkoholen. Går du på restaurang frågar servitören alltid om du vill ha något att dricka före maten, vilket man gärna gör, det leder till att man dricker och spenderar mer. Happy our, billigt men du dricker mer.

Det gäller att syna kulturen och gå mot strömmen🧐😎💪

@starten på det nya Ja, tänk att trots att man skriver ned alla konsekvenser på en tavla ändå fortsätter dricka. Det är väl så att man bara använder en del av hjärnan system 1 när man är i ett beroende (skrev om detta ovan med TappadIgen).

Har hört om det du berättar om i din behandling, om alkoholdebuten. Att om upplevelsen av det första ruset var härligt så finns det lagrat i hjärnan och tanken om det gör att man vill uppnå samma rus igen och igen. Även om man haft helvetesupplevelser efter det! Tänk hur hjärnan fungerar. Ett sätt att göra om denna upplevelse är att skapa nya tankebanor i hjärnan med hjälp av terapi.

Intressant att få ta del av hur och vad som sker i en behandling, tack!

Dag 70, 10 veckor! Känns både kort men även som en evighet sedan jag drack.

Inatt sov jag riktigt dåligt och vaknad 03 med en feberfrossa, jag frös så tänderna klapprade. Sen en timme senare efter att ha tagit Alvedon kokhet och svettig. Idag kommer jag att vara trött. Nu på morgonen lite febrig, snorig, tung i huvudet och hosta. Att covid är som en lätt förkylning kan jag inte hålla med om, fast jag tagit två vaccinsprutor.

Jag har så mycket tankar i mitt huvud så det nästan bubblar över, värst är det när jag ska sova, kommer på så otroligt mycket saker som jag vill komma ihåg när jag vaknar. Som värsta professorn som får en aha-upplevelse😀. Tänker på det Anders Hansen skriver om i Boken Depphjärnan. Att minnen är föränderliga. Om man pratar om traumatiska händelser i ett tryggt sammanhang gör att minnena förändras och blir mindre hotfulla. Har kanske inte direkta traumatiska minnen men ändå minnen som är tunga och svarta. Tänker på minnen med känslor av otrygghet och där jag inte kunde säga ifrån, att jag inte blev sedd. Att detta skapat en osäkerhet hos mig och att jag inte kunnat ta för mig och få kontakt med mig själv och mina behov. När jag tagit plats och tagit för mig i olika sammanhang har det känts obekvämt, läskigt och med en oro om att jag sagt fel och inte ska vara omtyckt.

Jag tänker att jag ska jobba med dessa händelser och minnen på en trygg plats, hos min psykolog, och se om jag kan göra om dessa minnen och så att de blir mindre hotfulla. Det kanske kan leda till en bättre självkänsla och självförtroende. Att jag har ett eget värde och att mina egna behov är viktiga. Nu när jag är nykter får jag bättre tillgång till mig själv och mina känslor och kan bearbeta det som skaver och trycker inom mig. Tidigare har jag bara kommit halvvägs då jag dämpat känslor med alkohol och de ligger kvar obearbetade. Nykterheten har i sig även bidragit till bättre självkänsla och självförtroende.

Nykterhet och terapi blir en bra kombo till att utforska och bearbeta mitt mående och mina känslor, känns spännande!
Ha en fin dag🌸

majken_r

@vår2022 stort hurra till 10 veckor! Respekt🙏🏼 Så fint du skriver om känslor och bearbetning. Läser/lyssnar på Depphjärnan nu. Har gått i terapi tidigare och har som mål att gå i år igen. Hoppas du får en ok dag trots feber.. Kram o krya. Och tack för inspirationen🙏🏼💕

@vår2022 Grattis till tio nyktra veckor! Du går verkligen från klarhet till klarhet. När vi inte förgiftar våra hjärnor längre börjar de jobba som sjutton alla tider på dygnet. Ett tips är att ha en anteckningsbok på sängbordet och skriva ner de tankar som kommer till dig, då kanske du lättare kan släppa dem. Man har inte kontakt med sitt förnuft när man ska sova eller sover, vissa tankar kan då fastna som loopar.

De flesta jobbiga minnen från min uppväxt har jag medvetet och/eller omedvetet förträngt. Jag vet inte om jag vill rota fram dem ens. Hade de gjort besök då och då hade jag nog dock pratat igenom dem med min psykolog. Jag har på senare år förlåtit mina föräldrar, utan att jag har berättat det för dem. De gjorde fel på många sätt, vilket jag verkligen blev varse när jag själv fick barn, men de gjorde samtidigt så gott de kunde. De gjorde ingenting av illvilja och ingen är felfri.

Allt jag har varit med om har format mig till den jag är, på gott och ont. Och det är okej, jag är okej. Jag är till och med riktigt bra. Lyhörd, empatisk, diplomatisk, inkluderande, pedagogisk, tolerant, lösningsorienterad osv. Jag har negativa egenskaper också förstås, men jag väljer att fokusera på de positiva egenskaperna. I min värld är glaset alltid halvfullt istället för halvtomt.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Tack! Jag blir alltid lika glad när du skriver i min tråd, du kommer med kloka och givande kommentarer. Ska ta fram block och penna så jag får sova🤗 I och med nykterheten har jag upptäck att saker jag tidigare upplevt som tunga och jobbiga mist sin intensitet eller kanske betydelse. De pockar inte på lika mycket och skapar inte oro eller ångest, alkoholhjärnan är verkligen en deppig typ! Jag har också förlåtit mina föräldrar och tänker att de visste inte bättre och gjort så gott de kunnat utifrån sina bakgrunder. Kvar är ändå jag och den påverkan min uppväxt haft på mig. Det som är bra att jag själv kan skapa det liv jag vill leva och inte fortsätta i det spår min uppväxt stakat ut.

Det jag vill jobba med är mig själv, få en bättre förståelse för mig själv. Lära känna mig själv och försonas med mig själv. Jag tror att jag gjort om mina minnen många gånger när jag tagit upp dem på en otrygg plats, full och ledsen, som inte stämmer, gjort dem värre. Jag vill gå tillbaka och minnas dem igen på en trygg plats och göra dem mindre hotfulla, lämna dem och försonas med dem. Inte låta dem uppta mer tid, skapa en ny tankebana i hjärnan om dem. Jag är fascinerad av hur man kan utvecklas i tankar, handlingar och känslor och tycker det är en lyx att få prata med en psykolog om hur jag fungerar och förstå varför.

Ha det gott💕

@vår2022 Minnet är verkligen en opålitlig typ så det är nog klokt att plocka fram minnena igen på en trygg plats. Har du hört om experimentet i rättssalen? En man rusade in och hotade alla, och det uppstod total panik i lokalen. Alla skrek och kastade sig på golvet. Efteråt minns typ alla att han hade en pistol i handen, men det var i själva verket en banan som han hade i handen. Finns det luckor i våra minnen fyller vi i dem med något som känns logiskt. Jag har vissa barndomsminnen som jag har återberättat så många gånger att de sitter som berget. Positiva minnen. På senare år har jag ventilerat vissa av dessa minnen med min mamma, och det visar sig att jag minns fel på flera ställen. Det blir verkligen så att jag tappar hakan. Hur kan jag minnas så fel? Jag har nog bara fyllt i luckorna med sådant som känts logiskt helt enkelt.

Kram 🐘

Tack för tipset att försöka se minnen i ett nytt ljus. Jag ältar några grejer från mitt arbetsliv, för några år sedan. Tänk om jag skulle kunna desarmera dem o de inte plågar mig .

@vår2022 Sån lyx att ha möjlighet att få reda ut tillsammans med psykolog! Jag har ett eller kanske två samtal kvar med en inte så bra psykolog på min vc. kvar att göra. Har inte gett mig så mycket hitintills...
Stort grattis till dina 10 veckor 💪👍🤗!!!
Kram 💕

Känner igen hur olika man ser saker med nykter vs alkoholhjärnan. Låter fantastiskt med psykolog. Inspirerande att följa din resa!

@Andrahalvlek ja, intressant med hur minnet fungerar, som i experimentet. Man kan förvränga, konstruera om minnet många gånger och förtränga minnen. Mår man bra blir minnena goda, mår man dåligt blir de tråkiga minnen. Som Anders säger, varje gång vi plockar fram ett minne blir det instabilt och formbart och det förändras varje gång vi tänker på det. Så att ta upp det på en trygg plats och när man mår bra är säkert verkningsfullt😀